agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Tıbbi, ıtri, boyar, aromatik bitkiler
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 02-07-2009, 09:24   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,457
Galeri: 225
Kirazın faydaları


Bir avuç kiraz her derde deva!


Her derde deva kirazın saplarından çay, çekirdeği ise kansere iyi geliyor. İşte kirazın bilinmeyen faydaları;

Yaz aylarının vazgeçilmez meyvası kiraz her derde deva. Kan şekerinden kalp sağlığına bir çok iyileştirici etkisi var. Baharın habercisi kirazın kolesterolü ve kan şekerini düşürücü, kalp sağlığını iyileştirici etkisi var. İşte kirazın faydaları;

B ve C vitaminleri ile magnezyum ve kalsiyum açısından zengin olan kiraz, bu vitaminler ve antioksidan etkisiyle soğuk algınlığına iyi geliyor ve bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Tüm kanser türlerine karşı direnç sağlıyor. Ayrıca kanı sulandırıcı etkisi var.

Name:  Kiraz 2.jpg
Views: 13930
Size:  30.5 KB

KİRAZ SAPI ÇAYI

30 gram kiraz sapını 1 litre suda 10 dakika kaynatarak hazırlanabilecek bu çayın, yani idrar söktürücü ve bağırsak düzenleyici özelliği bulunuyor. Böbrekleri çalıştırarak, ürik asit ve ürat tuzlarının vücuttan atılmasını kolaylaştırıyor. Böylece romatizma ve gut hastalıkları, eklem
kireçlenmesi ve damar sertliğine karşı olumlu etki yapıyor.

Name:  Kiraz 3.jpg
Views: 14354
Size:  54.0 KB



KİRAZ ALIRKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR


Uzmanlar, kiraz alırken temiz, parlak ve hasarsız olmasına dikkat edilmesini istiyor. Uzmanlar, kiraz konusunda şu tavsiyelerde bulunuyor: "Rengi koyu olanlar her zaman daha tatlıdır. Saklarken kirazın saplarını çıkarmazsanız ömrü daha uzun olur.

Yıkamadan Plastik bir kaba koyup buzdolabında saklayın ve daima yemeden önce yıkayın. Buzdolabından çıkarıp oda sıcaklığında 1-2 saat bekletirseniz tadı daha lezzetli olacaktır. Taze kirazların 2-4 gün içinde tüketilmesi gerekir. Kirazı ayrıca derin dondurucuda saklayabilirsiniz.Bunun için kirazın çekirdeklerini çıkarmanız gerekir."

Name:  kiraz 5.jpg
Views: 13522
Size:  20.0 KB


KİRAZ SAPININ FAYDALARI


Pek çok derde deva olan kiraz sapı aynı zamanda idrar söktürücü özelliği ile de böbreklerin dostudur.

Kirazın sapları ürik asit ve ürat tuzlarının vücuttan atılmasına yardımcı olduğu için romatizma ve gut hastalıklarıyla eklem kireçlenmesi ve damar sertliğinin tedavisinde ve aynı zamanda idrar söktürücü olduğu gibi bronşite karşı da kullanılıyor.



Gölgede iyice kurutulan kiraz saplarıyla hazırlanan şuruplar veya çay gibi demlemelerle iyileşme sağlanabiliyor. Saplar gerektiğinde kıyılarak bir gün süreyle su içinde ıslanmaya ve yumuşamaya bırakılıyor.

Bir litre su içine bir küçük avuç kiraz sapı konulup kaynatılarak elde edilen çaydan günde 3-4 fincan içilebiliyor. Aynı zamanda bu demleme günde 2 kez el ve ayak banyosu şeklinde de kullanılabiliyor. Veya hazırlanan kiraz sapı demlemesi taze ya da kurutulmuş kiraz üzerine boşaltılarak yarım saat bekletildikten sonra süzülerek aynı dozda içilebiliyor.


İDRAR SÖKÜCÜ
Kirazın sapları ayrık ve mısır püskülüyle kaynatılarak demlendiğinde ise ayak ve karın şişliğinde, arpayla kaynatılarak elde edilen demlemeyse idrar söktürücü olarak kullanılıyor.

Kiraz saplarının en çok idrar yolları enfeksiyonları için tercih ediliyor, kiraz sapı çayı vücuttaki ödemlerin atılmasında da oldukça etkili.

Name:  kiraz 6.jpg
Views: 13647
Size:  61.5 KB

KİRAZIN BİLİNMEYEN FAYDALARI

Kiraz fitokimyasallar açısından zengindir. Bunlar: anthocyanins (mevye ve sebzelerin rengini veren pigmentler; ki bunlar hücreleri zararlı kanserojen maddelere karşı koruyan antioksidan özellikleri sebebiyle kansere karşı seçenek oluşturabilirler). Aynı şekilde bir flavonoid olan quercetinki içinde hem anti-kanser bir oluşum, hem de anti-imflamotoral ve intihistaminik (alerji ve enfeksiyon önleyici) özellikler taşıyan bir antioksidandır.

KAN ŞEKERİNİ DÜŞÜRÜYOR
Kiraz hem kolesterolü hem de kan şekerini düşürmeye yardımcı olabilir. 100 gram kirazda, 17 bin miligram C vitamini bulunmaktadır. Her insanın günde 60-80 miligram C Vitamini alması gerekiyor.

B1, B2, B5 vitaminleri, magnezyum ve kalsiyum da bulunmaktadır.
Ürik asit ve ürat tuzlarının vücuttan atılmasını sağlayabilir. Bu nedenle romatizma ve gut hastalıkları, eklem kireçlenmesi ve damar sertliğinin tedavisinde kullanılabilir.

Kabızlığı önlemede etkilidir.
Name:  Kiraz 4.jpg
Views: 13756
Size:  21.6 KB

KARACİĞERİ TEMİZLİYOR
Kandaki zararlı maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olabilir. Aşırı ilaç tüketimi ile karaciğerde oluşan yükün azaltılmasında yardımcı olabilir.

Nikotinin vücuttan atılmasında yardımcı olur.

İçerdiği meyve şekeri levüloz rahat sindirilebildiği için, şeker hastaları da kirazı yanında protein kaynağı besinlerle birlikte tüketebilir.

A vitamininin önemli bir kaynağı olan karoteni içeren kiraz, göz problemlerinin önlenmesinde yardımcı olabilir.

20 kirazda 12 - 25 miligram arasında antosiyanin bulunmaktadır, bu da bir aspirinden on kat daha etkilidir.

Kirazda bulunan kinik asit, böbreklerin taş ve kum yapmasını önleyebilir ve varsa zamanla dökülmesine yardımcı olabilir.
internethaber

hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-12-2021, 12:13   #2
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 05-10-2021
Şehir: Antalya
Mesajlar: 59
Cekirdegini boyun tutulmalari icin yastik yapmistim . Ama cekirdegi baska nasil kullanilabilir . Bahsetmissiniz ama detay vermemissiniz.

Sulezena Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:02.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024