agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)
-   -   yumurta kabukları ile gübre (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/25872.htm)

yesilgiresun 30-12-2011 15:32

yumurta kabukları ile gübre
 
merhabalar.benim sormak istedigim,,acaba kirilmis yumurta kabuklarini cicek topragina katsak **** diplerine koysak ciceklere bir zarari olurmu.böyle bir seyi deneyen varmi.yardimci olursaniz sevinirim

ayhat 30-12-2011 15:51

Bende haşladığımız yumurta kabuklarını koysak aynı etkisi olur mu diye sormak istiyorum.

Turunçgil 30-12-2011 19:19

Yumurtayı haşlayıp suyunu soğuduktan sonra saksılarınıza dökerseniz.Daha iyi çiçek açan bitkilere sahip olursunuz özelliklede menekşelere.Çünkü yumurtayı haşladığınızda bir kalsiyum deposu olan kabuklarında kalsiyum mineralı suya karışmakta toprağa döktüğünüz isede toprak kalsiyum minerallerince zenginleşmektedir.Ancak her şeyin fazlası zarar,azı yarardır.birde sakın suyu sıcakken dökmeyin yoksa bitkiniz kökleri haşlanabilir :) Kabuklarınıda aynen koymanızdada bir sakınca olmaz...

gultar 30-12-2011 22:33

Yıllardır yumurta kabuklarını öğütüp çiçeklerimin toprağına serperim.Haşlama suyunu da menekşeleri sulamakta kullanırım. Ağustos ayından itibaren de Hoyaların toprağına karıştırıyorum. kısa zamanda geliştiler. Yalnız bizim suyumuz kireçli değil, Suyu kireçli olan yerlerde yumurta kabuğu fazla gelebilir. Dozunu deneyerek ayarlayabilirsiniz.

ayhat 02-01-2012 10:40

teşekkürler

Safranlı 02-01-2012 12:52

Yumurta kabugu ve bılımum mutfak artıklarını degerlendırebılırız
enzım sayfası sızı beklıyor

17mine 02-01-2012 13:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yesilgiresun (Mesaj 893467)
merhabalar.benim sormak istedigim,,acaba kirilmis yumurta kabuklarini cicek topragina katsak **** diplerine koysak ciceklere bir zarari olurmu.böyle bir seyi deneyen varmi.yardimci olursaniz sevinirim

Okuduğum bir yerde çiğ yumurtanın kabuklarının suda bekletilip bitkilere verilmesinden bahsediyordu.Ben de zaman zaman bunu uyguluyorum,bir zararı olmadı.

yesilgiresun 08-05-2012 13:57

2-3 aydir kullandigim yumurta kabuklarini atmayarak ciceklerimin saksilarina,topraga karistirdim.su farki gördüm;önceden saksi topraginda olan kücük siyah sinekler daha yaklasamaz oldular.bu yumurta kabugunun dogal kokusundan ileri geliyor olabilir.ciceklerimde bu zaman icinde önemli bir gelisme göremedim ama belki sonra faydali olur

furkan yıldız 08-05-2012 16:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yesilgiresun (Mesaj 961827)
2-3 aydir kullandigim yumurta kabuklarini atmayarak ciceklerimin saksilarina,topraga karistirdim.su farki gördüm;önceden saksi topraginda olan kücük siyah sinekler daha yaklasamaz oldular.bu yumurta kabugunun dogal kokusundan ileri geliyor olabilir.ciceklerimde bu zaman icinde önemli bir gelisme göremedim ama belki sonra faydali olur

Hemen deniyorum öyleyse :) Tohumdan yetiştirdiğim fidelerimde o kadar çok sinek var ki tam benlik :)

glarienn 07-05-2014 11:24

Konu biraz eskimiş ama bir cevap veren çıkar inşallah .
Bu yumurta kabuğu ve hatta muz kabukları (kurutup) toz haline getirdikten sonra akçaağaç içinde faydalı olurmu?

limon_sever 07-05-2014 11:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi glarienn (Mesaj 1280765)
Konu biraz eskimiş ama bir cevap veren çıkar inşallah .
Bu yumurta kabuğu ve hatta muz kabukları (kurutup) toz haline getirdikten sonra akçaağaç içinde faydalı olurmu?

