agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Tıbbi, ıtri, boyar, aromatik bitkiler (http://www.agaclar.net/forum/tibbi-itri-boyar-aromatik-bitkiler/)
-   -   Lavantin (Santolina chamaecyparissus) (http://www.agaclar.net/forum/tibbi-itri-boyar-aromatik-bitkiler/11375.htm)

denizakvaryumu 23-11-2008 22:03

Lavantin (Santolina chamaecyparissus)
 
3 Eklenti(ler)
Eklenti 53673

Eklenti 53674

Eklenti 53675

------------LAVANTİN--------------

SİNİR SİSTEMİNDE ETKİLİDİR:

Sinirleri teskin eder ve zamanla kuvvetlenmesini sağlar.

Sinir zafiyeti, melankoli, sinir krizleri, sinir yorgunluğu, migren, baş ağrısı ve baş dönmesi hallerinde çok fayda verir, öfke, kızgınlık halinde insana sükunet ve normal düşünme im*kânı verir. Kalbi kuvvetlendirir ve çarpıntıları giderir. Tansi*yonu düşürür, imtihan veya konuşma sırasındaki heyecanını yenmek için çok fayda sağlar. Aşırı heyecanı giderir.

KARACİĞER VE MİDEYE ETKİSİ FAZLADIR :

Karaciğerin çalışmasını artırır, kifayetsizliğini giderir. Hazım zorluğu ve iştahsızlık zamanla geçer.

NEFES YOLLARINDA FAYDALIDIR :

Astım, bronşit, akciğer emfizemi, tüberküloz’da çok fay*da verir. Göğsü yumuşatır, bronşları boşaltır, ateşi düşürür.

http://www.saglikbilgilerim.com/lavantin/

----------------------

SANTOLINA CHAMAECYPARISSUS

Türkçe Adı: Santolin
İngilizce Adı: Santolina
Familyası: Asteraceae

Fiziksel Özellikleri: Santolina gri rengi ve 30-60 cm arasındaki boyu ile herdem yeşil bir yer örtücüdür. Bitkinin yayılma genişliği 1 m kadardır. Gri renkteki görüntüsünü, ibreli bitkilerinkini andıran beyazımsı gri renkli küçük ve kokulu yapraklarından alır. S. chamaecyparissus’ un bahar aylarında başlayıp sonbahara kadar yayılan bir çiçeklenme periyodu vardır.

Çiçekleri parlak sarı renkte olup 0,5 cm genişliğinde ki küçük çiçeklerin bir araya gelmesi ile grup halinde büyüklüğü 1-2 cm’ ye varan bir görüntüdedir. Hava sıcaklığının çok düşük olduğu yerlerde don zararına maruz kalabilir ve kışın neredeyse ölmüş bir bitki gibi görünür, dipten budandığı takdirde bahar aylarında kendini toparlamış olarak yeniden yeşerir ve sağlıklı görüntüsüne bürünür. Santolina çok hızlı büyüyen ve yayılan bir bitkidir, eğer yaşlı bitkilerde açılamalar ve cansızlıklar tespit edilirse, bu bitkilerin budanarak kendilerini yenilemelerine izin verilmelidir.

Yetişme istekleri:

Işık: Santolina güneşli mekanlardan hoşlanır, özellikle set yüzeylerden yansıyarak gelen sıcaklığa dayanıklıdır. Yarı gölge yerlerde de yetişebilir ama gölge oranı belirli seviyenin üzerine çıktığında görüntüsünde açıklıklar ve cılızlık olur.

Su: Su isteği ortalama bir bitkininki gibi olan Santolina kış aylarında daha az su ister, yazın haftada bir sulandığında bitki daha canlı görünür ve daha çok çiçek verir.

Toprak: Her tür toprakta yetişir.

Üretim: Üretim çelikle yapılır.

Peyzaj Mimarlığında Kullanımı:

S. chamaecyparissus hem tropik, hem, oriental, hem de çöl türü peyzajlara son derece uyumlu bir bitkidir. Açık renkli bir yer örtücü olarak hem ev bahçelerinin patiolarına yakın kısımlarında, hem de çime alternatif olarak çok geniş yüzeylerin bitki ile kaplanmasında kullanılabilir.

Sirkülasyonun çok olduğu yere yakın dikilirse kokulu yapraklarından istifade edilebilir. Santolina iyi bir yer örtücü olduğu gibi, diğer yer örtücü ve mevsimlik çiçeklerle yapılacak karışıma da elverişli bir bitkidir. Özellikle yayılıcı gazanya, lavanta ve kül çiçeği gibi gri renkli bitkilerle kullanımı renk olarak onlarla bütünlük sağlanmasına yardımcı olur ama tekstür olarak farklılık yaratarak monotonluğun giderilmesine yardımcı olur.

Santolina renk açısından kırmızı yapraklı berberis türü çalılarla ya da koyu yeşil yapraklı cotoneaster türü bitkilerle kontrast yaratarak onların renklerinin ve dokularının daha çok vurgulanmasına yarar. Bordür bitkisi olarak, kaya bahçelerinde kullanılacak bitki olarak ve çiçek kasalarında kullanılacak şekilde peyzajda işlevi vardır.


