agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Tohum Paylaşımı Sonrası Çalışmalar 2014-2018 (http://www.agaclar.net/forum/tohum-paylasimi-sonrasi-calismalar-2014-2018/)
-   -   aziztoprak / Tohum Paylaşım Sonrası (Yalova/Altınova) 2018 (http://www.agaclar.net/forum/tohum-paylasimi-sonrasi-calismalar-2014-2018/42011.htm)

aziztoprak 07-03-2018 17:41

aziztoprak / Tohum Paylaşım Sonrası (Yalova/Altınova) 2018
 
3 Eklenti(ler)
İlk kez yeni bahçeme hazırlık yapıyorum. Şimdilik değerli forum üyelerinden öğrendiklerimle tohum çimlendirme yataklarımı hazırladım. Sizlerden gelen tohumlarıı yetiştirmeye çalışacağım elimden geldiğince. Tohum çimlendirme ortamı olarak 1/3 torf, 1/3 bahçe toprağı, 1/3 ince kum karışımı kullandım. Biraz da yanmış elenmiş koyun gübresi kullanayım diye düşünüyorum gerek var mı acaba?

Elimdeki tohum envanterim aşağıdaki şekilde.

Tohumları Mart ortası ve Nisan Başı gibi ekmeyi düşünüyorum. İstanbul'da ev ortamında çimlendirmeyi ve çimlendikten sonra bahçeye götürüp yapacağım mini serada fide haline gelmesini bekleyeceğim. Sonra da fideleri bahçedeki ayarlayacağım yerlerine dikmeyi hedefliyorum inşallah. Bahçemde bol miktarda yanmış koyun gübresi mevcut. Ancak sorunum şu ki, haftada bir gün gidebiliyorum bu nedenle haftada bir sulanacaklar mecburen. Ne dersiniz tutarlar mı acaba? İstanbul'da cam kenarlarında fide haline gelmesini beklesem ışık yetersizliği olur diye düşünüyorum. Bakalım nasıl olacak bu iş.


Herkese bereketli sağlıklı uğraşlar diliyorum.

Querqus 08-03-2018 00:09

koyun gübresi fermente olmuş (yanmış) ise faydalı olacaktır.

YeşimM 08-03-2018 08:15

Kolaylıklar dilerim. Çok özenmişsiniz tebrik ederim.

Sezerakk 08-03-2018 09:37

Kolay gelsin sn. aziztoprak açıkçası peynir kutularından yaptığınız mini seraya bayıldımm.

TCM 08-03-2018 10:04

@ YeŞimM e katılıyorum ben de, elinize sağlık pek güzel olmuş...

Kendi deneyimlerimle de kıyaslayarak bir kaç önerim olacak; geniş kapları genelde çiçeklerde veya elimde tohum çoksa kullanıyorum. Ancak misal Ödemiş in oturak domatesi gibi elimde tohum az ise tekli plastik bardaklara ekiyorum. Bu şekilde çimlenme oranı artıyor. Diğer şekilde geniş kaplara ektiğinizde topraktan çıkana kadar üstlerini örtüyorsunuz. Topraktan çıkıp 'merhaba' dedikleri anda da üstünü açıp ışık alan yere geçirmeniz gerekiyor ki bu durumda da daha yeryüzü ile tanışmamış tohumları şansı az da olsa düşüyor.

İlk ekim yaparken bahçe toprağını kullanmayın bence, sadece torf ve gübre yeterli, aslında gübreye de gerek yok ama fazla koymamanız şartıyla güzel olur. Bahçe toprağı gereksiz ağırlık yapacak, sertleşerek nazik tohumların çıkmalarını zorlaştıracak vs.

Benim bu yıl yaptıklarıma göz atmak isterseniz buyrun.

aziztoprak 08-03-2018 17:08

2 Eklenti(ler)
Merhaba Sayın TCM. Önerileriniz için teşekkürler. Bunları dikkate alacağım. Bu hafta sonu bahçeden getirebilirsem bir miktar gübre getirmeye çalışacağım. Elimde bir miktar da kokopeat var. Oranları 1/5 Toprak, 1/5 torf, 1/5 ince kum, 1/5 gübre, 1/5 kokopeat şeklinde ayarlamaya çalışacağım. Gübre getiremezsem torf oranını 2/5 olarak ayarlarım. Ben bardakları şaşırtma aşaması için kullanmayı düşünüyorum. Kare şekilli su bardaklarını iş yerinde biriktiriyorum. Bunları 2 şerli kullanıyorum iç içe geçme olarak. İçe geçenin tabanına havya ile delikler delinecek drenaj için. Ayrıca dış kısma kağıt sarıyorum ışığın köklere gelmesini engellemek için. Beyaz kağıt sayesinde bardak dışına yazacağım bilgiler rahat okunacak. Bakalım ilk denememde ne kadar başarabileceğim.

