agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Tohum Paylaşım Etkinliği 2023-2024 (http://www.agaclar.net/forum/tohum-paylasim-etkinligi-2023-2024/)
-   -   Tohumluk nasıl yetiştirilir, tohum saflığı nasıl korunur? (http://www.agaclar.net/forum/tohum-paylasim-etkinligi-2023-2024/31527.htm)

MeyveliTepe 15-04-2013 01:42

Tohumluk nasıl yetiştirilir, tohum saflığı nasıl korunur?
 
Alıntı:

Göndereceğimiz tohumların tanıtımı ve ilan edilmesi için öngörülen nisan ayı sonları biraz erken gibi... Yaşadığım bölgede seyrekde olsa 15 mayıs gibi geç donlar oluşabiliyor. En azından tohumunu alacağımız bitkinin çiçeklenmesini gördükten sonra ilan etsek çok mu geç olur?
Nisan sonu - Mayıs başı tohum tanıtımı için başlangıç zamanı. Bu zaman aralığında paylaşımcı arkadaşların paylaşabilecekleri tohumların tümünü birden tanıtmış olmaları gerekmez. Bazı tohumlar zaman içinde de tanıtılabilir. Özellikle paylaşımcıların da bu yıl ilk kez deneyecekleri çeşitler varsa meyveyi görmeden tohum tanıtımı yapmamaları çok normal olur. Söz gelimi bende böyle 4-5 çeşit var. Tanıtımını baştan yapmayacağım, daha sonra yapacağım.

Öte yandan her yetiştiricinin kendisi için artık klasikleşmiş çeşitleri de var. Bunların Nisan sonunda tanıtılmasında bir engel yok.

Evet, tarımın doğası gereği herşey olabilir. Allah göstermesin ama bitkilerde hastalık olabilir, dolu vurup hiç bir şey bırakmayabilir, bir yerden bir keçi sürüsü girip her şeyi talan edebilir, vs.vs. bunlar olabilecek şeyler. Fakat bunların olabilir olması bizi harekete geçmekten alıkoyan şeyler değil, zira elde olmayan sebeplerle bugün paylaşabileceğimizi ilan ettiğimiz bir tohumun paylaşılamayacak duruma gelmesi de ihtimal dahilinde ve bunu baştan belirtiyoruz zaten.

Paylaşabileceğimiz çeşitleri şimdiden tanıtmaya başlamanın bir çok faydası var. Birincisi, tohum tanıtımına çok daha fazla özen gösterip, çeşiti rahat bir zaman dilimi içinde doğru dürüst tanıtma zamanı bulacağız. Bu da, bir hengâme, bir kalabalık içinde sadece iki kelime ile geçen tohum ismi yerine bitkisi, meyvesi, nasıl yetiştirildiği, kökeni, iklim ve toprak isterlerine kadar gerçek bir çeşit, bir kişilik olarak ortaya koymuş olacağız.

İkincisi, tohum tanıtmını takiben başlayan ve uzun bir zamana yayılan talep süreci bize yön verecek. Çok talep göreceği belli olan çeşitlerimizde muhtemelen daha fazla tohumluk bırakacağız. Dolayısıyla bu bakımdan önümüzü görmemize yardımcı olacağını düşünüyorum.

Bahsettiğiniz gibi çiçeklenmeyi görmeyi beklemenin pratik bir faydası yok. İnşallah öyle bir şey olmaz ama, geç bir don olur da bir çeşidi bu yıl için kaybedersek bunu verdiğimiz bir sözün tutulamaması gibi düşünmemeliyiz. Yapacağımız şey, o çeşidin bu sene paylaşılamayacağını bildirmekten ibaret. Fakat buna rağmen o çeşitin tanıtımı, bir bakıma kataloga girmesi hâla önemli bir bilgi.

bahcedenn 06-05-2013 21:50

Domates, biber, patlıcan vb. sebzelerden tohum almada sıkıntı yok ama pancar, havuç, marul vb. sebzelerden de tohum almak isterim. Daha doğrusu asıl merak ettiğim tam olarak tohumun nasıl alınacağı değil de iyi bir tohumluk edinmek için illa mevsiminde mi yetiştirmek lazım ürünü? Yoksa (sadece tohum alabilmek amacı ile) mevsimi dışında da yetiştirirsek başarılı olur muyuz?

MeyveliTepe 06-05-2013 22:21

Oldukça da geniş bir konu aslında. Sorunuza çabuk yanıt olması için şunu söylemeliyim. Evet, tohumluk için bitkiyi normal mevsiminde yetiştirmek özellikle gerekli. Günlük aydınlanma süreleri (kısa gün - uzun gün) bitkinin tohum verme sürecini doğrudan tetikliyor. Bir çok kısa gün bitkisi günler uzamaya başlayınca değişime uğrayarak tohum verme sürecini başlatıyor.

Bir çok bitkide tohum yetişmesi bitkinin meyve veya yaprağını tüketim amaçlı toplama zamanından aylarca sonra gerçekleşiyor. O kadar süre boyunca bitkiye aynı titizlikle bakım yapmaya devam etmek gerekiyor.

bahcedenn 06-05-2013 23:09

Özellikle sormak istediğim buydu Sn. MeyveliTepe. Normalde olgunlaşma sürecini kısa günlerde tamamlayan lahana, karnabahar vb. sebzelerin fidelerini temmuz ağustos gibi diktiğimizde sebzeler kışı atlatıp dediğiniz gibi günler uzamaya başlayınca değişime uğrayarak tohuma kalkıyor. Uyanıklık yapıp fideleri erkenden dikmiş olsak ve sıcaklarla birlikte normal olgunlaşma sürecini tamamlamadan tohuma kalkar mı? Hadi tohuma kaktı, ne kadar sağlıklı tohum verir?

Böyle uyanıkça düşünmemim sebebi bu sene yetiştirdiğimiz kışlık sebzelerden takas etkinliğine kadar tohum alamıycak olmam. Bu sene yetiştirdiğimiz sebzelerin tohumlarının da bu seneki etkinliği kaçırıp bir dahaki seneye kalmış olmaları.

MeyveliTepe 06-05-2013 23:39

Kışın yetişip bu günlerde tohuma kalkan veya tohum hazırlığındaki bitkiler bu yaz tohum verecekler. Elinizdeki tüm sebzeler sadece bu yıl başında gelenler ise evet, kısa gün bitkisi tohumu muhtemelen bu sene alamazsınız.

