agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Tıbbi, ıtri, boyar, aromatik bitkiler
(https)




Beğeni Düzeni5Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 17-09-2010, 12:12   #1
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
Keten tohumu

Keten tohumu kefen tohumu olmasın!
ASLI ORTAKMAÇ /


Salataya, çorbaya, yoğurda kattığımız, her öğünde bol bol tükettiğimiz keten tohumları mercek altında! Soğuk su balıkları dışında omega 3 bakımından en zengin besin olan keten tohumunun yararlarını bilmeyen yok. Ama doğru koşullarda muhafaza edilip tüketilmezse ne kadar zararlı olabileceğini biliyor musunuz? İşte keten tohumu ve soyanın hangi koşullarda saklanması gerektiğiyle ve aksi takdirde yaratabileceği tehlikelerle ilgili bir haber.

Sabah kalkar kalkmaz bir bardak ballı suyla iki kaşık, öğle yemeğinde salataya tohumları, kuşluk vakti yoğurdun içinde tane tane, akşam da yağında sotelenmiş sebzelerle keten tohumu son yıllarda birçok evde hemen her öğünün vazgeçilmez takviyesi. Saymakla bitmeyen şifalarına her gün yenisi eklendikçe keten tohumu yağıyla, tanesiyle, tozuyla tüketilir oldu. Öyle ki dünyanın en büyük keten tohumu üreticisi Kanada'nın sadece geçen yılki ihracatı 250 milyon doları aştı. Tüm dünyada yağ ve diğer ürünlerin üretiminde kullanılmak üzere toplam 2 milyon tondan biraz daha fazla keten tohumu işlendi.

Yani Latince ismi "çok şifalı bitki" anlamına gelen bu mucize besin, sadece sağlıklı yaşam sevdalılarına değil önceden kuş yemi ticaretiyle geçimlerini sağlayan keten tohumu üreticilerine de "şifa" oldu. Ne var ki, geçen haftalarda Hıncal Uluç'un köşesinde Tecelli'den Abuzittin'e gelen bir mektup keten tohumu severlerin kafasını karıştırdı. Pazar günleri Hıncal'ın Yeri'ne konuk olan Tecelli yanlış pazarlama şekli ve kullanımı yüzünden kanserden koruyacağı yerde, keten tohumu yağının kansere neden olabileceğini yazıyordu.

Yeni Aktüel de evlerde keten tohumu tüketimini bir sonraki emre kadar durdurarak araştırdı. Sonuç: Sadece keten tohumu değil, sağlıklı ve uzun ömür vaadiyle tükettiğimiz pek çok bitki için de aynı risk geçerli!

Sıcak, keten tohumunu "bozar"

Tek kanallı televizyonlarımızın duayeni Güneş Tecelli, keten tohumu yağının mutlaka soğuk zincirde satılması gerektiğini, aksi takdirde çok ciddi sağlık problemlerine yol açabileceğini vurguluyor. Üstelik çok kuvvetli bir referansı var: Kanser tedavisi konusunda geliştirdiği protokol Avrupa ve ABD'nin önemli tıp merkezlerinde uygulanan Alman bilim insanı Dr. Joanna Budwig. Keten tohumunu oldukça kapsamlı bir programla kanser tedavisinde kullanan ve bu bitkinin faydalarını ilk keşfedenlerden olan Dr. Budwig'in konuyla ilgili hemen her makalesinde önemle altını çizdiği bir ayrıntı var: "Keten tohumu ve özellikle yağı mutlaka taze tüketilmeli, dondurucu ya da buzdolabında - 7 derecede muhafaza edilmeli, soğuk zincirle dağıtılmalı. Aksi takdirde çabuk bozulur ve içinde, tüketildiğinde kansere yol açabilecek zararlı maddeler üremeye başlar!"

