![]() |
|
|
Anket Sonuçlarını Göster: Bitkilerin Türkçe Adları konusunda ne düşünüyorsunuz? | |||
Beğeniyorum |
![]() ![]() ![]() ![]() |
22 | 55.00% |
Beğenmiyorum |
11 | 27.50% |
Fikrim yok |
0 | 0% |
Gereksiz bir konu, fikir belirtmeye gerek yok |
7 | 17.50% |
Oy Verenler: 40. Bu ankete oy veremezsiniz |
![]() |
|
![]() |
Dış Bağlantılar | Konu Araçları | Mod Seç |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
|
Şimdi bu isimlerin verilmesinde çiçeklerin bir takım özelliklerinin etkisinin olduğunu biliyoruz. Evet daha güzel isimlerde bulabiliriz, ama bunlar konulmuş nedense. Örneğin; Leş kaktüsüne gelin bohçasıda deniliyor sanırım. Diğerlerinin nesi kötü anlamadım fareler, katırlar ve filler şirin ve sevecen hayvanlardır. Dilleri olup konuşsalardır kesin sizi boykot ederlerdi ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaç Dostu
|
Katılıyorum size bende mum çiçeğinden şikayetciyim mesela. Ne alakası var o canım çiçekle mumun bilmem. Daha çekici ve güzel bir ismi olabilirdi. Ayrıca kaktüs türlerinin çoğunun Türkçe ismi yok, bu konuda da sorunlarımız var. Sonra plumeria var birde, peru zakkumundan daha güzel bir isim verilmeli o meleğe... Sonra kalancholer var, onları herkes kardeş kanı olarak biliyor. Niye kardeş kanı efendim, ne yapmış garibim de kan akıtmış anlamadım... Şimdilik aklıma gelenler bunlar... Sevgiler ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Ağaç Dostu
|
Bu başlığa bir katkı da benden: Kıbrıs'ta "Kel Hasan" denen iri, soğanlı bir bitki var (toprağın üzerinde irice bir soğandan çıkan yeşil dallar, hele bazen uzun uzun bir sapın ucunda çiçeğimsi bir oluşumu da var. Fotoğrafını ancak yarın ekleyebilirim). Bu bitkiden benim bahçemde de var. Görenlere ilginç geldiği için hemen adını soruyorlar. İyice bir düşünüp cevap vermek zorunda kalıyorum. Soranların ailesinde bildiğim kadarı ile Hasan isimli biri varsa "Kel bir şey.. ama neydi hatırlamıyorum diyorum." Bu arada sayın Balıkçıdan bu bitkiye Kel Oğlan dendiğini de duyduğumdan beridir artık rahatlıkla ismini Keloğlan diye söyleyebiliyorum. Şimdi söyleyin sevgili arkadaşlar sizin isminiz Hasan olsa canınız sıkılmaz mıydı? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Ağaç Dostu
|
İnanamıyorum. Çok güldüm. Eeee, bu ismi kullanan var mı? Gözümün önüne getirdim. Ben Mudurnu'ya gitmişim... alışveriş yapıyorum ... benim gibi başka bir müşteri gelmiş... ve ......... istemiş. Ben ????? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Ağaç Dostu
|
Ferda hanım; Aslanağzına Kıbrıs'ta "Dildamak" denir. Sanırım bizimkiler de ağızla çağrışım yaptığı için bu ismi koymuşlar. Ben de bugün yeni bir çiçek ismi duydum ama terbiyem burada belirtmeme müsade etmiyor. Bu, ismi müstehçen çiçeğin diğer bir ismi de "Küçük Hanım" mış!!! |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Ağaç Dostu
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili Zenfree Size butun kalbimle katiliyorum,bu guzelliklere verilen isimlerle onlara buyuk haksizlik yapilmis,keske bu dusuncenizi ,buyutup guclendirsek ve hepimiz tum yaraticiligimizi kullanip onlara layik isimler bulsak... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Ağaç Dostu
|
Aynı fikirde değilim, Yıllar önce ninelerimiz,dedelerimiz benzetmeler yaparak isimlendirmişler .Bir ikisi hariç içlerinde çok uygun olanlarvar. örnekler: Horoz ibigi(ibikten farkı var mı?),aslan ağzı, deve tabanı ,kedi tırnağı, bunlar aslına çok benziyor.üstelik ne yapsınlar latince bilmediklerine göre onlarda çağrışım yoluyla isim takmışlar. Bence bitkilere başka bir haksızlık daha yapılıyor.İnsanlara koyulan çiçek isimleri. Çok esmer birine papatya ismi yakışıyor mu? tanıdığım lale isimli bir bayan 110 kiloydu, nerde kaldı lalenin zarafeti? bana göre çok çirkin olan birkaç isim yılların ötesinden değil ,yakın zaman yakışyırmaları olsa gerek. yolunu kullanmışlar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Ağaç Dostu
|
Sayın zenfree ismini yazmış. Fare Kulağı. Neden fare kulağı. Hieracium: Bileşikgillerden bitki cinsi. Çok yıllık otsu bitkidir. Üzeri yün görünüşünde yıldız yıldız tüycüklerle kaplıdır. Genellikle sarı olan çiçekleri kiremit dizisi halindeki bir bürgü içinde toplu bulunur. Meyvesi kirli beyaz renkte bir sorgucun üstündedir. Tüylü yapraklarından dolayı<<Fare kulağı>> denilen Hieracium pilosella en yaygın olanıdır. Bunun kökü çignenirse tükürük çoğalır. Susuzluk giderir. Altın hieracium (H.aurantiacum) Alp dağlarında yetişir. Firfiriye çalan turuncu çiçeklerinden dolayı bahçelerde yetiştirilir ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |