agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Tıbbi, ıtri, boyar, aromatik bitkiler (http://www.agaclar.net/forum/tibbi-itri-boyar-aromatik-bitkiler/)
-   -   Hint Ginsengi (Ashwagandha) (http://www.agaclar.net/forum/tibbi-itri-boyar-aromatik-bitkiler/24812.htm)

selime 26-06-2011 12:17

Hint Ginsengi (Ashwagandha)
 
2 Eklenti(ler)
Merhaba Arkadaşlar;
Yaklaşık altı ay önce annemin bacak ağrıları için nette bitkisel tedavi yöntemlerini araştırırken hint ginsengi diye bir bitkiyi gördüm ve şubat ayında tohumlar net sitesinden tohumlarını temin edip hemen diktim. Şu an büyümüş çiçeklenip meyveye durmuş vaziyette. Daha doğrusu o halini gördükten sonra bir sabah baktım manas böceği kökünü yemiş ve bitkim solmuştu, neyseki sonradan ektiğim ve büyümeye devam eden bitkilerim var.
Araştırmalarım sonucu değişik bilgilere rastladım onları sizlerle paylaşmak istiyorum ve bu konu hakkında sizlerinde görüşlerinizi bilgilerinizi bekliyorum.
Değişik sitelerden derlediğim yazıları tam olarak ne şekil ekliyeceğimi tam bilmediğimden umarım doğru yapıyorumdur.

selime 26-06-2011 12:22

HİNT GİNSENGİ
(Withania somnifera)
Patlıcangiller familyasındandır.
30-200 cm boylarında tüylü eliptik yapraklı,bir **** çok yıllık,bir kültür bitkisidir.Yeşilimsi sarı küçük çiçeklerini portakal rengi küçük meyveler izler.
Hindistan , Afrika ve Avustralya’da bulunur.Eski Hint hekimliği Ayurveda da hayati fonksiyonları dengelemek amacıyla kullanılmıştır.Stres giderici,bağışıklık sistemini dengeleyici,iltihap iyileştirici,yaşlanmayı geciktirici,zihinsel yetenekleri geliştirici,hatta afrodizyak olarak tanınmıştır.
Bitkinin adlarından biri olan “Ashwagandha” “insana bir atın gücünü kazandıran “ anlamına gelmektedir.
Kültürü için güneşli iyi drenajlı toprak ister, bitkilerin birbirinden uzaklığı 50 cm olmalıdır.Tohumlar yarı kumlu toprağa ekilir ve 14-21 gün içinde filizlenir.Köklerin hasadı, bitkinin üst kısmı kuruyup meyveleri kızarınca ocak – mart aylarında yapılır.Kökler kolay kuruması için 7-10 cmlik parçalar halinde kesilir.Meyveler de bir sonraki rekolte için tohumlarını almak üzere dövülür.Bir hektarlık bir alandan ortalama 400-500 kg kök ile 50 kg tohum elde edilir.600 tohum bir gram kadar gelir.Bileşiminde witanin ve somniferin alkolitleri bulunur.
Halk hekimliğinde bitkinin bütünü ama en çok da kökleri kullanılır.Strese direnci arttırır,sıkıntıyla,strese,güçsüzlükle savaşa destek olur,fiziksel ve zihinsel performansı arttırır.Mesane iltihabında , romatizma vb agrılarda etkilidir.
300-700 gram bitki kökü 250 ml soğuk suya konup kaynatılır, soğutulup süzülür ve günde üç fincan içilir.
**** günde 1-2 gramlık kapsül içilir.Tentür olarakta günde üç kez 2-4 ml alınır.
Hint ginsengi fazla yan etkisi olmayan bir bitkidir.Altı ay sürekli kullananlardan ancak ishal ve kusma gibi yan etki verenler olmuştur.Hamilelerin hekimlerine danışmadan kullanmamalarında yarar olabilir.

