![]() |
|
|
![]() |
|
![]() |
Dış Bağlantılar | Konu Araçları | Mod Seç |
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-07-2022
|
Yavuz10 / Tohum Paylaşım Etkinliği Sonrası Çalışmalar 2022-Bandırma
Öncelikle herkese merhaba! Geçen sene çimlendirmekte ve ekmekte geç kaldığım için bu sene biraz erken çimlendirmeye başladım ve hala çimlendirmeye devam etmekteyim. Gece hava sıcaklığı 10 derecelere geldiği zamandan 8 hafta öncesinde biber ve patlıcanları, 6 hafta öncesine denk gelecek şekilde domatesler için plan yapmıştım. Yaklaşık olarak 15 ocak gibi çilek tohumlarıyla başladım. Ardından murt, ağaç hatmi, leylak, elma, güz zeytini, meyan ve nar -bir kaç tane daha var ama hatırlayamadım- gibi çimlenmesinin kısmen zor ve daha uzun süre gerektiğini düşündüğüm tohumlarla devam ettim. Soğuk katlamaya aldıklarım nedense buz dolabında küflendi; etkinlikte dağıtılan kırmızı Elma, süs narı, güz zeytini... Kapları hava almayacak şekilde güzelce kapatmıştım, birazda oksijenli su sıkmıştım ama sanırım o yetersiz geldi. Neyse sıkıntı değil kısmet değilmiş. Daha sonrasında çimlenenleri yaşatmakta çok zorlandım ve hala zorlanıyorum. Bu arada 2 gün soğuk katlama yaptığım çilekler çok güzel çimlendiler. (%60-%70arası) Filizler evin içinde büyümeye devam ederken terasta kullanmadığım bi akvaryum vardı. Onu seraya çevirdim ve şubat başında bütün hepsini terasa taşıdım. Tabi taşıdıktan sonra gelen deprem haberleriyle de filizlenen tohumlara bakmak-ilgilenmek hiç aklıma gelmedi.(Ülkecek hepimize çok geçmiş olsun ve başımız sağolsun. Çok zor zamanlardan geçiyoruz.) Yaklaşık bi yirmi gün sonra ancak kontrol edebildim. Güneş pek çok filizi yakmıştı. Camı kaplamam gerekeceğini düşünmemiştim. Üst ve ön kısmını beyaz poşetlerle kaplamak işe yaramış. O günden sonrada bi takım sağlık problemiyle uğraşmam gerektiği için yine uzun bi süre pek ilgilenemedim ta ki bugüne kadar. Hastaneden gelir gelmez suladım. Poşetleri vs yeniledim, çünkü şimdi de iki haftalık balıkesirde yapılan bi tıbbı ve aromatik bitki yetiştiriciliği kursuna katılacağım. Her ne kadar şuan katılmak pek içimden gelmese de böyle bi fırsatı geri çeviremem. Sonuç olarak şu anda kalan filizlerle yola devam; ekinezya, beyaz çilek(pek çoğunu kaybettim ama şuan ilk gerçek yapraklarını çıkarmak üzereler), murt(zor kurtardım, yaprak çıkaranlar hep gitti sadece kök çıkarmış olanlar vardı onlar şuan gayet sağlıklı büyüyorlar.), leylak(beni en şaşırtan tohum. Bi tane çimlendi ama ona pek bişey olmadı, dayanıklı sanırım), meyan(en neşelisi bunlar çıktı ve çok kolay çimleniyorlar. Şaşırdım doğrusu daha yavaş çimlenmelerini bekliyordum.) Bezelyeleri direk toprağa ekmişim de ne zaman ektiğimi hatırlamıyorum ama çimlenmişlerdi, üç dört yaprak vardı. Bu arada patlıcan tohumlarının da bi kısmını geçen hafta ekmiştim. Kafam o kadar dalgınmış ki farklı viyollere aynı tohumları başka cins patlıcanlar diye ekip durmuştum. Bu arada bu yazılanları okuyanlardan belki bazıları ''Bakamayacaksan neden ekiyorsun?'' diye içlerinden geçirenler olabilir. Çok sevdiğim bi laf var. Hareket, berekettir diye. Toprakla uğraşmak bana her zaman bu lafı hatırlatıyor. Amacım tabi ki o tohumları ekip, filizlendirip ölmesini sağlamak değil. Aslında aklımın bi köşesinde o çimlenen tohumlar hep duruyor ama aklım-elim onlarla ilgilenmeye gitmiyor. Tabi bi süre sonra ilgilenmezsem de yok olacaklarını bildiğim için mecburen ilgilenmek zorunda kalıyorum. Bu sayede hareket ediyorum ve aklım dağılıyor. Bu da bana iyi geliyor, iyi geldikçe daha çok ilgileniyorum derken çark böyle devam ediyor. Sonuçta Daha sağlıklı bir ruh hali ve bedeni kazanıyorum falan filan... Emeği geçen herkese teşekkürler, umarım bu yıl benim ve diğer eken arkadaşlar içinde iyi geçmesi dileğiyle. Not: Fotoğrafları da yakında eklerim. Şimdi zaman bulmuşken biraz biber ekeyim ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 15-01-2022
|
Merhabalar cilegi soguk katlama sonrasi toprak la mı bulişturdunuz |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
|
Merhaba, hayır soğuk katlanmadan sonraki üçüncü dördüncü günde patlayıp yaprak çıkarmaya başladılar. Yaklaşık olarak bi hafta sonra toprakla buluşturdum ama yeşil aksamı çıkmadan ekmek gerekmiş ben biraz geç kaldım. Bir kaç tanesini kırmıştım |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
|
Bahsettiğim tohumların fotoğrafları alabildim ama bi kısmı gözüküyor. Önde sağda murtlar, onun yanında ekinezyalar, arkasında yosunlu yerde ilk gerçek yaprağını çıkaran çilek ve sağdaki viyollerde çimlenen patlıcanlar. Muhtemelen haftaya hepsini tek tek tekli viyollere alacağım. Bu arada kazdağlarını dolaşırken dağ çileği buldum bir sürü. Bir tanesini çoğaltmak için aldım. Karadenizde yemiştim harika bi lezzeti vardı. Yemeden dayanabilirsem tohum paylaşım etkinliğinde tohumlarını paylaşmayı düşünüyorum. Edit1: Fotoğrafların kalitesi ne kadar düşmüş, sonrakinde daha çok dikkat edeceğim Düzenleyen yavuz10 : 12-03-2023 saat 22:13 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 22-07-2022
|
Kolay gelsin.İnşallah elinizdekileri devam ettirip tohumlarını çoğaltabilirsiniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|