agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)
-   -   Kaolin, Özellikleri, Faydaları ve Kullanımı (Parçacık Film Teknolojisi) (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/24481.htm)

MeyveliTepe 06-05-2012 22:54

3 Eklenti(ler)
04.01.15 Parçacık Film Teknolojisi – Uygulama 2



Eklenti 292033

Uygulama yaptığımız fidanlardan yaklaşık yüz tanesi çoğu asya armudu olmak üzere armut çeşitleriydi. Ayrıca 50 adet erik, elma, şeftali, vb. den oluşan muhtelif meyve fidanı ve 7-8 kadar da asmaya uygulama yaptık.

Eklenti 292035

Uygulamadan sonra.

Eklenti 292034

100 litrelik suspansiyonun sonunda kalanıyla da bu büyücek ceviz ağacına kaplama yaptık.

Bir kaç hafta sonra zeytin tomurcukları çiçek açmadan 4-5 gün önceye denk getirip zeytinlere bu yılın ilk uygulamasını yapacağız. Uygulama yaptığımız bu fidanları izleyeceğiz. Taze sürgünleri korumaya almak üzere bir ay içinde bir uygulama daha yapmak düşünülebilir.

Kaolin uygulaması yapmak olabildiğince bir amaca hizmet etmelidir.Yapılacak hazırlıklar da bu amaca uygun yürütülmeli. Uygulamanın şekli, kullanılacak aletler, suspansiyonun oranı, yapısı, diğer aktif katkılar, vb. söz konusu uygulamaya göre karar verilmesi gereken değişkenlerdir.

MeyveliTepe 13-10-2012 09:20

04.01.16 Parçacık Film Teknolojisi – Hasat Sorunlarından Kaçınmak

Bu sayfada hasat sonrası meyve üzerindeki beyaz kalıntı sebebiyle pazarlama sorunlarından kaçınmak için dikkat edilmesi gerekenler anlatılmakta, üretim hacmi yeterli olup pazar öncesi boylama temizleme tesis imkanı olanların yararlanabileceği linkler verilmektedir.

MeyveliTepe 13-10-2012 09:29

04.01.20 Parçacık Film Teknolojisi – Piyasada Bulunabilir Malzemeler

M97 hidrofilik kaolin formülasyonuna uygun, bu güne kadar numunesi ve analiz raporları elime geçen, kullanılabilirlik deneyi yapma fırsatı bulduğum ve ambalajların içinden çıkacak malzemenin hep aynı efsafta ve önceden bildirilen özelliklerine uyumlu olacağından emin olduğum malzemelerin bazı temel fiziksel özellikleriyle birlikte yayını.

Aynı şartları taşıyan olası başka ürünler için söz konusu yayın gerektiğinde güncellenir.

chelik26 06-04-2019 23:37

Sn Meyvelitepe,
Değerli bilgileriniz muazzam, ayrıca her soruya verdiğiniz akademik cvplar ise alçak gönüllüğünüzün ne kadar deep olduğunu gösteriyor.
Belki açıklamışsınızdır ancak okudukça bir süre sonra insan artık ne okuduğunu aklında tutabiliyor nede muhakeme edebiliyor(kendi adıma).
O yüzden sormak istediğim, Kaokil ile Yayıcı ve Yapıştırıcı ve bordo bulamacını birlikte kullanabilirmiyiz, kullanabilirisek hangisinden ne miktarda, **** daha genel anlamda bu tür uygulamaları kimi kimlerle kullanabiliriz?
Teşekkürler şimdiden.

MeyveliTepe 07-04-2019 00:23

Kaolin ile bordo bulamacının birlikte kullanılmasının bir mahzuru yok (herhangi bir reaksiyona girmezler) ama, bordo bulamacı genellikle kışın, ağaçların uyku döneminde, vegetatif gelişmenin olmadığı zaman kullanılır. Kaolin ise tam tersi. Kaolinin kullanıldığı dönemde aynı zamanda bakırlı bir içerik de kullanılma ihtiyacı varsa düşük bakırlı (ancak hayli etkili) sıvı ürünlerden kullanmak daha doğru olabilir.

chelik26 07-04-2019 00:50

Çok teşekkür ederim gecenin bu saatinde cvpladığınız için.

chelik26 16-04-2019 11:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 958519)
04.01.14 Parçacık Film Teknolojisi – Uygulama

Bu yüzden bağlayıcılığı daha yüksek olan akışkan kontrollü suspansiyon hazırlayacağız.

Sanırım bu herhangi bir madde değil, hazırladığımız malzeminin tümüne verilen ad?

Akışkan kontrollü suspansiyon için püskürtme deliği 0,8 mm olan pulverizatör tabancasını seçiyoruz.


Bu uygulamada iki aktif maddemiz var. Soldaki organik sertifikalı, kükürt içerikli bir fungusit, bu dönem muhtelif patojen fungus sporlarının taze sürgün ve yaprakları enfekte etme olasılığı yüksek. Sağdaki ise lime-sülfür (kireç-kükürt). İkisinden de %0,5 oranında kullanacağız.


Bu 2 maddeyi nasıl bulabiliriz? Agro basf Türkiye ne kadar laşka ve sorumsuz umursamaz bir firma. 2 gündür arıyorum kimseyi bulamıyorum.


©Meyvelitepe

Teşekkürler

MeyveliTepe 18-04-2019 02:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi chelik26 (Mesaj 1565916)
Teşekkürler


Sanırım bu herhangi bir madde değil, hazırladığımız malzeminin tümüne verilen ad?


Biz bunun için özel bir malzeme kullanıyoruz ancak piyasada perakende olarak bulunamadığı için şunu kullanın gibi bir tavsiyemiz olamıyor. Reçine esaslı bir yapıştırıcı kullanabilirsiniz.


Resimdeki ürün yerine sıvı kükürt kullanabilirsiniz. Böyle bir ürün kullanmak da şart değil, ihtiyaca göre değişen bir durum.

estikey 19-04-2019 02:07

Sayın
Alıntı:

MeyveliTepe
Blogtaki yazılarınızdan biraz geç kalmış olduğumu düşünsemde kapalı Armut bahçemde uygulamak için 3 çuval 75 kg kaolin (kaokil) aldım. Şuan ağaçlar çiçekte, çiçek dökümünden hemen sonra ilk uygulamayı yapacam.

Temel amacım psilla mücadelesinde önemli fayda sağlamaktır. Bu uygulama bahçemin geleceği için çok önemli. Bahçemde tam bodur 1000 civarı Santa Maria ve 1500 adet te Deveci armutu bulunmakta. Ne bir karleke nede ateş yanıklığı var ancak bu psilla canımdan bezdirdi. Sırf bundan sebep onca emek masraf heba olup gidecek.

