agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)
-   -   Yeşil Gübreleme Nasıl Olmalı? (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/25701.htm)

savagegarden 25-11-2011 12:06

Yeşil Gübreleme Nasıl Olmalı?
 
zeytın ağaçları arasında yeşil gübreleme yapmak istiyorum.duyduğum fiğ ve bakla idi,ancak okuduğum bazı yerlerde yapılmış çalışmalarda fiğ+bakla,fiğ+arpa ve hayvan gübresi karşılaştırılmış.hepsinin topraktaki organik maddeyı artırdığı gözlemlenmiş ancak encok artışı dekarda 8 kg fiğ ve 8 kg arpa birlikteliğinin topraktaki organık madde miktarını enyuksek oranda yukselttiği belirtiliyor.dünde halil önen ağbimiz fiğ ekmemi ama toprağı sürmememi,ustunu biçip değerlendirmemi ve fiğin tarlada kalmasını böylece yabani ot oluşumunu önleyeceğini belirtti.

Çamtepe 28-11-2011 00:13

Merhaba

Eğer İngilizce'niz varsa, ceviz için de olsa şu linkteki çalışmayı okuyabilirsiniz.

http://anrcatalog.ucdavis.edu/pdf/21627e.pdf

Bence gayet bilgilendirici.

Saygılar..

verdoque 14-03-2013 20:15

Sorular, sorular...
 
Merhabalar,

Konuyla ilgili çok az yorum yapılmış. Sayın Çamtepe'nin dokümanı da güzel bir kaynak ancak İngilizce olması hızlı incelemeye imkan vermiyor, geniş zamanda okumak gerek.

Kayseri'de bir kiraz bahçesi yapıyoruz. Fidanlarımızı geçen hafta diktik, 125 adet klasik ağaç fidanı. Doğal üretim yapmak istediğimiz için her türlü seçeneği araştırıyorum. Etraftan ısrarla kimyasal gübre vermenin şart olduğu söyleniyor ama ben bunun tersini kanıtlamak ve başarmak istiyorum. Yeşil gübre konusu da bu anlamda dikkatimi çekti.

Bu bahardan başlamak üzere bir yeşil gübreleme programıyla killi olan bahçe toprağımızı hem besin elementleri hem de organik madde bakımından zenginleştirip bu süreçte büyüyecek olan fidanlara uygun bir yetiştirme ortamı sağlamak istiyorum.

Bahçe yıllardır boş duruyor, çok eskiden buğday ekilirmiş. Bahçenin alt kısmında kaynak suyu mevcut. Drenaj yapıp yer altına bir havuz yaptık, su burada birikiyor. Yalnız yaz boyu su kalıyor mu henüz bilmiyoruz.

Açıköğretim tarım önlisans programına kayıtlıyım ve bu dönem derslerinden Tarla Bitkileri dersinin videolarını izledim. İnternetten bulabildiğim Türkçe kaynakları okudum. İlkbaharda baklagil sonbaharda da buğdaygil ekim nöbeti yapacak şekilde bir yeşil gübre programı planlıyorum. Baklagillerden yonca ve fiğ arasında kaldım. Henüz yok ama ileride kovanlarımız olacağı için arıotu da seçenekler arasında. Kış içinse çavdar soğuk iklim için uygun görünüyor.

Yoncayı yeşil gübre amaçlı ekmek mantıklı mıdır? Gördüğüm kadarıyla 22kg/da ile en yüksek azot bağlama kapasitesine sahip bitki ancak çok yıllık olması düşündürüyor. Fiğ 9kg/da ile ortalarda kalıyor ama tek yıllık olduğu için tercih edilebilir.

Topraktaki C/N dengesini tutturacak, en az çaba ile bakımı gerçekleştirilecek bir yeşil gübre ekim nöbeti önerebilecek olan var mıdır? Sadece yeşil gübre ve hayvan gübresi ile bu boyutta bir bahçede toprağın tüm ihtiyacını karşılamamız mümkün müdür? Yeşil gübreyi zamanı geldiğinde biçip toprak üstünde bırakmak mı, sürüp toprağa karıştırmak mı daha iyi olur? Toprak işlemenin zararlı olduğunu biliyorum ama alttan işleme yöntemini uygulayabiliriz belki. Fosfor için ne yapılabilir?

