agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)
-   -   Organik malzemeler kullanarak toprak Ph düzenlemek. (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/22541.htm)

epsody 09-11-2010 13:07

Organik malzemeler kullanarak toprak Ph düzenlemek.
 
Arkadaşlar topraklarımızın en önemli unsurları içinde organik madde ve ph düzensizlikleri ile ilgilenmek durumunda kaldığımız işlemlerin başında topraklarımıza yapacağımız uygulamalarda organik yöntemleri kullanarak topraklarımızda hem kalıcı hemde yan tesiri olmayan sistemler içinde düzenlemeler yapmak zorundayız.


Toprakları alkali değerler gösteren arkadaşların organik yöntemler içinde uygulamaları gerekenlerin başında ağaçlarının budama artıklarını ve çam ibrelerini hatta narenciye kabuklarını dal öğtücülerden faydalanarak öğüterek malç olarak ekili ağaçlarının dal izdüşümüne denk gelecek şekilde sererek yan tesiri olmayan bir uygulama içinde topraklarımıza hem organik madde ilavesi içinde ph düzenlemeside yapabiliriz.

artemisia10 09-11-2010 20:02

Sn.Epsody kış mevsiminde bolca narenciye kabuğu olacak nasıl bir uygulama yapıyorsunuz sadece öğütücüden geçirmek yeterli mi? Çürüdüklerinde zararlı olmuyorlar mı?

epsody 10-11-2010 00:44

Narenciye kabukları doğal asidiklik sağlar.
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi artemisia10 (Mesaj 714197)
Sn.Epsody kış mevsiminde bolca narenciye kabuğu olacak nasıl bir uygulama yapıyorsunuz sadece öğütücüden geçirmek yeterli mi? Çürüdüklerinde zararlı olmuyorlar mı?

Sayın artemisia10, bileşik mineralli organik malzemelerin işlenmesini toprak canlıları tarafından kabul görmektedir, narenciye kabukları asidik olma özellikleriyle alkali toprakların ph nı aşığı değerlere çekmek için bu mesajı yazmıştım, bu mesajda sizin ilginizi çeken ayrıntı ne idi bilmek isterim, sevgilerimle hoşça kalın.

artemisia10 10-11-2010 19:33

Benim ilgilendiğim konu toprak ph ını aşağı çekmek. Kükürt kullanıldığını biliyorum bunun için kullanacağım organik atıkların neler olabileceğini araştırıyordum narenciye kabukları da ilgimi çekti. Bunun dışında ph düşürmek için kullanılan ürünlerde 1 derece düşürür gibi birşey söylenebiliyor kendi yaptığımız uygulamalarda anladığım kadarıyla ayarlamayı kendi ölçümlerimizi yaparak ayarlayabiliriz.

epsody 10-11-2010 20:30

Kalıcı çözümler doğal yöntem uygulamalarında sağlanabilir.
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi artemisia10 (Mesaj 714507)
Benim ilgilendiğim konu toprak ph ını aşağı çekmek. Kükürt kullanıldığını biliyorum bunun için kullanacağım organik atıkların neler olabileceğini araştırıyordum narenciye kabukları da ilgimi çekti. Bunun dışında ph düşürmek için kullanılan ürünlerde 1 derece düşürür gibi birşey söylenebiliyor kendi yaptığımız uygulamalarda anladığım kadarıyla ayarlamayı kendi ölçümlerimizi yaparak ayarlayabiliriz.

Sevgili artemisia, toprak çalışmalarında geçmişte kimyasal yöntemler içinde çözümler aranırken, kükürt uygulamaları içinde geçici bir uygulama olarak toprak yapısında düzenlemelerle bu ph düzensizlikleri giderilme adeta bir alışkanlık hali yaygınlaşmıştır.

Bence doğal tarım veya temiz tarım diyorsak toprağın bu aksayan ph durumunu organik yöntemler içinde çözmek zorundayız, gelişen toprak ve bitki besleme konusundaki bilgilerle bu iş hiç de zor gürünmüyor.

Uygulanacak organik maddelerin özellikleri toprak yapısındaki değişiklikleri ortaya koyan bilgilere ulaşmak hiç zor değil.

Benim toprak konularıyla iştigalim ile topraklarımızın eksilen organik yapısı normal değerlerine kavuşturulma aşamasında ph değerlerinin yetiştirilecek bitkilerin besin isteklerini alabilicek değerlere ulaştırılacak organik mataryelleri ilave ederek hem uygun ph sağlanırken organik eksikliklerde giderilmiş olacaktır.

