agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Tohum Paylaşımı Sonrası Çalışmalar 2019-2020 (http://www.agaclar.net/forum/tohum-paylasimi-sonrasi-calismalar-2019-2020/)
-   -   arkarianjj/ Tohum Paylaşım Sonrası/ Şanlıurfa-Kocaeli (http://www.agaclar.net/forum/tohum-paylasimi-sonrasi-calismalar-2019-2020/43863.htm)

arkarianjj 15-03-2020 14:51

arkarianjj/ Tohum Paylaşım Sonrası/ Şanlıurfa-Kocaeli
 
Merhabalar değerli forum sakinleri.Konuyu şu an açıp açmamakta tereddüt ettim. İlk kez tohum talep ettim bu sene ve nasıl verim alırım olur mu olmaz mı bilemedim. O yüzden sadece çeri, fesleğen ve çiçek tohumları istemiştim. Tohumlarımın 12 tanesini ektim. Çimlenmelerin başladığı tohumlarım vardı. İkametim Şanlıurfa fakat ne yazık ki elimde olmayan sebeplerle 2 hafta süresince memleketim Kocaeli'de olacağım. Keşke ekmeseydim dedim. Özellikle tohumlar çok kıymetli ziyan olacak diye kendime çok kızdım. Ama inanın ki böyle olacağını bilsem ellemezdim bir süre. Fakat pes etmek yok. yine de konuyu açmak istedim belki aynı durumu yaşayan veya ileride yaşayacak olanlar olur, kullanacağım yöntemler işlerine yarayabilir. Ayrıca benim gibi fazlaca acemi olanlara yardımcı olacak profesyonel arkadaşlarımız konuya yorum yaabilir.Fikirlerini paylaşabilir.

Ektiğim tohumlardan tüm çeri domates çeşitleri ve ceneviz fesleğenim çimlendi. Çiçek tohumlarımdan henüz bir ses yok. Ziraat mühendisi arkadaşımdan aldığım bilgiler neticesinde, çimlenmemiş tohumlarımın bulunduğu viyolleri geniş bir leğene koyup leğenin etrafını da poşetle saracağım, fakat viyolün üstünü açık bırakmam gerekiyor ki küflenme olmasın. Bugün yapacağım için altlarda fotoğraflarını da paylaşacağım inşallah. Çimlenen tohumlarımı da söküp yanımda taşımak suretiyle bir kaba alacağım ve hepsini türüne çeşidine göre kodlayacağım. Umuyorum ki yolda solmazlar, çünkü henüz çok narinler.Fakat çimlenmemiş tohumlara uyguladığım yöntemi bu tohumlarıma uygulayamam çünkü acil güneş ışığına ihtiyaçları var.

Viyol karışımı: Torf (%70) + Perlit (%30)
Viyollere ektiğim tohumlar:
1- İpek domates (sn. betülduman)
2- Çeri Yediveren (sn. vizeli39)
3- Çeri (sn. günebakan)
4- Nakkaş Çiçeği (sn. bakidilek)
5- Haseki küpesi (sn. bahcedenn)
6- Pervane Çiçeği (sn. şehirliköylü)
7- Tıbbi Lavanta (sn. kenger)
8- Ceneviz Fesleğeni (sn. resulgur)
9- Tayland Fesleğeni (sn.denizayda)
10- Mexican Petunia Bodur Varyete (sn. lonicera)
11- Çin Kavağı (sn. zekoş)
12- Ezan Çiçeği (sn. özo)

arkarianjj 15-03-2020 14:57

Tohum ekimi öncesi çalışmalar
 
3 Eklenti(ler)
Tohumların ekimi öncesi hazırlıklarım bu şekildeydi. tohumları 08.03.2020 tarihinde ektim. Her viyol başına 1A-1B-..1F şeklinde kodlandırma yaptım. Sırasıyla her göze kaç tohum ektiğimi ve hangi koda hangi tohumları ektiğimi not ettim. İlk bakışta tabi anlaşılmıyor fakat daha pratik olduğunu söyleyebilirim.

