agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)
-   -   Bahçe Toprağı (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/3886.htm)

web_tur 01-04-2007 16:49

Bahçe Toprağı
 
3 Eklenti(ler)
merhabalar,

evin önünde küçük bir bahçe var. Yapımcı firma, peyzajıda yapma sorumluluğunu üstlenmiş ve geçen sonbahar peyzajı yapıp, sarmaşık güllleri ekmişler. Bu ilkbahar bahçenin durumu pek iç açıcı değil. 1. resimdeki halde.

Heralde gülleri tutturamadılar dedim ve yeni gül aldım dikmek için.

Fakat toprağı biraz kazınca, 10 cm lik bazı büyük taşlar ile 2-3 cm lik küçük taşlar çıkmaya başladı. Bunları temizledim.

Fakat bu arada toprağın içinde, curuf diye tabir edilen ve şap betonunda kullanılan inşaat malzemesi olduğunu düşündüğüm şeyler çıktı. (2. resim)

3. resimde ise toprağın üstünün genel görünümü var.

Acaba peyzaj yapılmış bir bahçenin toprağının bu şekilde olması normalmidir?

Konuyu iyi bilen arkadaşlar, buradaki yanlışlıklar ve olması gerekenler konusunda bilgi verebilirler mi? Yapımcı şirket ile görüşeceğim fakat konuyu çok iyi bilmediğim için yanlış birşeyler söylemek istemiyorum.

Yardımlarınızı bekliyorum.

sukranayalp 03-04-2007 11:31

Sn Webtur, siz firma ile anlaşırken , bahçenize baştan toprak getirilmesi konusunda anlaştınız mı, yoksa bu konuyu ona mı bıraktınız?
Önce bu konuya açıklık getirelim ki, birbirinize düşmeyin.

Yeni yapılacak bahçelerde inşaat işleri bittikten sonra toprak temizliği yapılır.
Toprak temizliği sırasında;
1- Gözle görülmeyen kireç, çimento, deniz kumu gibi inşaat malzemeleri varsa -ki bunlar çoğunlukla üst yüzeydedir- bunlar da yaklaşık 10 cm. derinlikte sıyırma yapılarak sahadan uzaklaştırılır.
2- Toprağın yaklaşık 25-30 cm derinliğinde kalan taş, moloz (gözle görülüp elle tutulan) ve her tür malzemeler mevcut toprağın bellenmesi sırasında toplanır, saha dışına çıkarılır.
3- Bundan sonra sahaya ne kadar toprak getirilmesi hesap edilir. Bahçeniz çukurda kalıyorsa toprak ihtiyacınız buna göre artar. En ekonomik çözümlerle yakın bir yerden katışıksız toprak getirmeniz ve buna doğal gübre eklemeniz yapılması gereken en basit uygulamadır.

Sizin bahçenizde
1-Toprak toz partiküllerden temizlenmemiş.
2-Toprak gözle görülür taş gibi parçalardan temizlenmemiş.
3-Sahaya yeni toprak getirilmemiş.

Ayrıca böyle bir sahada gül yetiştiremezsiniz. Gül;killi-ağır-bellenmiş toprağı sever. Bu ise taşlı çakıllı bir toprak.

web_tur 03-04-2007 21:08

teşekkürler
 
merhaba,

vermiş olduğunuz bilgiler için çok teşekkür ederim. Tahminimce bu bigiler yeterli olur konuşabilmem için.

saygılarımla

Selahattin Yılmaz 03-04-2007 21:23

İstanbul'da bahçe toprağının metreküpü ne kadar sn sukranayalp?


Bursa'da dolgu toprağı olarak kullanılan bahçe toprağı metreküpü 10-12 YTL, kapak gübresi ise metreküpü 50-60 YTL arası değişiyor.

sukranayalp 04-04-2007 16:44

İstanbul'da
dolgu toprak da 10-12 YTL (maliyet)
normal bahçe toprağı :funda toprağı 18-25 YTL (maliyet)
kapak harcı 40 YTL (maliyet)

sukranayalp 05-04-2007 13:34

Sn Selahattin Yılmaz ,
normal bahçe toprağı için Bursa fiyatı nedir?

biber2007 09-05-2007 09:55

Bahçe Islahı ve Düzenlemesi ?
 