Hemen 20-25 C sıcaklıkta eczane ve aktar raflarında sergilenen keten tohumu yağı şişeleri geliyor gözümüzün önüne. Danıştığımız uzmanlar da Dr. Budwig'le hemfikir. Kanser Danışma Kurulu Başkanı ve Hacettepe Medikal Onkoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. İbrahim Güllü keten tohumunun çok çabuk bozulduğunu, doğru biçimde muhafaza edilmezse mantar üremesi için uygun olduğunu ve bu şekilde tüketildiğinde bağışıklık sistemine ciddi zarar verebileceğini doğruluyor.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Metabolizma ve Beslenme Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Aydın ise keten tohumunun faydalarını sıraladıktan sonra ekliyor: "Ama omega 3 ihtiva eden her bitkide olduğu gibi keten tohumu da doğru şekilde saklanmazsa hemen oksitlenir. Tıpkı cevizde olduğu gibi. Cevizi de temizledikten sonra biraz bekletirseniz, derhal kararmaya başlar ve tüm yararlı etkilerini yitirir.

Bu nedenle keten tohumu tane halinde alınarak evde öğütülüp hemen tüketilmeli. Öğütülmüş tohumlarsa az miktarda alınıp buzdolabında ışık görmeyecek kapalı ve koyu renkli kutularda muhafaza edilmeli." Bu bitkinin yağıyla yemek yapan, kaynatıp içen, yani keten tohumunu "sıcak" sevenlere de Prof. Dr. Aydın'ın bir uyarısı var: "Bu bitki asla ısıyla etkileşime geçmemeli. Zaten kokusuyla, tadıyla da yenmeyecek hale gelir!"

"Keten tohumu diye kuş yemi"

Keten tohumu ayrıca bazı kanser türleri için de "kesinlikle zararlılar listesi"nde birinci sırada. Virginia Üniversitesi Onkoloji Bölümü'nden Dr. Charles Myers, Prostate Forume Dergisi'nde 2002'de yayımladığı makalesinde keten tohumu tüketiminin prostat kanserli hastalarda tümörlerin hızla büyümesine yol açtığını belirtiyor ve hastaları uyarıyor: "Dokuz çalışmadan yedisinde keten tohumundaki alfa linolenik asidin prostat kanseri gelişimini hızlandırdığı tespit edildi. Prostat kanseri olan hastaların keten tohumu ya da alfa linolenik asit içeren başka bitkileri hiçbir şekilde tüketmemelerini önemle tavsiye ediyorum!"

Prof. Dr. Ahmet Aydın ise bu çalışmalara karşılık omega 3 asit serisinin önemli temel asitlerinden olan alfa linolenik asitin ve dolayısıyla keten tohumunun prostat da dahil çeşitli kanser türlerinde tedavi edici olduğuna dair araştırmaların bulunduğunu söylüyor. Tabii, şu uyarıyı eklemeyi ihmal etmeden: "Çeşitli faydalarına rağmen aşırı keten tohumu kullanılması da zararlı olabilir. Bu nedenle kadınların iki, üç tatlı kaşığı; erkeklerinse bir, iki tatlı kaşığından fazla kullanmamasını tavsiye ediyoruz. Ayrıca yağı yerine bitki tohum halinde tüketilmeli. Çünkü yağ üretimi için günümüzde geçerli olan teknolojik yöntemler kullanılırsa trans yağlar ortaya çıkabilir. Bu yağların kansere yol açtığını bugün tüm bilim dünyası kabul ediyor. Ayrıca keten tohumu lif açısından da zengindir ama yağ haline getirilince bu faydalı özelliğini de yitirir."

Bu mucize bitkinin karanlık yönlerini sorgularken, üretim ve pazarlamasıyla ilgili bilgi almak için konuştuğumuz Tüm Aktarlar Baharatçılar ve Tıbbi Aromatik Bitkiler Derneği Başkanı Ayhan Ercan'dan gelen açıklamaysa çok çarpıcı: "Ülkemizde yaklaşık dört yıldır, omega 3 yönünden zengin sarı keten tohumu yerine, kuş yemi olarak bilinen standart keten tohumu satılıyor.Yani sağlık için keten tohumu alanların çoğu aslında kuş yemi yiyor. Çünkü hastalıklara karşı koruyucu özellikte olan keten tohumu türü sarı renktedir ve az bulunur."