Uygulama yönteminizi çok dikkatlice okudum ve ona göre yapacam. Ancak yine de birkaç sorum olacak müsaadenizle;

-Turbo atomizer kullanıyorum ve püskürtmeyi genelde 1 veya 1,2 mm delikli plaket memeler kullanarak yapıyorum. Ancak turbolarda şiddetli rüzgarla püskürtülen ilaç savrulduğu için iyi tutunma ve kaplama için hangi mm lik plaket meme kullanmamı önerirsiniz.

-Şuanda bile ergin psilla gördüm, kaolin ile birlikte insektisit kullanmayı düşünüyorum. Bunu da suyu tamamladıktan sonra mı eklemeliyim?

-Bu dönemde yapraklar çok taze, kaolinin akıp ziyan olmadan ideal kaplamayı yapabilmesi için önereceğiniz bir akışkan kontrol sağlayıcı madde olur mu? Ya da daha pratik olarak yayıcı/yapıştırıcı (non-iyonik, organosiklon, çam reçineli..vs) mı kullanmalıyım?

-Santa maria'lar Ağustos ilk haftası, Deveciler ise ekim ilk haftası gibi hasat ediliyor. Bi aksilik olmazsa 20-25 ton hasat etmeyi planlıyorum. Ne bende nede bu bölgede bu miktarda mahsülü yıkama tesisi ve imkanı maalesef yok. Hasattan iki ay öncesinde son uygulamayı yapıp bıraksam acaba mahsül üstünde kalıntı bırakır mı?

-Ayrıca dikkat etmemi istediğiniz önereceğiniz birşey olur mu?

Şimdiden teşekkürler...

MeyveliTepe 19-04-2019 02:23

Psilla mücadelesinde ilk kaolin kullanımı için biraz geç kalmışsınız, bu konudaki araştırmalara göre daha erken kullanım öneriliyor ki popülasyon baştan geriletilsin.



Atomizerler pulvarizatörlere çok daha yüksek basınçlı olduğu için meme çapı konusunda bir öneride bulunamayacağım. Solusyonu sis gibi atan meme hangisiyse onu kullanın.



Reçine esaslı bir yapıştırıcı işinizi görür. Benim kullandığım uzun dayanımlı malzeme piyasada perakende bulunmuyor maalesef.



Hasattan önce iki ay kadar boşluk bırakırsanız meyve yüzeylerinde beyaz kalıntı kalacağını sanmam.

sernur 01-05-2019 14:14

Sayın ,Meyvelitepe Psilla mücadelesine ne zaman başlamak gerekir kaç doz uygulanmalıdır?

MeyveliTepe 01-05-2019 14:39

Bu mesajda var.

zafertopcu 08-04-2020 12:36

Sayın Meyvelitepe paylaşımınız için öncelikle teşekkür ederim.

Benim sormak istediğim sizce yeni oluşturulan badem ağırlıklı olmak üzere çeşitli meyve fidanları olan bahçemde kaolin kili uygulamasının yararı olur mu fidanların gelişimi açısından şu an için bahçemde herhangi bir damlama sulama sistemi bulunmayıp tanker aracılığı ile sulamaya çalışıyorum ?

Eğer faydalı olacağını düşünüyorsanız ne tür bir uygulama yapabiliriz ?

MeyveliTepe 08-04-2020 16:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zafertopcu (Mesaj 1585117)
Sayın Meyvelitepe paylaşımınız için öncelikle teşekkür ederim.

Benim sormak istediğim sizce yeni oluşturulan badem ağırlıklı olmak üzere çeşitli meyve fidanları olan bahçemde kaolin kili uygulamasının yararı olur mu fidanların gelişimi açısından şu an için bahçemde herhangi bir damlama sulama sistemi bulunmayıp tanker aracılığı ile sulamaya çalışıyorum ?

Eğer faydalı olacağını düşünüyorsanız ne tür bir uygulama yapabiliriz ?

Badem fidanları ve ağaçları hakim olduğum türler değil. Bu yüzden dünyada ne yapılıyormuş bakmak daha doğru olur.

Ancak, dünyada yapılan araştırmalaın tümü, Particle Film Technology adı verilen ve kaolinin tarımda kullanımı hakkındaki uzun soluklu araştırma sonucu, birden fazla faydası olmasının yanısıra ağaçlara uzun veya kısa vadeli olumsuz etkisinin olmaması için belirlenen özelliklerdeki malzeme kullanılarak yapılmıştır.

Yani anılan faydaların, adı bir şekilde kaolin olan her şeyle elde edilebileceğini düşünmemeliyiz. Burada bahsi geçen kaolin, belli spesifik özelliklere sahip işlenmiş malzemedir. Topraktan çıktığı haliyle hiç bir işlem görmeden öğütülüp torbaya doldurulan malzeme için geçerli değildir.

Bu şekildeki işlenmiş kaolinin bitki yapraklarına kaplama olacak şekilde uygulanması sonucunda, PAR ışınımlarını daha az yansıtırken UV ve IR ışınımlarını daha çok yansıtması sayesinde, ışınım sebebiyle gerçekleşen yüzey sıcaklığını 6 dereceye kadar azalttığı, UV sebebiyle olan güneş yanıklarını azalttığı biliniyor. Bu esnada, ışınım altındaki tek bir yaprağın yaptığı fotosentez azalmakta olmasına rağmen, fotosentez süresini uzatması ve yansıtma sebebiyle ağaç tacının iç tarafında kalan yaprakların da fotosentez yapabilmesini sağladığı için toplam fotosenteze negatif etkisinin olmadığı, hatta kısmen de olsa arttırabildiği bilimsel kanıtlara göre biliniyor.

Badem özelinde de yapılmış araştırmalar var.

Kaolin Clay May be Useful in Increasing Chill Accumulation
Counting Chill Better

Bu iki makale, kışları ılık geçen bölgelerde kaolin uygulamasının fıstık ve badem ağaçlarının soğuklama gereksinimlerinin sağlanmasında, dallar ve gövdenin ışınım sebebiyle ısınmasını engelleyerek soğuklama süresinin sağlanmasına yardımcı olduğunu belirtmişler.

Kaolin and potassium soap with thyme essential oil to control Monosteira unicostata and other phytophagous arthropods of almond trees in organic orchards

Bu araştırmada, kaolin uygulamasının badem kaplanı (Monosteira unicostata) denilen zararlının azaltılmasını sağladığı belirtiliyor.

