agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Topraksız Tarım
(https)




Beğeni Düzeni134Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 10-03-2011, 18:54   #571
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-11-2008
Şehir: Konya
Mesajlar: 731
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Delimus Mesajı Göster
Bence besin değeri normal arpa değerinden düşük olsa bile taze ot olduğundan ve normal taze ottan besin değeri yüksek olacağından ginede tercih edilmeli.
Ben tam tersi çıkacak diye tahmin ediyorum. Yani tek arpa tanesinin toplam besin değerinden 8 günlük çimlenmiş yeşil arpa da daha fazla besin çıkacak. Danede var olan bir takım nişasta ilk dört günde yakılmış ve harcanmış olsa bile son dört günde fotosentezle çok daha fazlası yerine konuyor. Zira çimlenmeye başlayan tohumun ilk fotosentez başlangıçında normalin çok üzerinde bir yapım gerçekleşiyor. Bitki bu aşamada hayatta kalabilmek için ölesiye bir üretim gerçekleştiriyor.

Zaten bu teori yanlış olsaydı hayvan aynı süt artışını sadece arpa yiyerekte sağlayabilirdi. Oysa sağlayamıyor. Bu işin avantajı kalan danenin ve oluşan kökün, meydana gelmiş olan yeşil otla beraber yenebiliyor olmasında. Aslında danenin yaktığı tüm enerji gene bitkinin üzerinde duruyor. Daneden köke ve yeşil aksamın mekanik gövdesine aktarılıyor. Üzerine fotosentezle üretilen dört günlük besin ilave oluyor.

Burada son dört günlük fotosentezde kullanılan ışık gücü çok önemli. Led ışığında çok düşük enerji tüketimi sebebiyle ısrar edeceğim ama toplam besin denemeleri belkide daha güçlü bir ışık kullanılması konusunda bizi arayışa itecek. Led ışığın ilk maliyeti pahalı ama sonrasında kilo yeşil yem başına enerji maliyeti çok düşük. Eğer %20 yi geçmeyen bir enerji maliyet artışı ile besin değerinde %10-20 ekstra artış sağlayacak bir ışık kaynağı tespit edebilirsek led sistemini değiştiririz. Çünkü %20 enerji maliyet artışı kilo başına bir kaç kuruşa tekabül ederken, % 10 besin değeri artışı süt olarak bize bir kaç kuruştan çok daha fazla girdi sağlar. Belki fazladan 1 kilo süt mesela o da en azından 50 kuruş eder.

Drenaj yapılmamasının bir sebebi de çok az su harcamak ve su motorunu en az seviyede çalıştırmak için. Hem ekipman ömrü uzayacak hem de fazladan enerji tüketilmeyecek. Fazla suyun yaratacağı sorunlardan da kurtulunmuş olacak.

Biz bu dolapta 40X50cm tavada 8 günde 1 litreden az bir su harcadık. Suyun daha çok buharlaşma ile harcandı. İlk 4 günde tava başına neredeyse eser miktarda su püskürdü. Tohumları belli bir sebiyede nemli tutmak için sadece. 5 ve 6. gün daha fazla. Göllleme yapmayacak kadar. Ama 7 ve 8. gün çok çok fazla su püskürdü. Kökler suyu anında emiyordu. Yani 1 litre suyun aşağı yukarı % 80 i son 2 günde harcandı. %15 i 5 ve 6. gün, %5 i de ilk günler. Su püskürtme tekniğini bu drenajsız sistemde çok iyi tasarlamak gerek. Tavanın su değmeyen yeri anında ölüyor çünkü. Bildik nozüller yetersiz kalıyor.

Biz bu konuda boyacıların kullandığı tabancanın uçlarıyla bir iki deneme yaptık. Tam tavanın genişliğinde bir püskürtme yapmaya çalıştık. Güzel oldu ama böyle bir nozül yok piyasada. Püskürtmenin dışında da sıhhatli bir yol hali hazırda bilmiyoruz.

akinselcuk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-03-2011, 19:19   #572
Ağaç Dostu
 
seyyah53's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-03-2010
Şehir: Kırklareli
Mesajlar: 627
sn. akınselcuk...

Bu besin değerinden neyi elde etmek istediğinize bağlıdır...

arpa danesinin genellikle ham protein değeri %9-10 dur...enerji değeri 1500 den 2000 kcal a kadar gider...

Diğer yandan dane çmlenmeye başlayıpta hasıl halini aldığında protein oranı ve enerji değeri düşüp...selüloz ve selülozu oluşturan adf+ndf değerli farklılık gösterir...

fakat sizinde dediğiniz gibi bunların hepsi besin değerleridir...

burada önemli olan nüans hayvanın verim yönünden yetiştirilmesinde hangisine ihtiyaç duyulduğudur...

Ben para kazanmak amaçlı hayvan yetiştirciliği yapıyor olsaydım...arpa danesini enerji yemi olarak...sap ve samanını da balans(işkembe dolgu maddesi) ve selüloz maddesi olarak kullanırdım...ki günümüzde selüloz ve protein,enerji açısından yetiştiricilikte en çok parayı tutan enerjidir...

%10 besin değeri artışı 1 kilo süt artışı gibi bir hesap yapmıssınız...

Şu bir gerçektirki ; siz arpa danesini çimlendirerek protein yapısını bozuyor ve aynı zamanda düşürüyorsunuz....sütün bileşimlerinden olan protein hayvan vucuduna daha az gireceğinden süt miktarı düşecektir...bu yüzdendirki yüksek verimli süy hayvanlarında yeşil yemlerin yanında kesif(dane) yemlerin kullanılması besim madde açıklarını kapatmak adına kullanılmaya başlanmıştır...

seyyah53 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-03-2011, 23:18   #573
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-11-2008
Şehir: Konya
Mesajlar: 731
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi seyyah53 Mesajı Göster
sn. akınselcuk...

Bu besin değerinden neyi elde etmek istediğinize bağlıdır...

%10 besin değeri artışı 1 kilo süt artışı gibi bir hesap yapmıssınız...

Bize lazım olan süt verimini arttıran besin değer artışı. İşte bunu istiyoruz.