Elimde çok çeşitli lahana, brokoli, brüksel lahanası ve karnabahar olmasına rağmen geçtiğimiz kış yetiştirmemiştim. Bu mevsim tohum ekip fide yaptım ama bunların tohumları seneye bu zamanlara kalır. Önceki yılın tohumlarını da paylaşıma çıkarmak istemiyorum. Fakat buna rağmen paylaşacak epey tohum var.

birnefestoprak 07-05-2013 04:09

Lahanalar icin (genel olarak diger brassicalar icin de kullanilabilir) bir ipucu vereyim (bu is icin kiler gerekli): Sezon sonunda yemeklik lahananizi hasat ettikten sonra tohumluk olanlari kokleriyle birlikte don vurmadan once sokup toprak dolu 20 lt'lik bir saksinin icine kokler toprak icinde kalacak sekilde ekin (ayni saksiya birkac bas lahanayi ekebilirsiniz lakin burda amac bitkiyi canli tutmak). Topragi iyice sulayin ve daha sonra toprak kurudugunda tekrar sulayin.

Bahar geldiginde lahanalari kilerden koklere zarar vermeden cikarin ve baslarini kesip kokleri tekrar tarlaya/bahceye alin (baslari yiyebilirsiniz, lahana bu sekilde bozulmadan aylarca depolamada kalabildigi icin tadinda acima olmaz). Basi hasat ederken koklerden yukardaki sap kisminin topragin ustunde birkac cm kalmasina dikkat edin. Her zamanki gibi sulamaya devam edin. Kisa bir sure sonra tohuma kalkacak surgunler verecektir. Koklerin kilerde basla birlikte saklanmasinin nedeni ise koklerin curumesini onlemek. Aksi durumda kokler ve saplar oldukca hizli bir sekilde curuyeceklerdir.

Bitkiden en guclu, cesidi en iyi temsil eden, saglikli tohum alabilmek aslinda sanatsal bir is :) Oldukca derin bir konu. Ticari tohumluk, tohum safligini korumak icin alinan tohumluk ve ev bahcesinde ekmek icin alinan tohumluk birbirinden oldukca farkli ozelliklere sahip.

Bu arada paylasmadan edemeyecegim: Diyarbakir'dan edindigim ve Surme cesidine ait oldugunu dusundugum karpuzu gecen sene sonbaharda ektim (bu artik nadir bulunan karpuzu burda yetistirmek deveye hendek atlatmaktan zor oldu, cok uzun zamandir deniyorum). Bitki, kisi ve yasadigim yer icin oldukca sert sayilabilecek iki don atlattiktan sonra ozenli bir bakimla tekrar kendine geldi, ciceklendi ve nihayetinde gectigimiz hafta icinde capraz tozlasmayi onlemek icin bantla kapattigim disi cicekleri elle tozladim. Iki meyve tutmadi ama sanirim ucuncusu tuttu ve bugun bir meyve daha tozladim. Meyve alabilmeyi ve tohumundan bu sene tekrar paylasabilmeyi diliyorum.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bahcedenn (Mesaj 1150248)
Özellikle sormak istediğim buydu Sn. MeyveliTepe. Normalde olgunlaşma sürecini kısa günlerde tamamlayan lahana, karnabahar vb. sebzelerin fidelerini temmuz ağustos gibi diktiğimizde sebzeler kışı atlatıp dediğiniz gibi günler uzamaya başlayınca değişime uğrayarak tohuma kalkıyor. Uyanıklık yapıp fideleri erkenden dikmiş olsak ve sıcaklarla birlikte normal olgunlaşma sürecini tamamlamadan tohuma kalkar mı? Hadi tohuma kaktı, ne kadar sağlıklı tohum verir?

Böyle uyanıkça düşünmemim sebebi bu sene yetiştirdiğimiz kışlık sebzelerden takas etkinliğine kadar tohum alamıycak olmam. Bu sene yetiştirdiğimiz sebzelerin tohumlarının da bu seneki etkinliği kaçırıp bir dahaki seneye kalmış olmaları.


bahcedenn 07-05-2013 11:27

Eskilerden de hep hatırlarım. O fideyi şuradan aldık. Yan yana diktikleri biber fideleri için tatlı biber diye aldık ama acı çıktı ya da acı biber diye aldık ama tatlı çıktı diye söylerlerdi hep. Kabahati de hep fideyi aldıkları vatandaşa atarlardı. :) Bilmezdik ki biberlerin birbirlerini çapraz tozlaştırdıklarını.

Çapraz tozlaşma yapmamaları için özel olan çeşitleri saflıklarını bozmamak için hep farklı yerlerde yetiştiricem. Fakat şunu merak ediyorum. Örneğin x çeşit bir biber çeşidim var. Çok yakınında olmasa da etrafında farklı çeşitler var. Etrafında farklı çeşitler olmasına rağmen bu çeşidin meyveleri tat, renk, şekil vb. özellikler bakımından hala kendi özelliklerini taşıyorsa bu çeşidin çapraz tozlaştırılmış olma ihtimali var mıdır?

birnefestoprak 07-05-2013 17:32

Iste tohumu saf tutmak icin alinan tohumluk ile ticari veya evde ekmek icin alinan tohumluk arasindaki fark burda ortaya cikiyor. Eger saflik korunmak isteniyorsa, mutlaka ya cicekler kapatilarak elle tozlama yapilmali veya baska onlemler alinmali.

Ben su ana kadar biberlerde herhangi bir sorun yasamadim ama genel kural, aci biber cesitlerini birbirine yakin yetistirmemek (aci biberler arasinda birbiriyle tozlasma orani tatli olanlara oranla daha fazla). Cicek yapilarindan dolayi capraz tozlasmaya daha musaitler. Safligi korunmak istenen tohumluk biberler (aci ya da tatli) icin izolasyon mesafesi 25-100 m. Izolasyon mesafesini cicekleri seffaf ve agzi buzulebilen, dugunlerde de kullanilan (pirinc konulan) kucuk torbalarla kapatmak yoluyla ortadan kaldirabilirsiniz. Hem biberde hem domateste bu yapilabilir. Cicekleri tozlamaniza da gerek yok cunku bunlar kendine tozlasan bitkiler.

