agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Tohum Paylaşımı Sonrası Çalışmalar 2019-2020 (http://www.agaclar.net/forum/tohum-paylasimi-sonrasi-calismalar-2019-2020/)
-   -   Asoo / Tohum Paylaşım sonrası çalışmalar (Bolu, Göynük) 2020 (http://www.agaclar.net/forum/tohum-paylasimi-sonrasi-calismalar-2019-2020/43936.htm)

Asoo 13-04-2020 11:55

Asoo / Tohum Paylaşım sonrası çalışmalar (Bolu, Göynük) 2020
 
2020 Tohum paylaşım etkinliğinde 10 çeşit tohum edindim:


1- Hafize Baliç Pembe Domatesi / Atilgan.

2- Kuru fasulye/ TCM.

3- Sugar Pie Pumpkin/ Obabilgesi.

4- Musquee De Provence Pumpkin/ Obabilgesi.

5- Ordu Akkuş Şeker Fasulye/ AkisSoftware.

6- Tıbbi lavanta (Lavandula angustifolia Vera)/ Kenger.

7- Bornova Bamyası/ Uzunkum.

8- Turşuluk Güneyköy salatalık/ Şeftali çiçeği.

9- Nakkaş çiçeği/ Bakidilek.

10- Yer Kirazı/ Dutlubahçe.



Geçen sene 17 Martta viyollere ekim yapmıştım. Viyoller salondaydı ve kışın salonumuzu kullanmıyorduk. Sadece fideler için soba yakmak da bize bir külfet olmuştu.

Bu sene ailecek salona taşındıktan sonra ekimleri yaptım. Zaten salonda soba yandığından benim için çok rahat oldu.

6-13 Nisan arası tohumları ekmiş oldum.

Yeni mevsim herkese hayırlı, bereketli olsun.

Asoo 01-05-2020 14:25

1- Hafize Baliç Pembe Domatesi / Atilgan.
 
1 Eklenti(ler)
Eklenti 707075


Diğer domatesler 6-7 günde çimlenirken, Hafize hanım biraz nazlanarak 10. günde çimlendi.

18 göze ekim yapmıştım. iki fire ile 16 fidem olacak gibi.

Asoo 01-05-2020 14:48

8- Turşuluk Güneyköy salatalık/ Şeftali çiçeği.
 
1 Eklenti(ler)
Eklenti 707076


6. gün çimlenmeye başlayan hıyar tohumlarımız bizi biraz üzdü. 15 tohumdan 5 tanesi çimlendi. Biri de gördüğünüz gibi yerlerde sürünüyor.

5-6 gün önce sabah bu halde yatmış ve biraz pörsümüş halde buldum. Ne öldü, ne oldu. Beklemedeyiz.

Asoo 01-05-2020 14:55

9- Nakkaş çiçeği/ Bakidilek.
 
1 Eklenti(ler)
Eklenti 707082


Bu küçük ve çimlenme gücü yüksek tohumlarla başım hep dertte. Biraz sık oldular ama herhalde tamamı çimlendi.

Asoo 01-05-2020 15:01

10- Yer Kirazı/ Dutlubahçe.
 
1 Eklenti(ler)
Eklenti 707089


16 gün bekledikten sonra çimlendiler. Umarım altın çilekten daha verimli olurlar.

Asoo 14-01-2021 13:30

1 Eklenti(ler)
Bulunduğum coğrafyada son don tarihi 23 Nisan. Fidelerimi evde hazırlar, mayısın ilk yarısı gibi dikerdim.

Geçen sezon da öyle yaptım. Bütün güzel fidelerimi, tohumlarımı toprakla buluşturdum. Ya nasip deyip beklemeye başladım.

Lakin meteorolojideki hesap bahçeye uymuyormuş. Hava birden bire soğudu ve bir sabah çatır çatır dondu her yer ve her şey.

Biz yine ya nasip deyip, eldeki ıskartaya ayırdığımız fideleri, tohumları değerlendirdik. Ama gözden çıkardığımız fidelerin cinsleri hep karıştı. Çeri, yanında ayaş, pembe birbirine girdi. Zaten zayıf olan fidelerden verim de alamadık.

