agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)
-   -   EM (Etkin Mikroorganizmalar) (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/3903.htm)

Mad Max 15-04-2016 10:39

https://www.youtube.com/watch?v=3PXF-u3KBZ8

ezo 18-06-2016 01:03

3 yasindaki ceviz agaclarima sulama ile humik asit ve ema yi birlikte verebilirmiyim ve ema nin miktari ne olmali yardimci olabilirmisiniz.

çamkokusu 04-11-2016 15:48

Ben bokashi yaptım pirin suyu ve nohut suyu ekleyerek ve pekmez.Sağlıklı işler mi?

MeyveliTepe 04-11-2016 16:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi çamkokusu (Mesaj 1484635)
Ben bokashi yaptım pirin suyu ve nohut suyu ekleyerek ve pekmez.Sağlıklı işler mi?

Düzgün yaptıysanız evet.

çamkokusu 04-11-2016 21:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1484641)
Düzgün yaptıysanız evet.

Sarıcanın nargile sistemini uyguladım ek olarak.Fazla suyunu aldım,ekşimsi kokusu var,mandalina kabuğundan mı yoksa suyun kendi özelliğinden mi bilemedim açıkçası,ama rengi pekmezli sudan ziyade turuncumsu bir şeydi.Sulandırıp giderlere verdim ve pişman oldum,keke biberlere verip olmuş mu diye deneseydim :( Bana yetecek kadar atık yığdığımda bırakacağım maya eklemeyi.

ozerkavak 23-03-2017 15:34

Merhabalar.

İki yaşında 225 badem fidanına gübre vereceğim. Bulunduğum bölgede yanmış ahır gübresi bulamıyorum, ancak yanmamışını neredeyse ücretsiz bulabiliyorum. 3m x 3m, 1.5 metre derinliğinde, içinde aktarma yapabileceğim bir de çukurum var ancak yanmamış gübreyi doğru bir şekilde yakmak için pek fazla zamanım kalmadı. Mayısta yağmurlar kesilecek. Ben de bu sene yapıp seneye kullanırım diyordum.

Fidanlara depodan damla sulama ile ilk yağmur arkası EM aktif vermeyi planlıyordum.

Tam böyle düşünürken bu videoyu gördüm:

sonlara doğru (1.16) girdiler ve miktarları veriliyor. 4 haftada hazır olacağı söyleniyor. Oranlanmış değerler şöyle:
1 ton ahır gübresi,
22 kg saman,
8.4 litre EMA
8.4 litre melas
süre: 4 hafta

düşününce, sanki ayrı ayrı yanmış ahır gübresi ve damla sulama ile EM uygulamaktansa ikisi bir arada olur, aynı işevi görür gibi geldi. Hem de ahır gübresi bu seneye yetişmiş olur.

Hiç EM ile ahır gübresi fermantasyonu deneyen oldu mu? Olduysa videodaki oranlar ve sürenin (4 hafta üzerine ayrıca 2 hafta daha fazla bekletebilirim) doğru olma ihtimali nedir?

Coskun4216 01-04-2017 18:47

Sayın ozerkavak

Em Hollanda sitesini göz atmanız iyi olur. Ot, saman, talaş ve sıvı hayvan gübresi ile nemlendirme yaparak kompost hazırlıyorlar.

Sizin linkteki videoya benzeri örnekler.

ilk video da 8 haftada oluyor yazılı, kil, deniz kabuklusu + em katılmış




Organik madde miktarını artırma için bu tür tatbikatlar yapılması elzem.

Üç beş sene evvel kuru yonca, taze koyun gübresi, yağmur suyu ve EMA ile soğuk kompost olarak hazırlanan karışım yerine ekilen domateslerden sera görüntüsünde ürün almıştık.
Bunu tek sefer uygulama imkanı oldu. Araç olmayınca şehir ortamında malzeme temini sıkıntılı oluyor.


Kompost hazırlanma süresi ile alakalı bu konunun ilk sayfasında 3.mesajın en son paragrafı aşağıdadır.


EM Kompost hazırlama:

EMA ile üzerine spreyleyerek (%40 - 45 nem oranı olacak şekilde(*)) muamele edeceğiniz ahır gübresi ve/veya otları üzerini koyu renk bir naylonla örterek doğrudan güneş almayan bir yerde 3-4 hafta fermantesyona bırakınız. Bu işlemi, meyve bahçelerinizde otları temizlediğinizde hemen orada bir yığın oluşturarak yapabilirsiniz. Otları toprağıyla birlikte söktünüzse, sakın toprağı ayırmaya kalkmayınız. Hepsini bir arada kompost yapabilirsiniz. Örtünün kenarları iki tuğla arasına sıkıştırılarak yığının üzerinden çok az da olsa hava geçmesi sağlanır. 15 gün sonra yığın bir kez altüst edilir. Başlangıçtan itibaren yaklaşık 3-4 hafta sonra yığının üzerinde beyaz küfler oluşacaktır. Bu beyaz küfler oluştuğunda EM Kompost kullanıma hazır demektir. 3 kısım toprak ile 1 kısım fermente olmuş ahır gübresini karıştırarak bir köşede yine üzerini aynı şekilde naylonla kapatarak 2 hafta bekletiniz. Ve kompost olarak kullanınız. Eğer toprakla karıştırmadan kullanmak isterseniz, fidanların /ağaçların kök bölgelerinden 35-40 cm uzağa gelecek şekilde fermante olmuş organik madde karışımını (EM Kompost) üst toprağa çapayla karıştırınız.

