agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Tıbbi, ıtri, boyar, aromatik bitkiler (http://www.agaclar.net/forum/tibbi-itri-boyar-aromatik-bitkiler/)
-   -   Civanperçemi (Achillea millefolium) (http://www.agaclar.net/forum/tibbi-itri-boyar-aromatik-bitkiler/2577.htm)

Müjgan 06-12-2006 11:31

Civanperçemi (Achillea millefolium)
 
Civanperçemi halk arasında akbaşlı, barsamaotu, binbiryaprakotu, marsamaotu, beyaz civanperçemi, sarı civanperçemive kandilçiçeği gibi isimlerle bilinir.

Haziran-Eylül aylarında beyaz veya pembe çiçekler açan, yol kenarlarında, tarlalarda ve kurak topraklarda yetişen 20-100 cm yüksekliğinde, kokulu, çok senelik ve otsu bir bitkidir. Gövdeleri dik, dalsız ve yumuşak tüylüdür. Yaprakları sapsız ve koyu yeşil renklidir.

Ünlü herbalist Kneipp, bir yazısında şöyle diyor (Referans1: M.Treben): "Arada bir civanperçemi çayı içmiş olsalar, kadınlar pek çok problemle hiç karşılaşmazlardı!". Adet kanamaları düzensiz bir genç kız olsun, menopoz dönemindeki veya sonrasında olgun bir kadın olsun, tüm kadınlar için arada sırada civanperçemi çayı içmek çok önemlidir. Civanperçemi, akla gelebilecek tüm konularda, dölyatağını (rahim) en iyi biçimde etkiler. Yumurtalık iltihaplanmasında alınmaya başlanan civanperçemi oturmabanyolarının ağrılar kesilir ve iltihap yavaş yavaş gerilemeye başlar. Bu banyolar aynı zamanda, yaşlı kişilerin ve çocukların yatağa işeme problemlerine karşı ve dölyatağı (rahim) akıntılarında da başarılı olabilir. Bu durumlarda ayrıca günde 2 bardak civanperçemi çayı da içmek gerekir. Miyomlar da (Kas yapılı urlar), doktor kontrolünün olumlu bir sonuç vermesine kadar, uzunca bir süre her gün civanperçemi oturma banyoları alındığında yok olabilirler. (Referans1: M.Treben). Menopoz döneminde de kadınlar sık sık civanperçemi çayını anımsamalıdırlar. Bu durumda, iç huzursuzlukları ve daha başka rahatsızlıklarla karşılaşmayacaklardır. (Referans1: M.Treben)

kaynak: http://www.bitkisel-tedavi.com/civanpercemi.htm

Mine Pakkaner 06-12-2006 11:44

BİNYAPRAKOTU (Civanperçemi)

Latince adı: Achillea millefolium

Familya: Asteraceae (Papatyagiller)

Anavatanı: Avrupa, Asya

Elde edilişi: Çiçekli bitkilerden su buharı distilasyonu ile. (100 kg. bitkiden, 0.1-0.4 litre uçucuyağ elde edilir.)

Aroma: Otsu, reçinemsi.

Ana Maddeleri: Kamazulen, β-Pinen, Sabinen.

Ruhsal Etkisi: Menopoz döneminde rahatlatıcıdır.

Fiziksel Etki: Nevraljide ağrıyı azaltıcı, hücre yenileyici, yara iyileştirici, antiseptik.

Karışımları Hazırlanabilecek Yağlar: Misk adaçayı (Salvia sclaea), Mersin (Myrtus communis) uçucuyağları.

Deri İndikasyonları: Ekzema, alerjik durumlar, selülit, akne ve güneş yanıklarında kullanılır.

Uyarı: 10 yaş altı çocuklarda kullanılması tavsiye edilmez.