%10 besin değeri artışı 1 kilo süt arttırır diye bir hesap yapmadık. Işık gücündeki artışla bir besin artışı sağlayacaksak led yerine başka ışık kaynağı kullanabiliriz mantığını seslendirmek için öyle bir cümle kurduk.

Dolgu maddesinden çok kana karışacak besinlere ihtiyaç var. Eğer sütte artış hedefleniyorsa.


Çimlenme başlangıcında dane protein yapısının bozulmasından çok karbonhidratın parçalanması sözkonusu çünkü kök ve gövde oluşturmak için enerjiye ihtiyaç var. Bu harcanan karbonhidratlar da son 3 günde harcanandan daha fazla üretilip yerine konuyor olmalı. Ama ne kadar ? Tespit edeceğimiz şey bu fazla miktarın büyüklüğüdür. Eğer fazladan bir besin değeri almıyorsak sütte bir artış sağlamamalıydık.

Biz bu daneye fazladan su, ışık ve havadan karbondioksit verdik. O dane de içindeki enzim ve klorofil molekülü sayesinde bu karbondioksidi su ile birleştirip yeni karbonhidratlara çevirdi. Yani ortamda fazladan bir karbonhidrat üretimi söz konusu. Daneden ilk 4 günde yakılan karbonhidratlardan fazlası geri geldi. Hatta harcanan protein ve karbonhidratın bir kısmıda daneden çıkıp kök ve gövdede tekrar yerini aldı.

Kayıp olmadığı gibi fazladan bir besin ilavesi söz konusu oldu. Ama temel besinlerin danedeki oranları ile çimlenmiş arpadaki oranları nedir bunu tam olarak bilmiyoruz. Fazla çıkacak ama ne kadar fazla ?

Bunu da kuru madde testleri yaparak, nişaşta testleri yaparak, protein testleri yaparak bulmaya çalışacağız. Bu testler dane için yapılmış ama çimlenmiş aksam için yapılıp literatüre geçmemiş. (Ya da ben rastlamadım)

Bizim kendi çimlendirdiğimiz bir arpada bu testleri yapmamız gerek. Hatta 5. 6. 7, ve 8. gün için ayrı ayrı. Kolay telaffuz edilse de yapması ve doğru sonuca ulaşılması epey zor. Hem çok fazla ekipman hemde ciddi uzmanlık gerektriyor. Ama yapılırsa gayet iyi olur.

akinselcuk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-03-2011, 23:30   #574
Ağaç Dostu
 
Delimus's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-05-2009
Şehir: Adana-Nernek Köyü
Mesajlar: 757
Sayın seyyah53
Hayvanları zincire vuralım demedim , olaya mesajıma çok düz bakmışsınız , hayvan sayısına bağlı olarak çifliğinize bağlı 1 dekar çevrili bir alanda zaten serbest dolaştırmanız yeterli ve gerekli özellikle inek için sütte artış için bahsettiğiniz hastalıklarıda önlersiniz,hemde sizin kontrolünüzde ve maliyetsiz olur , eski yöntemlerde solunum rahatsızlıkları olmakta fakat büyükbaş işletmeleri artık yarı açık ahırlarda yetiştiricilik yapılmakta, kar yağsa dahil.
Kaldıki türkiyemde heryer düz ova değil tepeye çıkması o hayvanın ayrı kalori yakması demek ayrıca inek yayılması 1 saatlik bir yürüyüşte değil bu yüzden calori yakar , yabancı otların kalorisi çok düşük karşılamaz zaten işletmede Kâr bu calori dengesini sağlayabilmekdir.

Ben kendi köyümde mera 3 saatten fazla uzaklıkta oda otobana çok yakın risk içermekte, Tarla kenarındaki otu başka çiftçinin bahçesine sokmak zaten suç kimsede izin vermez çünki inekler zarar veriyorlar ,3 saat öyle 3 saat dönücek 6 saat birde otlanacak, ottan alacağı kaloride çok düşük ne olucak ,ıslandığında rüzgardan korunacak barakada yok direk o rüzgarıda yiyecek bunlar hep sütüme yansıyacak aradaki fark, artı yılın her ayı otlanmaya götüremessiniz hayvanları artı birde çoban masrafı , ineğin zehirli atık yeme ihtimali , yaralanma ihtimali,düşük yapma ihtimali , memesine zarar verme ihtimali,işletmede elbet boğada olacaktır o ayrı bir dert .... Siz 500 başlık bir işletmenin hüraaa hayvanları meraya saldığını duydunuz mu ? Verim de aksine yüksek.

Streside açıklıyalım ben hapisanede doğsam büyüsem dışarı çıkarsam stres yaşarım, dışardan hapse girende hapiste stres yaşar işin örneklemeside inek için daha basit.
Zaten o işletmeye gelmiş veya doğmuş hayvan 1 dekar alan yerine 10 dekar arasında kıyaslama yapamaz stres yaşamaz.


Çok geniş bir konu fakat meraya kıyasla , hergün taze , kalorili , zararsız , organik arpa çimi yemesi büyük fayda sağlıyacağını düşünüyorum.

Akınselçuk yorumlar için ayrıca teşekkürler.

Delimus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-03-2011, 23:31   #575
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-11-2008
Şehir: Konya
Mesajlar: 731
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi seyyah53 Mesajı Göster
Sn Delimus..

Bir süt hayvanının merada, çayrda,evin önünde,yolda nerde olursa olsun gezinmesi kadar muhteşem bir olay daha yoktur...

Bu gezinmenin sonucunda elde edilen faydalar,kaybolan enerjiyle kıyaslamak çok yanlış olacaktır..

Bir hayvanın gezinmesi demek;hayvanlarda yemden daha önemli olan STRESS faktörünün ortadan kalkması,laministis,timpani,ödem,solunum yolu enfeksiyonları vb..bir çok hastalığın önüne geçilmesinde çok çok önemli rol oynayacaktır...



Bu sistem hayvanlarıda topraksız tarımdaki bitkiler gibi olduğu yerde yeşil yem yedirerek sütte ve ette artış sağlatmak gibi algılanabilir. Ancak hayvan bitkiden çok farklı yaklaşılacak bir yaratık. Ev kedisi kadar sosyal bir yönü var.

