agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Tıbbi, ıtri, boyar, aromatik bitkiler (http://www.agaclar.net/forum/tibbi-itri-boyar-aromatik-bitkiler/)
-   -   Kapari (Capparis spinosa) (http://www.agaclar.net/forum/tibbi-itri-boyar-aromatik-bitkiler/1275.htm)

ilker_eroglu 29-07-2007 18:38

Ben internet sitelerinde ve yazılı kaynaklarda yaptıgım arastırmalarda tutmama ihtimalinden bahsetmiyorlar. Sadece tuz oranı yüksek topraklarada yetişmesinin zor oldugunu biliyorum sizce 10 adet fidandan 7 adedinin tutmaması nedenş ne olabilir arastırdınız mı ? Arastırdıysanız sonuclarınızı bizle paylaşabilirmisiniz.

Saygılarımla

İlker EROĞLU

akca 23-09-2007 23:12

Merhaba arkadaslar,
Bir suredir kapari yetistiriciligi uzerine arastirma yapmaktayiz. Amacimiz tarim arazimizde kapari ureterek, kuracagimiz orta olcekli bir tesiste kaparinin salamurasini yapmak ve ardindan bu urunun ihracatini gerceklestirmektir.

Ancak ozellikle, kapari bitkisinin donum basina verimliligi konusunda internet uzerinde degisik kurumlara ait celiskili bilgilerle karsilasmaktayiz. Ozellikle her turlu kaynak bilginin sadece www.kapari.com sitesine dayandirilmasi, tek yanli bilgiden oteye gecilmemesine neden olmaktadir. Tum bu celiskiler, yapacagimiz bu ciddi yatirim konusundaki kararimizi etkilemektedir.

Bu nedenle, kapari bitkisinin yetistirilmesi, donum basina elde edilecek urun, dikim maliyetleri, vb. konularda bilimsel calismalara/verilere ulasmamiz icin sizlerin yardimlarina ihtiyac duymaktayiz. Onumuzdeki donemde (2008 Mayis-Haziran) urun alabilmemiz icin bu sene kac yasinda fidan ekmemiz gerekir ve bize yaklasik donum basina ne kadar urun getirecektir?

Ilginiz icin simdiden cok tesekkur ederim.
Saygilarimla,

okavlak 24-09-2007 22:36

kapari
 
iyi geceler

şu anda görevde olan bir subayım ve önümüzdeki ağustos ayında emekli olarak konya da kapari yetiştiriciliği yapmayı ve sizin gibi orta ölçekli bir tesis kurarak kaparileri değerlendirmeyi planlıyorum.

bu konuda bir yılı aşkın süredir araştırma yapıyorum.
bu konuda denizli ve burdur a giderek araştırma yaptım. her iki ildede kapari tarımının yapılmadığını gördüm.Tamamen doğadan toplanarak değerlendiriliyor.
internetten oldukça geniş bir arşiv oluşturdum.Diğer ülkelerdeki kapari yetiştiriciliğini de inceledim.

sizinde birikiminizden faydalanmak isterim.
buradan dosya gönderemedim. mail adresinizi verirseniz size bazı bilgiler / dosyalar gönderebilirim.

iyi geceler...

oktaykavlak@gmail.com

ilker_eroglu 18-10-2007 02:46

Merhaba;

Sn.okavlak mail adresim ilker_eroglu@msn.com paylaşımlarınız için tesekkür ederim.

İlker

ilker_eroglu 11-11-2007 20:06

Kapari Üretimi Hk
 
Merhaba;

Cevresinde arkdaslarında arkdasının arkdasında :p bile olsa kapari yetiştiren kişilerle görüşmek istiyorum lütfen tanıdıkları olan varsa benle irtibata gecsinler.

Yardımlarınız için şimdiden tesekkür ederim.

Saygılarımla

İlker

ilker_eroglu 11-11-2007 23:08

Merhaba;

Konu hakkında teorik olarak bilgim cok fakat pratikte bu işle ugrasan birisiyle görüşmek istiyorum.

