agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)
-   -   Isıtma matı "heat mat" (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/5536.htm)

kürşad 21-08-2007 09:17

Isıtma matı "heat mat"
 
Kışın içeride tohum çimlemek için alttaki gibi bir cihaz kullanan oldu mu?
Bu kış bir tane edinmeyi planlıyorum, istediğiniz ısıya ayarlanabilir termostatlı bir ısıtma cihazı. Elektrik sarfiyatı konusunda bazı kaygılarım var. Geçen kış 3 florasan ve 3 fan ile yeterince sarfiyat yaptık ancak toprağı ısıtmadığımdan başarı oranı çok düşüktü.
Bir de fiyat mevzusu var tabii.

http://www.greenhousecatalog.com/images/seedling.jpg

http://www.parkseed.com/product_images/96067.jpg

Mine Pakkaner 21-08-2007 09:36

Bu matlar veya doğrudan tabanında termostatlı ısıtma haznesi olan çimlendirme- köklendirme kutuları, kış üretiminde başarı şansınızı arttırır. Bizler de profesyonel ısıtma tavaları veya sıcak yastıklar kullanırız.

kürşad 21-08-2007 12:29

En sonunda ben de elektrikli batanniye kullanacağım ya da rezistanslarını söküp kendim bir tane yapacağım.
Beni asıl düşündüren sarfiyat, 24 saat elektrikli radyatör yanıyordu odada sıcaklık olması için, babam bir gün kapatmış, ondan sonra florasan ile denedim ama radyatörün sıcaklığını vermedi, sonra da bahar geldi içeri dışarı taşıya taşıya birşeyler yaptık. Bu sene tamamen içeride yapmayı planlıyorum.

MSaygin 07-11-2007 10:16

Ben de bir süredir bu ürünleri inceliyorum, ancak çok maliyetli.Ben de sizin dediğiniz gibi su geçirmez bir elektrikli battaniye kullanmayı düşündüm ama olacak iş değil tabi :))

Mine Hanım, bahsettiğiniz profesyonel ısıtma tavaları veya sıcak yastıklar hakkında daha fazla bilgi verebilir misiniz? En yaygın kullanılan sistem nedir, nereden temin edilir, vs.
Ben de şimdi arayacağım ama sizden birinci elden bilgi alabilirsem sevinirim.

Selamlar,

Mine Pakkaner 13-11-2007 18:49

http://www.agaclar.net/forum/showpos...postcount=1225 Mehmet Bey, sizin mesajınızı şimdi gördüm, ancak şansa bakın ki, dün bir ısıtmalı tava tarif etmiştim.

MSaygin 14-11-2007 07:53

Teşekkürler Mine Hanım,

Biz de tam olarak sizin o mesajda tarif ettiğiniz ikinci yöntemi uygulamaya karar vermiştik.Kullanılmayan bir kat kaloriferimiz var, bunu bu iş için yaptırdığımız odaya bağlayacağız ve gerek odanın tabanını gerekse masaları yerden ısıtma boruları ile kaplayacağız.
Biz boruları masa üzerinde dolaştırıp üzerine viyolleri ve sandıkları koymayı planlamıştık ama dediğiniz gibi büyük bir çukur masa içerisine boruları döşeyip, bunu da perlitle doldurmak daha iyi bir fikir olacak sanırım.
Materyal olarak tek başına perlit uygun diye düşünüyoruz, ne dersiniz? Bir de bu perlit üzerine fungusit ya da benzeri ilaçlar ve/veya besin elementleri püskürtmek gerekir mi?
Daha önceki notlarımızda sera şartlarında kullanılacak harç için uygulama verilmişti, bunlar bu köklendirmede kullanılacak perlit için de geçerli mi?

Teşekkürler,

Mine Pakkaner 15-11-2007 09:21

Perlit tek başına çelik köklendirmek için yeterli. İçerisne besin vermeyin. Çünkü zaten çelik köklendikten sora bu ortamdan alacaksınız. Perlit içerisinde toprak mantarları yoktur. Ancak sizin çelikleriniz herhangi bir şekilde etmen taşıyorsa bu ortamda yayılır. Bu yüzden siz ara ara tavaya fungusit uygulayın. Zaten ilk parti üretimle beraber perlit mutlaka hastaalık etmeni taşır hale gelir.

