agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Tohum Paylaşımı Sonrası Çalışmalar 2019-2020 (http://www.agaclar.net/forum/tohum-paylasimi-sonrasi-calismalar-2019-2020/)
-   -   alperfect /Tohum Paylaşımı Sonrası 2020 (Kırşehir) (http://www.agaclar.net/forum/tohum-paylasimi-sonrasi-calismalar-2019-2020/43934.htm)

alperfect 13-04-2020 00:05

alperfect /Tohum Paylaşımı Sonrası 2020 (Kırşehir)
 
1 Eklenti(ler)
Tohum gönderen herkese çok teşekkür ederim. Bana bu etkinlikte gönderilen tohumlar:
Ceneviz fesleğeni-denizayda
Yıldız çadırı - İstcallist
Haseki küpesi- Pares
Haseki küpesi - Bahçedenn
Fahrenheit blues domates--Bahçedenn
Çeri domates yediveren - vizeli39
Tatlı haşlamalık mısır(solterado morado) - TCM
Panda benekli barbunya - TCM
Küba siyah fasulye - hulya10
Kara at mor tatlı biber-Atılgan
Tatlı kırmızı Kapya biber - şehirliköylü
Butternut balkabağı - thunderon
Kara kabak - Şeftali çiçeği
13 çeşit geldi.

Ayrıca;
Kırşehir incekabuk domatesi, bir hastam yazın getirmişti ben de ya tutarsa diye çekirdeklerini kaşıkla alıp yıkayıp kurutmuştum ince kabuk, Kırşehir pembesi gibi isimlendirdikleri geç olan ekşimsi güzel lezzetli bir domates türü.
Anamurdan gelen Börülce ve yine buradan bir arkadaşın getirdiği küçük siyah mısır var (denedim patlamıyor).

alperfect 13-04-2020 00:09

1 Eklenti(ler)
Hem havaların değişkenliği hem de Kırşehirin zirai don haritasında nisan sonu mayıs ortası gibi son son ilkbahar donları olması (ama en çok da eşimin daha erken diyip durması) sebebiyle büyük bir sabırla! bekledim. En sonunda 29 Martta domatesleri;
1- Vizeli39 çeri
2- bahçeden Fahrenheit blues
9- Kırşehir incekabuk
Biberleri;
3- şehirliköylü Tatlı kapya
4- Atılgan mor tatlı biber

5- deniz ayda Ceneviz fesleğeni
Ve acaba çıkar mı diye
6-7 Haseki küpeleri
8-yıldız çadırı tohumlarının az bir kısmını kağıt havluya sardım yoğurt kabına diktim.
Tohum paylaşım etkinliğindeki "2020 DİKKAT: Tohumların ekimiyle ilgili yol ve yöntemler" başlığında 5. Sayfada Sn. devrann'ın paylaştığı videoda bir kadın tohumlarıkağıt havlu arasına sarıp çimlendi ediyordu. Çok başarılı olduğundan bahsedilmişti ben de bu yöntemle çimlendirmeye çalıştım.
Baklagiller ve mısırı doğrudan toprağa ekmek için yine muhteşem bir sabırla bekliyorum.Fotoğraf çekmeyi unutmuşum. Eklediğim fotoğraf 8 Nisan tarihli. Soldaki çok hevesliler fesleğen, Sağdaki iki yılan kafası gibi uzananlar KIrşehir ince kabuk domates.

alperfect 13-04-2020 00:10

3 Eklenti(ler)
08 Nisanda fesleğenin tamamına yakını çimlenmişti, yine aynı videodaki gibi kağıt havlu rulosuna Torf perlit karışımından koyup yeniden sardım.
Kırşehir incekabuk kendini göstermiş çeri hemen arkasından biraz yavaş olsa da geliyordu.
10 nisanda domatesleri de kağıt havlu arasına toprak koyarak beslemeye başladım.
Biberlerden ses yok

alperfect 13-04-2020 00:12

4 Eklenti(ler)
12 Nisanda bence şaşırtma için erken ama peçeteli abla bu şekilde viyollere aktarıyordu diye domateslerden çimlenmiş olanları viyollere diktim
Kırşehir incekabuk bir hayli uzamıştı ama cılız değildi,
Çeri de 7 tane filizlenmişti diğer tohumların bir kısmında köklenme vardı tekrar sardım
Fahrenheit blues 4 tane çimlenmişti geri kalanını tekrar sardım

Fesleğeni çocukluğumdan beri adettendir yoğurt kabına diktim (yoğurt kabının daha önce topraklı olması ve benim ennn büyük en geniş viyol olsun cancağızlarım rahat rahat büyüsün diye aldığım viyollerin bütün torfumu yiyip bitirmesinin konuyla hiç alakası yok)
Biberlerden hala ses yok

alperfect 22-04-2020 11:00

4 Eklenti(ler)
18 Nisan'da biberlerde de hafif bir kıpırtılar göründü. Kağıt havlunun arasına toprak koydum 20 Nisanda baktım hızla çimlenmişler Viyola aldım. (Biraz erken olabilirdi ama o sırada bir kaç gün çok yoğun çalışacaktım tam hassas dönemlerinde gözden kaçabilir diye torfa aldım, hepsi köklenmiş çoğu kotiledonlarını çıkartmıştı bir kaç tanesi kotiledon yapraklar tohumdan tam çıkmamıştı. 4 günde gayet güzel toparlamışlar.atlattık inşallah.
Haseki küpelerinden de bir kısmı çimlenmiş onları da viyole aldım.

