agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Tıbbi, ıtri, boyar, aromatik bitkiler
(https)




Beğeni Düzeni14Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 26-03-2009, 08:45   #61
Ağaç Dostu
 
copur 09's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-11-2006
Şehir: Nazilli
Mesajlar: 592
Dikensiz kapari çok ilginç, geçen yaz kapari toplarken dikenleri baya canımı acıtmıştı.

copur 09 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-03-2009, 23:11   #62
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 18-09-2007
Şehir: Manavgat
Mesajlar: 46
Kimsenin hevesini kırmak istemem ama kapari üreticileri tarafından verilen bazı bilgiler gerçeği yansıtmıyor. Bir firma dekardan ortalama 5000 TL kar edildiğini yazmış. Bu bilgi kesinlikle doğru değil. İşçilik masrafı çok yüksek. Kilosu 1.5 TL'den aşağıya kapari toplatılmıyor. Ayrıca fabrikalar kapariyi işçiliğin ucuz olduğu orta asyadan temin ediyorlar. İtalya ve İspanya'da ise dikensiz türlerden kapari tarımı yapılıyor. Kaparinin dekardan ortalama kazancı 750 - 1000 USD arasındadır. Ancak salamura olarak işlenirse bu meblağ 2-3 misli daha fazladır.

sokak lambası Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-07-2009, 21:03   #63
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,323
Galeri: 3
bahçede ani olarak büyüyen kaparileri yeni farkettim.

Eklenen Resimler
 
hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-07-2009, 23:05   #64
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,323
Galeri: 3
Meyveleri de büyümüşler.
( meyve diye yazdım ama emin değilim. Çiçeklerin tomurcuğu mu acaba diye de şu anda düşünmekteyim. Kaparinin meyveleri sanki köşeli bir gürz gibiydi diye hatırlamaktayım. Bilen bir arkadaş aydınlatırsa müteşekkir olurum.)

Eklenen Resimler
 

Düzenleyen hosseda : 14-07-2009 saat 23:42 Neden: ilave parantez içi cümle
hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-07-2009, 11:31   #65
Ağaç Dostu
 
Nariel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-04-2008
Şehir: Silifke & İstanbul
Mesajlar: 2,203
Galeri: 236
Sn.hosseda, bunlar meyveler (karpuz gibiler). Köşeli dedikleriniz ise çiçek tomurcuğu.

Nariel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-07-2009, 12:05   #66
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,323
Galeri: 3
Sayın Nariel cevabınız için teşekkür ederim.

Bir sorum daha olacak, meyvelerin olgunlaştığını nasıl anlayacağım. Resimdeki meyve ne durumda sizce ?

Hoşçakalın.

hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-07-2009, 17:22   #67
Ağaç Dostu
 
Nariel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-04-2008
Şehir: Silifke & İstanbul
Mesajlar: 2,203
Galeri: 236
Malesef o konuda yardımcı olamayacağım.. Meyveler hatırladığım kadarıyla çok büyümüyor, belki gördüklerinizden biraz daha fazla büyür, 2-3 cm kadar daha boy yapar. Emin değilim..

Nariel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-08-2009, 12:49   #68
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-07-2009
Şehir: İzmir-Bornova
Mesajlar: 2,974
Galeri: 9
Hosseda o karpuzlar biraz daha büyüyüp üzerindeki çizgilerden gül gibi açılıyor.. Onun şekli daha güzel oluyor.. Çocukken çok toplamıştım..

Fotosunu da buldum..
http://image5.sahibinden.com/photos/...207586_ph9.jpg


Düzenleyen selis : 06-08-2009 saat 12:50 Neden: Foto ekleme
selis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-08-2009, 21:39   #69
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Bursa
Mesajlar: 6
Kapari

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner Mesajı Göster
Ercankozer, buraya baktınız mı?

www.kapari.com
Mine Hanım,
Çok teşekkür ederim. Uzun zamandır aç olduğum bilgiye sayenizde ulaştım.
Ben Bursa da oturuyorum ama İnegöl, Hamzabeyköyü kökenim.
Köy hayatını ve toprağı çok seviyorum. Köyümde yatırım yapmak niyetindeyim.
Sayenezde kapari konusundakı açlığıma giriş yaptım.
Teşekkür ederim.

