agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Agaclar.net Çalışmaları, Projeleri, Etkinlikleri > Tohum Paylaşım Sonrası Çalışmalar
(https)




Reklam


Beğeni Düzeni1205Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 09-07-2017, 14:44   #121
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,016
Domates ve biberleri toplamaya iki gün önce başladım..ilk olanlar ''deşti'' domatesler..susuz yetişen bu türleri çok seviyorum yerken; ekşi ekşi..mis gibi domates kokuyor..çocukluk günlerimi hatırlıyorum..

Kaplumbağalarla başım dertte..kabakları beğenmiyorlar artık, kavunlara dadandılar..sabah erken gitsem bulur dışarı çıkarırım ama gönlüm de elvermiyor..ne yiyecek hayvanlar..hepsini kendim için ekmedim ki..salatalıkları bile torba torba dağıtıyorum..kavunlar da onların olsun..2 kavuna daha dokunmadılar..onları da bana bırakırlar inşallah

Eklenen Resimler
 
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-07-2017, 21:38   #122
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,016
İri domatesler de kızarmaya başladı derken, bir de baktım ki domateslerin dibi kararmış..canım sıkıldı..bir de (tuta olabilir) delik domatesler var..bugün sulamaya başlamadan önce bu arızalı domatesleri temizledim..tüm türlerde yok..genelde yere yakın domateslerde var..mantar da olabilir..PH, kalsiyum eksikliği olabilmesi için pek neden yok, çünkü bazı domates türlerinde yok bu arızalar..
Neyse izleyeceğiz..çok ta yok..iri olup ta sapasağlam olan çok domates var..

Eklenen Resimler
     
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-07-2017, 21:46   #123
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,016
Çok iri olup kızarmaya hazır domateslerin % 99 u şimdilik çok sağlam..hastalık belirtisi yok..

Eklenen Resimler
     
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-07-2017, 21:49   #124
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,016
En çok tane olan tür Çizgili İstanbul ve deşti-susuz domatesler..yarın sabah 3 Çizgili İstanbul'un tadına bakacağım..lezzeti de hoşuma giderse seneye sadece ondan ve deşti domateslerden ekeceğim..

Eklenen Resimler
  
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-07-2017, 21:54   #125
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,016
Biberler çiçek ve biber yüklü artık..yumuşacıklar..tam kahvaltılık..

Eklenen Resimler
  
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-07-2017, 21:57   #126
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,016
Kış kabaklarından 3 kilo olan var..

Eklenen Resimler
     
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-07-2017, 22:16   #127
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,016
Dün bir kilo kadar kırlangıç yavrusu dışkısını 4 adet 5'lik pet şişeye paylaştırdım..suyla doldurdum ve biraz da potasyum oksit ile humat ilave edip karıştırdım..bugün bunları domates, kabak ve karpuzlara döküp tüm sebzeleri 3. kez suladım..3 saat sürdü sulama..

Ayrıca bugün kavunları kemiren kaplumbağayı buldum..minik bir yavruymuş..fazla yaramazlık yaptığı için ben sebzeleri sularken onu teneke kutu içine koydum firar etmesin diye sulama bitinceye kadar tıkırdayıp durdu..

Akşam sulama bitince aldım onu kulübenin önünde azad ettim
Derken, dinleneyim diye çekyata oturup yaslandım..bi cigara telledim..karşıya denize bakarken, 3 metre önümdeki asmanın dibinden bana doğru bir kara yılan çıktı..gözgöze geldik..hiçbirşey yapmadan birkaç dakika bakıştık..o da hiç kımıldamadı..derken kalkıp ona doğru yürüdüm, kışkışladım ama hiç tınlamadı..şaşkındı..belki de aç..aşağıda sebzelerin yalaklarındaki kurbağa yavrularını bitirdiler belki de kulübenin ara ara akan çeşme dibinde bir kurbağa yavrusu bulurum umuduyla gelmişti..

Kımıldamayınca ben de minik bir eternit kırığını kuyruğuna doğru attım..vınladı yine asmanın dibine..

İnşallah cumartesi günü eşim gelince yine ortaya çıkmaz
Eşim donakalır ve adımını atmaz bir daha fidanlığa

Bugünlük bu kadar ..işte böyle köyden manzaralar..

Haa, bütün dikkatim zeytinler üzerinde..çok şanslı bir yıl..baya irileştiler..yarın ve öbürgün belki de onları sulayacağım 2. kez..