dobipa 22-04-2020 21:34

Bereketli olsun

Çalışmalarınızı resimlerle süslerseniz bizimde gözümüz gönlümüz açılır

alperfect 28-05-2020 09:39

3 Eklenti(ler)
Benim fidanların boyu büyümediği için biz de domates ve biberleri fide olarak alıp diktik.
Bahçeye doğrudan toprağa ektiğim yıldız çadırı tohumları 3-4 günde çimlendi. (evde 2 ayda sadece 1 tanesinin kafasını çıkarttığını gördük.)Yine doğrudan toprağa ektiğim; Şeftali çiçeğinden gelen kara kabak, hulya10'dan küba fasulye, TCM'den haşlamalık mısır solterado morado , Anamurdan ve Muğladan gelen börülceler, bir arkadaşımın verdiği kırmızı mısırlar çok güzel çimlendi. Hatta geç çıkar diye düşündüğüm börülceler ilk ve en güçlü çıkanlar oldu.

alperfect 09-06-2020 14:30

2 Eklenti(ler)
Mart sonunda ektiğim domates ve biber ve fesleğen tohumlarım çimlendiler ama neredeyse 1 aydır aynı büyüklükte kaldılar. herhangi bir solma çürüme v.s. belirtisi de yok. Önce Kırşehir çok güneşli değildi hava soğuktu ondandır diye düşündüm. Evde pencere önünde en çok güneş göreceği sıcak bir yerdeydi ama bitkiler mevsime ve havaya göre hareket ediyor. 2 fotoğrafı ekliyorum aralarında 23 gün var.

alperfect 09-06-2020 14:35

Butternur balkabağı ve Karakabaklar çıktı. Bahçeye ektiğim yıldız çadırı tohumları hemen çimlendi gerçek yapraklarını çıkardı Evdekiler 2 ayda ancak 2 tanesi çıkmıştı. Bahçedekiler üstelik daha sağlıklı ve güçlü görünüyor. Hafta sonu evdeki çimlenenleri de bahçeye aktarmıştım öldüler. Demek ki şaşırtma olmuyor bu bitkide.

devrann 09-06-2020 20:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi alperfect (Mesaj 1585429)
08 Nisanda fesleğenin tamamına yakını çimlenmişti, yine aynı videodaki gibi kağıt havlu rulosuna Torf perlit karışımından koyup yeniden sardım.
Kırşehir incekabuk kendini göstermiş çeri hemen arkasından biraz yavaş olsa da geliyordu.
10 nisanda domatesleri de kağıt havlu arasına toprak koyarak beslemeye başladım.
Biberlerden ses yok

Aslına bakarsanız bu yöntem çimlendirme için daha iyi bir yöntem rulonun arasına torf koymak belki ışık alan ve sıcak bir yerde yapılsa güzel sonuç verebilir ama ışıksız yerde gelişme zayıf oluyor.Ben bitkileri çok fazla kök atmaya izin vermeden önce viyole veya bardaklara alıyorum bu yöntemle çabuk bir çimlenme sağlıyorum.

alperfect 12-06-2020 14:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi devrann (Mesaj 1590640)
Aslına bakarsanız bu yöntem çimlendirme için daha iyi bir yöntem rulonun arasına torf koymak belki ışık alan ve sıcak bir yerde yapılsa güzel sonuç verebilir ama ışıksız yerde gelişme zayıf oluyor.Ben bitkileri çok fazla kök atmaya izin vermeden önce viyole veya bardaklara alıyorum bu yöntemle çabuk bir çimlenme sağlıyorum.

Sn devrann evin en ışık alan yeriydi ve Kırşehir şartlarına göre çimlenme başarısı çok yüksek oldu. yöntemden hoşnut kaldım. Asıl atak yapmaları gereken zamanda büyümeleri durakladı.Susuz kaldılar diye suyu artırdım güneş az geliyor diye tülü tamamen açtım. Şimdi sıcak çarpıyor diye tülü tekrar kapattım ama 15-20 günden fazladır aynı kaldılar. Viyol gözleri büyük o yüzden midiye düşünüyorum artık

alperfect 28-08-2020 09:35

5 Eklenti(ler)
Bayrama kadar her hangi bir büyüme göstermeyen domates ve biber fidelerinden umudu kestim. Bahçede fide olarak aldığımız biberlerden yemeye başladık, domatesler yeni kızarıyor, salatalıklardan bir iki topladık.
Ben bayrama giderken bahçede kabakların 3-5 çiçeği vardı mısırlar biraz boy göstermişti, fasulyeler eh işte denecek kadardı. izinle birlikte 15 gün sonra bir geldim.
Mısırlar çit boyunu geçmiş, bir hayli de ürün var, kabaklar bahçenin yarısına yayılmış kara kabaklarda elimden büyük kabak var, Butternur 10-12 cm kadar olmuş.
Fasülyeler durmuş büyümemiş hiç, Börülceler mısırı aşıp hatta bir tanesi mışırın kafasını kırmış ordan tele atlayıp tele sarmış.
Yıldız çadırı tele ulaşan tele sarmış uzanamadığı yerde kendi üstüne sarmış muhteşem olmuş.

