agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Tıbbi, ıtri, boyar, aromatik bitkiler (http://www.agaclar.net/forum/tibbi-itri-boyar-aromatik-bitkiler/)
-   -   Hypericum perforatum (Sarı Kantaron - Binbirdelik otu) (http://www.agaclar.net/forum/tibbi-itri-boyar-aromatik-bitkiler/1273.htm)

bonsaisever 28-05-2006 17:15

Hypericum perforatum (Sarı Kantaron - Binbirdelik otu)
 
1 Eklenti(ler)
Eklenti 1580

Tarla, yol ve orman kıyılarında, tepelerde ve çayırlarda Temmuz’dan Eylül’e kadar çiçeklenen ve ülkemizde, sarı kantaron, kan otu, kılıç otu, mayasıl otu ve yara otu gibi yöresel adlara da sahip olan şifalı bir bitkidir. Bitki 25-60 cm boyunda olup, çok dallıdır ve sapları ayrı olduğu halde bir şemsiye biçimindeki çiçekleri 5 parçalı, korolla altın sarısı renkli ve kenarları siyah renkli guddeli tüyler ile çevrilidir . Erkek organları çok adette ve 3 demet halinde bir araya toplanmıştır. Yapraklar ışığa karşı tutulduğunda, yağ guddeleri, parlak noktacıklar halinde kolaylıkla görülür. Bitkiye Binbirdelik otu denmesi bu özellikten ileri gelmektedir. Yanılmamak için, tam olarak açmış bir çiçeği parmaklarınızın arasında ezdiğinizde, ondan kırmızı bir su aktığını göreceksiniz. Tanen (tannin), uçucu yağlar (carophyllene, pinene, limonene, myrcene), flavon türevleri (flavonoids; quercitrin, quercitin, rutin), hipericin (hypericin, pseudohypericin), karoten (carotene), Vitamin C ve resin içermektedir. Binbirdelik otunun Türkiye' de 70 kadar türü olup; bu türlerden büyük çiçekli binbirdelikotunu (koyunkıran, kuzukıran),(Hypericum calycinum L.) yiyen hayvanlar (Koyun, sığır,at) dan yalnız beyaz tüylü olanlarda bazen ölümle sonuçlanan, deri hastalıkları meydana gelir. Siyah tüylü hayvanlarda bu tip bir duyarlılık meydana gelmemektedir. Avrupa ve Anadolu ‘da yaygın bir bitki olup; Hristiyan inancında kutsal bir yeri vardır. Avusturya’da İsa’nın haç kanı, , Tanrı kayrası otu ve peygamber kanı gibi isimlerle anılmaktadır.

Binbirdelikotu çayı ; sinir yaralanmalarında ve her türlü sinirsel şikayetlerde, çarpma sonucu yaralanmalarda ve ağır kaldırma sonucu ortaya çıkan rahatsızlıklarda kullanılabilir. Ayrıca o, ishale karşı da etkili bir bitkidir. Sinirsel yüz ağrıları , günde 2-3 bardak binbirdelikotu çayı içip, dıştan da (haricen) ağrılı bölgeler uzunca bir süre binbirdelikotu yağı ile ovalanarak iyileştirilebilir. Bitkinin ayrıca, sinir iyileştirici olarak adlandırılan ve sinirsel rahatsızlıklarda, nevrozlarda, uykusuzlukta ve sinir yorgunluklarında başarıyla kullanılan bir de tentürü (Binbirdelikotu Tentürü) hazırlanabilir. Bu tentür dıstan (haricen) friksiyon (ovarak sürme) biçiminde, içten (dahilen) ise, günde 10-15 damla, 1 yemek kaşığı suya karıştırılarak kullanılır. Konuşma bozukluklarında, rahatsız uykularda, histeri krizlerinde, uyurgezerlikte olduğu kadar, yatağa işeme ve depresyonlarda da başarıyla kullanılabilir. Tüm bu hastalıklarda içten binbirdelikotu çayını kullanırken, bir yandan da oturma çok olumlu sonuçlar verdiği söylenebilir. Haftanın 6 günü, arka arkaya ayak banyoları alınması da tavsiye edilmektedir. Sinir sistemi ile ilgili tüm rahatsızlıklarda bu kür önemlidir.