Physiological Effects of Kaolin Applications in Well-irrigated and Water-stressed Walnut and Almond Trees

Bu araştırmada su stresi çeken ve çekmeyen ağaçlarda kaolin kaplamasının etkileri araştırılmış. Sonucunda kaolin kaplamasının su ihtiyacını azaltmadığı ortaya çıkmış.


Size tavsiyem şu olur; Haziran ortasında uygun bir yapıştırıcı ile fidanlarınızın güney ve batı yönlerinden, işlenmiş, speklere uygun kaolin kaplaması yapın. Gerekiyorsa Temmuz ortasında tekrarlayın. Işınım sebebiyle yaprak yüzey sıcaklığını düşürecek, UV ışınımlarıyla güneş yanıklıkları azaltacaktır.

zafertopcu 09-04-2020 14:03

Sayın Meyvelitepe detaylı cevabınız için çok teşekkür ederim.

Dediğiniz gibi sadece adı kaolin olan bir üründen ziyade, bloğunuzda daha detaylı incelemesini yaptığınız spesifik özelliklere sahip işlenmiş ürünlerden birini tercih edeceğim.

Fidanlarım güneye bakan bir yamaçta olduğundan tüm gün ışık alıyorlar. Yanlış hatırlamıyorsam reçine bazlı doğal yapıştırıcı tavsiyeleriniz arasındaydı bu tarz ürün ile güney ve batıya bakan taraflarını %2,5-3 arasında bir kaolin oranı kullanarak tavsiyenize uyacağım.

Çok sağolun.


Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1585137)
Badem fidanları ve ağaçları hakim olduğum türler değil. Bu yüzden dünyada ne yapılıyormuş bakmak daha doğru olur.

Ancak, dünyada yapılan araştırmalaın tümü, Particle Film Technology adı verilen ve kaolinin tarımda kullanımı hakkındaki uzun soluklu araştırma sonucu, birden fazla faydası olmasının yanısıra ağaçlara uzun veya kısa vadeli olumsuz etkisinin olmaması için belirlenen özelliklerdeki malzeme kullanılarak yapılmıştır.

Yani anılan faydaların, adı bir şekilde kaolin olan her şeyle elde edilebileceğini düşünmemeliyiz. Burada bahsi geçen kaolin, belli spesifik özelliklere sahip işlenmiş malzemedir. Topraktan çıktığı haliyle hiç bir işlem görmeden öğütülüp torbaya doldurulan malzeme için geçerli değildir.

Bu şekildeki işlenmiş kaolinin bitki yapraklarına kaplama olacak şekilde uygulanması sonucunda, PAR ışınımlarını daha az yansıtırken UV ve IR ışınımlarını daha çok yansıtması sayesinde, ışınım sebebiyle gerçekleşen yüzey sıcaklığını 6 dereceye kadar azalttığı, UV sebebiyle olan güneş yanıklarını azalttığı biliniyor. Bu esnada, ışınım altındaki tek bir yaprağın yaptığı fotosentez azalmakta olmasına rağmen, fotosentez süresini uzatması ve yansıtma sebebiyle ağaç tacının iç tarafında kalan yaprakların da fotosentez yapabilmesini sağladığı için toplam fotosenteze negatif etkisinin olmadığı, hatta kısmen de olsa arttırabildiği bilimsel kanıtlara göre biliniyor.

Badem özelinde de yapılmış araştırmalar var.

Kaolin Clay May be Useful in Increasing Chill Accumulation
Counting Chill Better

Bu iki makale, kışları ılık geçen bölgelerde kaolin uygulamasının fıstık ve badem ağaçlarının soğuklama gereksinimlerinin sağlanmasında, dallar ve gövdenin ışınım sebebiyle ısınmasını engelleyerek soğuklama süresinin sağlanmasına yardımcı olduğunu belirtmişler.

Kaolin and potassium soap with thyme essential oil to control Monosteira unicostata and other phytophagous arthropods of almond trees in organic orchards

Bu araştırmada, kaolin uygulamasının badem kaplanı (Monosteira unicostata) denilen zararlının azaltılmasını sağladığı belirtiliyor.

Physiological Effects of Kaolin Applications in Well-irrigated and Water-stressed Walnut and Almond Trees

Bu araştırmada su stresi çeken ve çekmeyen ağaçlarda kaolin kaplamasının etkileri araştırılmış. Sonucunda kaolin kaplamasının su ihtiyacını azaltmadığı ortaya çıkmış.


Size tavsiyem şu olur; Haziran ortasında uygun bir yapıştırıcı ile fidanlarınızın güney ve batı yönlerinden, işlenmiş, speklere uygun kaolin kaplaması yapın. Gerekiyorsa Temmuz ortasında tekrarlayın. Işınım sebebiyle yaprak yüzey sıcaklığını düşürecek, UV ışınımlarıyla güneş yanıklıkları azaltacaktır.


Elma Roseglow 12-10-2022 17:21

Bu detaylı çalışma için size ne kadar teşekkür etsek azdır. Sakarya'da Elma karalekesi için araştırmalarım sonucu buraya kadar geldim. İyiki de gelmişim daha öğrenecek çok şey var gibi geliyor. Daha önce görüştüğüm bir kaolin kili satan firmanın speklere uymayan üretim yaptığını buradan öğrendim. Hata yapmamak için çok araştırıp doğrusunu bulduktan sonra uygulama yapmak istiyorum. İkinci görüştüğüm kaolin kili satan firma Ege Ekin Organik firmasının Ormix Plus ürünü. Bu ürün hakkında hiç yorum görmedim. Daha önce inceleme şansınız oldu mu? Bir fikriniz var mı?

MeyveliTepe 12-10-2022 18:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Elma Roseglow (Mesaj 1617740)
Bu detaylı çalışma için size ne kadar teşekkür etsek azdır. Sakarya'da Elma karalekesi için araştırmalarım sonucu buraya kadar geldim. İyiki de gelmişim daha öğrenecek çok şey var gibi geliyor. Daha önce görüştüğüm bir kaolin kili satan firmanın dolandırıcı olduğunu speklere uymayan üretim yaptığını buradan öğrendim. Hata yapmamak için çok araştırıp doğrusunu bulduktan sonra uygulama yaomak istiyorum. İkinci görüştüğüm kaolin kili satan firma Ege Ekin Organik firmasının Ormix Plus ürünü. Bu ürün hakkında hiç yorum görmedim. Daha önce inceleme şansınız oldu mu? Bir fikriniz var mı?

