![]() |
|
![]() |
#91 |
ağaç dostu
|
Sevgili Hasan42 söylediklerin tümüyle doğru. Kullanılacak dil konusunda çıkabilecek tartışmaları da anlamsız buluyorum. Hem bilimsel dili, hem de kendi dilimizi birlikte kulanmaya ihtiyacımız var. Her iklisinin de kullanılması gereken durumlar sözkonusu. Sitemiz bir yönüyle değil tüm yönleriyle amatör, bunun anlamı para karşılığı hizmet vermiyor olması. Katılımcıların bir kısmının ilgili konularda profesyonel olmaları sitenin amatörlüğünü değiştirmiyor. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#93 |
ErkanKiraz
Giriş Tarihi: 08-07-2005
|
Selam dostlar. Yerineresidir bilmiyorum. Bu kisimda yapilan yazismalarin tumunu okudum. Benim soyle bir derdim avr. Dert mi sorun mu yoksa merak mi siz karar verin. Ozellikle kentim Izmit ve onu uzak yakin cevresini gazip dolasirken goruntuleme yapiyorum. Bortu bocek, yabanil bitkiler, cayir cimen, otlar, yabanil cicekler, sus cicekleri, cicekler, fundaliklar, meyve agaclari, orman agaclari, anitsal turde agaclar ve calilar. Sorunum goruntusunu cektigim yabanil **** evcil bitkilerin, ciceklerin, agaclar, fundalik turlerinin ve calilarin yerel isimlendirmelerini bilmiyorum. Bana resimlerinin ve isimlerinin bir arada oldugu site adresleri **** bilgileri lazim.. Sevgiler ve saygilar erkan kiraz erkankiraz@yahoo.com |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#94 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Öncelikle aramıza hoşgeldin Erkan; Türkiye'de tam anlamıyla bahsettiğin şekilde bir site yok. Zaten olması da pek mümkün değil. Çünkü bu tip bir çalışmada isimden resme ulaşmak gerekiyor. Ancak farklı sitelerin bitki resimleri içeren ve resimdeki bitkinin Türkçe ve Latince adını yazdığı bir kaç site var. Bu konuyla ilgili agaclar.net forumlarındaki başlıklardan yola çıkarak elindeki resimler için yardım istersen inanıyorumki burada sana yardımcı olmak isteyen bir çok insan çıkacaktır. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#95 |
ErkanKiraz
Giriş Tarihi: 08-07-2005
|
'Ağaç Adları ve sınıflandırma'
Dostlar, Bu siteyi tanimam ve uye olmam bir yazimdan dolayi olmustu. Izmit Eski Demiryolu uzerine Osmanli zamanlarinda dikilmis olan Cinar Agaclari ile ilgili bir yazimin sitede yayinlanmasi izni icin bir dost ileti gondermisti bana. Sitenize sik sik girmem pek olanakli degil. Keske yakindna izleyebilsem ve katilabilsem. Sizlerden ricamla ilgili olarak gereksinim duydugum seyi onca arastirmama ragmen bulamadim. Cocuklugumdan beri bilip tanidigim ama adlarini bilmedigim yenilmeyen **** yenilebilen bitkiler, fundalik icinde yer alan agacimsilar, yabani sus bodurlari, orman agaclari ve koylerde rastladigim ve her bir koy yapisina gore farkli adlandirilan korunmus agaclar var. Bunlari surekli goruntuluyorum ama adlandiramiyorum. Sozgelimi Citlembik Agaci, Kavlan [bir tur mese], Akcaagac, Karaagac, Sarimese ve Akmese gibi.. Koyluler ve bilenler soyluyor ama cektigim resimlere adi hemen vermem olanaksiz... Iste derdim bu. Goruntuleme calismalarim bir tur gonullu belgemele. Bana ait resimlerden yaklasim 50 bin adet sayisal resmim Ringo denilen resim paylasim sitesinde. Sayfalarimin adi soyle: www.ringo.com dan... 1.) erkankiraz@yahoo.com, 2.) burnfieldf@yahoo.com, 3.) erkankiraz-41@hotmail.com ve 4.) nakre.zarik@hotmail.com **** adima "erkan kiraz" olarak ilgili sayfadan [www.ringo.com] aranabilir. Ringo sayfalarina farkli email adresleri ile ayri uyelik olunabildigi icin bunu sectim. Cok resim yukledigim icin surekli yuklemeye izin verilmiyor... Sevgiler ve Saygilar Erkan Kiraz |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#96 |
