agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Tıbbi, ıtri, boyar, aromatik bitkiler
(https)




Beğeni Düzeni4Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 26-12-2008, 17:24   #31
Ağaç Dostu
 
Sinan9's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-11-2006
Şehir: İstanbul&Yalova
Mesajlar: 105
Galeri: 11
Bende az miktarda var. Sonbaharda ektiklerimden kalanlar.

Sinan9 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-12-2008, 20:02   #32
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,265
Galeri: 637
Sn. Dudi, hemen hemen her baharatçıda tane kişniş bulabilirsiniz. Pazarlardaki baharatçılarda bile bulunuyor.

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-12-2008, 20:22   #33
Ağaç Dostu
 
Nariel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-04-2008
Şehir: Silifke & İstanbul
Mesajlar: 2,203
Galeri: 236
Bizde kuş üzümüne kişniş derler, çok ilginç..

Nariel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-01-2009, 10:02   #34
Ağaç Dostu
 
Dudi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,763
Galeri: 54
Sn. Limon bu tanelerden üretebilirmiyim?

Teşekkürler.

Dudi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-01-2009, 11:55   #35
Ağaç Dostu
 
Balıkcı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-01-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,252
Galeri: 15
Erzurum yöresinde aşotu olarak bilinen de zannımca kişniş.

Tohumların rayihası çok güzel fakat tazesi(bağışlayın) tahtakurusu gibi kokuyor.

Mutlaka bir faydası olduğu cihetle, tadını beğenmesek de yemeliyiz diyorum,
Belki de diğer öteberinin arasında tadı farkedilmez.

Balıkcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-01-2009, 20:10   #36
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,265
Galeri: 637
Sn. Dudi, o taneler kişnişin tohumları. Uzun yıllar hiç bir şey olmadan saklayabilirsiniz, istediğiniz zaman ekebilirsiniz.

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-03-2009, 17:25   #37
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-10-2007
Şehir: Istanbul/Syndey
Mesajlar: 1,003
Şu kişniş ve ağır metal mevzusu çok ilgimi çekti. Çünkü ağır metaller öyle başa beladır ki besin zinciri içinde katlanarak bize gelir. Sudaki ağır metal küçük balığa, küçük balıktan onlarla beslenen büyük balıklara oradan oraya derken bizlere bir hayli artmış olarak gelir. Vücutta depolanır, depolanır, depolanır... Cidden ağır metali attırabilen bir etkisi var ise, ikinci bir yaşam kaynağı bile denebilir o halde...

kaktüs Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-04-2009, 18:32   #38
Ağaç Dostu
 
tolgahann's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-08-2008
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 976
Galeri: 5
Bu gün 4 yaprak kadar büyüyen kişnişlerden birini ağzıma attım.Ne yalan söyleyeyim tadını hiç beğenmedim.Çok ağır bir kokusu var ama sağlıklıysa yeşillik salatalara iki üç dal karıştırılabilir.Arada kaynar gider, koku moku kalmaz.
Sn.balıkçı'nın da dediği gibi tahta kurusu gibi kokuyor

tolgahann Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-04-2009, 17:35   #39
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 02-04-2009
Şehir: AYDIN
Mesajlar: 1
Merhabalar,

siteye yeni üye oldum. Kişnişle ilgili bilgilere bakarken yazılanları okudum. Samsun yemeklerinin çoğunun vazgeçilmez tadıdır kişniş. Bizim oralarda kinzi olarak bilinir. Genellikle taneleri öğütülmüş olarak kullanılır.

toz kişniş köfteye çok yakışır. yoğururken deneyin. Çerkez ve gürcü yemeklerinin vazgeçilmez baharatıdır.

Tazesini yadırgayanlar olabilir. keskin bir tadı vardır. Önerim sarımsaklı yoğurtlu semiz otu salatası yaptığınızda üzerine biraz tazesinden doğrarsanız güzel bir lezzet olur.

Size birde kinzili patlıcan dediğimiz bir yemek tarifi yazacağım. sıcak yendiği gibi soğuk olarakta çok güzeldir ve mezeye uygundur.

KİNZİLİ PATLICAN (Kişniş Otlu Patlıcan Yemeği)

1 kilo patlıcanı karnıyarık yaparken hazırladığımız gibi soyup bütün olarak kızartıyoruz. Kızaranları yayvan bir tencereye koyup, içlerini karnıyarık yaparken açtığımız gibi açıyoruz.

4-5 diş sarımsak dövülür. Sarıımsaklaın üzerine bolca ince doğranmış yeşil biber koyulur. 1 tatlı kaşığı kuru toz kişniş (kinzi) katılıp ezer gibi karıştırılıyor. çok fazla ezilmiyecek.

Hazırlanan karışımı patlıcanların içine doldurup üzerine kabuğu soyulmuş kuşbaşı kesilmiş domatesleri koyuyorsunuz.

kaynamaya başlayınca ateşi kısıp 10 dakika kısık ateşte pişiriyorsunuz.

afiyet olsun, sıcak ve soğuk yemeğe uygundur. Ben soğuk yemeyi daha çok seviyorum.

emoel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-02-2010, 00:09   #40
Ağaç Dostu
 
Sevgi Durul's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2009
Şehir: Manisa Eskişehir
Mesajlar: 8,523
Galeri: 765
Kişniş çerkez tuzu yapılırken kullanılıyor.
Çerkez tavuğundan başka, kuru fasulye yemeğine de güzel bir tad veriyor.