Domateslerde capraz tozlasmanin %5'e cikan oranlarda gerceklesebilecegi biliniyor. Yetistirdiginiz cesit sayisi azaldikca bu oran da 0'a yakinsayacaktir. Butun hayatiniz boyunca domateste capraz tozlasmayla hic karsilasmama oraniniz cok yuksek. Eger olduysa da, capraz tozlasmis meyvelerin tohumlarini saklayip ertesi sene yine ekin derim. Bu yolla cok lezzetli veya degisik yapida cesitler de ortaya cikabiliyor. Domates, genetik cesitlilik bakimindan cok zengin bir bitki. Bir de domateslerde kiraz domates cesitlerini buyuk meyvelilerle yanyana yetistirmeyin. Kiraz cesitler capraz tozlasma riskini arttiriyor. Bu risk currant (kus uzumu) cesitlerde cok daha yukseliyor. Kus uzumu domatesler capraz tozlasmaya cok musait. Bu sene paylasmayi dusundugum bir kus uzumu cesidi var ama yerli cesitleri yetistirenler oldugundan paylasmakta kararsizim.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bahcedenn (Mesaj 1150509)
Eskilerden de hep hatırlarım. O fideyi şuradan aldık. Yan yana diktikleri biber fideleri için tatlı biber diye aldık ama acı çıktı ya da acı biber diye aldık ama tatlı çıktı diye söylerlerdi hep. Kabahati de hep fideyi aldıkları vatandaşa atarlardı. :) Bilmezdik ki biberlerin birbirlerini çapraz tozlaştırdıklarını.

Çapraz tozlaşma yapmamaları için özel olan çeşitleri saflıklarını bozmamak için hep farklı yerlerde yetiştiricem. Fakat şunu merak ediyorum. Örneğin x çeşit bir biber çeşidim var. Çok yakınında olmasa da etrafında farklı çeşitler var. Etrafında farklı çeşitler olmasına rağmen bu çeşidin meyveleri tat, renk, şekil vb. özellikler bakımından hala kendi özelliklerini taşıyorsa bu çeşidin çapraz tozlaştırılmış olma ihtimali var mıdır?


birnefestoprak 08-05-2013 19:36

5 Eklenti(ler)
Tohumluk alacagim kabaklarda asagidaki yolu izliyorum (hiyar, kavun ve karpuz icin de ayni yontemi uyguluyorum). Asagidaki ornek bir cucurbita pepo cesidine aittir:

Eklenti 401235
Eklenti 401236
Eklenti 401237

Bitkinin erkek cicekleri (1. ve 2. resim) polenleri tasir. Uzun saplari vardir ve meyveye bagli degildir. Disi cicekler (3. resim) ise meyve ucunda biter ve erkek cicekten farkli sekilde stigmaya (cicek ortasindaki uc odacikli yapi) sahiptir.

Bitkinin erkek ve disi cicekleri olusmaya basladiktan sonra, cicekler henuz acmadan once tac yapraklari acik sari tarifi imkansiz guzellikte bir renk almaya baslar. Biraz tecrube kazandiktan sonra, ciceklerin ne zaman acacagini onceden kestirebilirsiniz. Cicekleri gozlemleyerek zamanlama hakkinda tecrube kazanabilirsiniz.

Ertesi sabah acacagindan emin oldugum erkek ve disi cicekleri arilarin iclerine giremeyecegi sekilde bantliyorum (arilar ben uyanmadan cok once gelip polenleri toplayacagi ve bahcede ayni aileden birkac kabak cesidini bir arada yetistirdigim icin capraz tozlasmayi onlemek istiyorum). Artik arilar bir cesit kabagin erkek cicegindeki polenleri baska bir cesit kabagin disi cicegine tasiyamayacaklar. Iki erkek cicek arasinda da polen tasiyamayacaklar. Bant yerine, camasir mandali da kullanilabilir yalniz ben kavun, karpuz ve hiyarlarin cicekleri daha narin oldugu icin, mandali yalnizca kabak ciceklerinde kullaniyorum. Bantlanmis cicekleri yukardaki uc resimde gorebilirsiniz.

Sabah uyandiktan sonra, hem erkek, hem de disi ciceklerin uclarindaki bantlari aciyorum. Sabah ilk isim bu oluyor. Arilar kadar olamasam da, basarili bir tozlasma icin mumkun oldugunca erken davranmaliyim. Erkek cicegi, 2. resimdeki gibi sapindan kopariyorum. Sapin uzun olmasi, boya fircasini tutar gibi, tozlama sirasinda kolaylik saglayacak.

Erkek cicegin tac yapraklarini, polenlere zarar vermeden kopariyorum ve asagidaki resimlerde goruldugu gibi, disi cicegin stigmasina polenleri dagitacak sekilde suruyorum. Islem tamamlandiktan sonra, disi cicegi her ihtimale karsilik tekrar bantliyorum. Bandi tekrar acmama gerek kalmayacak cunku cicekle birlikte yere kendiliginden dusecek.

Eklenti 401238
Eklenti 401239

Bazen elle tozlama cesitli nedenlere bagli olarak basarili sonuc vermeyebiliyor ama tutturuncaya kadar denemeye devam edecegim. Sonucta, basarili tozlasan tek bir meyveden yuzlerce tohum almam ve cesidin devamliligini saglamam soz konusu. Bir de, bazi cesitlerde disi cicek sayisi erkek cicek sayisina gore daha fazla olabiliyor. Bu gibi durumlarda, bitkinin meyve tutmasi zorlasiyor ve gecikebiliyor. Bu gibi cesitleri sayica birden fazla yanyana ekerseniz bir bitkinin erkek ciceklerinden diger bitkilerin disi ciceklerini tozlamak icin yararlanabilirsiniz. Bir de sabah erken sulama yapiyorsaniz, elle tozlamadan once ciceklerin islanmamasina ozen gostermenizi oneririm.

h_dogan 08-05-2013 22:43

Sn. birnefestoprak elinize sağlık. Çok açıklayıcı bir anlatım olmuş.

h_dogan 08-05-2013 22:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bahcedenn (Mesaj 1151220)
Özellikle sormak istediğim buydu Sn. MeyveliTepe. Normalde olgunlaşma sürecini kısa günlerde tamamlayan lahana, karnabahar vb. sebzelerin fidelerini temmuz ağustos gibi diktiğimizde sebzeler kışı atlatıp dediğiniz gibi günler uzamaya başlayınca değişime uğrayarak tohuma kalkıyor. Uyanıklık yapıp fideleri erkenden dikmiş olsak ve sıcaklarla birlikte normal olgunlaşma sürecini tamamlamadan tohuma kalkar mı? Hadi tohuma kaktı, ne kadar sağlıklı tohum verir?

