26-07-2016, 00:40 | #91 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Mollakoy kendini toparlamis, cok sevindim. Bunu yardiminizla geri getirdik. Kok basina kac meyve veriyor ve meyve agirligi ne kadar oluyor? Musakca icin diger arkadaslardan gelen yorumlara bakip bir degerlendirme yapariz. |
26-07-2016, 20:42 | #92 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Hangi meyve hangi kökte belli değil, oldukça karışmış, birbirine girmişler ama hepsini sayıp kök sayısına bölünce ortalama iki meyve gibi görünüyor şu an için. Daha sezonun ısınma turları bunlar. Bitkileri koruyabilirsek sayı artar diye düşünüyorum. Hasat etmediğimiz için ağırlığını bilmiyorum, yanıltıcı bir tahminde de bulunmayım. Aynı doku ve renkte olanlar, yani şu an itibariyle en büyüklerinin boyu 15-18 cm civarında. Hasat edince boy ve ağırlığı eklerim. Musakça o günden bu yana uzamaya devam etti ancak bu arada bitkilerden birinde polimorfik durum oluştu. Bu yeni meyveyi biraz daha gözlemleyip diğer uzun meyvelerin son halleriyle birlikte buraya eklerim. |
|
26-07-2016, 20:55 | #93 |
Ağaç Dostu
|
Yanlış hatırlamıyorsam "Ana Tohum"dan gelmiş olan Halep Karası'nı geçen yılın etkinliğinde Sn. Kerkenez'den aldık. İlk patlıcan hasadımızı onlardan yaptık. Bitkiler henüz küçük. Güçlendiklerinde daha fazla ve büyük meyveler alırız muhtemelen. Lezzetli bir patlıcan. |
26-07-2016, 21:01 | #94 |
Ağaç Dostu
|
"Ana Tohum" projesinden gelen bir kavun çeşidi "Tutma". Hasada yakın görünüp de ufakça kalan meyveler var. En fazla 16-17 cm. boyundalar. Tam olgunlukta ağırlık, boy ve verimle ilgili bilgileri veririm. |
26-07-2016, 21:07 | #95 |
Ağaç Dostu
|
"Ana Tohum" projesinden "Şalak Kavunu" Güzel desenli, bakmaktan hoşlandığım kavunlardan biri. Gelişimleri iyi. Hasatla birlikte diğer bilgileri veririm. Merak ettiğim şey bu kavunun ismi. Turşuya uygunluğu dolayısıyla mı bu isim verilmiş yoksa tam olgunlukta da şalak (kelek) bir tadı ve dokusu mu var(?) |
27-07-2016, 08:26 | #96 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-04-2014
Şehir: İstanbul, Tekirdağ
Mesajlar: 598
|
Alıntı:
|
|
28-07-2016, 20:46 | #97 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Tutma, Iğdır'a (eskiden Kars ilçesi) ait. Yörede, meyvelerin kuma gömülerek yetiştirildiği biliniyor. Şalak, Kars'ın Melekli Köyü'ne ait. Melekli Şalağı olarak da geçer. Evet, olgunlukta tatlı olmayacak. Yalnız, bu çeşit, Orta Anadolu'da bilinen Hıdır Kavunu'ndan farklı olarak oldukça iri boyutlara ulaşabiliyor ve yöre halkı tarafından şifalı olarak biliniyor. Şurda konuyla ilgili bir haber var: IDIR GEZ0 REHBER0 - ORGAN0K BAHÇE MELEKL0 Hasat ettiğiniz zaman meyvelerin kesit resimlerini de renkleri ayırt edebileceğimiz şekilde çekebilirseniz çok sevinirim. Burda çok önemli bir ayrıntı var: Size gönderdiğim her iki tohum da 70 yıllık tohumların devamı. Yöreden birkaç sene önce edindiğim tohumlar değil. Halep Karası ise yemeklik kalitesi çok yüksek, erkenci ve verimli bir çeşit. Bendeki tohum, ticari tohumun devamı. |