Ben solucanlara vereceğim çürüntüler içinde narenciye kabuklarının asid özelliklerinden dolayı kullanılamıyacağını bilmekteyim.

Uzaylı 10-11-2010 22:41

Sayın Epsody, Biz yeni aldığımız 3370 m2 arazimizi, içinde ev olan yarısı meyve bahçesi, üzüm bağları, sebze, çiçekler v.s. ile değerlendirmek istiyoruz. Amaç, hafta sonları ve yazları huzurlu bir ortam ve ne yediğimizi bileceğimiz doğal besinler elde etmek. İşe ilk artezyen kuyusu açtırmakla başladık. Kuyu açılırken kepçe ile büyük biri devirdaim çukuru açıldı. İçerisinde killi çamur elde edilip, kuyu işleri bittikten sonra çukuru kapatabilirsiniz dendi. Ama ben çukurun kapatılmasını istemedim.

Önce doğaya zarar vermeden yok etmek için topladığımız yabani otları çukura doldurduk. Yağmurdan sonra otlar çürüdü ve bayağı aşağıya çöktüler. Çukurdaki sular çekilmiş. Yaklaşık iki aydır mutfaktaki sebze meyve artıklarını yumurta kabuklarını çukura getirip atıyorum. Çukurun üstü açık ama rahatsızlık verici herhangi bir koku, sinek v.s. yok. Çukur oldukça derin. Çukur dolduktan sonra üzerini bir miktar toprakla kapatıp, bir sene sonra gübre olarak kullanabilirmiyim sizce?

Bahçenin çok otlu olmasından ve işleri hızlandırmamızdan dolayı toprak analizi yaptırmamıştım. Ama eski sahibi geçen sene hayvan gübresi kullandım dedi. Bu sene de biz toprağı sürdürürken 5 traktör dağıttık. Geçen yaz hasatı bırakılan bir sürü kabak ve domatesler de toprağa karıştı. Sizce bu sene toprak verimli olmuş mudur? Bana önerebileceğiniz birşeyler var mı?

epsody 10-11-2010 22:59

İyi bir başlangıç yapmışsınız.
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Uzaylı (Mesaj 714596)
Sayın Epsody, Biz yeni aldığımız 3370 m2 arazimizi, içinde ev olan yarısı meyve bahçesi, üzüm bağları, sebze, çiçekler v.s. ile değerlendirmek istiyoruz. Amaç, hafta sonları ve yazları huzurlu bir ortam ve ne yediğimizi bileceğimiz doğal besinler elde etmek. İşe ilk artezyen kuyusu açtırmakla başladık. Kuyu açılırken kepçe ile büyük biri devirdaim çukuru açıldı. İçerisinde killi çamur elde edilip, kuyu işleri bittikten sonra çukuru kapatabilirsiniz dendi. Ama ben çukurun kapatılmasını istemedim. Önce doğaya zarar vermeden yok etmek için topladığımız yabani otları çukura doldurduk. Yağmurdan sonra otlar çürüdü ve bayağı aşağıya çöktüler. Çukurdaki sular çekilmiş. Yaklaşık iki aydır mutfaktaki sebze meyve artıklarını yumurta kabuklarını çukura getirip atıyorum. Çukurun üstü açık ama rahatsızlık verici herhangi bir koku, sinek v.s. yok. Çukur oldukça derin. Çukur dolduktan sonra üzerini bir miktar toprakla kapatıp, bir sene sonra gübre olarak kullanabilirmiyim sizce? Bahçenin çok otlu olmasından ve işleri hızlandırmamızdan dolayı toprak analizi yaptırmamıştım. Ama eski sahibi geçen sene hayvan gübresi kullandım dedi. Bu sene de biz toprağı sürdürürken 5 traktör dağıttık. Geçen yaz hasatı bırakılan bir sürü kabak ve domatesler de toprağa karıştı. Sizce bu sene toprak verimli olmuş mudur? Bana önerebileceğiniz birşeyler var mı?

Arkadaşım sizin mesajınıza ayrıntılı yorum getiren mesaj yazmadan önce yaptıklarınızın iyi yolda olduğunuzun işaretleri ile dolu olduğunu belirterek sizlerin gerçek bir toprak dostu olduğunuzu belirterek sizi rahatlatmak isterim.

