agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Tıbbi, ıtri, boyar, aromatik bitkiler
(https)




Beğeni Düzeni1Beğeniler
  • 1 Gönderen denizakvaryumu

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 24-11-2008, 14:41   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Shiitake - Lentinus Edodes

Name:  zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzcvf564.jpg
Views: 7644
Size:  46.6 KB



Mantarda imparator şifası

Shiitake (Şitake), zamanında Çin imparatorlarının hayat iksiri olmaş şifalı bir mantar türü. Alternatif tıbbın gelişmesiyle ABD'de de piyasaya sunulan shiitake'in sırrı, içindeki lentinan isimli maddede. Lentinan, Japonya'da anti kanserojen ilaç olarak tescil edilmiş. Shiitake bağışıklık sistemini güçlendirici, kanı sulandırıcı, kolesterol düşürücü, tümör küçültücü ve cinsel gücü arttırıcı etkilere sahip.

Shiitake mantarı, şöhretini 14. ve 17. yüzyıllar arasında Çin'de hüküm süren Ming hanedanına borçlu. Kaynaklara göre imparator Ming, Çin topraklarında yüzyıllardır yenen bu mantarı, halka yasaklamış. Hanedanın alimleri tarafından imparatora hayat iksiri adıyla sunulan mantar, zamanla halk arasında "imparatorun kuvvet iksiri" ismiyle çağırılır olmuş.

Ming hanedanının önde gelenleri de imparatorun yemeğini halk yiyemez düşüncesiyle bu besini sadece imparatorun ve ailesinin tüketmesi yönünde bir karar almışlar. Ama halk mantarını üretip yemeyi gizlice sürdürmüş.

Bir dönem Japonya'ya silah karşılığında verilen Shiitake, Japonya'da da gücün simgesi haline gelmiş. Öyle ki Samuray savaşçıları kendi bölgelerinde bu mantarın başkaları tarafından toplanmasını yasaklamış.

İçinde varolduğunu düşündükleri gençlik ve güç etkisini kendilerinden başka kimseye yar etmemeyi planlayan ve bu uğurda birçok kişiyi de kılıçtan geçiren Japon savaşçıların kudretlerini, bu mantara bağlayan makaleler, tarihi kaynaklar var.

Yurtdışında kapışılıyor

Bünyesindeki Lentinan maddesi Japonya'da kanser tedavisinde kullanılan Shiitake'yi Türkiye'de Mantar Mamülleri Şirketi (MAMTAŞ), İzmit tesislerinde üretiyor. Çin'de köyünde bu mantarlar arasında büyüyen Jan Zhong Liu, Türkiye'de bir şirketin bu mantarı ürettiğini görünce çok şaşırmış.

Kendi isteğiyle şirketin üretim bölümünde çalışmaya başlayan Liu, Türklerin mantardan korktuğunu söylüyor. "Doğada 100 bine yakın mantar türü var. Ancak 150 türü yenilebiliyor. Türkiye'de ise 11 türün kültürü alınmış. Mantar satışları ise gördüğüm kadarıyla çok düşük. Bizde bu bitkisiz sofra kurulmaz. Türkler, mantardan sanırım korkuyor. Size hepsi zehirli mi dediler?".

MAMTAŞ'ın ortaklarından Ali Gün ise bu korkunun bilinçsiz ilaçlamadan kaynaklandığını söylüyor. "Türkiye'de herşeyde olduğu gibi ilaçlamada da bir bilinçsizlik var. Üretimi yapılabilen hiçbir mantar zehirlemez. Sadece doğadan koparılıp yenirse böyle bir şey mümkün. Kültür mantarı yanlış kimyasallarla ilaçlanırsa zehirli olur ama aynı risk salatalıkta, domateste de var. Shiitake yurt dışında adeta kapışılıyor ama ülkemizde ilgi az."