agaclar.net
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#97 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 02-06-2006
|
Cedrus libani:sedir Corylus avellana:fındık Buxus sempervirens:şimşir Laurus nobilis:defne Pinus cembra:sibirya çamı Pinus montana:dağ çamı Quercus sessiliflora:sapsız meşe Ulmus campestris ![]() ilgilenen arkadaşların işine yarar umarım |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#98 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 12-10-2006
|
merhaba.Ben 5. sınıfa gidiyorum.Öğretmen bana "sekoya" adlı bir ağaç hakkında araştırma ödevi verdi.Lütfen yardımcı olur musunuz? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#100 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 15-10-2006
|
Latince telaffuz
Selam arkadaşlar, Ben de sitede gezdikçe ve forumları okudukça ne kadar çok latince kelime ile karşı karşıya kaldığımızı farkettim..Bunları telaffuz ettiğim zaman belirli bir standarttan yoksun olduğunu, iki söyleyişimin birbirini tutmadığını görerek ufak bir araştırma yaptım..Sizlerle de paylaşmak istedim.. Kaynak bağlantı şudur: http://www.ai.uga.edu/mc/latinpro.pdf Şimdi burda dediğine göre latincenin 4 çeşit telaffuzu var..Örnek olarak Latince Acer kelimesini alalım.. Buna göre: 1.Antik : Aeker veya Aker 2.Kuzey Avrupa : Aetser veya Atser (C harfi Almanca Z gibi okunuyor) 3.Güney Avrupa : Aeçer veya Açer 4.İngilizce : Aeysir veya Eysir Burada bilimsel kullanım için 2. sıradaki Kuzey Avrupa Telaffuzu öneriliyor.. Saygılar,sevgiler... ![]() Düzenleyen Minarai : 25-10-2006 saat 01:57 Neden: anlatım bozukluğu |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#101 |
Ağaç Dostu
|
Aksine belirli bir standarttan yoksun değil. Biz bu saydığınız 4 grubun dışında farklı bir telafuz yöntemini kullanıyoruz. Örneğin: Ce-Se, Ca-Ka, Ci-Si, Sh-Ş, Sa-Za, Ch-K gibi. Acer-Aser, Carpinus- Karpinus- Washingtonia- Vaşingtoniya, Formosa-Formoza, Chordata-Kordata, Phellodendron- Felodendron, Thuja-Tuya (h okunmaz) |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#102 |
Ağaç Dostu
|
Latince ile ilişkisi sadece merak ya da zorunluluk dolayısıyla olan kişiler telaffuzlarda zorlandıkları için kendilerini hiç kötü hissetmesinler. Malesef bazı hocalarımız (genellikle genç olanlar ![]() ![]() Ben de tür isimleri eklemek istemiştim ama konuyu incelediğimde arada yazılmamışları bulup çıkartmaya üşendim ![]() İzmir'de bulunan üyeler Ege Üniversitesinin Merkez Kütüphane'sinde bulunan kitap satış noktasından veya Fen Fakültesi A blok kitap satış noktasından botanik ile ilgili güzel ve ucuz kitaplar bulabilirler. Hatta forumda böcekler ve hayvanlar hakkında da konuşmalar geçiyor onlarla ilgili de güzel sistematik kitapları bulabilirler. Üniversite kitapları genelde pahalı olur denir ama bizimkiler hiç de öyle değil ![]() Konunun çok dışına çıktım, azar yemeden kısa kessem iyi olacak. İyi çalışmalar |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#104 | |
