12-01-2012, 12:29 | #1 |
Ağaç Dostu
|
Zahter (Thymbra spicata)
Genellikle Antakya civarında bilinen ve tüketilen çok yıllık bir kekik çeşidi. Gerçi diğer kekiklere göre biraz daha farklı bir yapısı ve tohumu var. Onun için bu başlığı açtım. Zahter hakkında daha ayrıntılı bilgi verebilecek arkadaşlar vardır. Bilimsel bir araştırma yapılmış. http://library.cu.edu.tr/tezler/7875.pdf 438. sayfada da yayılış alanı gösterilmektedir. Sayın mirabel'in annesinin yetiştirdiği zahterler. Kaynak: http://www.agaclar.net/forum/802217-post22.htm Düzenleyen limon_sever : 12-01-2012 saat 13:26 Neden: bilgi ekleme |
14-03-2012, 00:13 | #2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-02-2012
Şehir: adana
Mesajlar: 409
|
Benim zahterler çok yavaş büyüyor bakalım ne olacak |
20-06-2012, 11:37 | #3 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 27-12-2011
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5
|
merhaba ben de bahçemde taze zahterim olsun isterdim...nerden edinebilirim...istanbul anadolu yakasındayım.. sevgiler |
28-05-2014, 14:48 | #4 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 15-04-2011
Şehir: Adana
Mesajlar: 42
|
bugün internetten tohumunu sipariş ettim; gelir gelmez ekeceğiz saksıya. |
29-05-2014, 09:13 | #5 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-12-2008
Şehir: İzmir/Kaynarpınar
Mesajlar: 1,151
|
Salamurası salatalara muhteşem lezzet katıyor. İşi bilen yaşlılar kekiğim iyisi budur diyor. İzmir de doğada kendiliğinden yetişiyor. Tohumunu gelişigüzel serpmiştim toprağa, şu anda iki adet fide göründü. Hafta sonu doğal yetişme alanından birkaç fide daha toprağını bozmadan bahçeye alacağım. Tazesi de yoğun aromalı ve çok güzel. Adının Zahter olduğunu yeni öğrendim. |
10-06-2014, 10:36 | #6 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 15-04-2011
Şehir: Adana
Mesajlar: 42
|
1 hafta oldu hala çimlenme yok, sabırsızlıkla bekliyorum. |
12-03-2016, 21:43 | #7 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 18-02-2016
Şehir: Ankara
Mesajlar: 20
|
zahter deneme
yaklaşık 3 günde çimlendi .. sanırım filizlenmesinden önce nemli olduğundan dolayı hemen filiz verdi (yağmur altında kalmıştı ) |
26-03-2016, 17:07 | #8 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 02-03-2015
Şehir: antalya
Mesajlar: 84
|
Zahter tohumunu nerede bulabilirim? |
08-03-2018, 18:13 | #9 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-01-2014
Şehir: Konya
Mesajlar: 192
|
satureja montana - winter savory
Bende zengarden den aldığım tohumları ektim(satureja montana - winter savory) ve tohum çimlenmesi oldukça hızlı 2-3 günde en geç 1 haftada çıkıyorlar fakat gelişmesi baya uzun sürüyor. alttaki 2 resimde arasında 20gün gün var |
03-04-2018, 07:44 | #10 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 01-04-2018
Şehir: hatay
Mesajlar: 25
|
zahter benim takıntı derecesinde hem yetiştirmeyi hem yemeyi hem de çayını içmeyi çok sevdiğim bir bitki. Tohumdan ekilirse çok yavaş gelişiyor. Ben geçen sene ilk defa bitki yetiştirme işine girdiğimde deneme amaçlı zengardentr sitesinden fide ve tohum almıştım. fideler biraz geliştikten sonra kestiğim dalları suda ve su-toprak karışımında köklendirmiştim. hem daha hızlı çoğaldılar hem de oldukça güclü fideler oldular. ne yazık ki bu sene köklendirme konusunda başarılı olamadım henüz. sabırsızlıkla bekliyorum. buraya not düşmek istediğim bilgi: yaz döneminde yapraklar kuruyup dökülüyor, ben bitki öldü diye çok üzülmüştüm ama onları kaldırmaya kıyamamış yine de sulamaya devam etmiştim. sonra kuru görünen dallardan ufak yeşil dallar çıkmaya başladı, o dallar tekrar yeşilleniyormuş sonrasında. ben bunu tesadüfen görüp öğrendim ancak yaz dönemi için memlekete gittiğimde bitkilere gerçekten gözü gibi bakan komşum bu ayrıntıyı bilmediğinden onları üzülerek attığını söyledi. aman siz dikkatli, sabırlı olun, atmayın zahterlerinizi. |
12-05-2018, 17:18 | #11 |
Ağaç Dostu
|
İki hafta önce aldığım çelikler tutmuş gibi. Bundan cesaretle 30 çelik daha yaptım ve diktim. Kokusuna bayılıyorum Uzayan yan dalların toprağa değdiği yerden kök saldığını gözlemledim. Geçen sene Zen’den aldığım tek kök şu an kalem kalınlığında ve 7-8 de kendiliğinden köklü var. İzmir ve Antakya benzer iklim kuşağında galiba |