Kafamda sorular uçuşuyor ve bahar dönemini kaçırmadan bir an önce uygulama yapmak istiyorum. Yardımlarınızı rica ediyorum

Çamtepe 14-03-2013 22:42

Fiğ ve yulaf karışık ekmenizi öneririm. Zaten tohum fiyatlarına baktığınızda yoncanın pahalı bir yatırım olduğunu görebilirsiniz. Ancak yonca senelerce biçilir, tekrar tekrar ekim gerektirmez. Bence toprağa karıştıramamak bir dezavantaj.

Bana sorarsanız yonca, eğer toprağınız stabilse ve organik bir şekilde azot gübrelemesini yapmak istiyorsanız mantıklı.

Ama toprağınızın organik maddesini arttırmak istiyorsanız bence fiğ ve yulaf iyi bir karışım.

Tercih sizin.

verdoque 15-03-2013 19:12

Teşekkürler Sayın Çamtepe. Sizce yazın fiğ+yulaftan sonra kışın da çavdarla devam etmenin bir sakıncası olur mu?

Çamtepe 16-03-2013 19:19

Fiğ ve yulaf zaten bölgenin iklimine göre Ekim-Kasım ayı gibi ekilir, gelişen bitkiler fiğler çiçekliyken Mayıs ayında toprağa karıştırılır. O saatten sonra herhangi bir dikim yaparsanız, eğer sulama yapmazsanız bitki gelişmeyecektir.

Sadece çavdar ekmeniz de toprağa yeterince azot kazandırmayacaktır.

pria 16-03-2013 20:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Çamtepe (Mesaj 1120142)
Fiğ ve yulaf karışık ekmenizi öneririm. .

http://www.agaclar.net/forum/1119942-post1846.htm

verdoque 17-03-2013 10:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi pria (Mesaj 1121803)

Sn. Pria fotoğraflar çok güzel. Serpme yoluyla da yapabiliriz demek ki. O zaman tohum ekimi için sonbahar bekleyelim. Cevaplarınız için teşekkürler.

tiryaki 17-03-2013 11:32

Herkese selamlar, ben organik madde oranı az olan tarlama yonca ekeceğim ama sürüp toprağa karıştırmak yerine biçim üzerinde bırakmayı düşünüyorum.
Hatta toprağı hiçbir şekilde sürmemeyi düşünüyorum bundan sonra.

Sonbaharda yonca biçiminden evvel üzerine yulaf atmayı düşünüyorum. arazi eğimli ve erozyonu önlemem şart. ayrıca organik madde oranı da düşük.
düşünceleriniz alabilir miyim?

pria 17-03-2013 11:32

Toprak işleme yapmadan fiğ ekerken, tohumları humik asitle bularsanız çimlenme oranını büyük ölçüde arttırırsınız..Ben öyle yaptım..
Tabi, tohumları saçtıktan sonra, birde peşpeşe yağmurların olması, çimlenme şansını arttıran ikinci bir etmen..
İlk yıl çıkacak fiğlerin yayacağı tohumlar ikinci yıl çok daha fazla fiğ çıkmasını sağlayacaktır..
Tohumlar oluştuktan sonra diskaro yaptırırsınız..

Bu fiğlerin, köklerinde böylesine güzel azot nodülleri oluşturması benim çok hoşuma gitti..Seneye biraz daha tohum alıp saçacağım..Bir de kendi yayacakları tohumlar çıktı mı, tam bir fiğ tarlası olur kanaatindeyim..

Ha, ayrıca bu yıl, havanın azotunu çok güzel bağlayan acıbakla da (lipinus) ektim 1000 kök kadar..
İnşallah bahar yağmurları sık sık yağar da onlarda gürbüz olarak yetişip büyürler..

Lonicera 12-11-2013 14:59

Bugün küçücük bahçemde tüm toprağı bir güzel belleyip, bakla,arpa-fiğ ekimini bitirdim(çavdar bulamayınca arpayı kullandım)ama ben de bittim. Nasipse tümünü yeşil gübreleme için kullanacağım. Bir kaç yıldır bu işlemi tekrarlıyorum, sonuçlarından da çok memnunum.

pria 18-04-2014 11:34

5 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi savagegarden (Mesaj 882507)
... fiğ ekmemi ama toprağı sürmememi,ustunu biçip değerlendirmemi ve fiğin tarlada kalmasını böylece yabani ot oluşumunu önleyeceğini belirtti.

Ben üç yıldan beri zeytinliğimde toprağı sürme işini bıraktım..
Her yıl fiğ,yonca, tirfil tohumu saçıyorum toprağa..Acı bakla ekiyorum..
Baharda biçiyorum..