Latince ismi Lentinus Edodes olan Shiitake mantarı, doğada meşe ve kayın ağacının üzerinde yaşıyor. İş, ticari platforma gelince ise mantarı kandırma gibi bir yol izleniyor. MAMTAŞ, ABD'de ve özellikle Fransa'da uygulanan yöntemi izlemiş.

Meşe ve kayın ağacının kütükleri üzerinde ya da polipropilen torbalar içerisine ekilen tohumlar talaş, mısır koçanı, buğday sapı, çay yaprakları gibi tarımsal artıklarla besleniyor ve büyüyüp sofralarımızı lezzetlendirecek hale getiriliyor.

Mamtaş ürettiği mantarı uzun yıllar sadece lüks otellere satabilmiş. Yabancı şeflerin oldukça ilgili olduğu Shiitake, yalnızca Tansaş'ın A sınıfına hitap ettiği Makro marketlerinde 100 gramı 4,5 milyon liraya satılıyor. Mamtaş, bu hafta dünyanın mantar devi Hollanda'ya Türkiye'nin ilk shiitake ihracatını gerçekleştirecek.


Şifa bahçesi

Shiitake hakkında ABD'de ve Avrupa'da basılmış sayısız kitap var. Sağlık makalelerinde genel olarak imparator mantarı ismiyle çevrilen Shiitake, Japon Sağlık Bakanlığı'nın onayıyla beyin kanamaları, damar sertliği ve HIV gibi virüs enfeksiyonlarının önlenmesinde etkili.

Kanın sulandırılması içinde önerilen bu özel mantarın yapısında bulunan Lentinan, tümör ufaltıcı ve anti kanserojen madde olarak kabul görüyor. Her şeyde olduğu gibi Shiitake'nin de fazla oranda tüketilmesi ve fazla yağda pişirilmesi zararlı sonuçlar doğurabiliyor.


Mantarını kendin yetiştir

Shiitake tohumlarının ekili olduğu hazır kütükler ABD'de ve Avrupa'da 25 dolara marketlerde satılıyor. Satın aldığınız kütüğü mutfağınızda loş bir yerde tutarsanız, bir süre sonra üzerinde lezzetli mantarların yetiştiğini görüyorsunuz. Mantarlara yuva ağaç, ayda üç-dört kez ürün verebiliyor. Batı ülkelerinde shiitake mantarının promosyon kampanyası en çok cinsel güce olumlu etkisi üzerine şekilleniyor. MAMTAŞ yetkilileri, Türkiye'de kendi mantarını kendin yetiştir uygulamasını deneyebileceklerini söylüyorlar. (Ayrıntılı bilgi için: 0 262 371 20 55)

http://www.aksam.com.tr/arsiv/aksam/...umartesi4.html

-----------------------------

Tıbbi mantar olarak tanınan bu mantar doğal sağlık maddesi ve uzun yaşamanın sırrı olarak satılmakta , anti tümör ve anti viral etkiye sahip olması ve cinsel gücü artırması nedeniyle popülaritesi hızla artan lezzetli ve değerli bir mantardır.

Lezzetinden dolayı Japonya ve Çin de çok değer verilmiş cinsel gücü artırma özelliği nedeniyle düğün mantarı olarak, bünyesinde bulunan lentinian adı verilen polisakkarit in habis tümörleri azaltma ve yok etme etkisi nedeniyle ilaç olarak kullanılmış bir mantardır

Shiitake kütük

bahçede mevsime bağlı olarak veya hafif gölgelendirme ile yıl boyu mantar üretimi yapıla bilinir. Kit 80-100 cm uzunluğunda ve5-20 cm çapında meşe ağacı kütükleri üzerinde aşılanmıştır. Açıkta yetiştiricilikte ilk bahar ve sonbahar olmak üzere iki dönemde ürün alınır.