Yeşil ot için dağ taş gezdirmek gerekmese de çıkıp yayılacağı belli bir oranda da olsa sosyalleşebileceği bir ortamın kendine sunulması gerek. Burada mutabıkız.

akinselcuk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-03-2011, 16:22   #576
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 14-03-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 270
Merhabalar,

Ev tipi hasılmatik yapmak için Kabin olarak eski bir buzdolabı kabini kullanılabilir. İzalasyon vu neme dayanımı yuksek olacaktır.

skanatlar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-03-2011, 18:47   #577
Ağaç Dostu
 
seyyah53's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-03-2010
Şehir: Kırklareli
Mesajlar: 627
Sn.Selçuk ve Delimus...

Bakın size ve diğer hayvancılık yapan ve yapacak olan dostlara yardımcı olmak istiyorum...

Yazdıklarım benim tahminlerim ve öngörülerim değil,bu güne kadar aldığım eğitimin ve tecrübelerimin sonuçlarıdır...

Sn.Selçuk şunu size çok açık bir şekilde söyleyebilirimki;ürettiğiniz arpa çimi bir nevi arpa hasılıdır ve arpa tanesine vegetasyon uyguladığınızda...bileşimindeki besim madde değerleri ham selüloz,lignin,gibi yapılara dönüşecektir ve bitki bünyesine su girecektir...sonuç olarak elde ettiğiniz arpa çimi arpa danesinden daha enerjili ,daha proteinli bir yapı olmayacaktır...tüm hasıllarda kural budur...

ben enerjide,proteinde değilim yeşil yem istiyorum dersenizde daha önceki yazılarımda hiç bir yeşil yemin (mera hariç) mısır silajından daha ekonomik ve randımanlı olamayacağını yazdım...

Sn Delimus..

Özür dileyerekten son yazınızda neyi savunduğunuzu **** benim hangi düşünceme karşılık neyi yazdığınızı anlayamadım..

fakat ben size olan yazımı hayvanları gezdirebildiğimiz kadar gezdirelim kaybettiği enerjiyi düşünmeyelim konu tabanına göre yazmıştım...dahada temeli; eğer hayvanlarınızı gezdirecek mera imkanıznız yok ise zaten yapacak bişey yok...ama bunun kurtarıcısı hiç bir analiz değerine sahip olmayan ekonomik değeri hesaplanmamış arpa çimi değil,silajdır...temel düşüncem bu...

Genel olarak şunu söylemek istiyorum benim bu konudaki yazılarım tamemen kar amaçlı işletmeler için geçerlidir...

daha önceki yazımın başında hobi amaçlı 3-5 tane hayvan besleyen dostlar için olmadığını belirtmiştim...

Evinde bahçesinde hobi amaçlı hayvan besleyen dostlara söyleyecek hiç bir laım yok...değil arpa çimlendirme makinesi ,isterse evinde pişirdiği yemeğini hayvanıyla paylassın çünlü bu zevk ve motivasyon işidir...saygılarımla

seyyah53 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-03-2011, 19:17   #578
Ağaç Dostu
 
gazeteci28's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-04-2009
Şehir: BULANCAK/GİRESUN
Mesajlar: 188
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi akinselcuk Mesajı Göster
Püskürtmenin dışında da sıhhatli bir yol hali hazırda bilmiyoruz.
Sayın Akın selçuk Auto pot (akıllı saksı) olayını düşündünüz mü?

gazeteci28 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-03-2011, 20:27   #579
Ağaç Dostu
 
gazeteci28's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-04-2009
Şehir: BULANCAK/GİRESUN
Mesajlar: 188
Arpa çimlendirmede alttan sulamaya örnek. Akıllı saksı mantığı ile çalışıyor.

http://www.youtube.com/watch?v=qTYp4...eature=related

gazeteci28 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-03-2011, 23:55   #580
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-11-2008
Şehir: Konya
Mesajlar: 731
Niye uğraşıyoruz ki o zaman ? Direk arpayı yesin hayvancağızlar. Süt niye artıyor ? Bu tır konteynerları ne işe yarıyor bu sinerji bir hayal mi ? Bu iş bitti mi ? Gidip yatalım mı ? Bu da bu sitenin bir güzelliği olsa gerek. Her başlıkta aynı şey . . .

akinselcuk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-03-2011, 02:07   #581
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 26-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 126
akinselcuk araştırmalarınız güzel kardeşim devam edin viskh ticari işletme olarak satış yapıyor sanırım
ayrıca izmir civarında birkac firma yurtdışından getiriyor bumakinaları
burada daha iyisini bulana yapana kadar araştırılmalıdır
eğer yeşil otun bir önemi yok ise yazın hayvanların sütü artmazdı
süt fiyatları yazın ucuzlamazdı sanırım gerçi buyıl süt tozumu ithal edildi nedir kışında süt fiyatları ucuzladı

muammer74 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-03-2011, 02:17   #582
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-02-2011
Şehir: ege
Mesajlar: 282
bu mevzuyu tv de seyrettim kar amacı güden işletmelerde bu mazemeyi tercih ediyor Sn. muammer75'ündediği gibi Sn. akınselçuğun örneklediği düzeneğin ticari ölçeklendirilmiş varyasyonları ticari olarak ithal ediliyor mevcut bu durum bu makinenin ve ya siz ne diyor isenız ekonomik olduğunu isbatlar

maybach Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-03-2011, 10:01   #583
Ağaç Dostu
 
seyyah53's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-03-2010
Şehir: Kırklareli
Mesajlar: 627
Valla sn.akınselçuk ne diyeyim...çalışmalarınızdan dolayı sizi tebrik ediyorum...umarım başarılı olurusunuz...ben üstüme düşen görevi yaptım...doğru bildiğim gerçekleri söyledim...alınganlık **** karşı tavır olmasın lütfen...eğer hayvancılık konusunda yardımcı olabileceğim başka bir konu olursa elimden gelen yarımı her zaman yapmaya hazırım...her zaman özelden mesaj gönderebilirsiniz ...saygılarımla

seyyah53 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-03-2011, 13:28   #584
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-11-2008
Şehir: Konya
Mesajlar: 731
Bir şeyler bildiğinize eminim. Teşekkür ederim.