Köyden yeni döndüm..Otları motorlu tırpanımla biçerken fidanların aralarında kalan fiğ kümelerini bıraktım..

Bu yıl ağustos sonunda bir miktar fiğ, yonca, tirfil tohumu saçmıştım..Hem yerli hem de macar fiği karışımıydı..Bunlar ilk yağmurlarda filizlendikleri için çok erken geliştiler..
Kasım ayında saçtığım fiğler ise hala çok küçükler ve çiçeklenmemişler..

Fidanlık toprağım çok kumsal ve fakir olduğu için yazın şiddetli sıcak günlerinde toprağın aşırı ısınmasını önlüyor yaptığım malçlama..
Ayrıca toprağın organik yapısı değişiyor ve doğal yolla gübreleniyor..
Bu işlemi yapmaya başladığımdan beri topraktaki bedava çiftçi olan solucanların sayısı çok arttı..

Zeytinlerin diplerine saçtığım fiğleri biçmiyorum..

pria 18-04-2014 11:40

2 Eklenti(ler)
Acı baklaları genelde, kümeler halinde toprağın çok fakir olduğu alanlara ve yağmur sularını fidan diplerine toplamağa yarayan kanal kenarlarına ekiyorum..

pria 18-04-2014 11:44

3 Eklenti(ler)
3 çeşit fiğ ekili fidanlığımda..biçim yaparken fidanlara uzak olanlarını bırakıyorum tohum vermeleri için..

civleko 10-05-2014 00:49

yeşil gübre
 
yeşil gübre olarak papatya kullanılır mı ? kullanılırsa nasıl kullanmak gerekiyor?

juglandales 07-02-2015 17:16

Herkse selam,
Ceviz bahçemi büyütmek amacıyla bitişik tarlayı (20 dönüm) satın aldım. Tarla şu anda buğday ekili. Önümde iki seçenek var.
Birincisi; cevizleri ekim ayında ekeceğim için buğday hasatını temmuzda yapabilir, buradan gelecek parayla hayvan gübresi alıp tüm tarlayı gübreleyebilirim.
İkincisi; eğer buğday yeşil gübre olarak fayda sağlıyorsa (bilmiyorum) mayıs ayında sürerek karıştırabilirim.
Önerilerinizi bekliyorum...

MeyveliTepe 07-02-2015 18:02

Buğdayın olgunlaşmasını bekleyip biçin, samanı tarlada bırakın, buğdayı satıp hayvan gübresi alın, onu da tarlaya yayıp sürün. Böylece ikisi birden olmuş olur :)

juglandales 07-02-2015 23:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1354273)
Buğdayın olgunlaşmasını bekleyip biçin, samanı tarlada bırakın, buğdayı satıp hayvan gübresi alın, onu da tarlaya yayıp sürün. Böylece ikisi birden olmuş olur :)

Yeşil gübreleme deyince sanki otlar yeşilken toprağa karıştırılacakmış gibi bir anlam çıkardım. Samanı topağa karıştımak organik madde miktarını arttırır mı.?

MeyveliTepe 08-02-2015 00:15

Evet organik maddeyi arttırır. Yanısıra buğday köklerinin bitki biyokütlesinde depoladığı mineraller de samanın dekompoze olmasıyla toprağa geçer.

İsmail Kuzucu 08-02-2015 00:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1354273)
Buğdayın olgunlaşmasını bekleyip biçin, samanı tarlada bırakın, buğdayı satıp hayvan gübresi alın, onu da tarlaya yayıp sürün. Böylece ikisi birden olmuş olur :)

Bu sene 2-3 çiftçinin tarlasında bu olay dikkatimi çekti. Çeltikler biçildikten sonra toprak tava gelince pulluk ile sürüyorlar. Saplar ve kalan tohumlar toprakla karışıyor. Yazın tavalar hazırlanırken tohumlar çıkmaya başladığı için birde onlar toprakla karışıyor. Kibrit çakıp yakmaktan daha kârlı.

Sanırım bilinçli üretimde ilerle kaydediyoruz. :)

MeyveliTepe 08-02-2015 01:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi juglandales (Mesaj 1354366)
Yeşil gübreleme deyince sanki otlar yeşilken toprağa karıştırılacakmış gibi bir anlam çıkardım. Samanı topağa karıştımak organik madde miktarını arttırır mı.?

