Isırgan otu gübresi
Belcikalilarin sikca kullandiklari isirgan otu gubresini sizinle paylasmak istedim.
Bu gubre azot bakimindan cok kuvvetli. Meyve sebze ve ciceklerde kullaniliyor ama baklagiller ve soganlara tavsiye edilmiyor. Yapilisi; Bir kilo tohumlasmamis isirgan otunu parcalayip 10 kilo yagmur suyuna bir plastik kutuya koyup sicak bir koseye kaldirin. Uzerini bez gibi bir seyle kapatin. Her gun karistirin. Zamanla cok kotu kokmaya baslar ( ne kadar cok kokarsa o kadar iyidir :dilli:) 10 gun kadar sonra hava kabarciklari cikmiyorsa gubre hazir demek. Bu karisimi bir suzgecten gecirip (tohumlarini tekrar sacmamak icin) 1 litre gubreye 10 litre su katilarak kullanilir. Verirken yapraklara degil koklerden vermeye dikkat edelim. |
Internette gezerken bir gazete haberi gordum.
Bir ziraat muhendisi vatandasimiz bu gubreyi yapip satacakmis formulunude kimseye vermiyormus. Insanlari anlamiyorum neden paymasmaktan korkuyorlar ki? Alin iste size o gubrenin tarifi. Allah in verdigi otdan bile cikar bekliyorlar. Bu arada kullananlar tecrubelerinizi ve tarifi herkezle paylasin. Burayada yazin. |
benzer formuller bu satfalarda fazlasıyla var
arayan ve meraklı insanlar neler neler yapabiliyorlar |
Faydalı bir bilgi teşekkürler.
|
Alıntı:
evet gerçekten sana katılıyorum doğru söylüyorsun ölümlü dünya herşeye ticaret olarak bakmamak lazım fakat şu noktaya da değinmek lazım. belki bu ziraat mühendisi olan kişi bu otun yapımında değişik bir formül kullanıyor olabilir. verimini katlayıcı malzemelerle karışım veya o gübreyi uzun süre saklamamızı sağlayacak farklı bir işlev yapıyor olabilir. yani üstüne emek döktüğü kafa yorduğu bir formül olabilir. bununda patentini alıp dünyaya pazarlasa gurur duyarım şahsen. bizim yukardaki formül ev yapımı ama onunkisi daha geliştirilmişidir aksi takdirde dediklerini anlıyorum katılıyorum. bak koka kolanın formülünü kimse bilmiyor korunuyor adamlar her yıl para basıyor mesela bundan ötürü. |
Caliya donusmus ve tohumlasmis isirgani 10 litrelik pet siseye doldurup uzerine koyup bir kenara kaldirdim. Tarifte ozellikle tohumlasmamis demis. Bu durumda dokeyim mi ben bunu. Ne dersiniz?
|
hocamiz cok güzel anlatmis , bence dökmeyin cünki dikat etiyseniz ,Bu karisimi bir suzgecten gecirip (tohumlarini tekrar sacmamak icin) demkki tohumun asiri bir zarari yok benim düsüncem ******.
|
Özellikle yurtdışında karakafes otuyla (Bocking 14 türü) karıştırılıpp sıvı yeşil gübre olarak kullanımı yaygın.
Son zamanlarda tekog markasıyla çıkan bitki bazı sıvı gübrenin de içeriğinde de ısırgan ekstraktı var muhtemelen. Bu şekilde gübre uygulaması yapan üyeler var mıdır ? |
Bu gübreden yaptım. Koku kısmını kesin tutturdum ama fayda kısmını henüz tecrübe edemedim. Yoğun yağışlar geçince deneyeceğim.
Merakımı gidermek için soruyorum: Kullanan var mı? Fayda gördü mü? Teşekkürler. |
takipteyim. köyümüzde çok fazla ısırgan var.
|
Kötü kokması iyiye işaret değil maalesef. Kökü koku anaerob çürükçül bakterilerin metan, hidrojen sülfür ve amonyak gazı çıkarmalarından geliyor. Bir çok patojen organizma olabileceği gibi, bitkilere toksik madde üremesine de sebep olabilirler.
Bu türden bir çay yapmak istiyorsanız ya havalandırmalı aerob İrfan çayı yapın, ya da lactobacillus aşılayarak içinde patojen olmaması garantilenmiş fermantasyon yapın. İrfan çayı yaparsanız 4 günde kullanılır hale gelir. Lactobacillus fermantasyonlu yaparsanız 3 hafta fermente olması gerekir. |
Alıntı:
|
Alıntı:
İçinde patojen organizma olan çayı seyreltseniz, yine de o patojenleri bitkilere vermiş oluyorsunuz. Leş gibi kokan bir şeyin iyi bir şey olma ihtimali yok. Burnunuza güvenin, bir çok laboratuardan daha iyidir :) Anaerob çaylarda bitkideki minerallerin suya geçmesi en az 3 hafta sürer. Bu süreyi göze alıyorsanız mutlaka lactobacillus ile fermente edilmesini tavsiye ederim. Hem içinde zararlı değil, faydalı bakteri olur hem de yapraklardaki mineraller suya geçmiş olur. İrfan çayında ise havalandırmanın etkisi ile yapraklardaki mineraller 4 günde suya geçiyor ve içinde yoğun bir aerob faydalı bakteri popülasyonu oluyor. |
Alıntı:
|
Alıntı:
Ancak tüm bunların yanında oturmuş bir sistemde İrfan çayı elbette güzel, hatta nihai bir seçenek. Ancak domatesler, salatalıklar, kabaklar çiçeklenirken taze yaprak bulamaz veya hazır gübremiz olmazsa sıkıntı çıkar bu durumda :). Hepsi belli bir düzen içerisinde ayarlanabilir elbette. Teşekkürler bilgiler için. |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
gübreyi bende yeni yapıp uygulayacağım fakat ısırganı ıslayıp 5-6 saat bekledikten sonra süzüp siprey gibi çicek yapraklarına atarsan basra yı yok ediyor
|
Alıntı:
İrfan çayı yazınızda zaten bahsetmişsiniz şimdi rastladım. |
Maksat zaten bahçenizdeki yerli otları kullanmak.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 07:58. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024