Ağaç Dostu
|
Siteye bu bilgiler eklenmiş. Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#105 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bir de yaptığın alıntıda ufak bir düzzeltme yapmak gerekli Pinus nigra subsp pallasiana'yı Anadolu Karaçamı Pinus nigra subsp pallasiana var. şeneriana'yı da ebe çamı olarak adlandırmak daha doğrudur. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#106 |
Ağaç Dostu
|
Pinus nigra Arn. ssp. pallasiana (Lamb) Holmboe, (karaçam)-30-40 m boylanabilen ağaçlar. Yaprakları 7-18 cm boyunda koyu yeşil ve serttir. Ülkemizin en geniş yayılışlı ağaç türüdür. Batı Anadolu, Güney Anadolu, Kuzeybatı Anadolu, İçbatı Anadolu ve İç Anadolu'nun kuzey kesimlerinde saf veya köknar, sedir ile karışık ormanlar oluştururlar.Ekolojik hoşgörüsü oldukça geniştir. Güney Anadolu'da alt yükselti sınırı 1000-1200 m iken kuzeye gidildikçe bu sınır düşer ve Kuzeybatı Anadolu'da 400 mye değin düşer. Üst yükselti sınırı da güneyde 2000 mye çıkarken, kuzeyde 1000mye değin düşer. Pinus nigra Arn. ssp. pallasiana (Lamb) Holmboe'nin ataları Avrupa'da alt Kretase'de yaşamışlardır. Yurdumuzda ise Karadeniz kıyısındaki Ağaçlı kömür yataklarında fosillerine rastlanmıştır (Aytuğ ve şanlı 1974) Kaynak:Ege üniversitesi Fen Fakültesi Kitaplar Serisi No: 116 Tohumlu Bitkiler Sistematiği Sayfa No: 126 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#107 |
Ağaç Dostu
|
![]() Pinus nigra subsp pallasiana'yı Anadolu Karaçamı Pinus nigra subsp pallasiana var. şeneriana'yı da ebe çamı olarak adlandırmak daha doğrudur. Yukarıda dendıgı uzre subsp veya varyete denmesı burda alt tur oldugunu gösterır bılgınız olsun istedım arkadaslar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#108 |
Yeni Üye
|
Bazı Ağaç Cinsleri [değiştir]Abies, Göknar Acacia, Akasya Acer, Akçaağaç Actinostrobus, Servi çamı Athrotaxis, Tazmanya sediri Aesculus, At kestanesi Agathis Ailanthus, Kokarağaç Albizia, Gülibrişim Alnus, Kızılağaç Amentotaxus Araucaria, Arokarya Arbutus, Koca yemiş Aucuba, Akuba Austrocedrus, Şili sediri Berberis, Kadıntuzluğu Betula, Huş Biota Doğu mazısı Broussonetia, Kağıt dutu Buxus, Şimşir Calocedrus, Su sediri Camellia Carpinus, Gürgen Carya Castanopsis Catalpa, Katalpa Cathaya Cephalotaxus Celtis, Çitlenbik Ceratonia, Keçiboynuzu Cercidiphyllum, Katsura ağacı Cercis, Erguvan Chamaecyparis, Yalancı servi Citrus Clematis, Akasma Cornus, Kızılcık Corylus, Fındık Cotinus, Sumak Cotoneaster, Dağmuşmulası Crataegus, Alıç Cryptomeria, Japon çamı Cunninghamia, Tırpan ağacı Cupressocyparis, Melez servi Cupressus, Servi Cydonia, Ayva Daphne Diospyros, Trabzon Hurması Dipteronia Elaeagnus, İğde Eriobotrya, Malta eriği Eucalyptus, Okaliptus Euonymus, Papazkülahı Fagus, Kayın Ficus, İncir Fitzroya Forsythia, Altınçanak Fraxinus, Dişbudak Fuchsia, Küpeçiçeği Ginkgo, Mabet ağacı Gleditsia, Yabani keçiboynuzu Hedera, Sarmaşık Hibiscus, Ağaçhatmi Hippophae, Yalancı iğde Hydrangea, Ortanca İlex, Çobanpüskülü Jacaranda Jasminum, Yasemin Juglans, Ceviz Kalmia Keteeleria, Yalancı göknar Koelreuteria, Fener ağacı Laburnum, Sarısalkım Lagerstromeia, Oya ağacı Larix, Melez Laurus, Defne Ligustrum, Kurtbağrı Liquidambar, Sığla ağacı Liriodendron, Lale ağacı