agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Agaclar.net Çalışmaları, Projeleri, Etkinlikleri > Tohum Paylaşımı Sonrası Çalışmalar > Tohum Paylaşımı Sonrası Çalışmalar 2014-2018
(https)




Beğeni Düzeni49Beğeniler
  • 10 Gönderen vetman996
  • 23 Gönderen vetman996
  • 4 Gönderen vetman996
  • 1 Gönderen vetman996
  • 8 Gönderen vetman996
  • 3 Gönderen guppy

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 23-12-2014, 12:51   #1
Ağaç Dostu.
 
vetman996's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-08-2008
Şehir: Manisa-Salihli
Mesajlar: 772
Vetman996 / Tohum Paylaşım Sonrası (Manisa)

Merhaba.

Tohum yetiştirmeye başlayan arkadaş var mı bilmiyorum. Ama tohum yetiştirmeye hazırlık planına başlayan var

Tohumları şubat sonu-mart başı gibi (hava durumuna göre) küçük seramda violler içinde çimlendirmeyi düşünüyorum.

Elde ettiğim fidelerden bir kısmını solucan gübreli torf ve perlit karışımıyla hazırlayacağım 1m uzunluk 25 cm genişlikteki fide poşetlerine dikeceğim. Bu uzunlamasına poşetlerdeki dikim topraksız tarım uygulamasına benzer bir uygulama olacak ve kimyasal hiç bir gübre kullanılmayacak. Sadece sıvı solucan gübresi veya katkılı sıvı solucan gübresi ile sulama yapılacak.

Bu fide poşetleri damlama sulama borularıyla sulanacak şekilde uzunlamasına sıralanacak. Tahminen bir sıra 23 metre olacak. Diğer sıralar 1.5 m yanından başlayacak. Kaç sıra olacağı belli olmasa da 10 sıra olabilir. Çünkü yurt dışından getirttiğimiz değişik tür tohumları da (mesela dev domates ağacı vs.) çimlendirip dikme düşüncesindeyim. (Böylece 2015 yılı tohum paylaşım etkinliğinde farklı tohumlar paylaşabileceğim)

Tohumlardan elde ettiğim fidelerden bir kısmını broiler kümesimiz önündeki bahçeye direk toprağa dikmeyi planlıyorum. Buradaki bahçe toprağına leonardit ve katı solucan gübresi uygulayacağım. Gerektiğinde sıvı solucan gübresi ile sulama yapacağım. Kimyasal bir gübre kullanmayacağım.

Tohumlardan elde ettiğim fidelerden bir kısmını ise Salihli merkezdeki bahçemize dikeceğim. Bu bahçemizde broiler kümesimizde altlık olarak kullandığımız torfu (tavuk gübreli torf) sebze adaları olacak şekilde hazırlayacağım. Toprakla karışmış Tavuk gübreli torfa dikim yapacağım yani.

Tohum dikimiyle ilgili yüzeysel planım şimdilik bu şekilde. Zamanı gelince (ve fırsat buldukça) detaylı planları da paylaşabilmek dileğiyle...

Selamlar... Saygılar...




