agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)
-   -   Perlit, Vermikulit, Ponza, Volkanik Tüf, Cüruf, Plastik köpük, Kum, Çakıl, vb. (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/738.htm)

malina 21-01-2006 20:28

Perlit, Vermikulit, Ponza, Volkanik Tüf, Cüruf, Plastik köpük, Kum, Çakıl, vb.
 
Toprak hazırlama kullanılacak malzemeler

Doğal organik maddeler:
torf, çeşitli ağaçların kabukları, lif veya talaşları, yaprak çürüntüleri, şehir veya tarıma dayalı endüstri atıkları (saman, şaraphane ve mantar kompost atıkları) hayvan gübresi

Doğal inorganik maddeler:
kum, çakıl, granit parçaları, ponza, perlit, vermikulit, volkanik tüf (siyah, beyaz, kahverengi vb.) köpük, kaya yünü, volkanik taşlar



Tarım Endüstrisinde Pomza Kullanımı

* Toprak ıslahında,
* Az topraklı veya topraksız ortamlarda bitki yetiştiriciliğinde,
* Su beslenimi kısıtlı tarımsal - yeşil alanlarda


Pomza, volkanizma faaliyetleri esnasında ani soğuma ve gazların bünyeyi ani terketmesi sonucu oldukça gözenekli bir yapı içeren ve dünya endüstrisinde yeni olmamakla beraber, ülkemiz endüstrisine son yıllarda girmeye başlamış ve değeri yeni anlaşılan volkanik kökenli bir madendir.

Gözenekler birbirleriyle bağlantısız boşlukludur.
Bu özelliğinden dolayı ısı ve ses iletkenliği oldukça düşüktür.

Sertlği mohs skalasına göre 6.5-8 dır. Bünyesinde kristal suyu yoktur.

Kimyasal olarak tesirsiz ve %75'e varan silisyum oksit muhtevasına sahiptir
Pomza (ponza) terimi İtalyanca bir sözcüktür. Değişik dillerde farklı sözcüklerle adlandırılmaktadır. Örneğin; Fransızca'da Ponce, İngilizce'de (iri taneli olanına) Pumice, (ince tanelisine) Pumicite, Almanca'da (iri tanelisine) Bims, (ince tanelisine) Bimstein adı verilmektedir.

Türkçe'de ise süngertaşı, köpüktaşı, hışırtaşı, nasırtaşı, küvek, kisir gibi adlarla anılmaktadır. Diğer dillerin ve teknoloji ithalinin etkisiyle Türkçe'ye Pomza, Ponza, Bims, Pümis ve Pümisit terimleri olarak yerleşmiştir.

Pomza, kendisine özgü bazı özellikleri ile benzer volkanik camsı kayaçlardan (perlit, obsidyen, peks-tayn) ayrılır. Bunlardan rengi, gözenekliliği ve kristal suyunun olmaması ile pratik olarak ayrılmaktadır.

En çok renk benzerliği/yakınlığı ve kimyasal bileşimi bakımından perlit ile karıştırılmakta olup, bazı durumlarda perlitten ayırt edilmesi zorlaşabilmektedir. Pomzalı perlit/pomzatik perlit veya perlitik pomza olarak adlandırılabilen geçişli kayaçlarla petrografik analizle ve gözenek yapısı itibariyle ayrılabilmektedir.

Pomzada gözenekler çoğunlukla birbirleriyle bağlantılı değildir. İçerdiği gözenekler gözle görülebilecek boyutlardan, mikroskobik boyutlara kadar sayısız miktarda olup, herbiri diğerinden camsı bir zarla yalıtılmıştır. Bu yüzden hafif, suda uzun süre yüzebilen, izolasyonu yüksek bir kayaçtır.

www.gardenpomza.com

malina 21-01-2006 20:44

Perlit, vermikulit, Cüruf, Plastik köpük, Ponza, Volkanik Tüf, Kum, Çakıl, vb.
 
Perlit

Tarım Sektöründe kullanımı :

Toprağın fiziksel özelliklerini artırıcı "substrat" maddesi olarak...
a) Tarla tarımında
b) Bahçe tarımı ve seracılıkta (fide yetiştiricilik, kültür tarımı vb.)
c) Çimli spor alanlarında

Perlit, doğal olarak oluşan silis esaslı volkanik kayaçlara verilen bir isimdir.
Perlit tanımı, mağmanın asit fazında oluşan lavların soğuyup gözle ve mikroskopla görülebilecek bir yapıda kırılmasının meydana getirdiği kütle bünyesinde su damlacıkları bulunan volkanik bir cam türünü ifade eder. Bazı perlit türleri kırıldığı zaman inci parlaklığında küçük küreler elde edildiğinden perlit ismi inci anlamına gelen "perle" kelimesinden türetilmiştir.

Ticari kullanımda ise perlit elverişli bir sıcaklığa kadar ısıtıldığında genleşen ve gözenekli bir hale gelen volkanik doğuşumlu (menşeili) ve doğal olarak oluşan asitik bir camdır.Perlit belirli bir tane iriliğinde özel formlarda 900-1100°C arasında ısıtıldığında hacmini yaklaşık 20 kat genleştirmekte ve mısır gibi patlayarak yoğunluğu çok hafif bir hale gelmektedir.

Gözeniklilik, perlit taneciklerindeki boşluk hacmini toplam tanecik hacmine oranının ortalaması olarak tanımlanır. Gözeneklilik perlite emicilik ve yüzeyde soğuma özellikleri kazandırmakta ve bu nedenle bu özelliğn gerekli olduğu uygulama alanlarında önem taşımaktadır. Su kirliliğini giderme çalışmaları ve ısı yalıtıcılığı aranan durumlarda su emicilik istenmemektedir. Bunun nedeni gözeneklere dolan suyun ısı iletkenliğini arttırması olmaktadır. Bu durumda silikon veya bir maddeyle gözenekler pasifleştirilerek perlit “hidrofobize” edilmektedir.

