agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)
-   -   Ağır toprağın ıslahı (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/7824.htm)

celalahmet 03-03-2008 21:03

Ağır toprağın ıslahı
 
Merhaba arkadaşlar ,
İZMİR urla'da 17 da olan arazimin toprağı ,çok fazla kireçli ,hafif alkali ,bünyesi killi tınlı buraya kirece dayanıklı mirabolan 29C üstüne aşılı kayısı dikmeyi planlıyorum ,bu ağır bünyeli toprağın ıslahı için bol miktarda yanmış ahır gübresi atmayı düşünüyorum ancak toprağı gevşetmek için de kum veya perlit veya pomza gibi bir katkı maddesi daha atmalımıyım,bunlardan hangisi daha uygun olur ,tabi ki arazinin geniş olması nedeniyle maliyetinin de düşük olması gerekir , ve dönüme ne kadar atmamız gerekir,bu konuda bigisi olan arkadaşların önerilerini bekliyorum

nkbalki 04-03-2008 09:09

sn. celalahmet,
Yerli kaysı çeşitleri kirece dayanıklıdır. Fakat yabancı çeşitler hakkında fazla bilgim yok, çünkü yabancı çeşitler yerli çeşitlere göre kirece dayanımda farklılıklar göstermektedir. Burada önemli olan arazide taban suyunun yakın olup olmamasıdır. Ayrıca toprağın tınlı killi olduğunu belirtmişsiniz, eğer kil oranı yüksekse veya alt katmanda kil tabakası varsa kaysıda zamklanma başlar. Bu durumlarada dikkat etmenizi öneririm. Çok ağır killi değilse çiftlik gübresi yeterli olacaktır.

çaça 18-03-2008 13:44

Sn. celalahmet,
toprağınız eğer gerçekten killi toprak ise zamkhastalığı ile karşılaşabilirsiniz. bu konuda sn. nkbalki'ye katılıyorum. Fidan çukurlarını kepçe ile geniş ve derin (1mx1mxx1m) açarak içerisine önceden hazırlayacağınız kum,toprak ve çiftlik gübresi karışımından koyabilirsiniz. karışımın içine basettiğiniz pomza ve perlitte ekleyebilirsiniz. yalnız perlit zamanla parçalanabilir, kum gibi ömürlük etki göstermeyebilir. Bumalzemelerin fiyat ve nakliye işlerini de hesaplamalısınız. fakat mutlaka kum kullanmanızı öneririm. bence arazinin tamamına kum atmak yerine ilerde ağacın kaplayacağı taç izdüşümüne atmanız yeterli olur kanaatindeyim.

the_mc 30-10-2010 15:24

araziye uygun ağaç türlerini kullanmanız daha iyi olucagına kannatindeyim.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:33.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024