Bahsettiğiniz malzeme de speklere uygun değil. Bu malzeme kalsine edilmemiş. Ortalama partikül büyüklüğü de belirsiz.

Bu başlıktaki yazıları yazalı çok oldu.

Üzerine özellikle malzeme hakkında çok daha detaylısı da var.

https://blog.meyvelitepe.org/2021/02...rular-malzeme/

Fotosentez ile ilgili yazı
https://blog.meyvelitepe.org/2021/02...ar-fotosentez/

Kaolinin Meyve Sineklerinde kullanımı ile ilgili yazı
https://blog.meyvelitepe.org/2021/06...yve-sinekleri/

Bilimsel Speklere uygun olarak Kullanılabilir Malzemeler hala üç tane
blog.meyvelitepe.org/2011/12/02/04-01-20-parcacik-film-teknolojisi-piyasada-bulunabilir-malzemeler/

Elma Roseglow 13-10-2022 19:28

Okuyan herkesin yararlanması amacıyla Elmada kaolin kullanımı ile ilgili bilgi ve tecrübelerinizi bizimle paylaşır mısınız? benim aklıma gelenler;
Elmada en sık görülen hastalık karaleke ve zararlı elma iç kurdu ile mücadele için,
1- hangi dönemlerde kaç defa kullanılabileceği
2- uygulama dozajları
3- fungusit veya insektisit ile birlikte kullanımları(karıştırarak kullanım ya da önce kaolin sonra diğer ilaçlar gibi)
4- karışımlarda ilaç miktarını normale göre azaltmak mı yoksa aynı tutup uygulama aralığını uzatmak mı
5- bordo bulamacı yerine ikame durumu.

MeyveliTepe 13-10-2022 22:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Elma Roseglow (Mesaj 1617762)
Okuyan herkesin yararlanması amacıyla Elmada kaolin kullanımı ile ilgili bilgi ve tecrübelerinizi bizimle paylaşır mısınız? benim aklıma gelenler;
Elmada en sık görülen hastalık karaleke ve zararlı elma iç kurdu ile mücadele için,
1- hangi dönemlerde kaç defa kullanılabileceği
2- uygulama dozajları
3- fungusit veya insektisit ile birlikte kullanımları(karıştırarak kullanım ya da önce kaolin sonra diğer ilaçlar gibi)
4- karışımlarda ilaç miktarını normale göre azaltmak mı yoksa aynı tutup uygulama aralığını uzatmak mı
5- bordo bulamacı yerine ikame durumu.

Efficacy of Kaolin-Based Particle Films to Control Apple Diseases (M.Glenn, G.Puterka)

Alternative organic fungicides for apple scab management and their non-target effects

devrann 14-07-2023 12:47

Merhaba Sn meyvelitepe
Babam narda özellikle güneş yanıklığı için kaolin kullanmak istiyor ancak hem maliyet açısından hemde etkinlik açısından %2,5 oranda 10 gün sonra ikinci uygulamayı önerdim. Sizce bu uygulamanın güvenilirliği nasıl olur yoksa tek uygulama % 5 daha mı etkili olur güneş yanıklığı için ?
Benim önerdiğim ürün kaokil-hd diye bir ürün ancak kendisi araştırıp linkini paylaşacağım ürünü almak istiyor.Ürün bilinirliği el değiştirmemişse eğer iyi bir firmanın ürünü ancak ürün silisyum ağırlıklı bir ürüne benziyor .Açıklamasında kaolin tabanlı bir ürün olduğu yazıyor ama mikronize edilmiş kaolinden üretilmesi dışında kalsine olması veya parlaklık saflık gibi herhangi bir bilgi yok.Sizce bu ürün kullanılabilir mi?Babam özellikle bir marka istiyor ancak surround veya sunguard gibi ürünlere ulaşmak veya uygun fiyata ulaşmak çok zor.
https://www.budbiological.au/products/go-drip/

devrann 30-08-2023 12:11

Merhaba S.n Meyvelitepe
Nasılsınız
http://www.agaclar.net/forum/958518-post29.htm
Burada yaptığınız deney inanılmaz,bütün bloğunuzu okumama rağmen bunu atlamış olmalıyım.Burda akışkan kontrollü için kullanacağımız etil alkol oranı ne olmalı?Birde sormak istediğim kış kullanımı ile ilgili bloğunuzdaki makalenizde yapılan deneyde kullanılan kaolin herhangi bir yayıcı yapıştırıcı ile kullanılmamış sanırım veya bu durum belirtilmemiş olsada resimden anlaşıldığı kadarıyla bembeyaz ve çok iyi kaplanmış görünüyor.Kış uygulaması için kaolin miktarı normal kullanımdan biraz fazla mı olmalı ve bu kaplama için ek bir madde gerekir mi ?

MeyveliTepe 30-08-2023 17:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi devrann (Mesaj 1621361)
Merhaba Sn meyvelitepe
Babam narda özellikle güneş yanıklığı için kaolin kullanmak istiyor ancak hem maliyet açısından hemde etkinlik açısından %2,5 oranda 10 gün sonra ikinci uygulamayı önerdim. Sizce bu uygulamanın güvenilirliği nasıl olur yoksa tek uygulama % 5 daha mı etkili olur güneş yanıklığı için ?
Benim önerdiğim ürün kaokil-hd diye bir ürün ancak kendisi araştırıp linkini paylaşacağım ürünü almak istiyor.Ürün bilinirliği el değiştirmemişse eğer iyi bir firmanın ürünü ancak ürün silisyum ağırlıklı bir ürüne benziyor .Açıklamasında kaolin tabanlı bir ürün olduğu yazıyor ama mikronize edilmiş kaolinden üretilmesi dışında kalsine olması veya parlaklık saflık gibi herhangi bir bilgi yok.Sizce bu ürün kullanılabilir mi?Babam özellikle bir marka istiyor ancak surround veya sunguard gibi ürünlere ulaşmak veya uygun fiyata ulaşmak çok zor.
https://www.budbiological.au/products/go-drip/

Linkini verdiğiniz ürün Avustralyada görünüyor. Ürün sayfasına baktım ama mineral özellikleri, safsızlık durumu, işleme ve kalitesi bakımından hiçbir şey söylemiyor. %0,9 çözünebilir bor içeriyormuş. !00 litre suya 5 kg konduğunda yapraklara 450 ppm bor verilmesi gibi bir durum oluşur. Toksidite töleransı çok düşük olan bir mikro element için hayli yüksek bir miktar. Babanız Avustralyada yaşıyor ise, orjinal ürün olan Surround kullanması çok daha garantili olur.