Perlitin gözenekli yapısı başta süzme yardımcı maddesi olmak üzere tarım, kimyasal maddeler için taşıyıcı olarak kullanılmasını sağlamaktadır.

www.deltasistem.com

Perlit üretiminin yüzde 5 –10’u tarım sektöründe tüketiliyor

malina 21-01-2006 20:58

Tarımda Perlit Kullanımı

1. Perlit % 90'ın üzerindeki toplam gözenekliliği ve %60 dolayındaki havalanma gözenekliliği ile toprağın havalanmasını sağlar, drenajını düzenler.
2. Perlit infiltrasyonu arttırır, buharlaşmayı azaltır. Sulamada ekonomi sağlar.
3. İnorgonik olmasından dolayı yabancı ot tohumu ve hastalık taşımaz.
4. Çözünebilir iyonların yok denecek kadar az olması nedeniyle tuzluluk ve alkalilik yönünden herhangi bir sorun yaratmaz.
5. Nötr (pH=6,5-7,5) oluşu ve düşük kimyasal tanponluğu ile ortam pH'ını kolayca düzenler.
6. Isı İletkenliği düşük olduğundan, bitkinin günlük sıcaklık değişimlerinden zarar görmesini en aza indirger.
7. Topraksız tarımda; sterilizasyondan sonra yapısının bozulmaması, üst üste 6 yıl kullanım şansı getirir. Erken ürün almayı sağlar.
8. Fide köklerinde zedelenme ve kayıpları önler.
Perlit sıralanan bu özellikleri ile seralarda toprak düzenleyici olarak, fide harçlarında katkı maddesi olarak ve topraksız tarımda yetiştirme ortamı olarak başarı İle kullanılır.

ÇİMLENDİRME VE FİDE YETİŞTİRME ORTAMI OLARAK

Perlit sebze ve çiçek tohumlarının çimlendirilmesi için çok elverişli bir ortamdır. Bu amaçla hazırlanan saksı veya kasalara nemlendirilmiş Perlit doldurulur. Daha sonra iyice ıslatılır. Bu ortama tohumlar alışıla gelenden biraz daha derine ekilir. Tohum ekim yerlerinde fideler kotiledon yaprakları tam açılıp yere paralel bir görünüm alıncaya kadar tutulur.

Bu dönemde tohum kendi bünyesindeki besini kullandığından dışarıdan bir besin maddesi ilavesine gerek yoktur. Fideler bu görünümünde iken şaşırtılmasına özen gösterilir. Zira bu dönemden sonra kazık olan kökte saçaklanmalar başlar. Şaşırtmada gecikme sokum sırasında kök kaybına neden olur. Sökülen fideler genellikle plastik torbalara şaşırtılır.

Plastik torbalar 1:1 oranında Perlit-Torf karışımından hazırlanan bir harçla doldurulabildiği gibi, yalnızca Perlit İle de doldurulabilir. Perlİt-Torf karışımının 1 m3'üne, torbalara konulmadan önce 600 gr. P2O5, 400 gr. K2O, 300 gr. N, 100 gr. Mg ilave edilir. Saf perlitli torbalardaki fidelerin ise, besin eriyiği ile sulanması koşulu vardır.

Bu uygulama genellikle sera üretimine yönelik fide yetiştirmek için önerilmektedir. Perlit 'in çimenlendirme ortamı olarak en büyük üstünlüğü fidelerin şaşırtma sırasında hiç zedelenmeden çıkartılması ile kök kayıbının olmamasından kaynaklanır Steril olması ve özelliğini koruması ile yıllarca kullanımı mümkündür. Çimenlendirme ortamı olarak kullanılan Perlit 'in Süper iri olması gerekmektedir.

KÖKLENDİRME ORTAMI OLARAK

Perlit gerek tek başına gerek ise diğer harç materyalleri ile.karıştırılarak çiçek, sebze ve meyve çeliklerinin köklendirilmesinde başarıyla kullanılır.

1. Katlamanın yapıldığı kasalar yanlızca perlit ile doldurulmuş ise Öncelikle perlitin nemlendirilmesi ve sür­günlerin nemli perlite sokulmaları, sürekli olarak da perlitin nemli tutulması bu amaç İçin yeterlidir.

2. Köklendirme ortamı olarak Perlit , bir organik madde ile 1:1'den 9:1'e değin oranlarda karıştırabilir.

3. Ortamda toprağın da bulunması isteniyor İse 5 ölçek perlit, 1 ölçek organik materyal ve bir ölçek de sterilize edilmiş orta bünyeli toprak karışımı tavsiye edilir.

4. Katlama ortamının sürekli ve düzenli sulanması, ortamın sıcak ve nemli olması büyük önem taşır.

5. Köklendirme ortamı olarak kullanılacak perlitin iri taneli olması ile daha sağlıklı kök elde edilir.

6. Perlit ile harika bir köklendirme ortamı elde edilmesinin yanısıra, domates ve hıyar sürgünlerin den elde edilen fideler ile üretim yapılmasıyla çok pahalı olan sebze tohumlarını almaktan bir dönem için de olsa kaçınılarak büyük karlılık sağlamak mümkündür.

YETİŞTİRME ORTAMI OLARAK Perlit

Perlit 'in gerek topraklı gerekse topraksız kültürde pek çok yararlarını görmek mümkündür.

