![]() |
|
![]() |
#91 |
RoKa AşıĞı
Giriş Tarihi: 11-04-2008
|
Suyunu aldım, başlayalı 2 gün oldu. Önerilere bakarak günde sabah ve akşam 1 su bardağı şekersiz olarak içiyorum. Karaciğer için önereceğiniz, bitkisel dost varmı ? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#92 |
Ağaç Dostu.
|
Pardon., Burada bahsedilen acaba beyaz çiçekli kartopumudur? Çünkü Latince Viburnum opulus L. Beyaz çiçekli kartopu olduğunu biliyorum, Gilaburu ise Kurt üzümü dedikleri bir bitki (Latincesini bilmiyorum) V.opulus un da meyveleri kırmızı tane şeklinde olur ama kısırdır pek meyve (tohum ) tutmaz. Buradaki yanlışı düzeltsek iyi olur diye düşünüyorum. Viburnum cinsi Kartopu olarak bilinir . V.tinus (parlak yapraklı kartopu), V. opulus ise beyaz çiçekli kartopu. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#93 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 25-12-2011
|
Merhaba arkadaşlar gilaburunun fidesini aldım bu fideyi sabahtan öğlene kadar güneş alan yere mi ekmeliyim yoksa öğleden sonra guneşi alan yere mi kuşadasında 35 40 derece sıcak olabiliyor |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#94 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 28-09-2009
|
pozantı bölgesinde **** karaisalıda yetişirmi akdeniz ikliminde |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#95 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Düzenleyen serdar1 : 25-06-2012 saat 18:09 Neden: Yanlış harf kullanımı |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#97 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 08-03-2009
|
gilaburu trabzonda ormanlarda doğal olarak yetişiyor burda hiç kimse ne olduğunu bilmiyor tadı hiç hoş değil |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#98 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 12-10-2011
|
Burada hiç bahsedilmemiş ama benim ilçemde de çok uzun zamandan beri kullanılan, dere boylarında kendiliğinden yetişen bir bitkidir. Hatta ilçemizin ambleminde bu bitki kullanılır. Yozgat iline bağlı Çandır ilçesi. ....:::T.C. ÇANDIR KAYMAKAMLIĞI:::.... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#99 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-10-2013
|
arkadaşlar ben bu btkiyi birkaç sene önce sitede fidan satan arkadaşlardan kırmızı frenk üzümü diye almıştım frenk üzümünün diğer adı gilaburumu acaba |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#100 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Frenk üzümü (Ribes) Farklı türler |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#101 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-10-2013
|
evet iki konuyuda inceleyince frenk üzümü olduuna karar verdim teşekkürler heyyamola |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#102 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-04-2012
|
Yaklaşık üç sene önce üyelerimizden sayın gilaburu dan almıştım, gilaburu diye ama,diger arkadaşların yükledigi resimdeki bitkinin yaprakalarına sanki benzemiyor gibi.Dal ve yapraklarının yakın plan resmini yükledim. Düzenleyen salih66 : 25-04-2015 saat 06:48 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#104 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-03-2008
|
Yine kış soğuğuna dayanıklı olarak bahçemde hala yaşamını sürdüren bir kaç bitkiden biri. Çok ilginç bu başlıkta 4 sayfa var ve hiç çiçekli resmi eklenmemiş. Neredeyse elim kadar irileşen çiçeği meyve tutar mı bilemiyorum. Gerçi tutmasa da olur. 6 litrelik saksıda 1.80 metre boy ve 33 adet çiçek. Ne yapayım ortancayı ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#105 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bitkinizin kartopu olduğunu düşünüyorum. Kartopunun ben meyva verdiğini görmedim. Bulabilirsem gilaburunun çiçek resmini yükleyeceğim. Yaprak yapısına kadar ikisi de aynı görünüyor. Adi Kartopu (Viburnum opulus) |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#106 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bitkiniz gilaburuya benziyor. Çiçekli fotoğrafını ekleyebilirseniz çok daha iyi olur. Dip sürgünleri çok olduğu için biraz ana gövdenin büyümesini teşvik ederseniz çiçek açacaktır. Suyu ve güneşi seviyor gördüğüm kadarı ile. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#107 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() Düzenleyen Lonicera : 06-05-2015 saat 14:30 Neden: imla |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#108 |
Ağaç Dostu
|
Ben de biraz araştırdım nette. Dediğiniz gibi Sn.Muda, bitki gilaburu değil kartopu. Gilaburunun bir resmini buldum şöyle. Yaprak kartopuna çok benzemekle beraber çiçekte renk dışında benzerlik yokmuş. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#110 |
Ağaç Dostu
|
24 Mayıs 2015' den Güney tarafı kapalı duvar boyunca sıralanan 4 yaşındaki gilaburular ![]() Suyu çok sever, aşırı sıcaktan hoşlanmaz. ![]() Fazlaca dip sürgünü verir. Bu sürgünlerle daldırma yapılarak kolayca çoğaltılır. Yerden 80 cm yüksekten dallandırarak, düzenli budamayla bodur ağaç şekli verilen bitki güzel gelişir. ![]() Çiçeklerinin güzelliğinin, ![]() İsmine kaynaklık ettiği söyleniyor. (Gül Ebru) ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#111 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 19-01-2011
|
Gilaburu hakkında biraz bilgi...
