agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Tıbbi, ıtri, boyar, aromatik bitkiler (http://www.agaclar.net/forum/tibbi-itri-boyar-aromatik-bitkiler/)
-   -   Lavanta (Lavandula officinalis) (http://www.agaclar.net/forum/tibbi-itri-boyar-aromatik-bitkiler/1150.htm)

mymuberra 06-09-2008 10:38

Sn.Nurbahar, geçen yıl ekmiştim bu yıl boy olarakta gayet iyi haldeler, şirincedeki bir arkadaşımın lavantası temmuzda çiçeklenmişti benimkinde bi kıpırtı olmadı. Tabii belkide türleride vardır daha yeni öğreniyorum bitkiler hakkında detaylı bilgi. Yanlız minik minik kıpırtılar oluşmaya başladı sanırım şu sıralar belki bende görebileceğim çiçeğini nasipse.:)

agozce 20-12-2008 02:08

lavanta
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ayşe Özdil (Mesaj 281363)
Teşekkür ederim SABAH ,
Korkarım yeni aldığım lavantalar da bu kışı geçiremeyecek. Şimdiden bir kısmı sararmış. En son aldığım fidanları , Karşıyaka mezarlığının oradaki seralardan almıştım.. Çok olunca epeyce bir de para verdim. Sakıncası yoksa sizin fidanları hangi seradan aldığınızı sorabilir miyim ? Her yerde bulunmuyor lavanta. Burada isim vermek sakıncalıysa , bana özel mesaj gönderebilir misiniz ; çok memnun olurum.. Selamlar

Ayşe Hanım merhaba,
Benim bahçemde 2 tane Lavanta geçen yıl kışı geçidi. Soğuğa ve susuzluluğa çok dayanıklı. Geçen gün gördüm.Hacettepe acil girişine de lavanta ekmişler. Son derece sağlıklı idi.

Sizinki ise, çok sulamış olabilirsiniz. Benca lavanta içeride çok sağlıklı olmuyor. Saksınıza poşet geçirerek dışarı da bırakın. İkinci yıl buna da gerek kalmayacak.

agozce 20-12-2008 02:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon (Mesaj 263725)
eylems, ben de bilmiyorum internetten baktığımda bir kaç yerde karabaşotu ( yabani lavanta) yazıyordu. Bilenlerden yardım rica ediyorum. Şifa için bahçeme ekmek-dikmek istiyorum.

Merhaba, Karabaş otu, yabani lavantadır. Karaciğer ve kolestrol için biz de çayını kullanırız. Akdeniz ve Ege bitkisidir. Kışın koruyabilirsen İstanbul da yetişir bence. Bol güneş, az su ister. Ben de Ankara da deniyorum. Şu an saksıda, kapalı balkonda. Üzerine bir tane baylon poşet geçirdim. Bakalım olacakmı.

nariçi 20-12-2008 08:46

Bizim bahçede dört öbek var, şimdiye kadar kesip, kesip atıyordum. Yukarıda bazı arkadaşlar yağının çıkarılması için açıklamalar eklemiş ama bir kişi 50 derecede kaynatılmasını söylemiş. Bu ısıda kaynıyor mu? Birde yabani veya kültüre olarak yazılıyor nasıl anlayacağız. Benim diktikjlerim biraz çiçek açmakta nazlılar ama sürgün vermeleri kuvvetli. Güneşi seviyorlar fakat aşırı budanmayı sevmiyorlar.

Yağız59 25-12-2008 12:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nariçi (Mesaj 332884)
Bizim bahçede dört öbek var, şimdiye kadar kesip, kesip atıyordum. Yukarıda bazı arkadaşlar yağının çıkarılması için açıklamalar eklemiş ama bir kişi 50 derecede kaynatılmasını söylemiş. Bu ısıda kaynıyor mu? Birde yabani veya kültüre olarak yazılıyor nasıl anlayacağız. Benim diktikjlerim biraz çiçek açmakta nazlılar ama sürgün vermeleri kuvvetli. Güneşi seviyorlar fakat aşırı budanmayı sevmiyorlar.

Sayın Nariçi sizden lavanta için çelik edinmem mümkünmü acaba?

nariçi 25-12-2008 21:55

1 Eklenti(ler)
Lavantalardan biri
Eklenti 57155

Ne zaman alınması gerekiyorsa tabi olur.

denizakvaryumu 13-01-2009 16:00

Her derde deva lavanta!