TOPRAKLI KÜLTÜRDE Perlit

Topraklı kültürde Perlit toprağın gereksinimine göre toprak düzenleyici olarak veya su kayıplarını azaltıcı olarak kullanılır. İyi bir toprak düzenleyicide; yarayışlı su kapasitesi yüksek, baz değişimi ve ısı kapasitesi fazla, tuz miktarı ve ısı geçirgenliği düşük olma koşulları aranır. Bunların tümü perlitte bulunan özeliklerdir.

1. Perlit, ağır ve yapışkan topraklara karıştırıldığında drenaj ve havalanma özelliklerinden dolayı kaymak tabakası oluşmasını, çatlama, göllenme, şişme ve büzülmeyi engeller.

2. Toprak düzenleyici olarak SERALARDA kulanılan Perlit toprağa kaba bir yapı kazandırdığı gibi toprağın su tutma gücünü ve besin maddelerinin yarayışlılığını da arttırmaktadır.

Perlit ile sera toprakları için kimyasal özelliklerinden daha önemli olan fiziksel özelliklerinin İstendiği yönde değişimi mümkündür. Alttan sulama ve damla sulama yapılan seralarda yastıkların üzerine 4-5 cm. kalınlıkta iri taneli Perlit serildiğinde su kullanımı yarı yarıya azaltılabilir.

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesinde yapılan bir araştırmada, sera toprağının üst kısmı 1:4 oranında iri Perlit ile karıştırılmıştır. Burada yetiştirilen dometeslere 6 defa karık sulaması yapıldığı halde normal sera toprağın da kiler 21 defa sulanmıştır. Görülüyor ki Perlit su kaybı ve iş gücü olarak büyük bir tasarrufa neden olmaktadır.

TOPRAKSIZ KÜLTÜRDE Perlit

Giderek yorulan sera topraklarında karşılaşılan sorunları gidermek için son yıllarda topraksız tarım uygulamaları başlamıştır. Pek çok dış ülkede %95'lere varan oranlarda topraksız tarım uygulamaları görülmektedir. Bu uygulamalarda Perlit tek başına kullanılabildiği gibi torf, kum, ağaç, kabuğu gibi diğer harçlar ile de karıştırılabilmektedir.

1. Topraksız kültürde Perlit veya perlitli harç. Sera toprağı üzerine serilen siyah bir plastik örtü üzerine 10-15 cm kalınlıkta yayılmakta ve fideler belli aralıklar ile bu yayılan tabaka üzerine dikilmektedir. Dikimi yapılan bitkilerin su ve besin maddesi gereksinimleri besin eriyikleri ile yapılan sulamalar ile karşılanmaktadır.

2. Diğer bir uygulama bitkileri; Perlit **** bir başka Perlit 'li karışımla doldurulmuş 5-10 litre hacimli torbalarda yetiştirmektir. Bu yetiştirme şeklide çok kolaydır. Zira üretim; bu torbaları yine toprak üzerine yayılmış siyah plastik örtüler üzerine belli aralıklarla sıralamak ve bitkilerin besin eriyikleriyle su ve besin madde gereksinimlerini karşılamaktan ibarettir.

Topraksız kültürün üstünlüklerini şöyle sıralayabiliriz:
- Besin maddelerinin ve suyun dozu daha iyi ayarlanabilmektedir.
- Topraklı tarımda önemli olan ekim nöbeti önemsiz hale gelir.
- Toprak kökenli hastalık ve zararlılar ile yabancı otlardan kaynaklanan sorunlar büyük ölçüde azaltılabilir.
- Sızma ve buharlaşma kayıpları azaltılabildiği için sudan büyük ölçüde ekonomi sağlanır.
- Toprak devre dışı kaldığı için, seralarda büyük İşgücü ve harcama gerektiren toprak işleme, yıkama, dezenfekte etme ve gübreleme işlemlerine gerek kalmaz.
- Tarım alanları, toprağa gerek kalmadığı için. daha yaygınlaştırılabilir.

ÇİM SAHALARDA VE TOPRAK SAHALARDA

Perlit bahçeler, parklar, futbol ve golf alanları ile parkurdaki çim toprakları için eşsiz bir toprak düzenleyicisidir. Dış etkiler ile veya basılma ile sıkışan topraktaki çim zayıflar, hatta yok olur.

1. Perlit ile çimlerin ömrü uzadığı gibi, balçıklarıma ve göllenme sorunlarının önüne de geçilebilir.

2. Perlit ile çimin yaprak alanı genişlemekte, yaprak ve kök sayısı artmaktadır. Çiğnenen toprak lardaki sıkışma yarı yarıya azaltılmaktadır.

3. Çiğnenen ve çiğnenmeyen çimlerde Perlit uygulaması aynıdır: 2,5 cm kalınlığındaki toprağa, 2,5 cm kalınlıkta Perlit karıştırılarak 5 cm kalınlığında karışım elde edilir. Perlit uygulama dan önce ıslatılmalıdır. Karıştırma işleminden sonra çim tohumu ekilir. Üzerine 4-5 kg/m2 yanmış çiftlik gübresi ile olanak varsa 100 gr/m2 toz kireçtaşı serilir.

Eğer çiftlik gübresi yerine ticari gübre kullanılacak ise 50 gr/m2 % 26'lık amonyum nitrat, 65 gr/m2 %18'lik süper fosfat ve 15 gr/m2 potasyum sülfat karışımı, belirli aralıklar ile uygulanır. Sulama rejiminde bir değişiklik yapılmaz.

4. Çim sahalarda standart veya süper iri Perlit kullanılmalıdır.

5. Perlit homojen bir şekilde toprağa karıştırılmalı,ilk biçim öncesinde merdane çekilmeli ve kesim makas ile yapılmalıdır.