Sağlıcakla kalınız.

oartuc 05-04-2017 09:53

Merhabalar,

Bu konunun yarısına kadar okudum,meyvelitepe'nin yazıları ve tavsiyelerinin de etkisiyle 2 haftadır em temin etmeye çalışıyorum ancak konu eski olduğu için sanırım,em temin edebileceğim bir yer henüz bulamadım.

Tekirdağ'da Ahmet bey'e ulaşıp temin ettim aslında ama gönderdiği üründen emin olamadım açıkçası,son kullanma tarihi 2 yıl geçmiş ve ürünlerin kapağı açılmıştı(Kontrol etmek amaçlı açtığını söyledi).Son kullanma tarihleri geçmiş ama kötü bir kokusu yok açıkçası keskin ekşimsi kokusu var.

Bu sene daha çok deneme amaçlı kullanmayı düşündüğüm için garantiye almak istiyorum bu ürünü en iyi şekilde nereden nasıl temin edebiliriz?

mimoza3 12-04-2017 16:59

ben gecen sene EM Agriton Turkey den temin etmistim.

MeyveliTepe 12-04-2017 19:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi oartuc (Mesaj 1501638)
Merhabalar,

Bu konunun yarısına kadar okudum,meyvelitepe'nin yazıları ve tavsiyelerinin de etkisiyle 2 haftadır em temin etmeye çalışıyorum ancak konu eski olduğu için sanırım,em temin edebileceğim bir yer henüz bulamadım.

Tekirdağ'da Ahmet bey'e ulaşıp temin ettim aslında ama gönderdiği üründen emin olamadım açıkçası,son kullanma tarihi 2 yıl geçmiş ve ürünlerin kapağı açılmıştı(Kontrol etmek amaçlı açtığını söyledi).Son kullanma tarihleri geçmiş ama kötü bir kokusu yok açıkçası keskin ekşimsi kokusu var.

Bu sene daha çok deneme amaçlı kullanmayı düşündüğüm için garantiye almak istiyorum bu ürünü en iyi şekilde nereden nasıl temin edebiliriz?

Kokusu iyi ise sorun yok, kullanabilirsiniz.

ozerkavak 13-04-2017 02:46

Merhabalar,

Öncelikle EM aktif ürününü havale günü tarafıma kargolayıp ulaştıran Seda Hanım'a teşekkür ederek başlamak istiyorum. info@emturkey.com.tr attığım e-postayı (telefon ederek takip ettim) hızla yanıtladılar.

Sayın Coskun4216, çok teşekkür ederim. İnanılmaz faydası oldu. İngilizce bilmek, bu kaynaklar ulaşmak için yetmemişti.

İşlerin teoride ve pratikte nasıl yürüdüğüne dair (ilk yapacaklar için) biraz örnek vermek istiyorum. Amacım mayayı (EM) katıp 1 tona yakın taze büyükbaş gübresini en kısa zamanda fidanlara vermek idi bakın neler oldu (ya da olmadı :)

1. EM aktif tarafıma ulaştıktan sonra gübreyi getirecek arkadaşı son bir hafta içinde (bu arkadaş getirebileceğini söyleyen dördüncü arkadaş, diğerlerini sormayın!) 4 kez aradım, ikisinde telefonuna bakmadı.

2. 1 ton kadar gübre getirecekti, "romörke atıcam 1 tonu geçebilir... bilemem" dedi. 2 tona da razıydım 500 kiloya'da, yanında 3-4 saman balyası bırakacaktı, aradı ve "döktük abi hepsini çukura" dedi.

3. evde biririktirmiş olduğum 30 kilogram civarında kahverengi (yırtılmış 5 cm'lik karton parçaları ve kağıtlar ki, sıkıştırılmış şeker çuvalı) malzemeyi bagaja teptim ve yola koyuldum.

4. Afyon'daki "ben bu işin kralıyım" diyen 3 yemciye uğradım, 1 çuval (40kg) kepek almak istedim ve hiçbirinde kepek bulamadım! Beni başka iki yemciye gönderdiler ve en erken 1 hafta sonra kepek alabileceğimi (o da parasını peşin verirsem) öğrendiğimde eli boş bir halde 45 kilometre yol yapmıştım.

5. Elimdeki 2 litre EM aktif, 50 kg kadar kuru malzeme ile tarladaki kepçe ile açılmış 3m x 3m genişiliğinde 1.5m derinliğindeki çukura vardığımda, beklediğim 1-2 ton gübre yerine üçte biri dışarı boşaltılmış olmak üzere 5 ton yaş büyükbaş gübresi yığını ile karşılaştım. Saman balyası falan da yoktu! Tekrar aramaya utandım. Biraz da "arasam da getirmeyecek" diye saldım.