Kaynak

Müjgan 06-12-2006 12:21

Dün geceden beri taze demlenmiş çayını içmeye başladım. Premenstrüel sendrom ve menstrüel sendromlar için bu ay denemiş olacağım. Ağrısız bir dönem geçirirsem "gavur eşeği" ve aynı zamanda "acemi nalbant" da ben olacağım.:o

Balıkcı 03-03-2007 22:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Müjgan (Mesaj 57072)
Dün geceden beri taze demlenmiş çayını içmeye başladım. Premenstrüel sendrom ve menstrüel sendromlar için bu ay denemiş olacağım. Ağrısız bir dönem geçirirsem "gavur eşeği" ve aynı zamanda "acemi nalbant" da ben olacağım.:o

Netice?

memet 03-03-2007 22:29

Biz miyom için kullanıyoruz ablamda sonuçtan çok memnunuz.

Balıkcı 03-03-2007 22:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi memet (Mesaj 80684)
Biz miyom için kullanıyoruz ablamda sonuçtan çok memnunuz.

Allah'a şükür.
Her derdin bir devası da var, bulanlara.

memet 03-03-2007 22:57

Bir arkadaşımın annesine az su içmekten kaynaklanan sorunlar ve idrar yolları enfeksiyonu için takviye olarak kullanmaya başladık bugün. Bakalım ne etkisi olacak..

Müjgan 03-03-2007 23:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Müjgan (Mesaj 57072)
Dün geceden beri taze demlenmiş çayını içmeye başladım. Premenstrüel sendrom ve menstrüel sendromlar için bu ay denemiş olacağım. Ağrısız bir dönem geçirirsem "gavur eşeği" ve aynı zamanda "acemi nalbant" da ben olacağım.:o

Evet. Aralık 2006 ve ocak 2007' de on günlük kürler yaptım. Günde iki bardak içtim. İki ayda da mens. döneminde ağrım olmadı, şubat ayında ise test için hiç içmedimdi, şiddetli ağrı oldu. İşe yarıyor kesinlikle, bu kadarcık veriyle bilimsel bir çalışma sayılmaz ama kişisel olarak fikrim budur yani... ;)

Balıkcı 03-03-2007 23:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Müjgan (Mesaj 80710)
Evet. Aralık 2006 ve ocak 2007' de on günlük kürler yaptım. Günde iki bardak içtim. İki ayda da mens. döneminde ağrım olmadı, şubat ayında ise test için hiç içmedimdi, şiddetli ağrı oldu. İşe yarıyor kesinlikle, bu kadarcık veriyle bilimsel bir çalışma sayılmaz ama kişisel olarak fikrim budur yani... ;)

Bize bilimsel veri mi lazım?;)

Denizyıldızlarından biri bile kurtulsa, benim için kafidir.

yasarulutas 21-05-2007 22:46

Aslında bu yorumları konulan resimlerin altında tartışsak ve resime bakarak bitkiyi tanısak ne var yani. Hiç kimse ilgilenmiyor bu söylediğim ile. Hadi Arkadaşlar yorumlarımızı, bitki hakkında bildiklerimizi konulan resimlerin altına yazalım.

denizakvaryumu 30-10-2008 08:43

Civanperçemi oturma banyoları da sağlık için çok yararlıdır. Kol ve bacaklardaki sinir iltihaplanmalarında, civanperçemi katkısıyla yapılacak kol ve bacak banyoları çok rahatlatıcıdır. Fakat, bitki öğle güneşinde toplanmalıdır.

Dr. Lutze, civanperçemini şu hastalıklara öneriyor: (Referans1: M.Treben)

Kanın kafaya sancılı biçimde basıncı

Baş dönmesi

Bulantı

Göz sulanması eşliğindeki göz rahatsızlıkları

Göz sancıları

Burun kanaması

Hava şartlarından kaynaklanan migren krizi

Düzenli olarak içilen bitki çayı ile migren tümüyle iyileşebilir.

Bedeni temizleyici etkisi sayesinde, yıllar boyu yer etmiş hastalıkları bedenimizden dışarı atabiliriz. Civanperçeminin en iyi biçimde ve doğrudan kemik iliğini etkilediğini ve orada kan üretimini düzene soktuğunu özellikle belirtmek gerekir.

Bu gücü sayesinde bitki, kemik iliği hastalıklarında, çay kürleri, banyolar ve tentür kullanımı yolu ile yardımcı olabilir. Mide kanamalarında ve basur (hemoroid) kanamalarında olduğu kadar, mide basıncı ve mide yanmalarına karşı bitki çayı çok kısa sürede başarı sağlayabilir.

