agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Tıbbi, ıtri, boyar, aromatik bitkiler
(https)




Beğeni Düzeni34Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 24-05-2006, 18:14   #1
Ağaç Dostu
 
inci gül's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-02-2006
Şehir: Kastamonu
Mesajlar: 160
Galeri: 63
Saponaria officinalis (Sabun otu - Sabun çiçeği)

Mahalli İsimleri : Sabunçiçeği, Tahdik otu, Kargasabunu, Köpürgen.
Familyası: Karafilgillerden, Caryophyllaceae, Nelkengewaechse
Drugları: Sabunotkökü: Saponariae rubrae radix (Caryobhllaceae; türünün kurutulmuş kökleridir), Sabunotu: Saponariae herba

Anayurdu bilinmemekte, ancak Avrupa, Asya’nın Batısından doğu Türkistan’a kadar uzanan geniş bir alana sahiptir. Ülkemizde nemli yerlerde, özellikle Karadeniz Bölgesi'nde sıkça görülmektedir.

BİTKİSEL ÖZELLİKLERİ
Sabunotunun tek yıllık ve çok yıllık olmak üzere 40’tan fazla türü bulunmaktadır. Kırmızı, renkte rizom ve kazık kökü vardır. Boyu 30-100cm arasındadır. Haziran-Eylül ayları arasında çiçekler açan, gölgelik ve sulak yerleri seven, dayanıklı otsu **** yan otsu bitkidir. 2. sınıf bir şifalı bitkidir.

GÖVDE: Gövde tüysüz veya kısa tüylerle kaplıdır. Gövdesi tabanda mor-kırmızı, üst tarafta açık yeşil renkli, silindirik kesitli ve serttir.

YAPRAKLAR: Yaprakları karşılıklı mızrak şeklinde, kenarları bütün, hafif dalgalı, koyu yeşil renkli, alt yaprakları 10-15 cm uzunluğunda, üst yaprakları ise oldukça küçüktür.Yaprak üzerinde belirgin 3-4 damar bulunur. Yapraklar dikdörtgene benzer fakat köşeleri küt yuvarlaktır(oval). Karşılıklı dizilen oval biçimli, ucu sivri ve soluk yeşil renkli yapraklarının üzerinde birbirine paralel üç çizgi bulunur.

ÇİÇEKLER: Çiçekleri terminal, sık korimbos çiçek durumundadır. Çiçekleri gövdenin tepesinde topluca bir arada, her çiçek, beş adet beyaz, beyazımsı pembe veya pembe renkli oval , geri kısmı birleşik olup boru şeklindedir. Taç yaprakların gerisi çan şeklinde olup 2 cm uzunluğunda olabilir. Bu nedenle arı veya kelebeklerin bu bitkiyi döllemesi oldukça zordur. Yaz sonlarında açan pembe **** beyaz çiçekleri tatlı meyve kokuludur.

MEYVE: Meyve olgunlaşınca 4 dişle açılan, esmer renkli, uzunca bir kapsül meydana getirir.

TOHUMLAR: Tohumlar küçük, hemen böbrek şeklinde esmer renkli ve üzeri pürtüklüdür.
•Sabunotu, döktüğü tohumlarla çoğalır.

KÖK: Bitkinin kökü (kazık kök), rizomlarından (kökgövde) çıkan kökçüklerle çevresine yayılır.
Kökleri yeraltında yatay olarak çevresine yayılır, parmak kalınlığında, dışı kahverengimsi, içi beyaz renkli ve köklerinin sürgünleri ile çevresinde kümeler oluşturur.

BİLEŞİMİ (Bilinen Bileşimi)
Saponin, sapurubinler, sapurobin asidi, sapotoksin, karbonhidratlar, yağlı maddeler ve tuzlar, vitamin C. Etken maddesi, kök ve yapraklarda bulunan saponindir. Drogda saponazid miktarı %1-5 civarında bulunmaktadır. Kökler saponinler (%5 civarında) taşımaktadır. Bitkinin yapısında ayrıca; zamk, reçine, müshilaj, uçucu yağlarda bulunmaktadır. Bitkinin yaprakları c vitamini bakımından zengindir ve flaxorozitler içermektedir.İçerdiği saponin nedeniyle bitkinin kök ve diğer kesimleri suyla çalkalandığında sabun gibi köpürür.