Yesiller Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-06-2010, 13:27   #70
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 04-06-2010
Şehir: Isparta
Mesajlar: 1
kapari

herkese merhaba bu kapari hakkında akkılıç üyemize bir sorum var acaba benimle iritibata geçebilir mi?

ongan_mehmet@hotmail.com bu adresten ulaşabilirsiniz

ongan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-06-2010, 14:21   #71
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-05-2010
Şehir: İstanbul-Çekmeköy
Mesajlar: 427
Kapariye Kıbrıs' ta '' gabbar '' denilir. Kıbrıs' ta her tarafta çok yaygın şekilde doğal olarak yetişir. Çiçekleri çok güzel.

Onlar turşusunu yapıyorlar. Ben de geçen yaz gittiğimde bir tanıdığa sordum nasıl yapılır turşusu diye. Bir kavanoza babamın bahçesindeki kaparilerin taze sürgünlerinden yıkayıp koyduk. Sanırım kartlaşmadan, baharda çıkan sürgünlerden yapmak gerekiyormuş. Eve dönünce birkaç gün boyunca hergün suyunu değiştirdim. Sonra da tamamen sirke dolu bir cam kavanoza doldurdum. 20 gün, 1 ay sonra filan yemeye başladım. Küçük bir kavanozdu. Geçen sene unuttum pek yemedim. Hala var ve bozulmamış durumda. Sirkeden çıkarınca biraz suyun altına tutup yıkamak gerekiyor yoksa sirke çok yakıyor. Ben tadını seviyorum.

Bir ara haberlerde izlemiştim. Güneydoğu' da sınırdaki köylerden birinde, mayınlı alanda kendiliğinden yetişen geberelerden çocuklar tohum toplayıp kilosunu 1 TL ye satıyorlardı. Mayınlı alanda, 1 TL için hayatını tehlikeye atmak zorunda kalan çocukların durumu çok acı tabii. Kültürel yetiştiriciliği kolaylaştırılsa ve o bölgedeki mayınsız kıraç alanlara devlet tarafından dikimi yaptırılsa hem erozyon çalışmalarına katkısı olur hem de köy çocuklarına okul harçlığı için kaynak yaratılır. Romantik bir temenni tabii benimkisi. Silaha-mayına para harcamak varken

Kedi Tırnağı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-06-2010, 15:41   #72
Ağaç Dostu
 
nariçi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-09-2008
Şehir: Gaziantep-Adıyaman
Mesajlar: 3,411
Galeri: 8
Yakın ilçe Besni ve Gaziantep Şanlıurfa kara yol boylarında var. Tohum zamanını iyi tespit edebilirsem toplarım. Mesajlarda geçen dikensiz tür olsa çok daha iyi olur ama buralarda yok.

nariçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-06-2010, 00:28   #73
Ağaçsever
 
alibabaa's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-12-2009
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 74
Galeri: 7
Kapari salamurası yüzde 20'lik kaya tuzu içine biraz da sarımsak doğradım en üstüne maydanoz yaprakları ile kapladım. Bir ay sonra bire bir sirke ile karıştırıp bekleyeceğim biraz daha şimdi bile lezzeti güzel bence tüm arkadaşlara tavsiye ederim.

Eklenen Resimler
 
alibabaa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-10-2010, 21:10   #74
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 10-10-2009
Şehir: DENİZLİ
Mesajlar: 7
Merhaba arkadaşlar
ben tarım teknikeri kamil okyaz
2006 da denizli tarım müdürlüğünden emekli oldum.11 yıl boyunca ıtri ve tıbbi bitkiler konu sorumlusu olarak çalıştım

kamilokyaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-11-2010, 20:32   #75
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-10-2010
Şehir: Konya
Mesajlar: 194
Bizim buralarda kendiliğinden yetişir ve hiçbir değer arz etmez halk nezdinde...(en azından ben görmüyorum yoğun bir ilgi ile karşılandığını)

Bir dönem ilgilenmiştim ama şu anda umursamaz bir tavırla köye giderken yol kenarlarında, tarla köşelerinde kendiliğinden yetişmiş bu bitkiye bakıp geçiyorum o kadar.

Karamanda da oldukça yaygındır bu arada.

Hala alınıp satılıyor mu? Merakımdan soruyorum bunu...

tugrulbaba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2011, 23:46   #76
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 09-10-2010
Şehir: manisa
Mesajlar: 25
Acikcasi sitesindeki ekonomik degerlere de baktim, 2007-2008 yilinda yazilmis oradaki kazanc/gider tablolari. 3 senede verim aliniyormus, yani o zamanlar kapari dikenler nasil bir sonuc aldi merak ettim dogrusu

akyali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-05-2011, 02:55   #77
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 03-03-2011
Şehir: muğla
Mesajlar: 1
bu sene bizde topladık hanım tuza yatırdı salamurasını yapacağız inşallah.

memco Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-10-2012, 16:31   #78
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 06-01-2008
Şehir: -
Mesajlar: 3,601
Galeri: 44
Dağ, taş, deniz kenarı, hatta en umulmayacak yerlerden dahi fışkırarak can bulan kapari bir benim bahçeye uğramıyor. Türkiye' de bahçe duvarının hemen dibinden çıkarak beni piyango vurmuşçasına şaşırtan bu bitki burada bahçemden nasıl çıkmaz diyerek hayıflanıyorum.