Bu arada gönderdiğiniz tohumlar için de teşekkürler.

TCM 08-03-2018 18:24

Şaşırtma yapmanız domateslerin için çok güzel sonuç verecektir, ben de düşündüm ancak o kadar uğraşamayabilirim diye direk bardağa ekecem herhalde domatesleri de.

Bardak ebatları anlaşılmıyor ancak büyük gibi geldi; bu durumda bardağı doldurmanız için daha fazla malzeme gerekecek, bitki bardağı doldurmak için daha fazla çaba harcayacak ve ekim-dikim yaptığınız yer itibarı ile dikime kadar geçecek süreniz gereksiz yere uzayabilir. Diğer sorun sulama esnasında kağıt ıslanıp yazılar silinebilir, bardakların üzerine permanent silinmeyen kalemlerle yazarsanız yağmur çamur kolay silinmiyor.

Selma_321 08-03-2018 19:49

Bol, bereketli olsun sayın aziztoprak. Başarılar dilerim.

aziztoprak 26-03-2018 20:24

4 Eklenti(ler)
Merhaba 25.03.2018 itibariyle Bismillah diyerek, tohumlardan bir kısmını ektim. Karışımı biraz değiştirdim. 1/3 Torf, 1/3 ince bahçe toprağı, 1/3 ince kum karışımı yerine, (1/4 Torf, 1/4 ince bahçe toprağı, 1/4 ince kum, 1/4 kokopeat) yaptım. Tohumlar geceden sabaha kadar suda bekletildi. Toprak karışım kaplara üst seviyeye yakın dolduruldu. İçine biraz kum doldurulmuş ilaç kutusu tabanı ile hafifçe düzlendi. Toprak yüzeyi hafifçe fısfısla nemlendirildi. Daha önceden ıslanan tohumlar uygun aralıklarla yüzeye ekildi. Aynı karışımla üzeri tohum boyunun yaklaşık 2 katı kalınlıkta tabaka ile kaplanıp yine el ile hafifçe düzlendikten sonra kutu ile hafifçe sıkıştırıldı. Yine yüzey hafiçe nemlendirildi ve kapaklar kapatıldı (peynir kapları 500 gr lık yüksek kapaklı tip). 4 adet tohum kabı 1 adet alüminyum tepsi içine yerleştirildi (taban suyu akmasın diye). Ekilen kaplar oda içinde masa üzerine yerleştirildi. Kurudukça fırsfısla nemlendirilecek.

Soru: Sulama suyuna az miktarda leonardit katsam faydası olur mu? Farkı görmek için aynı tohumlardan ekilmiş 2 kaptan birisine sade su (musluk suyu değil içme suyu) diğerine leonarditle (1 lt suya 6 gr?) zenginleştirilmiş su vermeyi planlıyorum. Kaplar akşamları 1 er saat havalandırılacak. Ama peynir kaplarının açılıp kapatılması bayağı zahmetli. Görüş ve tavsiyeleriniz beni memnun edecektir. Herkese kolaylıklar.Resimler aşağıda.

blick 27-03-2018 08:23

Sn aziztoprak

Tohumlarınızı güle güle büyütün bol ürünlü bir sezon geçirin.
Tohumlara leonarditli su sıkmanın bir faydası olacağını düşünmüyorum çünkü tohumlar kendi enerjilerini içlerinde barındırırlar. fide olduktan sonra ki ihtiyacını da yapmış olduğunuz karışım yeterlidir kendinize fazlaca iş çıkarmayın diye söylüyorum :)
Peynir kaplarının da üzerinde birkaç delik açarsanız havalandırmak için çok uğraşmanıza gerek olmaz

aziztoprak 28-03-2018 19:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi blick (Mesaj 1535275)
Sn aziztoprak