Hoş kokusuyla her zaman süsü bitkisi olarak değerlendirilen lavanta, saç dökülmesinden uykusuzluğğa kadar bir çok rahatsızlığa deva oluyor!

Prof.Dr. İbrahim Adnan Saraçoğlu

Değerli okuyucu, lavanta (Lavandula angustifolia) tarih boyunca hep süs bitkisi olarak değerlendirilmiştir. Ülkemizde de özellikle Akdeniz Bölgesi’nde yetiştirilen bir bitkidir. İngiliz ve Amerikan mutfağında bazı etli yemeklerde sosun içerisine taze lavanta çiçekleri ve körpe olan lavanta yaprakları ilave edilir. Sosa, mükemmel bir aroma kazandırır. Kendine has hoş kokusundan dolayı parfümeri ve kozmetik endüstrisinde de kullanılmaktadır. Lavantanın yağı kozmetik sanayinde kullanılır.

Yastık içinde kese

Hemen hemen herkes onun hoş kokusunun sadece çiçeklerinde olduğunu zanneder. Halbuki, yaprakları ve yaprak sapları da o muhteşem kokuya sahiptir. Çiçekleri ve yaprakları birbirlerinden tamamen farklı özellikte etkin maddeler içermektedir. Rahat ve sakin bir uykuyu sunan güç, lavantanın ağırlıklı olarak çiçeklerinde değil, yapraklarında ve gövde saplarında saklıdır. Avrupa ve ABD’de anneler bebeklerin yastıklarının içerisine lavantadan çiçeklerinin bulunduğu küçük kesecik yerleştirirler. Bu sayede bebeklerinin huzurlu uyumalarını sağlar.

Rahat uyku için

Anneannemin elbise dolabının bir ayrıcalığı vardı... Özenle katlanmış giysilerinin arasında ince tülbentlere sarılmış, yapraklı lavanta çiçekleri bulunurdu. Giydiği elbiseleri de ilk bir iki gün lavanta kokardı. Bazı geceler anneannemin odasında yer yatağında yatardım. Onun odasında uyuduğum geceler, lavanta kokusunu yastık yüzlerinde de derin derin algılardım. Öylesine rahat uyurdum ki... Yıllar sonra, lavanta üzerine yaptığım çalışmalarımda ilk gördüğüm, içerdiği en az ondört tane sedatif (teskin edici, rahatlatıcı) özelliği olan etkin maddeyi içerdiğiydi.

Antiseptik etkisi

Lavantanın, antik çağlarda antiseptik olarak kullanıldığı bilinmektedir. Birinci Dünya Savaşı esnasında yaralanan askerlerin, yaraları hastabakıcılar tarafından lavanta suyu ile dezenfekte edilmekteydi. Doksanlı yılların başlarında bazı araştırmacılar lavantanın sedatif (teskin edici, dinlendirici) ve analjezik (ağrı kesici) özelliğinin olduğuna dair makaleler yayınladılar. Ancak benim araştırmalarımda gördüğüm, lavanta çiçeğinin karaciğer metabolizmasının sağlıklı çalışması üzerindeki olumlu etkisi ile hepatite ve saç dökülmesine karşı kullanımı onun en önemli iki özelliği olduğudur. Genel karaciğer rahatsızlığı veya karaciğer yetmezliği şikâyeti olanların imdadına yetişen bir bitkidir.
Kronik Hepatit-B ve Hepatit-C hastalarının da uygulayabilecekleri lavanta kürü, Hepatit-B ve Hepatit-C virüslerinin aktive olmasına karşı, karaciğer metabolizmasını güçlendirmektedir. Kısaca, bu kür karaciğerin bağışıklık sistemini öylesine güçlendirmektedir ki, her iki virüsün de çoğalmasını büyük oranda baskılayabilmektedir (antiproliferatif).
Not: Eğer yüksek tansiyon hastası iseniz, lavanta kürünü uygulamayınız.