Masif halde gruplar halinde dikilmesi özellikle çok geniş ölçekli alanlarda geometrik şekillerin yaratılmasında, topografyanın vurgulanmasında ve toprak yüzeyinin hali şeklinde kapatılmasında çok etkilidir.
Dezavantajları: Yaşlı bitkiler hoş görüntülerini kaybeder, odunsu bir görüntüye bürünür. Budama yapılarak ya da yeni bitkilerin dikilmesi ile yenilenmeleri gerekebilir. Örümcek çekebilir.

http://web.adu.edu.tr/akademik/hesba...CYPARISSUS.doc

Derya Özen 20-04-2009 07:28

Peki, hastalıkların tedevisinde hangi kısmı kullanacağız ve nasıl kullanacağız. Yani çiçeklerini mi yoksa yapraklarını mı tüketeceğiz. Bunlarla ilgilide bilgi verebilir misiniz? Sayın Denizakvaryumu.

cihan_as 20-04-2009 20:06

1 Eklenti(ler)
Lavantin - Santolina chamaecyparissus, bahcemde 2 kök var yarın ilk işim etrafını çapalayıp biraz gübre vermek olacak.

denizakvaryumu 20-04-2009 20:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Derya Özen (Mesaj 403466)
Peki, hastalıkların tedevisinde hangi kısmı kullanacağız ve nasıl kullanacağız. Yani çiçeklerini mi yoksa yapraklarını mı tüketeceğiz. Bunlarla ilgilide bilgi verebilir misiniz? Sayın Denizakvaryumu.

Bu konuda bilgim yok.

Bir de otları kullanırken muhakkak doktora danışmakta fayda var.

Bir hastalığa iyi gelirken, kötü etkileri de olabilir, greyfurt suyu gibi.

feneradasi 29-05-2009 22:52

İnternetteki türkçe kaynaklarda bu bitkinin tıbbi kullanımından bahsedilse de ingilizce kaynaklarda daha çok böcek, pire, bit kovucu özelliklerinden bahsedilmiş. Kurutulmuş yapraklarının keseler içinde dolap içlerine ve özellikle kedi ve köpeklerin uyuduğu yerlere konulmasını önermişler.

Acaba bitkiler için de kullanılabilir mi diye düşündüm, belki kolay böceklenen bitkilerin saksı diplerine kurutulmuş yapraklar dökülebilir ya da buna uygun olan bitkilerin dallarına keseler içinde asılabilir.

nariçi 30-06-2009 22:14

Çiçeklendiler ve çevreye doğru yatmaya başladı, budadım. Kokusu kekiği andırıyor. Faydalı ise atmak olmaz, kullanma yöntemleri de öğrenilebilse iyi olacak birinci mesaja bakınca çok faydalı olduğu anlaşılıyor.

nariçi 04-07-2009 19:55

Bu konuda bilgisi olan yok mu?

tragonia 20-06-2011 20:15

boyle bitkileri hasat ederken cicekli toprakustu kisimlarini, taze kesimlerini aliyoruz. genel bilgi, sifanin, bitkinin hayatta kalma stretejisinin parcasi olarak, mesela sicaga karsi urettigi kokulu yaglarda, esanslarda oldugu. ciceklenme doneminde ve oglen vakitlerinde en yuksek oldugu.. tabi yanlis yonlendirmek istemem, ozel durumlar her zaman olabilir, boyle onerilerde ve tariflerde doktora danisma tavsiyesi her zaman oncelikli.

Erdogan 07-04-2013 14:59

selam,

bir parkta bu bitkiden görüp bi dal koparmıştım. üzerinde çiçek yoktu, lavanta sandım yaprakları çok güzel kokuyordu. kaç aydır bekliyorum köklenmedi hala. biberiyelerin yanına dikmiştim. bazı yaprakları kurudu, hala yeşil olan yaprakları var. bir ümit bekliyorum hala.

alitekkenx 31-05-2013 16:34

Acaba bu bitkiden hiç ürettiniz mi? Ben çok denedim perlitte ve toprakta. Hiç köklendiremedim. Çok sevdiğim bir bitki :)

In God We Trust 27-04-2014 02:01

Çok değişik bir kokusu var lavantayı andırıyor ancak daha keskin bugün bir kök alacaktım arkadaşım engel oldu çok fidan aldım arabayı kirlteceğim diye bu kadar şifalı olduğunu bilsem 2 kök alırdım yahu

venus_absolute 02-10-2014 18:10

Çelik nasıl üretilir, bilgisi olan var mı acaba? Teşekkürler.

venus_absolute 03-10-2014 22:37

Az önce başka bir kaynaktan öğrendim ki kurutulmuş santolina eşyaları güveden korur.

hake 07-06-2016 17:36

bu sene bahar başından beri 15 günde 1 çelikleri toprağa gömdüm ama çelikler köklendiremedim.Var mı bunun başka yolu ?
Demin bir kaynaktan öğrendim yazın yarı odunsu çeliklerden veya tohumundan üretilir diyor.Demekki ben erken mi davrandım ne.Yazın da deneyeceğim.sonucu burdan bildiririm sizlere.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:41.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024