6. TOPRAK SAHALARDA uygulama ise toprağa esneklik sağlaması ve yumuşak bir zemin elde edilmesi amacı ile uygulanmaktadır. Toprak sahada üst zeminin altına uygulanan Perlit ile amaca ulaşılmaktadır. Saha tanziminde tüm sahanın %30'unu Perlit oluşturmaktadır.

www.deltasistem.com.tr

malina 22-01-2006 14:08

İnorganik: Volkanik Tüf, Kum, Çakıl, Kaya yünü, Cam yünü
 
Volkanik Tüf

Volkan küllerinin tabakalar halinde birikmesi ile meydana gelen kayaçlardır.

Özellikle Orta ve Doğu Anadolu Bölgelerinde yaygın olarak bulunan kolay dağılabilen değişik renkte (koyu kırmızı, beyaz ve siyah) olan volkan faaliyetleri sonucunda oluşan hafif bir yetiştirme ortamıdır.

Su tutma kapasitesi yüksektir. Yalnız olarak kullanılabileceği gibi diğer ortamlarla değişik oranlarda karıştırılarak da kullanılabilir.

Özellikle karıştırıldığı ortamların havalanmasını artırır.


Kum

Çeşitli kayaların iklim olayları sonucu parçalanması ile oluşan, bileşimi, meydana geldiği kayanın yapısına bağlıdır, su tutma kapasitesi çok zayıftır
Kum tane iriliği 0,5-2 mm. arasında olmalıdır. Ortamda küçük taneli olanların çokluğu drenajı ve havalanmayı güçleştirir.

Kum, diğer materyallerle belli oranda karıştırılarak kullanılabilir. Örneğin talaş ile kum karışımından kum miktarının en az % 25 ve daha üzerinde olması önerilir. Kum bu karışımda suyun daha eşit dağılımını gerçekleştirir

Çakıl

Çakıl tanelerinin büyüklüğü genelde 2-20 mm. arasında değişir. Genelde taneleri küçük ve yuvarlak olanlar kullanımda tercih edilir. Düzensiz yapılı çakılların su tutma güçlerinin yuvarlak yapıdakilerden daha yüksek olmasına karşın, keskin kenarlı çakılların bitki gövdelerine zarar vermesinden korkulduğu için, kullanılmalarından kaçınılır. Çakıl, her yetiştirme periyodu sonunda yıkanarak ya da sterilize edilerek tekrar kullanılabilir.

Kaya yünü

Kaya Yünü, % 60 diabase ve % 20 kireç taşı karışımından yapılır. % 20 kömür tozu ilave edildikten sonra 1500-2000C° sıcaklıklarda eritilerek sıkıştırılmış liftir.

Yapıştırıcı ve izotropik lifli bünyesi, yüksek su tutma kapasitesi, gözenekli ve oksijen zenginliği ile iyi bir kök ortamı oluşturması, besin eriyiklerini yüksek emme gücü ve eşit dağıtması kaya yününün topraksız yetiştiricilikte üstün özellikleridir.

%96 gözenekli poroz bir maddedir ve gözeneklerinin büyüklükleri aynıdır. Bu durum su tutma kapasitesi açısından çok önemlidir. Steril bir ortamdır.

İçeriğinde
% 47 SIO2, % 8 FeO3, % MnO
%14 Al2O3, % 16 CaO, %12 Na2O
%10 MgO, %1 K2O
maddeleri bulundurmaktadır.

Yeni kullanılmış kaya yününün pH değeri nispeten yüksektir (7’nin üzerindedir). Kullanılmadan önce yıkama ve asit ilavesi ile 5-5.5 değeri arasında ayarlanması gerekmektedir. (Kaya yününe alternatif ortam olarak Ürgüp volkanik tüfü kullanılabilir)

Cam yünü

Cam fabrikalarından çıkan ince cam parçalarının toplanıp, birleştirilmesi sonucu elde edilir.

Su tutma kapasitesi ve hava içeriğinin iyi olmasına karşın fiyatının yüksek oluşu topraksız yetiştiricilikte kullanılmasını engellemektedir.


Yrd. Doç. Dr. Sezgin AYAN

malina 22-01-2006 14:18

inorganik: vermikulit, Cüruf, Plastik köpük
 
Vermikülit

Genleştirilmiş vermikülit, hafif yapı gereçlerinde agrega olarak, binalarda ısı ve ses izolasyonunda, soguk hava depolarının izolasyonunda, dekorasyon işlerinde, dökümhane ve benzeri yüksek ısı ile çalışan yerlerde ateşe dayanıklı sıva ve kaplama malzemeleri üretiminde kullanılır.

Ziraatte ise topragın özelliklerini iyileştirici katkı olarak, zirai ilaçlarda ve gübrelerde katkı malzemesi olarak, ev ve ahır hayvanlarına yatak malzemesi olarak kullanılır.

İnce taneli genleşmiş vermikülit ayrıca boyada, lastik ve plastik üretiminde dolgu olarak kullanılır. Diger bir deyişle vermikülit, perlit, pomza, genleşen killer, camyünü, yutong, strafor beton ve köpüklü beton gibi malzemelere bir alternatiftir.

Piroksenit, amfibol grubu ve ultramafik kayaçlardaki olivinlerin sonradan bunlara nüfuzeden siyenitler, karbonatitler ve pegmatitler vasıtasıyla oluşan solüsyonlar ve yüksek sıcaklık sebebiyle gaz haline dönüşmüş bazı maddelerin etkileriyle alterasyona ugrayarak biyotit- flogopit, serpantin ve klorite dönüşmesinden sonra yeraltı sularının sirkülasyonu ile derinlere dogru kayaçlardaki alkalilerin yer degiştirmesi, magnezyumun yeniden dagılımı, kristal yapısına suyun nüfuzedip molekül yapısına girmesi suretiyle oluşan bir mineral.