akinselcuk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-03-2011, 09:34   #585
Ağaç Dostu
 
aliosmankuresir's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-04-2010
Şehir: çanakkale
Mesajlar: 120
Aklıma değişik bir teori geldi. şimdi bu arpalar 7 günde süper hızlı büyüyor. biz bunu 7 günle sınırlamadan besin eriği ile beslemeye devam etsek, tabi iklim isteklerini göz önünde bulundursak olma mı. Fabrikalardaki bantlar hesabı bant belirli bir hızla ilerlese gün gün değşimine uygun kabinlere ulaşşsa ve en son olarakda bant sonundaki hasat makinası sürekli çalışsa hasat etse dünya buğday krizi çözülmez mi acaba.banlar biraz işin fantazi kısmı. adına da buğday üretim hattı deriz şu japonların marul üretim hattı gibi

aliosmankuresir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-03-2011, 10:01   #586
Ağaç Dostu
 
aliosmankuresir's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-04-2010
Şehir: çanakkale
Mesajlar: 120
başka bir konu daha var size aktarmak istediğim bizim burda civar köylerden birinde bir abi oda şeklinde yaptırmıştı ben bugün yarın giderim derken adam sökmüş bütün sistemi en sonunda köylülerin dediğine göre profosyonel klima vs bile takılmış. ben hayvancılık yapıyorum süt sığırcılığı ve tesadüfen benim veterinerim o adama da hizmet veriyormuş. Veterinere bu hususu sordum o da anlattı. sistem çimlendirme hesabı olarrak çalışmış fakat beslenmede hayvanlarda problemler sıkıntılar çıkmış.veterinerin dediğine göre hayvanlar bir deri kemik kalmış. beslenmeleri yanlış diyor veteriner.

işin aslı bana göre şu hayvanlarda işkembe vardır burada yaşayan bakteriler vasıtasıyla yediklerini eritirler bu bakterlerin yaşaması içinde selüloz yani saman vs ihtiyaçları vardır. şimdi çimlendirmeyi soldurmadan direk verdiğiniz de bütün hayvanlar ishal olacak hayvan bütün yediğini direk tahliye edecek süt üretecek fakat kendinden verecek zayıflayacak kemikleri kuvvet yitrecek. ve şundan eminim doğduğundan beri bu şekilde beslenen bir düve ele alınırsa ikinci buzağı doğurduktan sonra doğum felci olup mezbahaya doğru yol alacaktır. şöyle bir sistem olabilir sadece bir adet yem karma makinası olup da bu otları kuru samanla tamamen karıştırılıp verilebilir. ama onda da bir garANti yok. yeşil en güzel beslenme diyenler için söylüyorum bu yanlış. beslenen hayvan doğada bulduğu kadarını yer sınırlı ama evde en çok performans için zorlanır. evdeki hesap otlağa uymaz. size çok kolay bir deneme yolu söyleyeyim bir adet ineği yonca tarlasına salın veyahut yiyebildiği kadar günlük taze yonca yedirin. bunları yaparken veterineri de hazır bulundurun bakalım inek kaç gün dayanabilecek. bu sistem yanlış demek yersiz fakat bu sistem çok eksileri var ve hiç de ekonomik değil. bende 10 adet holstein var günlük en az 20 kg yeşil ot vermem 4 - 8 kg arası saman vermem gerek sütüne göre de laktasyon dönemine ait süt yeminden yani benim günlük en az 200 kg ot ihtiyacım var en iyi şartta 70 kg arpa koymam gerek sisteme. bence sisteme 70 kg arpa koymaktansa kışlık sılajlık ürünler ekerim tarlaya hiç müdahale etmeden yaz başında gider biçerim bütün yıl yediririm. 70 kg arpa yerine de gider onun parasıyla bir çuval daha süt yemi alırım. saman para değil memlekette su aralar biraz pahalı. doldururum samanı alırım sütü. 7 kg yerine süt yemini 13 kg veririm inekler show yapar. slaj asit oranına dikkat edilmeside gerek tabi fazla asitliler sirke etksi yapıyıor hayvanlarda. 70 kg arpa demiştik yılda 30 tona yakın bir mbla yapıyor 30 ton arpa için en az 100 dekar aazi işlemek gerek o da bi hastalık vs olmadığını düşünüp 3oo kg alınabilirse. ama yeşillik olsun diye sılaj ekip biçmek için sadece 20 dekar mısır 10 ineğe 12 ay bakar.bi önce verdiğim cevapta ki söylediklerim olsa keşke sistem arpayı da kendi üretse ...

aliosmankuresir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-03-2011, 14:50   #587
Ağaç Dostu
 
seyyah53's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-03-2010
Şehir: Kırklareli
Mesajlar: 627
Sn Ali Osman...

İşte benim aylardır bu başlık altında anlatmak istediğimde buydu...

Siz bir yetiştirici edasıyla daha basit ve anlaşılır bir dille durumu gayet güzel özetlemişssiniz...

Tabi burda bu konu başlığı altında yazan dostların hepsi hayvancılık ile uğraşmıyor..en azından bununla geçinmiyor..sizin anlatımınızdaki başarı direk hayvancılık yapmanızdan kaynaklanıyor...

Çanakkalenin neresindesiniz?

seyyah53 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-03-2011, 14:57   #588
Ağaç Dostu
 
seyyah53's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-03-2010
Şehir: Kırklareli
Mesajlar: 627
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi akinselcuk Mesajı Göster
Bir şeyler bildiğinize eminim. Teşekkür ederim.
Beyfendi benim işim bu...paramı bu işten kazanıyorum...

seyyah53 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-03-2011, 20:18   #589
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-11-2008
Şehir: Konya
Mesajlar: 731
Tebrik ederim sizi ne güzel bir işiniz var. Benim işim yok, daha ilk okula gidiyorum babamın verdiği harçlıklarla geçimimi sağlıyorum. Büyüyünce doktor olacağım. : )



Sayın Aliosmankuresir,

Başlığın ilk dört sayfasını bir tararsanız bu yemin tek başına verilmediğini görürsünüz. En çok günde 10 kilo arpa çimi verebiliyoruz. Ayrıca tek başına değil de 7-8 kilo saman ile beraberce veriliyor. Hatta ne kadar aralıklarla başkaca yemlerin araya sokulması gerektiği konusunda da bir tartışma vardı sonuca bağlanamayan.