Böyle uyanıkça düşünmemim sebebi bu sene yetiştirdiğimiz kışlık sebzelerden takas etkinliğine kadar tohum alamıycak olmam. Bu sene yetiştirdiğimiz sebzelerin tohumlarının da bu seneki etkinliği kaçırıp bir dahaki seneye kalmış olmaları.

Sn. bahcedenn, normal gelişimini tamamlamadan sapa (tohuma) kalkabilir. Havaların sıcak gitmesi lahanagillerin baş bağlamadan tohuma gitmesine neden oluyor. Biz tohum almak için bunu isteyebiliriz ama siz bu tohumu yeni aldığınızı düşünün. Tohumu ektiniz lahananız yetişmeden, baş bağlayacakken sapa kalktı ve çiçek açtı. Siz bu durumda şüphe duymaz mısınız tohumun iyi bir tohum olduğundan?
(Bu arada tohumun kalitesi iyi olabilir ama sıcaklığa toleransı yoktur ve havaların sıcak gitmesi nedeniyle erken tohuma kaçmış olabilir)

bahcedenn 11-08-2013 01:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1186646)
Bir hastalık değil, fizyolojik bir durum. Organik olmasıyla da ilgisi bulunmuyor.

Bu duruma catface ismi veriliyor.

Eklenti 431641
Eklenti 431642
Eklenti 431643


Eğer bu bir hastalık değilse, fizyolojik bir durumsa çok iri hale gelmiş ve tamamen olgunlaşmış böyle bir domatesten tohumluk alabilir miyiz?

MeyveliTepe 11-08-2013 02:05

Alınabiliyor olması gerekir. Ancak aynı çeşit bitkide daha uygun bir aday olursa daha iyi.

Meyveli bitkilerden tohum alınırken sapa yakın gelişen tohumların tohumluk olarak tercih edilmesi gibi bir durum var. Söz gelimi, domates ortadan ikiye bölünüyor, sap tarafındaki yarıdan tohum alınıyor gibi. Bunun da sebebi meyvenin saptan beslenmesi sebebiyle sapa yakın çekirdeklerin daha iyi beslenmiş olacağı imiş. Buradan hareketle herhangi bir fiziksel deformasyona uğramış meyvenin çekirdeklerini yeterince besleyip besleyememiş olma durumu akla gelir.

bahcedenn 11-08-2013 02:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1188303)
Alınabiliyor olması gerekir. Ancak aynı çeşit bitkide daha uygun bir aday olursa daha iyi.

Meyveli bitkilerden tohum alınırken sapa yakın gelişen tohumların tohumluk olarak tercih edilmesi gibi bir durum var. Söz gelimi, domates ortadan ikiye bölünüyor, sap tarafındaki yarıdan tohum alınıyor gibi. Bunun da sebebi meyvenin saptan beslenmesi sebebiyle sapa yakın çekirdeklerin daha iyi beslenmiş olacağı imiş. Buradan hareketle herhangi bir fiziksel deformasyona uğramış meyvenin çekirdeklerini yeterince besleyip besleyememiş olma durumu akla gelir.

Aynı çeşit hem Kırklareli'nde hem İstanbul'da bahçede var. Kırklareli'ndeki kökteki domatesler henüz yeni yeni kızarmaya başlamış, orta iri meyveli, tornadan çıkmış gibi, eli ayağı gayet düzgün. Tam da tohum almalık. Ama henüz olgunlaşmadıkları için tohumluk alamadım. Beklemem lazım. Buradakilerde ise meyveler 600-700 gr olmasına rağmen bu bozukluk var. Şayet bir problem olur da geriden gelenlere bir şey olursa diye ben bunlardan tohumluk ayırayım o zaman. Teşekkürler MeyveliTepe.

birnefestoprak 13-11-2013 03:16

Domateslerde izolasyon
 
5 Eklenti(ler)
Diger sebzelere gore cok olmamakla birlikte, domateslerde capraz tozlasmanin %5'e kadar cikabildigi bilinmektedir. Eger cok sayida domates cesidini ayni anda ve gorece kucuk bir alanda yetistiriyorsaniz, her bitkiden tohumluk alacaginiz meyveleri olasi bir capraz tozlasmaya karsi bitki safligini korumak icin izole etmenizde yarar var.

Eklenti 453701
60'a yakin domates cesidi bir arada

Ben, izolasyon icin asagidaki yolu izliyorum:

1) Bitkinin acmaya yakin olan ciceklerini tespit ediyorum. Asagidaki resimde gosterilen cicekler 1-2 gun icinde acacaklar.

Eklenti 453702

2) Acmak uzere olan ciceklerin uzerine tul bir kese yerlestirip ruzgardan acilip dusmemesi icin agzini buzuyorum. Kese, hava aldigi icin, butun cicekler acana kadar 2-3 gun yerinde kalmasinda bir sakinca yok.

Eklenti 453704

3) Ertesi gun keseyi kisa bir sureligine yerinden alip, tozlasmayi tesvik etmek icin acmis olan ciceklerin stigmalarina isaret parmagimla birkac kere hafifce vuruyorum.

Eklenti 453703

4) Keseyi, cicekler meyveye bagladiginda cikarmak uzere tekrar yerine yerlestiriyorum.

Eklenti 453705

sarpa 19-11-2013 18:48

sn.birnefestoprak düşünceniz çok güzel sizi kutluyorum.

devrann 04-01-2018 19:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak (Mesaj 1151382)
Tohumluk alacagim kabaklarda asagidaki yolu izliyorum (hiyar, kavun ve karpuz icin de ayni yontemi uyguluyorum). Asagidaki ornek bir cucurbita pepo cesidine aittir:

Eklenti 401235
Eklenti 401236
Eklenti 401237

Bitkinin erkek cicekleri (1. ve 2. resim) polenleri tasir. Uzun saplari vardir ve meyveye bagli degildir. Disi cicekler (3. resim) ise meyve ucunda biter ve erkek cicekten farkli sekilde stigmaya (cicek ortasindaki uc odacikli yapi) sahiptir.

