agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)
-   -   Hindistancevizi torfu / Cocopeat (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/7894.htm)

MSaygin 08-03-2008 14:55

Hindistancevizi torfu / Cocopeat
 
4 Eklenti(ler)
merhaba,

Saksı harçlarım için ısrarla önerilen Hindistancevizi kabuklarını ararken, o üründen Türkiye'de bulunmadığını ama farklı firmaların Hindistancevizi torfu getirdiklerini öğrenmiştim.Bir kaç ay önce de 25 tane sipariş ettim bu torflardan.
Sıkıştırılmış bloklar halinde geliyor bu ürün, daha sonra siz suyla şişirip kullanıyorsunuz.Yapılan tanıtımlarda artık spaghum torfunun kullanımının azaldığına, bu ürünün onun yerine alacağına dair, biraz da ticari söylemler var :)

Blok halinde gelen ürün şu şekilde;

Eklenti 31780

Bu bloğun suya ıslanması gerekiyor, ben sıkıştırma yönünde keserle vurarak önce biraz ufalıyorum ki suyu her yer eşit çekebilsin diye.Büyükçe bir kovada her bir bloğa 30-40 litre kadar su çektirilmesi gerekiyor.Ben 35lt. su koyuyorum kovaya.

Eklenti 31781

Ürünün su dolu kovada en az 4 saat bekleneilmesi önerildi ama ben akşam üstü yapıp tüm gece bekletiyorum.

Eklenti 31782

Etesi gün yere büyükçe bir naylon serip üzerine bu çamur şeklinde harcı döküp biraz havalandırıyorum.Kovadan torfu alırken halen tüm suyu emememiş oluyor, fazla suyu avcumda sıkıp öyle naylona atıyorum torfu.Daha az su koyduğum zaman bazı kısımlar kuru kalabiliyor, özellikle iç kısımlarda.O yüzden suyu biraz fazla koyup, fazlasını sıkmak daha doğru geliyor bana.Zaten sıkılan su toplamda bir kaç litreyi geçmiyor.Biraz havalanan torf kullanıma hazır hale geliyor.
Bu şekilde çuvala kaldırınca 6 ay kadar özelliğini koruduğunu söyledi satıcı.Ben 6 ay değil ama 3 ay bekletip kullandım, halen de gayet iyi durumda.Benim korkum hafif nemli şekilde çuvala koyup da bekletince küflenme olma ihtimali olmasıydı.Olmayacağını söylediler, gerçekten de öyle bir sıkıntı meydana gelmedi.
Eklenti 31783

Kuruyup çuvallanan torf yaklaşık olarak 50kglık bir gübre çuvalı hacmine ulaşıyor.Yanlış anlaşılmasın, 50kg olmuyor ama o çuvalin hacmini dolduruyor.

Test

Geçtiğimiz dönem marul tohumlarıyla bir deneme yaptım.

10 tohumu sadece hindistan cevizi torfuna,
10 tohumu sadece spaghnum torfuna
10 tohumu da %50-50 spaghnum torfu ve perlit karışımına ektim.

İlk olarak açık ara farkla hindistancevizi torfu içindeki tohumlar çimlendi.4 tanesi çıktıktan sonra ancak diğer ortamlardaki tohumlar üç verdi.İçimden "Hah, süper malzemeymiş" diye düşündüm başta ama kısa süre sonra diğer ortamlardaki tohumlarda aynı boya gelip eşitlendiler.Fideleri şaşırtma zamanı geldiğinde her iki torftaki tohumlar aynı büyüklükte idi, torf-perlit karışımındaki fideler ise biraz daha büyükçelerdi.

10'ar tohum böyle bir test için çok sağlıklı bir sonuç verir mi bilemem ama kabaca bir fikir verdi.

Kullanımda normal torftan farkı olmadığını gördüğüm hindistancevizi torfunun avantajı fiyatı.Kaliteli bir spaghnum torfunun fiyatı 15ytl seviyesindeyken, oldukça yakın miktarda torf haline gelen bu blokların maliyeti 5ytl civarı idi.
Hacim farkını göze alınca, hemen hemen yarı yarıya bir fiyata geliyor.

