agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Agaclar.net Çalışmaları, Projeleri, Etkinlikleri > Önceki Tohum Paylaşım Etkinlikleri (Tamamlananlar) > 2019-2020 Tohum Paylaşım Etkinliği
(https)




Beğeni Düzeni1331Beğeniler

Sadece okunabilir konu
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 25-12-2019, 06:21   #151
Ağaç Dostu
 
tropikalist's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-06-2019
Şehir: Kahramanmaraş
Mesajlar: 471
Acaba tohumlar ne zaman gönderilecek merak ettim daha ilk senem tohum paylaşımda hiç bilmiyorum bu konuları

Bylgzeynep beğendi.
tropikalist Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 25-12-2019, 07:34   #152
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 11-05-2009
Şehir: Mugla-Gokova
Mesajlar: 426
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tropikalist Mesajı Göster
Acaba tohumlar ne zaman gönderilecek merak ettim daha ilk senem tohum paylaşımda hiç bilmiyorum bu konuları
burada bütün bilgileri bulabilirsiniz;
http://www.agaclar.net/forum/tohum-p...ligi/43496.htm

istcallst Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 25-12-2019, 17:49   #153
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2017
Şehir: İzmir
Mesajlar: 328
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi dongyul Mesajı Göster
Sayın Kenger; paylaşıma koyduğunuz Girit kabağı isimli kabak malasef Girit kabağı değil. Kara kabak olarak isimlendirilebiliniyor. Girit kabağı yuvarlak bir çeşittir. Ben bu şekilde biliyorum ve o yüzden geçen seneler kara kabak olarak paylaşımını yaptım.
Sayın dongyul. Bir ziraat mühendisi arkadaşıma sordum, kara kabak daha koyu olurmuş, bu da girit kabakmış.

Kenger Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 25-12-2019, 19:54   #154
Ağaç Dostu
 
Murat Uysal's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-03-2011
Şehir: KARABÜK
Mesajlar: 337
Elimde en az 30 yıllık babannemin sandığından çıkan çimlendiremediğim tohumlar var... Paylaşmak istiyorum.. Etkinlikde paylaşım mümkünmü.

Murat Uysal Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 25-12-2019, 21:36   #155
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Murat Uysal Mesajı Göster
Elimde en az 30 yıllık babannemin sandığından çıkan çimlendiremediğim tohumlar var... Paylaşmak istiyorum.. Etkinlikde paylaşım mümkünmü.
Sizin çimlendiremediğiniz tohumu başkaları nasıl çimlendirecek?

Belki bu konuda çok deneyimli birine verseniz daha iyi.

Murat Uysal beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 25-12-2019, 22:58   #156
Ağaç Dostu
 
Murat Uysal's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-03-2011
Şehir: KARABÜK
Mesajlar: 337
Teşekkürler haklısınız

Murat Uysal Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 26-12-2019, 09:02   #157
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-06-2007
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 487
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Muda Mesajı Göster
Burası aslında belki yeri değil ancak birkaç yıl önce vefat eden bir kişinin anlattığını yazmak istedim. Bizim yerli bal kabağının et kalınlığı daha ince ve dilimleri derin olmazmış. Adapazarı tabir edilen kabak ise et kalınlığı fazla ve çok dilimli olurmuş. Kendisinin bana anlattığı daha iyi döllenmesi, daha verimli olması için her iki kabağın da aynı tarlaya ekiminin yapıldığını söylemişti. Ancak koca tarlada yıllardan beri sadece iki çeşit kabak ekiyormuş. Bende de bu yıl bizim yerli kabaktan gübre içerisinde gelmiş ve kabakları oldu.
Ben her iki kabağın da melezleşeceğini düşünüyordum.