Alamadık dediysem nankörlük de yapmayayım. Hedefimize uzak kaldık, istediğimiz kadar salça, menemen harcı falan yapamadık.

Ama tavuklarımız bile büyükşehir insanlarından kat kat fazla doğal sebzeyle nasiplendiler.






1- Hafize Baliç Pembe Domatesi / Atilgan.

Dondular. Kenarda biraz tohumum var seneye deneyeceğim.



2- Kuru fasulye/ TCM.

İki tanesi kör topal hayatta kalmıştı. 8-10 tane tohum verebildiler.



3- Sugar Pie Pumpkin/ Obabilgesi.

4- Musquee De Provence Pumpkin/ Obabilgesi.


Biz balkabaklarını çok sevip, çok tüketiyoruz. En az 40 50 adet kilerimize koyarız diye hesap yapıp, farklı cinslerden de bol bol ekmiştim. Ektiklerimden 0 (sıfır) kabak elde ettik. Organik çöplerimizi döktüğüm yerde çıkan kabalardan iki meyve alabildik.



5- Ordu Akkuş Şeker Fasulye/ AkisSoftware.

Hiç yetiştiremedik.



6- Tıbbi lavanta (Lavandula angustifolia Vera)/ Kenger.

Çimlendiremedim.



7- Bornova Bamyası/ Uzunkum.

Hepsi dondu.



8- Turşuluk Güneyköy salatalık/ Şeftali çiçeği.

Kötü durumdaki bir fideden iki adet hıyar hasat edebildik.



9- Nakkaş çiçeği/ Bakidilek.

Eklenti 715584

İki saksıya, beşer altışar kök diktiğim fidelerimi evdeki çocuklarıma hediye ettim. Kah çok suladılar, kah susuz bıraktılar. Ama zamanla sahiplenip bir düzen tutturdular. Ve çiçeklerini seviyorlar.



10- Yer Kirazı/ Dutlubahçe.

Önceki sene Altın çilek denemiş, verim alamamıştık. Ancak tadına bakabilmiştik. Dutlubahçe hem yer kirazı tavsiye etmiş, hem de etkinlikte paylaşmıştı sağ olsun.

Dediği gibi oldu, yer kirazına doyduk. Sonbahar donlarına kadar hasada devam ettik.

Toplamaktan, yemekten fotoğraf çekmeye fırsat bulamamışız.:D

Zekoş 14-01-2021 14:37

Sn.Asoo internetten Göynük bilgilerine baktım rakım 750 yazıyor.Bizim 1000lerde...Fideler icin gercekten cok erken davranmıssiniz...Iklimdeki degisiklik bizede kotü sürprizler yaşatiyor ama sizinki kadar olmadı...saglık olsun diyelim.
Sn TCM nin kuru fasulyesini bende denedim.Forum dışı aldığım icin fazla ekme şansım oldu firesiz cimlendiler verimi de lezzeti de gayet güzeldi.Tekrar denemenizi tavsiye ederim.Tek sorun sıcaklardan ötürü cabuk boceklenmesi oldu.Seneye hepsi tohum olacak artık...

Asoo 14-01-2021 19:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zekoş (Mesaj 1602056)
Sn.Asoo internetten Göynük bilgilerine baktım rakım 750 yazıyor.Bizim 1000lerde...Fideler icin gercekten cok erken davranmıssiniz...Iklimdeki degisiklik bizede kotü sürprizler yaşatiyor ama sizinki kadar olmadı...saglık olsun diyelim.
Sn TCM nin kuru fasulyesini bende denedim.Forum dışı aldığım icin fazla ekme şansım oldu firesiz cimlendiler verimi de lezzeti de gayet güzeldi.Tekrar denemenizi tavsiye ederim.Tek sorun sıcaklardan ötürü cabuk boceklenmesi oldu.Seneye hepsi tohum olacak artık...

Köyümüz 1150-1250 m arası yayılımda bir köy. Güney bakılı ve eğimli olduğundan Göynük'e göre donlardan daha az etkileniyor.