Tohumlarınızı güle güle büyütün bol ürünlü bir sezon geçirin.
Tohumlara leonarditli su sıkmanın bir faydası olacağını düşünmüyorum çünkü tohumlar kendi enerjilerini içlerinde barındırırlar. fide olduktan sonra ki ihtiyacını da yapmış olduğunuz karışım yeterlidir kendinize fazlaca iş çıkarmayın diye söylüyorum :)
Peynir kaplarının da üzerinde birkaç delik açarsanız havalandırmak için çok uğraşmanıza gerek olmaz


Tavsiyeler için teşekkürler. Havya ile kapaklara küçük 2 adet delik deldim. Havalandırma için yeter zannederim.

aziztoprak 29-03-2018 21:12

Çimlenmeler başladı...
 
3 Eklenti(ler)
Merhabalar, bu akşam ekilen tohumları nemlendirdim. Nemlendirmeyi gün aşırı yapıyorum. Bıcırıklar yavaş yavaş 3. günden itibaren çıkmaya başladılar. İlk çimlenenler Sayın Hoşsada'dan gelen "Ödemiş oturak domates"ler. Buradan sayın Hoşsada'ya selamlar. Bu arada nemlendirme yaparken biraz ışık banyosu yaptırayım dedim. Tohumların bu kadar çabuk çıkması hayra mı alamet bilmiyorum ama ekmeden evvel bir gece boyu hepsini suda bekletmiştim:rolleyes:
Şu anda ekilen tüm kaplar oda içinde dış cam ile arada balkon var. Gün ışığı zayıf geliyor. Çimlenenleri odalarda iç kısımda direk camların kenarlarına yerleştirmek istiyorum ama bugünlerde İstanbul'da havalar bayağı sert. Hafta sonu yumuşayacak gibi gözüküyor. O zaman çimlenenleri camların kenarlarına yerleştirmeyi planlıyorum.

Sağlıcakla kalın.

aziztoprak 30-03-2018 21:08

1 Eklenti(ler)
7. günde domateslerin çoğu çıktı. Bu sabah bir kısım kapları pencere kenarlarına koymuştum. Güneş biraz hırpalamış minikleri. Şu ışık işini ayarlamak bayağı zor olacak. İnşallah dayanırlar.

Musa Gündoğan 31-03-2018 08:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aziztoprak (Mesaj 1535707)
7. günde domateslerin çoğu çıktı. Bu sabah bir kısım kapları pencere kenarlarına koymuştum. Güneş biraz hırpalamış minikleri. Şu ışık işini ayarlamak bayağı zor olacak. İnşallah dayanırlar.

sevgili aziztoprak,

sizin minikler zarar görünce tecrübemi paylaşmak istedim. minik olduklarında doğrudan güneş ciddi zarar veriyor. bunun için geçen sene ben pencerenin tülünü çektim ve hiç bir zaman çıplak cam kullanmadım. çünkü cam her ne kadar ışık kırınımı yapsa da zaman zaman mercek görevide yapıp yakabiliyor. o nedenle pencerenizin tülünü çekerseniz bu sıkıntıyı hiç bir şekilde yaşamazsınız.

bol bereketli bir yıl dilerim

aziztoprak 02-04-2018 22:35

2 Eklenti(ler)
Merhabalar. Fideler çok cılız ve uzun gözüküyordu. İlk günler ışık dengesini pek ayarlayamadım. Kabın kenarı ile fide dibi arasında yaklaşık 1 cm boşluk vardı. Bu boşluğu toprakla doldurursam belki kuvvetlenirler diye düşündüm. 1/2 torf ve 1/2 elenmiş toprak karışımı ile doldurdum. İnşallah faydası olur.