Ercan, işinin ehli aktarların bu özel tohumları Dr. Budwig'in belirttiği biçimde muhafaza ettiğini söylüyor ama her satıcıyı denetleyemediklerini de şu sözlerle anlatıyor: "Çoğu esnaf ticari kaygılarla tohumları yüksek miktarlarda öğütüyor ve tüketiciye de bozuk keten tohumu satıyor. Son yıllarda bu nedenle derneğimize gelen şikâyetlerde ciddi bir artış var."

Soyanın karanlık yüzü
Görüştüğümüz tüm uzmanlar doğru muhafaza edilip tüketildiğinde keten tohumunun hâlâ en önemli besin takviyelerinden biri olduğunu da vurguluyor önemle.

http://www.yeniaktuel.com.tr/tur105,132@2100.html

Ben bugüne kadar öğütülmüş keten tohumu satmayan bilinçli bir aktara rastlamadım..
Bol miktarda öğütüyorlar ve çekmecelerde bunlar günlerce havayla temas edip oksitleniyor ve zehire dönüşüyor.
Uyarsam bile aktarlar bunları umursamıyor.

Şifalı bitkiler hakkında yeterli bilginiz yoksa kullanmamak en doğrusudur.

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-09-2010, 12:21   #2
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
Kısacası..içeriğinde omega türü yağlar barındıran keten,haşhaş,çörek otu gibi tıbbi bitkilerin kesinlikle öğütülmüşünü almayınız.
Kendiniz öğütüp kısa sürede tüketiniz.
Aslında en ideali çiğneyerek tüketmektir.

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-09-2010, 12:43   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Aynı konular, kahvaltıların vazgeçilmez besin maddesi, pekmezin kadim dostu susam yani tahin için de geçerli midir?

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-09-2010, 13:02   #4
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu Mesajı Göster
Aynı konular, kahvaltıların vazgeçilmez besin maddesi, pekmezin kadim dostu susam yani tahin için de geçerli midir?
Sanmıyorum..Susamın öğütülmüş hali olan tahinin havayla teması minimumdur.Sadece kavanozdaki en üst kısım havayla temas ediyor..Kavanozun ağzını da kapalı tuttuktan sonra bu risk asgariye iner kanımca.
Yalnız burada tahinin ne tür susamlardan yapıldığı daha önemlidir.
Benim bildiğim kadarıyla ülkemizde susam üretiminde %100 yerli tohum kullanılıyor:
http://www.tuketiciler.org/?com=news.read&ID=2991

Ama bu yerli susamdan yapılan tahini bulabilmek mesele..

Çünkü ülkemiz susam da ithal etmektedir ve bu GDO'lu susamlar gıda sanayiinde kullanılmaktadır:
http://www.tuketiciler.org/?com=news.read&ID=2991

Ben piyasada gördüğüm susamlara hayret ediyorum..Çocukluğumdan beri gördüğüm susamlardan çok farklı..Bembeyaz neredeyse..

..........

İkinci olarak..Eğer satın aldığınız gerçek keten tohumunu kendi evinizde öğütür ve hemen pekmez ile karıştırırsanız içindeki omega yağlarının okside olmasını engellersiniz.

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-09-2010, 14:33   #5
Ağaçsever
 
mumunal's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-10-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 70
Vay be... Kuş yemi öğütmüşüz aylardır. Sarı keten tohumunun resmini bulduk da, aslını nasıl bulacağız.