Yeşil gübre kavramının iki farklı boyutu var. En çok bilineni, havadan azot fikse eden bitkilerin (baklagiller - bakla, fiğ, yonca vs.) ekilip, %25 civarında çiçekteyken sürülüp toprağa karıştırılması. Böylelikle bu bitkilerin havadan aldığı azotu kök nodüllerinde biriktirmesinden yararlanarak biriktirilmiş azotun maksimum olduğu anda sürülerek toprağa karıştırılması.

Diğer metod daha az biliniyor. Bu da daha çok buğdaygiller (yulaf, arpa, buğday vs.) ile yapılan. Buğdaygiller havadan azot fikse etmezler ama derin kök yapıları vardır. Kökleri toprak yapısını iyileştirir, derinden aldıkları mineralleri biyo-kütlelerinde depolarlar. Bu bitkileri toprağa karıştırmanın en uygun zamanı biyokütlenin maksimum olduğu zamandır.

Seneye sonbaharda tarlanıza yulaf (kışın çok soğuk geçtiği yerlerde arpa) ile kışa dayanıklı fiği karışık ekip ilkbaharda sürüp toprağa karıştırmanız durumunda en yüksek faydayı sağlarsınız. Fidanlarınızı dikseniz bile sıra aralarında bunu uygulamanız çok faydalı olacaktır.

juglandales 08-02-2015 01:36

Artık seneye kısmetse dediğinizi uygularız. Teşekkür ederim MeyveliTepe...

Mine Pakkaner 22-02-2015 21:41

Yeşil Gübreleme.
 
YEŞİL GÜBRELEME

Gelişmesini tamamlamış bitkilerin sürülerek toprağa karıştırılmasına yeşil gübreleme, bu amaçla kullanılan bitkilere yeşil gübre bitkileri denilmekte; yeşil gübre bitkisi olarak en çok yonca, fiğ, bakla ekilmektedir.

Yeşil Gübre;
  • Toprağa organik madde ve azot sağlamakta,
  • Toprağın fiziksel ve kimyasal yapılarının düzelmesine yardımcı olmakta,
  • Toprakta humus birikimi sağlamakta,
  • Mikrobiyal faaliyetleri artırarak toprağın biyolojik özelliklerinin düzelmesine yardımcı olmakta,
  • Organik maddenin ayrışmasını ve humusun parçalanmasını hızlandırmakta,
  • Topraktaki hava ve su sirkülasyonunu düzenlemekte,
  • Besin maddelerini toprağın üst katmanlarına taşımakta,
  • Toprağa granüler yapı kazandırmakta,
  • Toprağın çabuk tava gelmesini ve uzun süre tavda kalmasını sağlamakta,
  • Meyilli arazilerde erozyonu önlemekte,
  • Bitkilerin köklerinin daha iyi gelişmesini ve dondan zarar görmesini engellemekte,
  • Toprağın yüzeyini örterek infiltrasyonu arttırmaktadır.

Yeşil gübrelemede başlıca amaç toprağı organik madde ve azotça zenginleştirmek olduğuna göre, yetiştirilecek yeşil gübre bitkisinin her şeyden önce mümkün olduğu kadar kuvvetli bir şekilde gelişmesi ve yine mümkün olduğu kadar fazla vejetatif kısımlar meydana getirmesi istenmektedir. Bu da toprağa daha fazla bitki organlarının karıştırılmasına olanak vermesi yanında yüksek su kapsamı nedeniyle toprakta bitkinin çürümesinin daha kısa sürede tamamlamasına da olanak vermektedir. Burada en önemli nokta bitkinin C:N oranıdır. C:N oranı büyük bitkilerin toprakla çürümeleri için daha uzun zamana gereksinim vardır.

Yağışı az olan yörelerde yeşil gübrelemenin yapılması çok daha fazla dikkat gerektirmektedir. Toprakta sınırlı düzeyde bulunan su yeşil gübre bitkisi tarafından da kullanılacağı için asıl bitkinin su güçlüğü çekmesi olasıdır. Öte yandan toprakta suyun az bulunması nedeniyle yeşil gübre bitkisinin çürümesi de bir sorun olmaktadır. O nedenle kurak yörelerde yeşil gübrelemenin faydasına göre zararı kimi durumlarda daha fazla olabilmektedir.