Kaolin kullanmaktaki tek amaç güneş yanıklarını azaltmak ise uygulamayı sadece güneşin sert vurduğu yönden yapabilir. Malzemeden ciddi tasarruf olur.

Kaolin konusu ciddi bir karambol haline geldi. "Kaolin" esasen, içinde kaolinit minerali de bulunan kayaçlara verilen isim. Doğada saf kaolinit bulunmaz. Yatakların oluşum şekline göre safa çok yakın sedimentasyon yatakları da var ama dünyada çok az yerde mevcut. Çoğunlukla, quartz (kum), feldspar, alunit gibi başka mineraller ile karışık olarak bulunur. Bu sebeple kullanım amacına göre işlenmesi gerekir.

Bu yüzden, piyasada tonu 50 dolara da, 1000 dolara da "kaolin" var. Saflaştıkça ve işleme seviyesi arttıkça fiyatı da artıyor.

Partikül Film Teknolojisi adı verilen ve bitkilere kaolin kaplaması yaparak bitkilere zarar vermeden muhtelif faydalar sağlayan yöntemde kullanılan malzeme, saflaştırılmış (rafine), kalsine edilerek optik özellikleri geliştirilmiş ve ortalama tanecik boyutu 1 mikrona indirilmiş malzemedir.

Malzemenin 1100 derecede kalsine edilmiş olması, taneciklerinin tabak şekilli 2 boyutlu yapıdan, amorf 3 boyutlu şekle dönüşmesini, renginin tam beyaz ve çok daha parlak olmasını sağlar. Bu optik özellikler, PAR ışınımlarını az yansıtıp, UV ve IR'yi daha çok yansıtılmasının, yansıtılan PAR ışınımlarının da bir kısmının ağaç tacının iç kısmına yansıtılmasını sağlar. Bu durum yapılan kaplamanın fotosentez bakımından bitkiye zararlı olmamasının tek yoludur. Aksi durumda bitki mutlaka fotosentez bakımından zarar görür. Buna rağmen çok kuzey ve çok güney enlemlerde fotosentezin azalması engellenemez.

Bütün bu sebeplerle, bilimin her yönden araştırarak tesbit ettiği malzeme speklerinden şaşmamak gerek. İç piyasada Surround ve Sunguard (artık getirmiyorlarmış) ürünlerine fiyat sebebiyle erişmek kolay değil, ancak Kaokil çok küçük sapmalarla bu standartları sağlıyor. Piyasada ayrıca rafine edilmiş, partikül büyüklüğü uygun ama kalsine edilmemiş ürünler de görüyorum. Fiyatları da kalsine ürünün neredeyse iki katı (niyeyse). Açıkçası bu gibi ürünleri ne ağaçlarıma ne de sebzelerime atmam, olduğu gibi kalsın daha iyi. Bitkiye kaplama yapmak bitki yaşamı için zaten büyük bir müdahale. Bunun da uluorta, olumsuz etki etmesi muhtemel malzemelerle yapmak büyük risk, ben yapmam :)

Bu konuda iki yıl önce başka yazılar hazırlamıştım.

Kaolin Hakkında Sıkça Sorulan Sorular – malzeme 10/02/2021
Kaolin Hakkında Sıkça Sorulan Sorular – Fotosentez 26/02/2021
Kaolin Hakkında Sıkça Sorulan Sorular – Meyve Sinekleri 10/06/2021

Göz atmanızda fayda var. Yüzlerce bilimsel referans da verdim. Tamamını bulmak istediğiniz bilimsel makale olur ise haber verin, gönderirim.

MeyveliTepe 30-08-2023 17:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi devrann (Mesaj 1621607)
Merhaba S.n Meyvelitepe
Nasılsınız
http://www.agaclar.net/forum/958518-post29.htm
Burada yaptığınız deney inanılmaz,bütün bloğunuzu okumama rağmen bunu atlamış olmalıyım.Burda akışkan kontrollü için kullanacağımız etil alkol oranı ne olmalı?Birde sormak istediğim kış kullanımı ile ilgili bloğunuzdaki makalenizde yapılan deneyde kullanılan kaolin herhangi bir yayıcı yapıştırıcı ile kullanılmamış sanırım veya bu durum belirtilmemiş olsada resimden anlaşıldığı kadarıyla bembeyaz ve çok iyi kaplanmış görünüyor.Kış uygulaması için kaolin miktarı normal kullanımdan biraz fazla mı olmalı ve bu kaplama için ek bir madde gerekir mi ?

Bu malzemenin ne olduğunu hiçbir yerde açık açık yazmadım sadece bir tür selülöz olduğun yazdım birkaç yerde (etil alkol ile hiç ilgisi yok).

Bu teknolojiyi yaratan ekibin lideri olan M.Glenn ile, emekli olmasından önce epey bir yazışmıştım. Onun verdiği bir ipucundan yararlandım. Partiküllerin yapraklar ve meyveleri üzerindeki bağlayıcılığını defalarca kez artıran bir malzeme. Uygun dozun tesbiti için bir yaz boyunca onlarca deneme yaptığımı hatırlıyorum.Bu malzemenin kullanımı da koşullara bağlı. Bağlayıcılık çok yüksek olduğu için meyvelerin gelişme zamanının hayli uzun, ya da dış kabuğu zaten atılan meyveler için daha uygun. Fakat çoğu yıl, zamanı dikkatle seçilmek koşuluyla sadece tek bir uygulama ile sonuca ulaşabiliyorum.

Kaolinin kış uygulaması konusunda dikkatli olmak gerek. Tek faydası, ilkbahar ayaz sabahlarında, bitki yüzeyleri henüz donma sıcaklığının altındayken güneşe aldanan bekçi hücrelerinin stoma'ları açıp fotosentezi başlatması ve başlayan özsu devr-i daiminde özsuyun donup hücreleri patlamasını engellemesi. Başka bir faydası yok.

Buna karşın, sonbahar ve ilkbahar PAR ışımınlarının çok güçlü olmadığı ama yaprak dökmeyen bitkilerin en çok fotosentez yaptığı dönemler. Bu dönemde ağaca yapılan bir kaplama bitkinin fotosentezini çok ciddi olumsuz etkileyecektir.