Eklenen Resimler
  
mumunal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-09-2010, 15:12   #6
Ağaçsever
 
mumunal's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-10-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 70
Alıntı:
...Her 2 türdeki keten tohumunun
da benzer besleyici özellikleri bulunmakta ve eşit oranda omega-3 yağ asitleri
içermektedir. Ancak sarı keten tohumunun omega -3 açısından azıcık fakir olduğu
bilinmektedir.
Bu cümlelerin yer aldığı bir internet sitesi gibi kim bilir daha niceleri varlığını ticari kaygılarla sürdürmektedir.

mumunal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-09-2010, 17:12   #7
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
Özellikle içerdiği östrojen nedeniyle prostat hastalığına yakalanmış ve yatkın kişilerin kullanmaması gerek:
http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=87146

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-04-2011, 09:30   #8
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 06-01-2009
Şehir: MARMARİS
Mesajlar: 970
Hayret bişey, yıllardır yanlış yapmışız. Bana da keten tohumunu hafif kavur sonra değirmende çekip salatalarda kullan demişlerdi, yaptım tadı da hoşumuza gitmişti. Biz şimdi zehir mi depoladık bünyemizde

Doğayla Barış Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-04-2011, 10:27   #9
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-06-2007
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 1,913
Origo marka keten tohumu yağını 2 şişe kullandım. İnternetten sipariş verdim. Kollestrolüm 295 den 215 oldu.Bir arkadaşım tavsiye etmişti. Firmaya güvendim ve memnun kaldım.

Benol Hazaroğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-04-2011, 12:51   #10
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Doğayla Barış Mesajı Göster
Hayret bişey, yıllardır yanlış yapmışız. Bana da keten tohumunu hafif kavur sonra değirmende çekip salatalarda kullan demişlerdi, yaptım tadı da hoşumuza gitmişti. Biz şimdi zehir mi depoladık bünyemizde
Keten tohumu yağının kullanım esnasında ısıya maruz bırakılmaması tavsiye edilmektedir
http://www.origo.com.tr/keten-tohumu-yagi.html

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-04-2011, 12:56   #11
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Benol Hazaroğlu Mesajı Göster
Origo marka keten tohumu yağını 2 şişe kullandım. İnternetten sipariş verdim. Kollestrolüm 295 den 215 oldu.Bir arkadaşım tavsiye etmişti. Firmaya güvendim ve memnun kaldım.
Origo'ya baktım..Ciddi bir firmaya benziyor..Ama ''keten tohumunun'' soğuk zincirde gönderildiğine dair bir bilgiye rastayamadım sayın Hazaroğlu..

Bu yağların mutlaka soğuk zincir içinde satılması gerek:

...Sıcak, keten tohumunu "bozar"
Tek kanallı televizyonlarımızın duayeni Güneş Tecelli, keten tohumu yağının mutlaka soğuk zincirde satılması gerektiğini, aksi takdirde çok ciddi sağlık problemlerine yol açabileceğini vurguluyor. Üstelik çok kuvvetli bir referansı var: Kanser tedavisi konusunda geliştirdiği protokol Avrupa ve ABD'nin önemli tıp merkezlerinde uygulanan Alman bilim insanı Dr. Joanna Budwig. Keten tohumunu oldukça kapsamlı bir programla kanser tedavisinde kullanan ve bu bitkinin faydalarını ilk keşfedenlerden olan Dr. Budwig'in konuyla ilgili hemen her makalesinde önemle altını çizdiği bir ayrıntı var: "Keten tohumu ve özellikle yağı mutlaka taze tüketilmeli, dondurucu ya da buzdolabında - 7 derecede muhafaza edilmeli, soğuk zincirle dağıtılmalı. Aksi takdirde çabuk bozulur ve içinde, tüketildiğinde kansere yol açabilecek zararlı maddeler üremeye başlar!"Hemen 20-25 C sıcaklıkta eczane ve aktar raflarında sergilenen keten tohumu yağı şişeleri geliyor gözümüzün önüne.

http://www.birtat.com.tr/urunlerimiz...ten_tohumu.htm

Bence en güzeli,hakiki keten tohumunu günlük olarak ya çiğneyerek yemek,ya da günlük olarak değirmende öğütüp kullanmak..
Sakın sakın..aktarlarda ne zaman öğütüldüğü belli olmayan keten tohumlarından almayın.