Muda 03-04-2018 12:09

Sn. Aziztoprak;

Fideler yeterli güneş ışığı alamıyorlar. Sıcak ortamda su da olunca biraz hızlıca gelişiyorlar. Ben dışarı gölge balkon kısma almanızı öneririm. Güneşe koyarsanız körpe oldukları için hemen ölüyorlar. Gölgede dış ortamda olunca gelişmeleri duruyor. Ancak gövde ve yapraklar daha dayanıklı hale geliyorlar. Sonrasında azar azar güneş ile tanıştırıp daha dayanıklı hale getirmeniz gerekiyor. Daha sonra bardak içerisine alırsınız. Gittiği yerde toprağını dağıtmadığınız sürece kolay adapte oluyorlar.

aziztoprak 05-04-2018 20:15

1 Eklenti(ler)
Merhaba arkadaşlar fidelerimde gelişme çok zayıf. Aşırı su vermiyorum. Üst kısım kurudukça suluyorum. Öğleye kadar cam iç kısmında kenarda duruyorlar. Güneş gelince alta gölgeye alıyorum. Ama yine ince uzun şekilde yaprakları da 3-4 gündür hiç gelişmiyorlar. Toprağı çatlak şekil alıyor resimdeki gibi ve çok gevşek. Karışım torf, elenmiş toprak şeklinde ama çok gevşek oldu zannediyorum. Herhalde hazırlarken iyi sıkıştırmadım, ışık zayıf bunları bu halde şaşırtsam tek tek bardaklara acaba iyileşirler mi?

Tolga Özmeral 05-04-2018 21:25

Sayın aziztoprak,

Ben geçen sene saat 13:00 den batana kadar doğrudan güneş gören penceremin önünde tohumdan fide yetiştirmiş ve bir sorunla (yanma vs.) karşılaşmamıştım. Bu senede aynı şekilde yapıyorum ve şimdilik bir problem görünmüyor.

Sizi yanlış yönlendirmek istemem tabii. Sadece kendi deneyimimi paylaşmak istedim. Sonuçta ben de acemiyim.

Sağlıklı fideler yetiştirmeniz dileğiyle.

Musa Gündoğan 06-04-2018 07:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aziztoprak (Mesaj 1536371)
Merhaba arkadaşlar fidelerimde gelişme çok zayıf. Aşırı su vermiyorum. Üst kısım kurudukça suluyorum. Öğleye kadar cam iç kısmında kenarda duruyorlar. Güneş gelince alta gölgeye alıyorum. Ama yine ince uzun şekilde yaprakları da 3-4 gündür hiç gelişmiyorlar. Toprağı çatlak şekil alıyor resimdeki gibi ve çok gevşek. Karışım torf, elenmiş toprak şeklinde ama çok gevşek oldu zannediyorum. Herhalde hazırlarken iyi sıkıştırmadım, ışık zayıf bunları bu halde şaşırtsam tek tek bardaklara acaba iyileşirler mi?

aziztoprak aydınlıkta dursun çünkü bir aydınlık bir gölge bu sefer bitkiler strese girebiliyor. ayrıca fideler en azından ilk gerçek yaprakları çıkarıncaya kadar toprağın kurumaması nemli kalması önemlidir. gerçek yaprakjlardan sonra bitkileriniz güneşi daha çok sevmeye başlar o zaman korkmanıza da gerek kalmaz.

daha önce de söylediğim gibi bitkileriniz çok güneş aldığında bir tül ile önünü kapatın ancak ışık almaya devam etsin ya da güneşin yakıcı olmadığını düşündüğünüzde de doğrudan güneşte tutabilirsiniz.

kolaylıklar dilerim

mimarCI 06-04-2018 08:41

Eğer çimlendirme sırasında toprağın üst yüzeyinin kurumasından şikayetçiyseniz; plastik saydam ayakkabı kutuları var, onları kullanabilirsiniz. Ben onlardan kullanıyorum aynı sera gibi oluyor bir defa su verdikten sonra kolay kolay nem kaybolmuyor. Özellikle iklimi kuru olan bölgelerde oldukça uygun ve basit.

aziztoprak 16-04-2018 19:35

3 Eklenti(ler)
Merhabalar;

Domates fideleri 13.4.2018 itibari ile şaşırtma sonrası durum vaziyet bu. Bakalım yavaş yavaş güçlenecekler zannediyorum. Havalar biraz serin olduğundan dolayı sabah cam önüne bir kısmı dışarı bir kısmı içeri çıkarıyorum. Akşam gelince kapalı balkon içine alıyorum. Yani fideler resmen şaşkınlık geçiriyor. Oradan oraya:). Ama bence böyle hayata zorlu alışmak onları daha güçlü kılacaktır.:rolleyes:
Eklenti 671080