Gece donlarında (satıcıların palavraları haricinde) hiç bir faydası yok. Gece donları, soğuk hava akımının kondaktif-temas (conductive) etkisiyle olur. Bitki yüzeyinin ıslanmamasını sağlayan hidrofobik (ıslanmaz) kaolin kaplamasıyla bu tür donma etkisinin önemli ölçüde azaltıldığı belirlenmişse de, halihazırda piyasada satılan, Surround dahil kaolinlerin tümü hidrofilik (ıslanır) olduğundan gece donlarına etkisi tam tersi olur. Zira hidrofilik kaolin, tam tersine gecenin nemini de üstüne çekerek yaprakları ıslaklığını arttırır.

Bu konuda yaptığım bir deneyin fotoğraflarını bu yazıya koymuştum. Keşke videolarını çekseydim. Hiç bir şey kaplanmamış bir yüzey, kendi özellikleriyle suyun yüzeye yayılmasını belli ölçülerde engellerken, hidrofilik kaolin kaplanmış yüzeyde suyun yayılması gözle takip edilemeyecek kadar hızlı. Yapraklar üzerindeki böyle bir kaplama gecenin soğuk hava akımlarında ve soğuk çukurlarında temas yoluyla yapraklara yayılmış nemi hızla dondurarak ağacın dondan etkilenmesini arttırır.

devrann 31-08-2023 00:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1621611)
Bu malzemenin ne olduğunu hiçbir yerde açık açık yazmadım sadece bir tür selülöz olduğun yazdım birkaç yerde (etil alkol ile hiç ilgisi yok).

Bu teknolojiyi yaratan ekibin lideri olan M.Glenn ile, emekli olmasından önce epey bir yazışmıştım. Onun verdiği bir ipucundan yararlandım. Partiküllerin yapraklar ve meyveleri üzerindeki bağlayıcılığını defalarca kez artıran bir malzeme. Uygun dozun tesbiti için bir yaz boyunca onlarca deneme yaptığımı hatırlıyorum.Bu malzemenin kullanımı da koşullara bağlı. Bağlayıcılık çok yüksek olduğu için meyvelerin gelişme zamanının hayli uzun, ya da dış kabuğu zaten atılan meyveler için daha uygun. Fakat çoğu yıl, zamanı dikkatle seçilmek koşuluyla sadece tek bir uygulama ile sonuca ulaşabiliyorum.

Kaolinin kış uygulaması konusunda dikkatli olmak gerek. Tek faydası, ilkbahar ayaz sabahlarında, bitki yüzeyleri henüz donma sıcaklığının altındayken güneşe aldanan bekçi hücrelerinin stoma'ları açıp fotosentezi başlatması ve başlayan özsu devr-i daiminde özsuyun donup hücreleri patlamasını engellemesi. Başka bir faydası yok.

Buna karşın, sonbahar ve ilkbahar PAR ışımınlarının çok güçlü olmadığı ama yaprak dökmeyen bitkilerin en çok fotosentez yaptığı dönemler. Bu dönemde ağaca yapılan bir kaplama bitkinin fotosentezini çok ciddi olumsuz etkileyecektir.

Gece donlarında (satıcıların palavraları haricinde) hiç bir faydası yok. Gece donları, soğuk hava akımının kondaktif-temas (conductive) etkisiyle olur. Bitki yüzeyinin ıslanmamasını sağlayan hidrofobik (ıslanmaz) kaolin kaplamasıyla bu tür donma etkisinin önemli ölçüde azaltıldığı belirlenmişse de, halihazırda piyasada satılan, Surround dahil kaolinlerin tümü hidrofilik (ıslanır) olduğundan gece donlarına etkisi tam tersi olur. Zira hidrofilik kaolin, tam tersine gecenin nemini de üstüne çekerek yaprakları ıslaklığını arttırır.

Bu konuda yaptığım bir deneyin fotoğraflarını bu yazıya koymuştum. Keşke videolarını çekseydim. Hiç bir şey kaplanmamış bir yüzey, kendi özellikleriyle suyun yüzeye yayılmasını belli ölçülerde engellerken, hidrofilik kaolin kaplanmış yüzeyde suyun yayılması gözle takip edilemeyecek kadar hızlı. Yapraklar üzerindeki böyle bir kaplama gecenin soğuk hava akımlarında ve soğuk çukurlarında temas yoluyla yapraklara yayılmış nemi hızla dondurarak ağacın dondan etkilenmesini arttırır.

Verdiğiniz değerli bilgiler için çok teşekkür ederim gerçekten teknik anlamda bu işlere kafa yoran merak eden araştıran insan sayısı çok az.Her türlü övgüyü hak ediyorsunuz.
Benimse bloğunuza tekrar yolumun düşmesinin sebebi ;Antalya koşullarında lambhass avokado çeşitini sera ve açık arazide denemeyi düşünüyorum ve bunu ultra sık dikim olmasada normalde Türkiye şartlarına göre oldukça sık sayılan bir seviyede yapmak istiyorum.Sera üzerinde gölge tozu (bir çeşit kaolin olmalı beyaz ve yağmur yağsa bile bir kaç seferde çıkmıyor) kullanacağım için yazın güneşin zararlı ışınlarından etkilenmeyecek kışın ise dışarda don olayı görülse bile serada herhangi problem yaşamayacak diye düşünüyorum çünkü lambhass çeşiti -2,8 dereceye kadar dayandığı bazı makalelerde görülüyor.Dışarda da bu seviyelere çok nadiren düşüyordur eskisine göre çok soğuk havalar geçmiyor artık.
Ancak işler dışarda değişiyor bazen 40 yılda da olsa kar bile yağabiliyor.İlk yıllarda bitkiyi içine alacak şekilde dört köşe şekilde kazıklar dikilerek etrafı koyu tülle çevrilerek dış etkenlerden korunuyor ancak ben bu tül içinde geçen süreyi minimum seviyede tutmak istiyorum çünkü bitki bu sürede yabancıların tabiriyle ayaklı gelişiyor.Bitki güneş almadığı için anaç kısmı özellikle çok hızlı büyüyor.Bir bakıyorsunuz anaç bitkinin boyunu yarılamış.Bu yüzden kışın böyle bir kaplama işe yarar diye yazınız ilgimi çekmişti ancak açıklamanızdan sonra gece donlarında bir işe yaramadığını öğrendim.
Aslında benim için daha önemli olan avokado fidanlarını yaz döneminde 45 C dereceleri geçen çok yüksek sıcaktan koruyacak çok iyi ve uzun süre kaplama yapacak sizin deneyini yaptığınız gibi bir madde.Kışı tülle örtülü bir şekilde atlatabiliriz sanırım ancak yazın bu şekilde devam etmeyeceğim.Avokadoların dikimini ise eylül ekim gibi yapmayı düşünüyorum ki bahara doğru ekimlerde kökler tam olarak gelişemediği için ve bir anda sıcak havaya geçiş yapacağı için sıcak havadan daha çok etkileneceğini düşünmem.Avokado diğer bazı meyve ağaçlarının aksine belki böyle meyveler başka vardır şu anda aklıma gelmedi gövdeside yaprakları gibi yeşil ve güneş ışınlarına çok hassas.Gövdeyide avokado ile çok uzun süre çalışmış bazı hocalar beyaz akrilik boya ile boyamayı öneriyorlar.Böyle bir kaplamayı kaolinle gövde kısmına uygulamak daha kolay gibi geldi bir anda :)
Bu madde ile ilgili bloğunuzdaki yazıyı daha dikkatli okuduktan sonra ve sanırım verdiğiniz bir ipucundan yararlanarak bir tahminde bulunmak istiyorum.Tahminimi size gönderiyorum.
Tekrar teşekkürler