Eklenen Resimler
  

Düzenleyen pria : 16-07-2017 saat 22:57
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-07-2017, 14:31   #128
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,016
Tekrar yazayım; verim olarak 18 çeşit domatesin içinde sadece ''çizgili İstanbul'' üstün..7 kökte 20-25 kilodan fazla var..tadı da çok güzel..seneye ekeceğim 2-3 türden biri bu olacak..üstündeki ağırlığı taşıyamayıp yerlere yatan sadece bu çizgili İstanbul..

Eklenen Resimler
  
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-07-2017, 14:41   #129
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,016
Üç çeşit yerli mısırım var..bugün siftah yaptım ve Çanakkale cuma pazarında yaşlı bir teyzeden satın aldığım mısırdan 6 koçan kopardım..Satın aldığım mısır tohumu bir koçanın 7 de biri falandı..yaşlı teyzeye sorduydum kaç lira diye ..5 lira demişti bugün yiyip tadına baktım, böyle lezzetli olacağını bilseydim kesinlikle 10 lira verirdim

Tezgahlarda satılan, yapış yapış, cıvık, şeker yüklü hibrid mısırlar gibi değil..mısır yediğinizi anlıyorsunuz yani

Seneye kısmetse bu tohumu paylaşacağım..

Diğer çeşitlerle tozlaşması mümkün değil, 3 çeşit te birbirlerinden çok uzak..

Eklenen Resimler
   
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-07-2017, 14:43   #130
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,016
Geçenlerde daha fazla tahribat yapmasın diye uzaklaştırdığım kaplumbağadan kalan kavunlarım..gerçi sağlam kavun yok gibi, hepsinin azar azar tadına bakmış kerata

Eklenen Resimler
 

Düzenleyen pria : 16-07-2017 saat 19:47
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-07-2017, 14:53   #131
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,016
Köyde çay cigara masrafından başka masrafım yok gibi..

Bugünlerde akşam bir salata yapıyorum..yanında zeytin ve peynir de olunca mis gibi doyuyor insan..ister çeşit çeşit kabak, istersen domates ve hıyarlardan bol soğanlı bi salata yap..alternatif var yani

Fotodakiler 4 günlük hazır yemek ..

Bu arada belirteyim, tatlı kıl biberlerin üçü de güzel..özellikle rahmetli ''memet'in kıl biberi'' harika..rahmetle anıyorum..gelecek sene özellikle paylaşacağım..
Gündüz çalışırken zaten çok acıkınca 2-3 hıyar, domates yiyorum..hele minik ve orta boy domates çeşitlerini fındık fıstık yer gibi atıştırıyorum

Eklenen Resimler
 

Düzenleyen pria : 15-07-2017 saat 15:58
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-07-2017, 15:34   #132
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,016
Köydeki hayatımın Robinson Crusoe'den pek farkı yok sayılır..ya evdeyim ya fidanlıkta..
Sadece gece kafam eserse dostluklarına güvendiğim 2-3 kafadarla buluşup biraz sohbet ediyoruz..samimiyetlerine güvenmediğim insanlardan kaçıyorum, çünkü hata edip masalarına oturduğuma genellikle pişman oluyorum..ya kendilerini anlatırlar seni dinlemeksizin ya da abuk sabuk ahiret soruları sorup dururlar..ne kadar az insanla muhatap olursam o kadar rahat ediyorum..

3 günden beri zeytinleri suladım..çift hortum var..biriyle fidanlığın sağını diğeriyle solunu suluyorum..ikisinin arasında gidip geliyorum..her fidana 20 dakika su veriyorum..200 litreden fazla yani..3 gün 30 saat çalıştım, 35 ton su vermişim 165 ağaca..
Önce fidanların her iki tarafındaki V şeklindeki karığı çepinle açıp suyun tatlı bir şekilde akması için temizliyorum..sonra 20 dakika suyu bekliyorum..18. dakikada 150 gram potasyum nitrat, denizyosunu, 3 çay kaşığı BSF'nin Combi iz elementini ve 2 çay kaşığı humatı azar azar suya döküyorum.suladığım her karığı 2-3 saat sonra yine ot kalıntılarıyla malçlama yapıyorum, örtüyorum..

Zeytinlerin kıymetini bilmem gerek bu yıl..aşırı tane var..tombul tombul oldular iyice..çekirdek sertleşmiş..