Black form Russiana akçabardak
Black form Tula domates akçabardak
domates akçabardak
İki burunlu acı biber akçabardak
İstanbul ıspanağı akçabardak
keçi memesi domates akçabardak
Pepperoncini akçabardak
Tatlı Sivri biber akçabardak
Türkiş Orangle Patlıcan akçabardak
Yumurta çeri domates akçabardak
Yumurta Patlıcan akçabardak
Aynısafa (truncu) Andora
Bamya Andora
Çıtırlı Mısır (Patlatmalık Mısır) Andora
Dilimli Bal Kabağı Andora
Siyah İnci Süs Biberi Andora
Süs ayçiçeği - Tiger Eye Mix Sunflower Andora
Yerli Karpuz (Tatarlı Karpuzu) Andora
Zinnia (Karışık renklerde) Andora
5 renk acı biber Atilgan
Acı Süs Biberiye Biber bahcedenn
Aji Brazilian Starfish Pepper bahcedenn
Ali Baba Karpuz bahcedenn
Arkansas Marvel Domates bahcedenn
Ayçiçeği (Süs) - Tiger Eye Mix Sunflower bahcedenn
Balık Biber bahcedenn
Bhut Jolokia Biber bahcedenn
Black Cherry Domates bahcedenn
Black Plum Domates bahcedenn
Black Vernissage Domates bahcedenn
Britain's Breakfast Domates bahcedenn
Cherokee Purple Domates bahcedenn
Chocolate Habanero Biber bahcedenn
Çıbrıka, Çıbrıtsa, Çobrisa, Çibirsi - Summer Savory bahcedenn
Doochova Yellow Pepper Domates bahcedenn
Eva Purple Ball Domates bahcedenn
Georgescu Chocolate Tatlı Biber bahcedenn
Hungarian Hot Wax Biber bahcedenn
Japanese Black Trifele Domates bahcedenn
Jimmy Nardello Italian Pepper (Jimmy Nardello's Sweet Italian Frying Pepper) bahcedenn
Kalıcı Ispanak - Perpetual Spinach bahcedenn
Kalocsa Biber ya da Macar Acı Biber bahcedenn
Kanner Hoell Domates bahcedenn
Kıl Biber Tatlı bahcedenn
Malabar Ispanağı (Kırmızı) bahcedenn
Mazamort Biber, Üç Burun (Köy) Biberi bahcedenn
Mehmet'in Tatlı Türk Biberi bahcedenn
Moskovich Domates bahcedenn
Mt. Vesuvius Domates bahcedenn
Nebraska Wedding Domates bahcedenn
Orange Strawberry Domates bahcedenn
Osh Kirgizia Karpuz bahcedenn
Pazı bahcedenn
Peter Pepper (Chilli Willy Pepper) +18 bahcedenn
Pineapple Domates bahcedenn
Roma Cherry Domates bahcedenn
Rosso Sicilian Domates (Russo Sicilian Togetta) bahcedenn
Russian Cossack Domates bahcedenn
Sasha's Altai Domates bahcedenn
Thai Acı Biber bahcedenn
Thessaloniki Domates bahcedenn
Tobolsk Domates bahcedenn
Trinidad Scorpion (Butch T soyu) bahcedenn
Ukrainian Purple Domates bahcedenn
Urfa Kirazı bahcedenn
Yeşil Çizgili Düvelek Kavunu bahcedenn
Çorum Kırmızısı birnefestoprak
Mehmet'in Tatlı Türk Biberi birnefestoprak
Orta Erkenci Halep birnefestoprak
Pul Biberlik Maraş birnefestoprak
Soma'nın Kederi birnefestoprak
Turkish Striped Monastery (Çizgili İstanbul) birnefestoprak
kırkagaç kavun dagsa reklam
yerli karpuz dagsa reklam
Çıbrıka - Summer Savory esgül73
Kudret narı hafez
Bal kabağı hanımeli
Burdur yerli domates hanımeli
Kestane kabağı hanımeli
Acı Çikolata Biber heyyamola
Acur heyyamola
Alman Hovard Domates heyyamola
Ayaş Domatesi heyyamola
Ayla heyyamola
Bolivian Rainbow Biber heyyamola
Bulgar Salatalık heyyamola
Cirgalan Biberi heyyamola
Çengelköy Salatalık heyyamola
Çin Lahanası heyyamola
Everglades Domates heyyamola
Frenk Maydanozu heyyamola
Gilaburu heyyamola
Gül Biber heyyamola
Hafize Baliç Pembe Domates heyyamola
Honeydew Orange Flesh Kavun heyyamola
İldi Salkım Domates heyyamola
Kamber Biberi heyyamola
Kekik heyyamola
Kırmızı Armut Domates heyyamola
Kırmızı Kıvırcık Marul heyyamola
Kırmızı Salata (Red Salad Bowl) heyyamola
Kız Gözü Çiçeği heyyamola
Limon Salatalık heyyamola
Maraş Biberi heyyamola
Marbles Biber heyyamola
Maydanoz Yapraklı Tere heyyamola
Mini Yuvarlak Biber heyyamola
Mor Reyhan heyyamola
Mor Sicilya Karnıbahar heyyamola
