agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)
-   -   Mağnezyum sülfat (İngiliz tuzunun kullanımı ) (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/40566.htm)

Muda 04-02-2017 21:58

Mağnezyum sülfat (İngiliz tuzunun kullanımı )
 
Arkadaşlar mağnezyum sülfat (İngiliz tuzunun 1 çay kaşığı 4 bardak sıcak suda eritilip domates, biber gül gibi bitkilerin üzerine sprey ile verilmesi halinde 10 gün sonra daha çok meyve ürettiği yazılmakta. Bu şekilde deneme yapan oldu mu?

https://tr.pinterest.com/pin/208713763958411288/

https://tr.pinterest.com/pin/308496643198017991/


Biber büyümek olun - 1 çay kaşığı epsom tuzları 4 c sıcak su .... bitki üzerinde sprey ve daha sonra 10 gün sonra özellikle domates, biber ve gül için ... nedeniyle magnezyum artırmak için daha çok meyve üretir

Muda 04-02-2017 22:36

Mucize büyümek: 1 su galon, 1 yemek kaşığı epsom tuz, 1 çay kaşığı kabartma tozu, Ev amonyak 1/2 çay kaşığı. Tüm malzemeyi birlikte karıştırın ve bitkiler üzerinde ayda bir kez kullanın.

https://tr.pinterest.com/pin/106467978668346999/

Arkadaşlar bu tarifi isterseniz hiç kullanmayın. Arkadaşımız tarafından uyarılar yapılmış durumda. Ben sadece internetten gördüğüm için alıntıladım. Ticari olarak satılan gübreler bile biraz fazla olduğu zaman bizim bitkileri öldürebiliyor. Hayvan gübresi bile bir yıl bekletilip asit vs. durumu gitmedikçe büyük ağaçları dahi kurutabiliyor.

Doku_Kültürcü 04-02-2017 22:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Muda (Mesaj 1494227)
Mucize büyümek: 1 su galon, 1 yemek kaşığı epsom tuz, 1 çay kaşığı kabartma tozu, Ev amonyak 1/2 çay kaşığı. Tüm malzemeyi birlikte karıştırın ve bitkiler üzerinde ayda bir kez kullanın.

https://tr.pinterest.com/pin/106467978668346999/

Kabartma tozu (NaHCO3) sodyum içerir. Sodyum bitkiler için zararlı bir elementtir. Bence kullanmayın.

sındırgılı 05-02-2017 06:29

Ben, domates ve biberleri gercek yerlerine dikerken koklerine kullaniyordum. Faydasini gordum. Saksilarda da arada bir sulama suyuna cok az koyup eritip kullandim.

Doku_Kültürcü 05-02-2017 10:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sındırgılı (Mesaj 1494236)
Ben, domates ve biberleri gercek yerlerine dikerken koklerine kullaniyordum. Faydasini gordum. Saksilarda da arada bir sulama suyuna cok az koyup eritip kullandim.

Sodyum bitkiler tarafından çok az kullanılır. Diğer mikro elementlerle (mesela sodyum molibdat) birlikte verilen sodyum yeterlidir. Sodyumun fazlası, bitkiyi osmotik strese sokar. Yapraklarda sararmaya, suyun az olması durumunda yapraklarda kurumaya neden olur. Domates üretimi yapılan hidroponik sistemlerde, kontrollü olarak sodyum ilavesi yapılır (sınırlı bir sararma görülse de bu domates meyvesinde kuru madde [şeker ve şeker benzeri maddeler] birikimi ve dolayısıyla ürün kalitesi üzerine olumlu etkisi bulunur). Ama, burada şu özelliği gözden kaçırmamanız gerekiyor: Hidroponik (topraksız tarım) yöntemi çok kontrollü bir tarım şeklidir ve burada uygulanan sodyum miktarı klasik topraklı tarımda uygulandığı zaman bitkiler için felaket olabilir.

sındırgılı 05-02-2017 21:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Doku_Kültürcü (Mesaj 1494248)
Sodyum bitkiler tarafından çok az kullanılır. Diğer mikro elementlerle (mesela sodyum molibdat) birlikte verilen sodyum yeterlidir. Sodyumun fazlası, bitkiyi osmotik strese sokar. Yapraklarda sararmaya, suyun az olması durumunda yapraklarda kurumaya neden olur. Domates üretimi yapılan hidroponik sistemlerde, kontrollü olarak sodyum ilavesi yapılır (sınırlı bir sararma görülse de bu domates meyvesinde kuru madde [şeker ve şeker benzeri maddeler] birikimi ve dolayısıyla ürün kalitesi üzerine olumlu etkisi bulunur). Ama, burada şu özelliği gözden kaçırmamanız gerekiyor: Hidroponik (topraksız tarım) yöntemi çok kontrollü bir tarım şeklidir ve burada uygulanan sodyum miktarı klasik topraklı tarımda uygulandığı zaman bitkiler için felaket olabilir.