Ayrıca taşıması da kolay.

Ben tohum çimlendirme, çelik köklendirme ve saksı harç topraklarını gevşetmek için kullanıyorum.
Gözlemlediğim kadarıyla, torftan çok daha uzun süre su tutup nemli kalabiliyor.Ancak sulamayı takip etmezseniz ve torfu kurutursanız, saksı üzerinde kabuk gibi sertleşiyor.Ara sıra çapalamalı ve sulamasını kontrol etmelisiniz.

Bu torfu kullanan diğer üyelerimiz de tecrübelerini paylaşırlarsa ya da satan firmalar daha detaylı teknik bilgi verebilirlerse memnun olurum.

Selamlar,

DivanE 09-03-2008 14:39

İlk defa görüyorum.
ufkumuzu 1 adım daha ilerlettiğiniz için Çok teşekür ederim.

MSaygin 10-03-2008 13:45

Rica ederim DivanE :)

feriha 10-03-2008 16:50

Ankara da bu sıkıştırılmış hindistan cevizi torfu satılıyor mu arkadaşlar? Ben de denemek isterim. Alınca eve getirmesi de kolay :p

karinca70 12-03-2008 08:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi feriha (Mesaj 213401)
Ankara da bu sıkıştırılmış hindistan cevizi torfu satılıyor mu arkadaşlar? Ben de denemek isterim. Alınca eve getirmesi de kolay :p

Bu ürün tarimtedarik.com sitesinde satılıyor. Ben Türkiye Distribütörü olan Gartengold.com.tr adresinden geçen sene 30-40 adet alıp memlekete göndermiştim (Çamlıca'ya yakın oturanlar gidip elden alabilirler çok daha ucuza malolur). Her bir tanesini büyükçe bir varile koyup 1 saat şişmesini bekliyordum. Bolca torf yapıp toprağa karıştırmıştım.

COYOTE 12-03-2008 09:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi feriha (Mesaj 213401)
Ankara da bu sıkıştırılmış hindistan cevizi torfu satılıyor mu arkadaşlar? :p

Feriha hanım ben İstanbul'da Bauhaus'dan almıştım. Ankara'daki Bauhaus'da da vardır bence. Tarım tedarikten sipariş verecektim ama ürün ellerinde yokmuş.

feriha 12-03-2008 09:21

Sağolun arkadaşlar biraz önce Tarım tedarik e verdim siparişimi..Gelmiş demek Coyote. Ankara Bahause de yoktu.

çelebi 12-05-2008 07:49

Sevgili karınca70 aldığın cocopeat'in ölçüleri/ağırlığı neydi ve aldığın fiyat hakkında bize bilgi verebilir misin?

lizard 12-05-2008 11:24

İzmir'de hazır torf poşetlerinde de satılıyor. Dünya bitki firmasının. Bu şekilde bloklar halinde değil de direkt hazırlanmış poşetlerde var. Kipa'da çok ucuza aldım ben de. Normal torftan baya ucuza geliyor ve çimlenme, köklendirme, toprağı gevşetme için çok güzel bir ürün. En güzel özelliği bence su tutma kapasitesi ve fazla suyu tutmaması. Saksıların altında delikler varsa eğer siz istediğiniz kadar bol su verin kesinlikle çamurlaşma yapmıyor.

Todor 12-05-2008 11:37

İlk resimde görülen, şişince 70 Lt olan blokları Yalova'da toptancıdan 5.5 YTL'ye alıyorum. Geçen sene 3.5 YTL idi ama bu sene çok pahallandı.

MSaygin 12-05-2008 12:18

Ben bu senede kullanmaya devam ediyorum.Bence torfa göre asıl sıkıntısı, aynı süre ikisini de susuz burakırsanız hindistan cevizi torfunun yüzeyde daha sert bir şekilde kabuklaşması.Geçen sene bunu çok farketmemiştim, bu sene sulamayı düzgün yapmazsam biraz sıkıntı oluyor.