İnsanlar genelde turşunun bir çok çeşidini sever ve evinde uygular ama bu bitkiye rağbet nedense yok gibi. Sadece çiçeği için bile bahçede bir kök olsa dediğim bitkilerden ama olursa turşusunu da denerim

selis ve Busranur beğendi.
kelebek çalısı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-10-2012, 16:45   #79
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-07-2009
Şehir: İzmir-Bornova
Mesajlar: 2,974
Galeri: 9
Geçen yıl turşusunu denedim ama bir şeye benzetemedim..
Benim bahçede bu yıl 2 kök çıkmıştı köpeklere batmasın diye söktüm

Kelebek Çalısı, sanki bu bitkiden sizin oralarda çok diye hatırlıyorum ben.. Hattâ bir yemek yarışması Kıbrıs'taydı ve dallarını haşlayıp yemek yapmışlardı..

Bizim buralarda da yer gök kapari bitkisi Ne yapsak ki (Plumerianın intikamı )
Tesadüfen dün akşam fotoğraf çekmiştim.. Tohumlar saçılmaya başlamış..
Name:  100_5065.jpg
Views: 6103
Size:  58.6 KB

selis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-10-2012, 16:58   #80
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 06-01-2008
Şehir: -
Mesajlar: 3,601
Galeri: 44
Sevgili selis,

bahçemin dışında, sokağımın çeşitli noktalarında kendiliğinden çıkmış kapariler mevcut. Zaten kapari her taşın altından çıkıyor burada bir benim bahçeye uçup konmuyor demek ki

Bu arada Plumeria' yı Türkiye' de bir kaç kez bahçeye dikip tutturamayınca sonunda burada yetiştirmek kısmet oldu.. Plumeria için Kuzey Kıbrıs' ta ev sahibi olduk gibi bir şey oldu diye takılırım ben bazen Türkiye' de yetiştiremeyenler üzüldüğünde

Kaparinin taze filizlenmiş dallarını toplayarak turşusunu yaparlar ama yemeğini duymadım. Sanırım sizin izlediğiniz programı ben de izlemiştim ve o yemeği yapılan ot Molehiya olsa gerek.

Bakın şimdi bana gidip kapari fidesi aldırtacaksınız

selis beğendi.
kelebek çalısı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-02-2013, 11:42   #81
Ağaçsever
 
fatih_isleyen's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-01-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 46
ucuz fide soran arkadaş kapari buraya baka bilirsiniz. 0,90tl fide fiyatı,


birde bu ürünü yetiştirmek istesek pazarı hakkında hiç bir bilgim yok kimler alıyor nerelerde kullanılıyor acaba. bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olabilirmisiniz.

Busranur beğendi.
fatih_isleyen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-03-2013, 23:14   #82
Ağaçsever
 
Beymen's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-03-2010
Şehir: siirt
Mesajlar: 78
Selam ..kapari hakkında tecrubelerimi sizlerle paylaşayım..Aman diyim sevdiğiniz çiçeklerinize yakın veyahut evin girşlerine sık sık uğradığınız bahçenizin herhangi bir yerine dikmeyin..hobi olarak dikenler bahçelerinin en ucra köşelerini seçebilirler..kök, tomurcuk ve meyvelerinin faydalarının yanında yaz boyunca bolca açan büyük beyaz hoş kokulu çiçeklerine rağmen.. arsız dikenli ve çok yer kaplayan bir çalı olduğu için ve özellikle yerini tutuktan sonra kolay kolay kurtulamayacağınız için yerini iyi seçmenizi tafsiye ederim..benim köyün hertarafında bolca çalısı var..o kadar arsızki geçen yaz ortasında yangından kuruyup bir daha çıkmaz dediğim kapariler aynı yıl içinde bolca sürgün verip meyveye yattılar..

bahçemdede birkaç tane var birtanesi havuzumun dibinde bir türlü kurtulamadım.. 20 kg tuz aldım köklerinin etrafını kazıyıp bolca dökmeyi düşünüyorum olmazsa çamaşır suyu dökeceğim belki kururlar..kapari yüzünden bitki katili olacağım..