Nineveh Domates heyyamola
Pembe Domates heyyamola
Pimento L Biber heyyamola
Pink Vernissage Domates heyyamola
Portakal Kavun heyyamola
Romanesco Brokoli heyyamola
Ronde de Nice Kabak heyyamola
Salkım Domates heyyamola
Salkım Süs Biber heyyamola
Sarı Domates heyyamola
Siyah Cin Biber heyyamola
Siyah Domates Biberi heyyamola
Şenberber Fasulyesi heyyamola
Tatlı Kapya Biber (Yağlık) heyyamola
Tigger Kırlangıç Kavun heyyamola
Tombul Süs Biber heyyamola
Turuncu Jalapeno Biber heyyamola
Ufak Süs Kabağı heyyamola
Ürgüp Sivrisi Kabak (Çekirdeklik) heyyamola
XXXL Kapya Biber heyyamola
Yabani Roka - Wild Rocket heyyamola
Yellow Brandywine Domates 2 heyyamola
Yerli Siyah İnce Uzun Patlıcan heyyamola
Yerli Topak Domates heyyamola
Acı Kıl Biber İsmail Kuzucu
Alaca Karpuz İsmail Kuzucu
Avustralya Balkabağı İsmail Kuzucu
Beyaz Çiçekli Melisa İsmail Kuzucu
Beyaz Patlıcan İsmail Kuzucu
Cin Biberi İsmail Kuzucu
Çarliston Biber İsmail Kuzucu
Demre Biberi İsmail Kuzucu
Dereotu İsmail Kuzucu
Dolmalık Biber İsmail Kuzucu
Howden's Balkabağı İsmail Kuzucu
İri Sırık Domates İsmail Kuzucu
Karalahana İsmail Kuzucu
Kemer Patlıcan İsmail Kuzucu
Kırmızı Pancar İsmail Kuzucu
Limon Kokulu Melissa İsmail Kuzucu
Rio Grande Domates İsmail Kuzucu
Salçalık Biber İsmail Kuzucu
Sarı Dolmalık Biber İsmail Kuzucu
Sırık Çeri Domates İsmail Kuzucu
Siyah Macar Biberi İsmail Kuzucu
Tiny Tim Domates İsmail Kuzucu
Topan Patlıcan İsmail Kuzucu
Turşuluk Sarı Biber İsmail Kuzucu
Üç Burun Biber İsmail Kuzucu
Yerli Bal Kabağı İsmail Kuzucu
Yerli Köy Börülcesi İsmail Kuzucu
Su kabağı metesoylemez
Alis' Pembe Kiraz MeyveliTepe
Barbunya Fasulye MeyveliTepe
Goji Berry (Lycium barbarum) MeyveliTepe
İspir Şeker Fasulye MeyveliTepe
Kırmızı Kaliforniya Biberi MeyveliTepe
San Marzano Domates MeyveliTepe
Yer Kirazı (physalis peruviana) MeyveliTepe
Adaçayı (Endemik ) Muda
Afyon yerli kırmızı domates Muda
Afyon Yerli Pembe Domates Muda
Bamya Muda
çörek otu Muda
Deşti Karpuz Muda
Fesleğen ? Muda
İzmir Sarı ve Kırmızı Patlangaç Mısır Muda
Limon kokulu fesleğen Muda
Reyhan Muda
Uzun Kabak Muda
Yerli Afyonkarahisar patlıcanı Muda
Yerli karpuz Temelli Muda
Kapya oma1453
Mehmet'in Tatlı Türk Biberi oma1453
Mikrop Domates oma1453
Sarı Ampul(Armut) Domates oma1453
Sarı Salkım Domates oma1453
Tiny Tim(mini saksı domatesi) oma1453
Fransız Kadife Çiçeği oz26
Kandil oz26
Little Fingers Patlıcan oz26
Red Robin Domates oz26
Sivas Koyulhisar Domates oz26
Siyah Süs Biberi oz26
Turkish Orange Patlıcan oz26
Arnavut biberi pares
Biber -dolmalık pares
Edirne Patlıcanı pares
Golden bantam 12 row mısır pares
Kişniş pares
Marina Di Chioggia Kabak pares
Peynir biberi (gül biber) pares
Principe Borghese Domates pares
Salatalık pares
Siyah Dolma Biber pares
Tatlı kıl biber pares
Zinnia pares
Sarımsak otu ( garlic chivies ) rana58
Arnavuut Biberi SDurul
Urfa Kirazı SDurul
Mor Meksika Biberi Seabert74
Yumurta Patlıcan - Süs Patlıcanı (Solanum ovigerum) Seabert74
Küstüm Çiçeği (Mimosa Pudica) Selçuk Boz
Lif Kabağı Selçuk Boz
Palmiye Selçuk Boz
Kudret Narı sernur
Acı Top Biber sevoş
Ağaç Hatmi sevoş
Mor Süs biberi sevoş
Turşuluk biber sevoş
Alakır Etlisi Taşlıbahçe
Amish domates TCM
Ay-yıldız karpuz tohumu TCM
Belgıum pink TCM
Black krim domates TCM
çarliston karpuz tohumu TCM
Kına çiçeği TCM
Kiraz domates TCM
Kongo karpuz tohumu TCM
Küçük acı biber TCM
Pembe yürek domates TCM
Top / cantaloupe kavun TCM
Tula domates TCM
Yerli domates 1 TCM
Yerli domates 2 TCM
Yerli küçük karpuz TCM
Yerli orta boy karpuz TCM
Süs Biberi Tilki Mete