Eklenen Resimler
 
ksantip, mrduran ve dalya35 beğendi.
inci gül Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-05-2006, 18:16   #2
Ağaç Dostu
 
inci gül's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-02-2006
Şehir: Kastamonu
Mesajlar: 160
Galeri: 63
SABUNOTU (-ÇİÇEĞİ) (Saponaria officinalis L.)

YETİŞTİRİLMESİ
Tohumlarından birkaç tanesi bahçenin bir köşesine ekildiğinde kısa zamanda orada bir küme oluşturur. Sulak ve nemli yerlerde çimenlik, çalılık ve yol kenarlarında yabani olarak yetişebilir.

HASAT ZAMANI
Sabunotunun gövde, sap, yaprak ve çiçekleri yaz ortasından sonbahara kadar toplanır.
Kökleri Eylül ve Ekim aylarında topraktan çıkarılıp, temizlenir. 10’ar cm uzunluğunda kesilerek kurutulur ve özel kaplarda muhafaza edilir.
Yapraklarda bitki çiçekli iken toplanıp, kurutulur.

TIBBİ ETKİLERİ VE FAYDALANMA YÖNLERİ
Tedavide kan temizleyici, ter verici (pürgatif), idrar söktürücü, (diüretik) ve balgam söktürücü (Mukolitik) olarak kullanılmaktadır.

ÖNERİLEN HASTALIKLAR
Nefes darlığı, romatizma, nikris, kemik deformasyonları, karaciğer ve safra ağrıları, sivilceler için önerilir. Kusturur ve balgam söktürür. Cilt hastalıklarında da faydalanılır. Cildi kurutmadan temizler. Ayrıca safra taşları üzerinde etkili olduğu ileri sürülmektedir.

Kökü ve dalları, suyu sabun katılmış gibi köpüren, kir temizleyici bir bitkidir. Böylece sabunotu eski ve değerli, özellikle yünlü kumaşların temizlenmesinde kullanılır. Saponin içeren kökleri suda çalkalandığında köpürdüğünden yünlü, narin kumaşların temizliğinde kullanılmaktadır. Saç şampuanı olarak da kullanılmaktadır. Bazı bölgelerde, bir çeşit deterjan şeklinde, yapraklar ve kökler ezilerek çamaşır yıkamada kullanılmaktadır. Eczacılık sanayisinde ise kök ve yapraklarından hazırlanan tentür iyi bir emülgatör olarak kullanılmaktadır. Terletici safra ve idrar söktürücü etkileri vardır. Dekoksiyon (%6) günde iki bardak içilir. Öksürüklü hastalıklarda ve uyuz tedavisinde harici olarak kullanılabilir. Hastayı rahatlatır. Müshil etki gösterebileceği unutulmamalıdır. Egzama, ciltteki yangı, enfeksiyon ve rahatsızlıklarda kullanılmaktadır.

YAN TESİRLERİ
Yüksek dozlarda sabunotu adalelerde paralize, kanda ise hemolize neden olmaktadır. Aşırı dozajda sabunotkökü çayı mide ve bağırsaklarda tahrişe neden olur. Normal dozajda herhangi bir yantesiri yoktur. Acıçiğdem ve tilkiüzümünün birleşimindeki saponinler hemen çözülerek kana geçerek zehirlenmelere neden olurken, Sabunotu kökünün birleşimindeki saponinler yantesiri olmayan sapogenine dönüşür. Bu nedenle zehirlenme olmaz, fakat damarlardan iğneyle vurulursa saponinler değişime ugramadığından zehirlenmeye neden olur. Bu nedenle sadece ağız yolu ile çayı veya damlası alınır.

UYARI
• Son zamanlarda yapılan araştırma sonuçlarına göre, sabunotu kökleri zehirlidir. Kesinlikle dahilen kullanılmamalıdır.
Doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Hamilelere yasak.

Yapılan Karışıklıklar
Sabun otu (saponaria officinalis) bitkisi çövenle karıştırılmaktadır. Bu ayrımı Latince armada (saponaria albae-çöven) (saponaria rubrae-sabunotu) diye adlandırarak aranabilir. Ayrıca saponarianın bir çok alt türü mevcuttur.
Günümüzde kırmızı sabunotu: saponaria officinalis ve beyaz sabunotu: gyposophila paniculata adı ile anılan iki tür mevcuttur. Bu türler birbiri ile karıştırılmaktadır.