Konuyu sonuna doğru okurken anladım ki büyük bir karmaşa var şu ''zavallı'' Gilaburu ile ilgili akıllarda... Biraz bilgiden zarar gelmez diyerek aşağıdakilerini yazmaya karar verdim. Belki birilerinin işine yarar diye... Viburnum opulus = Adi Gilaburu (birçok Avrupa dilinde 'Kızıl Gilaburu' olarak da geçer) Neredeyse bütün Avrupa ülkelerinde, Kafkasya Bölgesinde, Doğu/Batı Sibirya, Kuzey Kazakistan'da doğal olarak yetişir (haritadaki yeşile boyanmış bölgeler). Haritada da görüldüğü üzere, Türkiye'de 5-6 bölgede yetişir. Adi Gilaburu, genelde yaprak döken bir çalı, daha seyrek ağaççık şeklinde olur. 1,5-4 metre arası boylanabilir. 50 yaş ve üzeri kadar yaşar. Çiçekleri bir yaşındaki dalların en ucunda açar (bazı ortancalar gibi). Avrupa'da çiçeklenme zamanı genelde mayısın sonu - haziranın başı, çiçeklenme 10-14 (15-25, hava şartlarına bağlı) gün devam eder. Meyveleri mercanımsı/kırmızı renkte, yuvarlak ya da oval şekilli 0,8-1 cm çapında tanelerdir. Çekirdeği yassı, neredeyse yuvarlak, 0,7-0,9 cm çapındadır (alttaki resimde). Meyveleri suludur, ama tadı genelde buruk, kekremsidir. Kar düştükten sonra toplandığında ise burukluk genelde yok olur, meyve daha tatlı olur. Güneş ışığını sever, ama hafif gölgeye de dayanabilir, fakat gölgede genelde meyve vermez. Toprağı geçirgen ve nemli olmalı. Sıcağa ve soğuğa dayanıklıdır. Çekirdekten yetiştirilebildiği gibi (1,5 yıla kadar sıcak/soğuk katlama yöntemi, bu şekilde elde edilen bitkinin meyve vermesi için en az 5 yaşına gelmesi gerekir), çelik ve dal daldırma yöntemiyle kolayca çoğaltılabilir. Geleneksel tıpta Adi Gilaburunun tam olgunluğa ulaşmış ve daha sonra gölgede, havadar yerlerde kurutulmuş meyvesi (Fructus Viburni) ve ilkbaharda, tomurcuklar şişmeden önce toplanmış kabuğu (Cortex Viburni) kullanılır. Avrupa'da Gilaburu meyvelerinden şarap, marmelata, sirke, vb. yapılır. Adi Gilaburunun bir cinsi olan Viburnum opulus f. roseum L./Viburnum opulus f. sterilis, yani bildiğimiz Kartopu ise 19. yy.'da Fransa'da ünlü botanikçi Victor Lemoine tarafından üretilmiş iri çiçekli, meyve vermeyen, -25/-30 dereceye kadar dayanabilen bir çalıdır. Düzenleyen yasemins : 23-07-2016 saat 19:41 Neden: fazla büyük resim kaldırıldı |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#113 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 16-05-2019
|
![]() Merhaba arkadaşlar, bu ağacın fidanını nereden temin edebilirim acaba? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#114 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 02-05-2022
|
Aşağıda haritasını verdiğim köyde bolca endemik olarak yetişiyor ve kıymetini bilmiyorlar, dibine dökülüp gidiyor, her yöre de farklı isimle anılan bu meyve, Konya da gılapba ismi ile zikrediliyor: https://www.google.com/maps/place/G%...75!4d32.209048 https://earth.google.com/web/@37.661...6.78083662t,0r Düzenleyen Akdeniz Defnesi : 17-05-2022 saat 18:21 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Etiketler |
bitkisi, faydaları, gilaboru, gilaburu, meyvesi |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|