agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Tıbbi, ıtri, boyar, aromatik bitkiler
(https)




Beğeni Düzeni3Beğeniler
  • 3 Gönderen yavuz10

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 07-09-2023, 19:24   #1
Ağaç Dostu
 
yavuz10's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-07-2022
Şehir: Türkiye
Mesajlar: 233
Zufa Otu (Hyssopus officinalis L.)

''Genel Bilgi:
Lamiaceae familyasında yer alan ‘zufaotu’, 50-120 cm boylanabilen, çok yıllık, kokulu, çalımsı
bitkidir. Ülkemizde Altay dağlarından Karadeniz'e ve Güney Alplerden Kuzey Akdeniz kıyılarına
kadar uzanan alanda özellikle Erzurum, Gümüşhane, Ardahan, Karaman bölgelerinde
yetişmektedir. Yöresel olarak züfa otu, çördük otu, arı otu, kutsal ot, sirke otu olarak çeşitli
isimler alır (1)
.
Kullanılan Kısım: Yaprakları, kök ve kök kabuğu
Kullanım Alanları: Gümüşhane ve Erzurum yöresinde nane gibi çorba ve yemeklerde tat
vermek amacıyla eklenmekte, müshil, solucan düşürücü ve idrar söktürücü olarak
kullanılmakta olup antibakteriyel özelliklere sahiptir(2,3,4)
.
Çördük otu bitkisinin ekstraktı alkollü ve alkolsüz içeceklerde, uçucu yağı likör, şekerleme ve
fırın ürünlerinde kullanılmakta, nadiren de bitkisel çay olarak da tüketilmekte ve Ortadoğu’da
şerbet adı verilen alkollü içecek yapımında kullanılmaktadır (5).

--------------------------------------------
1. Hatipoğlu, G.,2010. Achillea biserrata ve Hyssopus officinalis Türlerinin Antioksidan Aktiviteleri ve Fenolik Bileşen
Analizleri. KTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi.
2. Baytop, T., 1991. Türkçe Bitki Adları Sözlüğü, Atatürk Kültür ve Dil ve Tarih Kurumu, Türk Dil Kurumu Yayınları, Ankara.
578: 294 s.
3. Öztürk, M. ve Özçelik, H., 1999. Doğu Anadolu’nun Faydalı Bitkileri, Siirt İlim, Spor, Kültür ve Araştırma Vakfı, Ankara,
s.151.
4. Svoboda, K. P., Galambosı, B., Deans, S. G. and Hethelyı, E., 1993. Agronomical and Biocemical Investigations of
Hyssopus officinalis L. From Various Geographical Sources. Acta Horticulturae, 344: 434-443
5. Akgül, A., 1993. Baharat ve Bilim Teknolojisi, Selçuk Üniversitesi, Gıda Bilimi ve Teknolojisi Bölümü, Gıda Teknolojisi
Derneği Yayınları Ankara, No:15, s.180-181.''


https://doa.ogm.gov.tr/Documents/Bot...Zufa%20Otu.pdf

Klasik ballıbabalar gibi, gövdesinin kesiti köşelidir. Mavi tonlarında çiçek açmaktadır. Arıların sevdiği bitkilerdendir. Tohumla ve çelikleme yöntemiyle çoğaltılabilir. Çoğu ''TAB'' bitkisi gibi kurak ve kıraç topraklarda yetişir. Zaten Akdeniz iklimi bitkisidir.

Balgam söktürücü ve öksürük kesici olarak kullanıldığını hatırlıyorum hatta tütsü ya da yağıyla ruhani temizlik içinde eski zamanlarda kullanıldığını okumuştum.

Kendi deneyimlerimden bahsedecek olursam: Arılar için bitki arayışındaydım. Ekildiği yıl çiçek açtığı için züfa otu ekmeye karar verdim. Deneme amaçlı direk toprağa ektim, on gün gibi bir sürede çimlendiler ama sonra üstlerine naylon gelmiş ve iki günde güneşte yandılar. Tohum çoğaltmak için yeniden saksıya ektim. Saksıya ektiklerimin hepsi çimlendi. Yaprakları tırtıklıdır. İlk başta tek gövde olarak büyüdü ve bir süre sonra gövdenin toprağa yakın kısımlarından dallanmaya başladı. Henüz çiçeğini göremedim ama bitkinin hoş bir kokusu var. Tabi ki kokusu kendine has fakat benzetecek olursam biraz melisayı andırıyor gibi, hafif limonlu-reyhan gibi, değişik .

Eklenen Resimler
   
yavuz10 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:42.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024