Düzenleyen pria : 11-04-2011 saat 19:39
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-04-2011, 19:09   #12
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-06-2007
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 1,913
Soğuk preslenmiş keten yağı diye satılıyor.

Benol Hazaroğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-08-2011, 16:36   #13
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
Peki bitkisel Omega-3 kaynaklarından fazla kalori almadan sağlıklı olarak faydalanmak mümkün değil mi?

Bitkisel Omega-3’ü en çok bulunduran besin maddesi “keten tohumu”dur. Bu nedenle günde 1-2 tatlı kaşığı tatlı kaşığı keten tohumu, tane olarak özellikle salatalara konarak tüketilebilir. Keten tohumlu ekmekler tercih edilebilir. Yurtdışında ekmek hamuruna katılır. Ancak, hazırdan ziyade, tam buğday unu ile evde yapılan ekmek hamurunun içine tane olarak keten tohumu katılmasını öneririm.

Keten tohumu ekmek ile beraber pişince vitamin değerinde bir eksilme olur mu?

Hayır olmaz. Keten tohumu öğütüldükten 24 saat sonra vitamin değerini kaybeder. Bu yüzden tane olarak alınmalıdır ve mümkünse çiğnenmelidir. Öğütüp tüketenler ise evde kendileri öğütüp, 24 saat içinde tüketmelidirler.

Keten tohumunun sürekli alınmasında bir sakınca var mı?

Hayır yoktur. Keten tohumu rahatlıkla her gün kullanılabilir. Ancak, kullanırken dikkat edilmesi gereken nokta; 1 tatlı kaşığı keten tohumunu birden ağza alıp çiğnemeye çalışılmamalıdır. Kendi ağırlığının 7 katı su tutucu özelliğinden dolayı ağızda hemen şişer ve boğulma riski doğurabilir. Bu yüzden salata veya ekmek içine koyarak ve çiğnenerek tüketilmesini tavsiye ediyoruz.

Prof.Dr. KENAN DEMİRKOL


http://www.yaklasansaat.com/haberdos...009/ocak10.asp


Düzenleyen pria : 22-10-2011 saat 16:20
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-08-2011, 16:43   #14
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Keten tohumunu astımdan ötürü öksürüğü kestiği için kullandım.
Bir işeme sorunu yaratabilir ki çok ciddidir. Böbreklerinizle ilgili bir sorununuz varsa kesinlikle kullanmamanız gereken bir tohumdur. Yoksa da o kadar da güvenerek tüketilmemelidir.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-08-2011, 21:16   #15
Ağaç Dostu
 
mirabel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-07-2007
Şehir: Hatay
Mesajlar: 105
Galeri: 3
Ben ekmeğe ekliyordum. Yanlış mı yaptım bunca zamandır?

mirabel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-10-2011, 16:23   #16
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mirabel Mesajı Göster
Ben ekmeğe ekliyordum. Yanlış mı yaptım bunca zamandır?
Soru: Keten tohumu, ekmek ile beraber pişince vitamin değerinde bir eksilme olur mu?

Cevap: Hayır olmaz. Keten tohumu öğütüldükten 24 saat sonra vitamin değerini kaybeder. Bu yüzden tane olarak alınmalıdır ve mümkünse çiğnenmelidir. Öğütüp tüketenler ise evde kendileri öğütüp, 24 saat içinde tüketmelidirler.