6. 5 ton yaş gübreye "Hodri meydan" deyip, elimdeki 6m x 8m naylon örtüyü çukurun boş köşesine serip 500kg-1000 kg arası gübreyi kürekle çukurun boş tarafına aktarmayı planlayarak, EM, bahçedeki tırmık yolması kuru malzemeyi, getirdiğim karton ve kağıtları naylon içine doğru çukurun köşesine, naylon içine sermeye başladım.

7. Tek başıma ince ince katmanları (karton/kağıt kuru madde + EM sprey + gübre + kuru otlar + karıştırma ve karıştırırken tekrar EM sprey) oluştururken yağmur başladı :D

8. EM'yi püskürttüğüm, 15 TL'ye 2 yıl önce aldığım (en kralı abi bu! söylemine inanmamama rağmen) 1.5 litre kapasiteli ilaçlama pompası bozuldu (tulumba lastiği içinde EM varken yırtılıp yerinden çıktı, hazneye düştü), pompaladıkça üstten, pompa yerinden tüm sıvıyı dışarı fışkırtmaya başladı. Kibrit sokuşturarak sıkıştırmayı denesem de fayda etmedi.

9. 3 saat debelenmemin sonunda, beklediğimden daha nemli (yağmur nedeniyle) 1 tona yakın, her katmana kovadan otomobil yıkama fırçası ile EM sepelenmiş, dört bir yanı (alt kısım hariç) naylon ile kapatılıp hava ve ışık alması engellenmiş 1 tona yakın bir gübre kompostu (bukaşi mi demeliyim?) denemesini (5 Nisan 2017) gerçekleştirdim.

10. 1 saat daha harcayıp dışarıdaki yaş 1.5 tona yakın gübreyi çukura olabildiğince aktardım (son kalanları çukura dürttüm). Yağmur işimi kolaylaştırmıştı. iyice cıvımış taze gübre yağ gibi aktı gitti az önce içinde bulunduğum çukura. Hala da üstünü örtemedim :(

Amaç ne idi? 6 dönüm arazideki 225 fidana bu seneye yetişmek üzere EM ile fermente edilmiş gübreyi mayıs sonu vermek üzere hazırlamak.

Aldığım dersler:
1. tek başına iş yapma, yanında 1-2 her işi tutabilen (köye gidip yapıştırıcı alabilecek mesela), araç kullanabilen insanın olsun :)
2. parasıyla da olsa en kral satıcılara, arkadaşlara, "hallederiz abi!" diyenlere, "en kalitelisi bu alet, şikayet almadım" diye mal satana güvenme, yedekli ol, kameraman Cevat Kelle gibi yanında herşeyi taşı, kova, hatta kedi taşı :)

Vazgeçecek miyim? Hayır! Niye anlattım bunca şeyi? Maalesef tecrübelerimizi özetleyip yazarken yaşadığımız olumsuzlukları buraya eklemekte sanki biraz cimri davranıyoruz gibi geliyor, eksiği tamamlayayım dedim :) Adamlar kepçe dozer her türlü kararken, tarımın hayvancılığın göbeğinde temel yem maddesi 40kg kepek bulamadım :D

meminaydin 16-05-2017 17:11

Herkese merhabalar,

Bu işlerde acemi biri olarak ustalardan yardım talep edeceğim.

150m2 civarı ufak bir bahçede sebze yetiştirmeye çalışıyorum fidelerimi diktim onlara EMA vermeyi düşünüyorum 1 lt olarak temin ettim. EMA'yı suya hangi oranda karıştırmalıyım. Ayrıca sulama suyumuz şebeke suyu yani klorlu bu durumda ne yapmam lazım.

EMA'yı damlamadan humik asit ve iz element ile birlikte vermeyi düşünüyorum uygun mudur uygunsa oranları ne olsun? Birde kaç parçada vereyim EMA'yı bitkilerime?

Ayrıca bulundugum yerde mantari hastalıklar çok yaygın bitkiye bir geldimi kurtulması pek mümkün olmuyor bitkinin. EMA kullandıgım için organik olanlar dahil hiçbir mantar ilacını sanırım kullanamayacağım bunların yerine ne yapmamı önerirsiniz.

Nejat@ 20-05-2017 12:39

Merhabalar
EMA PLUS MİCROBİYAL GÜBRE hakkında bilgisi olan varmı, tavsiye edermisiniz?

Nejat@ 07-06-2017 14:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi meminaydin (Mesaj 1507244)
Herkese merhabalar,

Bu işlerde acemi biri olarak ustalardan yardım talep edeceğim.

150m2 civarı ufak bir bahçede sebze yetiştirmeye çalışıyorum fidelerimi diktim onlara EMA vermeyi düşünüyorum 1 lt olarak temin ettim. EMA'yı suya hangi oranda karıştırmalıyım. Ayrıca sulama suyumuz şebeke suyu yani klorlu bu durumda ne yapmam lazım.

