Alıntı:
Akşam mesela, aklıma takılan bir ürünü 2013-2014 Etkinliği'nden sonra ilk kim paylaşmış diye tam 3 saat aradım. Aslında nesli tehlike altında olan kıymetli bir tohum değil. Sırf forumda ilk paylaşana ayıp olmasın diye o kadar vakit harcadım. Bu arada forumun Arama Motoru da doğru çalışmıyor. Bu yüzden tek tek 2013-2014 Etkinliği'nin paylaşımlarını kontrol ettim. Orda çıkmadı, 2014-2015 Etkinliği'ne baktım. Orda da çıkmadı ve sonunda 2015-2016 Etkinliği'nde bulabildim çeşidi. Hadi tohumun kökenini bilmiyor olabilirler. Fakat tohumun geldiği yeri bile doğru yazmıyorlar. Geldiği yer Etkinlik deyip geçiveriyorlar. Hiç araştırma yapmaya gerek olmadan sadece ve sadece size tohumun kimden geldiğine doğru bakarak yazabileceğiniz bilgiler bunlar. Kimi vakit de Etkinlik'te İlk Dağıtan ile Tohumun Geldiği Yer'i karıştırıyorlar. Bir diğer çok yapılan hata ise kopyala yapıştırın bile doğru yapılamaması. |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Benim bu yıl dikkatimi çeken şey belki bende dağıtım yapmışımdır o şekilde acemi iken ama çeşit ismi yok gibi nerdeyse,işte fasülye,kabak,karpuz şeklinde dağıtılan türler çeşitler var.Belki atalık nadir bir tohum ama çeşit hikayesi hiç yok ya da tam bilinmiyor .Bu çeşitlerin paylaşımdan kaldırılması adil olmaz ama hakkında biraz daha fazla bilgi olması tohumun yaşatılması açısından daha iyi olur.Sonuçta burda kendi ihtiyaçlarımızı gidermek için tohum istemiyoruz en azından ben istemiyorum,tohum paylaşımının ana amacı nadir yok olmak üzere olan atalık çeşitleri çoğaltılıp mümkün olduğunca saflıklarını korumaktır bence,saf olmayan hibritlenmiş tohumları hibritlenmesine müsade ettiğimiz veya emin olmadığımız tohumları paylaşmanın ya da hakkında hiçbir bilgiye sahip olunmayan tohumu paylaşmanın bence etkinlik açısından hiçbir kazanımı yok.
|
Ne yapılırsa yapılsın saflığı sağlamak çok zor bence. çünkü arılar 5km çap uçabiliyorlar. çevrede ne kadar az bitki olursa o kadar saf olur düşüncesindeyim
|
Zor ama imkansız değil. Kabak salatalık ve karpuzda mesela ufak bir mesafe bile arılarla çapraz tozlaşma riskini azaltıyor. Arılar çok uzun mesafeler katedebilirler ama bir çiçeğe kondularmı hemen o çiçeğin yakınındaki çiçeklere konmaya çalışıyorlar. Yanyana dikilmedilerse arılar tarafından büyük oranda kendi polenleri ile tozlanıyorlar. Tabi arılar dışında böceklerde var tozlaşmaya etki eden.
|
Bant ile ve tül kesecik ile izolasyonu bu sene denemeyi düşünüyorum. Fakat elimde dört çeşit mısır var. İkişer ikişer münavebeli ekeyim diye planlıyorum. Araya 30-40 metre mesafe koyabilirim, rüzgar kırıcı bitkilerle bir şeyler yapabilirim, ekim zamanlarını şaşırtabilirim(geçci olanı biraz dah geç ekmek gibi.
Başka önerisi olan var mı? Teşekkürler. |
Eğer hiçbir izolasyon uygulamayacaksanız, dört çeşidin aynı anda saflığını korumak için 30-40 m mesafe yeterli değil. Ya elle tozlamalısınız ya da dediğiniz gibi ekim zamanlarını şaşırtabilirsiniz.
Alıntı:
|
İkisini tanıyorum. Ama daha önce tecrübe etmediğim mısırların erkenciliğini kestiremiyorum.
Ben de elle tozlamayı mısırda nasıl yapacağımı öğrenmek istiyorum. Birkaç günlüğüne mısırları naylon gibi bir şeyle mi sarmak gerek? |
bu tül kesesi yöntemini biber ve patlıcanda uygulabilirmiyiz mısır ve ayçiçeğinde tohum saflığı için nasıl bir yöntem uygulayabiliriz.
|
Mısırın elle nasıl tozlaştırıldığını merak edenler için bir Youtube klibi hazırladım:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Elimdeki dört çeşidin üçünü ektim. Asıl önemsediğim Göynük kırk günlük mısırı, Karadeniz ekmeklik mısırı ve patlatmalık mısırı yaklaşık yirmişer gün arayla ektim. En yakın mısır tarlası ile aramda 4 km mesafe var. Göynük kırk günlük mısırı umut ettiğim gibi ilk püsküllenen oldu. Diger iki çeşidin tozlaşma zamanlarına daha vakit var. Onlarda çakışmazsa hedefe ulaşmış olacağım. Bu sene ekim/dikim tarihlerini ve bazı gelişim aşamalarını bir excel dosyasına not alıyorum. Genelde çok fazla çeşit yetiştirdiğimiz için tarihleri hatta bazan nereye ne ektiğimizi karıştırabiliyoruz. Bu kayıtlar ışığında ileriye yönelik bir yol haritası oluşturabilmeyi umuyorum. |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Bu misir konusunda benim de cok sorularim, sorunlarim var. Bu sene elimde, cogaltmak istedigim 3 cesit misir var. Normalde her sene 1 tane ekiyorum. Ancak bu sefer elimde yetistirmeyi cok istedigim ve nadir bulunan bu uc cesitten cok sinirli sayida tohumum var ve 3 sene beklemek istemiyorum. Ilk turu ektim, su an cicekte ve misirlarin puskulleri de olustu. Ikinci turu de simdi eksem, capraz tozlasmayi onlemis olur muyum, yoksa gene de izolasyona ve elle tozlamaya ihtiyac duyar miyim?
(Oldukca sehir merkezindeyim, ve etrafimda benim gibi bahcesinde misir yetistiren olmadigini dusunuyorum. En azindan uzun mesafelerde misir yetistiren yoktur umudundayim) |
benimde sorularım var kısa sürede paylaşıcam
biber hapı |
Her sene tohumları çimlendirirken bazıları biraz daha nazlı çıkıyor veya çıkmıyor. Araştırırken nasıl daha başarılı olabilirim, şöyle bir yöntem buldum;
Fırında sadece ışığı açık tutup üretim saksılarımı koyuyorum ve çok hızlı çimlenme oluyor. Her gün bir iki defa kontrol ediyorum, çimlenenleri hemen gün ışığa çıkartıyorum. Patlıcan, biber tohumlar çok daha kısa bir sürede çimleniyor. Geçen sene Mitoyo patlıcan tohumlar hiç çıkmadı, bu sene yeni yöntem sayesinde başardım. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 21:47. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024