selime 26-06-2011 12:32

2 Eklenti(ler)
Bu da benim yetiştirdiğim ginsenglerin böcek istilasına uğramadan önceki sağlıklı halleri.

selime 04-07-2011 18:10

Merhaba arkadaşlar, bu yazımda kaybolmadan hemen kısa kısa bazı bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum.
Öncelikle yukarıda hint ginsengiyle ilgili bilgiler alıntıdır bunu ifade etmek istedim,ama hangi siteden olduğunu bilemiyorum çünkü ara ara yaptığım araştırmalar sonucu bulduğum bilgileri bilgisayarıma kopyalarım bu da onlardan birinin kopyası.
Bir diğeride belirtmeden geçemiyeceğim manas böceği ile ilgili ilk bilgileri bahçesel.net sitesinden 'tabiatçı' rumuzlu bir arkadaştan öğrendim, zira ben önceleri keseğen diye biliyordum. sonrasında sitemizden daha detaylı bilgiler edinip ona göre ilaçlama yaptık, herkese teşekkür ederim.
Evet bir diğer gelişmede burada doğada kendiliğinden yetişen ve aynı hint ginsengine benzeyen bir bitkiyi görmem oldu.Önce kopardığım bir dalıyla benim yetiştirdiğim ginsengi karşılaştırdım aynı görünüyordu, sonrasında yeni araştırmalar yaparken Sitemiz üyelerinden Sayın Mahmut Demirbaş'ında ginseng yetiştirme çalışmaları olduğunu öğrenince onunla irtibata geçtik görüşmeler sonucunda Sayın Mahmut Bey'in ziraat mühendisi arkadaşı doğada kendiliğinden yetişen bu ginsengin içeriğindeki aktif maddelerin oranı ile ilgili araştırmayı yapıyorlar, inşallah yakın zamanda sonuçlar belli olur da ülkemiz için iyi bir gelişme olur. Tabi bu uğraşılarından dolayı Sayın Mahmut Bey'e ve arkadaşına tekrar teşekkür ederim. Aşağıda resimdeki doğada kendiliğinden yetişen ginseng.

selime 04-07-2011 18:14

2 Eklenti(ler)
Bilgisayarımda bazen aksaklıklar oluyor kusuruma bakmayın evet resimler bunlar.

selime 23-09-2011 11:19

Merhaba arkadaşlar, uzun zamandır yazmak istiyordum ama olmadı, kısmet bu güne imiş.
Ben fazla zaman kaybetmeden önce hemen ginsengle ilgili bir bilgiyi paylaşmak istiyorum. Yukarıda bahsettiğim doğada kendiliğinden yetişen malesef gerçek ginseng değilmiş. İçinde onu kıymetli kılacak aktif maddeler yokmuş.Yine de diğeri için belki bir umut diyor ve onun olgunlaşması için bekliyoruz.

hk50 25-06-2012 12:18

Hint ginsengi
 
Hint Gisengide en az İnka tahılı kadar faydalı olduğunu okuyoruz.Ben geçen yıl yetiştirdim.Fotoğrafı köydeki bahçemde var.Ançak nasıl kullanılaçağını bilemedim.Bilen arkadaşların yardımlarını bekler,saygılar sunarım.

MeyveliTepe 25-06-2012 13:00

Ashwagandha

Gazi Barış 11-09-2012 18:20

4 Eklenti(ler)
Bu sene tohum olarak ektiğim ve de meyvelerini görebildiğim Hint Ginsengim. Gerçi esas şifalı kısmı kökleri imiş ama olsun meyvelerini görmek de sevindirici, enazından gelecek nesilleri garantiye almış olduk.
Eklenti 330946Eklenti 330947Eklenti 330948Eklenti 330949

bahcedenn 12-10-2012 21:25

Bu bitkinin meyvesinin büyüklüğü ne kadar acaba?

çiftçi5234 12-10-2012 21:26

Altın çilek meyvesinin daha küçük ve kan kırmızı olanı gibi :D

bahcedenn 12-10-2012 21:49

Teşekkürler Sn. Çiftçi5234. Aslında aynı altın çilek gibi olduğunu biliyorum fakat daha küçük derken bana bayağı bi küçük geldi. Acaba benimkiler mi çok küçük yoksa normal halleri mi öyle diye merak etmiştim.

ehtepot 21-11-2012 10:08

merhabalar;
ginseng hakkında zirai olarak bilgilendirebilir misiniz? elimde bir miktar tohum var ama hangi ayda, ne tür toprağa, hangi ısı ve sulama koşullarıyla ekileceğini merak ediyorum.

Gazi Barış 21-11-2012 10:45

Narin bir bitki değil, normal sebzelerin ekim zamanında (mart sonu nisan başı gibi) kendinizce şartların uygun olduğu zamanda ekebilirsiniz. Özel bir bakım gerektirmiyor, susuz kalmasın yeter. Bu sene mini poşetlere ektim, çimlenip fide haline gelincede 3 er adet olarak iki saksıya ektim, gayet güzelde geliştiler. Toprağa ekimde sonuç daha iyi olur daha iyi gelişirler diye düşünüyorum.
Kışı geçirip geçiremeyeceği konusunda birşey diyemiycem, onu da bu kış görücez. Bu iki saksıdan sayısız tohum alabileceğim kadar meyve oluştu, ileride ciddi bir ekim düşünürseniz bir yıldan sonra yeterli tohumu elde edebilirsiniz.
Bu bitkiyi nasıl değerlendirebileceğim konusunda bende fazla bilgi sahibi değilim, netten meraktan tohumlarını almıştım, netten okuduğum kadarıyla kökleri için yetiştiriliyormuş, meyvelerinin tohum üretiminden başka bir faydası yok.