EMA'yı damlamadan humik asit ve iz element ile birlikte vermeyi düşünüyorum uygun mudur uygunsa oranları ne olsun? Birde kaç parçada vereyim EMA'yı bitkilerime?

Ayrıca bulundugum yerde mantari hastalıklar çok yaygın bitkiye bir geldimi kurtulması pek mümkün olmuyor bitkinin. EMA kullandıgım için organik olanlar dahil hiçbir mantar ilacını sanırım kullanamayacağım bunların yerine ne yapmamı önerirsiniz.

sn. meminaydin iyi günler, Elimden geldiğnce sorunuzu yanıtlamaya çalışayım. Şebeke suyundaki klor EMA daki bakterileri öldürür. İmkanınız varsa şebeke suyunu üstü açık bir depoda 24 saat beklettikte sonra kullanın, böylece klor buğarlaşarak suyu terk eder. Dozaj olarak 1lt su için 3ml EMA 5 kafi gelir. Genede tedarikçinize sormanızda fayda var.
EMA nın topraksız tarımda iz elementlerle birlikte iyi sonuçlar verdiği söyleniyor, humik asitle birlikte güzel bir kombinasyon olur.
Mantar hastalıklarına karşı önleyici olarak, toprağa karıştırmak suretiyle toz kükürt kullana bilirsiniz.

muratcolak 12-06-2017 11:18

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Dogasever (Mesaj 492401)
Mutfak atıklarından kısa sürede EM ile kokusuz ve sineksiz EM Kompost üretmek için Bukaşi Kovası piyasaya çıkmıştır.

bukovadan temin edebilen varmı

oartuc 12-06-2017 15:28

https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...f9034804f9.png

AliExpress te şöyle bir şey buldum ama bana boyu küçük geldi,belki sizin işinize yarar. Büyük boyunu bulabilirsem kendime sipariş etmeyi düşünüyorum ben de.



Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

muratcolak 12-06-2017 16:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi oartuc (Mesaj 1510564)
https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...f9034804f9.png

AliExpress te şöyle bir şey buldum ama bana boyu küçük geldi,belki sizin işinize yarar. Büyük boyunu bulabilirsem kendime sipariş etmeyi düşünüyorum ben de.



Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Boyut kucuk fiyati inanilmaz :)
En iyisi kendimiz yapmk

oartuc 12-06-2017 17:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi muratcolak (Mesaj 1510567)
Boyut kucuk fiyati inanilmaz :)
En iyisi kendimiz yapmk



Ben daha önce solucan gübresi üreten bir firmanın kompost kutusunu görmüştüm daha pahalıydı. Vaktim olursa onu da bulup ekran görüntü atarım.



Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

oartuc 12-06-2017 17:17

https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...637f07cea8.png

Boyut diğeri ile aynıymış,fiyata 500 adet solucan da dahil sanırım. Ben bu ürünü yakından görmüştüm,bana pek kullanışlı gelmedi açıkçası.


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

MeyveliTepe 12-06-2017 21:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi muratcolak (Mesaj 1510567)
Boyut kucuk fiyati inanilmaz :)
En iyisi kendimiz yapmk

Böyle de olur.

kartezyenx 16-01-2018 19:22

EM 1 toprağa direk sulandırıp verilir mi , amacım gübre deği toprağı ıslah etmek, bir em firması em aktif ver dedi em 1 litresi 250 lira em aktif 30 lira em1 diye satılanlar zaten em aktif dedi , toprak kireçli tsp , dap vs. Atmaya pek uygun değil napayım taç hizalarına 5 cm çukur eşip içine az melas ve em1 damlatıp üstünü toprakla örtsem olurmu

kartezyenx 16-01-2018 19:26

Kalsiyumu nitrik asitle kırsam nasıl olur 1 ay evvel tsp gömdüğüm çukurlara yüzde birlik nitrik asit mi versem em nin kireçli toprak ıslahına yararı nedir zira bakteri toprakta az ise kükürt iş görnez diyenler var

kartezyenx 16-01-2018 19:28

Bölge çok nemli mantari hastalıklarla başım dertte , fazla organik madde işime gelmez mantarlara ortam hazırlar antalya hem nemli hem sıcak , busene bir de sıcaklık mevsim normallerinin üzerinde

kartezyenx 16-01-2018 19:29

Ağaç sayısı 330 civarı , nar ağacı

kartezyenx 19-01-2018 10:46

EMA İÇİNDE BASİLLUS SPP. VAR genelde basillus türlerinin çok büyük bir kısmı patojendir bu kafa mı bulandırıyor

urfaali 06-09-2018 08:30

mrba hala burdaysanız ürünü aldığınız firmayı öğrenebilirmiyim

Ardacal 21-01-2019 13:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi urfaali (Mesaj 1547514)
mrba hala burdaysanız ürünü aldığınız firmayı öğrenebilirmiyim

Emayı EM turkey den (gamze@emturkey.com.tr) mail adresine yazarak temin ettim. Sizde burdan isteyebilirsiniz.