Büyükkalecik, Tınaztepe ve Şuhut domatesi olarak tanıtımını ve dağıtımını yaptığım domateslerde ise şu anda sadece Şuhut'ta yaşayan yaşlı kadının haricinde diğer iki yaşlı kadın tarafından ekilen ve bu güne kadar gelen her üç domates de tek çeşit olarak kendi annelerinden edindikleri tohumları her yıl ekerek tek çeşit olarak devam etmişler. Bu da tohumun saflığını sağlamış. Her yıl kendi beğendikleri domateslerin tohumlarını alarak gelecek yıllarda onları kullanmışlar. Benim birisini göremediğim, diğerini gördüğüm ancak yaşlı olarak vefat eden, halen hayatta sağ olan tek yaşlı kadın şu ana kadar kendi atalarından miras kalan tohumları devam ettirmişler. Şimdi elimde bir sürü tohum var. Bu tohumların tamamını olmasa da bir kısmını ekiyorum. Ne kadar dikkat etmeye çalışsam da arılar ve rüzgar sayesinde melezlenmesi ihtimali bulunmakta. Tınaztepe domatesini arkadaşım çatının yıkılmak üzere olması üzerine tamir yapılırken bulmuş. Çok fazla olan tohumdan sadece 6 adet domates çıkıp ürün vermiş. Benim ilk kez paylaştığımda ise ikinci nesil domateslerden küçük ve büyük domateslerden alınan tohumların hangileri olduğunu karıştırdığım için ikisinden de göndermiştim. 4. nesil olarak yetişen domateslerin bulunduğu tarlalara gittiğim zaman çoğunluk aynı karakterde olmasına rağmen arada tek tük farklı domatesler de olduğunu arkadaşım göstermişti. Pembe domatesler de çıkmıştı. Altı adet tohumdan yaklaşık 65 yıl öncesi alındığı tahmin edilen tohumlardan bile çok az da olsa farklı bireyler çıkabilmekte. Tahminin yüzde bir bile değil. Ekmiş olduğu tarlaları birlikte gezdik. Ancak tohum alınacak domatesleri seçerken kapalı olarak döllenen hibritlenme olasılığı düşük olan domatesten bile belki çekinik genlerin gelmesi ile biçimleri, boyutları farklı domatesler çıkabilmekte.

Sn. Zekoş'tan gelen bir kısım fasulye tohumları bizde de yıllardır yetişmekte. Burada bir arkadaşın babası ondan gelen tohumlardan bir tanesini görünce kendilerinin de yıllardır yetiştirdiği çok verimli ve lezzetli bir fasulye olduğunu söylemişti. Ben de gelen tohumları olduğu gibi daha iyi yetiştirebileceğini düşünerek kendisine vermiştim. Tohumları küçük ve beyazdı. Bu yıl zekoş arkadaşımızdan ve diğer arkadaşlarımızdan gelen yetiştirdiğim tohumlardan düzenli bir kataloğlama yapamadığım için sadece tohum almaya çalıştım. Beş altı çeşit ektiğim için hangileri olduğunu karıştırdım. Ancak muhtelif yerlerde başka adlarla da olsa yetiştirdiği beğendiği tohumları devam etmişler.

Murat Uysal arkadaşımızın Empürme Fasülye (Safranbolu) olarak paylaştığı fasulye de bizim burada arada gördüğüm bir fasulye. Murat Uysal Aralarında çok az da olsa sanki farklılık bulunmakta.
Sn. Pria 2013 döneminde bu fasulyeyi paylaşmıştı. pria Onun geldiğini söylediği yer Dazkırı ilçesinin bir dağ köyü. Benim gördüğüm ve aldığım yer ise Dereçine ve Çay ilçeleri. Onlar da çok eski zamanlardan beri ektiklerini söylemişlerdi. Karşılaştırma yapabilmek için Murat Uysal arkadaşımızdan talepte bulundum.