Fesleğen tohumlarından pek azı hayata merhaba dedi:(
Eklenti 671081


Bunlar da lavanta fidecikleri. Bakalım büyütebilecek miyiz. Şu anda 1 cm kadar oldular.
Eklenti 671082

Bu arada fidelere musluk suyu vermiyorum. İçme suyumuzdan veriyorum. Fide toprağımda gübre olmadığından dolayı, suyun içine çok az miktarda hazır aldığım köklendirici sıvıdan katıyorum. Gün aşırı da kendi yaptığım enzimden 1/20 oranında kattığım sudan veriyorum. Bilmiyorum doğru mu yanlış mı. Tavsiyelerinizi alabilirim.

Sağlıcakla kalın

aziztoprak 17-06-2018 03:58

Minikler gelişti genç oldu. Olgunlaşmaya başladılar...
 
2 Eklenti(ler)
Merhabalar, kusura bakmayın uzun süredir haftada bir bazen 2 haftada bir gidebildiğim bahçedeki işlerin yoğunluğundan bu sayfayı unutmuş kendimi üyelerin bahçeleri sayfasına abone yapmışım. Şimdi tohumdan ekilen sebzelerin mevcut durumunu buradan paylaşmak isterim. Bu sene ben de önemli birşey paylaşamadığım için, paylaşım etkinliğinden çok fazla tohum talebim olmamıştı. Gelenlerden Hoşsada'nın (Yerli Pembe), TCM'nin (Ödemiş Oturak), Atılgan'ın (Black from Tula - Siyah Domates) başarıyla büyüyorlar. Pria ve Atılgan'dan gelen tatlı kıl biberleri maalesef çimlendiremedim. Paylaşımda bulunan arkadaşlara teşekkürler. Diğerleri halamdan ve Yerli Tohum sitesinden temin ettiklerim. Bahçenin yeni kuruluyor olması, ekilecek yerlerin hazırlığının gecikmesi, kuyudan su çekme uğraşları, ot mücadelesi derken paylaşım etkinliği sonrası çalışmaları düzenli olarak paylaşamadım. Seneye Allah izin verirse daha planlı programlı çalışma yapmayı ümid ediyorum.

Eklenti 676490 Eklenti 676489

Zaman içinde "Üyelerin Bahçeleri" bölümünde paylaştıklarımdan bu bölümü ilgilendirenlerin linklerini vermek istiyorum.

5 Mayısta fideler toprakla buluştu.
http://www.agaclar.net/forum/1539338-post18.htm (Fideler yola çıkıyor)
http://www.agaclar.net/forum/1539470-post19.htm (Yerli Pembe-Hoşsada)
http://www.agaclar.net/forum/1540366-post21.htm (2. parti ekilen tohumların fideleri)
http://www.agaclar.net/forum/1542509-post25.htm (Siyah Sakız kabak-Ordu Köy, Salatalık-Çengelköy-Yerli tohum, Karpuz-Rana58, Mısır-Köy-YerliTohum, Karpuz İri Alaca-Yerli Tohum)
http://www.agaclar.net/forum/1542773-post27.htm Burada 2. resimde görülen alana, yer darlığından dolayı, yanyana 3 grup farklı cins domates fidesi dikmek zorunda kaldım. (Yerli pembe (Hoşsada, halamın domatesi ve yıldız yerli iri erkenci-Yerli Tohum). Bunlar birbirine karşıp cinsleri bozulur mu acaba?. Ama yerli pembeyi daha üst sıraya ayrı olarak ta dikmiştim. Onun tohumluğunu oradan alacağım inşallah.

Herkese kolay gelsin. Bayramınızı tebrik eder sağlıklı ve nice bol yeşil bayramlar dilerim.