Bitkinin erkek ve disi cicekleri olusmaya basladiktan sonra, cicekler henuz acmadan once tac yapraklari acik sari tarifi imkansiz guzellikte bir renk almaya baslar. Biraz tecrube kazandiktan sonra, ciceklerin ne zaman acacagini onceden kestirebilirsiniz. Cicekleri gozlemleyerek zamanlama hakkinda tecrube kazanabilirsiniz.

Ertesi sabah acacagindan emin oldugum erkek ve disi cicekleri arilarin iclerine giremeyecegi sekilde bantliyorum (arilar ben uyanmadan cok once gelip polenleri toplayacagi ve bahcede ayni aileden birkac kabak cesidini bir arada yetistirdigim icin capraz tozlasmayi onlemek istiyorum). Artik arilar bir cesit kabagin erkek cicegindeki polenleri baska bir cesit kabagin disi cicegine tasiyamayacaklar. Iki erkek cicek arasinda da polen tasiyamayacaklar. Bant yerine, camasir mandali da kullanilabilir yalniz ben kavun, karpuz ve hiyarlarin cicekleri daha narin oldugu icin, mandali yalnizca kabak ciceklerinde kullaniyorum. Bantlanmis cicekleri yukardaki uc resimde gorebilirsiniz.

Sabah uyandiktan sonra, hem erkek, hem de disi ciceklerin uclarindaki bantlari aciyorum. Sabah ilk isim bu oluyor. Arilar kadar olamasam da, basarili bir tozlasma icin mumkun oldugunca erken davranmaliyim. Erkek cicegi, 2. resimdeki gibi sapindan kopariyorum. Sapin uzun olmasi, boya fircasini tutar gibi, tozlama sirasinda kolaylik saglayacak.

Erkek cicegin tac yapraklarini, polenlere zarar vermeden kopariyorum ve asagidaki resimlerde goruldugu gibi, disi cicegin stigmasina polenleri dagitacak sekilde suruyorum. Islem tamamlandiktan sonra, disi cicegi her ihtimale karsilik tekrar bantliyorum. Bandi tekrar acmama gerek kalmayacak cunku cicekle birlikte yere kendiliginden dusecek.

Eklenti 401238
Eklenti 401239

Bazen elle tozlama cesitli nedenlere bagli olarak basarili sonuc vermeyebiliyor ama tutturuncaya kadar denemeye devam edecegim. Sonucta, basarili tozlasan tek bir meyveden yuzlerce tohum almam ve cesidin devamliligini saglamam soz konusu. Bir de, bazi cesitlerde disi cicek sayisi erkek cicek sayisina gore daha fazla olabiliyor. Bu gibi durumlarda, bitkinin meyve tutmasi zorlasiyor ve gecikebiliyor. Bu gibi cesitleri sayica birden fazla yanyana ekerseniz bir bitkinin erkek ciceklerinden diger bitkilerin disi ciceklerini tozlamak icin yararlanabilirsiniz. Bir de sabah erken sulama yapiyorsaniz, elle tozlamadan once ciceklerin islanmamasina ozen gostermenizi oneririm.

Saflığı koruma açısından aynı çeşitin farklı erkek çiçelerinin bizim tohumluk için ayırdığımız bitkinin dişi çiçeklerini tozlaştırması saflığı etkiler mi yoksa aynı bitkinin erkek çiçekleri aynı bitkinin dişi çiçeklerini döllemesi daha mı iyi olur saflık açısından.Sonuçta hangi bitkinin daha iyi olduğunu bilmiyoruz ama bir tanesini tamamen şans faktörüne bağlı olarak korumak gereklimi.

birnefestoprak 04-01-2018 20:00

Eğer mecburiyetten kaynaklanan bir durum yoksa, bol miktarda erkek çiçek açan ama çeşit özellikleri bakımından zayıf özelliklere sahip meyveler veren bir bitkiyi tozlayıcı olarak seçmektense, ideal özelliklere sahip meyvelere sahip ve aynı bitki üstünde tatmin edici miktarda erkek çiçek taşıyan bitkileri seçerseniz çok daha iyi olur. Bunun yanında, aynı çeşidin farklı bitkilerinin farklı meyvelerinden karışık şekilde tohum almak da biyolojik çeşitliliğin yansıtılması bakımından önemlidir.

Kimi durumlarda, nadir çeşitler için, ana tohum stoğunun çok kısıtlı olması nedeniyle, temsil edici miktarda bitki yetiştirmek mümkün olamıyor ama ilk tohum arttırımından sonraki ikinci ekimde tohum almak için yetiştirilen fide sayısına dikkat edilmesi gerekiyor. Bu bakımdan, burdaki tohum etkinliğinde, bir çeşidin tek bir mısır fidesine ait tek bir mısır koçanından alınan tohumların paylaşılmasının faydadan çok zararı var. Mısır tohumunun çeşitliliğinin korunabilmesi için 100-200 fideden tohum alınmalı.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi devrann (Mesaj 1527023)
Saflığı koruma açısından aynı çeşitin farklı erkek çiçelerinin bizim tohumluk için ayırdığımız bitkinin dişi çiçeklerini tozlaştırması saflığı etkiler mi yoksa aynı bitkinin erkek çiçekleri aynı bitkinin dişi çiçeklerini döllemesi daha mı iyi olur saflık açısından.Sonuçta hangi bitkinin daha iyi olduğunu bilmiyoruz ama bir tanesini tamamen şans faktörüne bağlı olarak korumak gereklimi.


Başkurt79 10-10-2018 14:27

Teşekkürler bilği için

birnefestoprak 17-10-2018 19:01

Sn aziztoprak,

http://www.agaclar.net/forum/1549245-post2.htm
http://www.agaclar.net/forum/1549269-post3.htm
http://www.agaclar.net/forum/1549271-post4.htm

Yukardaki her üç linkteki karpuzlarla ilgili olarak;

Alıntı:

Yakınında "iri alaca" karpuz da yetiştirdim. Ama renk ve görünüşlerine bakıldığında birbirlerinden hibritlendiklerini zannetmiyorum.
ve

Alıntı:

Yakınında "iri alaca" ve sarı karpuz da yetiştirdim. Ama renk ve görünüşlerine bakıldığında birbirlerinden hibritlendiklerini zannetmiyorum.
ve

Alıntı:

Yakınında sarı karpuz da yetiştirdim. Ama renk ve görünüşlerine bakıldığında birbirlerinden hibritlendiklerini zannetmiyorum.
demişsiniz. Bahsettiğiniz karpuzların tamamı ya da tamamına yakını hibritlenmiş durumda. Bunu bu mevsim farketmeniz mümkün değil.