01-08-2016, 21:12 | #100 |
Ağaç Dostu
|
"Ana Tohum" projesinden" Balık Biber (Kültivar Erdinç)". Meyveleri daha küçük bekliyordum; ortalama 8-9 cm boyundalar, aralarda -ucundan sap başlangıcına kadar- 12 cm'yi bulanlar var. Acılığı hoş. Yoksa tatlı mı olmalıydı? |
02-08-2016, 11:24 | #101 | |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
|
Alıntı:
|
|
02-08-2016, 19:02 | #102 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Sn bahcedenn'in gönderdiği Balık Biberi tohumu, bana başka bir kaynaktan gelen tohuma göre bitki üstündeki meyve şekli daha uzun meyvelerin yoğunlukta olduğu sonuçlar verdiği için kültivar açısından ayırdığım bir çeşit oldu. İkinci resimden de görüldüğü gibi, farklı seleksiyonlar yapmak da mümkün. Balık Biberi'nin meyveleri 25-30 gr ağırlığa kadar çıkabiliyor. İdeal şartlarda verimi çok yüksek. Hatrı sayılır bir acılığının olması yanında yemeklik kalitesi de çok yüksek. Bana göre, kullanım alanları bakımından benzer özellikler gösterdiği Jalapeno'dan daha kaliteli. Jalapeno'nun taze tüketimde kimi zaman ağızda bıraktığı ve "çimensi" tabir edilen tadı Balık Biberi'nde yok. Sebze verdiğim restorandan da tam not aldığını belirteyim. Thessaloniki domates ise Yunanistan'da zirai üretim merkezinde yanılmıyorsam 1950'lerde üretilmiş, lezzeti Türk damak tadına da uyan, asiditesi yüksek ve bence de kaliteli bir domates. |
02-08-2016, 20:20 | #103 |
Ağaç Dostu
|
Sn. Bahcedenn'in gönderdiği "Kara Barut". Çiçeğine diyecek yok, çekirdekleri ise iri, dolgun, kara mı kara; görüntüsü, kokusu; Trakya'nın köylerinde, gündöndü tarlalarında oynayan çocukluğuma hızlı bir yolculuk oldu. Artık güne dönen başları eğildi, günden güne ağırlaşmaktalar. |
02-08-2016, 20:46 | #104 |
Ağaç Dostu
|
"Ana Tohum" projesinden "On Dilimli Hayrabolu". Hasada yaklaşıyoruz. Bu çeşide bu yıl yer veremeyecektim ancak diğerlerinden oldukça uzakta bir köşede bir kök de olsa ektim. Bu nedenle karşılaştırma yapamadığım bir çeşit oldu. Diğer çeşitlerden evvel meyve verdi ancak tek meyveyle kaldı; gerçi bir yandan da çiçeklenme devam ediyor. Biricik meyve şu an itibarıyla 28 cm. Sn. Birnefestoprak'ın çeşitle ilgili görsellerinde kırçıllanma olmadığı halde bizimkinde var. Zaman içinde kaybolma ihtimali de olabilir çünkü ilk önceleri oldukça belirginken zamanla netlikleri azaldı. Gözlemlediğim bir diğer fark da çap-boy orantısı. Bizimki Sn. Birnefestoprak'ın görsellerindeki meyvelere kıyasla daha topluca. |
02-08-2016, 21:05 | #105 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Tutma ve Şalak'la ilgili bir sorun yok. On Dilimli Hayrabolu ve Musakça doğru gözükmüyor. Alıntı:
|
|
03-08-2016, 20:10 | #106 |
Ağaç Dostu
|
Sn. Birnefestoprak'tan gelen "Dester". İlk meyveyi yaklaşık bir hafta önce aldık. Etli, lezzetli bir çeşit. Eti oldukça yumuşak, ağızda eriyor adeta. Yeni meyvelere ve çiçeklere bakılırsa verimli olacak gibi. |