Hayvan fizyolojisini iyi kötü kavramış bir besici hayvanı kolay kolay ishal etmez. Topraksız tarımdan pek bir farkı yok. Protein, karbonhidrat ve vitaminler ana besinler. Yapım-yıkım için azotlu yani proteinli bileşikler lazım. Enerji için karbonlu bileşikler birtçok aşamada katalizör etkisi için de vitaminler mineraller lazım. (Tabi bunu ham selülöz , abc, bsr, nft gibi terimlerle süslemekte mümkün)

Hasıl ve saman bunların hepsini karşılıyor. Fakat hasılla samanı hayvana dayadık iş bitti gibi algılanmamalı bu iş. Hayvanın hem kendisi hem de fizyolojisi daha bir sürü şey ister. Ara vitaminler , ekstra protein takviyesi , bazı doğal alkoloidler, düzenli enerji harcaması hatta şefkat , ruhsal rahatlık gibi mesela.

Hali hazırda 40 hayvan rasyon denemesinde. Gerçekten çok enteresan sonuçlar gözlüyoruz. Bizim laboratuar biraz yetersiz kalıyor ama üniversitenin laboratuarında 8 günlük arpa çimi içeriğini çıkarağız. Süt neden artıyormuş anlarız o zaman. Şimdilik bu işin manuel sonuçlarını gördük , sıra dijital sonuçları görmekte. Bir de burada şu konu var. Hatta anafikir. Yem üretimini ucuzlatırken sütü arttırmak. Yoksa sizin dedikleriniz tabi ki doğru, yonca vs ile besleyip hayvana show yaptırılabilir. Mesela 12 hayvanlık bir denmede hayvan başına 17 lira olan günlük yem masrafını 5 liraya indirip günlük 15 kilo olan sütü 30 kilo sınırına dayamaya çalışmak bu başlıkta yapıldı. Oldukça hassas bir iş aslında. Bir çok küçük besiciye çok faydalı olabilecek denemeler bunlar. İlk yazılarda bazı linkler var. oralara bir bakın. Bu iş yurt dışında bir sektör.


Söz meclisten dışarı ; Bir eğitimin başka insanlar üzerinde sinerjik bir etkisi yok da zıddı bir etkisi varsa pekde geçer akçe değildir kanaatimce....

Garga beğendi.
akinselcuk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-03-2011, 21:34   #590
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 17-01-2011
Şehir: Amasya
Mesajlar: 3
Sayın Akın Selçuk,

Bu forum başlığını uzun zamandır takip ediyorum. Buradan ve diğer araştırmalarımdan edindiğim bilgilerle ben de arpa çimini problemsiz yetiştirmeyi başardım. Hayvanlarımdan ikisinde denedim ve diğer hayvanlarımla karşılaştırma şansım oldu. Yaptığım çalışma deneyseldi ve 15 gün süreyle iki hayvanıma 15 kg arpa çimi 6 kg saman ve 4 kg süt yemi yedirdim. Süt verimlerinde yaklaşık %40 lık bir artış oldu. Sütü iki kez analiz ettirdim; yağ ve protin oranları tamamen normal sınırlar içindeydi.

Şimdi, arpa çimi yetiştirmeyi kapasitesi hayvanlarıma yetecek büyüklükte kapalı sabit bir ortamda (bir odada) yapmak için çalışmalara başlayacağım. Hayvancılıkla uğraşan herkesin böyle bir ortamı mutlaka vardır. Bu ortamı ısı kaybına karşı basitçe izole ederek kullanmaları daha ekonomik olacaktır.

Arpa çiminin besin değerleri ile ilgili yapılmış çalışmaları www.berkatarim.com adresinde bilimsel çalışmalar konu başlığında bulabilirsiniz.

Bu konuyla ilgili araştırmalarınıza devam etmenizi diliyorum. Zira bu pekçok üretici için çok faydalı ve yol gösterici olacaktır. Bu konuya muhalifler olacaktır, bu sizi yıldırmasın. Süt hayvancılığının en önemli meselesi girdi maliyetleridir. Girdi maliyetlerini ne kadar düşürebilirsek bu işi sürdürebilmemiz o kadar mümkün olabilecektir. Süt fiyatlarının düştüğü ve girdi fiyatlarının bu kadar yükseldiği bir ortamda süt üretimi yapmak imkansız hale gelmiştir. Bu yüzden ineklerini satarak ve kestirerek üreticilikten vazgeçen pek çok insan var.

Yapacağınız çalışmalar benim gibi bu işten geçinen insanlar için çok faydalı olacaktır. Ve bu faydalı çalışmaları, bu işten geçinen insanlara duyurmak onların da bu yöntemle hayvanlarını daha ucuza ve daha kaliteli beslemelerine yardımcı olmak gerçekten çok hayırlı olacaktır.

Başarılar diliyorum.

dark_blue Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-03-2011, 21:47   #591
Ağaç Dostu
 
aliosmankuresir's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-04-2010
Şehir: çanakkale
Mesajlar: 120
sayın akınselçuk ; dediğiniz ülkelerde bu sistem sesktör olabilir fakat bizim ülkemizde arpa dahil bütün hepsi pahalı. en pahalı akaryakıtla üretimden yola çıkın. o yüzden sorum size bu sistem ile dane arpa da yetişirmi diye. yeşil ot verildiğinde hayvan suya daha fazla yüklenir ve daha fazla su içer bununla oranla süt artar fakat yağ oranı kuru madde oranı süt içinde bariz düşer bunu da mandıracılar asla istemez ya da süt fiyatında ciddi değşiklikler olur. ülkemiz hayvancılığının tek eksiği ucuz hammadde yokluğudur. devlet ha bire ithal düve getirmeye insanları borçla bu sektörde tutup tekerleği döndürme çabasına girmekte. bize çuvalı 35 tl değil de 10 tl den süt yemi besi yemii getirsinler ithal bizde seve seve 25 krş"a süt satalım **** etin kilosu 10 tl olsun.

