10-10-2015, 22:30 | #121 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
10-10-2015, 22:54 | #122 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
23-10-2015, 00:51 | #123 |
Ağaç Dostu
|
Sn. Birnefestoprak tarafından Anatohum projesi kapsamında gönderilen tohumlardan çıkan 10 dilimli Bitlis kavunu Kavunlarda sıkıntı olmaması için üç çeşit kavun ekip iki çeşit büyütebildim. Nedense yakın çevremdeki arkadaşların kavunlarında da kökende kurumalar oldu. Ne olduğunu tespit edemediğim için herhangibir ilaçlama yapılmadı. Anatohum 2014 birnefestoprak / Tohum araştırma ve ticari üretim bahçeleri Muda / Tohum paylaşım sonrası ( Afyonkarahisar ) Bir tanesini büyütebildi. İkinci küçük kelek büyüyemedi. Büyüyen de daha tam olgunlaşamadan o taraftaki karpuzlarla beraber kökenlerine kadar kurudu. Diğer taraftaki karpuzlar nedense yaşıyorlardı. Belki soğuk bölgesel etki etmiş olabilir. Resimlerini verdiğim tek kavun balkonda beklerken yanlışlıkla kesilmiş. Ben bekleterek çekirdeklerin biraz daha olgunlaşacağını düşünüyordum. Birkaç dilim yiyebildim. Henüz sert ve tam olarak olgunlaşmamış durumda idiler. Tatlanmamıştı. Çekirdeklerini aldım. Gelecek yıl en azından kendim yeniden deneyeceğim.Türün nadir olması nedeni ile etkinlikte paylaşılır mı sn. birnefestopraktan gelen cevaba göre hareket edeceğim. |
23-10-2015, 01:09 | #124 |
Ağaç Dostu
|
Doğsa reklam tarafından gönderildiğini düşündüğüm karpuz yetiştirebildiğim en büyük karpuz oldu. Tohum olarak düşündüğümüz için olgunlaştığını düşünmemize rağmen kesmedim. Tabi bunda en büyük etkenlerden biri kulakçığının yeşil olarak durması idi. Kestiğimiz zaman içini boşaltmaya başladığını gördük. 11 kğ olunca daha önce kesmiş olsam herhalde daha büyük olacaktı. Tek karpuz oldu. Kabuk kalınlığı 2 -2.5 cm arasında idi. Herhalde kendim yetiştirince bütün karpuzlar tatlı ve lezzetli geliyor. Renk pembe çekirdekleri ise açık renkte. Dış kabuk rengi normal karpuzlara benzese de çekirdekleri bunun da normal karpuzlara göre iri. dağsa reklam |
23-10-2015, 09:50 | #125 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,856
|
@Muda, büyük karpuz muhtemelen @dagsa reklam ın karpuzu, dün benim kestiğimin boyutları böyle olmasa da kendi ve çekirdeklerinin görüntüsü de sizinki gibiydi. Bu arada paylaştığınız geçen sene benim gönderdiğim kongo karpuzunun içinin ve çekirdeklerinin rengi bahsettiğiniz gibi olacak, açık renkli. Zengarden bu karpuz için şeker miktarı en yüksek en tatlı karpuzlardan diyordu ancak düzgün yetiştirmeyi beceremesem de beklediğim lezzeti bulamadım. |
24-10-2015, 03:17 | #126 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Sn Muda, On Dilimli Bitlis'in olgun bir meyvesi vardi diye hatirliyorum, aklimda yanlis kalmis olabilir. Eger o meyveden tohum hasat etmediyseniz, "tam olgunlasmadi" dediginizden de dolgun tohumlari paylasabilirsiniz (kesmediyseniz, bir sure daha dursun; lezzeti degismeyecektir ama tohumlar daha saglikli olur). En uygun olani bu degil ama boylece en olumsuz olabilecegini dusundugunuz bir durumu olumlu sekilde sonuclandirmis olacaksiniz. Ondan cogalan tohumlar da birkac sene icinde toparlanir diye tahmin ederim. Bu tip aksilikler olabiliyor. Cok acil (veya cesitli talihsizlikler/beklenmedik doga olaylari iceren) bir durum olmadikca, kendi stogumu guvenceye almadan kimseye tohum gondermem mumkun olmadigi