Çöven: (Gipskrau /Gypsophile / Gypsophila /)
Saponariae albae radix
Sabunotu(-çiçeği): (Saponaria officinalis L.)
Saponariae rubrae radix

Eklenen Resimler
 
inci gül Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-10-2006, 20:42   #3
Ağaç Dostu
 
minka's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-09-2006
Şehir: Adana
Mesajlar: 248
Galeri: 31
Red face

Merhaba İnci Gül,
Sabun otunu görünce dayanamadım.Verdiğiniz bilgiler gerçekten güzel.Çocukken yazları köye gönderirdi ailem ve köyde ağaçlarla çevrili,bize(kuzenler,arkadaşlar) ait gördüğümüz bir oyun alanımız vardı.Ağaçların tepesinden inmez,kendimizce ağaç evimizde oyunlar oynardık.Oyunlarımızdan sonra da orada kendiliğinden yetişmiş Sabun otu ile ellerimizi yıkardık.Sanırım o zaman bitkiden çok,köpürmesi önemliydi;bize mucize gibi gelirdi.Anılar canlandı anlayacağınız teşekkürler

minka Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-10-2006, 23:00   #4
Ağaç Dostu
 
füsunANK's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-10-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,391
Galeri: 49
Merhaba;
Bu yazıyı okuduğum gün, yürüyüş yaparken bir bahçede sabunotu gördüm ve hemen fotoğrafını çektim.Fotoğrafı galeriye ekledim.İncigül'e verdiği bilgilerden dolayı teşekkür ederim..eline sağlık.Çocukken ben de elimi yıkamıştım bu çiçeklerle..

füsunANK Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-10-2006, 13:58   #5
Ağaç Dostu
 
inci gül's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-02-2006
Şehir: Kastamonu
Mesajlar: 160
Galeri: 63
merhaba minka ve füsunANK
ilginiz için ben teşekkür ederim. Doğa anlam vererek bakınca herşey olağan üstü bir düzen ve bir amaç için yaratılmış olduğunun farkına varıyorsunuz. bu şekilde hem dinlenmiş hemde bilmeden tedavi ediyorsunuz. Bu bilgileri sizlerle paylaşmama yardımcı olan tüm agaclar.net sakinlerine teşekkür ederim.

inci gül Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-07-2011, 22:00   #6
Ağaç Dostu
 
ardabora's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-03-2008
Şehir: İstanbul-Sarıyer
Mesajlar: 819
Galeri: 169
2008' de bahçeme katıldı. Şu an elimde iki büyük kök var,bu bahar başında kırılan 3-4 dalı da saksıda köklendirmeye çalıştım ama sadece birisi tuttu. Her geçen yıl daha da gelişiyor.Toplu halde çiçekleri çok güzel ama dalları sağa sola yatıyor.

Eklenen Resimler
   
ardabora Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-07-2011, 18:36   #7
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 04-07-2011
Şehir: ankara
Mesajlar: 70
Yeni çiçeklenmeye başladılar ve evet, dalları yatmasa daha güzel olacaklar.

Eklenen Resimler
 
Azelia Kara Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-07-2011, 22:17   #8
Ağaç Dostu
 
ardabora's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-03-2008
Şehir: İstanbul-Sarıyer
Mesajlar: 819
Galeri: 169
Sizinkiler daha toz pembe,bendekilerin pembesi daha koyu...Her rengi güzel.Az önce nette arama yaptım,bir kaç rengi daha var.Beyazını ve koyu pembesini bulsak ne hoş olurdu...

Eklenen Resimler
    
ardabora Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-07-2011, 22:50   #9
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 04-07-2011
Şehir: ankara
Mesajlar: 70
Ben de beyaz ve koyu pembeye bayıldım. )

Azelia Kara Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-07-2011, 13:32   #10
Ağaç Dostu
 
ardabora's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-03-2008
Şehir: İstanbul-Sarıyer
Mesajlar: 819
Galeri: 169
Evet, özellikle koyu pembesiden bulmak isterdim. Sn.Azelia,hiç kokladınız mı çiçekleri?

Bendekiler eski beyaz kalıp sabunlar gibi kokuyorlar,hani hiç parfüm katılmamış bembeyaz sabunlar olur ya,aynen öyle...

ardabora Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-07-2011, 14:30   #11
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 04-07-2011
Şehir: ankara
Mesajlar: 70
İlk açarken sanırım varla yok arası bir kokuları var benimkilerin, fazla kokmuyorlar. Üzücü ama!