Vermikülitin en önemli özelligi 900°-1100°C sıcaklıkta 4 ila 8 saniye tutularak genleştirilebilmesidir.


Cüruf

Gözenekli olan cüruf kumdan hafiftir. Kalitesi kömürün kalitesine göre değişir. Yıkanabilen sülfat içerdiğinden dolayı kullanımdan önce yıkanması gerekmektedir.

Yıkanan cüruf kullanılmadan önce elenir. Kula cürufunun (2-5 mm çaplı) su tutma kapasitesi % 48.57, porozitesi % 62.47, hacim ağırlığı 0.820 gr/cm3, pH 6.6, EC 0.10 mmhos/cm’dir (6).

Plastik köpük (Styromul=Polystyrene)

Litresinin ağırlığı 20 gramdır. Hacminin %95’i kadar hava ile doludur. Bünyesinde tuttuğu suyun tamamını bitkiye verebilir. Köpük hafiftir ve yüksek su tutma gücüne sahiptir. Mineral besin içermez, pH değeri açısından nötr bir yapıya sahiptir.

Bunlara ek olarak plastikler ve polimerler, polyester, poliüretan, üre-formaldehit (Hygromul), fenolik bileşenler, hidrojeller ve genleştirilmiş kil sentetik ve değişikliğe uğramış yetiştirme ortamı malzemeleri olarak sıralanabilir.



Yrd. Doç. Dr. Sezgin AYAN

malina 28-01-2006 12:12

baymineral başka yere yazmıştı, buraya taşıyorum.

Alıntı:

Vermikülit hakkında bir kaç madde bilgi;

* Vermikülit, trioktahedral mika ve simektitlere benzer, fakat karakteristikleri farklı olup ayrı bir mineral olarak tanımlanmışlardır.
* Hidratlı magnezyum demir alüminyum silikattır.
* Vermikülit 300-350C altında ısıtıldığında suyu kaybeder.
* Yapısı orjinal hacminin 18-25 katı genişleyebilir.

Baki Berk Kayalar 01-03-2006 16:06

Poliüretan köpükler
 
Özellikle ev eşyası kutularından çıkan poliüretan köpükleri ufalayıp toprak karışımlarına eklemekte bir sakınca olabilir mi?

malina 01-03-2006 16:27

Bazı hediye gelen bitkilerin topraklarında gördüğümü hatırlıyorum ama miktarı çok azdı...

arsakay 01-03-2006 16:31

Faydası var mı?

malina 01-03-2006 16:54

Güya bilgi toplamıştım, kendim bile unutmuşum :)

Plastik köpük (Styromul=Polystyrene)

Litresinin ağırlığı 20 gramdır. Hacminin %95’i kadar hava ile doludur. Bünyesinde tuttuğu suyun tamamını bitkiye verebilir. Köpük hafiftir ve yüksek su tutma gücüne sahiptir. Mineral besin içermez, pH değeri açısından nötr bir yapıya sahiptir.


http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=742

Bu tür bilgileri bonsai malzemeler bölümüne yazmışım. Sanki bonsai dışı olanlar kullanmayacak. Sitenin bu işlere bakan elemanı nerelerde acaba ? :)

malina 01-03-2006 16:56

Ama bunlar nasıl su çekiyor bilmiyorum. Gördüğüm kadarıyla suya batmıyorlar ki :)

Evde bir de köpük parçalayıp, ortalığı batıracak, sonra suya bastıracak, gözükara arkadaş var mı? :)

Baki Berk Kayalar 01-03-2006 17:26

Bunlar suyun yüzünde durdukları için fakir ama sivrisinek bakımından zengin ülkelerde lağım çukurlarında suyun yüzünü kaplatmak suretiyle sivrisineklerin yumurta bırakmasını engellemek amacıyla kullanılmaya başlandı fakat bende bunların suyu nasıl bünyelerine alacaklarını merak ediyorum.

arsakay 01-03-2006 23:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi BayMineral
Bunlar suyun yüzünde durdukları için fakir ama sivrisinek bakımından zengin ülkelerde lağım çukurlarında suyun yüzünü kaplatmak suretiyle sivrisineklerin yumurta bırakmasını engellemek amacıyla kullanılmaya başlandı ...

Baymineral bu acayip bilgileri nereden öğreniyorsun? :))

bonsaisever 01-03-2006 23:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malina
Evde bir de köpük parçalayıp, ortalığı batıracak, sonra suya bastıracak, gözükara arkadaş var mı? :)

Bana bakmayın :D

Baki Berk Kayalar 02-03-2006 00:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi arsakay
Baymineral bu acayip bilgileri nereden öğreniyorsun? :))

Belgesellerden..:cool:

malina 02-03-2006 00:25

Alıntı:

Bana bakmayın
Ama bizi alıştırmıştın :)

aybala 02-03-2006 11:05

http://ciftci.ksu.edu.tr/dokumanlar/...m_image025.jpg

Poliüretan: Plastik köpük olarak bilinen bir maddedir.Hava boşlukları yardımıyla bitkiler için gerekli suyun kullanılmasında ve köklerin havalanmasında etkilidir.



Kaynak : http://ciftci.ksu.edu.tr/dokumanlar/...siz_tarim.html

değişik malzeme bilgileri de var.

Humeyra 02-03-2006 11:19

Poliüretan: Plastik köpük olarak bilinen bir maddedir.Hava boşlukları yardımıyla bitkiler için gerekli suyun kullanılmasında ve köklerin havalanmasında etkilidir.



İşte bu çok mantıklı. Toprağın kerpiçleşmesini önlüyor. Ben bu köpükleri bir poşetin içinde ufalıyorum. Gerçi yeğenime versem iki dakikada halleder ama sonra nasıl toplarız ortalıktan bilmem.