Dağıtmış olduğum Afyonkarahisar kışlık mor soğan tohumlarının Anadolu'nun değişik yerlerinde de yetiştiğini öğrendim. Eskiden Afyonkarahisar'da kışlık soğan olarak tek çeşit olarak ekilirdi. Diğer soğanlar yetiştirilip satılmazdı. Bu yıl ben kilosu sanırım 2.5 liradan 40 kğ aldım. Normalde 4 liradan satılıyor. Diğer soğanlar 1 lira ve altında satılıyor. Eskiden
çocukluğumda hatırladığım bu soğanlar acı ve keserken çok fazla göz yakardı. Şimdi o kadar göz yakmıyor. Biz mi yaşlandık. Yoksa soğanlar mı hibritlendi. Bir tanıdığımın vasıtası ile Tokat ilinde de aynı soğanların olduğunu, bulundukları yerde başka soğan ekilmediğini söylemeleri üzerine bir miktar getirtebilirlerse aradaki farka bakmak istediğini söylemiştim. Bu gece bir miktar soğan geldi. Görüntü olarak aynı yassı soğan. Bizim burada basık olanın dışında daha uzun olan da bulunmakta. Ancak lezzet olarak bana farklı geldiği için ben çok daha fazla ödeyerek kışlık soğan ihtiyacımı karşılamak için bu soğanlardan aldım. Çocukluğumdan beri en sevdiğim salata şekli acı yakan bu soğanların tuz ile biraz ezilip acısının giderilerek domates, zeytinyağı limonsuyu ve tuz ile yapılan salatası. Bizde artık çok az kişi bu morumsu acı kışlık soğanları yetiştiriyor. Gelen soğanlardan ekerek tohum almaya çalışacağım. Lezzet ve acılık konusunu test ettiğimiz zaman tohum paylaşımda yazarım.

Bizde eskiden havucun adı deperotu idi. Şu anda Afyonkarahisar ile birleşen köyün adı deper idi. Orada yetiştiği kaynak orası olduğu için adı deperotu olarak biliniyordu. Benim bildiğim eski havuçlar çok uzun yıllardır görmüyorum. Onlar da sanırım Ankara ilinin bildiğimiz ilçesinde yetişen havuçlara yenildiler. Ancak Profesör İbrahim Saraçoğlu'nun anlattığı üzere bu tohum da bulunarak Tohum gen bankasına o zamanın başkanı sayesinde konulmuş. Ben bahçeme giderken her zaman içinden geçip gidiyorum. Halen bulabilmiş değilim.

Hepimizin amacı aynı. Yerel kaybolmaya yüz tutmuş tohumları toplayıp paylaşabilmek.
Tabi ki saflığını bozmadan. İçimizde olan havesi kırmadan, birbirimizi incitmeden, yanlış bildiklerimizi öğrenerek ve doğru bildiklerimizi birbirimize öğreterek ilerleyelim.
hazırda tohumunuz varsa bende alabilir miyim.

evandevan5 Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 26-12-2019, 09:58   #158
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi evandevan5 Mesajı Göster
hazırda tohumunuz varsa bende alabilir miyim.
Burası tohum isteyeceğiniz başlık mı?

malina Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 26-12-2019, 11:53   #159
Ağaç Dostu
 
Muda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3,802
Galeri: 8
http://www.agaclar.net/forum/2019-20...gi-kataloglar/


Muda

malina beğendi.
Muda Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 26-12-2019, 19:59   #160
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Murat Uysal Mesajı Göster
Elimde en az 30 yıllık babannemin sandığından çıkan çimlendiremediğim tohumlar var... Paylaşmak istiyorum.. Etkinlikde paylaşım mümkünmü.
Ne kadar ve hangi çeşit tohumlar bunlar?

bahcedenn Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 27-12-2019, 17:32   #161
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 11-05-2009
Şehir: Mugla-Gokova
Mesajlar: 426
Kırmızı-bordo yapraklı Dağ ıspanağın tohumu paylaşabilecek birisi var mi?

istcallst Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 28-12-2019, 01:33   #162
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-10-2007
Şehir: Istanbul/Syndey
Mesajlar: 1,003
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi istcallst Mesajı Göster
Kırmızı-bordo yapraklı Dağ ıspanağın tohumu paylaşabilecek birisi var mi?
Nasil birsey oldugunun fotografini gosterebilir misiniz?

kaktüs Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 28-12-2019, 09:03   #163
Ağaç Dostu
 
AkisSoftware's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-08-2017
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,046
Ayni duygu ve hevesleri tasiyan insanlari gordukce cok mutlu oluyorum. Halen calistigim icin cok fazla urun yetistiremesem bile elimden geleni yapmaya calisiyorum.


