agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Tıbbi, ıtri, boyar, aromatik bitkiler (http://www.agaclar.net/forum/tibbi-itri-boyar-aromatik-bitkiler/)
-   -   Ocimum basilicum (Fesleğen - Sweet basil) (http://www.agaclar.net/forum/tibbi-itri-boyar-aromatik-bitkiler/1314.htm)

osmann 29-09-2008 00:53

İklimsiz, tohum aradığını yazmışsın.Eğer bulamadıysan yardımcı olabilirim.Gerçi mesaj tarihin biraz eski ama yine de yazayım dedim. Bir fesleğen fanatiği olarak çevreme ne kadar yayarsam o kadar iyidir diye düşünüyorum. Ayrıca makarna sosuna çok yakıştığı doğru, ama kimse tarif etmemiş. Ben kabukları soyulmuş domatesleri ince doğrayıp zeyinyağında sarmısak+fesleğen+tuz ile pişiriyorum. Sonra sıcakken peynir rendelenmiş makarnanın üzerinde servis yapıyorum. Arkadaşlar makarna partisi için evden çıkmıyor:rolleyes:Şikayetçi miyim? Tabii ki hayır! :D

Not: Todor yazdığın salata sosunu mutlaka deneyeceğim çünkü bu tip şeylere çok meraklıyım. Arkadaşlar fesleğenle ilgili bildiniz bu tip tarifler varsa esirgemeyin lütfen.

Zeferan 29-09-2008 03:35

Parm usulü patlıcan (Fesleğenli)
 
http://img20.imageshack.us/img20/6213/indextx8.jpg


-4 iri patlıcan
-1/2 kg domates
-250gr mozarelle peğniri (her hangi peynir olabilir)
-2 yumurta (ben 1 kullanıyorum)
-rendelenmiş parmesan
-biraz un
-sıvı yağ
- fesleğen
- tuz
-karabiber




Uzunlamasına dilimlenmiş patlıcanları unladıktan sonra sıvı yağda kızartıyoruz.Kağıt havluda yağını almayı unutmayın. Daha sonra olgun domates ve fesleğenli sos hazırlıyoruz. Kabukları soyulmuş domatesler ve fesleğen yağ ilave edilmeden katı sos haline gelenedek pişirilmeli. Tuz ilave edilerek,tabiiki :). Kare bir fırın kalıbına yağ sürüyoruz. Daha sonra dibine az sos dökülüyor. 1 kat patlıcan diziliyor. Üzerine tuz ve karabiber katılmış yumurta sürülüyor. Daha sonraki aşamada ince mozarelle dilimleri, sonra yeniden sos döküyoruz. Üzerine de rendelenmiş parmesan. Malzemeler bitene kadar, bu sırayla katları yapıyoruz.En son kata daha çok peynir rendesi dökülmeli. Fırında 140-150 derecede 30 dakika pişirilmeli.

Tarif alıntıdır http://www.carina-forum.com/carina/i...p?topic=5834.0

Nariel 29-09-2008 13:40

1 Eklenti(ler)
Benim top fesleğenimden düşen bir tohum, çelikle çoğalttığım bir başka bitkimin yanında çimlendi. Hızla büyüdü ancak top fesleğene hiç benzemiyor :( Nasıl oldu bu iş acaba..

Eklenti 48458

malbman 30-09-2008 12:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kuzen38 (Mesaj 264734)
Bordo fesleğenlerim. tohumdan yetiştirdim. Gerci henüz bir bordoluklarını göremedim ilk çıkan yapraklar harici ama neyse:)

Sevgili kuzen38, ben de İngiltere' den kırmızı/bordo her neyse fesleğen tohumu getirtmiş ve ekmiştim. Senin dediğin gibi önce bordo rengi çıkan yapraklar, daha sonra yemyeşil oluyordu. Bir, iki üç, baktım olmayacak, sinirden köpüre köpüre tohumları aldığım firmaya bir mesaj attım. Adamlar aynı gün bir özür mesajı geçip tohumların paketlenirken yanlışlık yapılmış olabileceğini, yeni bir paket halis kırmızı fesleğen (Basil Red) tohumunu postaya verdiklerini belirtmişlerdi. Neyse dört gün sonra yeni tohumlar geldiğinde hemen beş tanesini torfa ektim. Allahtan kısa sürede çimleniyorlar da fazla beklemedim. Ama o da ne: yapraklar ilk çıktıklarında bordo, bir kaç saat sonra yeşil. Siz benimle dalga mı geçiyorsunuz diye bir mesaj daha attım. Bu defa adamlar benden bitkilerin durduğu yerin fotoğraflarını istediler. Ben de boy boy fotoğraf çekip yolladım. Ertesi gün gelen mesajda ne yazıyordu biliyor musun? Felseğenlerinizi gölgede değil de güneşte yetiştirmeyi denerseniz, yapraklarının bordo renkte kaldığını göreceksiniz. :D:D Meğer ben atadan kalma bilgilerle( fesleğen doğrudan güneşe bırakılmaz derlerdi annanem ve teyzelerim) zavallıları gölgede resmen yeşrtiyormuşum. Bol güneş isterlermiş meğerse.