Azelia Kara Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-07-2011, 15:10   #12
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 04-07-2011
Şehir: ankara
Mesajlar: 70
Başarabilirsem bahçenin dip taraflarına taşımaya çalışacağım bunları ufak ufak, yatsalarda sorun olmayacak bir yere.

Azelia Kara Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-07-2011, 09:55   #13
Ağaç Dostu
 
alperfect's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-03-2010
Şehir: kırşehir
Mesajlar: 391
Bizim de çoçukluğumuzda hevesle ellerimizi yıkadığımız bir çiçek durup durup yıkardık çiçekleri boşuboşuna telef ettik diye azar da işitirdik.
Benim bildiğim çiçekler açık pembe olanlardan

alperfect Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-07-2011, 16:13   #14
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 04-07-2011
Şehir: ankara
Mesajlar: 70
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ardabora Mesajı Göster
...
Dün gece tekrar kokladım, gündüz pek kokmuyorlar ama gece serinlikte çok hoş hafif sabun benzeri kokuyorlar gerçekten, siz söylemeseniz kokmuyorlar diye hiç dikkat etmeyecektim.

Azelia Kara Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-08-2011, 16:43   #15
Ağaç Dostu
 
ardabora's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-03-2008
Şehir: İstanbul-Sarıyer
Mesajlar: 819
Galeri: 169
Çiçek saplarını kopardığım yerden yeni sürgünler vermeye başladı ve tomurcuklar oluştu.

Budanınca yeniden açacağını bilseydim sapları daha aşağıdan keserdim.

Eklenen Resimler
  
ardabora Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-08-2011, 19:21   #16
Ağaç Dostu
 
agozce's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,044
Galeri: 4
Çöven tohumu veya fidesi satılan bir yer biliyormusunuz?

agozce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-08-2011, 22:34   #17
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 04-07-2011
Şehir: ankara
Mesajlar: 70
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ardabora Mesajı Göster
Çiçek saplarını kopardığım yerden yeni sürgünler vermeye başladı ve tomurcuklar oluştu.
Budanınca yeniden açacağını bilseydim sapları daha aşağıdan keserdim.
Tecrübenizi paylaştığınız için teşekkürler, ben de aynen uygulayacağım.
Ben de minik minik çıkanları bahçenin daha dip, sağlam yerlerine aktarma işlemine devam ediyorum, sökerken hırpalansalar da toparlanıp yaşamaya devam ediyorlar, inşallah gelişirler.

sema zeytinci beğendi.
Azelia Kara Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-08-2011, 23:19   #18
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 04-07-2011
Şehir: ankara
Mesajlar: 70
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi alperfect Mesajı Göster
Bizim de çoçukluğumuzda hevesle ellerimizi yıkadığımız bir çiçek durup durup yıkardık çiçekleri boşuboşuna telef ettik diye azar da işitirdik.
Benim bildiğim çiçekler açık pembe olanlardan
Ben de deneyeceğim ama kıyamıyorum.

Azelia Kara Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-08-2011, 15:04   #19
Ağaç Dostu
 
ardabora's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-03-2008
Şehir: İstanbul-Sarıyer
Mesajlar: 819
Galeri: 169
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi agozce Mesajı Göster
Çöven tohumu veya fidesi satılan bir yer biliyormusunuz?
Bu kışa girerken yine çelik alacağım,bahara belki yeni fidelerimiz olur. O zaman sizinle paylaşırım.

Şimdi tomurcukta olan çiçeklerden birini de tohuma bırakacağım kısmetse,genelde vazoya koyulabilecek çiçekleri hemen kesiyorum.

Tohumdan bitki yetiştirmek konusunda "yeteneksiz-az yetenekli" kategorisinde olduğum için pek tohum almıyorum.

ardabora Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-07-2012, 18:48   #20
Ağaç Dostu
 
Sevgi Durul's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2009
Şehir: Manisa Eskişehir
Mesajlar: 8,523
Galeri: 765
Açtılar...

Name:  sabun ç..JPG
Views: 8528
Size:  26.4 KB

Milla ve Vegy beğendi.
Sevgi Durul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-07-2012, 12:26   #21
Ağaç Dostu
 
ardabora's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-03-2008
Şehir: İstanbul-Sarıyer
Mesajlar: 819
Galeri: 169
Evet tam zamanları..Bu yıl daha fazla alana yayıldılar. Fakat sıcaklar çiçeklerin çabuk solmasına sebep oldu sanki...