ehtepot 21-11-2012 11:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Gazi Barış (Mesaj 1051706)
Narin bir bitki değil, normal sebzelerin ekim zamanında (mart sonu nisan başı gibi) kendinizce şartların uygun olduğu zamanda ekebilirsiniz. Özel bir bakım gerektirmiyor, susuz kalmasın yeter. Bu sene mini poşetlere ektim, çimlenip fide haline gelincede 3 er adet olarak iki saksıya ektim, gayet güzelde geliştiler. Toprağa ekimde sonuç daha iyi olur daha iyi gelişirler diye düşünüyorum.
Kışı geçirip geçiremeyeceği konusunda birşey diyemiycem, onu da bu kış görücez. Bu iki saksıdan sayısız tohum alabileceğim kadar meyve oluştu, ileride ciddi bir ekim düşünürseniz bir yıldan sonra yeterli tohumu elde edebilirsiniz.
Bu bitkiyi nasıl değerlendirebileceğim konusunda bende fazla bilgi sahibi değilim, netten meraktan tohumlarını almıştım, netten okuduğum kadarıyla kökleri için yetiştiriliyormuş, meyvelerinin tohum üretiminden başka bir faydası yok.

teşekkür ederim bilgiler için. özel bir toprak istiyor mu acaba? ayrıca mini poşetlere ektim derken, fidan tüpü mü poşet dediğiniz?

Gazi Barış 21-11-2012 13:53

Poşet derken; fide yetiştirmek için satılan küçük çaplı plastik poşetler var ben ekimlerimi onlara yapıyorum, nereye ekeceğiniz size kalmış bu çimlenme ve de yetiştirme için esas etkenlerden biri değil fidan tüpü de olur başka bir şeyde.
Toprak olarak seçici olduğunu düşünmüyorum, dediğim gibi fazla narin bir bitki değil. Ben hem çimlendirme hemde ektiğim saksıda yanmış hayvan gübresi+çam talaşı+normal toprak karışımını kullandım (buna özel değil genel toprak karışımım bu).

cherry 07-02-2013 08:33

Verilen linkte sadece köklerinden bahsetmişler. 1 metrelik bir bitkide o kadar yaprak ziyan mı oluyor. İnternette yaptığım genel araştırmada da hep köklerden bahsedilmiş. Yetiştiren arkadaşlar nasıl kullandıklarını anlatabilirler mi acaba?

cherry 07-02-2013 08:41

Sayın Gazi Barış tecrübelerinize dayanarak soruyorum sadece kökü mü kullanılıyor? Yaptığım onca araştırmada yapraklarla ilgili birşey bulamadım. 1 metrelik bitki çöpe mi gidiyor yani? Ve kök uzunluğu ne kadar?

Gazi Barış 08-02-2013 10:00

O kadar araştırmalarınızda okumuşsunuzdur, ben de bilmeden kırmızı meyveyi görünce yenilebilir diye düşünerek aldım, sonradan aynen sizin gibi netten öğrendim ki esas kullanılan kısmı kökleri imiş. Hem de azımsanmayacak kadar önemli faydalar. Anladığım kadarıyla kökler kurutulup toz haline getirilerek kullanılıyor.
Ben iki saksıya ektim, o yüzden saksıdalar, yaz sonu kök hizasından kestim, filizlenir mi bilemiyorum. Bir kaç aya kadar belli olur, her bitkiden ne kadar kök çıkar tam bilemiyorum yalnız araştırırken yazılmıştı da o da benim aklımda değil. Zağten büyük çaplıda düşünmüyoruz ne çıkarsa kabulüm.

FÇetin 27-04-2013 14:39

arkadaşlar. benim merakım red kore ginsengine .tohumlarını araştırıp gerekirse yurt dışından getirtmek ,hem fikir arkadaşlarımın beraberce tohum porblemini çözmek isitiyorum.ilgisi olan arkadaşlarım mesaj atsınlar.

idaseyfi 10-05-2013 19:36

Ginseng
 
Arkadaşlar bu bitkinin köklerinden fayda sağlamak için en az 7 yıl beklemek gerekiyor. 7 yıldan sonra etken madde etkili olmaya başlıyor. Bir ginseng kökünün faydalı olabilmesi için nominal süre 10 yıldır.

Meyvelerinden tohum alabilir yapraklarından ise çay yapabilirsiniz...
Yetiştireceğiniz ginsengin kökenine dikkat etmenizi ve araştırmanızı tavsiye ederim. Piyasada bol miktarda işe yaramaz ginseng var. Bir çoğunun da hiçbir faydası yok bilginize...
En iyilerinden iki örnek: Asya ve Amerikan Ginsengidir...