arkarianjj 15-03-2020 15:03

Viyollerin durumu ve çimlenme fotoğrafları
 
2 Eklenti(ler)
Bir hafta önce ektiğim tohumlardan ilk olarak 4. gün çimlenme fark ettiğim çeri yediveren oldu. 3 çeşit çeriden (İpek Domates, Çeri Yediveren ve Çeri) toplam 18 tohum'da çimlenme 15.03.2020 (1 hf) itibariyle 13. 5 tane tohum ise henüz baş vermemiş görünüyor. Halihazırda 6 adet Tayland fesleğeninde 2 adet çimlenme, ve Ceneviz fesleğeninde ise 6 adet tohumdan 1 çimlenme gözlendi. İşte bu çimlenenler bugün benimle Kocaeli'ye geliyorlar kısmetse. :p

arkarianjj 22-04-2020 13:48

Çerilerimin gelişim evreleri
 
4 Eklenti(ler)
Merhaba. Uzun süredir paylaşım yapmıyordum. Viyollere ektiğim tüm tohumları ne yazık ki Urfa'da bırakıp memleketim Kocaeli'ye dönmem gerekmişti. 2 haftalığına diye çıkıp toumlarımı su dolu leğende bırakmıştım. 2 hafta yetecekti yetmesine de kim bilirdiki 6 hafta daha süreceğini ve hatta devam edebileceğini. Ne yazık ki viyollerdeki tohumlarımın heba olması kaçınılmaz oldu. Fakat halihazırda bir önceki gönderimde belirttiğim üzere tüm çeri tohumlarını yanıma alabildim. Şu an çok sağlıklı görünüyorlar. Bugün ise annemle gerçek yerlerine dikmeyi düşünüyoruz. Don haritasına göre bu hafta da don riski görünmüyor. Çerilerin kökleri birbirine karışmadan yerlerine alacağız kısmetse.
Bir de babamın bir yerlerden bulup topladığı fesleğenlerin tohumlarını ayıkladım ve bardaklarda çimlendirdim. Türünü henüz bilmiyorum ama geniş yapraklı diyor. Çünkü yanımda getirdiğim iki tür fesleğen de minicik oldukları için yeni topraklarına alışamayıp ölüp gitmişlerdi. Tüm tohum paketlerim hala Urfa'da ve yanımda getirmediğim için çok pişmanım. 2 haftaya geri döneceğim düşüncesiyle fazla yük almamak adına böyle bir yol izlemiştim ama kısmetten öteye yol yok.

Çerilerimin gelişimlerini tarihleriyle bilikte şuraya bırakıyorum. Şu için 6 haftalık oldular.

arkarianjj 22-04-2020 13:52

2 Eklenti(ler)
Yaprak gelişimleri de bugün itibariyle iyi görünüyor. Hemen hepsinin gövdeleri de kahverengiye dönmüş ve kalınlaşmaya başlamış durumda. Asıl yerlerine almak için uygun mudur sayın büyüklerim? Ne dersiniz?

Dutlubahçe 22-04-2020 15:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi arkarianjj (Mesaj 1586199)
Yaprak gelişimleri de bugün itibariyle iyi görünüyor. Hemen hepsinin gövdeleri de kahverengiye dönmüş ve kalınlaşmaya başlamış durumda. Asıl yerlerine almak için uygun mudur sayın büyüklerim? Ne dersiniz?

Maşallah fideleriniz güzel görünüyor. İmkan varsa her fideyi bir bardağa alın, bardakları da bir parmak boşluk kalacak şekilde toprak doldurun. 15-20 gün sonra da asıl yerlerine almanızı tavsiye ederim.

Kolay gelsin, bereketli olsun.

arkarianjj 23-04-2020 00:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Dutlubahçe (Mesaj 1586206)
Maşallah fideleriniz güzel görünüyor. İmkan varsa her fideyi bir bardağa alın, bardakları da bir parmak boşluk kalacak şekilde toprak doldurun. 15-20 gün sonra da asıl yerlerine almanızı tavsiye ederim.

Kolay gelsin, bereketli olsun.