Göndermiş oldugunuz link için tesekkür ederim.Daha önce incelemiştim:p


Saygılarımla

İlker

ademm 03-02-2008 14:24

kapari
 
arkadaşlar kapari hakkında bir çok yeni bilgi buldum ama kapari asitlemesini bir türlü bulşamadım yardımcı olursanız sevinirinm

ademm 05-02-2008 19:59

kapari
 
kapari yetiştirmeye çalışıyorum elimde tohum var bilgi paylaşımı yapmak isrterim

ademm 05-02-2008 20:21

selamlar kapari yetişrmeye yeni başlıyorum şu anda tohum temin ettim pazar bilgisi paylaşımı bekliyorum saygılarımla adem

bengi_su 16-02-2008 17:15

Kapariyi burda doğal alanda bulabiliyo benim teyzem bende çok merak ediyorum toplamaya gel diyo onların evin o aralarda bolca yetişiyo ve herkez topluyo bi kısmet olup gidemedim inanılmaz güzel oluyo salamurası ama yetiştirildiğini duymamıştım hiç biraz araştırdım çorak alanları seviyo sanırım bizimde böyle bi arsamız var köyde çorak tarıma elverişli bi arazi deil çok sulanmıyo ekin ekiliyo genelde ama artık havların azizliği ekinlerde verimsizleşti bu kapari uygunmudur çok fazla sulanmayan bi arazide yetişebilirmi bide Konyada bu bitki yetişiyo ben dallarından çelik alsamda yetiştirsem olurmu?

ilker_eroglu 03-03-2008 03:28

Sn Bögürtlen,

Merhabalar kapari yetiştirmeyi ticari olarakmı düşünüyorsunuz.

40 adet fidanı 2 adet ekseniz 50 adet cukur acmanız gerek buda sanırsam 1 dönümlük bir alan size yetecek 4 adet ekseniz 12.5 cukur yapmakta.

Ürün alamanız en az 3 yıl sürecektik fidanın yaşı ürün alma süresini etkilememektedir.Ticari olarak yetiştirmeyi düşünüyorsunuz sizle bilgi paylaşımında bulunmak isterim.

Saygılarımla

İlker

böğürtlen 03-03-2008 11:04

İlker bey,
Aslında ileriki dönemler için ticari amaclı düşünüyorum. Ürün almaya gelince benim acelem yok çünkü emekliyim ve arazimde en iyi ne olur onun arayışı içindeyim. Şuan tek yapmak istediğim bulunduğum bölgede kapariyi yetiştiebilirsem buradaki insanlara örnek teşkil etmek. Çünkü yukarda belirttiğim gibi susuz bir alanda yaşıyoruz ve hazineden satın aldığımız 42 dekar bir arazim var. Bu alanı en iyi şekilde değerlendirmek istiyorum. Deneme amaçlı yapacağım. Çünkü kimine göre yüksek rakımda olmuyor kimine görede 2000 rakımlara kadar yetişebildiği yazılıyor, deneyip göreceğim eğer olursada toprağımı erozyona karşı koruyacağım. Bilgilerinizden faydalanmak isterim, bu forma yazmaktaki amacımda kapariyi yetiştirenlerin bilgi ve tecrübelerinden faydalanmaktır. Şimdiden paylaşımlarınız için teşekkürler.

saygılarımla, Böğürtlen

AfyonluSedat 20-04-2008 18:59

kapari tohumu nasıl çimlenir?
 
kapari tohumu nasıl çimlenir?yardımıcı olurmuusunuz?asitleme yöntemi nasıl yapılır...

