07-09-2023, 19:24 | #1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-07-2022
Şehir: Türkiye
Mesajlar: 233
|
Zufa Otu (Hyssopus officinalis L.)
''Genel Bilgi: Lamiaceae familyasında yer alan ‘zufaotu’, 50-120 cm boylanabilen, çok yıllık, kokulu, çalımsı bitkidir. Ülkemizde Altay dağlarından Karadeniz'e ve Güney Alplerden Kuzey Akdeniz kıyılarına kadar uzanan alanda özellikle Erzurum, Gümüşhane, Ardahan, Karaman bölgelerinde yetişmektedir. Yöresel olarak züfa otu, çördük otu, arı otu, kutsal ot, sirke otu olarak çeşitli isimler alır (1) . Kullanılan Kısım: Yaprakları, kök ve kök kabuğu Kullanım Alanları: Gümüşhane ve Erzurum yöresinde nane gibi çorba ve yemeklerde tat vermek amacıyla eklenmekte, müshil, solucan düşürücü ve idrar söktürücü olarak kullanılmakta olup antibakteriyel özelliklere sahiptir(2,3,4) . Çördük otu bitkisinin ekstraktı alkollü ve alkolsüz içeceklerde, uçucu yağı likör, şekerleme ve fırın ürünlerinde kullanılmakta, nadiren de bitkisel çay olarak da tüketilmekte ve Ortadoğu’da şerbet adı verilen alkollü içecek yapımında kullanılmaktadır (5). -------------------------------------------- 1. Hatipoğlu, G.,2010. Achillea biserrata ve Hyssopus officinalis Türlerinin Antioksidan Aktiviteleri ve Fenolik Bileşen Analizleri. KTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi. 2. Baytop, T., 1991. Türkçe Bitki Adları Sözlüğü, Atatürk Kültür ve Dil ve Tarih Kurumu, Türk Dil Kurumu Yayınları, Ankara. 578: 294 s. 3. Öztürk, M. ve Özçelik, H., 1999. Doğu Anadolu’nun Faydalı Bitkileri, Siirt İlim, Spor, Kültür ve Araştırma Vakfı, Ankara, s.151. 4. Svoboda, K. P., Galambosı, B., Deans, S. G. and Hethelyı, E., 1993. Agronomical and Biocemical Investigations of Hyssopus officinalis L. From Various Geographical Sources. Acta Horticulturae, 344: 434-443 5. Akgül, A., 1993. Baharat ve Bilim Teknolojisi, Selçuk Üniversitesi, Gıda Bilimi ve Teknolojisi Bölümü, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları Ankara, No:15, s.180-181.'' https://doa.ogm.gov.tr/Documents/Bot...Zufa%20Otu.pdf Klasik ballıbabalar gibi, gövdesinin kesiti köşelidir. Mavi tonlarında çiçek açmaktadır. Arıların sevdiği bitkilerdendir. Tohumla ve çelikleme yöntemiyle çoğaltılabilir. Çoğu ''TAB'' bitkisi gibi kurak ve kıraç topraklarda yetişir. Zaten Akdeniz iklimi bitkisidir. Balgam söktürücü ve öksürük kesici olarak kullanıldığını hatırlıyorum hatta tütsü ya da yağıyla ruhani temizlik içinde eski zamanlarda kullanıldığını okumuştum. Kendi deneyimlerimden bahsedecek olursam: Arılar için bitki arayışındaydım. Ekildiği yıl çiçek açtığı için züfa otu ekmeye karar verdim. Deneme amaçlı direk toprağa ektim, on gün gibi bir sürede çimlendiler ama sonra üstlerine naylon gelmiş ve iki günde güneşte yandılar. Tohum çoğaltmak için yeniden saksıya ektim. Saksıya ektiklerimin hepsi çimlendi. Yaprakları tırtıklıdır. İlk başta tek gövde olarak büyüdü ve bir süre sonra gövdenin toprağa yakın kısımlarından dallanmaya başladı. Henüz çiçeğini göremedim ama bitkinin hoş bir kokusu var. Tabi ki kokusu kendine has fakat benzetecek olursam biraz melisayı andırıyor gibi, hafif limonlu-reyhan gibi, değişik . |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|