Soğuk algınlıklarında, sırt veya romatizma ağrılarında bitki çayı elden geldiğince sıcak olarak içilmelidir. Bitki çayı böbreklerin düzenli çalışmasını sağlar, iştahsızlığı giderir, gazları ve mide kramplarını, karaciğer düzensizliklerini, mide ve bağırsak kanalı iltihaplarını iyileştirmeye yardım eder ve bağırsak beze çalışmalarını düzenleyerek, dışkılamayı kolaylaştırır.

Kan dolaşımına ve damar kramplarına karşı çok etkili olduğu için bitki çayını koroner yetmezliğinde de önerilebilir. Rahatsız edici vajinal kaşıntılar, bitkinin kaynama suyu ile yapılan yıkama ve oturma banyoları sayesinde yok olabilirler. Civanperçemi çiçeklerinden, basura karşı etkili bir merhem hazırlanabilir. (Referans1: M.Treben)

UYARILAR:

Civanperçeminin gebelik süresince kullanılmaması tavsiye edilir. Bazı duyarlı kişilerde allerjik tepkilere yol açabilir. Başkaca bilinen bir yan etkisi yoktur.

Kullanım Biçimleri :

Çay hazırlamak: Yarım veya bir tatlı kaşığı ince kıyılmış bitki, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar suyla haşlanır (kaynatılmaz), 15 dakika demlendikten sonra süzülür. Aksi belirlilmedikçe günde 3 su bardağı çay aç karnına veya öğün aralarında içilir.

Bitki Tentürü: Çiçeklenme zamanında toplanan taze bitki ince kıyılır. Geniş ağızlı bir şişeye gevşekçe doldurulur ve kaliteli bir konyak, bitkilerin üstüne çıkana kadar eklenir. Şişe 14 gün boyunca güneşte bekletilir, arada bir çalkalanır ve süre sonunda süzülür.

Merhem hazırlamak: 100 gr tuzsuz tereyağı veya içyağı tavada iyice kızdırılır. İnce kıyılmış bir avuç kadar taze civanperçemi çiçeği ve ince kıyılmış 15 taze ahududu yaprağı tavaya atılır, çıtırdamaya başlayınca karıştırılır ve tava ocaktan çekilerek, üstü kapalı bir biçimde serin bir yere kaldırılır. Ertesi gün hafifçe ısıtılır, tülbentten geçirilerek süzülür ve temiz kaplara doldurulur. Buzdolabında saklanmalıdır!

Oturma Banyosu: Iki büyük avuç dolusu ince kıyılmış taze bitki veya 100 gr kurutulmuş bitki, gece boyunca soğuk suda bekletilir. Ertesi gün kaynama derecesine kadar ısıtılır ve süzülerek, banyo suyuna eklenir.

http://www.bitkisel-tedavi.com/civanpercemi.htm

denizakvaryumu 08-12-2008 21:09

civanperçemi (binyaprak otu, binbiryaprak otu, akbaşlı, barsamaotu, beyaz civanperçemi, kandil çiçeği, marsamaotu)


civanperçemi otu: çiçek zamanı (haziran-ağustos), öğle saatlerinde toplanmış, taze veya gölgede kurutulmuş topraküstü kısımları,
civanperçemi çiçeği: haziran-ağustos aylarında, öğle saatlerinde toplanıp gölgede kurutulmuş çiçek durumları;
bunlardan hazırlanan etkili dozda preparatlar (E Komisyonu). Sap oranı en fazla %5 olmalıdır (Alman Kodeksi).
alm Schafgarbenkraut und -blüten
ing yarrow herb and flower
lat Millefolii herba et flos
Sınıfı:

bileşikgiller/compositae (asteraceae)

Endikasyonları (=kullanıldığı yerler):

Ağrılı adet kanaması (dismenore) oturma banyosu (E Komisyonu*)
Gastrit oral
Hazımsızlık (dispepsi) oral (E Komisyonu*)
İştahsızlık oral (E Komisyonu*)
Safra kesesi ve safra yollarının fonksiyonel hastalıkları oral
Vulva ve vajina enfeksiyonları (vulvitis, kolpitis=vaginitis) oturma banyosu
* E Komisyonu (Kommission E: Almanya Sağlık Bakanlığının bitkisel preparatların hazırlanması ve ruhsatlandırılmasından sorumlu komisyonu) bu drogla ilgili monografisinde klinik çalışmalara dayanarak bu endikasyona yer vermiştir.