MeyveliTepe 22-04-2008 10:55

Arkadaşlar bu bitkiyi dikmeyi deneyen oldu mu? Evimize giden yolun bir kenarında 40-50 metre uzunluğunda, yer yer 3-4 metre yüksekliğinde bir şev var. Yağmurlar toprağı yumuşattığında toprak yola dökülüyor. Öyle bir yere dikebilir miyim? Meyvesini almasam da olur, beklentim duvar veya beton yapmadan doğal bir stabilizasyon sağlamak, ne dersiniz?

papillon22 24-04-2008 01:20

merhaba
 
Ben de kapariyi yetiştirip pazarlama konusunda bilgi edinmeye çalışıyorum.
http://www.haberx.com/n/1063362/silv...uretilecek.htm Geçenlerde bu linki buldum. Ancak projenin sonunda neler olduğuna dair hiç bir kayda rastlayamadım. Yani başarılı oldumu, istenen sonuca ulaşıldımı? Konuyla ilgili ayrıntılı bilgi sahibi kişilerden bilgilerini benimle paylaşmalarını rica ediyorum. sibelhosgonul@yahoo.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. saygılar

opalon 27-04-2008 12:52

benimde bandırma edincikte ve çankırı korgunda 10 dönümlük arazim var bu kapari oralarda olurmu acaba edinciktekiler de zeytin ekimi var ama korgun dağ başı genelde boş kıraç arazi bir çam ekin diyorlar ama kapari daha çok ilgilendirdi beni c türünden denesm diyorum bir kaç site gezdim ama emin olamadım ne dersiniz denemeye değermi

opalon 27-04-2008 12:55

ayrıca edincik zeytini su zeytiniydi eskiden şimdi yağ zeytinine döndü yeni çok ağaç dikildi ama halk biraz neşesiz bu konuda zeytinin kalitesi düştü alım fiyatıda düştü kapari tutarsa kooperatif kurulabilir

MeyveliTepe 27-04-2008 20:58

Soruma bir yanıt gelmediğine göre benzer bir deneyim olmadı galiba. Her neyse, be de bekleyemedim. Bir paket fidan (ya da kök) getirterek yol kenarında sürekli toprak dökülen şev kısımlarına köstebek deliğinden hallice çukurlar açarak bazen 1mt, bazen 1,5mt aralıklarla ektim. Şev yüksekliğinin 3-4 metreyi bulduğu yerlere altlı üstlü de ektiğim oldu. Gerisini göreceğiz artık bakalım ne olur...

ilker_eroglu 01-05-2008 11:21

Sayın meyvelitepe,

Kapari.com sitesinde ekimi konusunda bilgi veriyorlar oradan inceleme yaparak ekim yapabilirsiniz.

Geç cevap yazdıgım için kusura bakmayın.

Saygılarımla

İlker

ilker_eroglu 01-05-2008 11:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi opalon (Mesaj 229432)
benimde bandırma edincikte ve çankırı korgunda 10 dönümlük arazim var bu kapari oralarda olurmu acaba edinciktekiler de zeytin ekimi var ama korgun dağ başı genelde boş kıraç arazi bir çam ekin diyorlar ama kapari daha çok ilgilendirdi beni c türünden denesm diyorum bir kaç site gezdim ama emin olamadım ne dersiniz denemeye değermi

Sn opalon,

Konu hakkında biraz bilgim var merakettiginiz konularda yardımcı olmaya çalışırım.

Saygılarımla

İlker

papillon22 03-05-2008 01:35

Kapari hakkında yazılanların tümünü okudum. Bulunduğum yerdeki bir konserve firmasıyla da görüştüm. Türkiye de kapari yetiştirmenin maliyeti; özellikle işçilik maliyeti çok yüksek olduğundan( çünkü 1 sezonda ortalama 20 hasat gerçekleştiriliyor Mayıs- Ekim ayları arası) Buradaki işleme ve ihracat firmaları Türki cumhuriyetleden ithal yoluna gitmekteymiş. Zaten Türkiye de dağınık ve doğal (yabani) halde yetişen kaparileri Köylüler toptancılar için hergün belli bir saat ayırıp küçük miktarlarda cep harçlığı bile olmayacak miktarlarda bir bedel için topluyorlarmış. Bunları da genellikle menşei yabancı ülkeler olan işleme fabrikaları köy köy dolaşıp organize etmekteymiş. Ancak çok bilinçsiz ve düzensiz toplama sonucu fabrikada ön işleme sonucu fire miktarı artmaktaymış. Bu nedenlerden dolayı da işçiliğin çok çok düşük olduğu ve kültürünün yapıldığı Türki Cumhuriyetlerinden (Özbekistan vb.) satın alma yoluna gitmektelermiş. Zaten ülkemizde her yıl toplanabilen kapari miktarı 5 milyon ton iken dış talep 40 milyon tonmuş. Kanımca üretimi yapılabilir uygun toprak ve iklimde. Ancak ya tarla, bahçe kendinize ait olacak veya işçi maliyetini düşürmek için üretmeyip toplatıp satacaksınız.