3 yıl evvel yerleştiğim evimin bahçesi aşağı yukarı 50 m2 kadar.
Bu alanda 1 incir (3 metre kadar çok güzel meyve veriyor) 2 zeytin (2 Metre kadar) 2 Asma ve de 1 Erik ağacı (60 cm kadar) var.

Bahçemin yüzeyine zamanında ev sahipleri bahçe toprağı attırıp çim ekmeye çalışmışlar ama özel bir sebepten dolayı yarım kalmış dolayısı ile yüzeyin yarısı çim yarısı yabani ot ve kısmen kurak durumda ben burayı tekrar ıslah etmek istedim takdir edersiniz çimler çok uzamasada yabani otlar uzuyor ve her sene gelişerek çoğalıyorlar (daha fena haller olmadan müdahale etmek gerek).

Bahçemin bu durumunda,
1- Yüzeyini tamamen çapalayıp yeniden çimlendirmemi yoksa sadece çimin tutmadığı yabancı otların kapladığı ve kurak bölgelerde mi çalışma yapmalıyım?

2- Bahçenin bir kısmı ağaçlardan dolayı gölgeli diğer kısmı çok güneşli ayrı ayrı çim tohumları mı almalıyım?, eğer almam gerekirse bu farklılıklar sorun yaratır mı? (sulama, şekil ve kesme zamanı açısından,)

3- Kurak kesimler neredeyse taşlaşmış, yabani otlar oldukça sık köklenmesi çok zor oluyor e birini tutsam insanlara iş yaptırmak çok zor bu bakımdan pratik olarak bir şeyler önerebilir misiniz, (mesela toprağı ıslakken mi çapalamak daha kolay yoksa kuru iken mi, yabani otları köklemesem sadece toprağın üstünden kessem yeterli mi ? sanmıyorum ama!!!)

4- İlaç önerisi olmazsa sevinirim nitekim bahçeyi sadece çim alan olarak değil sebze yetiştirmede de kullanmak istiyorum dolayısı ile ilaçsız bir toprağım olsun istiyorum.

Gelibolu 27-06-2007 08:53

Bahçe Toprağı
 
Merhaba,
İstanbul'da bahçe toprağı bulabileceğim yer arıyorum. İlginizden dolayı şimdiden teşekkürler.

Saygılarımla,
İsmail Adanalı

ekip2004 15-08-2007 22:55

Topraklarımızdaki kireç durumu
 
Ülkemizde çok hata yapılan kireç ve kalsiyum problemleri konusunda bazı noktaları aydınlatmak,bilgilendirmek istiyorum. Ülke topraklarımızın Trakya ve Marmara bölgesinin dışında kireç bakımından zengin olduğunu söyleriz,yanlış olarakda kireç açısından zengin olan buralarda bitkilerin kalsiyum eksikliği duymadığı çok kimse tarafından düşünülür (kireç CaCO3).

Oysa %80 CaCO3 içeren topraklarda bile birçok bitki Ca(kalsiyum)eksikliği çektiği birçok araştırmada tespit edilmiştir. Bunun nedeni CaCO3 ün bitkinin kolay alacağı formda olmamasıdır. Bu tür CaCO3 yüksek oranda içeren topraklarımızın Ph ları yüksektir. Birçok mikroelementin alımını engellemektedir. Ayrıca bu yapıdaki Ca eksikliği çeken topraklara Ca(NO3)2 (kalsiyum nitrat)%19 Ca uyguladığımızda Ph nın çok daha yukarılara çıkacağı sanılır, bu da yanlıştır. pH istatistiki açıdan değişmemekte hatta çok cüzzi oranda aşağıya düşmektedir.