Birbiriyle yan yana yetiştirilen iki karpuz çeşidinin dış görünüşü (kabuk deseni, meyve rengi ve meyve şekli) birbirine çok benziyorsa, bu iki çeşidin birbiriyle çaprazlanması sonucunda elde edilecek tohumlardan ertesi sene ektiğinizde (F1), çaprazlanmanın farkına varmanızı çok zorlaştıracak şekilde tek tip (F1 tohumların temel özelliklerinden birisi uniform meyve üretimi sağlamaları) meyveler elde edeceksiniz (bu durumda, karpuzlardan birisi sarı etli olduğu için, hibritlenme tespiti biraz daha kolay olabilir). Esas sorun ikinci nesilde (F2) ortaya çıkacak çünkü hibritlenmiş tohum açılım yapacak ve farklı meyve şekilleri, kabuk desenleri, et kalitesi, tohum renkleri, çekirdek büyüklüğü vb ile karşılaşacaksınız.

Özetle, kataloğunuzda paylaşıma açtığınız her üç karpuz tohumu da artık hibrit tohum. İri Alaca karpuz için "nesli tükenmek uzere" demişsiniz. Nesli bu duruma gore tükenmiş durumda. Elinizdeki tohumlar artık iri alaca karpuza değil baska bir çeşide ait.

its_just_a_ride 24-10-2018 03:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak (Mesaj 1550094)
Sn aziztoprak,

http://www.agaclar.net/forum/1549245-post2.htm
http://www.agaclar.net/forum/1549269-post3.htm
http://www.agaclar.net/forum/1549271-post4.htm

Yukardaki her üç linkteki karpuzlarla ilgili olarak;



ve



ve



demişsiniz. Bahsettiğiniz karpuzların tamamı ya da tamamına yakını hibritlenmiş durumda. Bunu bu mevsim farketmeniz mümkün değil.

Birbiriyle yan yana yetiştirilen iki karpuz çeşidinin dış görünüşü (kabuk deseni, meyve rengi ve meyve şekli) birbirine çok benziyorsa, bu iki çeşidin birbiriyle çaprazlanması sonucunda elde edilecek tohumlardan ertesi sene ektiğinizde (F1), çaprazlanmanın farkına varmanızı çok zorlaştıracak şekilde tek tip (F1 tohumların temel özelliklerinden birisi uniform meyve üretimi sağlamaları) meyveler elde edeceksiniz (bu durumda, karpuzlardan birisi sarı etli olduğu için, hibritlenme tespiti biraz daha kolay olabilir). Esas sorun ikinci nesilde (F2) ortaya çıkacak çünkü hibritlenmiş tohum açılım yapacak ve farklı meyve şekilleri, kabuk desenleri, et kalitesi, tohum renkleri, çekirdek büyüklüğü vb ile karşılaşacaksınız.

Özetle, kataloğunuzda paylaşıma açtığınız her üç karpuz tohumu da artık hibrit tohum. İri Alaca karpuz için "nesli tükenmek uzere" demişsiniz. Nesli bu duruma gore tükenmiş durumda. Elinizdeki tohumlar artık iri alaca karpuza değil baska bir çeşide ait.

"Seed savers exchange", karpuz için 250 m civarı bir izolasyon mesafesi vermiş. Muazzam bir rakam. Bu da demek oluyor ki herhangi bir izolasyon önlemi alınmadan bitişik veya ortak alanlarda yetiştirilmiş ve burada tohum paylaşımına sunulmuş tüm karpuzlar hibritlenmiş tohumlar.

Sn. birnefestoprak, yukarıdaki bilgileri daha çok sizin dikkatinize paylaşmak istedim. Eksik ve hatalı kısımlar varsa bilgilendirmeniz bizler açısından önemli.

birnefestoprak 24-10-2018 06:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi its_just_a_ride (Mesaj 1550637)
"Seed savers exchange", karpuz için 250 m civarı bir izolasyon mesafesi vermiş. Muazzam bir rakam. Bu da demek oluyor ki herhangi bir izolasyon önlemi alınmadan bitişik veya ortak alanlarda yetiştirilmiş ve burada tohum paylaşımına sunulmuş tüm karpuzlar hibritlenmiş tohumlar.

Sn. birnefestoprak, yukarıdaki bilgileri daha çok sizin dikkatinize paylaşmak istedim. Eksik ve hatalı kısımlar varsa bilgilendirmeniz bizler açısından önemli.

Evet, aynen böyle. Dahası, atalık domatesle modern domates çeşitlerinin bile izolasyon şartları, bu iki domates grubunun çiçek yapılarının farklı olmasından dolayı farklıdır. Yukardaki karpuzların tamamı hibritlenmemiş bile olsa, varsayımımızı o yönden yapmamız gerekiyor çünkü emin olmadığımız için bu haliyle atalık tohumu korumuş, emanetçiliğini yapmış olmuyoruz ve tohumunu başkasına aktardığımız zaman iş çığrından çıkacak. Emin olduğumuz bir konu, arıların muhteşem yaratıklar olduğu ve izolasyon sağlanmadığında tohum ıslahını bizzat yönettikleri ama bu süreci kontrol etmekle görevli olan yaratıklar olarak tohumun devamını getirebilmemiz için, bizim aklımızda hiçbir şüphe kalmayacak şekilde süreci idare etmemiz gerek. Şimdi burda olansa şehir efsaneleri yaratmak. Yani, Anadolu'nun herhangi bir yöresinde o yörenin yetiştiricileri tarafından yine o yörenin mutfak gelenekleri, kültürü, tarihsel gelişimi vs birçok karmaşık ve bir kalemde çözümlemesi zor özelliğinin bir araya gelmesiyle uzun yıllar boyu ıslah edilmiş son derece nadir tohumları rastgele şekilde hibritleyip aynı isimle dolaşıma sokmuş oluyoruz. Benim açımdan dehşet verici bir durum. Eğer, burdaki nadir Anadolu çeşitlerinin herhangi bir şekilde yaygın dolaşımda olan ve saflığı bozulmamış birçok orjinal kopyası olsaydı; örneğin bu tohumlar, yurtdışındaki örneklerde olduğu gibi ticari dolaşımda olsaydı ya da ne yaptığını bilen kurumlar tarafından koruma altına alınmış ve düzenli olarak tohum arttırımına tabi tutulmuş olsaydı, bu kadar üzülmemize gerek kalmazdı çünkü en azından yerlerine aslını koyabileceğimizi bilirdik.