Tohumlarının kabuklarının çok kalın ve sert olmasından dolayı da çimlenme güçlüğü varmış ve % 8 oranında bir çimlenme gözleniyormuş. Bunu kırmak içinse; ya tohumları mekanik aşındırmaya tabi tutacakmışsınız, ya katlama yapacakmışsınız veya suda bekletme yöntemi uygulayacakmışsınız. Veya ekilen tohum miktarını arttırarak çimlenme oranını da arttırabilirsiniz.

Bu arada toplatıp satmak isteyenler için ülkemizde Bursa, İzmir ve İstanbulda ihracat firmaları varmış. Bunlarla bağlantı kurmanızda fayda var.

Kendiniz yetiştirme yolunu seçerseniz şayet çeşitli firmalar sizin markanız altında fason üretim yapmakta ve salamurasını hazırlamaktalar.

saygılarımla..

ilker_eroglu 05-05-2008 19:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi papillon22 (Mesaj 231907)
Kapari hakkında yazılanların tümünü okudum. Bulunduğum yerdeki bir konserve firmasıyla da görüştüm. Türkiye de kapari yetiştirmenin maliyeti; özellikle işçilik maliyeti çok yüksek olduğundan( çünkü 1 sezonda ortalama 20 hasat gerçekleştiriliyor Mayıs- Ekim ayları arası) Buradaki işleme ve ihracat firmaları Türki cumhuriyetleden ithal yoluna gitmekteymiş. Zaten Türkiye de dağınık ve doğal (yabani) halde yetişen kaparileri Köylüler toptancılar için hergün belli bir saat ayırıp küçük miktarlarda cep harçlığı bile olmayacak miktarlarda bir bedel için topluyorlarmış. Bunları da genellikle menşei yabancı ülkeler olan işleme fabrikaları köy köy dolaşıp organize etmekteymiş. Ancak çok bilinçsiz ve düzensiz toplama sonucu fabrikada ön işleme sonucu fire miktarı artmaktaymış. Bu nedenlerden dolayı da işçiliğin çok çok düşük olduğu ve kültürünün yapıldığı Türki Cumhuriyetlerinden (Özbekistan vb.) satın alma yoluna gitmektelermiş. Zaten ülkemizde her yıl toplanabilen kapari miktarı 5 milyon ton iken dış talep 40 milyon tonmuş. Kanımca üretimi yapılabilir uygun toprak ve iklimde. Ancak ya tarla, bahçe kendinize ait olacak veya işçi maliyetini düşürmek için üretmeyip toplatıp satacaksınız.

Tohumlarının kabuklarının çok kalın ve sert olmasından dolayı da çimlenme güçlüğü varmış ve % 8 oranında bir çimlenme gözleniyormuş. Bunu kırmak içinse; ya tohumları mekanik aşındırmaya tabi tutacakmışsınız, ya katlama yapacakmışsınız veya suda bekletme yöntemi uygulayacakmışsınız. Veya ekilen tohum miktarını arttırarak çimlenme oranını da arttırabilirsiniz.

Bu arada toplatıp satmak isteyenler için ülkemizde Bursa, İzmir ve İstanbulda ihracat firmaları varmış. Bunlarla bağlantı kurmanızda fayda var.

