agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Tıbbi, ıtri, boyar, aromatik bitkiler
(https)




Beğeni Düzeni225Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 29-04-2006, 15:24   #1
Ağaç Dostu
 
inci gül's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-02-2006
Şehir: Kastamonu
Mesajlar: 160
Galeri: 63
Lavanta (Lavandula officinalis)

Saksıda Lavanta Yetiştirmek




LAVANTA (Lavendula officinalis)

Lavendula özellikle Batı Akdeniz Bölgesi'ne yayılmıştır. Bugün yabani olarak Güney Fransa'da, Orta İtalya'da, Yugoslavya'da, İspanya'da ve Yunanistan'da yaygın durumdadır. Ancak yabanilerin bulunduğu bölgeler dışında kültürü Bulgaristan, İngiltere, A.B. Devletleri ve Kuzey Afrika ülkelerinde yapılmaktadır.

Lavanta 20-60 cm boylanabilen, Haziran, Temmuz aylarında çiçek açan yarı çalımsı çok yıllık bir bitkidir. 60 cm kadar derinlere giden kazık bir köke sahiptir. Dik duran saplar genellikle 4 köşeli olup, tüylü ve çıplak gri yeşil renktedir. Dört köşeli dallar üzerinde karşılıklı durumda bulunan 2-6 cm uzunluktaki çok kısa saplı yapraklar, ucu sivri, kenarları tam ve içeriye doğru kıvrık şeritsi tipte olup, her iki yüzü pamuksu tüylerle örtülü bulunmaktadır. Çiçek durumu 20-30 cm kadar uzunluğundaki çıplak sap ucunda bulunur. Çiçek başağının uzunluğu 16-20 cm olup, genellikle 4-6 çiçek kümesinde ve her kümede 6-14 adet çiçek bulunmaktadır.

Lavanta toprak yönünden seçici olmayan bir bitkidir. Ancak kuru, hafif, kireçce zengin yerleri sever. Özellikle yeterince toprağın derinliğinde rutubetin bulunması gerekmektedir.
Lavanta soğuklara fazla dayanıklı değildir. Ancak Orta Avrupa koşullarında kışı geçirecek kadar soğuğa dayanıklı bazı türleri vardır.

Lavantada tohum 1.8-2.2 mm uzunlukta, 0.9-1.2 mm genişlikte ve 0.5-0.7 mm kalınlıkta olup, 1000 dane ağırlığı 0.8-1 gr arasında değişmektedir. Uzunumsu-oval bir şekilde olan tohum koyu kahve renginden grisiyaha kadar varyasyon göstermekle, üzeri düz ve parlak bir durumda bulunmaktadır. Tohumluluğun safiyetinin % 95, çimlenme durumunun % 70'den az olmaması istenir. Çimlenem 21 günde tamamlanır.

Kullanılan Bitki Kısmı: Herba Lavandulea (toprak üstü kızmı): Flores Lavandulae
(çiçekleri)

Lavanta çiçeğinin en önemli maddesi renksiz veya hafif sarı renkli uçucu yağdır. Kodekslere göre hakiki lavanta çiçeği en az % 1 uçucu yağ içermelidir. Uçucu yağın kalitesi özellikle yağdaki linalyl acetat oranına göre değerlendirilir.

Genel olarak lavanta yağı parfümeri ve kozmetik sanayiide, ayrıca sabun ve diğer endüstri kollarında güzel kokusu için kullanılmaktadır. Ancak lavanta yağı antiseptik özelliğe sahip olduğu gibi, idrar arttırıcı ve romatizma ağrılarını dindirici etkisi de vardır. Özellikle sedatif etkisi nedeni ile çay şeklinde lavanta çiçeği kullanılmaktadır.

Eklenen Resimler
 
ksantip beğendi.
inci gül Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-04-2006, 20:03   #2
Ağaç Dostu
 
inci gül's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-02-2006
Şehir: Kastamonu
Mesajlar: 160
Galeri: 63
Lavanta Bitkisel Uçucu Yağı: LAVENDER ESSENTIAL OIL

İçerdiği etken madde nedeni ile birçok amaçlı kullanılır.