Gelişme çağındaki genç kızların, bir süre (Birkaç ay) günde 2 bardak binbirdelikotu çayı içmeleri tavsiye edilir. Bu çay, cinsel organların gelişmesine yardımcı olacak ve adet görme düzensizliklerine son verecektir. Çok ünlü olan Binbirdelikotu (Kantaron) Yağı’da hiç bir evde eksik olmamalıdır. Gerçekten de binbirdelikotu yağı ; ağrı kesici, iltihap önleyici ve iyileştirici özellikleriyle, en iyi yara yağıdır. Bu yağı herkes kolayca hazırlayabilir. İyılestirme gücünü en az 2 yıl korur ve yalnızca açık yaralarda, yeni yaralanmalarda, hematomlarda (Deride mavi-mor lekeler), beze şişkinliklerinde, güneş yanıklarında ve pürüzlü yüz ciltlerinde bakım toniği olarak kullanılmakla kalmayıp, uçuklar (herpes), varisli damarlar, basurlar (hemorrhoids), sırt ağrıları, lumbago, siyatik, mafsal (eklem) iltihabı, romatizma ve felçli-inmeli (paralysis) bölgelerde de etkili bir friksiyon (Ovarak sürme) yağı olarak kullanılabilir. Yanıklarda ve haşlanmalarda etkili bir yağa sahip olabilmek için bitkinin çiçekleri keten tohumu yağına yatırılır. Bu yağ, güneş yanıklarında da kullanılabilir. Karınlarına zeytinyağı ile hazırlanmış binbirdelikotu (Kantaron) yağı sürüldüğünde karın ağrısı çeken bebeklerin ağlamaları sona erebilir.

Kullanım Biçimleri :

Çay Hazırlamak : 1 tatlı kaşığı dolusu bitki, orta boy 1 su bardağı kaynamıs suya eklenir ve 3-4 dakika demlendikten sonra süzülür. Yukarıda belirtilen durumlarda günde 2-3 bardak içilir.

Binbirdelikotu (Kantaron) Yağı Hazırlamak : Günesli havada toplanmıs çiçekler, gevsek biçimde bir siseye doldurulur ve üstüne, sızma zeytinyağı eklenir. Zeytinyağı çiçekleri örtmelidir. Mayalanma süresi olan 3-5 gün süresince sisenin kapağı açık tutulur ve arada bir çalkalanarak, günesli bir yerde bekletilir. Daha sonra şişenin kapağı kapatılır ve 4-5 hafta boyunca, arada bir çalkalanarak güneste bekletilir. Süre sonunda süzülür, çiçekler de sıkılır ve koyu renkli şişelere doldurularak saklanır. Yanık yaraları için, zeytinyağı yerine, ketentohumu yağı kullanılır.

Binbirdelikotu (Kantaron) Tentürü Hazırlamak : 1 lt konyağın içine, güneste toplanmış ve ince kıyılmıs 2 avuç bitki (sap, yaprak ve çiçek ) eklenir. Sise 14 gün boyunca güneşte bekletilir ve arada bir çalkalanır. Süre sonunda süzülür ve koyu renkli şişelere aktarılarak, serin bir ortamda saklanır.

Alıntı : http://www.bitkisel-tedavi.com/binbirdelikotu.htm

sukranayalp 07-02-2007 15:46

Hypericum calycium isteyen arkadaşlara çoğaltma yapabilirim. Yaz başında çok güzel, iri, sarı renkli çiçek açıyor. Bakımı dert değil.

pakize 07-02-2007 16:33

Bir iki gün önce televizyonda bir haber kanalında sarı kantaron otuyla ilgili bir haber vardı.Gözlerde meydana gelen sarı nokta diye bilinen ve görme kaybına yol açan hastalığı tedavi ettiği söylendi.Benim ilgimi çekti paylaşmak istedim.

sukranayalp 07-02-2007 18:36

Kantaron aynı kudret narı gibi şifalı bir bitlidir.Yanıklara çok iyi gelir. Sinir sistemini güçlendirir. Daha bir çok faydası var.

Balıkcı 07-02-2007 18:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sukranayalp (Mesaj 73479)
Hypericum calycium isteyen arkadaşlara çoğaltma yapabilirim. Yaz başında çok güzel, iri, sarı renkli çiçek açıyor. Bakımı dert değil.

Ben isterim diyeceğim ama o kadar aradım, bir resmini bulamadım.:mad:

Aramaya devam .:p

Bilmeden istemeye de pes doğrusu.:dilli:

Pardon, kantaronun bir çeşidi mi?:confused:

ferruh 07-02-2007 18:57

Bende tm bugünlerimi buna ayırıyordum. Ama Nasıl emin olacağız bitkilerin faydalarından. Bir çok kitapta yemek tarifi mantığında veriliyor bu bilgiler. Turhan Baytop Hocanın kitabından faydalanıyorum ama onda bile verilen bilgiler dandik kitaplardaki kadar geniş değil. Nihayetinde tedavide destekleyici olarak kullanacağız bunları. Basit bir konu değil ki?

sukranayalp 07-02-2007 18:58

Siz isteyin yeterki.Bu hafta sonu sizin için fideyi kaba alacağım. Evim Küçükyalı'da . İstediğiniz vakit gelip alabilirsiniz.