En kısa zamanda verdiğiniz bilgilerin ayrıntılı yorumunu yaparak bütün toprak dostlarına sunumlarımı paylaşacağım, sizi yaptığınız bu hayırlı işler için kutlarım.

Uzaylı 10-11-2010 23:09

Çok sevindim. Teşekkür ederim. Önerilerinizi bekliyorum.

Selahattin Yılmaz 10-11-2010 23:46

Sevgili epsody değerli bilgilerinizi almak istiyorum: malum turşu toprak açısından oldukça fazla bir tuz oranı ile hazrılanıyor ancak laktik asit bakterileri bu tuzu ortamıda kullanarak laktik aside dönüştürüyor. Bu mantıktan yola çıkarak sulama suyuyla tuzlu topraklara turşu suyu (laktik asit bakterilerini yoğun oranda içerdiği için) dökülse tuzlulukla mücadelede etkili olunabilinir mi?

MeyveliTepe 10-11-2010 23:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Selahattin Yılmaz (Mesaj 714631)
Sevgili epsody değerli bilgilerinizi almak istiyorum: malum turşu toprak açısından oldukça fazla bir tuz oranı ile hazrılanıyor ancak laktik asit bakterileri bu tuzu ortamıda kullanarak laktik aside dönüştürüyor. Bu mantıktan yola çıkarak sulama suyuyla tuzlu topraklara turşu suyu (laktik asit bakterilerini yoğun oranda içerdiği için) dökülse tuzlulukla mücadelede etkili olunabilinir mi?

Hocam, burada bir yanlışlık var galiba. Laktik asit bakterileri benim bildiğim tuzluluğu azaltmaz. Bulunduğu ortamdaki şekeri tüketerek laktik asit üretir, tuz aynen kalır. Hatta, tuzun %8'i aştığı durumda fermentasyona da (şeker tüketip laktik asit üretme işlemi) devam edemez, ortamda mayalar hakim duruma geçerler.

Selahattin Yılmaz 10-11-2010 23:58

Bir bakıma topraktada etki bu mekanizmayla olamazmı tuzu azaltmasın ama tıpkı dili tuzun yaktığı asidite olduktan sonra tahammül edecek bir kıvama geldiği gibi tuzlu topraklarda da kök için tahammül sınırı artırılabilir şeklinde de düşünülebilir. Sonuçta mekanizmanın tuza olan değişimi de irdelenebilir.

MeyveliTepe 11-11-2010 00:03

Yani, tuzlu toprağın PH'ı düşerse tuzluluğun bitki ve kök gelişimine negatif etkisi azalır(mı?) şekilinde bir argümandan söz ediyoruz, doğru mu?

Selahattin Yılmaz 11-11-2010 00:28

Yani olayın tuzluluk için kullanılabilirliğini sorgulamaya çalışıyorum diyelim, ister tuzu azaltın, ister tuzun formunu değiştirin, ister pH düşürün hangi mekanizmayı faydasına binaen yakalayabilirsek. .

MeyveliTepe 11-11-2010 01:57

Tuzlu toprakta bitkilerin teloransının arttırılmasında asit ilavesinin işe yarayıp yaramadığına dair bir bulguya rastlayamadım.

Tuzluluk, bildindiği gibi sadece bildiğimiz sodyum klorür ya da sodyum tuzlarından oluşmuyor, pek çok başka tuz türü de toprakta tuzluluğu oluşturabiliyor.

Toprak tuzluluğunun bitkiler üzerindeki etkisi en basit anlatımla, bitkilerin topraktan su almasının engellenmesi şeklinde. Öyle ki, toprak suya doymuş bile olsa bitki susuz kalıp bir süre sonra ölebiliyor.

Tuzlu toprağın ıslahında, tuzun türüne göre farklı yöntemler uygulanıyor. Bu yöntemlerin hepsi sonunda tuzun su ile çözünüp bitkilerin kök bölgelerinin altında bir yere sızdırılmasına, bir bakıma toprağın yıkanmasına çıkıyor.

Toprağa asit eklenmesi (kükürt veya sülfirik asit) sadece tuzluluğun kalsiyum karbonat'dan kaynaklanması durumunda uygulanan bir yöntem. Burada asit tuz ile reaksiyona giriyor ve tuzu kalsiyum sülfata çeviriyor.

Tuzluluğun sodyum klorür sebepli olması durumunda ise kalsiyum'dan yararlanılıyor.