10-100 cm boyunda, yaprakları yünlü gibi tüylü, beyaz-pembe çiçekli, çok yıllık otsu bitki.
Yapraklar parçalı, parçalar dar, yünlü gibi tüylüdür. Çiçek durumunda 50-150 kapitulum (başçık) bulunur. Dil şeklindeki çiçekler beyaz, kuvvetli özel kokulu ve acımsıdır.
Civanperçemi polyploidi (kromozom sayısının değişmesi) yoluyla morfolojisini ve kimyasal bileşimini değiştirmek suretiyle yeni alttürler oluşturarak yeni çevrelere adapte olabilen bir bitkidir.

Bitkinin cins adı Achillea, muhtemelen Yunan mitolojisinde Achilles'in yaraları bu bitkiyle tedavi etmiş olmasından kaynaklanır. Tür adı millefolium (türkçesi: binyaprak) ise yaprakçıkların çok segmentli olmasıyla ilgilidir.

Likör ve parfümeri sanayiinde geniş ülçüde kullanılır. Bundan başka zirai bitkilere arız olan bit ve böceklere karşı infüzyonu (=haşlama) bitkilere püskürtülür.

Marmara (Trakya hariç), İç Ege, Orta Anadolu, Karadeniz bölgesi (örn. Trabzon-Zigana Dağları) ve Doğu Anadolu bölgesinde, 0-3450 m yükseklikteki çayırlar ve yol kenarlarında, kayalık taşlı kurak yamaçlarda bulunur. Beyaz çiçekli bitkiler kalsiyumdan zengin topraklarda, pembe çiçekliler ise asit yapraklarda yetişir. Asit topraklarda yetişen bitkinin azulen içeriği daha fazladır.

Türkiye'de 40 kadar Achillea türü bulunmakta ve bunların birçoğu tedavi amacıyla civanperçemi yerine kullanılmaktadır:


http://www.otrehberi.com/Resimli_say..._ve_cicegi.htm

kaktüs 25-03-2009 15:56

Şifalı bitkileri bir süredir araştırmaktayım. Avrupa'da yaygın olarak kullanılan homeopatik ilaçlar ilgimi çekiyor ve (komik gelecek ama) köpeğimdeki rahatsızlıklarda kullanıp gözlemleme şansına ulaşıyordum.

Kendi üzerimde de yaptığım denemelerde, biberiye yağının kas incinmelerini etkili şekilde iyileştirdiğini gözlemledim.

Şu anda rahatsızlığımdan ötürü gözümü civanperçemine çevirmiş durumdayım. Nerelerden temin edilir nasıl kullanılır noktasını araştırma aşamasına başladım bile.

botanik2009 16-03-2010 12:17

3 Eklenti(ler)
Sn ;yasarulutas'a katılıyorum,bitkinin resimlerinin olması tanımak ve öğrenmek açısından faydalı olur. internetten bulduğum bir kaç resmi yüklemeye çalışacağım.

MissEjderizm 14-01-2011 23:35

Bu bitkiyi kullandım özellikle bayanlara tavsiye edebilirim mucize bi bitki.Düzenli kullanıldığında migrene de iyi gelen bir bitkidir.

EmreERDEM 15-01-2011 08:12

Bayanlar için çok güzel bir bitkidir . Erkekler fazla kullanmasa iyi olur :) Yüksek östrojen kaynağı... Bir de bazı aktarlar bu ve buna benzer bitkilerden bayanlara özel kanserlere çay , macun vs .. veriyorlarmış . Kesinlikle vücudunuzda tümör varsa bu tür bitkileri kullanmayın . Bayansal tümörlerde östrojen verilmesi çok tehlikeli aklınızda olsun...

ismail seyrek 16-01-2011 23:04

civanperçemi beyaz çiçekli
 
2 Eklenti(ler)
Sayın Kaktüs, temin edemediysen sana fidesini gönderebilirim.

Benim civanperçemi beyaz çiçekli. Üç yıllık oldu. Çoğaldıkça seyreltiyorum. Yerini severse oldukça arsız. Yaz-kış yeşil kalıyor.