Bitkinin ismi latince olan lavare kelimesinden üretilmiş olup, kelimenin anlamı yıkamak demektir. Bunun nedeni ise bitkinin eski zamanlarda temizlikte kullanılmasıdır. Bitkinin aynı zamanda sahip olduğu güzel ve kuvvetli kokusundan ötürü, bahçelerden kötü ruhları ve cinleri kovduğuna inanılmaktadır. Bitki günümüzde halen temizlik ve hijyen endüstrisinde sıkça kullanılmaktadır. Günlük hayatımızda da bitkisel uçucu yağı her daim kullanabiliriz.

Yastığınıza bir damla lavanla yağı damlatarak uyku zevkinizi arttırabilirsiniz.
Ütü suyunuza bir damla lavanta yağı giyim zevkinize hitap eder.
Temizlik suyuna birkaç damla ilave etmeniz temizlik zevkinize hitap edecektir.
Bitkisel uçucu yağlar için özel tasarlanmış mumluklarda; mumun üstünde bulunan kaba su koyup içine bir kaç damla lavanta yağı damlatarak evinizde aromaterapi uygulayabilirsiniz.


LAVANDULA STOECHAS
Extraction Method: STEAM DISTILLED
COMPONENT NAME % AREA

(+)-Camphor 50.06
L-Fenchone 23.78
Endobornyl Acetate 4.98
Camphene 4.16
a-Pinene 3.27
1,8-Cineole 2.83
Valencene 1.48
Endo-borneol 1.16
Cis-Linalool oxide 0.97
Linalyl acetate 0.84p-Cymene 0.76
D-Fenchyl Alcohol 0.69
Verbenon 0.55
p-Cymen-8-ol 0.54
Tricyclene 0.42
Undefined 3.51

Principal Proposed Uses (başlıca faydaları): Sedative and anxiolytic; antimicrobial
Other Proposed Uses (diğer faydaları): Analgesic, anticonvulsant, and antidepressant; cholagogue, antispasmodic and digestive aid; antioxidant; anti- inflammatory; cancer chemopreventative; insecticide; aphrodisiac
http://www.longwoodherbal.org/lavender/lavender.pdf

Ruhsal-Duygusal Etki: Sinirliligi, uykusuzlugu, depresyonu, korkuyu, hassasiyeti düzenli hale sokar.
Vücutsal Etki: Yatistirici, sakinlestirici, gerilimi çözücü etki gösterir. Ense ve bas agrisini giderir. Kötü vücut kokusunu yok eder, hücre yenileyicidir. Kanamayi arttirici etkiye de sahiptir.

Eklenen Resimler
  
inci gül Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-09-2006, 15:44   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Galeri: 232
Herkese merhaba.
Bu sayfa da biraz renklensin istedim, iste arilarin lavanta ciceklerine gunaydin dedikleri bir sabah

Name:  Lavandula stoecbas avonview 001.jpg
Views: 42389
Size:  39.5 KB

Name:  Lavandula stoecbas avonview 003.jpg
Views: 43484
Size:  53.5 KB

Name:  Lavandula stoecbas avonview 004.jpg
Views: 42322
Size:  44.8 KB
Lavandula stoecbas avonview

Karena, Vegy ve chelik26 beğendi.
Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-09-2006, 14:41   #4
Ağaç Dostu
 
fmt79's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-07-2006
Şehir: Hatay
Mesajlar: 342
Belirtmeden geçmek istemedim. Lavantanın uçucu yağı Organik Tarımda pestisitlere alternatif olarak kullanılabilir (tabi gelecekte). Bitkilerdeki uçucu yağların kullanımı alternatif mücadele yöntemler arasındadır. Lavanta uçucu yağının da birçok bitkisel uçucu yağlar gibi Fungisidal ve Fungistatik etkileri bulunmaktadır.

Kaynaklar:

Soylu, S., E.M. Soylu, A. Bozkurt, and A.D. Kaya, “Antibacterial Activities of Essential Oils from Oregano, Thyme, Rosemary and Lavender Plants Against Pseudomonas savastanoi pv. phaseolicola, the Causal Agent of Halo Blight of Bean.” Ovidius University Annals of Medical Science and Pharmacy, 1, 40-44 (2003).