12-05-2018, 23:59 | #12 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,861
|
Mecburi hizmeti Gaziantep - İslahiye de yapmıştım, aynıydı İzmir ile. Zahter in çayı keskin ancak güzel olurdu. Ben ıtır - melisa - karabaş ot karıştırıyorum birer yaprak kadar tadı-kokusu zahter kadar keskin olmasa da fena olmuyor. |
16-04-2019, 09:31 | #14 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-06-2007
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 487
|
Alıntı:
|
|
16-04-2019, 19:08 | #16 |
Moderatör
|
Oooo birileri zahter mi dedi, nasıl kullanırsınız? Ben kalvaltıda çok severim. Önce karışımı hazırlarım, bunu bir kaba alırım. Sonra bir başka kaba halis sizma zeytinyağı koyarım. Ekmeğimi kızartırım, ben kızarmışı tercih ederim, Oğuz kızarmamış sever. Ekmekten kopardığım bir parçayı önce zeytinyağına sonra da zahter karışımına batırır hooop ağzıma. Öyle keyiflidir ki sormayın. |
16-04-2019, 19:19 | #18 |
Moderatör
|
Yaptığım karışım: Rondaya zahter, fesleğen ve kuru naneyi koyar iyice çekerim. Bunları bir başka kaba aktarın. Rondaya leblebl koyup iyice çekin. Bunu da başka bir tarafa alın. Rondaya bol miktarda ceviz içi koyup iyice çekin. Yine bol miktardaki susamı tavada biraz kavurun. Sonra büyükçe bir kase içine çektiğiniz zahter, leblebi tozu, ve cevizleri boşaltın. İçine damak tadınıza göre az tuz, ve az sarımsak tozu, kimyon, tatlı kırmızı biber, kavrulmuş susamları ilave edip iyice karıştırın. (Bu tarifi mutfak bölümüne mi aktarsam?) |
17-04-2019, 07:08 | #19 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-02-2018
Şehir: Muğla
Mesajlar: 713
|
Alıntı:
|
|
17-04-2019, 10:17 | #21 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-11-2018
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 451
|
Alıntı:
Kahvaltıda harikadır |
|
28-04-2019, 14:49 | #22 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 31-10-2011
Şehir: İstanbul/Balıkesir
Mesajlar: 417
|
Zahter mutfağımızın baş tacıdır. Gerek salatası, gerekse salamurası ile bir şekilde soframızda yer alır. Bu sene salamura yaptığım zahterlerden çelik olabilecek kalitedeki parçaları torfa aldım. Bakalım köklenecekler mi?... |
06-05-2019, 20:12 | #23 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 31-05-2018
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 35
|
Merhabalar, elinde Thymbra Spicata tohumu olan ya da nereden bulabileceğimi bilen var mıdır? Yaz zahteri (satureja hortensis) ve kış zahteri (satureja montana) yetiştirdim ama thymbra'yı hiç görmedim, mor çiçekliymiş, deli kekik de deniyormuş sanırım. antakya'ya gitmeden bunu nasıl elde edebilirim? |
06-05-2019, 22:27 | #24 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 31-10-2011
Şehir: İstanbul/Balıkesir
Mesajlar: 417
|
Alıntı:
|
|
10-05-2019, 20:25 | #25 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 31-05-2018
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 35
|
Obabilgesi, çok incesiniz. İnşallah çelikleriniz tutar. İyi haberlerinizi bekliyorum |
29-07-2019, 20:49 | #26 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-11-2018
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 451
|
Yaz başında tohumdan yetiştirdiğim 8*10 kök zahterlerimi 2. kere biçip topladım kuruttum. sert dallardan 5-6 kadar çelikten köklendirme için saksıya dikmiştim, ilk 3-5 gün öğlenleri güneşte hepsi boynunu büküyordu, bugün farkettim ki artık güneşte de dimdik duruyorlar. |
14-07-2020, 14:15 | #27 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 22-01-2013
Şehir: Bodrum
Mesajlar: 89
|
Alıntı:
Merak ettim dağlardan toplayıp ektiğiniz çelikler tuttu mu? |
|
15-11-2021, 21:24 | #28 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 24-06-2019
Şehir: istanbul
Mesajlar: 56
|
Benim içinbiraz hayal kırıklıgı oldu. Zeytinyagı ile belki güzel olabilir ama tadının kekikle pek alakası yok. Buruk bir tadı var. Herkese göre degil. Bir daha yetiştirmem. |
16-11-2021, 15:13 | #29 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-06-2007
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 487
|
ben facete ulusal tohum takas grubundan almıştım. |
29-03-2022, 20:18 | #30 | |
Ağaçsever
|
Alıntı:
|
|
|
|