agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)
-   -   Saksıda kullandığımız torf 5-6 ay kullanılmazsa özelliğini yitirir mi? (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/27878.htm)

mithat_k 24-06-2012 08:27

Saksıda kullandığımız torf 5-6 ay kullanılmazsa özelliğini yitirir mi?
 
Herkese günaydın. Bazı kaynaklardan öğrendiğim kadarıyla torf uzun süre sulanmazsa kurursa su tutma özelliğini yitiriyormuş. Yani benim evde 2-3 litrelik 9 saksım var. Hepsinde de birşeyler yetiştiriyorum. Ben sonbahardan itibaren bu saksıdaki bitkiler kuruduktan sonra ilkbahara kadar torfları olduğu gibi bıraksam hiç sulamasam bir daha bu torflarda bitki yetiştiremeyecem anlamına mı geliyor? Eğer böyleyse her baharda eski torfları atıp yenisini mi alacağız?

Saygılarımla

mithat_k 26-06-2012 07:45

Cevaplar için teşekkürler:)

memet 26-06-2012 08:23

Kuruyunca su tutma özelliğini yitiriyor ama, biraz uğraşıp nemlendirince eski durumunu tekrar kazanıyor.
Hafif nemli olarak korumak daha iyi olabilir.

mithat_k 26-06-2012 14:32

Saolun Mehmet Bey. Bunu sormamdaki amaç sadece yaz sebzeleri yani sezonluk üreteceğim için her sezon torf israfı olmasın. Çünkü bayağı bir saksım olacak. Tekrar teşekkürler...

hakansalihoglu 30-10-2019 21:02

Tüm saksılardan döküp elle ufalayıp nemlendirip biraz güneşte suyunu emmesini sağladıktan sonra, nemli şekilde torbalara doldurun nemini koruduğu sürece özelliğini kaybetmez ama torf kullamını artık kimse önermiyor çünkü kuruduğunda beton gibi oluyor ve su çekmiyor artı tüm saksının besin değeri 1,5 ayda bitiyor denmekte. Bunun yerine 2 ölçü kaliteli bahçe toprağı 1 ölçü humus ya da compost 1 ölçü gübre öneriliyor. bende gübrede solucan gübresi öneriyorum. 4 ölçü olan karışıma steril etmek için sarı kükürt biraz tarçın biraz kahve birazda leonardit eklemek sağlıklı toprak elde etmeye yarıyor. İçine 1 ölçü kuvars kumu 1 ölçü ponza ya da 1 ölçü lav taşı eklenmeli ve ya yarım ölçü ponza yarım ölçü lav taşı eklenmeli. bu sayede hava alabilen bir yapıda toprağımız olur. lav taşı ve ponza ise fazla suyu emer sonra salar ve bitkinin gerektiği suyu vermiş olur. artı saksılarda drenaj önemlidir. lav taşı ise mineral barındırır ve çektiği suyu geri bırakırken bunu da bıraktığı söylenir. evdeki maden suyu haşlama ve bekletme sularını ise 1 ölçü yani 1 çay bardağını 5 litre suya ekleyerek verdiğimizde ise bitkilerimizi beslemiş oluruz. bu toprak 2 yıl feci verimli olur sadece yazın sebze meyve yetiştiriliyorsa 4 5 yıl verimini korur.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:24.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024