Muz kabukları içerik bakımından kalitelidir ve nerdeyse bütün bitkilere faydalıdır. Yumurta kabuklarını da çok vermemek şartı ile serpebilirsiniz.

hira 08-05-2014 18:25

Ufattığım yumurta kabuklarını sardunyalarımın topraklarına karıştırmıştım. Zaman geçip toprak sıkışıp çökünce, havalandırmak amacıyla bir dal parçasıyla toprağı kabarttım. Mantar kokusuna benzeyen bir koku ve sıvılaşan (krem gibi) yumurta kabuklarıyla karşılaştım. Şu ana kadar bir faydasını görmedim, bilmem bundan sonra ne olur.

MeyveliTepe 08-05-2014 18:56

Yumurta kabuğu kalsiyum karbonattır ve suda çözünmez. Dolayısıyla da bitki kökleri tarafından kullanılamaz. Bakteriler tarafından dekompoze edilmesi gerekir ki bu da çok uzun zaman gerektirir.

Yumurta kabuklarını dövüp toz hale getirin. Tartılı olursa daha iyi, 10 gr toz haline getirilmiş yumurta kabuğunu 400 gr sirkeye koyun. Arada bir karıştırarak 2-3 gün bekletin. Kabukların büyük ölçüde eridiğini göreceksiniz. Bu karışımı 20 litre su ile seyrelterek yapraklara püskürtebilirsiniz. Topraktan sulama ile verecekseniz 50 litre suya karışacak şekilde ayarlayabilirsiniz.

Bu şekilde yumurta kabuklarındaki kalsiyum bitki tarafından hemen alınabilir şekle girmiş olur.

İsmail Karagülle 08-05-2014 20:31

Bu uygulama yapılırken , sulama suyunun ph'ı yüksek ise , sonuç ne olur acaba?

MeyveliTepe 08-05-2014 21:14

PH yüksek derken hangi mertebede?

Bitkinin normalde sulandığı su ve PH'ı her neyse yeterli olacaktır.

Ozlem A 08-05-2014 22:07

Ben toz haline getirdiğim yumurta kabuklarını limon suyunda bir gece bekletip süzerek suya karıştırmıştım, ancak derişim oranlarını yanlış yapınca likapa fidanımı kaybetmiştim.

MeyveliTepe 08-05-2014 23:51

Limon suyu ve sirke farklı asitler ihtiva ettiği için yumurta kabukları çözündüğünde oluşacak kalsiyum bileşikleri de farklıdır.

maki01 09-05-2014 16:15

Suda çözülmüyor ise yumurta haşladığımız suyu bitkilere vermenin de bir faydası yok o zaman. Doğru anlamış mıyım sevgili MeyveliTepe?

MeyveliTepe 09-05-2014 16:36

Doğrudur.

İsmail Karagülle 09-05-2014 20:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1281554)
PH yüksek derken hangi mertebede?

Bitkinin normalde sulandığı su ve PH'ı her neyse yeterli olacaktır.

Ben köyümde kullanılan suyu serada kullanıyorum .

Bu su ile çay demlendiğinde çaydanlığın içi kireç kaplanır .

Bu su ile sabun kolay köpürmez.

Ve suyumuzun ph'ı 8,4

bu ph 'ı düşürmek için , önceleri sülfürik asit kullandım .

sonrafan vaz geçtim , ve daha doğal bir yol olarak bölgede bolca bulunan çam reçinesi kullanmaya başladım .

Demek istediğim , bitki için kullanılan topraktaki ve sulama suyundaki kireç durumunu bilmeden , dışarıdan kalsiyum karbonat ilave etmek ne kadar doğrudur ? Diye sormak istedim .