Eklenen Resimler
  
ardabora Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-07-2012, 13:15   #22
Ağaç Dostu
 
hberbul's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-11-2011
Şehir: Kırıkkale
Mesajlar: 731
Bahçede arsızlığı ile başa çıkamadığım bir çiçek.Artık en son çevresini çitle çevirdim dışında çıkan tün fideleri kopardım.
Şuan çiçekleri solmak üzere budama fikri aklıma yattı,eve gidince budayacağım bakalım yeni sürgünler verecek mi?

Eklenen Resimler
   
hberbul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-09-2012, 20:01   #23
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 23-01-2012
Şehir: Gaziantep
Mesajlar: 134
Thumbs down fidesini nereden nasıl temin edebilirim acaba

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ardabora Mesajı Göster
Bu kışa girerken yine çelik alacağım,bahara belki yeni fidelerimiz olur. O zaman sizinle paylaşırım.

Şimdi tomurcukta olan çiçeklerden birini de tohuma bırakacağım kısmetse,genelde vazoya koyulabilecek çiçekleri hemen kesiyorum.

Tohumdan bitki yetiştirmek konusunda "yeteneksiz-az yetenekli" kategorisinde olduğum için pek tohum almıyorum.
bu sabun otunun beyaz veya koyu pembesinin fidesini nerede nasıl temin edebilirim acaba bana bu konuda yardımcı olursanız sevinirim özellikle inci hanımın verdiği faydalı bilgiler için ve diğer arkadaşların katkılarından dolayı hepinize çok teşekkür ederim.bende şeker otu ve tıbbi türk nanesi ile ilgili çalışmalarım var evimin bahçesinde yetiştiriyorum.
isteyenlere bende şeker otu fidesi ve tıbbi türk nanesi konusunda yardımcı olabilirim.bu tür ürünlerin çoğalmasında fayda olacağına inanıyorum.en azından neslinin korunmuş olabileceğini ümit ediyorum.sizlerin paylaşımınız için hepinizi saygı ile selamlıyorum.paylaşımlarınızın devamını dilerim.
iyi-birinsan@hotmail.com
burç şahinbey gaziantep

iyibirinsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-01-2013, 18:37   #24
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 26-11-2008
Şehir: Ankara
Mesajlar: 168
Merhabalar arkadaşlar; sabun otu çiçeğini seralardan bulma imkanımız var mı?

İpek Kozası Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-01-2017, 16:09   #25
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-11-2015
Şehir: bursa
Mesajlar: 164
Ben dahil tohum soranlar çoğalmış.

Sayın Sdurul paylaşıma bu yıl katımadığı için alamadık-çöven istediğimi belirtmiştim,kendisi mutlaka fark ederdi-.
Hberbl arsızlığından dolayı başedemediğinden bahsetmiş.Otsu bir bitki,yayılımcı da diyebiliriz.Bence doğada nerede bulunduğunu sorgulamalıyız.Bilen varsa su başında mı dağda mı çayırda mı doğal olarak bulunur lütfen yazsın.Zira sabun ve şampuan olarak oldukça faydalı.

Bu arada çöven demek yanlış,çözenle sabunotu aynı bitki değil.

çamkokusu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-01-2017, 17:51   #26
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi çamkokusu Mesajı Göster
...Bilen varsa su başında mı dağda mı çayırda mı doğal olarak bulunur lütfen yazsın...
Yol kenarları, yaş ağaçlıklar, su kenarları, gölgeli yerler.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-01-2017, 16:05   #27
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-11-2015
Şehir: bursa
Mesajlar: 164
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner Mesajı Göster
Yol kenarları, yaş ağaçlıklar, su kenarları, gölgeli yerler.
Marmara'da bulunma olsaılığı düşük müdür yüksek mi?

çamkokusu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-02-2017, 14:41   #28
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi çamkokusu Mesajı Göster
Marmara'da bulunma olsaılığı düşük müdür yüksek mi?
Marmara'da bulunuyor.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-02-2017, 13:39   #29
Ağaç Dostu
 
hberbul's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-11-2011
Şehir: Kırıkkale
Mesajlar: 731
O evimden taşındım değilse söktüğüm çok miktarda fideyi seve seve gönderirdim.

hberbul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-03-2017, 21:08   #30
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 15-02-2015
Şehir: Ankara
Mesajlar: 15
Zengarden'da tohumları satılıyor.Türü belirtilmemiş ama sanırım Saponaria ocymoides.Çiçekleri değişik,yer örtücü gibi,ama çok güzel görünüyor.

Vegy Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:50.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024