malbman 14-10-2008 04:40

4 Eklenti(ler)
Bunlar da benim bordolar. Güneş gördükleri sürece renkleri koyulaşıyor.

adnankaraer 14-11-2008 09:15

Saksıda yetişen küçük yapraklı hoş kokulu fesleğen yenir mi yenmez mi?

(Ben yıllardır saksılardaki fesleğeni yenir diye bilip; sos filan yapıp makarnada kullanıyorum. Çocuklarım da bayılıyorlar)

yeşilisev 17-04-2009 18:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ismail fazıl (Mesaj 91901)
Sukranayalp'e teşekkürler, en sonunda bu işten anlayan biri sokakta her yaz başında satılan
"top fesleğen"--> http://blog.milliyet.com.tr/Images/Blog/131/42/4206.jpg ile

resmî fesleğen --> http://plants.usda.gov/gallery/stand...ba_001_shp.jpg
(sweet basil / Ocimum basilicum)in iki farklı bitki olduğunu deklare etti...

Yaklaşık 7 yıldır sağdan soldan aldığım her türlü tohumla top fesleğen yetiştirmeye çalıştım: doğrudan toprağa dikme, şaşırtma, sadece torf, bahçe toprağı, karışım...
Ancak her seferinde başarısız oldum; ya küçücük kaldı fidelerim, ya da sırık gibi uzadı, ancak verimli bir şekilde yaprak vermedi. Top fesleğenin ayrı bir tür olduğunu duymaya ihtiyacım vardı...

Şaka bir tarafa bu top fesleğen meselesini tam olarak bilen bri yardımcı olmayacak mı bu başlığa? Şu ana kadar bildiğimiz (ya da benim anladığım):

- Reyhan ile Fesleğen dediğimiz şey, aslında Basil'in iki farklı renkli türü, mor yapraklısına reyhan, yeşil yapraklısına fesleğen deme eğilimindeyiz. Bu bitkinin yapraklarını salatada kullananlar var.

- Bir de salatada kullanılamayan, sadece kokusu için alınan ve bazen sivrisinek kovucu gücüne inanılan bir bitki daha var ki buna halk "top fesleğen" diyor ve bu bitki her baharda seyyar satıcıların tezgahına bir yerden "düşüyor!"

İşte bu top fesleğen dediğimiz şey nedir? Tohumu nereden bulunur? (Top fesleğen satın alırken bu konuda danıştığım çiçekçiler ağız birliği etmişçesine "bunların tohumlarını biz de bulamayız, Ege'de serada yetişiyor bunlar." diyor. Diyemiyorum ki "E birader, Leibniz'in monadları mıdır bu top fesleğen tohumları, yapan nereden buluyor?!!")

Bu sene ümidimi kesmiştim artık fesleğenden, biraz da geç oldu ama tünelin ucunda ışık ver denilirse tekrar koşmaya başlarım, sekiz yediden %14 daha büyük hepi topu...

Ek: "Yunan Fesleğeni" tanımı abd-i acîzin labirent macerasına yardımcı olmayacaktır. Teşekkürlerimle...

Sayın İsmail Fazıl, Eminönü Yeni Cami karşısındaki çiçekçilere hiç gitmiş miydiniz? O civarda tohumun her çeşidini bulmak mümkün oluyor. Ben henüz oradan aldığım tohumları yeni ektim. Eğer top fesleğeni de yetiştirebilirsem haber veririm.

yeşilisev 17-04-2009 18:30

Fesleğeni salataya değil de Napolitan Spagetti yapmak için kullanıcam. Maretlerde çok az miktardaki fesleğeni 2.5 tl den satıyorlar. Bu arada napolitan spagetti çok güzel ve mideyi rahatlatıcı bir özelliği var. Denemenizi tavsiye ederim.

deryailter 24-05-2009 06:32

Bütün mesajları okudum iyice kafam karıştı..
Bende top feslegen var..Bir ay kadar önce fide olarak almıştım.Kapalı yerde devamlı güneşte duruyor vede az suluyorum ama boyuna büyümesi devam ediyor.
Gölgeye alsam dahamı iyi gelişir acaba.

radem63 13-06-2009 19:02

1 Eklenti(ler)
Şubat ayında ektiğim fesleğenim hiç gelişmiyor:(

hüzün 07-08-2009 21:56

Arkadaşlar bizim buralarda ağaçhaline gelmiş fesleğenler mevcut budanıyor ve daha da gelişiyorlar .Ben de bayılıyorumama bir tane bile fesleğenim yok henüz.