Balıkcı 07-02-2007 19:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sukranayalp (Mesaj 73529)
Siz isteyin yeterki.Bu hafta sonu sizin için fideyi kaba alacağım. Evim Küçükyalı'da . İstediğiniz vakit gelip alabilirsiniz.

Bu cevap bana mı?

sukranayalp 07-02-2007 19:16

Evet Sn Balıkçı, size. İstanbul'dan isteyen diğer arkadaşlara da tabiiki.

Balıkcı 07-02-2007 19:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sukranayalp (Mesaj 73532)
Evet Sn Balıkçı, size. İstanbul'dan isteyen diğer arkadaşlara da tabiiki.

Çok teşekkür ederim, hazır olduğunda rahatsız ederiz.
Peki, biz ne getireceğiz?:p

Kalikantos(Ben böyle diyorum, İngilizceden tercüme Kıştatlısı hoşuma gitmedi)
çeliği getireyim mi, şimdi daldırılır mı?

Mine Pakkaner 07-02-2007 19:36

Kalikantus veya şimonantus da latince isimleri ona bakarsanız. Çelik almak için şimdi uygun mevsim değil. Çelikler ağustos, eylül gibi alınır.

Balıkcı 07-02-2007 19:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner (Mesaj 73538)
Kalikantus veya şimonantus da latince isimleri ona bakarsanız. Çelik almak için şimdi uygun mevsim değil. Çelikler ağustos, eylül gibi alınır.

Teşekkür ederim.

Yine beklemeye kaldık demektir.:(

ada 08-02-2007 08:42

Sayın Balıkçı birde hypericum calycinum olarak arayın sanırım bulacaksınız.

Balıkcı 08-02-2007 09:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ada (Mesaj 73628)
Sayın Balıkçı birde hypericum calycinum olarak arayın sanırım bulacaksınız.

Teşekkürler.
Aynen öyle aradım.
Her dilden yazılı bilgiler geldi, resim göremedim.

sukranayalp 08-02-2007 09:58

Sizin özele mesaj yazacağım Sn Balıkçı.

Mine Pakkaner 08-02-2007 21:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Balıkçı (Mesaj 73639)
...
Her dilden yazılı bilgiler geldi, resim göremedim.

http://images.google.com.tr/images?q...-a&sa=N&tab=wi

adresine bir bakın :)

Balıkcı 08-02-2007 22:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner (Mesaj 73857)

Teşekkür ederim.
Şimdi gördüm.

Oğuzhan 09-02-2007 08:29

Ben İstanbul dışındayım.İstanbul dışına yok galiba.:(

sukranayalp 09-02-2007 08:41

Sn ELFOGİ,
kargo ile göndereceğim . Adresinizi verin.

Oğuzhan 09-02-2007 10:24

Teşekkür Ederim.
Artık benimde şifalı bir bitkim olacak

demirilhan 11-02-2007 05:46

Sari Kantaron Otu Ile Kanser Tedavisi
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi pakize (Mesaj 73500)
Bir iki gün önce televizyonda bir haber kanalında sarı kantaron otuyla ilgili bir haber vardı.Gözlerde meydana gelen sarı nokta diye bilinen ve görme kaybına yol açan hastalığı tedavi ettiği söylendi.Benim ilgimi çekti paylaşmak istedim.

Sarı Kantaron otu Kanseri de tedavi etmektedir. Onkologlar gizlemeye çalışsa da bu böyledir. Aşağıdaki hikayemi okuduğunuzda bu gerçeği göreceksiniz.

KANSER TEDAVİSİNDE KANTARON OTU

Yaklaşık 2,5 sene önce eşim kansere yakalandı ve göğsünün biri alındı. 6 kür kemoterapi verildi. Aradan bir yıl geçmeden bu sefer kemiklerde 6 yere birden metastas yaptı. Yeniden Radyoterapi ve kemoterapi uygulandı. Uygulanan radyoterapi ve kemoterapi sonrasında kemiklerden kemikiliğine metastas yaptı. Ayrıca eşimin karnında 25 cm bir tümör oluştu.

Radyoterapi ve kemoterapi tedavisi fayda vermediği için alternatif kanser tedavisine yöneldik.