Ortam sıcaklığı:20-25 C0

Ortam nemi :% 70-80

Kit Fiyatları:

Hobi üretim kiti: 1-10 kit 20 YTL/adet, 10-50 Kit 17.5 YTL/adet, 50-100 Kit 15 YTL/adet

Ticari üretim kiti: (100 kit) 600 YTL

http://www.agromantar.com/kitlerimiz.html

------------------------------------------------------

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-11-2008, 14:59   #2
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Shiitake adlı mantarının üreticisi Mamtaş Mantar ve Mamulleri A.Ş.’den Üretimden Sorumlu Yönetici Murat Kuçin ile görüştü.

İpek Ağaca (İ.A.): Murat Bey; sizi biraz tanıyabilir miyiz?

Murat Kuçin (M.K.): Adım Murat Kuçin. 1981 İzmit doğumluyum. İlk, orta ve lise eğitimimi İzmit’te tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi’nde 3 sene Turizm İşletme eğitimi aldım. Daha sonra Eskişehir Anadolu Üniversitesi’ne yatay geçiş yaparak İşletme Fakültesi’nden mezun oldum. Çeşitli otellerde yiyecek-içecek ve işletme üzerine staj yaptıktan sonra vatani görevimi yaparak şu an çalışmakta olduğum Mamtaş Mantar ve Mamulleri A.Ş.’ne ihracat departmanı oluşturmak ve yönetmek üzere girdim. Fakat hem sektörün hem de ülkenin ekonomik şartları sebebiyle ihracat fikrimizi bir süreliğine rafa kaldırmak zorunda kaldık. Bu sebeple zaten çeşitli dönemlerde çeşitli üretim aşamalarında görev yaptığım Mamtaş A.Ş.’de mantar üretimi konusunda yoğunlaştım. 2 senedir de üretimden sorumlu yönetici olarak bu şirkette çalışmaktayım.



İ.A.: Yanılmıyorsam Mamtaş A.Ş. Türkiye’de Shiitake mantarı üretiminde tek. Biraz Mamtaş A.Ş’den bahsedebilir misiniz?

M.K.: 1991 yılında Kocaeli ili merkez ilçesine bağlı Sarımeşe beldesinde kurulan Mamtaş A.Ş., mantar ve mamulleri konusunda üretim, satış ve araştırma yapmaktadır. 1991 yılında ilk olarak kültür mantarı üretimiyle faaliyetine başlayan Mamtaş A.Ş., kurucu ortakların sanayide kazanmış oldukları bilgi ve tecrübeleri ile üretim teknolojisini 1995 yılında tamamlamıştır. Ayrıca Avrupa Mantar Üreticileri Derneği’ne üye olunarak yeni teknolojilerin takibi imkan dahiline sokulmuştur.


İ.A.: Peki Murat Bey böyle bir işe girmeye nasıl karar verildi ?

M.K.: Gerek literatür taramaları, gerek Türkiye ve dünyadaki mantar arz-talep dengelerinin düzenli olarak göz önünde bulundurulması Mamtaş Anonim Şirketi’ni 1995 yılında değişik mantar türleri konusuna yönlendirmiştir. 1996 yılında egzotik mantar türleri konusunda araştırmalar yapılmış ve çalışmalara başlanmıştır. 2000 yılında Sarımeşe Tesislerinde ilk olarak istiridye mantarı (oyster mushroom), daha sonra Türkiye’de ilk defa Shiitake mantarı (lentinus edodes) üretilmeye başlanmıştır.



İ.A.: Shiitake ne anlama geliyor? Shiitake mantarı hakkında genel bir bilgi verebilir misiniz?

M.K.: Japonca’da SHII, meşe ağacı; TAKE ise mantar anlamına gelmektedir. Yaklaşıp 3000 yıl evvel uzakdoğuda nebatat alimleri ve eski zaman hekimleri Shiitake’yi hayat enerjisini arttırıcı bir unsur olarak tanımlamışlardır. Bir zamanlar uzakdoğuda hükümdarlar tarafından halka yasaklatılan; sadece imparator ve ailesi tarafından kullanılan bu mantar , son zamanlarda ciddi araştırmalara konu teşkil etmekte ve tıp otoritelerinin büyük ilgisini çekmektedir. Amerika ve Avrupa’da hakkında yazılmış ve basılmış sayısız kitap bulunmaktadır.