icin endiselenmenizi gerektiren bir durum yok. Siz denemeye ve yardimci olmaya gonullu oldukca, cesitli tohumlar icin sizin yardiminizi rica edecegim (yer imkani olan gonulluler zaten istedikleri cesitleri kendileri seciyor). Bazi bitkiler icin yetistirme sartlarini iyilestirmek icin yardimci olmamizi gerektiren konular varsa onlari soyleyebilirsiniz. Sizin uygulamalariniz biraz permakultur alanina giriyor. Bazi bitkileri bunun disina cikarip, tohumunu cogaltmak icin simartmak isteyebilirsiniz. Dogaya birakmaniz guzel birsey ama nadir tohumlar icin bir miktar mudahale etmemiz gerekebiliyor. |
25-10-2015, 21:47 | #127 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-11-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 521
|
Alıntı:
|
|
04-11-2015, 20:52 | #128 |
Ağaç Dostu
|
Sn. Bezginkuh tarafından paylaşılan tohumlardan büyüttüğüm chia. İklim itibari ile tohumunu alamayacağımız tescillendi. Kırağı düşmeden saksıya alarak çiçek açabileceğini düşündüğüm bir yere gönderdim. Çiçeklerini de bu nedenle muhtemelen göremeyeceğiz. Bir metrenin üzerinde violden kök salarak büyüdü. Ağaç gölgesinde olması belki gelişimi açısından iyi oldu. |
04-11-2015, 20:55 | #129 |
Ağaç Dostu
|
[QUOTE=TCM; Bu arada paylaştığınız geçen sene benim gönderdiğim kongo karpuzunun içinin ve çekirdeklerinin rengi bahsettiğiniz gibi olacak, açık renkli. Zengarden bu karpuz için şeker miktarı en yüksek en tatlı karpuzlardan diyordu ancak düzgün yetiştirmeyi beceremesem de beklediğim lezzeti bulamadım.[/QUOTE] Sn. TCM; Karpuz ince kabuklu oldu. Resmini nihayet fotoğraf makinasından alarak küçültebildim. Ben tat olarak beğendim. Umarım istediğiniz gibi ürünler yetiştirebilirsiniz. |
04-11-2015, 21:32 | #130 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Mollakendi kavunu iki tane oldu. 10 dilimli Bitlisin ikinci keleği büyüyemeden öldü. İlk olanı ben özellikle bekletirken evden yanlışlıkla kesmişler. Artık yapabileceğim bir şey yok. Muhtemelen tohumlar yeterli olgunluğa ulaşmışlardır. Sahip olduğum yerin oldukça büyük ve zor koşulları ve bizim de biraz maymun iştahlı her şeyi mümkün olduğunca yapabilmek için denemeye çalışmamızdan kısmen teorik bilgilerimiz olmasına rağmen pratik ile teoriği yeteri kadar birleştiremeyince tabi ki amatörün üstü profesyonelliğin çok altında ürün almak durumunda kalıyoruz. Çeşit sayısını azaltıp miktarı çoğaltarak tohumların tozlaşma ile melezlenmesini önleyerek saflığını sağlamak gerekiyor. Bu konuda daha önce uyarmıştınız. Belki biraz daha tecrübe kazanmamız durumunda daha iyi duruma gelebiliriz. Yapabildiğimiz kadarla devam edeceğiz. |
|
05-11-2015, 08:37 | #131 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,856
|
Evet karpuzumuz bu, tadını bilmiyorum ama çekirdeklerinden tanıdım Elinize sağlık. |
05-11-2015, 09:59 | #132 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
09-01-2016, 19:48 | #133 |
Ağaç Dostu
|
Bir kısım kabaklardan ne olduğunu bilemediğim kabağın tohumunun nereden geldiği belli oldu. Biraz daha olgunlaşmaları için bekletirken soğukları hesaba katamadık. Kendileri donmuş olmalarına rağmen çekirdekleri donmamış gibi görünüyorlar. Üstte bulunan sayın sevoş'tan gelen spagetti kabak tohumların almaya çalışınca tamamen spagetti gibi oldu. Bir kabağın bu kadar lif lif olduğunu görmemiştim. Donduğu için mi yoksa yemeğe kalksak aynı görüntü ortaya çıkacak mı? Altta bulunan yeşil yuvarlak kabak ise kabuksuz kabak çekirdeği. Çekirdeklerin üzerlerinde incecik belli belirsiz zar var. Beş altı tanesi kuruma aşamasında ikiye ayrılınca yenilerek tadına bakıldı. Tadı güzel. |