Soylu, E.M., S. Soylu, H. Yiğitbaş, and A.D. Kaya, “Antimicrobial Activities of Essential Oils of Some Medicinal Plants Against Phytophthora infestans.” Ovidius University Annals of Medical Science and Pharmacy 1, 45-51 (2003).


Soylu, E.M., F.M.Tok, S. Soylu, A.D. Kaya, and G.A. Evrendilek, “Antifungal Activities of the Essential Oils On Post-Harvest Disease Agent Penicillium digitatum.” Pakistan Journal of Biological Sciences 8, 25-29 (2005).


Soylu EM., S. Soylu, Ş. Kurt, “Antimicrobial Activities of the Essential Oils of Various Plants Against Tomato Late Blight Disease Agent Phytophthora infestans.” Mycopathology (161) 119-128 (2006)

fmt79 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-10-2006, 09:47   #5
toprak acemisi
 
aksiya's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-10-2006
Şehir: İzmir/ Karşıyaka
Mesajlar: 32
Lavanta :
Lavanta hakkında çok şeyler yazılıp söylenmesine rağmen.:

Ballı babagiller ailesine ait olan, Lat. Lavandula offıcınalis veya lavandula angustifolia diye adlandırılan türünden çoğaldığı bilinmektedir. Lavantanın üretim merkezi Fransa – Provence olarak bilinir. Tüm Akdeniz ülkelerinde, İspanya, Fas, İtalya, eski Yugoslavya’nın yanı sıra son yıllarda da yurdumuzun Isparta ve Konya yörelerinde de ekimine başlanmıştır. Yurdumuzda ekilen tür ise Lavandin
( Melez lavanta ) dır. Bunun yanı sıra İngiltere ve Arjantinde de üretimi yapılmaktadır. Üretimi ve ticareti yapılan alt türlerinin toplamı yaklaşık 20 civarındadır.
Lavanta extra : Lavandula officinalis
Notu : kalp.
Başlıca etken maddeleri: linalylacetat, linalool, caryophyllen, Terpineol-4, Lavandulylacetat.

Bu cinsler Fransa’nın dağlık bölgelerinde, yaklaşık 800 m. yükseklikte yetişmekte olup, elle toplanmaktadır. 1 lt. yağ için yaklaşık 160 kg. çiçek salkımı gerekmektedir. Piyasada lavanta-extra, veya yabani dağ lavantası olarak adlandırılmaktadır. Bazı aromaterapistler ise tedavi edici lavanta olarak adlandırırlar. Gazkromatografisi sonuçlarına göre yaklaşık 160 etken maddesi bulunmaktadır.
Şifalı lavanta ( veya L. Extra ) Yalnız tedavi amaçlı kullanılmalıdır. Derin, dolgun ve boğucu bir kokuya sahiptir. Koku organlarımız basit bir lavanta kokusunu tanıdığı için, bazı koku uzmanları bıle L.extrayı tanımlamada zorluk çekerler.

En güzel karışabilecekleri yağlar : Tüm yağlarla.
Zarif lavanta : Lavandula officinalis
Notu : kalp.

Başlıca etken maddeleri: linalylacetat, linalool, caryophyllen, Terpineol-4, Lavandulylacetat.
Basit tedavi yöntemleri için yağ lambaları ve banyolarda kullanılır. Lavandine göre kokusu yumuşaktır, keskin değildir. Terapistlerin deneyimlerine göre, tedavi için kullanılacak olursa, Ekolojik ekim veya Demeter kalitesi tercih edilmelidir.

Yine bu tür Fransa dağ eteklerinde monokültür ama ekolojik olarak yetiştirilmekte, makine ile toplanarak işlenmektedir. Bu yağlar piyasada zarif lavanta olarak adlandırılmaktadır. 1 kg. yağ elde etmek için 100-120 kg. Çiçek salkımı gerekmektedir. Gazkromatografisi sonuçlarına göre, 100 civarı etken maddesi vardır.
En güzel karışabilecekleri yağlar : Tüm yağlarla.
Lavandin ( Melez lavanta ) : Lavandula hybrida
Notu : kalp.