04-08-2016, 17:14 | #107 |
Ağaç Dostu
|
Geçen yılın etkinliğinde Meyvelitepe'den gelen tütün çiçeği. Bu bitki geçen yıl ekilmişti, yeşil aksamı kışın uzun süre dayandıysa da sonunda dondu ama baharda yeniden sürdü ve çiçeklendi. Çok uzun süredir çiçekli. Sn. Selçuk Boz'dan gelen Küstüm Çiçeği. Bizim ufaklığın elinden çekecekleri varmış. Günde elli defa gidip küstürüyor, ekmekle doğru mu yaptım yanlış mı çözemedim |
11-08-2016, 20:43 | #108 |
Ağaç Dostu
|
"Ana Tohum" projesinden "Siyah Tohumlu Çanakkale Kuşkonmaz Fasulyesi" Meyve uzunluğu Tam olgunlukta 40-60 cm arası. Lezzetli, yumuşak bir börülce çeşidi. Şu ana kadar iki kez hasat ettik. Bitkilerin yarısı tohumluk, yarısı yemelik. |
11-08-2016, 21:35 | #110 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,861
|
@ Taşlıbahçe, taşın üzerinde zarar görmez mi karpuz? |
11-08-2016, 21:51 | #111 |
Ağaç Dostu
|
Damla sulama hortumunun hemen yanında olduğu için taş üzerine aldık; aynı durumda kabaklarda da aynı yöntemi kullanıyoruz, herhangi bir zararını gözlemlemedik. Taşın arızalı bir yüzeyi varsa sıkıntı çıkabilir belki ama düzgün yüzeyli taşları kullanıyoruz bu gibi durumlarda. |
11-08-2016, 21:58 | #112 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
12-08-2016, 00:32 | #113 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Bunun bir de tohumlar olgunlaşıp siyahlaştıktan sonra kurusunu değerlendirmenizi tavsiye ederim (eğer az da olsa yemeye yetecekse). Çiçeği çok güzel hakikaten. Alıntı:
|
|
12-08-2016, 14:00 | #116 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-02-2015
Şehir: KOCAELİ
Mesajlar: 1,536
|
Sayın Taşlıbahçe; bu tür börülcenin ipliği oluyor mu? bilmediğimden soruyorum.. geçen sene ziraattan aldığım farklı çeşit börülce ekmiştim (tohumu beyaz), boyutu daha kısa iplikliydi. O yüzden taze olarak tüketimi yapılamadı kurusunu kullanmak zorunda kaldık... Alıntı:
|
|
13-08-2016, 00:13 | #117 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bu arada, suya doymuş toprakla temasta mantari sıkıntılarla karşılaşmamak için bu taşları kullanmıştık ancak geçen yıldan bu yana farklı bir nedenle de kullanıyoruz; bir fotoğrafla paylaşırım yarın, acaba ne? |
|
13-08-2016, 00:17 | #118 |
Ağaç Dostu
|
Bunlar 40-60 cm arası boylanıyorlar. Hasat ettiklerimiz genellikle 30-40 cm arasındaydı ve kılçıkları yoktu ancak daha da boylanınca, olgunlaşmaya yaklaşınca ne oluyor bilmiyorum henüz. Yakın zamanda bakar yazarım. |
13-08-2016, 15:28 | #119 |
Ağaç Dostu
|
Anatohum projesinden "Et Sarı-Tohum Al" Hasada başladığımız beyazımsı kabuklu olgun meyveler 1.5 ila 2 kg arasında değişiyor; bir oturuşta yenebilecek küçük meyveler. Et rengi göründüğü gibi beyazımsı sarı. Çekirdeklerin rengiyse etkileyici. Bu arada daha yukarıda aynı çeşitle ilgili eklediğim görsel yanlış. Tatarlı karpuzuna ait. |
|
|