Neslihan- 26-08-2009 01:04

Fesleğenime çokmu su verdim anlamadım nedensiz bir şekilde nane kurutmuş gibi kurumaya başladı ayrıa toprağı kuru. Hafif yeşilimsi bazı yaprakları var ama kurtulurmu bilemiyorum lütfen yardım edermisiniz??

Süleyman Koçak 26-08-2009 09:25

Aslında hikaye Isparta'da bir seyyar satıcının birkaç liraya sattığı fesleğen saksılarını görünce başladı. O hevesle eve gelir gelmez çimlendirdiğim fesleğenlerimi, gür bir top fesleğen formuna nasıl sokacağımı düşünürken (acaba bir saksıya birden fazla mı dikilmeli, fideler büyümeden uç alma yöntemi mi uygulanmalı v.s.), tevafuken iki fesleğen türünün birbirinden farklı olduğunu öğrendim. Ve böylece top fesleğen hayalim saksıya düştü.. Şimdi ise normal fesleğenlerimin gelişimini izlemekten başka yapılacak birşey kalmadı..
Selamlar.

anıl özgür 18-10-2009 01:46

Arkadaşımın fesleğeni güneşte kaldığı için bir ara kurumak üzereydi. Al sen belki kurtarırsın dedi. Hiç bilgim yoktu. Önce sulama sorunu çözdüm. iyi de bir yer buldum. Tesadüfen öğrendim bakmayı. Şimdilik sağlıklı. Söylenildiği üzere bende sabahları ve akşamları azar azar suluyorum. Merak ettiğim bir iki şey var. Bir senelik bir bitki olduğu kesin bir doğru mu? Yani istisnai durumlar **** koşullar yok mudur? Ömrünü uzatmak mümkün müdür? Onun dışında Benim fesleğenim her gün düzenli olarak bir düzüne yaprak döküyor ve bir o kadar yeni yaprak veriyor. Bu normal mi? Selamlar.

burcuy100 24-11-2009 10:02

İki-üç gün önce bahçedeki büyük yapraklı fesleğenle reyhanı havalar soğuduğu için donmasın diye saksıya ekip içeri aldım. Kötü yapraklarını budadım, ışığı güzel bir yere koydum ve sık sık azar azar suluyorum, ama nerdeyse tamamen kuruyup gittiler. Nerede hata yaptığımı bilemiyorum, acaba kurtarmak mümkün müdür, yoksa yeniden tohumdan mı yetiştirmeliyim? Şu fesleğenleri bir türlü yaşatamıyorum, nasıl bir hata yaptığımı da bilemiyorum...

denizakvaryumu 24-11-2009 11:15

Fesleğenler tek yıllık bitkidir.

İçeri alsanız da öleceklerdir.

cenan 22-01-2010 14:41

Fesleğen tohumu hangi ayda ekilmelidir?

Kiraz 22-01-2010 16:00

Sevgili Cenan, baharın başında bahçeye ektiklerim çimlenmiyor. Havalar biraz daha ısınınca (mayıs ayında) ektiklerimde problem olmuyor.

cenan 22-01-2010 16:03

Teşekkür ederim kiraz. Ben saksıda yetiştirmeyi düşünüyorum.Evin içinde çimlendirebilirim değil mi?

Kiraz 22-01-2010 16:05

Çimlendirebilirsin, aydınlık bir yere koyarsan problem olmaz.

a1919 01-04-2010 14:10

2 hafta önce fesleğen tohumları ektim ama hiç bir hareket yok. Fesleğen kaç günde çıkmaya başlar? Umudu kesmeli miyim artık?Teşekkürler

pembegül 01-04-2010 14:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi a1919 (Mesaj 608051)
2 hafta önce fesleğen tohumları ektim ama hiç bir hareket yok. Fesleğen kaç günde çıkmaya başlar? Umudu kesmeli miyim artık?Teşekkürler

Fesleğen suyu ve sıcağı çok sever evde çimlendirmeniz gerekir bu güne kadar çimlenmedi ise nemli ve sıcak tutmalısınız .

defnilaume 20-04-2010 12:15

2 Eklenti(ler)
Arkadaşlar,
çarşıdan aldığım 2 adet bordo fesleğenlerin birini yere diğerini saksıya diktim.
Alalı 1 ay olmak üzere maalesef her ikisindede bir gelişme olmadı.toprak gübreli,gün aşırı suluyorum,sabah güneşini görüyorlar ama büyüme yok :(
Ne yapmalıyım?

gülsümkaya 08-06-2010 17:57

yemeklerde kullanılan fesleğen
 
2 Eklenti(ler)
annemden yemeklerde kullanılan fesleğen tohumu alıp ektim .şimdi bu büyüyenler fesleğen mi anlayamıyorum .yaprakları çok büyük gözüküyor.