PaleoHakan 02-03-2013 11:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi EmreERDEM (Mesaj 742229)
Bayanlar için çok güzel bir bitkidir . Erkekler fazla kullanmasa iyi olur :) Yüksek östrojen kaynağı... Bir de bazı aktarlar bu ve buna benzer bitkilerden bayanlara özel kanserlere çay , macun vs .. veriyorlarmış . Kesinlikle vücudunuzda tümör varsa bu tür bitkileri kullanmayın . Bayansal tümörlerde östrojen verilmesi çok tehlikeli aklınızda olsun...

Emre Bey edindiğim bilgilerle oldukça çelişen bilgileri verdiğiniz için merak ettim. Tümorlerin oluşmasını engellediği, mevcut tümörlerin küçülmesinde etkili olduğunu ortaya koyan araştırmalara ulaşmak zor değil.
Erkeklerın fazla kullanmaması gerektiğini, vucudunda tümörü olanların kullanmaması gerektiği bilgisilerini hangi kaynağa dayanarak burada paylaştığınızı sorsam kabalık etmiş olmam umarım.

Aklıma gelen bir kac kullanımı paylaşmak isterim.
Antiseptik olması, azda olsa ağrıları azaltması, kanamayı kesmesi onun yanıklarda, açık yaralarda ve kesiklerde binlerce yıl oncesinden bu yana kullanılan bır bitki yapmış. Yeşil iken yapraklarını çiğneyerek kullanılması mümkün iken, kurutulan yaprakların toz haline getiririlerek direk veya gerektiğinde suda bekletilerek te kullanılabiliyor.
Çok fazla kullanım alanı var. Kurutulan veya taze çiçeklerden yapılan çayı soğuk algınlığı ve boğaz ağrılarında oldukça etkili.
Yapraklar çiğnenerek diş ağrısını hafifletmesi için kullanılırmiş. Ağızda ciğnendiğinde verdiği acı tadın ötesindeki uyuşturur gibi verdiği rahatsızlık astrenjan olmasından kaynaklanıyor. Hücreleri daraltıyor ki kanamayı da durdurabilmesinin arkasında yatan neden bu.

Tavşan gibi ufak evcil hayvanlar doyana kadar yediğinde toksik etki yaratarak zararlı olabilir. Yekişkin insanlarda iki haftadan fazla kullanıldığnda karacigeri yorabilir.

120 çeşit kimyevi madde içerdiği belirtilen çok amaçlı kullanımı olan bir bitki.

Ben bir uzman değilim. Paylaştıklarım çok yaygın olarak bilinen hatırladığım bazı bilgiler. Lütfen kullanmadan once tıbbi bitkilerin yan etkilerinden emin olun.

Saygılar

aigneis 11-06-2013 20:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi PaleoHakan (Mesaj 1112168)
Emre Bey edindiğim bilgilerle oldukça çelişen bilgileri verdiğiniz için merak ettim. Tümorlerin oluşmasını engellediği, mevcut tümörlerin küçülmesinde etkili olduğunu ortaya koyan araştırmalara ulaşmak zor değil.
Erkeklerın fazla kullanmaması gerektiğini, vucudunda tümörü olanların kullanmaması gerektiği bilgisilerini hangi kaynağa dayanarak burada paylaştığınızı sorsam kabalık etmiş olmam umarım.

Sayın PaleoHakan... Ben de bildiğim kadarıyla yardımcı olayım. Civanperçemi gibi daha bir çok bitkide fitoöstrojen var. Bu insan vucudundaki östrojen hormonunun benzeri bir madde. Bazı araştırmacılar fitoöstrojenlerin östrojen gibi davrandığını düşünüyor o nedenle östrojen bağımlı hastalıklarda tetikleyici görev yapabilir diyorlar. Östrojen bağımlı tümörler, bazı yumurtalık kistleri gibi... Erkeklerin fazla içmesinin önerilmemesinin sebebi de hormon dengesini bozacağından endişe duyulması. Ancak bunun için çok ama çok büyük miktarlarda tüketmek gerek. Bir kısım araştırmacı da bunların östrojen kadar etkili olmadığını hatta östrojenin bağlandığı reseptörlere bağlanarak vücuttaki fazla östrojenin etkisini azalttığını, dolayısıyla bu saydığım hastalıklarda iyi etkisi olduğunu söylüyor. Ben şahsen ikinci grubun düşüncesini daha doğru buluyorum. Ben de yumurtalık kistlerim için içiyorum. İlaç da kullanıyorum ve kistlerim geçiyor. Eşime de migreni için içiriyorum. O da fayda görüyor.