Lithocarpus Lonicera, Hanımeli Maclura, Yalancı portakal ağacı Magnolia, Manolya Mahonia, Sarıboya ağacı Malus, Çiçek elması Melia, Tespih ağacı Mespilus, Muşmula Metasequoia, Su ladini Microbiota Morus, Dut Myrtus, Mersin Nerium, Zakkum Nothofagus, Yalancı kayın Olea, Zeytin Osmanthus Ostrya, Kayacık Paulownia Phellodendron, Mantar ağacı Phillyrea, Akçakesme Phoenix, Hurma Picea, Ladin Pinus, Çam Pistacia, Sakız ağacı, Menengiç Pittosporum Platanus, Çınar Podocarpus Populus, Kavak Prunus, Kiraz,Erik,Şeftali,Kayısı Pseudolarix, Yalancı melez Pseudotaxus Pseudotsuga, Duglas göknarı Pterocarya, Kanatlı ceviz Punica, Nar Pyracantha, Ateşdikeni Pyrus, Armut Quercus, Meşe Rhamnus, Cehri Rhododendron, Ormangülü Robinia, Yalancı akasya Salix, Söğüt Sambucus, Mürver Sassafras Sciadopitys, Japon şemsiye çamı Sequoia, Sekoya Sequoiadendron, Mamut ağacı Sophora, Sofora Sorbus, Üvez Syringa, Leylak Taiwania Tamarix, Ilgın Taxodium, Bataklık servisi Taxus, Porsuk ağacı Tetraclinis Thuja, Mazı Thujopsis, Yalancı mazı Tilia, Ihlamur Torreya Tsuga, Suga Ulmus, Karaağaç Vaccinum, Yaban mersini Viburnum, Kartopu Washingtonia, Kanarya palmiyesi Wisteria, Morsalkım Yucca, Avize ağacı Zelkova, Ziziphus, Hünnap |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#109 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-09-2006
|
Kasnak Meşesi Ormanı Türkiyenin önemli ağaçlarından biri olan Quercus Vulcanica İsparta ili Eğirdir Sütçüler arasında Yukarı Gökdere köyünde 1.300 Ha bir alanda bulunmaktadır.Bu bölge 1973 yılında KASNAK MEŞESİ TABİATI KORUMA ALANI ilan edilip koruma altına alınmıştır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#110 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 20-12-2006
|
![]() Herkese selamlar siteniz çok güzel yeşil doğaya katkı sağlıyor hepiniz yaptığı çalışmalardan dolayı kutluyorum Bana bitkilerin sınıflandırılması ile ilgili bir kaynak lazım latince isimlerinin yer aldığı vede tür, cins.......... şeklinde sıralanmış bir liste lazım şimdiden teşşekürler |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#111 |
agaclar.net
|
Milli_ates Ödevlere Yardim Talepleri başlığını okumanız gerekmekte. Üyeler için Kullanım Kılavuzu da forumu kolay kullanmanızı sağlar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#112 |
Ağaç Dostu
|
****** arkadaşlar milli ateş istemiş olduğun sınıflandırma ve genel bilgileri latincesi türkcesi yetişdirme yöntemleri ana vatanı toprak besin ihtiyacı vs vs anlatan br kitap var resimleriyle beraber onu edinebilirseniz ihtiyacınız olan bilgilere ulaşırsınız sanırım kitabın adı bitkilerin dünyası ben son istediğimde birinci baskı kalmamıştı umarım ikinci baskı çıkmıştır isteme adresi 0532 694 71 81 0535 770 50 90 adnan atatoprak |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#113 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 30-01-2007
|
arkadaşlar 2000 civarında ağacın teknik özelliklerinin olduğu www.dekoraturk.com sayfasının 1.modülü çalışmaya başlamıştır.Orman ürünleri sektöründe kullanılan bütün malzemeler bu siteye dahil olacaktır.Önerileriniz ve eleştirileriniz benim için çok önemlidir.Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler. Hakan ULUÇ |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#114 |