Zeytinci 08-06-2010 22:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gülsümkaya (Mesaj 654683)
şimdi bu büyüyenler fesleğen mi anlayamıyorum .

Adı reyhan. Yeşil reyhan. Bir de kahverengisi var. Fesleğen ailesinden.

Zeytinci 14-06-2010 22:32

Tohumdan yetiştirdiğim Kırmızı Reyhan'lar boylandı. Yaprakları muhteşem kokuyor. Salatalara çeşni katma olarak mükemmel tat.

Emre İlhan 20-06-2010 22:26

5 Eklenti(ler)
;)Yaklaşık üç yıldır baktığımız çok yıllık fesleğen.Kışın yapraklarını döküyor ve baharda yeniden açıyor.

Emre İlhan 20-06-2010 23:14

2 Eklenti(ler)
;)Havai köklendirme denemesi yaptım ve başarılı oldu köklenmeyi sağladım.

üzüm 21-06-2010 19:57

Sayın emreilhan,

Çok yıllık fesleğenden bahsedildiğini duymuş ama görmemiştim. Fotograflar için teşekkür ederim.

Emre İlhan 21-06-2010 22:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi üzüm (Mesaj 662061)
Sayın emreilhan,

Çok yıllık fesleğenden bahsedildiğini duymuş ama görmemiştim. Fotograflar için teşekkür ederim.


;)Önemli değil ne demek.

Saygılar.

umutyolcusu 22-06-2010 08:29

3 Eklenti(ler)
Bunlarda bizim fesleğenler.İlki annemin benim verdiğim tohumlarla yetişen fesleğeni diğeride aynı tohumdan aynı zamanda(minik olanlar)ekilen benimkiler.Sanırım benim toprak gübresiz olduğundan gelişemediler.Daha seyrekleyeceğim tabi.Alttakide iri yapraklı fesleğen.Acaba dalları çoğalsın diye uç alma yapılacak mı biber gibi?
Eklenti 154993
Eklenti 154995
Eklenti 154994

mehmet55 22-06-2010 17:16

Reyhan[fesleğen] bende ektim bu bitki biraz kuvvetli toprağı seviyor toprağını sevmese yaprakları sararıyor gübrelemek gerekiyor

zekkayseri 25-07-2010 10:54

3 Eklenti(ler)
işte bu da benim top fesleğenim ve fesleğenimden aldığım çelikler

Eklenti 162643
Eklenti 162644
Eklenti 162645

fesleğenlerim kış aylarında ölmezlerse eğer bu şekilde küçük fideler haline getirip piyasaya sürmeyi düşünüyorum.

zekkayseri 26-07-2010 13:34

küçük yapraklı bu fesleğenler evde kışın kururlar mı yoksa çok yıllıkmıdırlar.

alihan444 29-07-2010 11:22

çok önemli bir sorum olacak.ben pazardan aldığım top top olan fesleğenleri yetiştirip kuruyuncada tohumlarını alıyorum.sonra diğer yıl kendim o fesleğen tohumlarını ekiyorum.ama benim ektiklerim tek tek çıkıyor.öyle toplu toplu nasıl yapılır?

mehmet55 30-07-2010 14:22

1 Eklenti(ler)
Fesleğenler büyüyünce toplu oluyorlar belki gölgeli yere ekmiş olabilirsin yeteri kadar güneş almazsa uzar gider

ankdemir 05-08-2010 08:17

1 Eklenti(ler)
Bu da benim fesleğenim. Arada az az koparıp yoğurda falan karıştırıp yiyorum :p

Eklenti 164287

Gülbeşeker 18-09-2010 12:05

mehmet55 bey fesleğeniniz çok güzel gözüküyor tohumundan rica edebiliriim

aslı1 27-04-2011 14:18

1 Eklenti(ler)
:( minik fesleğenlerim devrilmeye başladı,çok mu suladım acaba,bunları nasıl sulamam gerekiyor fısfısla suluyorum..herkese sevgiler

dindymene 02-05-2011 15:02

bende de aynı problem oldu aslı :( umarım biri cevap verir :(


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:58.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024