Penelophe 12-05-2008 12:21

Todor, şişmeden önceki ağırlığı ve ebatları nedir? Birde nereden alıyorsun?

Evaca 12-05-2008 21:44

Tanıtım ve bilgilendirme için çok teşekkür ederim.

Ankara Praktiker ve Bahause'da araştırıp bu torfun satılıp satılmadığını öğreneceğim ilk fırsatta.. Eğer bulamazsak Ankara'lı arkadaşlarımızla toplu sipariş vererek alabilir miyiz ?

Çünkü mesela ben en fazla 5 tane alacağım. Balkon bahçeçiliği ile sınırlı olduğum için bana yetecek miktar bu anladığım kadarıyla...

Oyaman 13-05-2008 20:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi lizard (Mesaj 234977)
İzmir'de hazır torf poşetlerinde de satılıyor. Dünya bitki firmasının. Bu şekilde bloklar halinde değil de direkt hazırlanmış poşetlerde var. Kipa'da çok ucuza aldım ben de. Normal torftan baya ucuza geliyor ve çimlenme, köklendirme, toprağı gevşetme için çok güzel bir ürün. En güzel özelliği bence su tutma kapasitesi ve fazla suyu tutmaması. Saksıların altında delikler varsa eğer siz istediğiniz kadar bol su verin kesinlikle çamurlaşma yapmıyor.

Sevgili lizard aynı ürünü bende Kuşadası Kipadan 5.5 ytl ye aldım , iki hafta geçmeden tekrar almaya gittiğimde 8 ytl çıkarmışlardı çok fazla zam yaptıkları için
kızdım ve almadım . İyiki almadım , aynı ürünü Bimden 3.5 ytl ye aldım .İçindeki
torf aynı marka farklı idi .

Evaca 13-05-2008 21:15

Arkadaşlar akçaağaç çimlendirme aşamasında bu torf kullanılabilir mi sizce ?

lizard 13-05-2008 21:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Oyaman (Mesaj 235698)
Sevgili lizard aynı ürünü bende Kuşadası Kipadan 5.5 ytl ye aldım , iki hafta geçmeden tekrar almaya gittiğimde 8 ytl çıkarmışlardı çok fazla zam yaptıkları için
kızdım ve almadım . İyiki almadım , aynı ürünü Bimden 3.5 ytl ye aldım .İçindeki
torf aynı marka farklı idi .

Bir süredir kipadan almadım cocopeat. Zamdan haberim yoktu. Demek ki ne yapmalı; bunu boykot edip kipadan almamalı bunu yaparken de kipaya bunu belirtmeli. Böylece bir süre sonra yine fiyat düşer :)

MSaygin 14-05-2008 08:27

Fiyat farkından söz ederken şöyle de bir konu var, atlamayalım; bu torfların tuz problemi var.Hindistancevizi torfu oldukça tuzlu bir ürün.Kaliteli ürünlerde bu tuz ekstra işlemlerle alınıyor, bir de tuzu alınmamış ikinci kalite torflar var.Hangi tür olduğunu iyice öğrenip, güvenilir bir yerden alamak lazım, ha kime ne kadar güvenilir o ayrı :)

Ben aldığım zaman firma her iki tür torfu da bulunduruyordu, ben tuzu alınmış olanı seçmiştim.Her ikisini de satan bir yer olursa daha garantili olur sanıyorum.

Eski mesajlarıma baktım az önce, standart olan 3$+kdv, RHP denilen tuzu alınmış ise 4$+kdv imiş ben aldığımda.

Faruk 16-02-2009 23:01

Hazırlanması ve kullanılmasıyla biraz eziyetli ama görünüşte güzel olan bir toprak türüne benziyor.