Başlıca etken maddeleri:, linalool, linalylacetat, kampher, terpineol-4,
Kokusu çok kuvvetli, taze ve kafurumsudur. Temizlik ürünlerinde ve lavanta torbalarında kullanılır. Kafurumsu etken maddelerinden dolayı hamilelikte ve çocuklarda kullanılmaması tavsiye edilir.
Hybrid olarak yetiştirilen Lavandula hybrida, ise 1 kg. yağ için 70-100 kg. çiçek salkımı gerekmektedir. Yapılan Gazkromatografisi sonuçlarına göre 80 civarı etken maddesi vardır.
En güzel karışabilecekleri yağlar : Kuşdili, limon, çayır nergisi, zufa otu.
Değerlendirecek olursak, 70 ila, 160 kg. çiçek salkımı 1 kg. yağ verirse: tabiat ile insan emeğinin birleşmesi sonucu, bir bitkinin tedavi edici gücünün değiştiğini-arttığını görebiliriz.

Zarif lavantanın ( Lavandula officinalis ) Karakteri ve etkileri :
Lavantanın klasik kokusu dünya yerleşim merkezlerinde çok eskilere kadar gider. Persliler, Yunanlılar ve Romalılar baharatı yakarak, hasta odalarında hava temizliğinde ve veba hastalığına karşı kullanmışlardır.

Romalılar hamamlarında vücut bakımında kullanırken bazı kuzey Avrupa ülkelerinde kuşdili, zufa otu ve limonla karıştırılıp yakılarak veba evlerinde tedavi amaçlı kullanılmıştır. Yine 17. y.y. da İngiltere de veba hastalığına karsı lavanta suyu kullanılmıştır.

Lavanta yağı güvenle kullanımı sayesinde, berrak ve baharatımsı kokusu vücudun tüm bölgelerine hitap eder ve hiç rahatsız etmez. Lavantanın karakteri en güzel şekilde isminden anlaşılır. Lat. Lavera : yıkanmak, temizlenmek ve berraklaşmak anlamına gelir.
Lavantanın tanımı ile bilindiği gibi tüm tesirleri bedensel ve ruhsal anlamındadır :
Bedensel Etki: Dikkat: Kanamayı arttırıcı etkiye de sahiptir.
Antibakteriyel, antiviral, antiseptik, yara iyi edici, ağrı kesici, kan dolaşımı arttırıcı, kas gevşetici, haşere kovucu ve hücre yenileyicidir. ( Yara iltihaplarında, mantar tedavisinden, tansiyon tedavisi, soğuk algınlığı, damar ağrılarında, )
Ruhsal-Duygusal Etki : Dengeleyici, rahatlatıcı, kuvvetlendirici, canlandırıcı ve tazelik verici.
( Sınırlılığı, uykusuzluğu, depresyonu, korkuyu, hassasiyeti düzenli hale sokar. düşüncenin huzur bulmasına yardım eder ).

Deneyimler :
Lavanta ile kişilerin deneyimleri zaman içerisinde o kadar çok ki, lavantanın karakterleri kadar diyebiliriz. Bunlar değişik araştırmalar-dökümanlar ve kitaplarla anlatılmıştır. Çekimser kalmadan önce kişi kendisi lavantanın kokusunu tanımalıdır. Şayet koku ağır gelirse ( yağ lambalarında ), dozajını düşürerek o zarif kokuya ulaşabilir. Birkaç deneyimi sıralayacak olursak :
Doğumu rahatlatıcı ( küvetlerde doğuma hazırlık olarak ), Damar ağrılarını dindirici ( baz yağlarla karıştırılarak ) Yara iyi edici-tüm yaralar için ( saf olarak, şayet yaralar ağırsa başlangıçta, her saat başı 1-2 damla. Sonraları uzun yamana yayılır ve son dönemlerde günde bir damla tampon üzerine bir damla konarak kullanılır. ) Haşere sokmaları ve yanıklarda : Mümkün olduğunca en kısa sürede kullanmak gereklidir. Şayet sürülecek bölge büyükse, %30'luk alkol veya %9'luk tuz eriyiği ile karıştırılarak sürülebilir. Tedavi birkaç gün devam etmeli, taze deri olusunca da güneş bakım yağı ile karıştırılarak kullanılmalıdır. Çocuklardaki pişik tedavilerini vücut bakım yağı ile lavanta yağı karışımı ile yapmak mümkündür.