dagbag 28-02-2019 22:59

özra organik firmasında "MİCROZONE (Bakteri) " diye bir ürün var. patenti de kendilerine ait. herhangi bir yabancı firmanın kopyası değil. bu ürünü yaptığınız çalışmanın içine koyup çoğaltıp kullanabilirsiniz. içeriğini de size yazayım :
Azosprilium brasilense Sp 7 VKPM B-11094
Azotobacter vinelandii BIM B-216 VKPM B-10436 Rhizobium trifollii 372a VKPM B-209
Pseudomonas fluorescens 1013 VKPM B-6743
Bacilus subtilis OZ-02 VKPM B-11966
Bacilus licheniformis OZ-01 VKPM B-11965
Azotobacter chroococcum 10 VKPM B-2662
Bacillus amyloliquefaciens OZ-03 VKPM 11967
Bacillus muclaginosus VKPM B-7519 Canlı Mikroorganizma Miktarı: 5x10’8 kob/g pH Aralığı: 6-8"

derdimdoğa 11-02-2020 16:13

Merhabalar, işim dolayısıyla yeni öğrenmeye başladığım etkin mikroorganizmalar hususunda yazdıklarınız benim için çok kıymetli, teşekkür ediyorum. Kitabınızın adını paylaştınız mı forumda göremedim, eğer paylaşırsanız okumayı çok isterim. Saygılar Selamlar.

derdimdoğa 11-02-2020 16:15

Merhabalar, işim dolayısıyla yeni öğrenmeye başladığım etkin mikroorganizmalar hususunda yazdıklarınız benim için çok kıymetli, teşekkür ediyorum. Kitabınızın adını paylaştınız mı forumda göremedim, eğer paylaşırsanız okumayı çok isterim. Saygılar Selamlar.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Dogasever (Mesaj 461359)
Oğuz Bey bir atımda dünyanın sorusunu sormuş. Kendisine teşekkür ederim. Aslında tüm yanıtları bildiğinden eminim. Önümde hazırlık yapıp Türkiye'ye gitmek için 2 günüm var. O yüzden bu sorulara çok detaylı yanıt veremeyebilirim. Aslında, bu soruların her biri hakkında bir makale yazılabilir. Daha önce Milliyet blogdaki yazılarımı okuyanlar aslında bu soruların yanıtlarını orada da bulabilirler.

Doğada yararlı, zararlı ve oportunist (fırsatçı) mikroorganizmalar vardır. Zararlı mikroorganizmalara biz (Putrefaction) kokuşma mikroorganizmaları da diyoruz. Çok genel bir bakışla ele alacak olursak, zararlılar oksidasyon mikroorganizmalarıdır ve havalı ortamı severler, yararlılar ise genellikle fermentasyon mikroorganizmalarıdır ve havasız ortamda yaşarlar (Tabii ki hepsi değil bu sadece bir genellemedir). Tam burada, Fransız doğabilimci dostum Marie Luıse Schicht'in EM hakkında yazdığım ilk kitaba yazdığı Önsözü okumakta yarar var:

