agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)
-   -   toprak ıslahı (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/27454.htm)

orhan özdemir 16-05-2012 11:04

toprak ıslahı
 
arkadaslar merhaba
4 dekar kıraz bahcesı yapmak uzere yer aldım. toprak agır killi yapıya sahip. toprak ıslahı için kaynak araştırdım ancak tarım ülkesi olan yurdumuzda konuyla ilgili tek 1 kaynak var ama onun da yazarı hocamız emeklı oldugu ıcın yenı basım yapılmıyor.bıraz arastırdıktan sonra topragın ıslahı için leonardit, klinotilolit, pomza ve yanmış çiftlik gübresi uygulayarak topragın yapısını degıstırebılecegımı ogrendım. ancak hangı maddeden ne kadar ve ne sekılde topragın ne kadar derınıne ekleyebılecegım konusunda detay bılgı edınemedım. konuyla ilgilenen bilgi ve tecrübesi olan arkadasların yardımcı olmasını diliyorum. eger benım ulasamadıgım sızın onerecegınız kaynak kıtap varsa ve bıdırırsenız cok sevınırım. şimdiden teşekkürler...

Çamtepe 16-05-2012 12:14

Şu blog yazısı işinizi görebilir:
Killi Toprağa Radikal Çözüm | Meyvelitepe - Çılgın Kalabalıktan Uzak

orhan özdemir 16-05-2012 23:24

teşekkürler ilginize

MeyveliTepe 17-05-2012 08:44

Linkteki yazımızda ağır toprağın bünyesini hafifletmek üzere bir kez yaptığımız bir operasyonu anlatmıştık. Kullandığımız oranlara dikkat edilmesini rica ederim. Klinoptilolit toprakta uygun bir şekilde dağıldığında (ki bu bir kerede olmuyor) kilin su kaybettiğinde taşlaşmasını, hava tutma ve hava geçirgenliğini kaybetmesine engel oluyor. Klinoptilolitin diğer özelliklerinden vaz geçilirse (ki onlar da çok önemli) ince dere kumu, başka yerden getirilen milli toprak da kullanılabilir.

Leonardit ise, ilk etapta içerdiği yüksek organik madde ile işe yarıyor. Toz formunda olması iyi karışmasına da bağlı olarak kil parçacıklarını biribirinden ayırıyor. İçerdiği humik ve fulvik asitlerin hızlı çözünmeyip 5-6 yıla yayılacak olması uzun süre yarayışlı, çok miktarda kullanılmış olması da ilk yıldan itibaren belli bir oranda humik ve fulvik asitin toprakta çözünmesinde bu maddelerin yeterli miktarda olmasını sağlıyor.

Ancak bunlar ilk adımlar. Devamı çok önemli. Devamı biraz zamana, en çok da 4-5 yıl boyunca toprakta yetiştirilecek kışlık ve yazlık örtü bitkilerinin sabır ve ısrarla iyi yönetilmesine bağlı. Toprağın yapısal özellikleri değişinceye kadar toprağı tillemek de biraz kaçınılmaz oluyor.

Yanmış çiftlik gübresi kullanımında bir sınır yok. Ne kadar çok, o kadar iyi. Kullanımdan önce kompostlaştırılabilmesi özellikle tavsiye edilir.

orhan özdemir 18-05-2012 13:03

cok tesekkur ederım. topraga karısımının nasıl ve ne sekilde yapılması ıle ılgılı teknık detayları ogrenmek ıcın sızınle nasıl ırtıbata gecebılrım?


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:08.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024