Bas ağrısı başlamadan önce şakaklara sürülen bir damla yağ, ağrıyı hafifletebilir. Kulak ağrılarında zeytin yağı ile inceltilip, bir pamuğa batırıp kulak kepçesine konursa ağrı hafifler, bu yöntem çocuklar için ilk yardım olarak uygulanır. Lavantanın uyku getirdiği söylenir, ama asıl önemli olan lavantanın sakinleştirici-rahatlatıcı etki özelliğidir. Beynimizdeki problemin küçüklük veya büyüklüğü desek daha doğru olur. Az problemde süre kısa, değilse uzun olur.

Deri egzemleri, ağız yaraları, aşırı terleme, siğil, vaginal, soğuk algınlıklarında, ayak mantarlarında ve daha birçok yerlerde lavanta yağını başarılı sonuç almak için tedavi amaçlı kullanılabilir.
Prensip olarak, lavantanın başarısızlıkla kullanılacağı hiçbir alan yok diyebiliriz. Gerçeğinde ilk yardım yağı olarak adlandırsak daha iyi olur, her evde bulunması gereken bir yağdır. Seyahatlerimiz için üç yağ seçersek ( Lavanta, hint defnesi, gül ) , birinin lavanta olması gerekir.

Bilindiği gibi uçucu yağların yıllarca saklanması mümkün olmadığından, tüketici olarak az miktarda alınması, mümkün olduğunca yıllık ürünün kullanılması tavsiye olunur.

Kaynaklar : Nu-Ka, Arşiv

HakanG beğendi.
aksiya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-04-2007, 23:49   #6
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Galeri: 88
Alıntı:
Biz eşimle beraber ileride büyük bir lavanta bahçesine sahip olmak istiyoruz. Şuan balkonumuzda deneme ve öğrenme aşamasındayız. iki çeşit lavantamız var. Bugün yaprakların uçlarında ufak yeşil böcekler gördüm bunların ne olduğunu merak ediyorum. Bana bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.
serap kuka

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-04-2007, 17:11   #7
LAVANDİN
 
Giriş Tarihi: 10-04-2007
Şehir: izmit
Mesajlar: 5
Sevgili inci gül lavanta çiçeklerinin temmuzda oluştuğunu biliyorum. Peki biz bu çiçekleri ne zaman toplayacağız ve bu çiçeklerden nasıl yağ üretebiliriz.
Sevgilerimle Serap KUKA

serap kuka Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-05-2007, 00:35   #8
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,918
Galeri: 215
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi serap kuka Mesajı Göster
Sevgili inci gül lavanta çiçeklerinin temmuzda oluştuğunu biliyorum. Peki biz bu çiçekleri ne zaman toplayacağız ve bu çiçeklerden nasıl yağ üretebiliriz.
Sevgilerimle Serap KUKA
ben bu aralar çeşitli bitkilerden yağ elde etme deneyleri yapıyorum. gül yaprakları için okuduğum tarifi papatya, limon,menekşe ile de yapmaya çalışıyorum. güneşi daha yeni yakalayabildiğim için henüz sonuç almadım.

gül yaprakları bir kavanoza konuluyor, üstlerine çıkacak kadar saf sızma zeytinyağı doldurulup kızgın güneşin altında 45 gün bekletiliyor. akşamları kavanoz çalkalanıyor. 45 günlük süre bitiminde, iki üç katlı tülbentlik bezden süzülerek yağ koyu renkli bir şişeye dolduruluyor.
iki-üç hafta sonunda sanırım sonuca ulaşacağım. o zaman bilgi veririm.