İyi ki dipten çatallandırmışım fidanları..eğer yüksekten çatal yaptırmış olsaydım bu yükle çatır çatır ayrılırdı dallar..yerden çatal olup müstakil oldukları için çok sert rüzgar esse bile yaylanıp duruyor dallar..ama birçok dal neredeyse yere değecek şimdiden..taneler tam şişince ne olacak bilmem ? ya destek koyacağım, ya da dalları en üstten birbirine bağlayacağım..

Eklenen Resimler
     

Düzenleyen pria : 15-07-2017 saat 23:16
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-07-2017, 15:36   #133
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,016
Tatarlı karpuzunu birkaç gün içinde kesip yerim..ama ''oyalı karpuzlar'' henüz bir kiloya yakın veya bir kilodan fazla..ağır gelişiyorlar..

Eklenen Resimler
 

Düzenleyen pria : 15-07-2017 saat 23:13
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-07-2017, 15:38   #134
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,016
Biberlerden..daha yeni çiçekleniyor..

Eklenen Resimler
 
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-07-2017, 15:41   #135
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,016
İncirler de öylesine bol ki bu yıl

Eklenen Resimler
  
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-07-2017, 15:55   #136
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,016
Her zeytin bakabileceği kadar zeytini bırakıyor, beslemeye gücü yetmeyenleri atıyor..bu kararan taneler güve yeniği olan karabiber dökümü denilen taneler değil..ağaç seçimini yapmış; 4 taneden ikisine yeter demiş

Eklenen Resimler
 
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-07-2017, 18:42   #137
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,016
Oyalı karpuzlardan en iri olanı artık büyümüyordu..1.5 kilo civarındaydı..dün tıkladım parmaklarımla..tok tok ses yapıyordu..şansa artık inşallah olmuştur diye kopardım..evet olmuş, tadı da güzel..fakat kalın kabuklu ve hem çok hem de iri çekirdekli..tohumlarının güzelliği için bile ekilir bu karpuz

Tohum aldım, kısmetse seneye paylaşacağım..

Not: İlk fotodaki mısırlar da ayrı bir yerli çeşit..daha ince yapılı..taneleri de farklı..onun tohumunu da Çanakkale'de bir köylü teyzeden almıştım..

Eklenen Resimler
   
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-07-2017, 18:47   #138
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,016
Bugün de ''tatarlı'' karpuzundan kopardım..o da artık büyümüyordu..2.5 kilo kadardı..çekirdekleri oyalı karpuza göre hem az hem de küçük..güzel karpuz..

Tohum alıyorum, paylaşmak için.

Eklenen Resimler
   
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-07-2017, 18:55   #139
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,016
Bu kabaktan da ilk kez kestim..hafif tüylü, güzel bir kabak..

Bu sene doydum gırtlağıma kadar kabağa..artık yemiyeceğim..bugün bir akrabamın bebesine püre yapsınlar diye körpe körpe kesip hediye ettim 3 çeşit kabaktan..

Akşam 2 iri kabak pişirdim..ister karışık ister sadece sarı kabak ye..mecburum 3 gün yemeye..tabi son kez olur gibi

artık tohumluk bırakmam gerek..

Kabakların içinde en verimlisi sarı kabak çıktı..1.5 kiloluk sanırım 7 -8 tane kestim bir kökten..

Eklenen Resimler
   
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-07-2017, 20:06   #140
Ağaç Dostu
 
Taşlıbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2006
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 646
Galeri: 2
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi pria Mesajı Göster
Bugün de ''tatarlı'' karpuzundan kopardım..o da artık büyümüyordu..2.5 kilo kadardı..çekirdekleri oyalı karpuza göre hem az hem de küçük..güzel karpuz..

Tohum alıyorum, paylaşmak için.
Fotoğraftaki karpuz ve çekirdekler "Tatarlı"ya ait değil. Size bu isimle geldiyse biryerlerde karışıklık olmuş gibi. Bu arada Tekidağ'ın "tatarlı"sından bahsediyorum, sizin yörede aynı isimle anılan bir çeşit varsa iş başka.

Kolay gelsin, sevgiler, saygılar...

pria, YeniGine, azorka ve 1 kişi beğendi.
Taşlıbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-07-2017, 22:27   #141
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,016
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Taşlıbahçe Mesajı Göster
Fotoğraftaki karpuz ve çekirdekler "Tatarlı"ya ait değil. Size bu isimle geldiyse biryerlerde karışıklık olmuş gibi. Bu arada Tekidağ'ın "tatarlı"sından bahsediyorum, sizin yörede aynı isimle anılan bir çeşit varsa iş başka.