Not olarak meyvesi çok kısa süreli çatlar (bu olgunlaşmış demektir) çatladıktan sonra tamamen açılır..işte o çatlamş anında yakalarsanız meyvesinin içindeki taze etli kısmı emerseniz benim çok hoşuma giden hafif acımsı tatlı tadı var.. asıl acı olan içinde bolca bulunan tohumları onları çiğnemezseniz o güzel tadı yakalarsınız..
saygılar..

Muda beğendi.
Beymen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-04-2016, 13:56   #83
Ağaç Dostu
 
tarku's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-05-2010
Şehir: konya
Mesajlar: 963
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Soruma bir yanıt gelmediğine göre benzer bir deneyim olmadı galiba. Her neyse, be de bekleyemedim. Bir paket fidan (ya da kök) getirterek yol kenarında sürekli toprak dökülen şev kısımlarına köstebek deliğinden hallice çukurlar açarak bazen 1mt, bazen 1,5mt aralıklarla ektim. Şev yüksekliğinin 3-4 metreyi bulduğu yerlere altlı üstlü de ektiğim oldu. Gerisini göreceğiz artık bakalım ne olur...
Sayın meyveliTepe, kaparilerin ve şevdeki toprak kayması sorununun durumunu öğrenebilir miyim? İşe yaradı mı? Bahçemin batı tarafında Dsi'nin yaptığı sulama kanalı var ve bahçemden yaklaşık 2-3 metre yüksekte, arada bir yol yapılmış. Yoldan artan toprak bahçemin sınırına yığılmış. Yağmurlar ile birlikte, toprak kayıyor ve ağaçların kök boğazları toprakla doluyor. Eğer kapari sizin isteklerinizi yerine getirdiyse, bende denemek istiyorum.

Muda beğendi.
tarku Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-04-2016, 19:20   #84
Ağaç Dostu
 
Muda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3,802
Galeri: 8
Sayın tarku;

Benim gördüğüm kadarı ile yol kenarlarına özellikle toprağı tutması için dikiliyor. Ben Akşehir'den sonra Isparta'ya giderken görmüştüm. Kökleri kuraklığa dayanabilmek için derinlere gidiyor. Bir tane küçüğünü bile çıkaramadım. Üst kısmı da yayıldığı zaman toprağı oldukça iyi tutuyor. Benim dağlık yerlere dikmek istediğim bitkilerden. Ancak daha sonra kurtulmak için uğraşmak zorunda kalır mıyım bilmiyorum. Tohumlarını veya fidesini bulabilirsem deneyeceğim.

Bir de anım var.
İzmir'li bir arkadaş Ms hastalığı için kapari istemişti. Oysa ki onun dükkanının bulunduğu yerin yanında bir kök de olsa kapari bitkisi vardı.

tarku beğendi.
Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-06-2017, 11:58   #85
Ağaç Dostu
 
namtha's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-10-2006
Şehir: izmir karsiyaka
Mesajlar: 134
Bugün çiçek açmış şekilde yol kenarında gördüm ve internette araştırınca kapari olduğunu öğrendim.Tekrar bitkinin olduğu yere gidip küçük tomurcuklarından topladım.Sorularım biraz garip olabilir ancak tanımadığım bir bitki olduğu için sormak istedim.Tomurcukların içini açtığımda fotoğrafta görüldüğü gibi gelişmemiş halde erkek ve dişi üreme organları çıktı.Bunların tamamı mı yeniyor acaba.Günlük tüketim miktarı nedir? Tad olarak biraz acılık var ancak bana çok kötü gelmedi keskin bir baharat gibi (tabi acısı alınmadan anca 1-2 tane yenebilir çok yenemez gibi) .Bu nedenle tuzlu suda bekletmeden yenir mi? Zeytin yağında bekletsem uzun süre saklayabilirmiyim ve bitki özünü yağa salacağı için hem bitkiyi hemde yağı birlikte kullanılabilir mi vb. farklı tüketim ve kullanımlar hakkında bilgisi olan arkadaşlar bilgi verebilirse sevinirim.Farklı kullanım yöntemleri hakkında bilgiye ulaşamazsam mecburen tuzlu su salamura ve turşu tariflerine yöneleceğim.Oldukça şifalı ve besleyici bir bitki gibi görünüyor çiçekler açmaya başlamış sevenler tomurcuk toplamaya başlayabilir

Eklenen Resimler
 
namtha Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:08.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024