"Yeryüzündeki ilk canlılar oksijene tolerans gösteremeyen anaerobik
mikroorganizmalardı. Bu canlılar, karbon dioksit, metan ve diğer toksik
maddelerle besleniyorlardı. O zamanlar atmosferde oksijen yoktu ve bu canlılar
üreyip sayılarını hızla artırarak tüm yeryüzünü kapladılar. Bu küçücük yaratıklar,
sindirim sistemleri çok basit olduğundan son derece zehirli maddelere iyi tolerans
gösterebiliyorlar ve zehirli maddeleri sindirdikten sonra dışkıları yoluyla biçim
değiştirmiş olarak (kısmen de oksijen olarak) bulundukları çevreye bırakıyorlardı.
Aradan uzun yıllar geçtikten sonra bu süreç sonucu atmosferin bileşimi değişti ve
anaerobik mikroorganizmaların çoğu ya öldü ya da doğal su kaynaklarının
başlangıç noktalarına, mağaraların derinliklerine ve okyanusların dibine
çekilmeye zorlandı. Bugünlerde, bu minik yaratıkları yeryüzünün derin
tabakalarında, bitkilerde ve hayvanlarla insanların bağırsaklarında bulmak
mümkün.
Bugün yeryüzünde oksijene gereksinim duyan aerobik mikroorganizmalar hakim
olmasına rağmen, anaerobik mikroorganizmalar da doğada önemli rol
oynamaktadır ve simbiyosis olarak bilinen her iki tür mikroorganizmaların birlikte
varolmaları sayesinde yaşamın yeryüzünde bildiğimiz şekliyle var olması
mümkün hale gelmiştir.
Bu iki mikroorganizma türü aslında birbirini tamamlamaktadır. Aerobik
mikroorganizmalar yaşamın gelişmesini ve sürüdürülmesini sağlarken, anaerobik
mikroorganizmalar zehirli, artık kullanılamayacak hale gelmiş, eskimiş ve atılmış
maddeleri parçalar. Bu parçalama sonucunda geride kalan maddelerden yeni ve
sağlıklı bir yaşam doğabilir. Doğada ya da bağırsaklarımızda her iki tür
mikroorganizma da kendine özgü görevler üstlenmiştir. Görevleri farklı olmasına
rağmen doğadaki mükemmel dengeyi sağlamak için daima birlikte çalışırlar.
Gün geçtikçe daha fazla sayıda mikroorganizma insanlar tarafından örneğin,
gıda endüstrisinde ve diğer endüstri alanlarında kulanılmaktadır. Tüm dünyadaki
birçok laboratuvarda belirli mikroorganizmalar üretilmekte ve bu
mikroorganizmalar üzerinden çok da para kazanılmaktadır. Üretilen bazı
mikroorganizmalar tek tek makinelerin temizlenmesinde ve diğer cansız
maddelerin bertaraf edilmesinde başarıyla kullanılmaktadır. Ancak, suyun
arıtılması, toprağın gübrelenmesi ya da insanların ve hayvanların sağlığı söz
konusu olduğunda, çok çeşitli aerobik ve anaerobik mikroorganizmaların birarada
görev yapması gereklidir.
Japon Profesör Teruo Higa, bu gerekliliği tam olarak anlamış, uzun yıllar birçok
kimyasal madde kullanımı dolayısıyla canlılığını, verimliliğini kaybetmiş
topraklara, yeniden sağlık ve verimlilik kazandırmanın yolunu aramıştır. Bilimde
başarılı olmak için, son derece doğru yaklaşım, dikkat ve sonsuz sabır gerektiği
herkesin iyi bildiği bir gerçektir. Profesör Higa, otuz yılı aşkın süreyle araştırma
yaptıktan ve birçok başarısızlık yaşadıktan sonra, toplam iki bini aşkın
mikroorganizma içinden birbiriyle uyum içinde yaşayabilen 82 çeşit aerobik ve
anaerobik mikroorganizma bulmuştur. Bu mikroorganizma karışımı, hem
insanların sağlığı hem de toprak için ve çok çeşitli şekillerde kullanılabilmektedir.
Bu konuların hepsi bu kitapta ele alınmaktadır. Bu mikroorganizmaların kullanımı
kolaydır ve zaman içinde kendi kendilerine çoğaldıklarından ötürü, az miktarlarda
kullanıldığından herkesin ekonomik gücü yetebilmektedir.
Bugün Etkin Mikroorganizmaların (EM) kullanımı hala yeni yeni artış
göstermektedir. Bunu bilen ve biraz da hayal gücünü kullanabilen insanlar, EM
ürünleri için yeni kullanım alanları yaratmakta ya da EM ürünlerini kullanarak,
yeni bazı ürünler geliştirebilmektedir.
Şahsen toplumumuzda yakın bir gelecekte mikroorganizmaların çok önemli rol
oynayacağından hiç kuşkum yok. Şu anda bile, başta Antalya olmak üzere
tarımsal ürünlerin yetiştirilmesinde, İzmir’de atıklardan hayvan yemi üretiminde
gittikçe yaygınlaşan biçimde EM ürünleri kullanılmaktadır. Çünkü, toprak, su ve
hava kirletilmiştir ve gittikçe artan miktarlarda toksik (zehirli) maddeler
içermektedir. Çoğu insan durumun ne kadar ciddi olduğunun farkında bile
değildir.
Dünya ilk oluştuğunda, son derece zehirli bir atmosferi olduğundan, bildiğimiz
şekliyle yaşamın gelişmesi mümkün değildi. Yaşamın gelişmesi,
mikroorganizmaların zehirli maddeleri nötralize edip, atmosferde yeterince
oksijen bulunmasını sağlamasından sonra ancak mümkün olabilmiştir. Tıpkı
geçmişte olduğu gibi, şimdi de mikroorganizmalar, karşılaştığımız bu son derece
ciddi durumda değişikliğe neden olarak, dünyayı kirlilikten, zehirli maddelerden
arındırabilirler. Geçmişte dünyamızı zehirli maddelerden bir kere arındırdılar ve
bunu yine yapabilirler. Gerekli ve mümkün olan her yerde bu minik yaratıkları
kullanarak bunu sağlamak için elimizden geleni hızla yapmak biz insanların
elindedir.
Profesör Higa bize doğru yolu gösterdi. Onun gösterdiği yolda ilerleyerek, çok
geç olmadan dünyadaki kirlenmeyi tersine çevirebilir, insanlığı kurtarabiliriz.
Elinizde tuttuğunuz bu kitap bu amaca rehberlik etmektedir."
Marie Luise Schicht N.D.
Tenerif.

Sevgili Marie'ye önsöz için teşekkür ederim. Bunu buraya koymamın amacı olaylara biraz daha geniş açıdan bakabilmekti. umarım yararlı olmuştur.