Bir de küçük parçalara böldükten sonra saksıların dibine çakıl niyetine yerleştiriyorum.

malina 02-03-2006 11:56

Ne kadar toprağa ne ölçüde koyuyorsun?

Humeyra 02-03-2006 17:07

Toprak karışımına el kararı katıyorum. Pek fazla değil ama 1/10 filan.. Belki de daha az..
Aslında toprağa perlit karıştırmak lazım. Çiçekçiler böyle yapıyor. Perlit hakkında Bay mineral'den bilgi rica etsek..

bonsaisever 02-03-2006 23:01

Neyse ki Hümeyra hanım kurtardı bizi :)

Perlit : http://www.agaclar.net/forum/showthr...ghlight=perlit

Baki Berk Kayalar 05-03-2006 20:18

PERLİT:

Derinde ve ağır bir tempoyla soğuyarak kristallenip graniti meydana getiren mağmanın bir kısmıveya tamamına yakını yeryüzüne ulaşabilirse, asidik bir lav olarak yayılır. Gazsızsa veya pek az oranda içeriyorsa, granitin yüzey taşı olan riyolit meydana gelir. Çok fazla gazlı ise bunların uçarken bünyede oluşturdukları iri gözeneklerle süngertaşı (ponza) hasıl olur. Muhtemelen bu ortamda su hiç mevcut değildir, veya lav soğurken meydana gelen iri ve geniş gözenekler, taşın kapilarite özelliği kazanmasını önlemiştir. Çünkü ponzalarda hiç bünye suyu bulunmamaktadır. Ama bu asilik lavın aktığı ortamda su mevcutsa ve lav orta nispette gaz içeriyorsa, farklı bir olay gelişmekte ve yeni bir cevher teşekkül etmektedir.

Göller, bataklıklar, yaygın akarsu kolları ve sürekli yağmurlar gibi varlıklar ve olaylarla aktif suyun olduğu ortama yayılan asidik lav, suyun etkisiyle hızla soğuyacaktır. Fazla ve basınçlı gaz içermediğinden, soğuyan lavın bünyesinde geniş boşluklar yerine, kılcal parçalanmalarla çok ince boşluklar oluşacaktır. Yani başlangıçtan itibaren taşın kapilaritesi gelişmiş olup, su emebilecek ve içinde tutabilecektir.

Tabii en önemlisi, sulu ortamda hızla soğuyan camsı kütle, içine emerek hapsettiği bir miktar su moneküllerini, bağlı su olarak bünyesinde muhafaza edecektir. İşte perlitin teşekkülü böyledir.

Mutlaka su içeren perlitin özelliği, ısıtıldıktan sonra hacminin beklenmedik şekilde artmasıyla ortaya çıkar. Bu hususu biraz genişçe aktaralım:

Perlitin bünyesi içinde bulunan suyun tamamına bağlı su denir. Çünkü normal şartlarda taşıyıcı gövdeden ayrılamamaktadır.

Bu suyun %94-98 kadarı, ince kılcal sistemler tarafından kapiler sebeple tutulmakta olup, serbest su niteliğindedir. Yani camın veya mineralerin birleşimine girmemiş; ince boşluklara fiziksel nedenlerle sokulmuştur. Kendiliğinden çıkmaz, ama ısıtılarak veya emilerek yerinden alınabilir.

Geri kalan %2-6 kadarı ise, perlitin %90-97'sini teşkil eden volkanik camın içine, perlit oluşurken moneküller halinde girmiş, yani perlit camıyla birleşmiştir. Buna etkin su denir. Zaten bunun oluşundan ötürü cam kütle kristallenmemekte, perlit de varlığını korumaktadır.

Perlit ısıtıldığında, sıcaklık 450C iken, serbest suyun tamamı buhar olup gider. Ama kayada bir değişiklik olmaz. Sıcaklık 700 ila 1200C' a ulaşınca, camın bünyesindeki etkin su, birkaç yüz derecelik buhar haline dönüşerek kayayı patlatır ve kaybolur. Bu olayla perlitin hacmi en az 4 misli artar; cinsine göre bu artış miktarı 20 kat kadar olabilir.

Birleşim olarak, perlitin %90-97' sinin volkanik cam olduğu yukarıda söylenmiştir. Geri kalan kısmı kristallenmiş feldispat ve biyotit(siyah mika) dır. Az miktarda kuvars, apatit ve manyetit içerir. Bir ham perlitin birleşimi şöyledir:

Silisyum dioksit: %73.8 (Serbest silis en çok %4 tür)
Alüminyum oksit: %13.9
Sodyum oksit: %4.7
Potasyum oksit: % 4.3
Demir oksit: %0.9
Kalsiyum oksit: %0.9
Magnezyum oksit: %0.3
Su: %0.5

Not: Buradaki yüzdelerin toplamı %99.3 etmektedir. Geri kalan %0.7'lik fark ise, çok az bulunan manganez, kükürt, baryum, titanyum, nikel, galyum, bor, krom, bakır, molibden, kurşun, klor, zirkonyum ve arsenik gibi elementlerle oluşur.

Aslında bu tablo tipik bir granitporfirin birleşimidir. Demek oluyor ki, sadece bileşenleri onun granit magmasının yüzey kayası olduğunu göstermektedir.

Perlit çoğunlukla açık gri renklidir. Bazen siyaha kadar koyulaştığı gibi, açık yeşil ve kahverengi de olur. Ama renk ne olursa olsun, genleşen perlit beyaz renge dönüşür.

Perlitin özgül ağırlığı 2.2-2.4 gr/cm3' tür. Isıtıldığında, cinslerine göre, 840 ile 1100C arasında yumuşar; 1315 ile 1332C arasında erir.

