agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)
-   -   Tarımda Ozonlu Su Kullanımı (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/25926.htm)

Kışbahçesi 07-01-2012 16:09

Tarımda Kimyasal Yerine Ozonlu Su Kullanımı
 
Merhaba,

Önümüzdeki yıl bir mevve bahçesi yapmayı planlıyorum. Zararlılarla ve hastalıklarla mücadelede nasıl yaparım da kimyasallardan uzak dururum diye düşünürken aklıma ozonlu su kullanılabileceği geldi. İnternette araştırdım, yurt dışında uygulandığını gördüm. FDA tarafından da onaylanmış ozon kullanımı. Bu konuda bilgisi olan, uygulama yapan var mı?

Toprak ıslahında ozon gazı direkt olarak toprağa uygulanabiliyormuş, çok iyi sonuçlar da alınıyormuş. Ama benim asıl ilgilendiğim yüksek ozon konsantrasonlu suyun ilaç gibi ağaçlara ve sebzelere uygulanması.

Kişisel olarak daha detaylı bir araştırma yapıp, konsantrasyonları ve uygulama talimatlarını öğrenip uygun bir ozon cihazı satın almayı düşünüyorum. Sadece merak ettim bu yöntemi zaten uygulayan veya uygulandığını gören var mı.

Kışbahçesi 09-01-2012 14:35

Biraz daha düşününce ozon gazının pestisit yerine doğrudan kullanılabileceğine karar verdim. Bitkilerde hiçbir yan etkisi görülmemiş, gıda endüstrisinde dezenfeksiyon, pestisit ve koku gidermede yoğun bir şekilde kullanılıyor. Bunun için tam bodur ağaçlar seçmeyi ve ozon uygulamasını yaparken kullanmak üzere minik bir çadır edinmeyi düşünüyorum. Yılın ilerleyen dönemlerinde tabi. Sonuçları paylaşırım.

tua 26-01-2012 00:20

Sayın Kış Bahçesi;
Ozon bilindiği üzere en güçlü oksidasyon ajanıdır ve tüm yaşayan organik madde ile reaksiyon verir. Ozon içme suyu endüstrisi ve belediye atık sularının dezenfeksiyonu amacı ile de kullanılmaktadır.
Uygulamada dikkat edilmesi gereken noktalar
Ozon uygulamasında su, ozon enjektörü ile uygulama tankına pompalanır. Ozonun stabilitesini arttırmak için pH’nın düşürülmesi gerekir. Bu çok önemlidir. Bu nedenle ozon uygulama düzeneği, ozon uygulamasından önce pH’yı 4’e düşürmelisiniz bunun için nitrik asit ve sitrik asit kullanabilirsiniz.
Organik maddelerden ayrı olarak, humik asitler, pestisitler ve bazı mikro elementlerde ozon tarafından suda oksitlenerek düşük redoks değerine neden olurlar. Bu nedenle, etkin bir dezenfeksiyon için belli bir ozonlama süresi kullanılmalıdır.

Ticari ozon düzeneği ile yapılan bakteriyel testler 1 m3 drenaj suyunun 1 saat ve 10 gram ozon ile muamelesinin yeterli olduğunu ortaya koymuştur (Runia, 1995). Yanlız pahalı bir yöntemdir. Bu yüzden Topraksız tarımda besin solüsyonunun dezenfeksiyonun da kullanılır. Bunun yerine ısı uygulaması size daha uygun.

Kışbahçesi 17-11-2013 14:47

Çok teşekkürler bilgiler için. Ne yazık ki bahçe başka bir bahara kaldı. Ancak ısı uygulamasını araştıracağım.

Çamtepe 17-11-2013 14:58

Ozon uygulamasıyla topraktaki faydalı bakterileri de öldüreceğinizi de unutmayın.. Kaş yapayım derken göz çıkmasın?


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:47.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024