Prof.Dr Kenan DEMİRKOL

'Akll Beslenme'de: 'Omega-3'

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-12-2011, 07:45   #17
Ağaçsever
 
smily's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-01-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 89
Vitamin değerini kaybetmese bile, ekmeğe katıldığı zaman kanserojen etkisi artıyor olmalı.

smily Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2012, 14:10   #18
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 03-06-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 31
Gerçek olan SARI Keten tohumunu nereden ve nasıl edinebiliriz?
Saygılar.

serefsen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2012, 18:48   #19
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi serefsen Mesajı Göster
Gerçek olan SARI Keten tohumunu nereden ve nasıl edinebiliriz?
Saygılar.
Arifoğlu'nun özenli, kapalı ambalajlı ve hakiki keten tohumunu ben en son 3M Migros'larda bulmuştum sanırım..Öğütülmemişini tavsiye ederim..

http://www.e-arifoglu.com/pinfo.asp?pid=256

Eklenen Resimler
 
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2012, 19:07   #20
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,606
Galeri: 1
Hakiki keten tohumu ile neyi kastediyorsunuz?

'Kuş yemi' diye tabir edilen kahverengi tohum esas-hakiki keten tohumudur. Yüzyıllarca da o tohumlar kullanılmıştır. Bildiğim kadarıyla sarı renkli tohumlar Amerika kaynaklı ve günümüzde üretilmiştir. Üretim nedenlerinden birisi de yemeklerde, ekmekte kahverengi yerine sarının göze daha hoş görünmesidir.

ayhat beğendi.
üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2012, 19:26   #21
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi üzüm Mesajı Göster
Hakiki keten tohumu ile neyi kastediyorsunuz?
Piyasada ve aktarlarda süpürge tohumu keten tohumu olarak satılabilmektedir..Bu yüzden ''hakiki'' diye yazdım..Okuyun isterseniz sayın Üzüm:
Keten Tohumu Hakkında Önemli Gerçekler / Beslenme / Diyet / Milliyet Blog

Arifoğlu'nun süpürge otu tohumu da var mesela..Hem keten tohumundan daha pahalı..onunda şifalı bir tohum olduğu yazılıyor..Allerji, kurdeşen ve ürtiker sorunlarında faydalı imiş..
SPRGE TOHUMU 200 GR
ibrahim saraçoğlu-Kurdeşen - ürtiker için süpürge tohumu kürü-mucize iksirler

Eğer süpürge tohumu ile keten tohumunu ayıredemem diyorsanız, bu tür tohumları, bilinen, tanınan ve güvenilir markalardan almak daha doğru bence..

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2012, 19:59   #22
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,606
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi pria Mesajı Göster
Piyasada ve aktarlarda süpürge tohumu keten tohumu olarak satılabilmektedir..Bu yüzden ''hakiki'' diye yazdım..Okuyun isterseniz sayın Üzüm:
Keten Tohumu Hakkında Önemli Gerçekler / Beslenme / Diyet / Milliyet Blog
Sayın pria,

Bağlantısını verdiğiniz yazıda süpürge tohumu lafı geçmiyor. Yine Tüm Aktarlar Baharatçılar ve Tıbbi Aromatik Bitkiler Derneği Başkanı'nin sözleri var; yani 'kuş yemi' tabirinin olduğu cümleler.

Süpürge tohumundan dolayı 'hakiki' kelimesini kullandıysanız sorun yok; sarı keten tohumu için kullandıysanız sorun olabilirdi.

üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2012, 22:05   #23
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi üzüm Mesajı Göster
Sayın pria,

Bağlantısını verdiğiniz yazıda süpürge tohumu lafı geçmiyor.
Özür dilerim sayın Üzüm..
Bu süpürge tohumu nereden aklıma, klavyeme takıldı ben de şaşırdım..
Keten tohumunun süpürge tohumuyla hiçbir ilgisi yok..
Dedikleriniz doğru..
''Hakiki'' terimini kullanmam yanlış oldu..Keten tohumunun çeşitleri var sadece..sarımsı ve esmer..
Ama..sanki, kahverengi olanı genelde kuşyemi olarak kullanılmakta, sarımsı olanı ise tedavi amaçlı olarak tavsiye edilmekte..