07-09-2016, 23:37 | #134 |
Ağaç Dostu
|
Bu yıl etkinlikten gelen tohumların büyük çoğunluğunu bahçenin bir kısmını set haline getirme çalışmaları nedeni ile geç kalarak ekemedim. Sağolsun daha önceden bir kısım domates ve patlıcan gibi tohumlardan göndermiş olduğum telato arkadaşımız kendi tohumlarından da fide haline getirerek iki kez kargo ile gönderdi. Bu yıl gelen fideleri ekmeme rağmen nedense aşağıda diktiğim domateslerde belki de gübre, çapalama, sulama gibi eksiklerimiz nedeni ile istediğimiz gibi bir verim alamadım. Olanlarla idare edeceğiz. |
07-09-2016, 23:45 | #135 |
Ağaç Dostu
|
Telato arkadaşımızdan gelen domates fidelerinin toplu olarak ekildiği yerin bir kısmı. Toprak çok uzun süredir ekilmediği bizim de gübre, sırık vs. gerektiği gibi bakamadığımız için kısmi verim alabildim. |
07-09-2016, 23:52 | #136 |
Ağaç Dostu
|
Muhtemelen Afyon Salar kasabasından bana gelen ve Telato arkadaşımızın tohumlarını fide yaparak gönderdiği domatesler olduğunu düşündüğüm domatesler. Nedense çiçek burnu çürüklüğü bunlarda çıktı. Oldukça verimliler. Daha iyi bakabilseydim muhtemelen daha büyük olabilirlerdi. |
09-09-2016, 22:37 | #145 |
Ağaç Dostu
|
Bu yılki tohum paylaşım etkinliğinde istediğim gibi verim alamadığım için iki farklı ürün ile muhtemelen katılacağım. Biri kıbrıs ayçekirdeği olarak bilinen birnefestoprak'ın anatohum kapsamında yetiştirmiş olduğu ayçekirdeği. Biraz geç ekilmesine rağmen şimdiye kadar gördüğümüz çekirdekler içinde en uzun boylu olanı. Helianthus annuus, Ayçiçeği, Günebakan, Günedöndü Helianthus annuus, Ayçiçeği, Günebakan, Günedöndü |
09-09-2016, 22:55 | #146 |
Ağaç Dostu
|
Çilekli ıspanak Strawberry Spinach
Beetberry Chenopodium capitatum Strawberry Spinach Strawbini Çilekli ıspanak olarak Türkçe'ye çevrilen bir arkadaşım tarafindan çekilen fotoğraflarından bu bitkinin adı nedir bölümünde sorup öğrendiğim, nerede ise yabani ot olarak sökülecek iken büyüme fırsatı bulan bir tanesi çiçekler arasında çıktı. Şu anda sulanmadığı için kuruma moduna giren bitkinin küçük meyveleri ve yaprakları yenebiliyormuş. Minik tohumlarının yenmemesi tavsiye ediliyor. İçeriğinde oksalik asit bulunduğu için yapraklarının dikkatli tüketilmesi gerekiyor. Renk olarak mükemmel. Tat olarak çok lezzetli olmasa da yenilebilir seviyede. Türkiye'de pek bilinmiyor. Bir sitede satış ilanıı bulunmakta. Sırf görüntüsü için bile yetiştirilebilir. http://bitkibakimi.blogcu.com/cilekl...itatum/2662316 http://www.seedaholic.com/strawberry-spinach.html Düzenleyen Muda : 10-09-2016 saat 07:26 |
09-09-2016, 23:21 | #147 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
12-09-2016, 07:06 | #148 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Elinize sağlık. Bunun tohumu bana Sımişka adıyla gönderilmişti. Kars'a ait bir tohum. Kıbrıs'la ilişkilendirildiğini daha önce de duydum ama iki farklı çeşit olabilir. Bu arada sizin daha önce etkinliğe gönderdiğiniz bir patlıcan vardı. Çeşitli nedenlerden ötürü tohumunu bu sene alamadım ama onun kuraklık dayanımı oldukça yüksek gözüküyor. Alıntı:
|
|
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|