GÜNÜN KÜRÜ

KÜR 1: Karaciğer yetmezliğine, Hepatit-B ve Hepatit-C ye karşı

Bir tutam lavantayı (yaklaşık 4-5 gram) 300 ml (yaklaşık bir buçuk su bardağı) suda kısık ateşte 4 dakika demleyiniz. Demleme esnasında sıcaklığını kaynama nokasında sabit tutunuz. Cezvede demlerken ocağın altını kısık tutunuz. Fokur fokur kaynatmayınız. Çok yavaş bir şekilde kaynıyor, kaynamıyor gibi demleyiniz. Demleme süresi tamamlandıktan sonra, ılımasını beklemeden süzülmesi gerekir. Süzme işlemi tamamlandıktan sonra içmek için ılımasını bekleyiniz. 15 gün boyunca her gün, akşam yemeklerinden en az iki saat sonra bir çay bardağı dolusu içiniz. Her defasında (her kullanımda) taze olarak hazırlanması şarttır. Bir gün önce arta kalan miktarı kullanmayınız. Kolay olsun diye bir kaç günlük hazırlayıp buzdolabında koruma altına almayınız. Hiçbir şekilde damak tadına uygun olsun diye içerisine şeker veya benzeri hiçbir katkı ilave etmeyiniz. 15 günlük ilk kür tamamlandıktan sonra rahatsızlığın seyrine göre haftada 3-4 defa, akşam yemeklerinden en az iki saat sonra bir çay bardağı içmeye devam edilir. Karaciğer metabolizması sağlıklı çalışmaya başladıktan sonra kür sonlandırılmış olur. Her sağlıklı insanın yılda bir defa 15 günlük lavanta kürünü uygulamasında çok büyük faydalar vardır.
Değerli okuyucu hiç bir bitkisel kürü alışkanlık haline getirmeyiniz. Karaciğer yetmezliği şikâyeti olanların, Hepatit-B veya Hepatit-C virüsü ile yaşamak zorunda olan ların zaman zaman lavanta kürünü uygulamalarında çok büyük faydalar vardır.

Not: İnterferon tedavisi alan Hepatit hastalarına lavanta kürünü önermemekteyim. İnterferon tedavisi tamamlandıktan sonra hekimlerine danışarak uygulayabilirler.

Kür 2: Saç dökülmesine karşı

Bir tutam lavantayı (yaklaşık 4-5 gram veya tepeleme 1 yemek kaşığı) 500-750 ml kaynamakta olan suya ilave ediniz. Yaklaşık 5 dakika kısık ateşte demleyiniz. Demleme tamamlandıktan sonra ılımasını bekleyiniz ve ılıkken süzünüz.
Eğer, saçlarınız temiz ise demlediğiniz lavanta suyu ile saçlarınızı yıkayınız ve yarım saat etki ettiriniz. Yarım saat etki ettirdikten sonra sadece suyla durulayınız.

Eğer, saçlarınız kirli ve çok yağlanmış ise önce sabun (tabii yeşil sabun) veya şampuanla yıkayınız. Sonra demlenmiş lavanta suyu ile yıkayarak, yarım saat etki ettiriniz. Daha sonra sadece su ile durulayınız. Saç dökülmesi durana kadar haftada bir-iki defa uygulanır. Saç dökülmesi durduktan sonra önleyici amaçlı olarak zaman zaman uygulanır.

Saç dökülmesine karşı

Saç dökülmesine karşı oldukça etkilidir. Kırk yaşlarımda başlayan saç dökülmemi lavanta kürü sayesinde önledim. Lavanta kürünü uygulayıp başarılı sonuç almış çok sayıda insan tanıdım.

Karaciğer yağlanmasına karşı

Karaciğer yağlanmasına (hepatosteatoz) karşı mükemmel bir destekleyicidir. Lavanta kürü, kemoterapiye bağlı gelişen karaciğer enzimlerinin (transaminazlar > ALT, AST) yükselmesi durumunda kısa zamanda kontrol altına alınarak normal seviyelerine inmelerini sağlar. Karaciğer yağlanmasına bağlı olarak yükselen karaciğer enzim değerlerinin düşürülmesinde, lavanta kürüne paralel olarak uygulanacak maydanoz-limon kürü muhteşem bir destek oluşturmaktadır.

bulik 26-01-2009 08:32

Merhabalar;

Geçen haziran ayında bahçemizin muhtelif yerlerine yaklaşık 50 adet lavanta dikildi.
20 gün sonra yarısı kurudu, yerine başka bir tür getirilip dikildi.
Yeni gelenler daha uzun uzun yapraklıydı ve çok güzel tutup geliştiler
Ama sanırım hiç güneş gören bir yerde olmadıklarından çiçek açamadılar.