Ben geçen sene bahçeye ekmiştim bu sene ilk çiçeklerini verecek. Çok ama çok güzel bir bitki.

aigneis 16-06-2013 19:11

civanpercemim cicek aciyor
 
1 Eklenti(ler)
Ilk ciceklerim gelmek uzere : )Eklenti 418117

aigneis 05-07-2013 19:40

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aigneis (Mesaj 1170513)
Ilk ciceklerim gelmek uzere : )

Ve geldiler.... Eklenti 423647

aigneis 15-04-2014 16:01

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aigneis (Mesaj 1177026)
Ve geldiler.... Eklenti 423647

Kışın kesmedim. Kış sonu toprak üstündeki her şeyi kestim. Nisan itibariyle fotoğraftaki gibi yeniden çıktılar. Şimdi ne kadar çoğaldıklarını daha iyi görebiliyorum :)

Eklenti 483410

attar 15-04-2014 17:56

civan perçemi kadın hastalıklarında, hormon bozukluklarında ve menopoz döneminde rahatlıkla kullanılabilir ve midevi rahatsızlıklarda en iyi etkiye sahip bitkilerdendir ayrıca şeker düşürücü etkisi de vardır, ayrıca şiddetli başağrısı çekenler düzenli civanperçemi çayı içerlerse ağrıları giderek azalır

aigneis 14-07-2014 08:45

Bahçemdeki civan perçeminde hep küçük küçük böcekler oluyor o nedenle çayını yapamıyorum :( Çiçekler çok sağlıklı. Muhtemelen zararlı böcekler değil ama ne kadar yıkrsam yıkayayım gitmiyorlar. Sıcak suya atınca da ölüp bardağın dibine çöküyorlar.

Muda 19-07-2015 10:24

3 Eklenti(ler)
Bahçemde sadece beyaz civanperçemi vardı. Aslında şifalı olarak en faydalısı beyaz olanı. Ancak sarısının rengi çok daha fazla cezbedici olunca sarı olanlar daha çok satılıyor. Bu yıl beyazları çoğalttım. Geçtiğimiz yıl az da olsa sarı olanlardan da dikmiştim.

Sayın meyvelitepeden de kırmızı rengi gelince çeşitleri tamamladık. http://www.agaclar.net/forum/1314627-post8.htm


Eklenti 566889

Eklenti 566890

Eklenti 566891

Mücevher Çalısı 29-04-2016 15:38

1 Eklenti(ler)
Sayın Muda'nın bu sezon paylaşımda bulunduğu "Beyaz Civan Perçemi (Achillea millefolium)",

Eklenti 608861

20 Şubat'ta ekmiştim tohumları, gelişimleri iyi görünüyor. Burada 3-5 kök var. Bir süre sonra onları ayırıp daha rahat yaşamalarını sağlamayı düşünüyorum...

Paylaşım için tekrar teşekkürler...

Muda 08-10-2016 21:43

1 Eklenti(ler)
Beyaz civanperçemi

Eklenti 629669

Muda 08-10-2016 21:46

1 Eklenti(ler)
Sarı civanperçemi

Eklenti 629670

Muda 08-10-2016 21:49

1 Eklenti(ler)
Kırmızı civanperçemi

Eklenti 629671

Muda 08-10-2016 22:50

2 Eklenti(ler)
Bu da farklı bir beyaz civanperçemi. Bu türün sarısı da bulunmakta. Yaprak yapıları ve büyüklükleri çiçekleri diğerlerinden ayrı gibi görünüyor.

Eklenti 629677

Eklenti 629678


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:43.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024