birde ben az önce zaten saman vs rasyonuma eklemiştim, birde 10 kg çim + 7-8 kg saman +süt yeminin bir ineği doyurabileceği kesinlikle yanlış çünkü ben aynı rasyonu slajla yapıyorum ki slajı kendim yaparım mısır dane oranı oldukça yüksek, hayvanlar yemlikleri yalıyor. denk geliyor yani. siz dışarıdan bakanların **** amatör uğraşı sahilerinin göremediği çok şey var mesela protein fazlası ineklerde tırnak uzaması kısırlık topallama gibi çok olumsuz etkilere sebep olmakta enerji fazlası da aynı şekilde metabolik faliyetlerinde aksamalar yaratmakta yani demem o ki uç değerler hayvanların dengesini bozuyor. ben elimden gelse slaj bile vermem ineklerime ama maliyetler sebebiyle vermek zorunda kalıyorum.
benim şu an işletme süt ortalamam 32 ki bu kadar süt için minimum tüketim miktarlarım şunlar.

yem karma makinasında hazırlanmış
saman 4 kg
yulaf 3 kg
mısır sılajı 20-25 kg
21 protein 2800cal süt yemi 10 kg

gördüğünüz üzere 35-40 kg yem yemesi gerekiyor dediğiniz gibi 10 kg ot 8 kg saman bu işin üretim kısmın da hiçbir işe yaramaz pratikte tamam sütünüz artar vs ama süt yağ oranları düşer. hayvanlarınızda bir sürü problem çıkar. bakınız ben bütün bunları yazıyorum diye yanlış anlamayın yaptınız emeğe saygı duyuyorum fakat bu sistemin ucuca gelmesi için arpa ucuz olması gerek. benim günde 70 kg arpa ota ayırmaya hiç mantıklı bakasım yok 70 kg arpa demek iki çuval kuru pancar küspesi demek o da 700 kg yaş pancar küspesi demek

70 kg arpa= en az 40 tl
40 tl demek bir çuval en kaliteli süt yemi demek
40 tl demek 400 kg mısır sılajı demek
40 tl demek çok para demek. bunlara gerek yok demek

yurdışında bunun bir sektör olması hammaddenin ucuz olmasından tarla traktör vs uğraşmak yerine adamlar bir kabinde bütün işlerini hallediyorlar.
bana göre insanların bu sistemde yoğunlaşması gereken sistem şu arpayıda aynı sistemle üretin gerçekten bu bir hayvancılık devrimi olsun heycanlanalım.
(çan ilçesinde oturuyorum)

aliosmankuresir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-03-2011, 22:07   #592
Ağaç Dostu
 
seyyah53's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-03-2010
Şehir: Kırklareli
Mesajlar: 627
Bende sizi tebrik ederim doktorluk ta saygı duyulacak bir meslek fakat ...hayvancılıkla alakası yok daha farklı konulara odaklanmalısınız...

Çok yanlış bir cümle yazmıssınız bu konu hakkında gerçekten bişey bilmediğiniz belli ruminantların beslenmesinde ham selüloz en önemli besindir, siz bir ruminant hayvana nitelikli bir selüloz veremezseniz o hayvanın rumenini dengeleyemez ve randımanlı çalıştıramazssınız ,

'abc ,bsr ,nft' değil ham selülozu oluşturan adf ve ndf oranları vardır asıl burda öemli olan adf ve ndf nin belirli bir oranda sülüloz yapısında olması gerektiği kadardır...

sağlıklı çalışan bir işkembe ve işkembede ki bakteri ortamı yakalandığı zaman bundan sonra hayvana yedirilen yemlerin sindirim oranlarının artması ve uygulanan yemden daha randımanlı yararlanmayı sağlar...

Ülkemizde bu güne kadar bütün makineler yurt dışından ithal **** yabancılar bunu kullanıyor ,bütün dünya bunu yapıyor şeklinde pazarlandı,,,hayvancılıkta son uygulamalar gösteriyorki bizim girişimci dediğimiz yetiştiriciler FANTEZİ ve yurt dışı takibi değil kendi üniversitelerimizi ve denemelerimizi takip ediyor...yurt dışı bizim ülkemizde sadece bir pazarlama metodudur...her zaman doğru değildir...bil hassa broiler yetiştirciliğinde yurt dışından çok çok ilerdeyiz...

çalışmalrınızdan ve girşimciliğinizden dolayı sizleri kutluyorum, saygı duyuyorum...fakat yazılarınızdan da anladığım kadari ile gerçek bilgiye ve karşı görüşe son derece kapalısınız...hayvan besleme hakkındada kulaktan dolma bir çok bilgiye sahipsiniz, burada bu başlığı okuyan çoğu insanı yanlış yönlendiriyorsunuz...

o zaman benimde sözüm meclisten dışarı olsun; mevlanın bir lafı vardır...'oğul senin bildiğin karşındakinin anladığı kadardır' diye ben daha ne yapayım...

seyyah53 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-03-2011, 22:19   #593
Ağaç Dostu
 
seyyah53's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-03-2010
Şehir: Kırklareli
Mesajlar: 627
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi dark_blue Mesajı Göster
Sayın Akın Selçuk,

Bu forum başlığını uzun zamandır takip ediyorum. Buradan ve diğer araştırmalarımdan edindiğim bilgilerle ben de arpa çimini problemsiz yetiştirmeyi başardım. Hayvanlarımdan ikisinde denedim ve diğer hayvanlarımla karşılaştırma şansım oldu. Yaptığım çalışma deneyseldi ve 15 gün süreyle iki hayvanıma 15 kg arpa çimi 6 kg saman ve 4 kg süt yemi yedirdim. Süt verimlerinde yaklaşık %40 lık bir artış oldu. Sütü iki kez analiz ettirdim; yağ ve protin oranları tamamen normal sınırlar içindeydi.