Sevgi Durul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-02-2010, 10:18   #41
Ağaç Dostu
 
triple's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-10-2009
Şehir: İSTANBUL&İZMİR-Mordoğan
Mesajlar: 261
Sevgili Dostlar!
Kişniş Ülkemizin çeşitli bölgelerinde farklı şekillerde yaygın olarak kulanılmakla birlikte. Doğuda en yaygın olarak Çiğkofte baharatı olarak kulanılmakta . Hatta köftenin olmaz ise olmaz baharatlarından biri Kişniş tir. Ayrıca ülke sınırları dışında Turki Cumhuriyetler de Özellikle Turkmenistan da Salataların vazgeçilmez parçası taze kişniştir.

triple Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-02-2010, 14:44   #42
Ağaç Dostu
 
triple's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-10-2009
Şehir: İSTANBUL&İZMİR-Mordoğan
Mesajlar: 261
Sayın Berduray!
Baharatçıdan alırken tohumu kavrulmuş **** önceden yıkanmış olarak alırsanız çimlenme yetisi olmaz sanırım. Çünki genelde Baharatçılardaki Tohumlar koku ve tadın ortaya çıkması için yıkanır ve kavrulur.

triple Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-02-2010, 22:45   #43
Ağaç Dostu
 
Mete Sinan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-03-2009
Şehir: manisa
Mesajlar: 107
Merhaba. Ben her yıl baharatçıdan alıyorum. Çimlenme sorunu hiç yaşamadım. Fakat şu zamanlar çimlenme için uygun bir sıcaklık yok. Mart ayının ortalarına doğru ekmeyi düşünüyorum.

Mete Sinan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-02-2010, 19:54   #44
dal
Ağaç Dostu
 
dal's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-03-2007
Şehir: ankara
Mesajlar: 220
Mart ayı en uygun zaman.Çimlense bile yaprakları soğuktan büzüşür.Oyüzden soğuk zamanlarda aşotunu(kişniş) çimlendirmeyiz biz.

dal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-03-2010, 12:57   #45
Ağaç Dostu
 
malbman's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-04-2008
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,598
Galeri: 15
10 Mart'ta ektiğim kişnişlerim 19 günde bu hale geldiler. Biraz hızlı geliştiler gibi geldi bana.

Tadına bakmak için bir yaprağını koparıp yedim. Tadı çok hoşuma gitti. Tohumlarını yaptığım turşulara hep koyardım da, tazesini hiç denememiştim. Sanırım bolca yetiştirip yeşillerini de salatalarda yiyeceğim bundan sonra

Eklenen Resimler
    
malbman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-03-2010, 21:47   #46
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-03-2010
Şehir: Ukrayna
Mesajlar: 120
Bu bitkinin tohumlarina koriander yesil yapraklari ise khinzi, kinzi veya burada soylendigi gibi kisnis olarak adlandirilir. Taze olarak yavan olarak yenebilecegi gibi salatalarda da maydanoz gibi kullanilir. Taniyanlar icin yesil yapraklari cok lezzetlidir. Kokusu ise kendine hastir. Her mevsim tazesini tuketiriz. Tohumlari kirilarak kebaplarda , koftelerde kullanilrsa lezzet katar. Bazi arkadaslar fena konulu diye adlandirmislar kendi dusunceleridir ama boyle bir nimete bu sekilde soylenilmesine uzuldum. Tum arkadaslara tavsiye ederim (ozellikle yesil yapraklarini).

Lilinin bahcesi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-03-2010, 22:34   #47
Ağaçsever
 
Lun@tiC's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-03-2008
Şehir: ist
Mesajlar: 62
limon kişnişi denilen türün tohumunda limon tadı mı var acaba ?

Lun@tiC Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-04-2010, 22:10   #48
Ağaç Dostu
 
birgaripyolcu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-04-2009
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 574
arkadaşlar kişniş doğu bölgelerimizde çok bilinen ve kullanılan baharat olarak kullanılan bir bitkidir.Bulgura ve haşlama ete harika bir tat ve koku verir.Tohumu bende var ancak bu güne kadar ekmedim.Ben kullanmanızı tavsiye ederim,çok iyi bir gaz giderici ve hazmı kolaylaştırıcı bitkidir

birgaripyolcu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-06-2010, 22:23   #49
Ağaç Dostu
 
Zeytinci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-12-2008
Şehir: İzmir/Kaynarpınar
Mesajlar: 1,151
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lilinin bahcesi Mesajı Göster
Bazi arkadaslar fena konulu diye adlandirmislar kendi dusunceleridir ama boyle bir nimete bu sekilde soylenilmesine uzuldum. Tum arkadaslara tavsiye ederim (ozellikle yesil yapraklarini).
Tohumdan yetiştirdim, henüz maydonoz gibi olan halde. Biyogaz gibi kokuyor yaprakları, hatta ele kokusu sinmekte. Burnumdan nefes almayı kesip yedim, tadını yadırgamadım.