Kendiniz yetiştirme yolunu seçerseniz şayet çeşitli firmalar sizin markanız altında fason üretim yapmakta ve salamurasını hazırlamaktalar.

saygılarımla..


Sn papillon22,

Bilgiler için tesekkür ederim bende toplama maliyetin cok oldugunu fark ettigim için kısa bir süre önce üretimden vazgectim.

Yabancı dil bilgim olmadıgı için yurtdışındaki kaynakları araştıramadım. İtalya,İspanya,Fas gibi ülkelerin bu üründen iyi kazanç sagladıklarını yazan yazılar duydum fakat teyit ettiremedim.

Avrupa ülkelerinde işçi maliyetinin bizden fazla oldugunu düşündügümüzde bu ürünü toplamak adına bir araç veya daha degişik bir toplama şekli bulmuş olabilirlermi zamanınız var ise bu konudaki bilgileride araştırıo bizle paylaşa bilirmisiniz.

Saygılarımla

İlker

Avanos 14-05-2008 10:34

Arkadaşlar
Çağımızdaki en önemli konu pazarlama üretmeden daha önce gelmektedir.
Kapari 15 gündür araştırıyorum ciddi bir firme bulmadım kapari.com yazmış şöle süper böle güzel geleneksel mantık daima iyidir. Herkezin gittiği yoldan gitmek. Gördüğüm kadarı ile toplamak zor. satmak dahada zor ben 35 yaşına kadar kapari satan market görmedim. Onun için deneden çok çevreye bakın. Üretecek arkadaşlara şunu söylerim son 15 yılda tavsiye edilen yeni üretimlerden devekuşu angora tavşanları ve benzerleri nerde sadece kültür mantarı tuttu bu ürünleri size satacak olanların değil üretim satanlardan bir bilgi alın daha ben bulamadım üretim satanı bulan olursa yazsın direk bilgi alalım. kitapta yazanlar hiç bir zaman yeterli değildir.

ilker_eroglu 14-05-2008 14:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sivas5858 (Mesaj 235916)
Arkadaşlar
Çağımızdaki en önemli konu pazarlama üretmeden daha önce gelmektedir.
Kapari 15 gündür araştırıyorum ciddi bir firme bulmadım kapari.com yazmış şöle süper böle güzel geleneksel mantık daima iyidir. Herkezin gittiği yoldan gitmek. Gördüğüm kadarı ile toplamak zor. satmak dahada zor ben 35 yaşına kadar kapari satan market görmedim. Onun için deneden çok çevreye bakın. Üretecek arkadaşlara şunu söylerim son 15 yılda tavsiye edilen yeni üretimlerden devekuşu angora tavşanları ve benzerleri nerde sadece kültür mantarı tuttu bu ürünleri size satacak olanların değil üretim satanlardan bir bilgi alın daha ben bulamadım üretim satanı bulan olursa yazsın direk bilgi alalım. kitapta yazanlar hiç bir zaman yeterli değildir.



Sn sivas5858,

Pazarlama konusunda aklınıza takılan bir konu varsa Türkiyede bu ürünün alımını yapan firmaların bir kaçının iletişim bilgisini verebilirim.

Ürün ülkemizde yeterince yetiştirelemedigi için Kafkas ülkelerinde gelmektedir.

Toplamasının zor olması nedeniyle insanlar vazgeciyor acaba bu ürün başka ülkelerde nasıl toplanıyor diye bilgi bulamıyor ve toplaması zor diyerek vazgeciyoruz.

Toplamayla ilgili bilgilere ulaşırsanız burada bizle paylaşmanızı rica ederim.