Derken, kış geldi ve İzmir'de deli gibi yağmurlar yağmaya başladı.
Toprak için ne kadar çabalasak ve olabilecek en kaliteli hale getirsek de - ponza taşı, volkanik türf vb gibi bir sürü özel maddeli karışımlı bir toprak serildi- çok su tuttuğunda lavantalar resmen can verdi!

Baktım olacak gibi değil, bir umut dedim, altları çürümüş de olsa aralarda kalan yeşil yapraklarına güvenerek hepsini çıkardım, neredeyse kökten budadım ve derin büyük bir saksıya diktim. Bahçenin güneş ve yağmur alan onlar için çok daha verimli olabilecek bir yerine yerleştirdim.

Tüm bunları yaparken ne yazık ki siteye üye değildim :(

Şimdi diyorum ki, acaba kökleri ile diktiğim onca lavantayı yerinden çıkarıp çelikler haline getirmeye çalışıp öyle mi diksem?
Ama çelikler çok kısa olacak bu sağlıklı bir yol olur mu?
Torf karışımlı yumuşak bir toprağa dikmiştim acaba toprağı değiştireyim mi?
Hormon, gübre ilaç takviyesi ne olabilir?
Bu beceriksizliğimin bir sonu var mı?

Kiraz 26-01-2009 08:49

İstanbul'da hiç problemsiz büyüyor, kar da zarar vermiyor.

Sn. Bulik, aslında lavanta bahçemde hiç bakımistemeden büyüyen bitkilerden biri, sadece arada buduyorum.

Acemiyken dibinden budadığım kök, yeni sürgünler vermedi, gövdede dallar bırakıp, bunların üzerinden budadığımda sonuç daha iyi oldu. Budamadan kalan çelikleri nereye dikerseniz tutuyor.Çelikler ilk sene çok küçük kalıyorlar ama sonraki seneler hızla büyüyorlar.

Lavanta aslında fazla su sevmez, güneşte çiçeklenir. İlk sene susuz kaldıklarında hemen yapraklarını sarkıtıyorlar, biraz sulamak gerekiyor. Sizinkiler yetişkinse pek sulamamanızı öneririm, su istediğinde zaten beli ederler.

bulik 26-01-2009 13:20

çok teşekkürler
şimdi bir soru daha geldi aklıma
aktarlar da vb kurutulmuş lavantalar satılıyor.
bunlar tohum olarak kullanılabilir mi?

ciceksever70 12-02-2009 20:34

Bir kac saksi lavanta almistim yaklasik bir ay önce. Su anda evde duruyorlar ancak evimizin sicakligi 23-24 derece ve saksilar hallerinden cok memnun görünmüyorlar. Toprak hemen her gün kupkuru oluyor lavantalar da süzgün bir haldeler. Bahcemde önceden ektigim lavantalar buranin eksi 10-15 dereceleri bulan sogugunda son derece saglikli dayaniyorlar. Acaba bunlari da bahceye ekmeli miyim yoksa ilkbahari mi beklemeliyim? Su anda sicakliklar 1 ile 10 derece arasinda gidip geliyor. Forumda üzerinin posetle örtüldügünü okudum posetin üzerine delikler aciyor musunuz? Saygilar...

fellez 14-02-2009 19:13

2 Eklenti(ler)
Bu da benim lavantam..Görüldüğü gibi hayli yayıldı.Budamaya korkuyorum:o ama merdivenden inişi ve geçiş yolunu kapatmaya başladı.Lavanta budanır mı?:confused:..

Ferda Ülkümen 14-02-2009 19:38

Lavanta budanıyor fellez.
Ben her sene sonbaharda yayılan dalları budayıp, form verdikten sonra, kestiğim dalları çelik yapıyorum, hepsi tutuyor.

nariçi 14-02-2009 22:40

Fellez'in lavantaları gri-kül rengi bizdeki ise daha yeşil bunun farklı türleri var mı?

denizakvaryumu 14-02-2009 22:58

Benim bildiğim tüm lavanta çeşitleri gri-kül rengi , yeşil yapraklı olmaz.

ciceksever70 15-02-2009 10:03

Soruma yanit alamadim ancak yine de icgüdülerime güvenerek lavantalarimi bahceye cikardim. Simdilik iyi görünüyorlar. Sormak istedigim lavantalariniza gübre ya da herhangi bir bitki besini veriyormusunuz? Internette verilmeyecegini okudum ancak sizlere de sormak istedim.