alperfect 28-08-2020 10:29

2 Eklenti(ler)
Bahçedeki bütün bu değişiklikler beni çok mutlu etti. Tam da biz bu işi başaramadık derken hem de poşet poşet biber hasadı bile çok güzeldi.
Her şey mükemmel mi tabi ki hayır burası tohum paylaşım sonrası o yüzden kısa geçeceğim yanlışlarımızı kendi bahçemde yazarım; çit dibine ekileceklerin yerini tam ayarlayamamışız tele sarılamadılar ne fasulyeler ne yıldız çadırı duğru düzgün sarılamadı kabak her yere yayıldığı için arada teli ve dışını da ele geçirmiş. Fasülye ve börülcelere diktiğim çubuklar çok küçük kaldı. Bahçenin zeminini çapalatırken tam düzeltememişler sulamada sıkıntı oldu. Bir taraftaki mısırlar bu yüzden olmadı.

alperfect 28-08-2020 11:55

Sn. Şeftali çiçeği'nden gelen kara kabaktan yemek yaptık çok lezzetli yumuşak çabuk pişen bir çeşit. Biz çok beğendik

Ekleme: Dün de sütlü kabak yaptım yediğim en güzel sütlü kabak olabilir. Ben Kırşehire gelene kadar bilmiyordum burada sütlü kabak kabağı? dedikleri bir kabaktan yapılan muhallebi kıvamında bir tatlı; kabak doğranıp çok az suyla pişiriliyor sonra üstüne şeker ve süt ilave edilip blendırdan çekiliyor.

alperfect 05-10-2020 14:42

3 Eklenti(ler)
Börülce ve siyah küba fasulyelerini hasat ettik (1 avuçtan biraz fazla ) ama 3 -4 kökten elde ettiğimi düşününce gayet güzel. Kara kabak vermeye devam ediyor şu anda bile yeni kabaklar yapıyor yumruk kadar oldu. Çok yer kapladı ama en son ana kadar bekleyeceğim.
Butternur kabaklar yaklaşık 40 cm buldu galiba renkleri sarardı iyice turunculaşması gerekiyor sanırırım. Ne zaman hasat edeceğim bilmiyorum biraz daha bekleyeceğim.
Kabaklardan bir tanesi farklı bir şekilde büyüdü butternutun bir hayli katı ve şekil olarak da daha yuvarlak belki bir çaprazlaşma olmuş olabilir. Onun da rengi biraz sarardı merakla bekliyorum

alperfect 13-10-2020 11:24

1 Eklenti(ler)
Dün eski tohum paylaşım kataloğuna baktım Sn.Şeftali çiçeği kara kabak için kabuğuyla doğruyoruz demiş bendekinin kabuğu o kadar kalınki ben doğrayamıyorum eşim de çok zorlandı. Acaba yer,toprak farkı mı buna sebep oldu yoksa ben mi kartlaştırdım. (tadı gayet iyiydi ama)

İhsanÇelik 13-10-2020 16:04

Fazla güneşte kalmış gibi görünüyor güneş yanığı olduğundan dolayı kabuğu kalınlaşmış olabilir

alperfect 18-10-2020 23:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi İhsanÇelik (Mesaj 1597603)
Fazla güneşte kalmış gibi görünüyor güneş yanığı olduğundan dolayı kabuğu kalınlaşmış olabilir

Evet olabilir bir iki tanesinde güneş yanığı var, ama diğerlerinde yoktu ikindin gölge çabuk geliyor ama ya güneşten ya sudan ya da bilmiyorum başka bir şeyden.

alperfect 19-10-2020 00:07

3 Eklenti(ler)
Bugünün hasadı Kırmızı patlayan mısır, kara kabak ve nihayet dayanamayıp butternut kabaktan bir tanesini aldım. Şimdi hemen kesip tadına baktım gerçekten çok lezzetli. Kabak kavun karpuz grubuna bir daha girmeyi düşünmüyorduk (Özellikle eşim düşünmüyordu,küçücük bahçe kabak ve kavun yapraklarıyla istila edildi resmen) ama bu kabak çok güzel yarın fırınlayıp bir de öyle bakacağım. İçinde tatlı kaşığı kadar tohum bölgesi vardı ancak içi dolu bir tane çekirdek vardı sanırım sabırsızlık ettim biraz daha bekleyecektim.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:36.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024