Sodyum degil magnezyum tuzudur..
Ayrica klasik tarimda kullaniyorum. Yani toprakli...

Doku_Kültürcü 06-02-2017 20:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sındırgılı (Mesaj 1494289)
Sodyum degil magnezyum tuzudur..
Ayrica klasik tarimda kullaniyorum. Yani toprakli...

Sayın MUDA'nın gönderisinde http://www.agaclar.net/forum/1494227-post2.htm
1 su galon, 1 yemek kaşığı epsom tuz, 1 çay kaşığı kabartma tozu, Ev amonyak 1/2 çay kaşığı olarak belirtilmiş. Kabartma tozu, sodyum bikarbonat, sodyum içerir.

Douglas Fir 23-05-2017 02:18

Magnezyum Sulfat'in (Epsom Salt) bahcecilikte kullanildigini yeni ogrendim. Okudugum kaynaklar ozellikle domates, biber ve gul yetistiriciliginde daha iyi ve bol urun icin kullanilmakta oldugunu soyluyor. Fazla bilimsel arastirma olmamasina ragmen ilk bilimsel deneylerden muthis sonuclar cikmamis.

Kullanmadan once toprakta magnezyum eksikligi olup olmadigini testlerle ogrenmek yerinde olur. Sulama suyuna karistirmak ya da dikim cukuruna koymak yerine, yapraklara spreyleme yapmak, bitkinin magnezyumu aldigindan emin olmak icin daha akillica bir yontem. Zira topraga koyunca ozellikle potasyum, bitkinin magnezyum alimini engelleyebiliyormus. 2 litre suya bir corba kasigi ya da 1 litre suya 1 tatli kasigi yeterli olacaktir. Cabuk eriyen bir tuz. Fis fis yardimiyla yapraklara uygulanabilir. Ben de deneyecegim bu sene.

s.serdar 05-06-2017 20:33

Magnezyum sülfatı mazılar için kullanıyorum ve çok yararını gördüm.

musk 23-06-2017 12:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi s.serdar (Mesaj 1509765)
Magnezyum sülfatı mazılar için kullanıyorum ve çok yararını gördüm.

Sayın S. Serdar,
Mazılara ne oranda ve ne şekilde kullanıyorsunuz acaba?
Kökten sulama mı yapraktan gübreleme mi, veya her ikisi de mi?

devrann 16-09-2017 11:59

mağnezyum sülfat,amonyum sülfat,potasyum sülfat asit baz tepkimesi sonucu oluşturulmuş doğal olmayan tuzlardır,adı üzerinde tuzdur ve ec'yi yükseltecektir.Kullanım zamanı ve kullanım yerine göre uygulanmasında bir sakınca yoktur özellikle domateste,salatalıkta eksikliği çok görülür ancak bu eksiklik nitratlı formlarıyla daha çabuk kapaltılır üstelik mg sülfat bazı tank karışımlarına girmez fosfor ve kalsiyumlu gübrelerle karışması sakıncalıdır,artı tuz içeriği bazı bitki besin elementlerinin alımını yavaşlatır bitkiyi sarartır.
Sülfatlı gübreler genelde olgunlaşmayı hızlandırmak için son dönemlerde uygulanır mangan sülfat,potasyum sülfat,magnezyum sülfat,demir sülfat karıştırılıp verilir.Tabi bu tarz bir gübrelemede toprağa yüksek miktarda tuz eklendiğini bilmekte fayda var yapılan uygulamanın amacı ec'yi arttırmak ve ph'ı düşürmektir.Bu sayede olgunlaşmış meyve son derece hızlı bir şekilde renk alır,hatta renkleri normale göre daha güzel olur.

Sülfatlı formların bazı topraklarda kullanılması makbuldür çorak topraklarda özellikle bunun dışında normal noksanlıklarda nitratlı formların uygulanması bitki sağlığı açısından daha uygundur.

s.serdar 26-09-2017 03:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi musk (Mesaj 1511657)
Sayın S. Serdar,
Mazılara ne oranda ve ne şekilde kullanıyorsunuz acaba?
Kökten sulama mı yapraktan gübreleme mi, veya her ikisi de mi?

Foruma son zamanlara pek sık girmediğim için uzunca bir aradan sonra yanıt verdiğimin farkındayım. Özür dilerim.

Ben Compo firmasının ürününü kullanıyorum. Yöntemim toprağa serpme şeklinde. Çit mazılarım yaklaşık 25 cm aralıkla ekilmiş olup her bir mazı kökü bögesine 1,5-2 yemek kaşığı kadar serpiyor küçük el tırmığı ile toprağa karışmasını sağlıyor ve arkasından bolca sulama yapıyorum.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:34.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2019