Neticede bir dizi kimyasal reaksiyon, katyon değişimi ile bileşikler başka forma sokulup, drenajın arttırılması ve tuzsuz su ile bol miktarda sulanıp tuzun toprağın derinlikerine indirilmesi sağlanıyor.

Bu linkteki dökümanı basit ve anlaşılır buldum. İngilizce takip edebilen arkadaşlar göz atabilirler.

Anladığım kadarıyla toprak bir kere tuzlandığında kurtulmak zor, zahmetli ve uzun bir süreç gerektiriyor.

Topraktaki bu kimyasal değişimlerde klinoptilolit gibi bir malzemenin varlığının eksta avantaj sağlayacağını düşünüyorum.

epsody 11-11-2010 08:34

Toprak dostları ile birliktelik.
 
Sevgili Selahattin Hoca, kunuya katılmınız ve yaklaşımınız için şükranlarımı sunarım, benim bu konu başlığında topraklardaki ph sorununa alışıla gelmiş yöntemler dışında sayılabilecek bir uygulama içinde çözümler üretmenin arayışları içinde başta topraklardaki organik madde eksikliği bilinen bir olgu içinde çözümler üreterek hem topraklarda organik madde düzeyini arttıracak hemde toprak ph ını, yitiştirilecek bitkilerin besin maddelerini alma zorluklarını ortadan kaldıracak kimyasal uygulama yöntemlerine altarnaif bir uygulama başlatarak temiz tarım çalışmalarına hizmet etmeyi hedeflemekteyim.

Sizin soru ve yaklaşımınızla konunun uygun ph aralığına etki eden tuzluluk ve asiditenin daha objektif bakış açısı ile bakılmasına bir açılım göstermesi sayesinde, konuya vakıf kişilerden ve gerçek toprak dostlarından sayılan Sayın Meyvelitepenin intibakı ile onun araştırmacı yaklaşımları içinde hem sizin sorularınız cevap bulmuş hemde konunun sadece alkalilik ve asidik yöntemler içinde değil de aynı zamanda toprak tuzluluğunun sınırlarını belirleyen diğer etmenleride ortaya koyarak çözümüne ilişkin olayların açıklamasını sunarak gerçek bir paylaşım örneği ile katkılar sağlanmıştır.

Başlığa katılımlarınız için sizlere şükranlarımı sunarım, benim konu içinde toprağa sağlıyacağımız organik maddelerin içinden hem toprağın tuzluluğun önüne geçilerek uygun E/C değrlerini bozmadan ph'ı uygun sınırlarda içinde kalmasını sağlıyacak hangi tür organik mataryellerin ilevesinin uygun koşulları sağlaması ile daha akılcı ve bilimsel çözümlerin üretilebileceğinin sağlanmasıyla da amacımıza ulaşmış olacağımızdır, sevgiler saygılar sunarım.

Selahattin Yılmaz 11-11-2010 22:46

Yazılanlardan sonra sevgili Meyvelitepe'nin yazım tarzı bir kenara sanki onun yazdıklarını ben, benim irdelediklerimide o sorması gerekirmiş gibi bir hisse kapıldım. Ancak ben işin orasında değilim. Şurası varki tuzundan yenmeyen bir meyve salamurasının fermantasyondan sonra yenilebilir hale gelmesi mantığı toprağın öz dinamiklerindeki değişimle laktik asit bakteri populasyonlarının sayesinde bitki içinde değiştirilebilir mi? Bunu irdelemk amacım, bunu sormaktaki esas düşüncem de gerek B5A ve gerekse EM gibi ortamların içeriğinde bulunan biyolojinin toprağın tuzluluğu ile oynayabildiğini biliyor olmam. Fikir sadece ve sadece yoğun olarak toprağa verilen laktik asit bakterilerinin tuz dönüşüm ya da değişim mekanizmasını ne derece etkiliyor olableceği doğrultusunda, diyede düşünüyorum. Amacımız irdelemek değil mi...

MeyveliTepe 11-11-2010 23:28

Yazdığım gibi, bu konuda bir kayda rastlayamadım. Tabii ki araştırılabilir. Mikroorganizmaların tuzluluk durumundaki davranışlarına daha detaylı bakılabilir.

Salamuradaki tuz laktik asit bakterilerince parçalanmıyor, bunu biliyorum. Fermentasyon sonrası salamura suyunun içilebilir hale gelmesi, öncelikle fermente edilen meyve veya sebzeden salamuraya geçen bitki öz suyu, şekerin tüketilmesiyle üretilen laktik asit ve tabii ki fermente edilen meyveye geçen tuz sonucu salamuradaki tuz oranının düşmesi sebebiyle.