MeyveliTepe 31-08-2023 01:48

Kaç ağaç söz konusu bilmiyorum. Çok fazla değil ise size gönderebilirim. 100 litre suya 50gr kullanılıyor. Gövde kaplaması için doz 100 litrede 100gr'a çıkabilir. Çok ağaç olacak ise 25kg'lık ambalaj almanız gerekecek. Kilosu 7-8 euro civarında olduğu için ilk alımı pahalıya geliyor. Ben denemesini yapabilmek için ihtiyacımın çok üstünde olmasına rağmen 25kg'lık ambalaj satın almıştım. Ancak kaolini mutlaka rafine ve kalsine malzeme olarak kullanın.

İlgilendiğim 7500 fidanlık bir zeytinlikte, kemirgenlerin gövde kabuğunu kemirmelerini önlemek için bu malzemeyi daha yüksek dozda, thiram ve capsaicin katkısıyla gövdelerin kök boğazlarından 30 santime kadar bölümlerine fırça ile sürerek uyguladık, çok işe yaradı. Malzeme yüksek bağlayıcılığı ile thiram ve capsaicin'in kış boyunca gövde üzerinde kalarak tadına bakanın bir daha yaklaşmamasını sağladı.

Not: Bu arada kaolin veya herhangi bir kaplamanın optik özellikleri çerçevesinde sadece IR ışınımlarıyla oluşan yüzey sıcaklıklarını yansıtma yoluyla 6-7 dereceye kadar azaltabildiğini söylemeliyim. Yine, sıcak hava akımlarının kondaktif etkisine hiçbir faydası olmaz. Aklınızda olsun.

devrann 31-08-2023 13:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1621613)
Kaç ağaç söz konusu bilmiyorum. Çok fazla değil ise size gönderebilirim. 100 litre suya 50gr kullanılıyor. Gövde kaplaması için doz 100 litrede 100gr'a çıkabilir. Çok ağaç olacak ise 25kg'lık ambalaj almanız gerekecek. Kilosu 7-8 euro civarında olduğu için ilk alımı pahalıya geliyor. Ben denemesini yapabilmek için ihtiyacımın çok üstünde olmasına rağmen 25kg'lık ambalaj satın almıştım. Ancak kaolini mutlaka rafine ve kalsine malzeme olarak kullanın.

İlgilendiğim 7500 fidanlık bir zeytinlikte, kemirgenlerin gövde kabuğunu kemirmelerini önlemek için bu malzemeyi daha yüksek dozda, thiram ve capsaicin katkısıyla gövdelerin kök boğazlarından 30 santime kadar bölümlerine fırça ile sürerek uyguladık, çok işe yaradı. Malzeme yüksek bağlayıcılığı ile thiram ve capsaicin'in kış boyunca gövde üzerinde kalarak tadına bakanın bir daha yaklaşmamasını sağladı.

Not: Bu arada kaolin veya herhangi bir kaplamanın optik özellikleri çerçevesinde sadece IR ışınımlarıyla oluşan yüzey sıcaklıklarını yansıtma yoluyla 6-7 dereceye kadar azaltabildiğini söylemeliyim. Yine, sıcak hava akımlarının kondaktif etkisine hiçbir faydası olmaz. Aklınızda olsun.

Merhaba
Yardımlarınız için çok teşekkür ederim biraz yaklaşmışım :)
Benim kaplama yapacağım alan 1200 m2 ve takriben 200 avokado olacak en fazla.1 kg'lık ambalaj şimdilik işimi görecektir söylediğiniz dozlar için.
Orjinal formül kaolin fiyatına baktım da bir fırsatçılık söz konusu sanırım.
Yüzey sıcaklıkları kaç dereceye çıkıyor bilmiyorum ancak açıktaki herhangi bir koruma olmayan avokadoların özellikle taze sürgünlerinin tamamı aynı gün yandı .Termometreler temmuz ve ağustos ayı arasında 45 dereceleri gördü.6-7 derecelik bir azaltma güvenli olur diye düşünüyorum.

MeyveliTepe 31-08-2023 17:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi devrann (Mesaj 1621616)
Merhaba
Yardımlarınız için çok teşekkür ederim biraz yaklaşmışım :)
Benim kaplama yapacağım alan 1200 m2 ve takriben 200 avokado olacak en fazla.1 kg'lık ambalaj şimdilik işimi görecektir söylediğiniz dozlar için.
Orjinal formül kaolin fiyatına baktım da bir fırsatçılık söz konusu sanırım.
Yüzey sıcaklıkları kaç dereceye çıkıyor bilmiyorum ancak açıktaki herhangi bir koruma olmayan avokadoların özellikle taze sürgünlerinin tamamı aynı gün yandı .Termometreler temmuz ve ağustos ayı arasında 45 dereceleri gördü.6-7 derecelik bir azaltma güvenli olur diye düşünüyorum.

Bu miktar malzemeyi size gönderebilirim.

Bu malzemenin yarım saatlik ön hazırlığı var. Kullanılacak miktarın bir kova suda yarım saatlik kesintisiz karıştırma ile tamamen çözündürülmesi gerekiyor. Karıştırmanın hızlı olması gerekmiyor ama sürekli karıştırma şart. Ondan sonra, kaolin konmuş ve karıştırılmakta olan tanka ilave edilip birkaç dakika daha karıştırılıp uygulanıyor. Ön hazırlık, bir gün önce de yapılabilir. Malzeme bir defa çözündüğünde artık stabil olarak kalır.