Orijini Japonya olan Shiitake’nin sırrı içindeki lentinan adlı polisakaritte. Lentinan, Japonya’da A. B. D.’deki FDA’ya (Food and Drug Administration) eşdeğer olan Japonya Sağlık Bakanlığı tarafından antikanserojen ilaç olarak tescil edilmiştir. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirici, kanı sulandırıcı, kolestrolü düşürücü ve cinsel gücü arttırıcı etkilere sahiptir.

Günümüzde Shiitake mantarına atfedilen tıbbi özellikler öylesine kabul görmektedir ki, Shiitake dünyada en fazla üretilen ve tüketilen ikinci tür mantar olmuştur. Shiitake mantarı, vücutta sentezi yapılamayan ve protein kaynağı olarak mutlaka dışarıdan alınması gereken aminoasitlerin tamamını bünyesinde bulundurur. %18’lik çok yüksek oranda proteinin yanı sıra önemli miktarlarda potasyum, fosfor, demir, selenyum, ergesterol (ultraviyole ışınlara maruz kalındığında D vitaminine dönüşen nebat stero’u) tiamin, riboflavin, ve niasini ve ayrıca esensiyel enzimleri, lif ve nükleik asit türevlerini ihtiva eder (Shiitake mantarı mucizesi-Maureen Mulhern-WHITE ).



İ.A.: Shiitake mantarının geçmişi uzakdoğuya dayanıyor bildiğimiz kadarıyla ve sağlık makalelerinde imparator mantarı şeklinde çevriliyor. Bunun hikayesini biraz açabilir misiniz?

M.K.: Evet öyle diyebiliriz. Shiitake mantarı, şöhretini 14. ve 17. yüzyıllar arasında Çin’de hüküm süren Ming hanedanına borçlu. Kaynaklara göre imparator Ming, Çin topraklarında yüzyıllardır yenen bu mantarı, halka yasaklamış. Hanedanın ileri gelenleri tarafından imparatora hayat iksiri adıyla sunulan mantar zamanla halk arasında “imparatorun hayat iksiri” ismiyle çağrılır olmuş.

Ming hanedanının önde gelenleri de imparatorun yemeğini halk yiyemez düşüncesiyle bu besini sadece imparatorun ve ailesinin tüketmesi yönünde bir karar almışlar. Ama halk mantarını üretip yemeyi gizlice sürdürmüş. Bir dönem Japonya’ya silah karşılığında verilen Shiitake, Japonya’da gücün simgesi haline gelmiş. Öyle ki samuray savaşçıları kendi bölgelerinde bu mantarın başkaları tarafından toplanmasını yasaklamış.

İçinde varolduğunu düşündükleri gençlik ve güç etkisini kendilerinden başka kimseye yar etmemeyi planlayan ve bu uğurda birçok kişiyi de kılıçtan geçiren Japon savaşçıların kudretlerini, bu mantara bağlayan makaleler, tarihi kaynaklar var.



İ.A. : Siz bu mantarı üretirken hangi yöntemi uyguluyorsunuz?

M.K.: Biz Mamtaş A.Ş. olarak bu konuyla ilgili merkezi A.B.D.’de bulunan Sylvan firmasıyla çalışıyoruz. Bizler doğada meşe ve kayın ağacının üzerinde yaşayan Shiitake mantarını tohum firmasının önerdiği, A.B.D.’de ve özellikle Fransa’da uygulanan üretim tekniklerini göz önünde bulundurarak meşe ve kayın talaşında üretmekteyiz.



İ.A.: Peki Murat Bey, Shiitake mantarının ülkemizde ve dünya’da kullanım alanları nelerdir?