Düzenleyen malina : 30-12-2014 saat 12:44 Neden: Tohum talep listesi eklendi
vetman996 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-12-2014, 18:32   #2
Ağaç Dostu.
 
vetman996's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-08-2008
Şehir: Manisa-Salihli
Mesajlar: 772
Değerli Dostlar merhaba.

Tohum paylaşım etkinliğinden aldığım tohumların dikimiyle ilgili planlarıma devam ediyorum.

Salihli merkezdeki bahçemizi sebze adaları şeklinde düzenleyerek dikim planlıyorum. İlham kaynağım ise Sayın MeyveliTepe hocamızın bahçe düzenlemesi. (Bk. resim) Kardeş bitkiler olarak fesleğen ve kadife çiçeği kullanacağım ben de.

Kadife çiçeğinin kök kanserine yol açan nematodları önlediği, yararlı mikroorganizmalar ile işbirliği yaparak onların topraktaki etkinliğini artırdığı, hatta pestisit olarak kullanıldığını öğrenince heyacanlandığımı belirtmeliyim.

Pestisit olarak kullanıldığını öğrenince kadife çiçeği enzimi yapmak aklıma geldi hemen. Unutmamak için yazıyorum ki unutursam hatırlayabileyim. Solucanların sölom sıvısı da pestisit olarak kullanılıyor ve ben her ikisini de kullanıp denemek istiyorum.

Her adayı 125X200 cm şeklinde düzenleyeceğim. Bu hafta sonu kaç ada yapabilirim bunun ölçümünü yapmayı düşünüyorum. Sanırım 15 civarında ada yapabilirim.

En çok tohum aldığım dostlarımın isimlerini bu adalara vermeyi düşünüyorum. Sn.Bahçeden adası, Sn.Heyyamola adası, Sn.Akçabardak adası, Sn.Muda adası vb.

Bu adalara da aynı kişiden gelen tohumları ekip dikmeyi düşünüyorum. Böylece takibini daha iyi yaparım sanırım.

Sebze adaları içine tavuk gübreli torf kullanacağımı belirtmiştim. Bu torfu azaltıp yerine cocopeat ve perlit kullansam daha iyi olacak sanırım. Tavuk gübreli torfu ilk defa kullanacağım çünkü.

Bu tohumları dikerken bazı denemeler de yapmış olacağım aslında. Bu denemeleri zamanı gelince paylaşırız.

Her şey gönlünüzce olsun değerli dostlar... Sevgiler... Saygılar...

Eklenen Resimler
 
vetman996 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-04-2015, 01:22   #3
Ağaç Dostu.
 
vetman996's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-08-2008
Şehir: Manisa-Salihli
Mesajlar: 772
Merhaba değerli dostlar.

Tohum paylaşım etkinliğinden edindiğim tohumları 05.04.2015 tarihinde ektim. Tohum ekimi için çok sabırsızdım. Özellikle bazı dostların filizlenmiş tohumlarını gördükçe kendimi zor tutuyordum. Programıma göre Şubat sonu-Mart başı tohumları toprakla buluşturacaktım. Ama gitmek bilmeyen soğuklar, gelmek bilmeyen bahar ve araya giren sağlık sorunum nedeniyle bir ay gibi bir süre tohumları geç ekmek zorunda kaldım.

Aslına bakarsanız tohum ekimi için bu kadar sabredeceğimi ben de beklemiyordum. Ama Aralık-Ocak aylarında yaşadığım don olaylarıyla kaybettiğim bitkilerimi hatırladıkça da tohum ekimi için bir süre daha beklemeye karar verdim. Mart ayı ortalarında tam tohumlar için çalışmalara başlamıştım ki belimde oluşan fıtık ve kas spazmı nedeniyle tohum ekimine yeniden ara vermek zorunda kaldım.