Keşke yorumunuzu daha önce görebilseydim. Annemin ısrarıyla fideleri geniş saksıya sıra halinde diktik. İyi mi yaptık bilemedim. Tek Tek bardaklara almak için evin içinde yerimiz yoktu ne yazık ki sn. Dutlubahçe. Bu şekilde inşallah tutunurlar.:(

Teşekkür ederim yorumunuz için

Dutlubahçe 23-04-2020 08:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi arkarianjj (Mesaj 1586241)
Keşke yorumunuzu daha önce görebilseydim. Annemin ısrarıyla fideleri geniş saksıya sıra halinde diktik. İyi mi yaptık bilemedim. Tek Tek bardaklara almak için evin içinde yerimiz yoktu ne yazık ki sn. Dutlubahçe. Bu şekilde inşallah tutunurlar.:(

Teşekkür ederim yorumunuz için

Fidelerin dikileceği asıl yerin bahçe olduğunu zannederek bu tavsiyede bulunmuştum. Annenizin de muhakkak tecrübeleri vardır.
Saksınızın büyüklüğünü merak ettim, inşallah fideleriniz için yeterli olur.

arkarianjj 05-05-2020 22:50

Çerilere kullandığım değişik bir yöntem (ters asma)
 
3 Eklenti(ler)
Merhabalar. sn. Dutlubahçe, inanın o kadar acemiyim ki, ailem de şehirde doğup büyümüş tamamen deneme yanılmayla yürütüyoruz işleri. Burada paylaşmamın en başlıca nedeni de benim gibi acemilerin de cesaret kazanmasını ummamdır.

Ben de acemi cesaretinin bir gün doruğuna çıkıp çok değişik bir şey deniyim dedim. Youtube'da Ankit's Terrace Garden diye bir sayfayı takip ediyorum. hem yerden kazanmak adına hem de bakalım nasıl olacak diye gösterdiği bir yöntemi denedim. Fakat sanırım başarısız oldum. E adam bastırarak söylemiş hava sıcaklığı 27c'nin üstüne çıkmadan yapmayın diye ama sabırsız insan ben nolacak ya bir kaç güne ısınır diyerekten 2 hafta önce bu yöntemi denedim. Denemez olaydım diyeceğim ama şimdi 2 hafta sonra uçup giderler fideler diye henüz ağzımı açmayayım. Havalar da ısınmadı gitti. Hemen denediğim yöntemi fotoğraflarda gösteriyorum efendim. Uyarıyı baştan vereyim acemiyseniz sakın denemeyin.:p:D

Yöntemi gayet profesyonelce uyguladık (?) deldik ters astık falan ama yok, 2 haftadır ölmüyor ama sürünüyorlar. Sıfır büyüme. Güneş görmüyorlar diye balkonun dışına çevirdim renkleri de içime sinmemişti koyu yeşile dönse iyi olacaktı ama İlk yaprakları düştü gitti sonrakiler de soldu bişeyler oldu anlamadım:(. Gece toprak sıcaklığı 7c don da yok şükür de neden böyleler anlamadım. İçlerine de Ankit beyefendinin tarifine göre solucan gübresi torf hatta biraz yanmış hayvan gübresi kattık ama böylece kaldılar çerilerim. İyi ki iki tanecik denemişim. diğerleri maşallah sonraki gönderimde o konuya geliyorum efenim.

arkarianjj 05-05-2020 23:15

Çerilerimi yeni saksıya şaşırttım.
 
4 Eklenti(ler)
6,5 lt.lik saksılara çeşidine göre dizip ayırdığımız fideler de böyle oldu. sn Dutlubahçe merak etmişti. Sanırım asıl yerleri değil ve şaşırtma yapmış oldum. Onları da gübreledik besledik. Fakat bir ay kadar sonra tekrar başka yerlere almak gerekecek sanırım ve küçücük balkonda bunu nasıl başaracağız kara kara düşünüyorum. filizler fire verir diye çokça ektim bir tanesi hariç hepsi tutundular hayata maşallah. Biraz büyürlerse belki komşulara verebilirim birkaçını

Yaşadığım bir kaç durumu maddelerle belirtmek ve deneyimli arkadaşların görüşlerini almak isterim.

1) Saksıya koymadan önce camın önünde gayet rahat tam güneş ışığı alırken yeni yerlerine geçirdiğimde (6,5 ltlik saksıya) direk güneş ışığı aldıklarında süzülüp güçlerini kaybediyorlar adeta soluyorlar, saksıya dayanıyorlar. Gölgeye geçirdiğimde ise hemen toparlanıyorlar. Korktuğum için tam gölgede tutuyorum. Günde bir iki saat bile güneşe çıkaramıyorum. Acaba nedendir? (bu arada tohumları 8 Mart'ta ekmiştim yani neredeyse 8 haftalıklar diyebiliriz.)