M.K.: Yurt dışında çok büyük bir ilgi görmesine rağmen maalesef ülkemizde mantara olan ilginin az olması sebebiyle üretildiği bile henüz bilinmiyor. Çin’de bu mantarsız sofra kurulmazken, hem besin değeri hem de tedavi edici özelliklerinden dolayı son 15 yıldır Avrupa ve Amerika’da da büyük ilgi görürken üzülerek söylemeliyim ki maalesef ülkemizde uzun yıllardır sadece lüks otel ve restoranların yabancı şefleri ilgileniyor. Oysa A. B. D.’de ve Avrupa’da marketlerde tüketime hazır halde satılmasının yanında Shiitake tohumlarının ekili olduğu 25-30 dolara hazır kütükler bile mantarını kendin yetiştir sloganıyla marketlerde tüketiciye sunuluyor.

Ayrıca son yıllarda dünyaca ünlü kozmetik firmalarının çekmeyi de başaran Shiitake kullanım alanını gün geçtikçe genişletiyor. Dünyaca ünlü kozmetik firması Givency, vücudu şekle sokmak ve aynı zamanda sarkmasının önlemek amacıyla yeni geliştirdiği No Complex serisinin 4 ürününde de Shiitake özünü kullanıyor (Sabah Gazetesi-27. 08. 05).



İ.A.: Türkiye’de ‘kendi mantarını kendin yetiştir.’ Sistemini, uyguladığınızı duydum; nasıl ve ne kadara temin edebiliriz?

M.K.: Evet. Biz MAMTAŞ olarak 2003 senesinden beri ‘kendi mantarını kendin yetiştir.’ uygulamasını Türkiye’de yapıyoruz. Shiitake tohumlarının ekili olduğu hazır kütükler 10YTL+Kargo bedeliyle şirketimizden temin edilebilir.

İ.A.: Shiitake mantarının sağlığımız üzerindeki olumlu etkilerinden bahsedelim biraz.

M.K.: ******. Hayvansal gıdalar ile alınan proteinin %30-40’ı hazmedilebilir niteliktedir ve etle alınan proteinin fazlası vücutta depolanmaya başlayarak damar çeperlerinde birikir. Bu nedenle kalp ve damar hastalıklarında alınmaları sakıncalıdır. Oysa Shiitake mantarında bulunan proteinin %70’i hazmedilebilir niteliktedir ve alınan protein fazlası vücutta depolanmaz, günlük olarak harcanır. Bu sebeple son zamanlarda doktorların en gözde diyet besinlerinden bir tanesi olmuştur.

Shiitake mantarı sürekli olarak tüketildiği taktirde kan kolestrolünü düşürür, tansiyonu regüle eder (www. shiitakecenter. com-Shiitake Health Benefits-Health&Medicinal Uses). Bağışıklık sistemini güçlendirici olması sebebiyle virütik hastalıkların ve enfeksiyonlarının önlenmesinde, tedavisinde çok büyük umutlar vaad etmektedir. Ayrıca kanser tedavisinde %60, tümör gelişmesini önlemede %80.7 etkili olduğu birçok literatürde belirtilmiştir. (Shiitake the healing mushroom, Kenneth Jones Sayfa 36).


Murat Kuçin ile iletişim için:

muratkucin@hotmail. com


Yanıklık Mevkii-Sarımeşe Beldesi-Kocaeli / İzmit

Tel: 0 (262) 371 20 55

http://www.beslenmevediyet.org/?intP...C0%7C1099%7C20

Bayram18 beğendi.
denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-11-2008, 15:11   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
SHIITAKE :

LENTİNAN İÇERİĞİ SAYESİNDE KANSER DÜŞMANI'

Asyada ormanlarda büyüyen veya kültürde yetişebilen, yemekleri yapılabilen bir mantar türüdür.

Mantar içinde bulunan lentinon sayesinde bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek kanser ve AİDS'in yayılımını interferon oluşturarak engellediğinden, kullanımı tavsiye edilir.