Aslında mayıs ortalarında dikilen fidelerde sıkıntı yaşamıyoruz. Geç dikimin ilkbahar geç donlarında avantajı var, fakat gece sıcaklıkları düşük olduğu için bitkilerin gelişim hızı düşük oluyor. Geçen sene haziran başında diktiğim bir domates çeşidinde ilk kızaranları topladık, hemen sonra kırağı kalanları yaktı.

Arada kaldık. Bu sene elde yedek fide tutarak yine mayıs ortasına doğru dikim yapayım diyorum.

Fasulye tavsiyenize uyacağım.

Teşekkürler.

Zekoş 14-01-2021 22:30

Aynı durum bizde de geçerli malesef...ilkbahar donlarını atlatsak bile olgunlasmasi geciikiyor.Yagmur yagmadan toplanınca yesil domateslerin dayanımı daha fazla demişlerdi ama kasalara tek tek dizdiğim halde yine çürüdüler.Internette bir alternatif buldum bu arada; küle gömülüyormuş:)
En son çare bu sene de bulabilirsem erkenci cesit denemeyi düsünüyorum..Sıcaktan bunalmıyoruz ama bizde de bu sıkıntılar..saglik olsun😊

Sevgi Durul 14-01-2021 22:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Asoo (Mesaj 1602053)






















9- Nakkaş çiçeği/ Bakidilek.

Eklenti 715584

İki saksıya, beşer altışar kök diktiğim fidelerimi evdeki çocuklarıma hediye ettim. Kah çok suladılar, kah susuz bıraktılar. Ama zamanla sahiplenip bir düzen tutturdular. Ve çiçeklerini seviyorlar.


Sayın Asoo, nakkaş sarmaşığı dona dayanıklı bir bitki, içeri almanıza gerek yok. Her sene dökülen tohumlardan yeniden çimlenir. Kolay gelsin

Asoo 15-01-2021 00:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zekoş (Mesaj 1602083)
Aynı durum bizde de geçerli malesef...ilkbahar donlarını atlatsak bile olgunlasmasi geciikiyor.Yagmur yagmadan toplanınca yesil domateslerin dayanımı daha fazla demişlerdi ama kasalara tek tek dizdiğim halde yine çürüdüler.Internette bir alternatif buldum bu arada; küle gömülüyormuş:)
En son çare bu sene de bulabilirsem erkenci cesit denemeyi düsünüyorum..Sıcaktan bunalmıyoruz ama bizde de bu sıkıntılar..saglik olsun😊


Ben de yeşil domateslerden sadece turşu kurduklarımızı kurtardım desem yeridir.

Pek azı serdiğim yerde kızarabildi.

Kül işini bende bir araştırıp denemeliyim.

Asoo 15-01-2021 00:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sevgi Durul (Mesaj 1602085)
Sayın Asoo, nakkaş sarmaşığı dona dayanıklı bir bitki, içeri almanıza gerek yok. Her sene dökülen tohumlardan yeniden çimlenir. Kolay gelsin

Teşekkürler.

Bizimkiler hep salonumuzdaydı. Kışın salonumuzu kapatıyor ve ısıtmıyoruz. Köye ilk geldiğimiz sene birçok bitkim salonda donmuştu. Yani ev içinde bile dona kurban verebiliyoruz.

hosseda 15-01-2021 08:28

Geçen ayın ortasına kadar güzel samanaltı domates bulabildim. Bu taraflarda yeşil toplanan domatesi saman altında saklayarak kızarmasını sağlıyorlar. Ödemiş Bayındır köylerinin katıldığı ve fuar içinde haftada bir gün kurulan köy pazarında geçen çarşamba günü bile vardı bahsettiğiniz domateslerden ama çok lekelenmişlerdi almadım.

Zekoş 15-01-2021 10:06

Sn.Hosseda kac senedir yesil domateslere çare bulamadım.Kasaya, kartona tek sira halinde gazete sererek , ipe baglayip salkim seklinde asarak denedim yine olmadı.Hadi. kıs boyu yemekten geçtim çürümeden olgunlastirip salca v.s. gibi ziyan olmasindan kurtarabilsek..Simdi saman da bulmak zor...artık balya yapılıyor..

hosseda 15-01-2021 11:14

Kış boyu mümkün olacağını sanmam sayın Zekoş. Yukarıdaki mesajımda yazdığım gibi bizim buralarda uzayacağı tarih yıl sonu daha ileri gider demek hatalı olur. Nasıl becerdikleri konusunda tam bilgi sahibi değilim ama yıllardır bu şekilde kızaran domatesleri takip eder satın alırım. Benim domateslerim ekim başında bitiyor genellikle yani yaklaşık üç ay kadar daha tarla domatesi yemek mümkün oluyor.