2) Güneşe aldığımda ilk yaprakları yandı gibi oldu, bazılarının da sonraki yaprakları transparan bir hal aldı ve sarıya döndü, sanırım o da bir yanma çeşidi mi oluyor? [2.ve 3. fotoğraflarda gösterdiğim üzere]

4 fotoğrafta da gelişimlerini göstermek istedim. Yine de sağlıklılar diyebilirim sanırım.

Dutlubahçe 05-05-2020 23:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi arkarianjj (Mesaj 1587394)
6,5 lt.lik saksılara çeşidine göre dizip ayırdığımız fideler de böyle oldu. sn Dutlubahçe merak etmişti. Sanırım asıl yerleri değil ve şaşırtma yapmış oldum. Onları da gübreledik besledik. Fakat bir ay kadar sonra tekrar başka yerlere almak gerekecek sanırım ve küçücük balkonda bunu nasıl başaracağız kara kara düşünüyorum. filizler fire verir diye çokça ektim bir tanesi hariç hepsi tutundular hayata maşallah. Biraz büyürlerse belki komşulara verebilirim birkaçını

Yaşadığım bir kaç durumu maddelerle belirtmek ve deneyimli arkadaşların görüşlerini almak isterim.

1) Saksıya koymadan önce camın önünde gayet rahat tam güneş ışığı alırken yeni yerlerine geçirdiğimde (6,5 ltlik saksıya) direk güneş ışığı aldıklarında süzülüp güçlerini kaybediyorlar adeta soluyorlar, saksıya dayanıyorlar. Gölgeye geçirdiğimde ise hemen toparlanıyorlar. Korktuğum için tam gölgede tutuyorum. Günde bir iki saat bile güneşe çıkaramıyorum. Acaba nedendir? (bu arada tohumları 8 Mart'ta ekmiştim yani neredeyse 8 haftalıklar diyebiliriz.)

2) Güneşe aldığımda ilk yaprakları yandı gibi oldu, bazılarının da sonraki yaprakları transparan bir hal aldı ve sarıya döndü, sanırım o da bir yanma çeşidi mi oluyor? [2.ve 3. fotoğraflarda gösterdiğim üzere]

4 fotoğrafta da gelişimlerini göstermek istedim. Yine de sağlıklılar diyebilirim sanırım.

Fideleriniz bana da gayet sağlıklı göründü. Sizin tabirinizle başarılı bir şaşırtma yapılmış. Ektiğiniz domates çeşitlerini, daha önce kendim yetiştirmediğim için, bitki gelişimi nasıl olur, ne kadar büyür, sırık mı oturak mı gibi özelliklerini bilemiyorum.

Bir kere balkonda domates denemesi yapmıştım, tek bir fideye 10 litrelik saksı yeterli olmamıştı. Çok sayıda gelişememiş domates sahibi olmaktansa az fide ile devam etmenizi tavsiye ederim.

Bitkileriniz zamanla güneşe alışacaklardır. Kolay gelsin, başarılar dilerim.

Portakal Rengi 06-05-2020 09:49

Asıl yapraklarda sorun görünmüyor. Camın arkasından gelen güneş ışığı çok yıpratıcı olmaz. Cam bir bölümünü süzdüğü için fide durumundaki bitkiyi çok etkilemiyor. Dışarıda iken sorun yaratıyor. Isıtarak da nem kaybettiriyor.
Dökülen yapraklar çimlenme (kotiledon) yaprakları. Asıl yapraklar geliştiği zaman sararıp dökülüyorlar. Bu normal.
Fideyi dış ortama alıştırma aşamaları :
Serin saatlerde gölgeye 1-2 saat çıkarılıyor birkaç gün. Rüzgar olmamasına dikkat ederek.
Yapraklarda olumsuz değişim gözlenmemeye başladıktan sonra hafif güneşe çıkarılmaya başlanıyor. Daha sonra doğrudan toprağa aktarılıyor. Toprağa aktarırken sadece yaprakları dışarıda kalacak şekilde gömmek en iyi yol. Hem narin gövde rüzgarda kopmuyor. Hem de gövdenin tüylü bölümleri kök salıyor.
Toprağa aktardığınızda ilk haftalar gelişme zayıf görünecek. Kök salma evresi, bu dönem. Sonra hızla büyümeye başlayacaklar. Renkleri o zaman koyulaşıyor.
Domates tohumdan meyveye 90-120 gün. Biz amatör üretici olduğumuzdan biraz daha uzun sürüyor. Tohumdan fideye 8 hafta başlayanların normali zaten. Ustalaştıkça birkaç hafta kazanacak duruma geleceksiniz.