Sizler gibi bu ise gonul vermis arkadaslara cok cok tesekkur ediyorum...

Zekoş, sernur, TCM ve 2 kişi beğendi.
AkisSoftware Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 28-12-2019, 20:36   #164
Ağaç Dostu.
 
Zekoş's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-05-2009
Şehir: ÇORUM
Mesajlar: 809
Galeri: 4
Tohum paylaşımımla ilgili duyuru:

Arkadaslar tohum paylasimimdaki kırmızı taneli bezelyeyi böceklenme sebebiyle silmek zorunda kaldım
Herkesten cok özür dilerim.

Zekoş Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 29-12-2019, 08:11   #165
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,862
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Zekoş Mesajı Göster
Arkadaslar tohum paylasimimdaki kırmızı taneli bezelyeyi böceklenme sebebiyle silmek zorunda kaldım
Herkesten cok özür dilerim.
Haydaaaa, ben önümüzdeki sene için tüm bahçeyi 'kırmızı taneli bezelye'ye göre ayarlamıştım...

TCM Çevrimiçi   Başa Dön
Eski 29-12-2019, 09:07   #166
Ağaç Dostu.
 
Zekoş's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-05-2009
Şehir: ÇORUM
Mesajlar: 809
Galeri: 4
Sn.TCM vakit cok gec degil yeni bir ayarlama yaparsınız artik)

nazlı06 beğendi.
Zekoş Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 29-12-2019, 10:51   #167
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 11-05-2009
Şehir: Mugla-Gokova
Mesajlar: 426
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kaktüs Mesajı Göster
Nasil birsey oldugunun fotografini gosterebilir misiniz?
Yeşil yapraklı dağ ıspanağı gecen senedeki etkinlikte edindim ve çok beğendim. İnternete bulduğum resim kırmızı renkte. Red orach - atriplex hortensis.

Eklenen Resimler
 
sernur ve AkisSoftware beğendi.
istcallst Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 29-12-2019, 18:54   #168
Ağaç Dostu
 
AkisSoftware's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-08-2017
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,046
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi istcallst Mesajı Göster
Yeşil yapraklı dağ ıspanağı gecen senedeki etkinlikte edindim ve çok beğendim. İnternete bulduğum resim kırmızı renkte. Red orach - atriplex hortensis.
Etkinlikte bu bitkinin tohumunu paylasabilir misiniz?

AkisSoftware Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 29-12-2019, 19:12   #169
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 11-05-2009
Şehir: Mugla-Gokova
Mesajlar: 426
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi AkisSoftware Mesajı Göster
Etkinlikte bu bitkinin tohumunu paylasabilir misiniz?

Evet, paylaşıma koydum;

istcallst

istcallst Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 29-12-2019, 19:16   #170
Ağaç Dostu
 
AkisSoftware's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-08-2017
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,046
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi istcallst Mesajı Göster
Evet, paylaşıma koydum;

istcallst
Resimdeki renge bakarak farkli bir cesit oldugunu dusundum. Tesekkur ederim

AkisSoftware Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 29-12-2019, 22:42   #171
Ağaç Dostu
 
Tolga Özmeral's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-12-2007
Şehir: Sinop
Mesajlar: 498
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Aralık ortasında bir liste yayınlayacağım
Sayın MeyveliTepe,
Bu listeyi nereden görebiliriz?

Tolga Özmeral Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 30-12-2019, 06:23   #172
Ağaç Dostu
 
tropikalist's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-06-2019
Şehir: Kahramanmaraş
Mesajlar: 471
Arkadaşlar ben bir şey soracaktım ben ilk başta lojistik merkezine gönderdim ancak Kargo belirtmedim şimdi ise PTT ile göndermek istiyorum yani Kargo belirtmek istiyorum ama ne yapmam lazım bilmiyorum

tropikalist Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 30-12-2019, 11:55   #173
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-10-2007
Şehir: Istanbul/Syndey
Mesajlar: 1,003
Orach bende var, ancak bu sene etkinlikte paylasma sansim yok. Ama onumuzdeki sene paylasabilirim saniyorum.