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-12-2007, 09:05   #9
abk
Ağaç Dostu
 
abk's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-05-2007
Şehir: tekirdağ
Mesajlar: 1,588
Galeri: 39
Geçen baharda ektiğim lavanta tohumları çimlenmediler . Bir kç gün önce tekrar denedim . Bu kez daha umutluyum nedense .

abk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-03-2008, 09:45   #10
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 14-05-2007
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 41
Merhaba, benim lavantam geçen yaz çok güzel çiçek açmıştı. Bu kış ona hiç dokunmadım, öylece duruyor. Yanlız yapraklar kuru. Acaba budama yapmam gerekirmi, yoksa olduğu gibi bırakmalımıyım. Beni bilgilendiriseniz çok sevinirim. Teşekkür ederim.

NİDA Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-04-2008, 20:16   #11
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,265
Galeri: 637
Yabani lavanta demlenip içilirse çok faydalıymış.(Karaciğer hastalıklarında)
Ailemizde karaciğer hastası olduğundan ilgili ne duysam merakla takip ediyorum. Yabanisini bulup bahçemize eksek yaşar mı acaba?

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-04-2008, 20:40   #12
Ağaç Dostu
 
Buket Aknar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-03-2007
Şehir: Girne KKTC
Mesajlar: 2,471
Galeri: 53
Çok ilginç bir olay yaşadım, buradan paylaşmak istedim. Bir buçuk yıl önce evime taşınmak üzereyken bana verilen lavanta'yı öylesine bir yere dikmiştim ama ev taşıma telaşı ile sanırım iyi bakamadım ki kurumuştu. Sonrasında biz oraya taş duvar ördürdük. Geçtiğimiz aylarda oralarda değişik, yaprakları bildiğim otlara benzemeyen bir bitki çıkıverdi. Ben de bir kaç kez koparmaya çalışsam da doğrusu sökemedim. Böylesine inatçı bir bitki acaba ne? dedim ve sabırla bekledim. Geçen gün çiçek açtığını görünce bir de baktım ki Lavanta imiş. Çok mutluyum, benim de bahçemde artık lavantam var.

Buket Aknar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-04-2008, 13:56   #13
Ağaç Dostu
 
inci gül's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-02-2006
Şehir: Kastamonu
Mesajlar: 160
Galeri: 63
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi limon Mesajı Göster
Yabani lavanta demlenip içilirse çok faydalıymış.(Karaciğer hastalıklarında)
Ailemizde karaciğer hastası olduğundan ilgili ne duysam merakla takip ediyorum. Yabanisini bulup bahçemize eksek yaşar mı acaba?
Doğal iklim şartlarındaki gibi yetişmesede, yetiştirmek istediğiniz yer iklim koşullarına uyum sağlıyor ise yetişebilir. Denemekten bir zarar gelmez. Belki sizde Buket Aknar gibi bir süprizle karşılaşabilirsiniz.

Tedavi amaçlı yetiştirmek istemenizde güzel (bu şekilde yaklaşımda bir terapidir) ama zamanınızı çok fazla alacağı için konu ile ilgili uzman kişilerden bitkiyi temin edebilirsiniz. Tabi yine uzman kişilerden kullanımı hakkında bilgi edinmeniz daha iyi olacaktır. Acil şifalar..

inci gül Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-05-2008, 00:20   #14
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
Bu da farklı bir cins lavanta ama ismini bilmiyorum. Name:  DSC05676.JPG
Views: 50730
Size:  69.3 KB

Diğer lavantalarım henüz açmadı ama bu, yaklaşık bir aydır çiçekli ve çok güzel kokuyor. Geçen yaz diktiğimde, çok narindi, susuz kalınca hemen boynunu büküyordu ama bu yaz çok su da istemiyor.

Lavanta çelikleri çok kolay tutuyor, tutmama şansı yok gibi. Geçen sene kışa girerken sümbül saksılarını kediler eşelemesin diye bir kaç dal koymuştum onlar da tuttu. Ayrıca yazın denediklerim de tuttu fakat ilk bir kaç ay su istedi.