Kalsiyum nitrat kolay alınabilir olması, %15,5 azot içermesi açısından yaygın kullanılmaktadır. Ancak aşırı yağış, kumlu toprak tekstürü nedeni ile Karadeniz ve Trakya bölgelerinde Ca yıkanmıştır pH asidik formundadır, istisna olarak bu bölgelerde ve benzeri lokal alanlarda CaCO3 ucuz olması, toprak tekstürünü düzeltmesi, direkt Ph yı yükseltmesi ve asidik ortamda da bu formdan bitkilerin Ca ihtiyacını karşılaması açısından gerekli bir uygulamadır.

Ancak çok zaman bu uygulama ph nın yüksek olduğu bölgelerde Ca ihtiyacını gidermek için de önerilerek büyük bir yanlış yapılmaktadır. Bu durumda bitki bu Ca dan faydalanamadığı gibi, pH da gereğinden çok yükseltilmektedir. Bu durumlarda kalsiyum nitrat formunda gübreleri önermeliyiz, ph nın yüksek olduğu yerlerde CaSO4 (kalsiyum sülfat=jips) uygulayarak hem ph yı aşağıya çekip hem de Ca ihtiyacını giderebiliriz.

Fazla kireç potasyum alımını da ciddi oranda engellemektedir, benzer durum fosforda da yaşanmaktadır. Toprakta Ca'un değişik fosfat ve hidroksit formunda bileşikleri de yoğun bulunabilmektedir. Netice olarak ph sı yüksek topraklarda ,kolay alınabilir ,pH yükseltmeyen Ca formlarını kullanmalıyız, Karadeniz, Marmara ve bunlara benzeyen lokal kısımlarda kireç tercih edilebilir...

Halit Togay 30-09-2007 13:54

çimler
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi biber2007 (Mesaj 102821)
3 yıl evvel yerleştiğim evimin bahçesi aşağı yukarı 50 m2 kadar.
Bu alanda 1 incir (3 metre kadar çok güzel meyve veriyor) 2 zeytin (2 Metre kadar) 2 Asma ve de 1 Erik ağacı (60 cm kadar) var.

Bahçemin yüzeyine zamanında ev sahipleri bahçe toprağı attırıp çim ekmeye çalışmışlar ama özel bir sebepten dolayı yarım kalmış dolayısı ile yüzeyin yarısı çim yarısı yabani ot ve kısmen kurak durumda ben burayı tekrar ıslah etmek istedim takdir edersiniz çimler çok uzamasada yabani otlar uzuyor ve her sene gelişerek çoğalıyorlar (daha fena haller olmadan müdahale etmek gerek).

Bahçemin bu durumunda,
1- Yüzeyini tamamen çapalayıp yeniden çimlendirmemi yoksa sadece çimin tutmadığı yabancı otların kapladığı ve kurak bölgelerde mi çalışma yapmalıyım?

2- Bahçenin bir kısmı ağaçlardan dolayı gölgeli diğer kısmı çok güneşli ayrı ayrı çim tohumları mı almalıyım?, eğer almam gerekirse bu farklılıklar sorun yaratır mı? (sulama, şekil ve kesme zamanı açısından,) çimlendirmek şart mı

3- Kurak kesimler neredeyse taşlaşmış, yabani otlar oldukça sık köklenmesi çok zor oluyor e birini tutsam insanlara iş yaptırmak çok zor bu bakımdan pratik olarak bir şeyler önerebilir misiniz, (mesela toprağı ıslakken mi çapalamak daha kolay yoksa kuru iken mi, yabani otları köklemesem sadece toprağın üstünden kessem yeterli mi ? sanmıyorum ama!!!) bence öyle yapın ve sulayın . bir süre sonra kesilen otlar ortama uyum sağlar ve tabii bir çim haline dönüşebilir . çimleşmazse de sizin için bir tecrübe olur belki bu malumatı bizle de paylaşırsınız. Çatalca'da biraz fazla su çıkan yerlerde ki buralar tahıl ve ayçiçeği için elverişli değil sık biçme ile ot alınıyor buralara keleme deniyor.