Yalovadaki sözde EM'cilerin ürünlerinin sonuçlarını düşünmek dahi istemiyorum. Bunlar kuşkusuz doğaya ve bitkilere, insanlara zarar verebilecek ürünlerdir. Etrafa zararlı mikroorganizma saçmaktan başka bir işe yaramayacaklarını düşünüyorum. Yani kirlenmiş dünyamızı biraz daha kirleteceklerdir. Ama tabii ki çok ciddi hastalıklara da neden olabilirler. Genleriyle oynayacak kadar bilgili olduklarını zannetmiyorum ama aralarına aldıkları Akademisyen de onlarla aynı kafada ise, sonuçlar korkunç olabilir tabii ki. Bundan kastım mutasyona (değişime) uğramış mikroorganizmalar ile, dönüşü olmayan büyük tahribatlara yol açabilirler. Doğada herşey milyonlarca yıl süren etkileşimler sonucu en ideal şekliyle oluşmaktadır. Bu milyonlarca yılda oluşmuş denge sonucu insanlar güzel, tadında ve sağlıklı ürünler yiyebilmektedirler. Bazı insanlar, açgözlülük uğruna, daha fazla almak ya da bazı hastalıkları hiç çıkmadan bastırabilmek ya da çıkar çıkmaz anında yok edebilmek için kimyasal ya da genleriyle oynanmış biyolojik "çözümler" kullanmaktadırlar ki, bu milyonlarca yılda oluşmuş dengenin kısa süreler içinde nasıl etkileneceğini hiç hesaba katmamaktadırlar. Doğada en ufak bir canlının bile bir görevi vardır. Ya yemdir ya da yer ve/veya doğadaki temel element döngüsüne katkıda bulunur. Çünkü her canlı doğanın vazgeçilmez bir parçasıdır. İnsan da böyledir. Ama ne yazık ki, insan sırf akıllı olduğu için, hiç hakkı olmadığı halde, bu parçaları değiştirme, yok etme hakkını kendinde görmektedir. Halbuki bu yapılabilecek en büyük akılsızlıktır. Neyse, bu işin biraz felsefi yanı. Şimdi gelelim koku sorununa: yukarda da belirttiğim gibi, organik maddenin oksidasyonu sonucu (zararlı mikroorganizmaların eşliğinde, E-koli, salmonella, clostridium, .... vb. gibi!) hidrojen sülfür, amonyak, metan gibi kötü kokular veren bileşikler oluşur. Halbuki organik maddenin fermantasyonu sonucu, anti-oksidanlar, vitaminler, doğal hormonlar, antibiyotikler, biyolojik aktif maddeler oluşur ki, bunlar canlılar için son derece faydalıdır. Bu yüzden, ben herkese bol bol turşu ve yoğurt yemelerini öneririm. Almanların Sauerkraut dediği bizim lahana turşumuz dünyada kuş gribinden sonra çok meşhur olmuş Batıdaki supermarketlerde yok satmıştır! Bu bileşikler canlıların bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara karşı korur.

Devlet prosedürleri ile ilgili sorulara ben yanıt vermek istemiyorum. Ben sadece bilimsel olarak bazı olguları açıklamak istedim. Aslında Oğuz Bey prosedürleri iyi biliyor. Bu da sorulardan belli oluyor. ancak şu kadarını söyleyebilirim: Organik gübre sertifikasını Bakanlıktan almak çok zor değil. Bildiğim kadarıyla, zararlı mikroorganizma içermemesi gerekiyor ve bunun için devlet laboratuvarında analiz yapılıyor. Bizim ürünlerimiz ise, yararlı mikroorganizma olarak yasalarda kayıtlı olan hemen hemen tüm mikroorganizmaları içermektedir. Önemli olan zararlı mikroorganizma içermemesi, belirli bir sayıda (en az 10 üzeri 7 cfu/ml!) yararli mikroorganizma içermesidır. Her türlü yararlı mikroorganizma, mikrobiyal gübre olarak tescil alabilir. Yeter ki bilimsel yayınlarla bunu ispatlayın. Ancak Türkiyede benim bildiğim kadarıyla mikrobiyal gübre lisansı almış ürün sayısı çok azdır. Bunun nedeni de, çok ince elenip sık dokunmasıdır ki böyle olması da doğrudur. Organik gübre tescili almış pek çok ürün vardır. Mevzuatı daha esnektir. Tarım Bakanlığı bu konuda doğru yapmaktadır. Aksi takdirde topraklarımız biyolojik olarak kirlenebilir ki bunun telafisi çok güçtür!
Organik gübre içindeki ağır metaller ve diğer metaller, mikroorganizmaları olumsuz etkiler. Ancak bu arada şunu da belirtmeden geçemeyeceğim: EM ile atıksular içindeki ve topraklardaki ağır metalleri de arıtabiliyoruz. Bu da EM’nin henüz bilimsel açıdan tam olarak çözemediğimiz “non-iyonik” etikisinden kaynaklanıyor (Ben son bir yıldır teorik olarak çözmek için üzerinde kafa yorduğum bit konu!) Bu konuda belki başka bir başlıkta tartışabiliriz. Nedenini tam açıklayamıyoruz ancak atıksu içindeki ağır metallerin konsantrasyonu EM ilave edilince azalıyor!