Yeşil Gübrelemenin Toprağın Organik Madde Kapsamı Üzerine Etkileri

Yeşil gübre, toprakta gerekli organik maddeyi sağlamak amacıyla yetiştirilen bitkilerin gelişmelerinin belli bir devresinde henüz yeşil halde iken sürülerek, toprak altına getirilmesidir. Genellikle sonbaharda ekilmek suretiyle çiçeklenme döneminde toprağa karıştırılmalıdır.

Yeşil gübreleme amacıyla farklı bitkiler kullanılmakla birlikte baklagil türü bitkiler genellikle baklagil olmayan bitkilere nazaran tercih edilmekte ve en iyi yeşil gübre bitkileri olarak kabul edilmektedirler.

Yeşil gübreleme ile toprağın organik madde kapsamı artması sağlanabilmektedir. Amaca uygun olarak yapılan bir yeşil gübreleme, özellikle organik madde ve azot kapsamları düşük olan, dolayısıyla fiziksel özellikleri iyi olmayan topraklar için fayda sağlamaktadır. Yeşil gübre ayrıca verimlilikleri yüksek olan ve iyi fiziksel özelliklere sahip bulunan topraklarda da, organik madde seviyesinin devamlı olarak muhafazasının sağlanması bakımından yine fayda sağlamaktadır. Öte yandan, yeşil gübre ile toprakta yaratılacak organik madde ve azot miktarı sabit olmayıp, çeşitli etkenlere göre değişmektedir ve söz konusu etkenler bitki çeşidi, bitkiyi toprak altına getirme zamanı ve getirildiği derinlik, toprak bünyesi, toprağın rutubet kapsamı olarak sayılabilmektedir.

Yeşil Gübrelemenin Toprağın Azot Kapsamı Üzerine Etkileri

Baklagil bitkilerinin yeşil gübre bitkisi olarak diğer bitkilere tercih edilmelerinin başlıca nedeni toprağa yalnızca organik madde kazandırmakla kalmayıp, aynı zamanda toprağın azot miktarını, havanın azotunu bünyelerine alarak arttırmaksıdır. Böylece toprağı azotça zenginleştirmekte olup, derin kökleriyle toprağın alt tabakalarında bulunan bitki besin maddelerini alarak toprak altına getirildikleri zaman yetiştirilen bitkinin bu besin maddelerinden faydalanmalarını da sağlamaktadırlar.

İyi havalanan tınlı kumlu bir toprakta yeşil gübre ile sağlanacak N miktarı 4.0 kg ile 11.5 kg arasına değişmekte, bazı araştırıcılara göre normal bir yeşil gübreleme ile ortalama olarak dekara 10 kg civarında N kazandırıldığı ifade edilmektedir.

Yeşil Gübrelemenin Biyokimyasal Etkileri

Yeşil gübreleme ile toprağa organik materyalin verilmesi, toprak mikroorganizmalarına gıda kaynağı sağlanması nedeniyle topraktaki mikroorganizma faaliyetleri üzerine olumlu etkiler yapmakta ve toprakta bazı olumlu değişikliklerin ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

Yeşil Gübrelemenin Bitki Besin Maddelerinin Yarayışlılığı Üzerine Etkileri

Yeşil gübreleme için yetiştirilen bitkiler toprağın derinliklerinden aldıkları bitki besin maddeleri ile toprağın üst kısımlarının zengin hale gelmesine yardım etmektedir.

Yeşil Gübrenin Toprağa Etkileri

Özellikle derin köklü yeşil gübre bitkileri toprağın fiziksel özelliklerini düzelterek toprağın granüler bir yapı kazanmasını, çabuk tava gelmesini ve tavını da uzun süre muhafaza etmesini sağlamaktadır. Bu bakımdan yeşil gübrenin özellikle ağır ve işlenmesi güç olan topraklar için ayrı bir önemi bulunmakta olup, yeşil gübre hafif toprakların fiziksel özelliklerini de iyileştirmektedir.

Derin köklü olan yeşil gübre bitkileri toprak içerisinde çok sayıda kanallar meydana getirmekte ve bu kanallar vasıtasıyla topraktaki havanın daha kolay sirkülasyonunun ve suyun hareketliliğinin artmasına neden olmaktadırlar. Yeşil gübreleme ile toprağın organik madde kapsamı da arttırılmaktadır.

Amaca uygun olarak yapılan yeşil gübre uygulaması özellikle organik madde ve azot kapsamları düşük ve fiziksel özellikleri yetersiz topraklar için yararlı olmakta, ayrıca verimlilikleri yüksek ve fiziksel özellikleri de yeterli bulunan topraklarda da organik madde seviyesinin devamlı olarak korunması bakımından olumlu etki yapmaktadır.