Şimdi, arpa çimi yetiştirmeyi kapasitesi hayvanlarıma yetecek büyüklükte kapalı sabit bir ortamda (bir odada) yapmak için çalışmalara başlayacağım. Hayvancılıkla uğraşan herkesin böyle bir ortamı mutlaka vardır. Bu ortamı ısı kaybına karşı basitçe izole ederek kullanmaları daha ekonomik olacaktır.

Arpa çiminin besin değerleri ile ilgili yapılmış çalışmaları www.berkatarim.com adresinde bilimsel çalışmalar konu başlığında bulabilirsiniz.

Bu konuyla ilgili araştırmalarınıza devam etmenizi diliyorum. Zira bu pekçok üretici için çok faydalı ve yol gösterici olacaktır. Bu konuya muhalifler olacaktır, bu sizi yıldırmasın. Süt hayvancılığının en önemli meselesi girdi maliyetleridir. Girdi maliyetlerini ne kadar düşürebilirsek bu işi sürdürebilmemiz o kadar mümkün olabilecektir. Süt fiyatlarının düştüğü ve girdi fiyatlarının bu kadar yükseldiği bir ortamda süt üretimi yapmak imkansız hale gelmiştir. Bu yüzden ineklerini satarak ve kestirerek üreticilikten vazgeçen pek çok insan var.

Yapacağınız çalışmalar benim gibi bu işten geçinen insanlar için çok faydalı olacaktır. Ve bu faydalı çalışmaları, bu işten geçinen insanlara duyurmak onların da bu yöntemle hayvanlarını daha ucuza ve daha kaliteli beslemelerine yardımcı olmak gerçekten çok hayırlı olacaktır.

Başarılar diliyorum.

En başta foruma olan ilk mesjınızdan dolayı sizin kimliğinizle ve yazılarınıza inanmayarak...şunu söylemek istiyorum...

Siz bir süt hayvanına 15 gün bu arpa çiminden verdiniz bu hayvan şişme (timpani ) olmadı 15 kilo su içeriği yüksek arpa çimini verdikten sonra bu hayvan 6 kilo samanı yedi? ve onun yanında da bir düveye verilecek miktarda 4 kilo süt yemi verdiniz ...? bu hayvanın sütü % 40 arttı?

Hayatımda bu kadar basit ve tutarsız bir hesap görmedim...

Bir kere şu var :; bir süt hayvanı işkembesinde bulunan bakterilerin besin maddelerini parçalayark daha sonra bunların sindirim kanallarından emilmesi esassına dayanır...

işkembede her besin maddesini ayrı ayrı parçalayack bakteriler vardır bunların en önemlisi sülolozik bekterilerdir ...siz hayvana değişik bir yem maddesi verdiğinizde bu bakteriyel ortamın ilk önce besin maddesini sindirecek ortamı oluşturması lazım...

hayvan besiciliğinden bir süt yeminden diğer bir süt yemine geçişte bile ki içerikleri hemen hemen aynı materyallerden oluşturmuştur...1 hafta 10 gün süre tanınır hayvana ama siz birden yemi değiştirdiniz 15 gün denediniz hatta süt yemini 4 kiloya düşürdünüz? hayvanın sütü % 40 arttı?...yani bu hayvan 30 kilo süt veriyordu 42 kilo süt vermeye başladı...?

biz süt yemindeki artışla bile böylesine bir süt artışını yakalaymıyoruz ,yakalayan da yok zaten...

seyyah53 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-03-2011, 22:26   #594
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 21-10-2010
Şehir: izmir
Mesajlar: 21
XL modeli fotolarıdır....

Ekteki ürünümüz Agritom XL modeli olup günlük 560 Kg kapasitelidir. İşletmemizde üretilip satılan 17. makinadır.
saygılarımla,
Tevfik ÇAĞLAN
Agrimakina

Eklenen Resimler
     
teewfix Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-03-2011, 22:39   #595
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 21-10-2010
Şehir: izmir
Mesajlar: 21
Az önce attığım Mesajın yanlış anlaşılmaması için bir ek yapmayı uygun görüyorum, ürünün satış adedini vermekteki niyetim mutlu ve memnun müşterilerin referansları ile kazanılmış yeni çiftlik sayısını belirtmesi açısındadır.
Ayrıca bu model 2 güzide üniversitemizde ve Tarım Bakanlığınca Mayıs ayında denemeleri bitecek olup sonuçlar sektör ile paylaşılacaktır.
Saygılarımla,
Tevfik ÇAĞLAN
Agri Makina

teewfix Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-03-2011, 00:41   #596
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-11-2008
Şehir: Konya
Mesajlar: 731
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi seyyah53 Mesajı Göster
fakat yazılarınızdan da anladığım kadari ile gerçek bilgiye ve karşı görüşe son derece kapalısınız...hayvan besleme hakkındada kulaktan dolma bir çok bilgiye sahipsiniz, burada bu başlığı okuyan çoğu insanı yanlış yönlendiriyorsunuz...
Korkmayın kimse bana bakıp yanlış yönlenmez. Herkes işini bilir. Danışmanlık firması değil ki burası . . .

Doktor değilim. Ziraat Mühendisiyim, ve de meslek öğretmeniyim. Bilgiye kapalı olduğumdan değil, ne zaman bu forumda bir başlık açılsa baştan bir fikir beyan etmeyen ama konu iyice şekillendikten sonra bilgi satmaya çalışan yazılar gelmeye başlar ve ne hikmetse bir işin olmayacağını ispata çalışır ben sizlerden daha çok biliyorum der işte buna kapalıyım.

(Samimi fikrini paylaşıp tecrübelerini yazanları kastetmiyorum. Onların ki bilgi satıp manevi tatmin bulmakla alakalı değil zira)

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi seyyah53 Mesajı Göster
mevlanın bir lafı vardır...'oğul senin bildiğin karşındakinin anladığı kadardır' diye ben daha ne yapayım...
(Hadiste bu manada, özellikle Rabb anlamında kula mevlā denilmesi yasaklanmıştır) Ayet olur yoksa . . . Dikkat !!