Bu işi yapanlar belli üreticiler onları pazarda bulmak kolay ancak bu yıl ilk defa üretici olmayan pazarcılarda da denk geldim bu domateslere ve onların rekabeti sebebiyle kilosu 5 tl. yi aşmadı yoksa uçar giderdi fiyatları.

Semt pazarları kurulmaya başlasın tanıdığım bir üretici var ondan detaylı bilgi alabileceğimi sanıyorum becerebilirsem almayı size buradan aktarırım.

Zekoş 15-01-2021 12:29

Tesekkurler Sn .Hosseda insallah öğrenebilirsiniz.Kış boyu yemekten ziyade zaten olasi bir durum da degil; israf olmasıni onlemek istiyorum.
Dedelerimizin kavun ve karpuzu kilerde bugday icine gömdüklerini biliyorum sadece...

Asoo 15-01-2021 13:21

Sn Hosseda, Sn Zekoş'un dediği gibi israf etmek beni de üzüyor. Turşu ve yeşil domates dolmasıyla bir nebze kurtarıyoruz ama yine de çoğunu atmak zorunda kaldık. Yaklaşık 50 kg kadar yeşil domates atmışımdır bu yıl.

Muda 15-01-2021 15:45

Ben de bu işi tam yapamayanlardan biriyim. Ancak benim hatam kar yağıncaya kadar veya havalar kötü oluncaya kadar beklemek. Komşum havalar tam olarak bozulmadan önce çok olmayacak ve sıkışmayacak bir şekilde kasalar içine alarak saklıyor. Zaman zaman kontrol ederek kötü olanları atıyor sanırım. Olgunlaşanları ise tüketiyor.

Zekoş 16-01-2021 10:05

DOMATESİ KÜLDE MUHAFAZA
- Afrika'dan arşivlik bilgi -
Vital Nduwimana her mevsim yaşadığı domates zayiyatından yakınıyordu. Yıllarca, domatesleri hasattan sadece üç ya da dört gün sonra çürümeye başladı.
Nduwimana şöyle açıklıyor: “Bütün domateslerimi satamadım; Üretimimin neredeyse yarısını kaybettim. Daha da kötüsü, piyasada düşük bir fiyata satacaktım. Bu yüzden 2015'te bir domates koruma tekniği bulmam gerektiğini düşündüm. "
Nduwimana, Tanzanya sınırına beş kilometre mesafedeki Kabuyenge tepesinde doğu Burundi'de domates yetiştiriyor.
Doğu Burundi'de, Ağustos ve Eylül hasat aylarında bol miktarda domates bulunur. Ancak yetiştiriciler domatesleri daha sonra satmak için saklama imkanı bulamıyor ve bu da çok sayıda domatesin çürümesine neden oluyor.
Nduwimana problemini çözmek için birkaç teknik denedi. Domateslerini suda, kilde, yer altında, karton kutularda ve hatta kumda saklamayı denedi. Aklına gelen her şeyi denedi ama başarılı olamadı.
Sonra bir gün muz ağaçlarının yanında sakladığı domateslerin çürümüş olmadığını fark etti. Sonra muz ağaçlarının dibindeki külü fark etti.
Domateslerini kül içinde tutmaya karar verdi ve bunun, denediği diğer tekniklerden daha etkili olduğunu gördü.

-ALINTIDIR-

Zekoş 16-01-2021 10:10

Sn.Asoo facede böyle bir bilgi paylasmışlar.Ne kadar doğrudur bilememem ama denemekle öğrenebiliriz.
Sanırım bu bilgi kızarmıs domatesler icin gibi geldi ama olsun yesilde de deneriz ;)
Ayrıca yorumlarda Kütahyalı biri domatesi kırağı yagmadan köküyle çıkarip kuytu bir yere astıklarını da yazmiş.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:29.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024