Derin kökleriyle toprağın alt tabakalarında bulunan bitki besin maddelerini de bünyelerine aldıklarından toprak altına getirildikleri zaman yetiştirilen kültür bitkilerinin ihtiyaçları olan besin maddelerinden faydalanmalarını da sağlamaktadırlar.

Yazarlar:
Fulya KUŞTUTAN
Özen MERKEN

Kaynak : APELASYON

Adalet Yağcı 08-08-2015 14:10

Yeşil gübreler hakkında.

bahcedenn 17-10-2015 14:23

Paylaşılan bilgilere göre sebze yetiştiriciliği yapılacak bahçeye yeşil gübreleme sağlaması amacı ile en faydalı bitki olarak fiğ gözüküyor. Bitkinin %25'inin çiçeklenmesi sürülüp toprağa karıştırılabilmesi için yettiğine göre Sn. Pria'nın paylaşmış olduğu 18 Nisan tarihli resimler de bu tarihten itibaren bahçenin fide ekimi için hazır hale gelebilmesi için bana vakit kaldığını gösteriyor.

Yanıldığım bir nokta var mı acaba?

kerkenez 22-02-2016 09:06

Üstüne basılabilen, azot bağlayıcı ve çiçekleri yararlı böcekleri besleyecek olan bir örtü bitkisi arıyorum. Üçgül, yonca ya da başka bir şey. Ne tavsiye edersiniz? Mümkünse çok yayılıcı olmasın zira sebze yataklarının arasındaki yollara dikmeyi düşünüyorum. Hem otları baskılasın hem de yararlı böcekleri beslesin.

tarku 22-03-2016 19:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Çamtepe (Mesaj 1120142)
Fiğ ve yulaf karışık ekmenizi öneririm. Zaten tohum fiyatlarına baktığınızda yoncanın pahalı bir yatırım olduğunu görebilirsiniz. Ancak yonca senelerce biçilir, tekrar tekrar ekim gerektirmez. Bence toprağa karıştıramamak bir dezavantaj.

Bana sorarsanız yonca, eğer toprağınız stabilse ve organik bir şekilde azot gübrelemesini yapmak istiyorsanız mantıklı.

Ama toprağınızın organik maddesini arttırmak istiyorsanız bence fiğ ve yulaf iyi bir karışım.

Tercih sizin.

Toprağa karıştırılmayan bir ürün nasıl yeşil gübre oluyor? kafam karıştı. Gerekli gübrelemeyi kökleri vasıtasıyla mı yapıyor?

verdoque 23-03-2016 09:16

Yonca ve diğer baklagiller köklerindeki bakteriler sayesinde havadan toprağa azot bağlıyor. Tohuma dönmesine izin vermediğiniz sürece köklerde depolanan azot toprakta kalıyor.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tarku (Mesaj 1448902)
Toprağa karıştırılmayan bir ürün nasıl yeşil gübre oluyor? kafam karıştı. Gerekli gübrelemeyi kökleri vasıtasıyla mı yapıyor?


kerkenez 24-03-2016 09:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tarku (Mesaj 1448902)
Toprağa karıştırılmayan bir ürün nasıl yeşil gübre oluyor? kafam karıştı. Gerekli gübrelemeyi kökleri vasıtasıyla mı yapıyor?

Kökler dışında kesip toprağın üzerine bıraktığınız bitki parçalarını zaman içinde mikro organizmalar tüketip toprağa karışmalarını sağlıyor.

tarku 24-03-2016 14:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kerkenez (Mesaj 1449204)
Kökler dışında kesip toprağın üzerine bıraktığınız bitki parçalarını zaman içinde mikro organizmalar tüketip toprağa karışmalarını sağlıyor.

Yoncayı ektik, çiçeklenmeden biçtik ve toprak üzerinde bıraktık. Peki toprak üzerinde bıraktığımız yonca, malç gibi işlev görerek, yoncanın tekrar yeşermesini engellemez mi? Yonca ekili bahçelerde, ilaçlama vs. işler için traktör kullanılırsa, yoncaya zararı olmaz mı?
Yoncanın derin kök sistemi sayesinde, toprağın altındaki kirs(bizim burada böyle söyleniyor. Bilimsel adını bilmiyorum) tabakasını yok ettiği söyleniyor, aslı var mıdır?


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:00.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024