Kolay gelsin, sevgiler, saygılar...
Ekim listesini kontrol ettim..

Kavunlardan sonra karpuzların sırası başlıyor..ilk ''tatarlı karpuz'' ektiğim yazılı ama belki yorgunluktan yanlış not almış olabilirim..
Sağolun uyardığınız için..Selamlar.

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-07-2017, 23:13   #142
Ağaçsever
 
azorka's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-06-2015
Şehir: İzmir
Mesajlar: 67
Selamlar,çalışmalarınızı keyifle izledim sizin gibi üyeler sayesinde çok şey öğreniyoruz biz yeni yetmeler. Zeytinlerinizde kaolin uygulaması var sanırım,memnun musunuz? 60 adet zeytin ağacımız var onlar için ben de düşünüyorum. Bir de 18 çeşit domatesten özellikle önerdiğiniz çeşitler var mı? İzmir' de ufak bir bahçem var su durumu kısıtlı 3-5 türe anca yeter önerilerinizi o yüzden dikkate alacağım. Susuz domateslerin tadını da merak ediyorum.

g.c. beğendi.
azorka Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-07-2017, 23:29   #143
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,016
Verim açısından en iyisi Çizgili İstanbul domatesi..lezzeti de güzel..ne ufak ne büyük..bir de Garnet domates hoşuma gitti..o da orta boy..bir salkımda 8-10 tane var..susuz domatesler ekşili ekşili, çalışırken leblebi gibi ayaküstü atıştırmalık çok iyi geliyor..

Kaolin çok iyi..fakat NU-FİLM yapıştırıcıyla kullanmanız yerinde olur.

Resulgur, azorka ve g.c. beğendi.
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-07-2017, 11:08   #144
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 2,245
@ pria karpuzları erken koparmışsınız sanki. Koparmak için (belki biliyorsunuzdur ama) büyümenin durmasını değil, ana bitkiye bağlanan yerdeki küçük kulakçığın solmasını, kurumaya yüz tutmasını beklemelisiniz.

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-07-2017, 15:42   #145
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,016
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi TCM Mesajı Göster
@ pria karpuzları erken koparmışsınız sanki. Koparmak için (belki biliyorsunuzdur ama) büyümenin durmasını değil, ana bitkiye bağlanan yerdeki küçük kulakçığın solmasını, kurumaya yüz tutmasını beklemelisiniz.
Tam bir bilgim yoktu, internete baktım..vurunca daha ''tok'' ses veriyorsa olgunlaşmıştır diye okudum..ufaklara vurdum daha tiz ses çıkıyordu, kestiklerim ise daha tok..
Gözümü kararttım kestim..tad olarak daha fazla tatlanmazdı herhalde..iyiydi keyifle yedim yani..

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-07-2017, 19:52   #146
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,016
Dün gece aşırı değil ama oldukça fazla yağmur yağdı..
Bu akşam fidanlığı bir dolaşayım dedim..Onca fırtınaya rağmen hiç zarar ziyan yok gibi..özellikle zeytinlerde olabilir diyordum ama tek tük dökülen taneler var..

Bahçeyi yakında sulamıştım, gece de yağmur yağınca sadece Çizgili İstanbul domatesler çatlamış..normal bir çatlama değil bu..sanki elle ikiye ayırmak istenmiş gibi büyük yarıklar vardı olgunlarda..hepsini kopardım, çünkü bu yaya kolay kapanmaz..bu akşam salata yaparken çekirdeklerini aldım..
Minik ve orta boy yuvarlak domateslerin hiçbirinde dip çürümesi yok ama geniş tabanlılardaki dip çürüğü korkarım ki biraz artıyor..neşemi kaçırıyor bu durum..

Eklenen Resimler
 
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-07-2017, 22:03   #147
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,060
Galeri: 3
Sayın pria sayın TCM yazmış ama bir kere de ben anlatayım. Karpuzun sapının meyveye bağlandığı yere yakın kısımda ince bir yeşil renkte bıyık vardır, asmanın sağa sola sarılmasını sağlayan uzantılarına benzer, daha ince ve kıvrıktır. Karpuz olgunlaşınca bu bıyık kurumaya başlar. Karpuzun olgunlaşmasının takibini o bıyıktan yapmak lazım.
Hasatınız bol olsun.

pria ve YeniGine beğendi.
hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:53.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2017