aziztoprak 16-07-2018 22:34

5 Eklenti(ler)
Merhaba. "Yerlitohum" dan aldığım Çengelköy ve kornişon türü salatalık tohumlarından ilk mahsul. Ama salatalıklar haftada 1 sulanmak ve toplanmak sebebiyle biraz tombullaşmışlar. Birçoğu tohuma kaçmış. Yakalamaya çalıştım:). Bazıları kabak gibi beyaz. Salatalıklar sakız kabaklarla yan yana ekilmek zorunda kalındı. Birbirlerine mi karıştılar acaba? Domateslerin bazısı alttan çürümüş. Çürük domatesin üzerinde şöyle beyaz şirin!:) bir canlı gördüm. Orta boy karınca büyüklüğünde. Çürüklerin müsebbibi olabilir mi? Diğerleri hala yeşil. 14 mayıs'ta yerlerine dikildiler. Domateslerde beyaz sinek zararlısı vardı. 2 kez Neemazal T/S 1 kez sıvı gübre sulandırarak attım. Şu anda domateste fazla gözükmüyor ama kabak yapraklarında uçuştuğunu görüyorum. Yorum ve fikirlerinizi beklerim. Saygılar.

aziztoprak 16-07-2018 23:09

2 Eklenti(ler)
Bahçede öğrendiğim bir durum şu. Aynı cins (Sayın Hoşsada'dan gelen) domateslerden 14 Mayıs'ta yerine dikilen fideler 5 Mayıs'ta dikilenlere göre çok fazla gelişti. Anladığım kadarıyla domatesleri 15 Mayıs'tan önce dikmek burada pek uygun değil. (http://www.agaclar.net/forum/1543018-post22.htm bu resim 5 Mayıs'ta ekilen fideler. 3-4 hafta önceki hali ama şu anda da hemen hemen aynı durumda). 14 Mayısta ekilenler ise ilk resimdekiler şu anda boyları 1 mt yi geçti. Yer Yalova/Altınova kuzeye bakan yönde rüzgar alan bir yer. Maalesef yer hazırlığını zamanında yapamadığımdan dolayı kabak salatalık mısır ve fasulyeler çok sık oldu. Yağmur ormanına döndü. Aşağıdaki resim 2 hafta önceki hali.
Eklenti 678386
Eklenti 678387

its_just_a_ride 17-07-2018 00:42

Sn aziztoprak, domatesteki dip çürüklüğü kalsiyum eksikliği veya geç yanıklık hastalığından kaynaklı olabilir. Problemli meyve veren fideleri takip etmekte fayda var. Tepe büyümesi durur, yapraklarda da kuruma başlarsa imha etmenizde fayda var hastalıklıları. Domates hastalıkları ve zararlıları kısmında çokça var bu şikayetten.

Kolay gelsin.

Atilgan 17-07-2018 11:03

Sayın Aziztoprak salatalık ve kabak birbirini tozlamaz. Açık renkli salatalık türleri mevcut.

aziztoprak 22-07-2018 19:04

4 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi its_just_a_ride (Mesaj 1545119)
Sn aziztoprak, domatesteki dip çürüklüğü kalsiyum eksikliği veya geç yanıklık hastalığından kaynaklı olabilir. Problemli meyve veren fideleri takip etmekte fayda var. Tepe büyümesi durur, yapraklarda da kuruma başlarsa imha etmenizde fayda var hastalıklıları. Domates hastalıkları ve zararlıları kısmında çokça var bu şikayetten.

Kolay gelsin.

Başka birisi de topraktaki kalsiyum eksikliğinden dedi. Bugün yine 6 yedi adet yeşil domatesi çürüdüğü için attım. Sade meyveleri mi almalıyım yoksa komple bitkiyi mi sökmeliyim? Topraktaki kalsiyum eksikliğini tamamlamak için ne yapabilirim. Şimdiye kadar beyaz sineğe karşı 3 kez Neemazal T/S ve 1 kez sıvı kükürt sulandırarak attım. En son geçen hafta kaolin kili atmıştım. Beyaz sine şimdi gözükmüyor. Uygulama faydalı oldu zannediyorum. Ama şimdi de bu çürüme sorunu var maalesef. Bu gidişe domatesler kızarmaya fırsat bulamadan çürüyüp gidecekler:( Tüm emeklerin zayi olmasından korkuyorum. Yardım rica ediyorum.