Malzeme, uygulama sıvısının yapısını önemli ölçüde değiştiriyor ve hidrofobik yüzeyli yapraklara dahi yapışmasını sağlıyor. Yeni sürgünlerin yaprakları, gelişmiş yapraklara göre çok daha hidrofobik olduğu için bu özellik önem kazanıyor. Yaprakları hayli hidrofobik olan hünnap yapraklarına bile kaplayabilmiştim. Uygulamanın sis gibi ve çok yavaş yapılması kaplamanın da iyi olmasını sağlıyor.

devrann 31-08-2023 19:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1621618)
Bu miktar malzemeyi size gönderebilirim.

Bu malzemenin yarım saatlik ön hazırlığı var. Kullanılacak miktarın bir kova suda yarım saatlik kesintisiz karıştırma ile tamamen çözündürülmesi gerekiyor. Karıştırmanın hızlı olması gerekmiyor ama sürekli karıştırma şart. Ondan sonra, kaolin konmuş ve karıştırılmakta olan tanka ilave edilip birkaç dakika daha karıştırılıp uygulanıyor. Ön hazırlık, bir gün önce de yapılabilir. Malzeme bir defa çözündüğünde artık stabil olarak kalır.

Malzeme, uygulama sıvısının yapısını önemli ölçüde değiştiriyor ve hidrofobik yüzeyli yapraklara dahi yapışmasını sağlıyor. Yeni sürgünlerin yaprakları, gelişmiş yapraklara göre çok daha hidrofobik olduğu için bu özellik önem kazanıyor. Yaprakları hayli hidrofobik olan hünnap yapraklarına bile kaplayabilmiştim. Uygulamanın sis gibi ve çok yavaş yapılması kaplamanın da iyi olmasını sağlıyor.

Teşekkür ederim size mesaj göndereceğim hemen denemelere başlamak istiyorum ancak uygun kaoline karar veremedim.Orjinal olanına 1750 tl yazmışlar.Aslına bakarsanız ilaç ve gübre fiyatlarına göre çok aşırı pahalı değil ama malzemenin ederi bu kadar değil bilmiyorum karar veremedim doğrusu.kaokil deneyeceğim sanırım.
Hünnap yapraklarına bile kaplama yapabildiyse avokado içinde etkili olacaktır ancak üstteki filizler çok hassas olduğu için özellikle filizlere çok iyi bir uygulama yapmak gerekiyor sanırım, bahsettiğiniz şekilde bu yapraklar eskilere göre daha hidrofobik .Bazı eski yapraklar dışında bitkinin genelinde pek yanık yok gibi ancak o yıl çıkan filizler hemen yandılar.
https://i.hizliresim.com/6ju2t25.png

MeyveliTepe 31-08-2023 20:04

Surround ile Kaokil arasında pek bir fark yok. Kaokil-hd, ortalama partikül büyüklüğü 0,6 mikron olan Çin kökenliye göre biraz daha büyük ama buna rağmen rahatlıkla kullanılabilir. Alternatif olarak, satıcısıyla telefon ile görüşün, elinde yazısız torbalarda orijinal Çin kökenli Kaokil de vardı bir ara, hala var mı bilmiyorum. Az biraz fiyat farkı ile o malzemeyi alabilirsiniz. Olmaz ise, Kaocal-85 diye bir ürünleri var. Bu da partikül dağılımı bakımından hd'den daha iyidir. Deneysel bir çalışma olduğunu düşünüyorsanız bilimsel referans malzeme olarak Surround da kullanabilirsiniz tabii. Tessenderlo Kerley elinde stok tutuyor sanırım. Fakat surround torbaları 10,5 kg, diğerleri 25 kg.

Surround fiyatının yüksek olmasının sebebinin fırsatçılık olduğunu düşünmüyorum. Amerikadaki maliyeti ve oradan ithalatın eklediği maliyetler, muhtelif ülkelerde pestisit olarak aldıkları ruhsatların maliyetleri bu fiyatı oluşturur. Amerikadaki Amazon.com fiyatı $55. Bazı yerlerde $45'a bulunabiliyor. Dolayısıyla Türkiye fiyatı bunlarla uyumsuz değil. Sunguard da yine amerikadan çok büyük ve yetkin bir üreticiden bulk olarak gelip burada paketleniyordu. Maliyet çok yükselmiş olmalı ki, satıcı bu yıl getirmeyip, kalsine olmayan başka bir malzeme getirmeye başladı, ki ağaçlarıma atmam.

devrann 31-08-2023 21:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1621621)
Surround ile Kaokil arasında pek bir fark yok. Kaokil-hd, ortalama partikül büyüklüğü 0,6 mikron olan Çin kökenliye göre biraz daha büyük ama buna rağmen rahatlıkla kullanılabilir. Alternatif olarak, satıcısıyla telefon ile görüşün, elinde yazısız torbalarda orijinal Çin kökenli Kaokil de vardı bir ara, hala var mı bilmiyorum. Az biraz fiyat farkı ile o malzemeyi alabilirsiniz. Olmaz ise, Kaocal-85 diye bir ürünleri var. Bu da partikül dağılımı bakımından hd'den daha iyidir. Deneysel bir çalışma olduğunu düşünüyorsanız bilimsel referans malzeme olarak Surround da kullanabilirsiniz tabii. Tessenderlo Kerley elinde stok tutuyor sanırım. Fakat surround torbaları 10,5 kg, diğerleri 25 kg.

Surround fiyatının yüksek olmasının sebebinin fırsatçılık olduğunu düşünmüyorum. Amerikadaki maliyeti ve oradan ithalatın eklediği maliyetler, muhtelif ülkelerde pestisit olarak aldıkları ruhsatların maliyetleri bu fiyatı oluşturur. Amerikadaki Amazon.com fiyatı $55. Bazı yerlerde $45'a bulunabiliyor. Dolayısıyla Türkiye fiyatı bunlarla uyumsuz değil. Sunguard da yine amerikadan çok büyük ve yetkin bir üreticiden bulk olarak gelip burada paketleniyordu. Maliyet çok yükselmiş olmalı ki, satıcı bu yıl getirmeyip, kalsine olmayan başka bir malzeme getirmeye başladı, ki ağaçlarıma atmam.

Aslında bloğunuzda bahsettiğiniz zaman ki orfetekniğin satmış olduğu ürün şu anki ile aynı olsaydı 900 tl'ye çok iyi bir fiyat bence.Surround bir ara basf'teydi o ara ilaç bayilerinde çok vardı.Aslında tessenderlo ürünleride piyasada bolca mevcut ama surround'u satmıyorlar Türkiye'de sanırım.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:52.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024