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-05-2008, 00:50   #15
Ağaç Dostu
 
eylems's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,444
Galeri: 58
Sayın Nurbahar, fotoğrafını eklediğiniz bitki Karabaşotu **** diğer adı ile Lavandula stoechas Bauhausede satılıyordu görünce hemen almıştım.Ege Bölgesi başlığı altında bu bitki var.

eylems Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-05-2008, 09:04   #16
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
Teşekkürler eylems. Karabaşotunu çok duymuştum ama nasıl olduğunu bilmiyordum.

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-05-2008, 22:56   #17
Ağaç Dostu
 
cihan_as's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-03-2006
Şehir: izmir altındag
Mesajlar: 462
Bahcede 4 ayrı türde lavantalarım var. Tohumdan yetiştirmek istedim başaramadım bende çelik köklendirmeyeyi deneyecegim.

Eklenen Resimler
    
cihan_as Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-05-2008, 23:39   #18
Ağaç Dostu
 
zeonka's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-03-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 275
Cihan as gerçekten çok güzeller maşallah.Geniş yapraklı kenarları tırtıklı olan çok güzelmiş.Koku yoğunlukları nasıl hepsi aynı mı?

selim74 beğendi.
zeonka Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-05-2008, 20:13   #19
Ağaç Dostu
 
cihan_as's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-03-2006
Şehir: izmir altındag
Mesajlar: 462
Zeonka bahsetmiş oldugun geniş yapraklı olan koku yoğunlugu digerlerine göre daha fazla.
İkinci resimdeki olanda cok az koku yoğunluguna sahip belki çiçekleri istenilen özellige sahiptir.

cihan_as Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-05-2008, 12:48   #20
Ağaç Dostu
 
ilknur aşık's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-05-2007
Şehir: balıkesir
Mesajlar: 701
Lavanta güneşimi sever, yoksa glögeyimi? **** az suyu mu sever? Bakımı ile ilgili bilgisi olan arkadaşlar anlatabilirmi?

ilknur aşık Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-06-2008, 00:18   #21
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 14-04-2008
Şehir: Burdur
Mesajlar: 338
Galeri: 6
Merhaba,

Satıcıdan lavanta olarak aldığım bu bitki nihayet çiçek açtı ama çiçekleri hiç kokmuyor. Yapraklarını elinize alırsanız lavanta kokusu geliyor. Acaba türünden mi ?

Name:  lavanta.jpg
Views: 31878
Size:  61.1 KB

seleste Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-06-2008, 10:59   #22
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
Sayın Eczadolabı, tohumdan hiç yetiştirmedim ama çelik aldıklarım da uzun süre böyle oluyor, sonra dallar sertleşince toparlanıyor. Sizinkinin de toparlanacağını düşünüyorum, daha çok küçükler.
Sayın Seleste,çiçekleri daha çok açacak, yasemin gibi durduğu yerde kuvvetli koku vermez, elinizi sürünce kokuyu alırsınız.

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-07-2008, 14:54   #23
Ağaç Dostu
 
Ayşe Özdil's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 198
Galeri: 5669
Ben de lavanta çiçeklerini çok seviyorum ve kokularına bayılıyorum. Daha önceki yıllarda, Avrupa lavanta diye seradan aldığım fidanlar, Ankara da kışı geçirememişti . Ancak bu yıl , daha erken bir dönemde bahçeye dikerek tekrar denemeye karar verdim.. Belki bu kez kışa dayanıklı hale gelecek kadar köklenirler... Ankara da bazı bahçelerde ; gelişmiş , nerdeyse çalı haline gelmiş lavanta bitkileri görüyorum. İnşallah ben de başarırım.. Tecrübesi olan arkadaşların önerileri olabilirse çok memnun olurum..