Anlamayacağımıza göre bir şey yapmanız da gerekmez kendinizi neden yoruyorsunuz ki zaten ?

akinselcuk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-03-2011, 20:13   #597
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 12-01-2011
Şehir: k.k.t.c.
Mesajlar: 15
sn:aliosman,hesapta bir hata yapıyorsunuz sanırım.


benim şu an işletme süt ortalamam 32 ki bu kadar süt için minimum tüketim miktarlarım şunlar.

yem karma makinasında hazırlanmış
saman 4 kg
yulaf 3 kg
mısır sılajı 20-25 kg
21 protein 2800cal süt yemi 10 kg

gördüğünüz üzere 35-40 kg yem yemesi gerekiyor dediğiniz gibi 10 kg ot 8 kg saman bu işin üretim kısmın da hiçbir işe yaramaz pratikte tamam sütünüz artar vs ama süt yağ oranları düşer. hayvanlarınızda bir sürü problem çıkar. bakınız ben bütün bunları yazıyorum diye yanlış anlamayın yaptınız emeğe saygı duyuyorum fakat bu sistemin ucuca gelmesi için arpa ucuz olması gerek. benim günde 70 kg arpa ota ayırmaya hiç mantıklı bakasım yok 70 kg arpa demek iki çuval kuru pancar küspesi demek o da 700 kg yaş pancar küspesi demek

70 kg arpa= en az 40 tl
40 tl demek bir çuval en kaliteli süt yemi demek
40 tl demek 400 kg mısır sılajı demek
40 tl demek çok para demek. bunlara gerek yok demek

10 tane inek için günlük 20 kğ.arpadan üretilen hasıl yeterli gelmekte.70 kğ. arpayı nerden çıkarıyorsunuz.10 kğ.arpa hasılı ve8 kğ saman sabah ve akşam öğünleri için ayrı ayrıdır.yani toplamda sizin belirttiğiniz gibi 35-40 kğ yeme karşılık geliyor.yani 20kğ arpa yaklaşık 10 tl.yani sizin mısır silajından daha ucuz ve besleyici;sütte kokuya sebep olmaz,fazla verilmesi hayvana zarar vermez,protein ,vitamin ve mineral oranı mısır silajına göre % 10 gibi daha fazladır.(çanakkale üniversitesine sorabilirsiniz.)(prf.dr.harun baydemir)

a.akıncı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-03-2011, 20:49   #598
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 17-01-2011
Şehir: Amasya
Mesajlar: 3
Sayın Seyyah53,

Sizin benim kiliğime ve yazdıklarıma inanıp inanmamanız beni pek alakadar etmiyor.

Ben sadece denediğim bir olayın sonuçlarını paylaşmak istedim. 15 Kg arpa çimini 1 günde
hayvana verilmeyeceğini, 9 kg yemin 1 günde 4 kg yeme düşürülemeyeceğini bilecek bir süre dir hayvancılık yapıyorum.

7 günlük bir sürede bu yeni rasyona alıştırdım. Herhangi bir şişme ve ishal olayı meydana gelmedi. İlk üçgün, süt önce 20 lt den 17 lt ye kadar düştü. Sonrasında her gün yaklaşık 1 lt artarak 15 günün sonunda 28 lt ye ulaştı.

15 günlük sürenin sonunda tekrar 7 günde eski rasyona geri döndüm. Süt miktarı da 20 - 21 lt seviyesine düştü.

Bu süt miktarındaki artıştan daha önemlisi, hormon iğneleri yaptırmış olmama rağmen göğsemeyen iki ineğim göğsedi ve aşılattım.

Başta Sayın Seyyah53 olmak üzere kimsenin bu yazdıklarıma inanmasını beklemiyorum. Fakat bu işten geçimini sağlayan insanların bu konuyu denemelerini tavsiye ediyorum.

Bir ihtimal olsa bile; yem fabrikalarına ve süt firmalarına bedavaya uşaklık yaptırıldığımız bu dönemde böyle bir imkanı değerlendirmeye çalışmamız gerektiğini düşünüyorum.

Sayın Akın Selçuk'un bu konudaki çalışmalarını destekliyorum ve kendisine teşekkür ediyorum. Umarım bu konudaki çalışmalarını devam ettirir ve bizimle paylaşmaya devam eder.

dark_blue Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-03-2011, 21:30   #599
Ağaç Dostu
 
aliosmankuresir's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-04-2010
Şehir: çanakkale
Mesajlar: 120
bilmiyorum arkadaşlar burda yapan arkadaşın veterinerime yakınmasından biliyorum hayvanlarının hepsi problem yaşamış.sadece 10 kg ot +8 kg saman +4 kg süt yemi verilerek 30 litreye yakın süt almak ve bu hayvanların sağlıklarında bozulma olmaması tartışılır bence. hiç içim ısınmıyor fakat sırf merak ettiğimden elimdeki bir adet kapağı vs sağlam eski buzdolabında bu işi denemeyi düşünüyorum. tek hayvan için. bir buzdolabında (battal boyuzun) bir hayvanlık üretim olur mu bilmiyorum. tek hayvan için deneyeceğim.

aliosmankuresir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2011, 08:47   #600
Ağaç Dostu
 
aliosmankuresir's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-04-2010
Şehir: çanakkale
Mesajlar: 120
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi a.akıncı Mesajı Göster
10 tane inek için günlük 20 kğ.arpadan üretilen hasıl yeterli gelmekte.70 kğ. arpayı nerden çıkarıyorsunuz.10 kğ.arpa hasılı ve8 kğ saman sabah ve akşam öğünleri için ayrı ayrıdır.yani toplamda sizin belirttiğiniz gibi 35-40 kğ yeme karşılık geliyor.yani 20kğ arpa yaklaşık 10 tl.yani sizin mısır silajından daha ucuz ve besleyici;sütte kokuya sebep olmaz,fazla verilmesi hayvana zarar vermez,protein ,vitamin ve mineral oranı mısır silajına göre % 10 gibi daha fazladır.(çanakkale üniversitesine sorabilirsiniz.)(prf.dr.harun baydemir)
10 ineğe 2o kg arpadan üretilen arpa çimi yeterli gelen ve bunu uzun süredir devam eden( 2 laktasyon dönemi ) bildiğiniz bir işletme varmı varsa ben ziyaret etmek istiyorum.

aliosmankuresir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:31.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024