MeyveliTepe 09-05-2014 23:21

Konu bitkiye kalsiyum sağlarken sulama suyundaki sudaki kalsiyum ve magnezyum iyonlarının durumu değil, yumurta kabuklarının kalsiyum bakımından topraktaki veya saksıdaki bitkilere yarayışlı hale getirilebilmesi.

Bitkinin ilave kalsiyuma ihtiyacının olup olmadığı tamamen ayrı bir bahis. Bunun için ilk yapılacak şeylerden biri topraktaki alınabilir kalsiyumun ölçülmesi olsa gerek.

limon_sever 10-05-2014 13:57

Geçen sene yaprakları tuhaflaşıp kapanma ve solma noktasına gelen sarı armut domatese haşlanmış yumurtanın suyunu vermiştim. 2-3 gün sonra düzelmişti. Şimdi de aynı sorun san marzano domates fidelerinde baş gösterdi. Bu sefer yumurta kabuklarını toz haline getirip bir güzel haşladım. Tamamını fidelerin bulunduğu yere dökecem...

http://www.agaclar.net/forum/attachm...an_marzano.jpg

Ozlem A 05-06-2014 11:53

Sayın Meyvelitepe, yumurta kabuklarını bahsettiğiniz ölçülerde 4 gün kadar elma sirkesinde beklettim, artık salladığımda çok az köpürme oluyor ve dipte tortu şeklinde kabuklar çökeldi. Hazır oldu sanırım. Yine web sitenizde de okuduğum gibi 400 gr sirke + 10 gr toz yumurta kabuğu olan bu karışımı süzdükten sonra 20 lt suya karıştıracağım ve yapraktan domateslere püskürteceğim. Size sormak istediğim hususlar var:

İlki, bu işlemi hangi sıklık ve miktarda yapmalıyım?

İkincisi de, iki tertip hazırladım, ancak birkaç saksı domatesim olduğundan karışımı kısa bir zamanda bitiremeyeceğim, hangi koşullarda saklamalıyım (ya da her sefer yeniden mi yapmalıyım?)

Şimdiden teşekkür ederim.

MeyveliTepe 05-06-2014 17:14

Dipte kalan tortunun çok az ve kabuklardaki kalsiyum karbonat dışında başka şeyler olduğunu düşünüyorum.

Bitki domates bağlamaya başladığı zaman haftada bir fısfıslayabilirsiniz. Konsantre solusyonu ağzı kapalı bir şişede, karanlık bir yerde saklayabilirsiniz.

verdoque 01-06-2016 11:01

10gram yumurta kabuğu tahmini kaç yumurtaya tekabül ediyor :) Tartma şansı olmayanlar için soruyorum.

*Duygu 10-03-2017 13:43

Yumurta kabuğu ve bitkiler
 
Merhaba arkadaşlar, yumurta kabuğunun bitkilere iyi geldiğini duymuştum. Bu tüm bitkiler için geçerli midir? Bir de yumurtayı haşlayıp kabuğunu alıcak mıyız yoksa direkt kırıp mı almamız gerekiyor? Un haline getirip ezmemiz mi gerekiyor kabukları?
Teşekkür ederim cevaplarınız için şimdiden.

okursan 10-03-2017 16:04

Daha önce denemediğim için sadece edindiğim bilgiler ışığında cevap veriyorum. Yumurta kabukları içerdiği kalsiyum için kullanılıyor. Kalsiyumun eldesi için de biriktirilen kabuklar önce 200 derece santigrat fırında pişiriliyor. Bu işlem kabuklarda hastalık yapıcı zararlıların öldürülmesi için yapılıyor. 100 derece santigratta 15 dakika yapanı da duydum. Daha sonra kabuklar havan ya da rondo yardımıyla ufalanıp toz forma getiriliyor. Bu noktada elde edilen toz için farklı kullanımlar var.
1. Uzun vadede kalsiyumlu toprak sağlanması için doğrudan toprağa karıştırılabilir.
2. Kompost hazırlıyorsanız ona dahil edebilirsiniz.
3. Kısa vadede kalsiyum eldesi için ise bir miktar beyaz sirke ile tozu karıştırırsanız da tepkimeye girerek saf kalsiyum suyu elde etmiş olursunuz. Bunu da domates gibi kalsiyum ihtiyacı olan bitkilerde doğrudan sulama suyu olarak kullanabiliyorsunuz.