arkarianjj 07-05-2020 00:47

Sn. Portakal Rengi ve sn. dutlubahçe.

Çok teşekkür ediyorum içim rahatlıyor sizin cevaplarınızı görünce. Haziran Temmuz'u iple çekiyorum. Yarından itibaren 1-2 saat güneşe alıştırmaya başlayacağım. Kotiledon yaprakların dökülmesi gayet normal demek o zaman. Yaprak renkleri koyulaşmaya başlamıştı inşallah devamlı olur.

Menevşe 07-05-2020 17:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi arkarianjj (Mesaj 1587394)
6,5 lt.lik saksılara çeşidine göre dizip ayırdığımız fideler de böyle oldu. sn Dutlubahçe merak etmişti. Sanırım asıl yerleri değil ve şaşırtma yapmış oldum. Onları da gübreledik besledik. Fakat bir ay kadar sonra tekrar başka yerlere almak gerekecek sanırım ve küçücük balkonda bunu nasıl başaracağız kara kara düşünüyorum. filizler fire verir diye çokça ektim bir tanesi hariç hepsi tutundular hayata maşallah. Biraz büyürlerse belki komşulara verebilirim birkaçını

Yaşadığım bir kaç durumu maddelerle belirtmek ve deneyimli arkadaşların görüşlerini almak isterim.

1) Saksıya koymadan önce camın önünde gayet rahat tam güneş ışığı alırken yeni yerlerine geçirdiğimde (6,5 ltlik saksıya) direk güneş ışığı aldıklarında süzülüp güçlerini kaybediyorlar adeta soluyorlar, saksıya dayanıyorlar. Gölgeye geçirdiğimde ise hemen toparlanıyorlar. Korktuğum için tam gölgede tutuyorum. Günde bir iki saat bile güneşe çıkaramıyorum. Acaba nedendir? (bu arada tohumları 8 Mart'ta ekmiştim yani neredeyse 8 haftalıklar diyebiliriz.)

2) Güneşe aldığımda ilk yaprakları yandı gibi oldu, bazılarının da sonraki yaprakları transparan bir hal aldı ve sarıya döndü, sanırım o da bir yanma çeşidi mi oluyor? [2.ve 3. fotoğraflarda gösterdiğim üzere]

4 fotoğrafta da gelişimlerini göstermek istedim. Yine de sağlıklılar diyebilirim sanırım.

Merhaba, balkon yetiştiriciliği yaptığım dönemlerden ögrendiklerimin bir kismini sizinle paylasayim. Bahceye ekmek ve balkonda saksıya ekmek gerçekten farkli seyler. 30 lt lik saksılara domates ve biber dikmistim tabi ilk dikmem 5-10 lt lik kaplaraydı tecrübe edindikçe hersene büyüttüm boyutlarini. Balkondaki bitkilerin yerdeki bitkilere göre güneşten daha cok etkilendiklerini düşünüyorum ve bunun da fidelerin beklenilen verimi vermesini zorlastirdigi kanaatindeyim. Öncelikle imkanlariniz dahilinde büyük saksi **** kovalara tek bir fide olacak sekilde dikim yapmalisiniz. Sonra saksiyi gunesten koruyacak bir yöntem bulmalısınız özelliklede rengi koyuysa beyaz bir karton ile kamufle edebilirsiniz. Daha sonra toragin uzerine malclama yapip yine kökleri sicaktan korumalısınız. Tabi kullandığınız toprak ve gubrede cok önemli. Köklerin rahatça büyümelerini saglayan gevşek bir karisim olusturmak önemli. 🤗


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:27.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024