Kiraz 16-02-2009 18:06

Sn. Çiçeksever, gübre vermenize gerek yok.

Sn. Fellez, budanma konusunda çok hassas değil, çelikleri tutturma oranınız %100. Zaten bir lavanta budandığında tüm bahçeye yetecek kadar çelik çıkıyor. Sadece benim acemiyken yaptığım gibi yapmayın, dipten budadığım gövdeler sürgün vermedi ve bitki tamamen kurudu. Fazla dallarını, bozulan dalları alabilirsiniz, dalların boyunu kısaltabilirsiniz, yeter ki bitki hiç dalsız, sadece kuru gövde kalmasın.

Geçen sene çiçeklerin geçtiği dönemde çiçek diplerinden budadım, kısa zaman sonra ikinci çiçekleri açtılar.

seleste 27-02-2009 22:17

Lavanta çelikten kolaylıkla üretilebiliyor. Hiç de nazlı bir bitki olmadığını ekleyebilirim. Mis kokulu lavantalar yetiştirmeniz dileğiyle.

kaktüs 05-03-2009 14:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cihan_as (Mesaj 239772)
Bahcede 4 ayrı türde lavantalarım var. Tohumdan yetiştirmek istedim başaramadım bende çelik köklendirmeyeyi deneyecegim.


Bu dört bitkinin ayrı isimleri var mı? 4 lavanta tipinin farkı nedir birbirinden?

denizakvaryumu 05-03-2009 14:18

Lavanta resimleri ve türleri-istekleri için

http://davesgarden.com/guides/pf/b/L...ne/cultivar/0/

linkine bakınız derim, 140 çeşit lavanta var :)

kaktüs 05-03-2009 21:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 372510)
Lavanta resimleri ve türleri-istekleri için

http://davesgarden.com/guides/pf/b/L...ne/cultivar/0/

linkine bakınız derim, 140 çeşit lavanta var :)

Hey Maşallah!!!

Meğer ne kadar küçükmüş hayal gücüm, bilgi dağarcığım. Lavanta, bildiğimiz lavanta ve 140 tür... Muhteşem

Yurtdışından tohum / bitki siparişi bu kadar kolay mı? Yani istiyorsunuz ve geliyor şeklinde değildir herhalde. Bu işin belli kuralları ve/veya yasaları yok mu?

bohemian 11-03-2009 00:39

Sayın cihan_as sizin elinizdede bulunan geniş tırtıklı yapraklı lavantanın aynısından bende bulup çelikledim,acaba bu türün tam latince ismini biliyor musunuz?

cihan_as 11-03-2009 21:08

Sn bohemian, isiimlerini bilmiyorum.
çeşme alaçatı'da lavanta üretimini yapan arkadaştan lavanta çeliği almıştım, aldıgım
yerden isimlerini sorayım biliyorsa buradan sizinle paylaşırım.
Degişik yerlerden lavanta almıştım yaprak şekillerine hiç bakmamıştım şimdi bir kaç çeşit olunca aradaki farkı gördüm yapraklarındaki koku yogunluguda farklı oluyor.

kaktüs 12-03-2009 10:00

Bu tırtıklı yapraklı olan benim de ilgimi çok çekti. Hiç öylesini görmemiştim ben de... O yüzden ben de merak ettim onun türünü..

limon 13-03-2009 18:07

1 Eklenti(ler)
Lavantayı bol çiçek açtırmak için Potasyum içerikli gübre mi verelim?
Ben hiç şu türüne raslamadım, nerede bulabiliriz bilen var mı?
Eklenti 66824
Bendekiler her yerde bolca bulunan türden,
http://www.agaclar.net/galeri/showim...mageuser=11575

kaktüs 13-03-2009 23:11

Çiçekleri çok uzun ve büyük görünüyor. Resmin çekilmesi ile mi alakalı acaba?

limon 14-03-2009 21:24

Yukardaki fotoğraf internetten. Bana türü farklı gibi geldi. Denizakvaryumu 140 çeşit Lavanta olduğunu yazmış. Bendekiler daha soluk renkte çiçek açan türden. Böyle canlı renkte ve bol çiçeklenen türünü görürsem kaçırmayacağım.

