07-01-2009, 11:55 | #35 |
Ağaç Dostu
|
Erzurum yöresinde aşotu olarak bilinen de zannımca kişniş. Tohumların rayihası çok güzel fakat tazesi(bağışlayın) tahtakurusu gibi kokuyor. Mutlaka bir faydası olduğu cihetle, tadını beğenmesek de yemeliyiz diyorum, Belki de diğer öteberinin arasında tadı farkedilmez. |
05-03-2009, 17:25 | #37 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-10-2007
Şehir: Istanbul/Syndey
Mesajlar: 1,003
|
Şu kişniş ve ağır metal mevzusu çok ilgimi çekti. Çünkü ağır metaller öyle başa beladır ki besin zinciri içinde katlanarak bize gelir. Sudaki ağır metal küçük balığa, küçük balıktan onlarla beslenen büyük balıklara oradan oraya derken bizlere bir hayli artmış olarak gelir. Vücutta depolanır, depolanır, depolanır... Cidden ağır metali attırabilen bir etkisi var ise, ikinci bir yaşam kaynağı bile denebilir o halde... |
17-04-2009, 18:32 | #38 |
Ağaç Dostu
|
Bu gün 4 yaprak kadar büyüyen kişnişlerden birini ağzıma attım.Ne yalan söyleyeyim tadını hiç beğenmedim.Çok ağır bir kokusu var ama sağlıklıysa yeşillik salatalara iki üç dal karıştırılabilir.Arada kaynar gider, koku moku kalmaz. Sn.balıkçı'nın da dediği gibi tahta kurusu gibi kokuyor |
30-04-2009, 17:35 | #39 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 02-04-2009
Şehir: AYDIN
Mesajlar: 1
|
Merhabalar, siteye yeni üye oldum. Kişnişle ilgili bilgilere bakarken yazılanları okudum. Samsun yemeklerinin çoğunun vazgeçilmez tadıdır kişniş. Bizim oralarda kinzi olarak bilinir. Genellikle taneleri öğütülmüş olarak kullanılır. toz kişniş köfteye çok yakışır. yoğururken deneyin. Çerkez ve gürcü yemeklerinin vazgeçilmez baharatıdır. Tazesini yadırgayanlar olabilir. keskin bir tadı vardır. Önerim sarımsaklı yoğurtlu semiz otu salatası yaptığınızda üzerine biraz tazesinden doğrarsanız güzel bir lezzet olur. Size birde kinzili patlıcan dediğimiz bir yemek tarifi yazacağım. sıcak yendiği gibi soğuk olarakta çok güzeldir ve mezeye uygundur. KİNZİLİ PATLICAN (Kişniş Otlu Patlıcan Yemeği) 1 kilo patlıcanı karnıyarık yaparken hazırladığımız gibi soyup bütün olarak kızartıyoruz. Kızaranları yayvan bir tencereye koyup, içlerini karnıyarık yaparken açtığımız gibi açıyoruz. 4-5 diş sarımsak dövülür. Sarıımsaklaın üzerine bolca ince doğranmış yeşil biber koyulur. 1 tatlı kaşığı kuru toz kişniş (kinzi) katılıp ezer gibi karıştırılıyor. çok fazla ezilmiyecek. Hazırlanan karışımı patlıcanların içine doldurup üzerine kabuğu soyulmuş kuşbaşı kesilmiş domatesleri koyuyorsunuz. kaynamaya başlayınca ateşi kısıp 10 dakika kısık ateşte pişiriyorsunuz. afiyet olsun, sıcak ve soğuk yemeğe uygundur. Ben soğuk yemeyi daha çok seviyorum. |
05-02-2010, 10:18 | #41 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-10-2009
Şehir: İSTANBUL&İZMİR-Mordoğan
Mesajlar: 261
|
Sevgili Dostlar! Kişniş Ülkemizin çeşitli bölgelerinde farklı şekillerde yaygın olarak kulanılmakla birlikte. Doğuda en yaygın olarak Çiğkofte baharatı olarak kulanılmakta . Hatta köftenin olmaz ise olmaz baharatlarından biri Kişniş tir. Ayrıca ülke sınırları dışında Turki Cumhuriyetler de Özellikle Turkmenistan da Salataların vazgeçilmez parçası taze kişniştir. |
05-02-2010, 14:44 | #42 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-10-2009
Şehir: İSTANBUL&İZMİR-Mordoğan
Mesajlar: 261
|
Sayın Berduray! Baharatçıdan alırken tohumu kavrulmuş **** önceden yıkanmış olarak alırsanız çimlenme yetisi olmaz sanırım. Çünki genelde Baharatçılardaki Tohumlar koku ve tadın ortaya çıkması için yıkanır ve kavrulur. |
06-02-2010, 22:45 | #43 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-03-2009
Şehir: manisa
Mesajlar: 107
|
Merhaba. Ben her yıl baharatçıdan alıyorum. Çimlenme sorunu hiç yaşamadım. Fakat şu zamanlar çimlenme için uygun bir sıcaklık yok. Mart ayının ortalarına doğru ekmeyi düşünüyorum. |
07-02-2010, 19:54 | #44 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-03-2007
Şehir: ankara
Mesajlar: 220
|
Mart ayı en uygun zaman.Çimlense bile yaprakları soğuktan büzüşür.Oyüzden soğuk zamanlarda aşotunu(kişniş) çimlendirmeyiz biz. |
29-03-2010, 12:57 | #45 |
Ağaç Dostu
|
10 Mart'ta ektiğim kişnişlerim 19 günde bu hale geldiler. Biraz hızlı geliştiler gibi geldi bana. Tadına bakmak için bir yaprağını koparıp yedim. Tadı çok hoşuma gitti. Tohumlarını yaptığım turşulara hep koyardım da, tazesini hiç denememiştim. Sanırım bolca yetiştirip yeşillerini de salatalarda yiyeceğim bundan sonra |
29-03-2010, 21:47 | #46 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-03-2010
Şehir: Ukrayna
Mesajlar: 120