MSaygin 15-11-2007 10:10

Teşekkürler Mine Hanım :)

kürşad 26-03-2008 10:17

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner (Mesaj 172353)
Masaya çıplak 3mm çapında galvaniz teller 8-10 cm arayla döşenecek. Bu sistemin çalışma şekli düşük voltajlı (12 volt) yüksek amperajlı (60-90 Amper) gibi bir akımın tellerden geçerken telleri sııtmasıdır. Tellerin arasına perlit veya kum koyun, Tellerin altına yani masa yüzeyine betopan türü bir taşıyıcı konur. Üzerine matkapla delikler açılır. Bu delikler sizin de sorduğunuz drenaj delikleridir.

Telleri bu iş için özel üretilmiş bir üretece bağlanır. Aletten çıkan bir kabloya bağlı olan termostat çubuğu tellere değmeyecek şekilde tavaya saplanır. tavanın derinliği 15 cm kadardır. İçindeki materyal yüksekliği de bundan 1-2 cm düşük tutulur. Masanın üzerine yaptığınız alçak tünelin en yüksek noktasından bir sulama borusu geçirin, üzerine de sisleme başlıkları takın, hattı da su kaynağınıza bağlayın. Böylece çeliklerinizin sulanması konusu da hallolmuş olacak.

Tavayı elektrikle ısıtmazsanız bir kalorifer sistemi ile ısıtabilirsiniz. Sıcak su boruları teller yerine tava üzerinde dolaşacak şekilde dizayn edilir. Bunun içinde yerden ısıtma sistemlerindeki tipte borular kullanılır.

Eklenti 33147
Basitçe böyle bir tesisat yapmayı planlıyorum.
Tavayı yapmak için iki tarafı aleminyum plaka kaplı çatı paneli var bir tane.
Onun altına sık aralıklı demir bir ızgara ve bacaklardan oluşan bir masa gerekiyor.
Üstüne de pvc borulardan yaptığım alttaki iskeletin benzeri ve hem iç hem dışa olmak üzere 2 katlı naylon kaplama.
Eklenti 33148
Çatı panelinin yanlarına 5 cm lik strafor köpük tabakayı keserek 20 cm yüksekliğinde kenar yapıp bunun içine de 15-20 cm yükseliğinde torf-toprak doldurmayı planlıyorum.
Üstteki resimde kırmızı çizgiler 3/4" pvc su borusundan ve dirseklerden oluşacak. Daha önce sera yapmak için aldığım ama yer darlığından dolayı bitmeyen seranın borularını değerlendirmiş olacağım.
Ayrıca çatı panelinin üstüne yanlarına 3 veya 4 mm lik matkapla delik açıp boydan boya yatıracağım buradan da fazla suyu tahliye etmeyi planlıyorum. Sulama için de Mine hanımın örnek verdiği sisleme başlıkları iyi bir fikir.
Şimdilik sobanın arkasında köpük kutunun içine çimlediğim tomatillo tohumları çimlenmeye başladı. Bunun haricinde denemek için kocayemiş, çilek, kivi, ayva, biber, domates tohumları da var ama onlarda gelişme yok.

sapudeaure 26-03-2008 10:50

Isıtma sorununu halletmek için (http://www.agaclar.net/forum/showthr...orkide&page=14) mesaj 416 da bir resim verilmiş ama ben internetten bulamadım.

kürşad 26-03-2008 14:53

1 Eklenti(ler)
Eklenti 33164
Benim bahsettiğim nesne budur. 100 cm ye 200 cm civarı bir ebadı var. O bahsedilen ısıtıcı buna yetmeyebilir. Isıtmaktan ziyade ısıyı dışarı vermeyen bir şey planlıyorum, o yüzden çift kat naylonlu kapak ve strafor altlık ile yan kenarları yapmayı düşünüyorum

safiris 29-03-2008 23:20

Akvaryum isiticilarini deneseniz üstelik cok az eletrik yakiyor. Tasarruflu olur kanisindayim üstelik istenilen sicaklik ayarina getirilebiliyor.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:33.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024