Tuvönan perlitin bir metrekübü, ısıtılmadan önce, 2200 ila 2400 kg' dır. Ani ısıtılınca hacmi en az 4, en çok 20 kat arttığına göre, bu halde iken 110-600 kg/m3' tür. Böylece elde edilen büyük hacimli ve hafif kütle, asitlere ve diğer güçlere karşıda dayanıklı olunca, inşaat sektörü için vazgeçilemeyecek bir hammadde kaynağı haline gelir.

Perlit, doğada çok ince boşlukları haiz süngerimsi yapıda ve iç içe soğan zarlı bir bünyede bulunur;bazen de granülerdir. Suyu her zaman yüksek nispette içermez. Fazla içerenler iyi perlit sayılır. Çünkü büyük hacim artışı vererek kolay genleşirler. Bunlara aktif perlit denir.

Suyu az içerenler iyi cins sayılmayıp, pasif perlit veya yüksek ısı perliti diye adlandırılırlar.

Bir perlit formasyonunun cinsini anlamak için, ondan alınan ufak bir numunenin pürmüz alevinde teste tabi tutulması gerekir. Şayet numuna bir aktif perlit türü ise, pürmüz alevinin sıcaklığında bile kolayca ve fazla oranda genleşme gösterir. Pasif perlit ise pürmüzden hiç etkilenmez.

Etkin suyun perlitin içerdiği en önemli su olduğu yukarıda söylenmişti. Perlitteki oranının bulunması için, numune önce 370C dolayında ısıtılarak, içindeki serbest suyun gitmesi sağlanır. Soğuyan ve sabit konumunu kazanan numunenin, bu defa 1100C' a kadar ısıtılarak , kızdırma kaybı ölçülür. Bu kayıp, kaybolan monekül suyun, yani etkin suyun miktarıdır.

Perlit rezervi yönünden Türkiye, dünya ilkeleri arasında en başta gelendir. (Toplam 4.489,0 x milyon ton)

Genç volkanizma yönünden çok zengin olan Türkiye' de, bu volkanizmaya paralel olarak, Batı, Orta ve Doğu Anadolu' da geniş perlit yatakları oluşmuştur. MTA' nın 1970 ve sonraki yıllara ait yayınlanmış raporlarında, Türkiye' nin perlit rezervi 6 milyar tondan daha fazladır. (6.016,6 x milyon ton) (Kars/Sarıkamış, Van/Erciş, Bitlis/Tatvan, Adilcevaz, Nevşehir/Acıgöl, Derinkuyu, Erzurum/Pasinler, Çankırı/Orta Kalfat, Ankara/Çubuk, Kızılcahamam, İzmir/Cumaovası, Fıça, Dikili, Bergama, Erzincan/Mollaköy, Balıkesir/Sındırgı, Savaştepe, Manisa/Saruhanlı)

Bu rezevler içinde en iyiler Van/Erciş' te, Erzincan/Mollaköy' de, Ankara/Kızılcahamam'da, Erzurum' da, Çankırı'da ve Bitlis/Adilcevaz' da bulunanlardır.

Perlit formasyonları, hem geniş alanlara yayılmaları, hem de düşük sertlikte olmaları nedeniyle, jeolojik zamanlara karşı dayanıklı değillerdir. Eskilerin hemen hepsi yok olmuştur. Bugün Türkiye' de ve dünyada mevcutlar Tersiyer veya Kuvaterner yaşlı olanlardır. Ama böylesi genç olmaları, onların işlenmesine kolaylıklar getirmektedir. Çünkü hemen hemen bütün perlit formasyonları tamemen yeryüzündedir. Kalınlıkları 80-100 metreye varan örtüler halindedirler. İşletilmelerinde de hep açık işletme metodu kullanılır.

Ham perlit kırılır ve kullanılacağı alanda istenen boyutlara göre sınıflandırılır. Ancak bu şekilde ayrılmış perlit satışa sunulmaz; ısıtılıp en önemli özelliği olan hacminin arttırılması gerekir. Bu iş de özel fırınlarda halledilerek, kullanıma hazır duruma getirilirler.

Türkiye' de perlit, rezerv bölümünde belirtildiği üzere, denize uzak olarak, Orta ve Doğu Anadolu' da; denize yakın ise, İzmr, Manisa ve Balıkesir dolaylarında bulunmaktadır. Ancak iç nakliye kolaylığı ve deniz yoluyla ihraç olanaklarının elvermesi itibariyle, en çok İzmir havalisinde üretilmektedir.

Üretilmiş ham perliti genleştiren firmalar olarak, Etibank Perlit İşletmeleri (Cumaovası/İzmir), Pebalk Ticaret ve Perlit Sanayi A.Ş. (Haliç/İstanbul), Superlit Perlit Fabrikası (Yunus/İstanbul), Persa Perlit Fabrikası (Üsküdar/İstanbul) ve Aker Perlit Fabrikası (İstanbul) adlı kuruluşları sıralayabiliriz.

Perlit genleştirilerek ihraç olunur; talepler o yöndedir. Türkiye iyi şartları haiz bir perlit potansiyel ülkesidir; istendiği kadar da ihraç olanaklarına sahiptir. Ancak değişik dış satıcıların araya girmesi ve üretim maliyetlerinin artırıcı ücret girdileri nedeniyle, iharç dengesini güvenilir düzeyde tutamamaktadır. Nitekim Etibank bu pazardan çekilmiş durumdadır.

Kırılmış, elenmiş ve genleştirilmiş perlitin kullanıldığı alanlar aşağıda sırayla anlatılmaktadır. Elbette ki en önemlisi inşaat sektörüdür.