Kaba bir hesap ile %10 tuzlu 10 litre salamuraya 10 kg meyve/sebze konulması durumunda, fermentasyon sonucunda toplam tuzluluk oranı %5'e düşecektir. Oran değiştiği için de tuzluluk hissi değişecektir, oysa tuz miktarı aynı ve bileşiğinde bir değişiklik yok. Sadece, ortamda tam olarak dağılıyor.

Söz gelimi, bugün zeytin salamurası yaptım. 60kg zeytin için 45 lt %7,5 tuzluluk oranı ile salamura hazırladım. Kullanılan tuz miktarı 3,375 kg. Salamuranın tadına bakıldığında bir hayli tuzlu. Başlangıç PH'ını laktik asit ile 4,5 olacak şekilde ayarladım.

Dört hafta sonra bu 3 kilo 375 gr tuz, 45 kg su + 60 kg zeytin = 105 kg'a homojen dağılmış olacak. Dolayısıyla başlangıç salamurasında %7,5 olan oran %3,2'ye inmiş olacak. Bu süre içinde PH sabit kalmayıp 4,5 - 5,5 arasında oynayacak. Bu değişimin aleyhte olmaması için, başlangıçta zeytinden salamuraya geçen glikozun, sonrasında salamuranın zeytin etine sirayet etmesiyle ulaşılan glikozun kolayca parçalanabilmesi için son bir kaç gün içinde yoğurt suyundan elde edip biraz besleyip çoğalttığım laktik asit bakteri kültürü ile aşılama yapacağım. Bu kültür, zeytin glikozuna saldırıp tüketecek, çoğalacak, laktik asit ve karbon dioksit üretecek. Üçüncü haftada PH 4,25-4,50 seviyelerine oturacak. Bu noktada salamuraya tuz ilavesi yaparak toplam tuzluluğu %6'ya getireceğim ki, kalan 1-2 haftada zeytin etinin tuzluluğu da %6'ya gelsin.

Bunu baştan yapmıyorum çünkü laktik asitin bakterilerinin aktif olabilmesindeki tuzluluk üst sınırı %8.

Uzun lafın kısası, salamura konusunda tuz - laktik asit bakterileri ilişkisi böyle. Bu süreçte tuza hiç bir şey olmuyor, sadece aynı miktar tuz, su + meyvelere eşit dağılınca oran göreceli olarak düşüyor.

epsody 11-11-2010 23:43

Sayın Meyvelitepe toprakların içeriğindeki olumsuz tuz oranı toprak yapısın organik madde eksiliği ile ilgisi nasıl açıklanabilir, şöyle bir bağlamda toprakların içindeki mevcut tuz oranın olumsuz etkileri toprakların organik özelliklerinin arttırmasıyla bu olumsuz etkileri düzenleyebilirmiyiz.

MeyveliTepe 11-11-2010 23:55

Sn.Epsody, çok fazla direk bağlantılı değil sanki. Dışarıdan sağlanan organik malzemenin tuz ihtiva edip etmediğine dikkat etmek gerek. Bu olumsuz bir olasılık olabilir.

Olumlu olasılıklar ise, organik maddece zengin toprağın drenajının da iyi olduğunu var sayarsak tuzun yıkanıp derinlere gitmesinin daha kolay olmasını sayabiliriz.

Toprakta tuz birikiminin bir nedeni de buharlaşma. Organik malç'ın bir olumlu etkisi de burada. Buharlaşma azalacağı için tuz birikmesi de azalmış olacaktır.

epsody 12-11-2010 00:25

Toprakları tuzdan arındımak için solucanların düşünülmesi.
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 715036)

Toprakta tuz birikiminin bir nedeni de buharlaşma. Organik malç'ın bir olumlu etkisi de burada. Buharlaşma azalacağı için tuz birikmesi de azalmış olacaktır.


Sizce topraklarda tuzun sebebleri içinde yeraltı sularıyla tuzun topraklara sulama suyu üzerinden katılma sebebleri gibi görünüyorsa, topraklarda solucan populasyonları arttırılırsa, yağmur sularıyla toprak yüzeyindeki tuzların solucanların suların ününden kaçarak toprak içinde açaçağı galeriler içinden tekrar toprağın etkin bölgelerinden uzaklaştırılması uygun görülebilirmi.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:30.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024