Saygılarımla

İlker

akkilic 15-06-2008 22:28

Herkese Merhaba,
Bu siteye az önce üye oldum ve gerçekten çok değerli arkadaşların olduğunu gördüm...Ben 35 yaşındayım..Kapariyi 10 yaşımdan beri,yani yaklaşık 20 yıldır iyi bilir,iyi tanırım. Ve uzun yıllar cep harçlığımı ,okul masraflarımı karşılamak için topladım...Denizliliyim..Yıllarca dünyanın en iyi en kaliteli kaparisini(gebere) toplamışız ama diğer bütün işlerde olduğu gibi kaynaklarımıza hiçbirşekilde sahip cıkamamışız...Bir dönem biz de fidan üretmeyi, tarlaya dikmeyi düşündük,ama mesleğim beni başka illere atınca hepsi unutuldu...Ama bu sene ilk etapta 20 bin yetiştirmek için ve 15 dönümlük bir araziye dikme çalışmalarına başladım...İlgilenen arkadaşlara önümüzdeki yıl için tabi fidan temin edebilirim...Tabi bu ürün için en büyük iki sıkıntı ürünün toplanması ve piyasa fiyatının istikrarsız oluşu...Bundan 10-15 yıl önce diyebilirim ki 3 kilosunun fiyatı bir günlük işci yövmiyesine denk geliyordu.yani 15 ytl bugünkü rakamlarla.bu da kilosunun 5 ytl olması anlamına geliyor.ama şu an fiyat çok düşük 1,2 ytl.Ama bu şekilde bile kurtaracağından emin olabilirsiniz....tabi bu aynı zamanda sizin işinizi nasıl,nerede yaptığınıza, üretim miktarınıza ve birçok ddurumlara da bağlı. İlginenen arkadaşlara özelden veya buradan konuyla ilgili elimden geeldiğince hertürlü yardımı yapmaya hazırım...

akkilic 15-06-2008 22:34

bu arada şunu da belirtmeliyim..Bu iş diğer işlerle kesinlikle karıştırılmamalı..Angora tavşanı yok cincila vb..Evet forumda yazan arkadaşıma katılıyorum...ama kapari işi öyle değil..Ve şundan adım gibi eminim..3-5 yıla kalmaz iç tüketim patlaması olacak.Çünkü herşeyin doğal olanına ,organik olanına müthiş bir akın var..İsrailli bile gelip ta Erzurumda Erzincanda organik tarım için uğraş veriyorsa ve kapari gibi mucize bir bitki hak ettiği saltanata er geç kavuşacaktır.Saygılarımla

BirLira 05-09-2008 22:10

1 Eklenti(ler)
Doğada kendiliğinden yetişen bu bitkiyi bu yaz Çanakkale'de gördüm,
eğimli yol kenarında daha çok aşağıya doğru büyüme sergilemiş.
Bitkinin üzerinde yüzlerce çiçek vardı, yoğun güzel bir kokusu var.
Bu koku **** nektar bombus ve balarılarını cezbedici olmalı ki
çiçeklerin üzeri inanılmaz derecede arı kaynıyordu.

Eklenti 46533

zulkufhacettepe 16-10-2008 13:53

2,5 lt'lki kola şişesini yatay olarak koy, içine 1/3'üne karınca yuvalarının önünden içi karınca dolu bir toprak koy, sonra üstüne kapari tohumlarını at. Şişenin birçok yerinden iğne ile karıncalarnı çıkmayacağı şekilde del, hava alsınlar. Karıncaları 2 hafta boyunca misafir et. Evinde, biraz aydınlık güneş görmeyen yere koy şişeyi, zemini betona gelsin. 2 hafta sonunda şişeyi boşalt, tohumları tane tane al ve hemen çimlendirme tüplerine koy, bak göreceksin 2 hafta içinde çimlenecektir. Çünkü karıncalar o tohumları ağızlarına aldığında ağızlarındaki bulunan bir sıvı sayesinde çimlenmeye geçmektedirler. Hadi hayırlısı.

Sergüzen 16-10-2008 21:29

Karıncaların ağzındaki sıvı formikasit ihtiva ediyor.

sokak lambası 26-03-2009 03:56

Dikensiz Kapari


http://img106.imageshack.us/img106/5...nsizkapari.jpg


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:32.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024