* İnşaat Alanında:
Perlit sıvaları, perlit agregalı hafif yalıtım betonu, perlit agregalı hafif yapı elemanları, ısı ve ses yalıtım betonu, ısı ve ses yalıtıcı yüzey panoları ve özel amaçlı perlit betonları yapımında kullanılır.

* Tarım Sektöründe:
Mantar yetiştiriciliğinde, bahçecilik ve seracılıkta, çim sahaların korunmasında ve tarla ziraatinde yararlanılır.

* Sanayi Sektöründe:
Metalurji alanında, katkı maddesi olarak seramik ve cam üretiminde, dolgu maddesi olarak ilaç ve kimya alanında, sıvılaştırılmış doğalgaz tanklarının sıcağa karşı korunmasında, yardımcı madde olarak süzme işlemlerinde, su kaçaklarını önlemek üzere petrol sondaj çamurunda, petrol ve diğer kimyasal atıklarla kirlenmiş ortam suyunun temizlenmesinde, montaj işlerinden doğan titreşimlerin azaltılmasında, yangın ortamına girebilecek değerli çelik eşyanın yalıtılarak sıcağa karşı korunmasında kullanılır.

SANAYİ MADENLERİ, Yüksel ÖNEM

hasan42 08-07-2006 18:24

Bu gün Praktiker'de magic mix markalı bir hazır bitki toprağı gördüm. %60 mineral, %40 organik madde içerdiği yazılıydı üstünde ve siyah, sert kumlar vardı karışımın içinde. Volkanik kayaların ezilmesi ile elde edilen kumun torf gibi diğer maddelerle karışımından elde edilen bir toprakmış. Sitede kedi kumu gibi volkanik kökenli toprak arayışı olduğunu bildiğim için yararlı olur diye düşündüm.
35 litrelik torba 10 YTL'ye satılıyor. 10 litrelik ambalajdaki ise 6 YTL.

acarcim 22-08-2006 14:40

Tarım perliti
 
Herkese merhaba
Ben forumun yeni üyelerindenim.Bir ka gündür forummu geziyorum oldukça yaralı bilgiler edindim.

Bu yıl sonbaharda meyve fidanı dikeceğim.meyve fidanı dikiminde toprağı düzenlemek (su tutma kapasitesini ve havalanma özelliğini arttırmak) için dikim sırasında toprağa perlit karıştırmayı düşünüyorum.
Etiper markalı tarım perlitini izmir civarında nasıl temin edebilirim.
bilgisi olan üyelerin yardımını bekliyorum.

şimdiden teşekkürler..

malina 22-08-2006 17:44

YURT İÇİ SATIŞ

Tel :0232 484 99 79 Buraya sorabilirsiniz sanırım...

murare 25-09-2006 12:46

Ponza ve Perlit yerine Köpük
 
Arkadaşlar geçenlerde yolum düştü, seracıların önünden geçerken "benim ağaçlar sırf torfda duruyor şu zavallılara bir kıyak yapayım" dedim :o ve ponza taşı veya perlit sordum ama yok dediler bir kaç yere sordum yokmuş:( . Neyse gelelim asıl mevzuya bu taşlar sadece su tutma ve toprak havalandırma işleminde mi kullanılıyor? Yanlış biliyor da olabilirim ama besin değeri olmayan maddeler. Öyle ise bunları yerine kendi topladığım küçük taşlarıda toprağa karıştırarak kullanabilirmiyim veya köpük (buzdolabı veya fırın alınca kutudan çıkarya) kullanıldığına dair bişeyler okumuştum bir yerlerde.:confused:

acerpalmatum 25-09-2006 13:30

Murare topladığın çakıl taşlarını toprağın drenajını arttırmak için kullanabilirsin. perlit ve ponzanın besleyici özellikleri yok varsada eser miktarda ve yok sayılıyor. Kimyasal bir ürün olan köpüklerin kullanımı ne derece doğru olur bilmiyorum. Bu konuda uzman görüşü almak lazım.
Benim görüşümse şöyle hiç bunlarla uğraşma bende yeteri kadar perlit mevcut 2 değil 10 bonsaiciye yeter istediğin zaman istediğin kadar alabilirsin. Bu teklifim bana ulaşabilecek ihtiyacı olan her bonsai meraklısı için geçerli.

Aklıma gelmişken elimde bir miktar Acer Palmatum tohumu var perlit gibi yine ilgili arkadaşlara hediye etmek istiyorum. Bu bir ön duyuru olsun bu konuda ayrıca bilgi vereceğim. Herkese kolay gelsin.

murare 25-09-2006 13:57

İşte bu. Körün istediği bi göz Allah verdi iki göz.:D Ama yok bunu kabul edemem sağol:( Yok canım niye etmeyim ederim, yanında bide teşekkür ederim. Ya şimdi böyle almakta hiç içime sinmez ya. Şu Ankara dakiler en azından bi buluşup, görüşseydik ne iyi olurdu ya. Ramazan sonrasında veya ortasında da olabilir gerçide. Neyse sağol acer palmatum bu konuda görüşelim o zaman **** şu ön bilgisini verdiğin konuyu açıkla galiba başka şeylerde dağıtıcaksın sen toptan alıyım :D -Yüzsüzlüğünde bu kadarı-
Yeniden çoook sağol

Mine Pakkaner 25-09-2006 14:36

Murare pomza veya perliti köpükle ikame edemezsiniz.

Pomza ve perlit organik malzemelerdir. Su tutma kapasiteleri yüksektir.Havalandırma sağlarlar.

Köpük bu özellikleri taşımaz.

murare 25-09-2006 16:46

Köpükte toprağın yapışmasını engellediği için havalandırma sağlamazmı ?


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:06.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024