MSaygin 17-02-2009 08:19

Çok çeşitli kaynaklardan cocopeat geliyor ülkemize, ben bu yıl farklı bir kaynaktan alınca hiç beklemediğim bir sonuçla karşılaştım.
Geçen yıl reklamı, tanıtımı yapılmayan bir markanın ürününü, Antalya'da kendisi de bu ürünü kullanan bir firmadan almıştım.Bu yıl ise acil lazım oldu, bir tane, internette çok sık karşımıza çıkan, parekende de satılan bir ürün aldım.Diğeri açıkta gelirken, bu özenle paketlenmiş olarak geldi, fiyatı da daha yüksekti.Ne yazık ki sıkıştırılmış halde aynı boyutta olan bu ürün, ıslanınca diğerinin hemen hemen yarı hacminde torfa dönüştü.
İlk ürün daha çok sıklaştırılmıştı ve ıslamadan önce zorlukla ayrılıyordu, bu ürün ise kalıp halinde bile yumuşaktı, ellerimle kolayca ufalayabilmiştim, nedeni bu sanırım.

Bu yüzden, bir kaç yerden örnek olarak az sayıda alın ve sonuca göre alışverişinizi tamamlayın.

Ayrıca sonuçta elde ettiğiniz torfun ph derecesini de ölçün, bitkinize zarar verebilecek değerler çıkabilir.

Todor 17-02-2009 08:40

Geçen Gartengold'un buradaki merkezine gittiğimde, ellerindeki cocopeat'in şiştiği zaman 75-80 lt civarında olduğunu, suda beklemesi gereken sürenin ise 1 saat kadar olduğunu belirttiler. Fakat henüz alıp kullanmadım, kalitesini bilemiyorum. Daha önce başka bir firmadan aldığım cocopeat'in içinden ise çok fazla kaba madde hatta halat parçası bile çıktı. Aşağıya Gartengold broşüründeki bilgileri kısaca yazıyorum.

Ebatlar: 100X20X15
Sterildir
Bufferin işlemi ile tuzdan arındırılmıştır.
Kalsiyum ve magnezyum ilave edilmiştir.
EC değeri 250 µS/Cm dir.
RHP kalite belgesine sahiptir.
Doğal pH 5,5 - 6,4 dür
Kireç içermez

Firma iletişim bilgileri
İstanbul Merkez: 0216 412 60 41
Yalova şube: 0226 461 24 42
http://www.gartengold.com/

Lonicera 17-02-2009 15:40

Kaliteli cocopeat'i toptan almaya kalksak, tahminen blok başına ne ücret öderdik acaba? Mehmet bey'in de belirttiği gibi cocopeat'ler markasına göre oldukça farklılık gösteriyor. Ayrıca her yerde de kolayca ulaşmak mümkün olmuyor.

Todor 17-02-2009 16:00

Toptan satışlarda bir blok 5 - 6 TL civarında.

Lonicera 17-02-2009 16:11

Sn Todor, fiyat gerçekten çok makulmüş. Biz perakende 12-15 TL fiyat aralığında alabiliyoruz. Keşke bir arkadaşımız olaya el atıp dağıtımını yapabilse.

Todor 17-02-2009 16:19

1-2 tane tüketiyorsanız kargo ile beraber aynı hesaba gelecektir. Selahattin Yılmaz belki yardımcı olabilir.

Selahattin Yılmaz 17-02-2009 16:34

Elimde bir miktar var ancak nakliye ve değişik masraflar biniyor üzerine şimdi bende aldığım fiyata versem inanın bu krizde ciddi masraflar binecek nakit harcamasıda cabası. Şu an elimde hazır 2 adet var. 9 liradan verebilirim ama devamı gelirse yani daha yüksek alımlarda daha fiyat düşebilir. Ancak inanın kargo bizden daha iyi kazanıyor.

Lonicera 17-02-2009 16:46

Haklısınız Selahattin bey. Her durumda kargo firmaları kazançlı çıkıyor. Hele bir de anlaşmalı değilse, Sn Todor'un da belirttiği gibi fiyat aynı oluyor. Acaba diyorum, bir başlık açılıp talep durumu gözlense, ne dersiniz? Şahsen benim 5 blok ihtiyacımı görür şimdilik. Çelikleme ve tohum çimlendirme konusunda emsallerinden çok daha üstün olduğunu düşünüyorum cocopeat'in. Hele daha çok acemiyseniz benim gibi. En azından torf gibi, gereksiz yere sulandığında çamurlaşma gibi bir özelliği yok. Ayrıca su tutma kapasitesi sayesinde perlit'e de ihtiyaç olmuyor bence.