Ağaç Dostu
|
Güzel bir sohbet olmuş ama kimse darılmasın, ağaçları tanımayan biri için hiçbir işe yaramayacak bilgiler. Mesela Yerebatan'daki ağacı soran kardeşimiz, Erguvan ağacının resmini görseydi, belki de bu soruyu sormazdı. Etrafımızda çeşit çeşit çam ağacı var, hepsi çam ama hangisi sarı, hangisi, kara, hangisi sahil vs. Herkes çam olduğunu biliyor ama Kara Çam'ı tanımayan birine Kara Çam=Pinus Nigra demenin ne anlamı var? Bu bilgiler ancak, ağacı Türkçe adıyla bilen ve Latincesini merak eden veya tersi , İngilizce'de adı şu olan ağaç acaba bizim ağaçlardan hangisi diyene faydalı olabilir. Kanaatimce yapılması gereken. Ağaç, çiçek, sebze ya da nasıl derseniz , tüm bitkileri resimleri ve isimleriyle birlikte belli başlıklar altında toplarsak, çok zengin ve orijinal bir kaynağa sahip olabiliriz. Fotoğraflar da tamamen üyelerin kendi fotoğraflarından oluşur. O zaman da sitemiz, başka doğa dostları tarafından ciddi ve güvenilir bir kaynak olarak gösterilir. Bundan hepimiz mutluluk duyarız. Ne dersiniz? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#116 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Çiçekleri sürekli olarak soruyoruz, onun adı ne , bu ne çiçeği, gibi. Böyle bir bölüm olsa, herkes ayrı ayrı soracağına oraya bakar öğrenir, hem de bilgiler derli toplu olur. Mesela BU ÇİÇEĞİN ADI NE? başlığı altında her türlü çiçek var. Aradığını bulmak, (Çoğu zaman da bulamamak) için sayfalarca mesaj okumak lazım. Gerçi bu da faydalı, aklımızda olmayan bir şeyi de bu vesile ile öğrenmiş oluyoruz. Benimki bir düşünce, katılan da olabilir, katılmayan da. Hepsine ve herkese selam ve sevgiler. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#117 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 08-04-2006
|
Merhaba. Bisorum Olacak.Kanımca kıbrıs Çalsının Latincesini bilmiyorum.Yardım edebilecek bir üstad arıyorum. stop. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#118 |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
Murart hoşgeldin forumda bir kaç geleneğimiz var.. yeni arkadaşlar üyelerin tanıştığı bölümü bulup kendilerini tanıtıyor. Yoksa bilenler fikrini söylemekte isteksiz oluyor.. İkincisi Türkçe'yi düzgün kullanmada elimizden geldiği kadar titiz davranıyoruz. Ben hata yapsam, hemen uyarılıyorum. Bunları hallet seve seve cevap bulursun |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#119 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-02-2007
|
![]() selam arkadaşlar,ben işimde profosyenel olmak için sürekli araştırma yapıyorum.işimi en iyi şekilde sergilemek için ve çok meraklıyım...aklıma birşey takıldı niye ve neden bitkilerin ,çiçeklerin latin isimleri önemli ve ben bu bilgileri nasıl en doğru kaynaktan öğrene bilirim teşekkürler. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#120 |
Ağaç Dostu
|
1- Latince bilim dilidir, evrenseldir. 2- Dünyanın neresine giderseniz gidin herhangi bir canlıyı latince isimle bulabilirsiniz homossapiens bile ![]() 3- Bir canlıyı (latince sadece bitkiler için geçerli değildir, bütün canlıları kapsar)bitkiyi alt türleri ve çeşitleriyle bu dille rahatlıkla bulabilirsiniz. 4-Ezberlenmesi zor olsada çeşitliliği ifade tarzı bu dil ile daha bir güzeldir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|