Gazi Barış 29-05-2013 18:20

2 Eklenti(ler)
Bizim Ginseng kışı çıkardı filizlenip tekrar büyüdü, kısacası çok yıllık olarak yetişebiliyor. Kışlama sorun değil bunu görmüş olduk. Yukarıda arkadaşların bahsettiği yaralı mı yoksa yararsız cinsten mi onu da araştırmak gerekli ******. Ben ilk tohumlarını tohumlar.net ten almıştım, adamlar yok yere yarasız tohum satmıyorlardır herhalde.

Eklenti 411761
Eklenti 411762

Yararlılığı ve de yararsızlığı konusunda anlayan arkadaşların yorumlarına açığım.

MeyveliTepe 29-05-2013 20:03

Hint Ginseng'i (ashwagandha) diğer ginseng'den farklıdır. Ilıman yerlerde çok yıllık olarak yetiştirilebilse bile genellikle tek yıllık olarak yetiştirilir, takriben Ocak ayında kökleri hasat edilerek kurutulur. Yararlı olması için beklemeyle bir alakası yoktur. Ayurvedik tıbta önemli bir yeri olmasının yanısıra faydaları ile ilgili yeni bilimsel araştırmalar da mevcuttur. Geçen sene bir kaç bilgiyi bu yazıda derlemiştik.

athena -asena 29-05-2013 20:38

Benim tohumlardan hiç biri çimlenmedi.

torkulu 09-05-2014 11:35

1 Eklenti(ler)
tohum takas dan gelen ashwagandha. 25 cm kadar büyüdü. sanırım çiçek yapmaya başlayacak.

Lonicera 28-05-2018 12:50

1 Eklenti(ler)
Konu sönmüş gitmiş.
Sn MeyveliTepe' nin tohum paylaşım etkinliğinde göndermiş olduğu ginseng bu halde. Genelde kök kısmı kullanılıyormuş, yaprak ve meyveleri oldukça acı denmiş. Acaba bu bitkinin kök kısmı dışındaki aksamlarını ne şekilde değerlendirebiliriz, bilgisi olan paylaşırsa çok makbule geçer.

MeyveliTepe 28-05-2018 13:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera (Mesaj 1541631)
Konu sönmüş gitmiş.
Sn MeyveliTepe' nin tohum paylaşım etkinliğinde göndermiş olduğu ginseng bu halde. Genelde kök kısmı kullanılıyormuş, yaprak ve meyveleri oldukça acı denmiş. Acaba bu bitkinin kök kısmı dışındaki aksamlarını ne şekilde değerlendirebiliriz, bilgisi olan paylaşırsa çok makbule geçer.


Yapraklarından çay yapabilirsiniz. Tadı acı ve tuhaf bir kokusu var evet, ancak kökleri de aynı tadda ve kokuda. Bir bardağa kaynar su koyup 2-3 yaprak atın, 2 dakika bekleyip için. Yatmadan önce içilen çay iyi geliyor.

Lonicera 28-05-2018 13:40

Çok teşekkür ederim, hemen deneyeceğim. Araştırmalara göre faydası boyundan büyük bunun:)) Bahçede bir kaç bitki söküp şifalı bitkiler köşesi yapmayı hedefliyorum. Başarılı olursam kalıcı yeri olanların başında olacak bu bitki.

MeyveliTepe 04-06-2018 20:12

Tesadüfen ilginç bir etkisini ölçme şansım oldu ki, hakkındaki bilimsel yayınlarla uyumlu.


Kan tahlili yaptırdıktan sonra her gün yapraklarından yapılmış çayı içtim. 5 gün sonra tahlil tekrarlandığında açlık kan şekeri seviyesinin 113'den 101'e düştüğünü gördüm. Tesadüf değil ise güçlü bir etki. İçmeye devam devam ediyorum, 5 gün sonra yine tahlil yapılacak. Bakalım bu kez ne olacak.

uhasdemir 22-03-2019 11:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera (Mesaj 1541631)
Konu sönmüş gitmiş.
Sn MeyveliTepe' nin tohum paylaşım etkinliğinde göndermiş olduğu ginseng bu halde. Genelde kök kısmı kullanılıyormuş, yaprak ve meyveleri oldukça acı denmiş. Acaba bu bitkinin kök kısmı dışındaki aksamlarını ne şekilde değerlendirebiliriz, bilgisi olan paylaşırsa çok makbule geçer.

Merhaba,
Belki, yaprakları bir hafta kadar fermente edip çay olarak ya da acı da olsa çiğ olarak veya kurutup (kuru nane gibi) kullanılabilir diye düşünüyorum. Bu ay saksıya ekip evimde (apartman dairesi) yetiştirmeye çalışacağım, başarılı olursam da bu yöntemleri deneyeceğim. Kökünü nasıl tüketeceğimiz üzerine kaynaklar internetten bulunabiliyor.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:14.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024