Ayşe Özdil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-07-2008, 02:19   #24
Yeni Üye
 
gumush's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-02-2008
Şehir: bursa
Mesajlar: 25
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nevsune Mesajı Göster
ben bu aralar çeşitli bitkilerden yağ elde etme deneyleri yapıyorum. gül yaprakları için okuduğum tarifi papatya, limon,menekşe ile de yapmaya çalışıyorum. güneşi daha yeni yakalayabildiğim için henüz sonuç almadım.

gül yaprakları bir kavanoza konuluyor, üstlerine çıkacak kadar saf sızma zeytinyağı doldurulup kızgın güneşin altında 45 gün bekletiliyor. akşamları kavanoz çalkalanıyor. 45 günlük süre bitiminde, iki üç katlı tülbentlik bezden süzülerek yağ koyu renkli bir şişeye dolduruluyor.
iki-üç hafta sonunda sanırım sonuca ulaşacağım. o zaman bilgi veririm.


Merhaba;
lavanta yağı elde etmeye çalışan arkadaşlar için bir kaç kaynak;gerçi ingilizce, vaktim yok, olsaydı siteye katkı için inanın çevirip koyardım, eğer çevrenizde iyi ingilizce bilen varsa ondan destek alabilirisiniz diye düşünüyorum, saygılarımla.

evdeki imkanlarınız kullanarak nasıl lavanta yağı çıkarırsınız;....
prü 1 : http://homecooking.about.com/od/allh.../r/blherb1.htm
prü 2 : http://www.answerbag.com/q_view/17389
prü 3 : http://www.ehow.com/how_2193197_do-s...tion-home.html

Ezgi beğendi.
gumush Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-07-2008, 15:01   #25
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,265
Galeri: 637
Yabani Lavanta, Karabaşotu mudur? İstanbul'da yetişir mi?

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-07-2008, 04:32   #26
Ağaç Dostu
 
eylems's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,444
Galeri: 58
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi limon Mesajı Göster
Yabani Lavanta, Karabaşotu mudur? İstanbul'da yetişir mi?
Gezdiğim seralarda **** bahçe bitkileri satan marketlerde değişik türlerde lavantalara rastladım. Yabani lavanta nasıldır bilemiyorum. Siz dile getirince merak ettim yabani lavantayı. Fotoğraf ekleme imkanınız olursa sevinirim.

eylems Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-07-2008, 07:55   #27
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
Yabani lavanta, karabaşotu mudur bilmiyorum ama karabaşotu İstanbulda yetişiyor.

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-07-2008, 22:52   #28
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,265
Galeri: 637
eylems, ben de bilmiyorum internetten baktığımda bir kaç yerde karabaşotu ( yabani lavanta) yazıyordu. Bilenlerden yardım rica ediyorum. Şifa için bahçeme ekmek-dikmek istiyorum.

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2008, 11:51   #29
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
Sevgili Limon,ben de araştırdığımda sadece bir yerde karabaşotu ile yabani lavantayı aynı gördüm ama bilgilere emin olamadım.

Sınıflandırmaların yapıldığı bir çok yerde karabaşotu, lavanta türü olarak gözüküyor.

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-08-2008, 23:48   #30
Ağaç Dostu
 
neconeco's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-07-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 614
Galeri: 19
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Nurbahar Mesajı Göster
Bu da farklı bir cins lavanta ama ismini bilmiyorum. Eklenti 38372

Diğer lavantalarım henüz açmadı ama bu, yaklaşık bir aydır çiçekli ve çok güzel kokuyor. Geçen yaz diktiğimde, çok narindi, susuz kalınca hemen boynunu büküyordu ama bu yaz çok su da istemiyor.

Lavanta çelikleri çok kolay tutuyor, tutmama şansı yok gibi. Geçen sene kışa girerken sümbül saksılarını kediler eşelemesin diye bir kaç dal koymuştum onlar da tuttu. Ayrıca yazın denediklerim de tuttu fakat ilk bir kaç ay su istedi.
selamlar, nurbar hanım o levantaların yağını çikaralım yarısı, size yarısı ,bize nasılmı, gayet basıt, çiçekleri rondodan geçirip iyice karıştırın bire bir oranında alkolle karıştırıp iyice eziniz ve 50 derecede kaynamaya birakın ****** süzdükten sonra su ve alkol ucacak kalan sıvı levanta yağı dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz .. komşuda pişer bizede düşer))))) inşallah

darkfriairs ve Ezgi beğendi.
neconeco Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:00.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024