Shiitakenin içerdiği lentininin kanser tedavisinde yan etkileri azalttığı ileri sürülür.Yüksek kolesterolde, bağışıklık sistem uyarıcısı olarak ve enfeksiyonlarda destek tedavidir. Kanserden korunmada, kanser tedavisinde ve kanser kemoterapisinin yan etkilerini azaltmada beslenme desteği olarak etkili olabilecek bir üründür.

Yayımlanan makalelerde özellikle mide kanserinde,kolon kanserinde ve prostat kanserinde lentininin, sağkalım ve bağışıklığa önemli katkıları olduğu gösterilmiştir.

http://erkantopuz.blogspot.com/2008_02_01_archive.html

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-11-2008, 15:37   #4
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
http://www3.omu.edu.tr/ziraatdergisi...21(1)65-70.pdf

Bilimsel bir çalışma.

----------------------

Miisel-yardımcı malzemeler için

http://www.smoothgarden.com/?title=s...lar&b=20012/84

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-12-2008, 23:06   #5
Ağaç Dostu
 
eylems's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,444
Galeri: 58
Bugün Beylikdüzü Carrefour'da shiitake mantarının satıldığını görünce hemen aldım ( 200 gr 6.95 ytl). Kokusu çiğken hoş değil. Bu mantarı nasıl tüketeceğim konusunda bilgisi olan var mı?

Eklenen Resimler
  
eylems Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-03-2009, 16:29   #6
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-10-2007
Şehir: Istanbul/Syndey
Mesajlar: 1,003
Mantar alımından, üzerinde bilindik bir üretici yoksa oldum olası çekinirim..

kaktüs Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-10-2009, 23:10   #7
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Name:  cccccccccccccccccccccccccccccc.jpg
Views: 4589
Size:  21.7 KB

Name:  nnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn.jpg
Views: 4792
Size:  38.1 KB

Name:  zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz.jpg
Views: 4467
Size:  28.9 KB

Name:  zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz3.jpg
Views: 4537
Size:  38.1 KB

Name:  zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzc.jpg
Views: 4442
Size:  21.8 KB


http://www.vegetablegardener.com/ite...take-mushrooms

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-04-2011, 09:17   #9
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 06-07-2010
Şehir: Adana
Mesajlar: 568
kütükdeki mantarlarlar yeniyormu, yoksa süs olarakmı yetiştiriliyor?

dünyam1 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-04-2011, 12:07   #10
Ağaç Dostu
 
the_mc's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-12-2009
Şehir: Denizli
Mesajlar: 493
yeniyor çok lezzetlidir ayrıca.

the_mc Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-07-2013, 11:49   #11
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 04-03-2013
Şehir: trabzon
Mesajlar: 22
Merhabalar,
Acaba "kendi mantarını kendin yetiştir" deneyen arkadaş var mıdır? Oldu mu? Bilgi paylaşırmısınız burada? Mesela her gün mü veriyoru? Mantar kütüğün ömrü ne kadar? vb....

Şimdiden teşekkürler...

toprakseven Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-07-2013, 12:18   #12
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 04-03-2013
Şehir: trabzon
Mesajlar: 22
shiitake mantar tarifler

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi eylems Mesajı Göster
Bugün Beylikdüzü Carrefour'da shiitake mantarının satıldığını görünce hemen aldım ( 200 gr 6.95 ytl). Kokusu çiğken hoş değil. Bu mantarı nasıl tüketeceğim konusunda bilgisi olan var mı?
Merhaba Eylems,
Bilmiyorum hala shiitake mantarının nasıl yenir diye ilgileniyormusun...:P
Evet, shiitake mantarının çiğken kokusu pek hoş değil. ama yemekte çooook lezzet katar eminim.
Uygulama 1--minik minik kıyarark kıyma ile karıştırıp sarma, dolma yapılır...
Uygulama 2--tavuk eti ile kavurma yapılabılır..
Uygulama 3--tavuk suyu çorbaya ufak ufak kıyıp katılabilir.

Afiyet olsun!!!

toprakseven Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:15.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024