4- İlaç önerisi olmazsa sevinirim nitekim bahçeyi sadece çim alan olarak değil sebze yetiştirmede de kullanmak istiyorum dolayısı ile ilaçsız bir toprağım olsun istiyorum. İlaca ben de karşıyım. size bir tavsiyem olacak" Fukuoka'nın Ekin Sapı Devrimi adlı kitabını okuyun. Kaos yayınlarında çıktı.

.....

GothiCat 10-05-2010 15:51

Arkadaşlar evimizin küçük bir bahçesi var.Bir kısmında güller & karışık çiçekler mevcut.Fakat yarısından fazla bir kısmı kupkuru.Çim ve öbekler halinde çiçekler yapmak istiyorum o kısma.Fakat çokta anlamıyorum açıkcası toprak olayından.Kimle konuştuysam toprak yok,çok az,birşey yapılmaz oraya,toprak lazım dediler.Şimdi diyorum ki bahçe toprağı getirtsek ve istediğimiz gibi ekip biçsek.Fakat bu konu da gerçekten bilgisizim.Toprak nasıl olmalı,İzmir için bahçe toprağı fiyatları nelerdir,kapıya kadar getirip mi dökecekler?Güzel bir bahçe çalışması yapmak için nasıl bir toprak istemeliyiz?Yoksa ilgili kişiler bilir ona göre mi getirirler?Çabuk yardımcı olursanız çok sevinirim.Çünkü dikilmek için sabırsızlanan iki kestane fidem var şuan saksıda :(

ahmetyasar 24-06-2015 22:21

bahçe veya orman toprağı
 
merhabalar..
istanbulda evimde balkon bahçeciliği yapıyorum hobi olarak..
parayla satın aldığım topraklar yetersiz besinsiz..
parklardan almayı denedim çok pis böcekli vs..

temiz orman veya bahçe besinli toprağını nereden bulabilirim..
yardımlarınız için teşekkürler..

Orhank 25-06-2015 07:57

Kendiniz karışım yapabilirsiniz.
Ormandan toprak almanız kanunen yasak ve bence de hoş olmaz.
Site sakinleri genelde kendileri karışım yaparlar konularda arama yaparak okuyamayacağınız kadar çok paylaşım bulabilirsiniz.
Bahçe toprağı satılıyor aslında bu işi yapan çiçekci vs size yardımcı olabilir

ahmetyasar 26-07-2015 17:29

Merhabalar..bir cok kisinin sorunu haline geldi toprak bulmak
En.ucuz torflarin.paketi 3 litresi 2 liraya satiliyor
Bayadir olan bir yeri yeni kesfettim..

Istanbul alibeykoy agac ve peyzaj fidanligi otobus termilaninin az yukarisi..
Topragin.cuvali 2.25 tl. Saka gibi bir fiyata
1 cuval ortalama 25 kg geliyor
Toprak+torf+dere mili+gubre karisimi hemde.
Koyun gubresi 10 litresi 4.5 tl
Ben 5 cuval toprak.
3 torba gubre aldim..

Bahce adina her sey mevcut

fantafinto 19-08-2015 12:08

gübreli toprak nerde satılır
 
merhaba arkadaşlar 2 yaşında limon fidanı yolladılar adanadan 50 lt saksıya dıikmek istyorum ama istanbul avrupa yakasında gübreli bahçe topragı satan yerler varmı bilemiyorum bana yardımcı olursanız sevinirim adres veya tavsiyede bulunursanız çok memnun olurum
saygıarımla

A_NOMAD 19-08-2015 15:14

http://www.agaclar.net/forum/toprak-...atis/36340.htm

http://www.agaclar.net/forum/toprak-...atis/34429.htm


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:55.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024