Saha uygulamasını, Sn MeyveliTepe'nin ya da herhangi birimizin kontrol etme durumu olmadığına göre, geriye kalan seçenek otokontrol ama çiçek yapısı vektörler aracılığıyla çaprazlanmaya son derece müsait karpuz, kavun, kabak (özellikle arılara çekici gelen kocaman çiçekleriyle kabak) gibi bitkilere ait birden fazla çeşidin ufak alanlarda hiçbir izolasyon önlemi alınmadan (40-50 m arılar için çok komik bir mesafe) yetiştirildiğini görüyoruz. Halbuki tohumluk ayrılacak bitkilerde elle tozlama yoluyla bu sorun giderilebilir ama sanırım bu ek bir iş/angarya olarak algılanıyor. Zaman ayarlı yetiştirme de yapılabilir. Aynı türe ait iki bitki, çiçeklenme zamanları göz önünde bulundurularak dikilebilir. Yani, çaprazlanıp çaprazlanmadığından emin olmadığımız bitkiden alınan tohumu paylaşmak, iki çeşidin çaprazlanmasına göz yummaktan daha büyük bir sorun. Eğer emin değilsek, en başa, yani ana tohum stoğumuza dönmemiz gerekiyor. Aksi durumda ve burda yapılan paylaşımlara da belli kısıtlamalar getirilmediği takdirde, çok sayıda çeşit hibritlenmiş ve kimlikleri bozulmuş şekilde dolaşıma girmiş oluyor.

Geçtiğimiz Eylül ayında Amerika'nın önde gelen ıslahçılarından Michael Mazourek'in, mavi domateslerin ilk üretimini yapan ekibin başındaki isim olan Jim Myers'ın ve yine önemli bir mısır ıslahçısı olan Jared Zystro'nun öğretici olduğu bir çalıştaya katıldım. Yeni birçok şey öğrendiğim gibi birçok konuyu pekiştirme imkanı buldum. Örneğin, Mazourek'in belirttiğine göre çaprazlanma sorunu yaşamayacağımızı düşündüğümüz Cucurbita moschata (ör. Turuncu Armut Balkabağı) ve Cucurbita maxima (ör. Adapazarı Kabağı) arasındaki çaprazlanma yüzdesi azımsanacak gibi değil. İki türü birarada yetiştirmenin sorun olmayacağını belirten tohum şirketlerine güldüğünü söyledi. Merak edenler, Mazourek'in çalışmalarını bir Netflix belgeseli olan Chef's Table'ın 1. sezon 2. bölümünde izleyebilir.

Tüm bunların dışında, hiçbir izolasyon önlemi alınmasa dahi çaprazlanma riskinin görece az olduğu ilk aklıma gelen bitkiler modern domates, patlıcan, tatlı biber, fasulye, bezelye ve marul.

its_just_a_ride 25-10-2018 01:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak (Mesaj 1550641)
Evet, aynen böyle. Dahası, atalık domatesle modern domates çeşitlerinin bile izolasyon şartları, bu iki domates grubunun çiçek yapılarının farklı olmasından dolayı farklıdır. Yukardaki karpuzların tamamı hibritlenmemiş bile olsa, varsayımımızı o yönden yapmamız gerekiyor çünkü emin olmadığımız için bu haliyle atalık tohumu korumuş, emanetçiliğini yapmış olmuyoruz ve tohumunu başkasına aktardığımız zaman iş çığrından çıkacak. Emin olduğumuz bir konu, arıların muhteşem yaratıklar olduğu ve izolasyon sağlanmadığında tohum ıslahını bizzat yönettikleri ama bu süreci kontrol etmekle görevli olan yaratıklar olarak tohumun devamını getirebilmemiz için, bizim aklımızda hiçbir şüphe kalmayacak şekilde süreci idare etmemiz gerek. Şimdi burda olansa şehir efsaneleri yaratmak. Yani, Anadolu'nun herhangi bir yöresinde o yörenin yetiştiricileri tarafından yine o yörenin mutfak gelenekleri, kültürü, tarihsel gelişimi vs birçok karmaşık ve bir kalemde çözümlemesi zor özelliğinin bir araya gelmesiyle uzun yıllar boyu ıslah edilmiş son derece nadir tohumları rastgele şekilde hibritleyip aynı isimle dolaşıma sokmuş oluyoruz. Benim açımdan dehşet verici bir durum. Eğer, burdaki nadir Anadolu çeşitlerinin herhangi bir şekilde yaygın dolaşımda olan ve saflığı bozulmamış birçok orjinal kopyası olsaydı; örneğin bu tohumlar, yurtdışındaki örneklerde olduğu gibi ticari dolaşımda olsaydı ya da ne yaptığını bilen kurumlar tarafından koruma altına alınmış ve düzenli olarak tohum arttırımına tabi tutulmuş olsaydı, bu kadar üzülmemize gerek kalmazdı çünkü en azından yerlerine aslını koyabileceğimizi bilirdik.

Saha uygulamasını, Sn MeyveliTepe'nin ya da herhangi birimizin kontrol etme durumu olmadığına göre, geriye kalan seçenek otokontrol ama çiçek yapısı vektörler aracılığıyla çaprazlanmaya son derece müsait karpuz, kavun, kabak (özellikle arılara çekici gelen kocaman çiçekleriyle kabak) gibi bitkilere ait birden fazla çeşidin ufak alanlarda hiçbir izolasyon önlemi alınmadan (40-50 m arılar için çok komik bir mesafe) yetiştirildiğini görüyoruz. Halbuki tohumluk ayrılacak bitkilerde elle tozlama yoluyla bu sorun giderilebilir ama sanırım bu ek bir iş/angarya olarak algılanıyor. Zaman ayarlı yetiştirme de yapılabilir. Aynı türe ait iki bitki, çiçeklenme zamanları göz önünde bulundurularak dikilebilir. Yani, çaprazlanıp çaprazlanmadığından emin olmadığımız bitkiden alınan tohumu paylaşmak, iki çeşidin çaprazlanmasına göz yummaktan daha büyük bir sorun. Eğer emin değilsek, en başa, yani ana tohum stoğumuza dönmemiz gerekiyor. Aksi durumda ve burda yapılan paylaşımlara da belli kısıtlamalar getirilmediği takdirde, çok sayıda çeşit hibritlenmiş ve kimlikleri bozulmuş şekilde dolaşıma girmiş oluyor.