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2012, 22:17   #24
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu Mesajı Göster
Aynı konular, kahvaltıların vazgeçilmez besin maddesi, pekmezin kadim dostu susam yani tahin için de geçerli midir?
.....Bu üreticiler daha da ileriye giderek kuş yemi olarak kullanılan süpürge tohumunu bir takım yağlarla tağşiş yaparak tahine katıp maliyeti düşürmeye çalışıyorlar.

Neden Tatlan Helva

Söz süpürge tohumundan açılmışken ülkemizde üretilen tahinlerde bile ne yaman hileler yapıldığını da aktarayım bari..

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-02-2012, 08:23   #25
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 03-06-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 31
"mumunal" rumuzlu arkadaş her iki keten tohumu'nun resmini bu konuya eklemiş, araştırmalarım sonucu keten tohumunun makbul olanı SARI renktedir.
Eğer bunu bulabilen arkadaşlar varsa lütfen bilgi versinler...
Sayın Pria Arifoğlu'ndan aldığınız keten tohumu sarımıydı?
Saygılar.

serefsen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-02-2012, 10:39   #26
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
Sayın serefsen..

Arifoğlu'ndan en son iki yıl kadar önce alıp kullanmıştım, sanırım sarıydı..

Bakın bir satıcı daha var..hem çok daha ucuz:

Sarı Keten Tohumu-1kg

http://www.gidahammaddesi.com/tr/site/iletisim

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-02-2012, 13:56   #27
Ağaç Dostu
 
Eser İlhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-03-2007
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,298
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi pria Mesajı Göster
................. Ancak, kullanırken dikkat edilmesi gereken nokta; 1 tatlı kaşığı keten tohumunu birden ağza alıp çiğnemeye çalışılmamalıdır. Kendi ağırlığının 7 katı su tutucu özelliğinden dolayı ağızda hemen şişer ve boğulma riski doğurabilir. Bu yüzden salata veya ekmek içine koyarak ve çiğnenerek tüketilmesini tavsiye ediyoruz.

Prof.Dr. KENAN DEMİRKOL
'Akll Beslenme'de: 'Omega-3'
Aynı özellik vücuda alındıktan sonra da devam eder. Bu yüzden keten tohumu tüketirken bolca su da tüketmek gerekir. Aksi halde kabızlık ve çok fazla tüketildiği hallerde seyrek de olsa barsakda şişmeye bağlı barsak tıkanması yapabilmektedir. Ayrıca taşıdığı fitoöstrojenler dolayısıyla fibrokistik göğüs yapısına sahip bayanlar tüketmeden önce doktorlarına danışmalıdırlar.

Eser İlhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-02-2012, 17:02   #28
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 03-06-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 31
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi pria Mesajı Göster
Sayın serefsen..

Arifoğlu'ndan en son iki yıl kadar önce alıp kullanmıştım, sanırım sarıydı..

Bakın bir satıcı daha var..hem çok daha ucuz:

Sarı Keten Tohumu-1kg

İletişim
Sayın pria;
teşekkür ederim, netten alışveriş yapamıyorum, sanıyorum arifoğlunu deneyeceğim.

saygılar.

serefsen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-02-2012, 17:19   #29
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
İletişim bilgilerinin linkini özellikle netten alışveriş yapmayı tercih edemeyebileceğiniz için vermiştim..
Eğer Üsküdar'a yakınsanız gidip dükkanda gözünüzle bizzat görerek alabilirsiniz diye düşünmüştüm..

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-02-2012, 17:22   #30
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 03-06-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 31
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi pria Mesajı Göster
İletişim bilgilerinin linkini özellikle netten alışveriş yapmayı tercih edemeyebileceğiniz için vermiştim..
Eğer Üsküdar'a yakınsanız gidip dükkanda gözünüzle bizzat görerek alabilirsiniz diye düşünmüştüm..
aa dikkat etmemişim ! Uyarınız için teşekkür ederim, üsküdar'a çok yakınım ve hemen iletişime geçeceğim, tekrar teşekkür ederim, uzun süredir bunu arıyordum inşallah vardır...
saygılar...

serefsen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:04.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024