Ben de yumurta biriktiriyorum şu sıralar. Hatta potasyum için muz kabuğu da biriktiriyorum. Yukarıdaki bilgileri de gerek buradan gerek youtube üzerindeki yerli yabancı kanalları izleyerek edindim. Doğruluğu noktasında deneyimlemiş tecrübeli arkadaşların onayını beklemek gerekir.

*Duygu 10-03-2017 20:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi okursan (Mesaj 1498511)
Daha önce denemediğim için sadece edindiğim bilgiler ışığında cevap veriyorum. Yumurta kabukları içerdiği kalsiyum için kullanılıyor. Kalsiyumun eldesi için de biriktirilen kabuklar önce 200 derece santigrat fırında pişiriliyor. Bu işlem kabuklarda hastalık yapıcı zararlıların öldürülmesi için yapılıyor. 100 derece santigratta 15 dakika yapanı da duydum. Daha sonra kabuklar havan ya da rondo yardımıyla ufalanıp toz forma getiriliyor. Bu noktada elde edilen toz için farklı kullanımlar var.
1. Uzun vadede kalsiyumlu toprak sağlanması için doğrudan toprağa karıştırılabilir.
2. Kompost hazırlıyorsanız ona dahil edebilirsiniz.
3. Kısa vadede kalsiyum eldesi için ise bir miktar beyaz sirke ile tozu karıştırırsanız da tepkimeye girerek saf kalsiyum suyu elde etmiş olursunuz. Bunu da domates gibi kalsiyum ihtiyacı olan bitkilerde doğrudan sulama suyu olarak kullanabiliyorsunuz.

Ben de yumurta biriktiriyorum şu sıralar. Hatta potasyum için muz kabuğu da biriktiriyorum. Yukarıdaki bilgileri de gerek buradan gerek youtube üzerindeki yerli yabancı kanalları izleyerek edindim. Doğruluğu noktasında deneyimlemiş tecrübeli arkadaşların onayını beklemek gerekir.


Muz kabuğu nasıl kullanılıyor acaba?
Açıkçası bir yıldır kaktüs bakıyorum. Yeni evliyim başka çiçek almaya korktum şimdiye kadar. Ama başka çiçekler de almayı planlıyorum. Bu yüzden şimdiden bilgi edinip bitkilere iyi bakmak istiyorum. Öldürmek istemem.
Ben bir yerde akvaryum suyu iyi gelir diye duymuştum. Bizde 100ltlik bir akvaryum var acaba kullansam sorun olur mu?
Bir de bu yumurta ve muz kabuklarını kaktüsler için de uygulayabilir miyiz, yoksa onlar diğer bitkilerden farklı mıdır? Çok şükür hiç kaktüsümü öldürmedim ama çiçek de açmadı hiç birisi belki çiçek açarlar bunlar sayesinde:)

okursan 10-03-2017 20:59

Muz kabukları kararana kadar kurutuluyor. Kupkuru çıtır çıtır olunca da havan ya da rondo ile öğütülüp toprağa uygulanıyor bildiğim kadarıyla.

metaldeniz 17-06-2018 10:32

Haşlanmış yumurta kabuğu da gübre olurmu ?
 
Merhaba. Yumurta kabuğunu fırınlayıp ezip sirke ile etkileşim yapıp gübre yapıyoruz.
Peki haşlanmış yumurtada fırınlama gerekiyor mu **** haşlamıs yumurtadan olmaz mı bilgi verebilecek var mı ?


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:50.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024