Geçtiğimiz Eylül ayında Amerika'nın önde gelen ıslahçılarından Michael Mazourek'in, mavi domateslerin ilk üretimini yapan ekibin başındaki isim olan Jim Myers'ın ve yine önemli bir mısır ıslahçısı olan Jared Zystro'nun öğretici olduğu bir çalıştaya katıldım. Yeni birçok şey öğrendiğim gibi birçok konuyu pekiştirme imkanı buldum. Örneğin, Mazourek'in belirttiğine göre çaprazlanma sorunu yaşamayacağımızı düşündüğümüz Cucurbita moschata (ör. Turuncu Armut Balkabağı) ve Cucurbita maxima (ör. Adapazarı Kabağı) arasındaki çaprazlanma yüzdesi azımsanacak gibi değil. İki türü birarada yetiştirmenin sorun olmayacağını belirten tohum şirketlerine güldüğünü söyledi. Merak edenler, Mazourek'in çalışmalarını bir Netflix belgeseli olan Chef's Table'ın 1. sezon 2. bölümünde izleyebilir.

Tüm bunların dışında, hiçbir izolasyon önlemi alınmasa dahi çaprazlanma riskinin görece az olduğu ilk aklıma gelen bitkiler modern domates, patlıcan, tatlı biber, fasulye, bezelye ve marul.

Teşekkürler bilgilendirme için. Kataloglarda dikkat ettiğim, özellikle saflık konusunda sıkıntılı türler olan kabak ve karpuz tohumlarının tohum saflığı ile ilgili bilgilerin neredeyse hiç verilmemesi. Deneyimli yetiştiricileri tenzih ederim. Genel olarak bir bilgi eksikliği mevcut. Sizin genel olarak katalogları tarayıp gerekli uyarıları yapmaya çalıştığınız fark ettim. Ciddi zahmet gerçekten. Bununla birlikte paylaşımcıların bilhassa ağaçlar.net bünyesinden temin ettiklerin tohumların saflığı konusunda gerekli hassasiyeti göstermeleri gerektiğini düşünüyorum.

tosuba 25-10-2018 16:15

Merhaba, takip ettiğim kadarıyla tohumların saflığını korumak sıradan yetiştirici için, ya da hobi bahçesi sahipleri için pek kolay değil. Gerekli mesafeler bazı çeşitlerde mevcut bahçe kadar. Oysa şahsen ben bir parça bahçede bir kaç çeşit salatalık, biber ya da domates yetiştirmek zorundayım.

Acaba tohum paylaşımı yapılırken iki farklı paylaşım grubu oluşturulsa, bir tanesi tohumları saf halde üretebilen, buna imkanı olan gerekli seperasyonu sağlayabilenlerin paylaşımı; diğeri ise gdo suz, sertifikasız, marketten alınmamış ama elde ettiği tohumların saflığından emin olamayan tohum sahiplerinin ki olsa nasıl olur?

birnefestoprak 25-10-2018 16:43

Böyle bir uygulama doğru olmaz. Atalık tohumların emanetçiliğni yapan en önemli grup, amatör bahçecilerdir. Özellikle şehirde yaşayıp birbirinden farklı meslekleri icra eden insanların köylülerin ıslahla elde ettiği tohumları özenle koruyabilmesi gerekiyor.

Tohumun saflığını korumak için kullanılan tek yöntem mesafeli dikim yapmak değil. Yukarda elle tozlama ve çiçeklerin bohçalanması tarif edildi. Bunlara bakabildiniz mi? Bu işlemleri her meyve için değil, tohumluk bıraktıklarınız için yapmanız yeterli.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tosuba (Mesaj 1550757)
Merhaba, takip ettiğim kadarıyla tohumların saflığını korumak sıradan yetiştirici için, ya da hobi bahçesi sahipleri için pek kolay değil. Gerekli mesafeler bazı çeşitlerde mevcut bahçe kadar. Oysa şahsen ben bir parça bahçede bir kaç çeşit salatalık, biber ya da domates yetiştirmek zorundayım.

Acaba tohum paylaşımı yapılırken iki farklı paylaşım grubu oluşturulsa, bir tanesi tohumları saf halde üretebilen, buna imkanı olan gerekli seperasyonu sağlayabilenlerin paylaşımı; diğeri ise gdo suz, sertifikasız, marketten alınmamış ama elde ettiği tohumların saflığından emin olamayan tohum sahiplerinin ki olsa nasıl olur?


birnefestoprak 25-10-2018 20:53

Tohum saflığının korunması ve tohum hasadı konularıyla ilgili, internetten indirilebilecek bir el kitabı hazırlarsam, bu etkinliğe katılımını teşvik edeceğini veya doğruluğundan emin olmadığı konuları anlayıp tohumluk kalitesini yükselteceğini düşündüğü için okuyup referans kaynak olarak kullanmak isteyecek üyeler bu mesajı beğenebilirler mi?

Atilgan 26-10-2018 00:01

Genel yazışmalarda sorduğumuz sorular bile cevaplanmıyor. Özel mesaj atmak ya da direk paylaşım sayfasına yazmak gerekiyor.

birnefestoprak 26-10-2018 00:11

Cevaplanmadığı için uygulamada sorun yaşadığınız konuları yazabilir misiniz?

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Atilgan (Mesaj 1550797)
Genel yazışmalarda sorduğumuz sorular bile cevaplanmıyor. Özel mesaj atmak ya da direk paylaşım sayfasına yazmak gerekiyor.


Atilgan 26-10-2018 11:49

En önemli konu izolasyon. Genelde boş bırakılıyor ya da saçma bir şeyler yazılıyor. Kabak , karpuz, salatalık mısır gibi kolayca çapraz tozlaşan bitkiler için hiç önlem alınmadığı görülüyor. Dağıtılan tohumların bir çogu hibrit farkında bile değiller. Bu tohumlardan şansıma ne çıkarsa deyip istediklerim olmuyor değil.

Atilgan 26-10-2018 11:55

İkinci konu atıflar. En azından forum içinde yapılan paylaşımların izini sürebilmeliyiz. İlk paylaşan son paylaşan kısımları boş eksik ya da yanlış olabiliyor. Eski paylaşımlardan yapılan alıntılar resimler vurgulanmıyor, referans link verilmiyor.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:53.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024