Ekleme: Yukaridaki cumleyi yazmistim ama sonra farkettim ki siz zaten paylasmissiniz. Ben ariyorsunuz sanmistim

kaktüs Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 30-12-2019, 19:55   #174
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 09-11-2013
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1
Herkese merhaba,
İlk kez bu yıl yaklaşık 40 m2 bir alanım olacak bir şeyler ekmek için. İzmir ikliminde yarı güneşli ve bir kısmı da gölgeli. Toprağı hazırlamaya başkadım. Neler ekebilirim, önerilerin olursa çok sevinirim. Ve tohum paylaşım etkinliği hala devam ediyor mu? Talep edeceğim yeri site de bulamadım. Şimdiden teşekkürler

GINNİ Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 30-12-2019, 23:45   #175
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Talep kayıtlarının son durumunu buradan inceleyebilirsiniz.

Kayıtlar 31.12.2019 saat 01:30 itibarıyladır.

Listede henüz hiç bir eleme yapılmadığında geçerli-geçersiz tüm talep kayıtları görünmektedir. İnceleme sonucunda geçersiz kayıtlar listeden silinecektir.

Tohum tanıtımı ve talepler 15 Ocak 2020 günü saat 24:00'de sona erecektir.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 31-12-2019, 21:41   #176
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 20-06-2013
Şehir: ankara
Mesajlar: 379
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Talep kayıtlarının son durumunu buradan inceleyebilirsiniz.

Kayıtlar 31.12.2019 saat 01:30 itibarıyladır.

Listede henüz hiç bir eleme yapılmadığında geçerli-geçersiz tüm talep kayıtları görünmektedir. İnceleme sonucunda geçersiz kayıtlar listeden silinecektir.

Tohum tanıtımı ve talepler 15 Ocak 2020 günü saat 24:00'de sona erecektir.
Ellerinize sağlık. İyi bir yıl geçirmeniz dileğiyle. Gün içinde talep ettiğim tohumlarda düzenleme gerçekleştirdim ve bazılarını çıkartmam gerekti.

bilenyum Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 01-01-2020, 23:32   #177
Ağaç Dostu
 
Tolga Özmeral's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-12-2007
Şehir: Sinop
Mesajlar: 498
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi meyvelitepe Mesajı Göster
talep kayıtlarının son durumunu buradan inceleyebilirsiniz.
Emeğinize sağlık.

Tolga Özmeral Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 05-01-2020, 01:56   #178
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-05-2015
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 428
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Talep kayıtlarının son durumunu buradan inceleyebilirsiniz.

Kayıtlar 31.12.2019 saat 01:30 itibarıyladır.

Listede henüz hiç bir eleme yapılmadığında geçerli-geçersiz tüm talep kayıtları görünmektedir. İnceleme sonucunda geçersiz kayıtlar listeden silinecektir.

Tohum tanıtımı ve talepler 15 Ocak 2020 günü saat 24:00'de sona erecektir.
Bunu görünce çok sevindim. Hemen kataloğumu oluşturuyorum.

hobiciakvarist Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 05-01-2020, 13:06   #179
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 22-12-2019
Şehir: KONYA
Mesajlar: 5
Tohum talebimde adres bilgilerimi nereye bildireceğim veya yazacağım.


Düzenleyen hamit-3 : 05-01-2020 saat 13:07 Neden: kelime düzeltme
hamit-3 Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 05-01-2020, 16:39   #180
Ağaç Dostu
 
Batuhan Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-04-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 535
Sevgili dostlarım hepinize güzel huzurlu bir yıl diliyorum. Sayın Meyveli Tepe elinize emeğinize sağlık. Tohum paylaşım etkinliğinde ki tüm arkadaşlarıma da teşekkür ederim.

Batuhan Yılmaz Çevrimdışı   Başa Dön
Sadece okunabilir konu


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:56.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024