Selahattin Yılmaz 17-02-2009 19:12

Tamam başlık açıyorum şimdilik en fazla 9 TL yi geçmemek üzere ancak daha hesaplı bulabilirsem ve talep yüksek olursa ve masrafını kurtarıp emeğine gerekirse Antalya'dan paketler gönderirim, görelim...

Balıkcı 17-02-2009 20:21

Peki, bunu toprağa karıştırsak, hem toprağın daha gevşek olması, havalanması hem de su tutarak toprak nemini koruması açısından, faydalı olur mu?
Ya da değer mi?
Toprağa karıştırılmasını ne gibi fayda veya eksileri olur?
Teşekkürler.

Lonicera 17-02-2009 20:45

Sn Balıkçı, ben çiçek saksılarımda uyguladım. Bahçe toprağı , yanmış hayvan gübresi ve cocopeat. Çok olumlu sonuçlar aldım. Saksı topraklarım o kadar sertleşiyordu ki, bazen sulama suyunu bile çok zor içine alıyordu. Şimdi gayet yumuşak. Özellikle büyük saksılardaki kamkatlarım adeta çoştular. Fakat ben asıl tohum çimlendirmede çok yararlandım. Sn Mutlu Kutlu'dan almış olduğum cocopeat içinde pek çok tohumu sorunsuz çimlendirmeyi başardım. Aynı tohumları torf içinde de denedim, beceriksizliğimden olsa gerek pek çoğu çürüdü. Tek sebebi sık sulamamdı sanırım. Cocopeat işte burada çok önemli oluyor. Ne kadar sularsanız sulayın, doyum noktasına ulaştıktan sonra fazla suyu bünyesinde tutmuyor ve asıl önemlisi çamurlaşmıyor. Sn MSaygın'ın uyarısı burada çok dikkate değer. Uzun süre susuz bıraktığınızda, üst kısım kuruyor ve sertleşiyor. Fakat torf gibi yeniden su tutma problemi olmuyor.

Bunlar benim amatörce çabalarımdan edindiklerim. Ustalarımız konu hakkında ne görüş bildirecekler açıkçası ben de merak ediyorum.

MSaygin 17-02-2009 21:13

Saksı toprakları için ben çok faydasını görüyorum, aynen Lonicera'nın belirttiği gibi.Ayrıca çimlendirme harcı olarak da %50 cocopeat- %50 perlit karışımı kullanıyorum.

Aslında uzun zamandır yavaş yavaş tüm saksı harçlarımdan toprağı çıkartmaya çalışıyorum, bu cumartesi de terastaki tüm toprağı taşıtıp kurtulacağım o ağır ağır saksılardan, kovalardan.
Başka başlıkta da bahsetmiştim, artık çoğu bitki için çam kabuğu, cocopeat ve kum karışımı kullanıyorum.Bu karışıma tablet şeklinde Biofarm organik gübre karıştırıyorum.
Küçük saksılar içinse cocopeat ve normal Biofarm organik gübre karışımı kullanıyorum.Gördüğüm kadarıyla da her şey yolunda gidiyor.
Saksıda su birikme problemi olmuyor, süzeklik çok çok iyi.Katılaşmış beton gibi topraklar, saksılar olmuyor.Taşırken hafif.Harcın yumuşak yapısı nedeniyle hızla kök yapıyor bitkiler.

Bu hafta itibarı ile Klassman marka kaliteli torfun 80ltlik torbası KDV dahil 24ytl civarı iken Cocopeat KDV dahil 7.5ytl'ye geldi bana.Hacim olarak aşağı yukarı 60 lt. hacme ulaştığını varsayarsak, yarı yarıyadan bile daha hesaplı.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:08.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024