pembegül 11-04-2009 18:49

Sayın cihan as gönderdiğiniz tohumları üç gün önce toprakla buluşturdum şimdi ne gibi bakım yapmam gerekiyor ayrıca tekrar teşekkür ederim *** ve sevgiler .

pembegül 11-04-2009 18:52

Sayın başbahçıvan sizin gönderdiğiniz lavanta çeliklerinden her iki cinstende üçer çelik tuttu bundan sonraki bakımı nasıl olacak sizede çok teşekkür ederim sevdiğim bitki ile beni buluşturdunuz *** ve sevgiler.

kaktüs 16-04-2009 11:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon (Mesaj 225103)
Yabani lavanta demlenip içilirse çok faydalıymış.(Karaciğer hastalıklarında)
Ailemizde karaciğer hastası olduğundan ilgili ne duysam merakla takip ediyorum. Yabanisini bulup bahçemize eksek yaşar mı acaba?

Yabanisini bulabildiniz mi? Eğer bulamadıysanız ve yabanisi karabaş otu ise sanırım Bauhaus'da gördüm onlardan. Mor ve beyaz iki renk şeklinde vardı.

cihan_as 20-04-2009 00:46

2 Eklenti(ler)
Lavantam çiçeklendi, diğer türdeki lavantalarımda henüz tomurcuk bile yok.

ginkgo biloba 24-06-2009 09:29

Lavanta tohumu aldım ama biraz geç kaldım galiba en uygun dikim zamanı ne zaman acaba bilgilendirirseniz sevinirim.

Dudi 24-06-2009 10:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ginkgo biloba (Mesaj 451065)
Lavanta tohumu aldım ama biraz geç kaldım galiba en uygun dikim zamanı ne zaman acaba bilgilendirirseniz sevinirim.

Ben mart ayında tohumlarımı dikmiştim. Ektiğim tohumlardan sadece 1 tanesi çimlendi. O da şu anda büyüyor. Bahar ayları daha müsait sanırım ama tabi daha tecrübeli arkadaşlar da yazar sanırım.

sakagun 24-06-2009 16:55

1 Eklenti(ler)
Bende de 2 tür var. Biri henüz tomurcuk halinde. Diğeri açtı.

sakagun 26-06-2009 17:41

1 Eklenti(ler)
Bu lavanta saklama tekniğini sizlerle paylaşmak istedim. Bahçemdeki lavantalarla hemen denedim.

Yapılış aşamaları şurada.

küçük çiçekçi 15-07-2009 18:39

lavanta güneşimi sever gölgeyimi

Kiraz 15-07-2009 18:39

Lavanta güneşi sever.

Kiraz 28-07-2009 13:15

1 Eklenti(ler)
Eklenti 95271

İki hafta önce çiçekleri solmuş lavanta saplarını kestim. Şimdi yeniden çiçekliler. Çiçekler ilki kadar büyük olmasa da yine güzel, üstelik bir dalda iki çiçek açtı. Önceden kestiğim yer kırmızı ile işaretli.

cihan_as 06-08-2009 23:13

1 Eklenti(ler)
Eylül, ekim aylarında çelikten yetiştirdigim lavantalar 10 ad dikmiştim.
Sonbahar aylarında dikilen lavanta çelikleri tutma şansı daha yüksek.
Çelik isteyen arkadaşlara eylül aylarında gönderebilirim

Yesiller 07-08-2009 19:43

Bitki yağları
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nevsune (Mesaj 103295)
ben bu aralar çeşitli bitkilerden yağ elde etme deneyleri yapıyorum. gül yaprakları için okuduğum tarifi papatya, limon,menekşe ile de yapmaya çalışıyorum. güneşi daha yeni yakalayabildiğim için henüz sonuç almadım.

gül yaprakları bir kavanoza konuluyor, üstlerine çıkacak kadar saf sızma zeytinyağı doldurulup kızgın güneşin altında 45 gün bekletiliyor. akşamları kavanoz çalkalanıyor. 45 günlük süre bitiminde, iki üç katlı tülbentlik bezden süzülerek yağ koyu renkli bir şişeye dolduruluyor.
iki-üç hafta sonunda sanırım sonuca ulaşacağım. o zaman bilgi veririm.

Sayın ağaç dostu,
Bitkilerden yağ çıkarma konunuz ılgımı cektı. Son aldıgınız netıceyı ogrenmek ıstıyorum.
Saygılarımla,


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:00.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024