Organik gübre üretimi sırasında prosese bağlı olarak zararlı mikroorganizma bulaşabilir. Eve gidip paketi açınca içinden rahatsız edici kokular çıkacaktır. Hidrojen sülfür ya da amonyak gibi. Fermentasyon gübrelerine zararlı mikroorganizma bulaşması daha zordur. Yukarda da bahsettiğim gibi, bu ürünler anaerobik ortamda üretildiğinden zararlı mikroorganizma bulaşma olasılığı daha düşüktür ancak şu anda dünyada bol miktarda bulunan zararlı mikroorganizmalar her zaman fırsat kollamaktadır ve bu fırsatı bulduklarında (genellikle kapağını uzun süre açık bırakırsanız mesela!) bulaşırlar. Ancak fermantasyon gübreler zararlılara karşı doğaları gereği daha dayanıklıdırlar. (Örneğin, laktik asit bakteirleri son derece sterilize edicidir!) Bu yüzden süt, yoğurt ve turşu kolay kolay bozulmaz!

Topraklara organik gübrelerle gübreleme yaparken nelere dikkat etmeliyiz? Eğer topraklarda zararlı mikroorganizma sayısı yararlılardan fazla ise zararlı mikroorganizmalar bu organik maddeleri kullanabilirlermi ? Bunun sonucu neler olabilir?

Aslında toprakta zararlı ve yararlı mikroorganizmalardan çok daha fazla miktarda fırsatçı (oportunist) mikroorganizma vardır. Kabaca oranlarsak Yararlılar yaklaşık %10-15, zararlılar %10-15 ve fırsatçılar %70-75.

Organik maddeden neyi kastettiğinize bağlıdır bu. Eğer hiçbir işleme tabi tutulmamış organik maddeyi toprağa atarsanız, tabii ki zararlı mikroorganizmalar tarafından kokuşma yoluyla parçalanacağı için zararlıdır. Zaten bitkilerin faydalanabilmeleri için organik madde içindeki yararlı element ve bileşiklerin mineralleşmesi yani bitkinin bünyesine alabileceği forma ulaşması gerekir. Örneğin, azot için düşünürsek, Organik madde içindeki azot karbonla bağlıdır. Bunun mineralleşmesi gerekir. Yani amonifikasyon, nitrifikasyon olaylarının geçrekleşmesi gerekir ki nitrat oluşabilsin. Bu yüzden organik madde kompostlaştırılarak toprağa atılır ancak piyasadaki birçok kompost da doğru yapılmamaktadır. İsmini şu anda hatırlamıyorum ama İzmir yakınlarında bir kompost tesisini ziyaret ettiğimde, kompostun üzerinde beyaz beyaz küfler oluşuyor hocam bu küfleri önleyemiyoruz o yüzden satış yapmadan önce bunları yüksek sıcaklıkta yakarak yok ediyoruz demislerdi. Halbuki o beyaz küfler, S. Cerevisia idi ve bitkiler ve toprak için son derece faydalıydı. Neyse sonra düzelttiler.

Kötü kokuyla ilgili konuları yukarda anlattığım için tekrar değinmeme gerek yok.

Kullanıcılar tabii ki istedikleri her ürünü analiz ettirebilirler. Ancak burada eğer bir yanlışlık veya farklılık varsa önce üretici firma ile temasa geçerek neden farklı olduğunu ve bu değişikliğin uygulamayı ve etkisini etkileyip etkilemeyeceğini sormalıdırlar. Mikororganizmalarla yani canlılarla uğraştığınız için her üretilen parti tıpa tıp aynı olmayabilir ama çok büyük fark olduğunda zaten o parti satışa sunulmamalıdır. Firma ve müşteri karşılık anlayış içinde birbirlerinin haklarını da korumalıdırlar diye düşünüyorum. Herkes hata yapabilir önemli olan hatayı anlamak, kabul etmek ve hatadan dönmektir!

Peynire yukarda değinmiştim. Evet kokuşmuş peyniri yerseniz bağışıklık sisteminiz bunu kaldıramayacak düzeyde ise hastalanırsınız.

Evet, bitkiler de insanlar gibidir. Aslında hepimiz toprak gibiyiz demek daha doğru olur. İlginçtir. ‘Topraktan geliyoruz toprağa gideceğiz’ sözü çok doğrudur! Bakarsanız, insan vücudunda bulunan elementlerin hepsi toprakta da mevcut! Bu da bu konuda hiç kuşku bırakmıyor. Ben bitkilerin de, insanların da topraktan geldiklerine inanıyorum. Ama onlara ilahi bir elin değip değmediğini de okuyucularımız yorumlasınlar!

Saygı ve sevgilerimle teşekkür ederim. Umarım okuyucuları bir nebze aydınlatabilmişizdir.

EM'nin tüm belgelerini yakında web sitemize toplu halde koyacağız. Burada bence belgelerden çok düşüncelerimizi paylaşmalıyız diye düşünüyorum.



Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:18.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024