Tam bu sırada Tıp Fakültesi Profesörlerinden bir arkadaşım, bana kantaron otunun kanseri tedavi ettiğini ve kendisinin bizzat kayınpederindeki mesane kanserini kantaron otu ile iyi ettiğini söyledi.

Eşimin iyileşmesinde ve kanseri yenerek bugünkü duruma gelmesinde kullandığımız bitki kantaron otudur.

Kantaron otu birçok yararları bilinen bir bitkidir. 89 çeşidi olduğubelirtilmektedir.

KANTARON OTU KESİNLİKLE BAHARATÇILARDAN ALINARAK KULLANILACAK BİR BİTKİ DEĞİLDİR. ÇOK BÜYÜK DİKKATİ GEREKTİRMEKTEDİR. YAN ETKİLERİ OLAN BİR BİTKİDİR.

KANSER TEDAVİSİNDE KULLANILACAK KANTARON OTU, BAHARATÇILARDA SATILAN ÇAYLIK KANTARON OTU OLMAYIP, YURT DIŞINA İHRAÇ EDİLEN İLAÇLIK KANTARON OTUDUR. BAZI BAHARATÇILAR FIRSATTAN İSTİFADE İLE KANSER HASTASININ ÖLÜMÜNE SEBEP OLACAK ÇAYLIK KANTARON OTUNU KANSER TEDAVİSİNDE KULLANILAN İLAÇLIK KANTARON OTU DİYE SATMAKTAN ÇEKİNMEMEKTEDİRLER.

DETAYLI BİLGİYİ kanserdenkorkma.net sitesinde bulabilirsiniz


Derneğimizi ve alternatif kanser tedavisini tanıttığımız kanserdenkorkma.net veb sitemizde daha fazla bilgiler bulabilirsiniz.

Allah tüm hastalara acil şifalar versin.

Av.İlhan Demir
Necatibey Cad. 44-14 Kızılay/Ankara
Tel:0312-4315680 - cep: 0533 7179766

ada 12-02-2007 09:12

Sayın İlhan Demir,
Ben ilaç olarak kullanılan kantaron ile çay olarak kullanılan kantaron (sonuçta o da tedavi için kullanılıyor) arasındaki farkı anlamadım. Siz hangi türler olduğunu biliyormusunuz. Yurtdışına satılan ile halk arasında kullanılan ve aktarlarda satılan genellikle aynı tür: Hypericum perforatum. Çok yaygın hemen heryerde doğal olarak yetişiyor. Diğer Hypericum türleri o kadar yaygın değil. Sadece meraktan sordum.

Oğuzhan 12-02-2007 13:32

Hangisi doğru yan etkisi olmayan şifalı kantaron nerden bilecez.Kafamda kocaman soru işareti belirdi.Kaç çeşit kantaron var.

sukranayalp 12-02-2007 13:50

Elfogi benim bahçemdeki H. calicinum.
Şifalı olan ticari adı : St. John's Wort olarak geçiyor. 16. mesajda gösterilen fotoğraflar içinde 14. saydada ve son olanı. Benim bahçemdeki de buna çok benziyor. Ancak şimdiye dek H. perforatum'un (minik sarı çiçekli) asıl şifalı olduğunu biliyordum. Biraz önce St. John Wort ile fotoğrafta karşılaşınca bunun olduğunu anladım. Çünkü St. John'S Wort ile ilgili bazı matinler var elimde. İsviçreli bir bilimadamı olan Bu kişi yapmış olduğu bitki karışımları ile özel bir drog hazırlamış Ve içinde de bu çiçek yer alıyor. Tüm dünya bu drogu bu ad ile bilir. İsterseniz bu isim ile araştırma yapın.

Oğuzhan 13-02-2007 08:06

Teşekkür Ederim.

Oğuzhan 13-02-2007 17:57

Şükran Hanım Paketi aldım.Filizler sağlam görünüyor.Teşekkür ederim.Bunun çayını içebiliriz .Siz Hiç Çay yaptınız mı ?

sukranayalp 13-02-2007 22:08

Hayır, henüz yapmadım, ama bu sene ilk denemeyi yapacağım ve hayatta kalırsam size haber vereceğim.

Oğuzhan 14-02-2007 08:42

Hayır o zaman denemeyin.

iloniatutuklun 15-02-2007 16:24

bu otu birtürlü tanıyamıyorum. güzel bir fotoğraf olabilirmi acaba arkadaşlar. teşekkür ediyorum..

Oğuzhan 24-02-2007 15:48

Şükran Hanım Kantoron canlanmaya başladı filizleri büyüyor.Tekrar teşekkür ederim.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:55.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024