Aylardır sabırsızlıkla beklediğim gün geldi ve tohumlarımı 5 Nisan'da ektim.

vetman996 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-04-2015, 01:26   #4
Ağaç Dostu.
 
vetman996's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-08-2008
Şehir: Manisa-Salihli
Mesajlar: 772
Tohumları ekmek için kullanacağım kutu-viyol için eski yaşadığım sorunları hatırlayarak Tohumları viyol içinde ekmenin daha uygun olduğunu gördüm. Daha önce kapaklı şeffaf kaplar içinde ektiğim tohumları şaşırtırken fidenin köküne zarar verdiğimi düşündüğüm için viyol tercih ettim. Viyol içine ekilen tohumları tünel sera içinde muhafaza ediyorum.

Tohum çimlendirme harcı olarak cocopeat, yerli torf, ithal torf ve solucan gübresi kullandım.

Bazı dostların tohum çimlendirme harcında hiç gübre kullanmadıklarını biliyorum. Edindiğim tecrübelere göre tohum çimlendirirken besin içermeyen bir ortam kullanıldığında tohumlar kendilerinde saklı enerjiyle çimleniyorlar ama büyüme başladığında besin ihtiyacı karşılanamadığı için çok cılız kalıyorlar.

Bu durumun önüne geçmek için bazı dostlar şaşırtma yapmak zorunda kalıyorlar yani besin içeren başka bir ortama bitkiyi dikiyorlar. Ama iyi gelişemeyen bir bitkiyi şaşırtma yaparken kaybetme ihtimalimiz yükseliyor. Bu durumun önüne geçmek için ben solucan gübresi kullanıyorum. Çünkü solucan gübresi tohumdan çıkmış tazecik filize zarar vermez. Solucan gübresinin temin edilemediği durumlarda Keçi gübresi de kullanılabilir. Ama iyi fermente olduğu şüpheli diğer gübrelerin kullanılması yarar yerine zarar verebilir.

TCM beğendi.
vetman996 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-04-2015, 01:53   #5
Ağaç Dostu.
 
vetman996's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-08-2008
Şehir: Manisa-Salihli
Mesajlar: 772
Viyolleri tünel sera içinde muhafaza etmekteyim. Tünel seranın içinde yabancı otlar çok çabuk çıkabildiği için ve zirai ilaç kullanmak istemediğim için yere taban örtüsü olarak şeffaf naylon serdim. Aslında tünel serada toprak üstüne taban örtüsü kullanabilirdim ama ışığı yansıtsın ve nemi muhafaza etsin diye şeffaf naylonu tercih ettim.

Tohumları viyollere dikmeden önce tohum harcını suya doyuncaya kadar suladım ve bir süre bekledim. Buradaki amacım hem harcın tava gelmesini sağlamak hem de harc ilk defa suyla temas ettiğinde oluşabilecek kimyasal tepkimeler nedeniyle açığa çıkan ısının tohuma zarar vermesini önlemekti.

Tohumları 1 gün ılık suda bekletmem gerekiyordu aslında. Ama ekmem gereken o kadar çeşit tohum vardı ki karışıklığı önlemek için bu basamağı atlamak zorunda kaldım. Bu kadar çok çeşit tohum istediğim için kendime kızdığımı itiraf etmeliyim. İlk zamanlar bu kadar fazla tohum istediğimin farkında bile değildim. Daha sonra listeleri inceleyip fazla tohum siparişimi görünce hangi tohumları sipariş listemde çıkaracağıma karar veremedim. Bazı paylaşımcılar tohum gönderemeyebilir düşüncesiyle de sipariş güncellemesi yapmadım. Tohumlar geldiğinde gördüm ki tüm paylaşımcı dostlar eksiksiz olarak tohumları göndermişler. Kendimden utandım

Tohum ekiminden önce viyollerin harc ile doldurulduğu resimler aşağıda. Tohumların ekimi ve teker teker etiketlenmesi çok zaman aldı. Hafta sonu son durumları fotoğraflarım düşüncesindeyim.

Her şey gönlünüzce olması dileğiyle... Selamlar... Saygılar...

Eklenen Resimler
    
oz26, Muda, efeege ve 5 kişi beğendi.
vetman996 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-04-2015, 08:58   #6
Ağaç Dostu
 
guppy's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-03-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 221
Hayırlısı olsun. Şu fikri çok sevdim ''En çok tohum aldığım dostlarımın isimlerini bu adalara vermeyi düşünüyorum. Sn.Bahçeden adası, Sn.Heyyamola adası, Sn.Akçabardak adası, Sn.Muda adası vb. ''

guppy Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:19.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024