Eklenti 678737
Eklenti 678738
Eklenti 678739
Eklenti 678740

devrann 22-07-2018 19:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aziztoprak (Mesaj 1545508)
Başka birisi de topraktaki kalsiyum eksikliğinden dedi. Bugün yine 6 yedi adet yeşil domatesi çürüdüğü için attım. Sade meyveleri mi almalıyım yoksa komple bitkiyi mi sökmeliyim? Topraktaki kalsiyum eksikliğini tamamlamak için ne yapabilirim. Şimdiye kadar beyaz sineğe karşı 3 kez Neemazal T/S ve 1 kez sıvı kükürt sulandırarak attım. En son geçen hafta kaolin kili atmıştım. Beyaz sine şimdi gözükmüyor. Uygulama faydalı oldu zannediyorum. Ama şimdi de bu çürüme sorunu var maalesef. Bu gidişe domatesler kızarmaya fırsat bulamadan çürüyüp gidecekler:( Tüm emeklerin zayi olmasından korkuyorum. Yardım rica ediyorum.


Eklenti 678737
Eklenti 678738
Eklenti 678739
Eklenti 678740

Kalsiyum bitkide pasif taşınan bir elementtir,yani köklerden meyveye kadar taşınması transpirasyonla olur bunun içinde su gereklidir haliyle,yoğun tarım yapılmayan yerlerdeki kalsiyum noksanlıklarının sebebi topraktaki kalsiyum noksanlığı değil yüksek ihtimal bitki su alımıyla ilgili bir problemden kaynaklı bir sorundur.Bunlar toprak ph'ı,toprak tekstürünün dağılımı ve en önemlisi bitki su ihtiyacının yeteri kadar karşılanamaması ki bence sulamayla ilgili bir problem vardır bahçenizdede düzensizdir veya yeterli değildir.Bütün bunlarda bir sıkıntı yoksa kalsiyum noksanlığını gidermek için toprak ph'ına göre jips veya kireç kullanabilirsiniz.
Bu arada hangi çeşit acaba daha çok sorun yaşadıklarınız ?

Atilgan 22-07-2018 23:52

Sezon ilerledikçe etkisi azalıyor. Düzenli sulama önemli. Kimyasal gübre kullanmak istersen kalsiyum nitrat öneriliyor. Bazı türler çiçek ucu çürüğüne oldukça duyarlı. Geçen yıla kadar bahçemi kireçli kuyu suyu ile sulamama rağmen uç çürümesi mevcuttu. Devrann arkadaşımızın dediği gibi topraktaki kalsiyum miktarından daha çok toprak yapısı aşırı sıcak ve düzensiz sulama gibi çevresel stres faktörleri etkili oluyor. Yerli çeşitlerden alakır etlisi duyarlı (benim bahçemde). Bu yıl tohum almak için diktiğim alakır etlisi domatesleri bahçenin geçen yıl bolca gübreleyerek karpuz diktiğim kısmındalar ve sorunsuz gelişiyorlar. Hassas olduğunu düşündüğün türleri bahçenin toprağı kısmen zengin kısımlarına dikebilirsin.

aziztoprak 23-07-2018 00:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi devrann (Mesaj 1545510)
Kalsiyum bitkide pasif taşınan bir elementtir,yani köklerden meyveye kadar taşınması transpirasyonla olur bunun içinde su gereklidir haliyle,yoğun tarım yapılmayan yerlerdeki kalsiyum noksanlıklarının sebebi topraktaki kalsiyum noksanlığı değil yüksek ihtimal bitki su alımıyla ilgili bir problemden kaynaklı bir sorundur.Bunlar toprak ph'ı,toprak tekstürünün dağılımı ve en önemlisi bitki su ihtiyacının yeteri kadar karşılanamaması ki bence sulamayla ilgili bir problem vardır bahçenizdede düzensizdir veya yeterli değildir.Bütün bunlarda bir sıkıntı yoksa kalsiyum noksanlığını gidermek için toprak ph'ına göre jips veya kireç kullanabilirsiniz.
Bu arada hangi çeşit acaba daha çok sorun yaşadıklarınız ?


Sulamayı haftada 1 yapabiliyorum ancak. Çeşit olarak daha çok yerli pembe (Sn. Hoşsada'dan) türde meydana geliyor. Ama diğer 2 türde de (halamın domatesi!-türünü bilmediğim için böyle diyorum, Yıldız yerli iri erkenci -Yerli Tohum'dan) var zannederim Toprak Ph'ını ölçmek için aletim yok. Ph kağıtları almıştım onlarla toprağı sulandırarak ölçmeyi deneyeceğim. Öyle bir yöntem vardı zannediyorum. Toprak Ph'ı ne mertebede olması idealdir?


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:29.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024