|
Bu bitkinin tohumlarina koriander yesil yapraklari ise khinzi, kinzi veya burada soylendigi gibi kisnis olarak adlandirilir. Taze olarak yavan olarak yenebilecegi gibi salatalarda da maydanoz gibi kullanilir. Taniyanlar icin yesil yapraklari cok lezzetlidir. Kokusu ise kendine hastir. Her mevsim tazesini tuketiriz. Tohumlari kirilarak kebaplarda , koftelerde kullanilrsa lezzet katar. Bazi arkadaslar fena konulu diye adlandirmislar kendi dusunceleridir ama boyle bir nimete bu sekilde soylenilmesine uzuldum. Tum arkadaslara tavsiye ederim (ozellikle yesil yapraklarini). |
29-03-2010, 22:34 | #47 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 23-03-2008
Şehir: ist
Mesajlar: 62
|
limon kişnişi denilen türün tohumunda limon tadı mı var acaba ? |
06-04-2010, 22:10 | #48 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-04-2009
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 574
|
arkadaşlar kişniş doğu bölgelerimizde çok bilinen ve kullanılan baharat olarak kullanılan bir bitkidir.Bulgura ve haşlama ete harika bir tat ve koku verir.Tohumu bende var ancak bu güne kadar ekmedim.Ben kullanmanızı tavsiye ederim,çok iyi bir gaz giderici ve hazmı kolaylaştırıcı bitkidir |
16-06-2010, 22:23 | #49 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-12-2008
Şehir: İzmir/Kaynarpınar
Mesajlar: 1,151
|
Alıntı:
Tohumunun tadını merak ediyorum. Faydalı olduğuna göre baharat bahçemde yeri var demektir. Bu sebzeyi, aslında tıbbi aramotik bitki mi demek doğru olur bilmem, en iyi siz anlatmışsınız, teşekkürler. |
|
21-06-2010, 19:25 | #50 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-12-2008
Şehir: İzmir/Kaynarpınar
Mesajlar: 1,151
|
Tohumdan yetişmiş Kişniş. |
26-06-2010, 20:09 | #51 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-01-2010
Şehir: İzmir/Zeytinalan
Mesajlar: 120
|
Aslında kişnişin oldukça iddialı bir aroması var ama Kıbrıs'lı yan komşumun, soğan peynir ve kişnişle yaptığı böreğinin tadı nefis oluyor. |
28-06-2010, 18:21 | #52 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-12-2008
Şehir: İzmir/Kaynarpınar
Mesajlar: 1,151
|
Sn. Symrna, Yaprakları biyogaz gibi kokuyor. Sizin aromatik dediğiniz nasıl bir koku. Beğendiğiniz bir koku mu? Tohumlarının tadını ve kokusunu merak ediyorum. |
07-02-2011, 12:52 | #54 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-01-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 390
|
bizim ordu da kişnişe lazca olarak kinzi derler kişnişin ne olduğunu bilmiyorlar kinzi derseniz anlıyorlar |
07-02-2011, 13:02 | #55 |
Kaybettik
|
Kinzi doğu karadenizde baharat olarak hem taze hemde tohumu çokça kullanılır. Yemeklere katılır. Biber salçasıyla kişniş( kinzi) tohumu karıştırılarak yapılan acıka doğu karadenizde kinzi yaprakları ezilerek yapılır. Kahvaltılarda değişik bir tad olarak yenir ya da bazı yemeklerle birlikte tüketilir. |
26-05-2011, 22:52 | #56 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-01-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 390
|
kusura bakmayın bir ara giremedim ama sevim.K hanım söyledikleriniz doğru Düzenleyen çiftçi5234 : 05-01-2013 saat 14:36 |
26-05-2011, 23:26 | #57 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-10-2010
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 2,060
|
Bizim oralar da kişniş'e Aş Otu derler, yarma ve nohutla yoğurtlu çorbası yapılır, enfes olur. Ayrıca taze iken yıkanır kurulanır, ince ince kıyılır tuzla ovulur ve bir kullnımlık kavanozlara konup, buzdolabında saklanır Kişniş bulunmadığı zaman çıkartılıp kullanılır. Bazı yörelerde örneğin Erzurum, salamurası yapılır ve kışın kullanılır |
21-09-2011, 11:45 | #58 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-07-2010
Şehir: Adana
Mesajlar: 568
|
1 hafta önce kişniş ektim ,şimdi 3cü yaprakdalar güzel maydanoz gibi 3, 4 yaprak salatalara serperim artık |
22-01-2012, 18:11 | #59 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-02-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 495
|
Tohumunu Sn. metetrn'in gönderdiği kişnişlerim bayağı büyüdü gelişti ve bugünkü çorbamızı lezzetlendirdi. Kişniş en çok mercimek çorbasına yakışıyor bence.Tekrar teşekkürler.. Düzenleyen gultar : 24-01-2012 saat 19:44 |
24-01-2012, 17:07 | #60 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-07-2010
Şehir: kayseri
Mesajlar: 106
|
kişniş
Arkadaşlar saksıda kişniş yetiştiriyorum. sormak istediğim şey ise şu. kişnişi biçersem tekrar büyürler mi.yoksa iyice büyümeden biçmeyim mi? |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|