Tohumunun tadını merak ediyorum. Faydalı olduğuna göre baharat bahçemde yeri var demektir.

Bu sebzeyi, aslında tıbbi aramotik bitki mi demek doğru olur bilmem, en iyi siz anlatmışsınız, teşekkürler.

Zeytinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-06-2010, 19:25   #50
Ağaç Dostu
 
Zeytinci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-12-2008
Şehir: İzmir/Kaynarpınar
Mesajlar: 1,151
Tohumdan yetişmiş Kişniş.

Eklenen Resimler
 
Zeytinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-06-2010, 20:09   #51
Ağaç Dostu
 
Smyrna's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-01-2010
Şehir: İzmir/Zeytinalan
Mesajlar: 120
Aslında kişnişin oldukça iddialı bir aroması var ama Kıbrıs'lı yan komşumun, soğan peynir ve kişnişle yaptığı böreğinin tadı nefis oluyor.

Smyrna Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-06-2010, 18:21   #52
Ağaç Dostu
 
Zeytinci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-12-2008
Şehir: İzmir/Kaynarpınar
Mesajlar: 1,151
Sn. Symrna,

Yaprakları biyogaz gibi kokuyor.
Sizin aromatik dediğiniz nasıl bir koku. Beğendiğiniz bir koku mu?
Tohumlarının tadını ve kokusunu merak ediyorum.

Zeytinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-08-2010, 01:00   #53
Ağaç Dostu
 
siniroluyorum's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-11-2009
Şehir: Edirne
Mesajlar: 390
Galeri: 1
Turşuya konmuyor muydu kişniş burada daha farklı bir adı vardı şimdi hatırlayamadım.Ama tohumunu hiç kullanmayız.Sadece yaprağı turşuya konur acaba aynı bitki mi?

siniroluyorum Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-02-2011, 12:52   #54
Ağaç Dostu
 
çiftçi5234's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-01-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 390
bizim ordu da kişnişe lazca olarak kinzi derler kişnişin ne olduğunu bilmiyorlar kinzi derseniz anlıyorlar

çiftçi5234 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-02-2011, 13:02   #55
Kaybettik
 
sevim.K's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-12-2008
Şehir: sakarya/ Artvin
Mesajlar: 5,932
Galeri: 6
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi çiftçi5234 Mesajı Göster
bizim ordu da kişnişe lazca olarak kinzi derler kişnişin ne olduğunu bilmiyorlar kinzi derseniz anlıyorlar
Kinzi doğu karadenizde baharat olarak hem taze hemde tohumu çokça kullanılır. Yemeklere katılır. Biber salçasıyla kişniş( kinzi) tohumu karıştırılarak yapılan acıka doğu karadenizde kinzi yaprakları ezilerek yapılır. Kahvaltılarda değişik bir tad olarak yenir ya da bazı yemeklerle birlikte tüketilir.

çiftçi5234 beğendi.
sevim.K Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-05-2011, 22:52   #56
Ağaç Dostu
 
çiftçi5234's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-01-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 390
kusura bakmayın bir ara giremedim ama sevim.K hanım söyledikleriniz doğru


Düzenleyen çiftçi5234 : 05-01-2013 saat 14:36
çiftçi5234 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-05-2011, 23:26   #57
Ağaç Dostu
 
bettyycim's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-10-2010
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 2,060
Bizim oralar da kişniş'e Aş Otu derler, yarma ve nohutla yoğurtlu çorbası yapılır, enfes olur. Ayrıca taze iken yıkanır kurulanır, ince ince kıyılır tuzla ovulur ve bir kullnımlık kavanozlara konup, buzdolabında saklanır Kişniş bulunmadığı zaman çıkartılıp kullanılır. Bazı yörelerde örneğin Erzurum, salamurası yapılır ve kışın kullanılır

bettyycim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-09-2011, 11:45   #58
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 06-07-2010
Şehir: Adana
Mesajlar: 568
1 hafta önce kişniş ektim ,şimdi 3cü yaprakdalar güzel maydanoz gibi 3, 4 yaprak salatalara serperim artık

dünyam1 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-01-2012, 18:11   #59
Ağaç Dostu
 
gultar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-02-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 495
Tohumunu Sn. metetrn'in gönderdiği kişnişlerim bayağı büyüdü gelişti ve bugünkü çorbamızı lezzetlendirdi. Kişniş en çok mercimek çorbasına yakışıyor bence.Tekrar teşekkürler..


Düzenleyen gultar : 24-01-2012 saat 19:44
gultar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-01-2012, 17:07   #60
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 01-07-2010
Şehir: kayseri
Mesajlar: 106
kişniş

Arkadaşlar saksıda kişniş yetiştiriyorum.
sormak istediğim şey ise şu. kişnişi biçersem tekrar büyürler mi.yoksa iyice büyümeden biçmeyim mi?

Eklenen Resimler
 
zekkayseri Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:54.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024