agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)
-   -   Organik Gübreler! Gübre mi? Pestisit mi? Yoksa hepsi birden mi? (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/21817.htm)

acemi_caylak 29-07-2010 07:12

Organik Gübreler! Gübre mi? Pestisit mi? Yoksa hepsi birden mi?
 
B5A başlığında yapılan tartışmalar bilimsellikten uzaklaştığı, hakaretlere vardığı için ayrı konu açmaya gerek duydum.

Çünkü bu gübrelerin hepside (ROA, B5A, MOG) hem gübre hem de pestisit olduğunu iddia ederek, mantarlara, zararlı bakterilere, virüslere, böceklere, bitlere, nematodlara vb. karşı etkili olduklarını iddia ediyorlar.

Eğer yukarıdakiler doğru olmuş olsaydı Türkiye'nin tarımda patlama yapmış olması gerekmez miydi? Bunu dediğimizde köylüler "cahil" diyorlar. Bence cahil denilen Türk köylüsü işini bilir. Kendsine bütün gübre maliyetlerini ortadan kaldıracak, kimyasal kalıntısı olmadan rahatlıkla dış pazarlara satabilecek ürün ytiştirecek bir gübreyi niye kullanmasın ki. Bırakalım köylüleri neden bu arkadaşlar kapı kapı dolaşıp ilaç satıyorlarki. Kurarlar çiftliklerini ürettikleri muazzam ürünleri dış pazarlara rahatlıkla yüksek fiyatlardan satarlar ve daha iyi karlar ederler.

Yine bu gübrelerden 1 lt kullandığınızda dahi topraklarınızı 50 veya 100 yıl önceki haline getiriyorsunuz. Başka hiç bir gübre, iz element vs. kullanmanıza gerek kalmıyor.

Bu doğrumudur? Doğruysa bu ürünlerin içindeki etki mekanizması nedir? Bu sorulara yanıt bulmak ve ne kullandığını bilmek her tüketicinin hakkıdır diye düşünüyorum.

Bizleri ikna etmek istiyorlarsa, bilimsel tartışma yapmak istiyorsak, hokus pokusçuluğu bırakıp içeriğini ve etki mekanizmasını bir zahmet açıklasınlar. Neden bu ürünlerin hiç birisinin deneme sahası yok? Neden hiç birinin üniversite tescil raporu yok?

Yaşı biraz geçkinler hatırlayacaktır. Zakkumcu Ziya diye bir doktor vardı. Güya zakkumdan ürettiği, içeriği ve formülü sadece kendisinde saklı bir ilaç ile kanser hastlığına çare bulduğunu söylüyordu. Ama doktorumuz şu anda Kaliforniya da ve henüz kansere çare bulabilmiş değil. Sadece bağışıklık sistemini güçlendiren zakkum ekstresi ile uğraşıyor.

Bu ürünler pestisit olarak ne kadar etkili? Meyvelitepe'nin dediği gibi "alaturka" yöntemleri ve söylemleri bırakıp bilimselliğini tartışalım derim.

ensar 29-07-2010 08:23

Sevgili Acemi,

Birlikte hazırlamış olduğumuz vede kullandığımız hangi sıvı gübre vede enzimin içeriğini kontrol ettik ?

Tabii biz sadece kendi bitkilerimizde ve Sındırgılı, Sarıcan dahil kendimiz içerek testler yaptık. Ama bilimsellikten uzak deneme yanılma yoluyla yapmış olduğumuz bu ürünlrdeki bakterilerin olması gerekliliğini düşünerek belli uygulamalar yaptık. Sonuçta diğer ürünlerle yaptığımız kıyaslamaların sonucunda aynı leonardit örneğinde olduğu gibi bizim amatörce riskleri sadece kendimizin ve yakın çevremizin aldığı uygulamalardaki ürünlerin ticari ürünlerden eksik kalır tarafına pek rastlamadık.

( KUZGUNA YAVRUSU ŞAHİN GÖZÜKÜR HESABI )


Kaç üründe mevcut bakteriler ile ilgili açıklayıcı bilgi var ?

Dahası kaç üretici, ya da hangisi, veya hangileri ürünlerini ne tür bir kalite denetiminden geçirerek piyasaya sunuyor? Ne tür bir kalite kontrol donanımına sahipler merak ediyorum.

Korkarım bir kısmında tüm üretim hap yap parayı kap ya da hokus pokus mantğıyla yürütülüyordur.

DİLERİM BU DÜŞÜNCELERİMDE YANILIYORUMDUR. AKSİ TAKDİRDE ÇOCUK DAHA DOĞMADAN ÖLECEK.

Sevgiyle kalın

acemi_caylak 29-07-2010 10:45

Sevgili Ensar,

Zaten fermante edilmiş sıvı gübredir dendiğinde iş bitiyor. Hep söylüyorum bu gübrelerin hepsi de yararlıdır. Ancak iş pestisit tarafına gelince tartışmak gerekiyor. Fermante ürün oldukları için mutlaka içerisinde bakterilerde var ve bunlar bitkinin direncini geliştiriyor. Ancak sadece bu kadar. Daha fazlasını söyleyen bence desteksiz atıyor.

KAPTANzst 29-07-2010 11:46

Selam.
Bence bu sayfa açılmasında geç kalındı bile.
Dilerim burada daha açık ve en iyi gübrelemeyi buluruz ve yararlanırız.
Doğal olan veya bizim hazırlayabileceğimiz basit gübre imalatlarıda yazılır.
Bu konuyu açan Acemiye teşekkür ederim.

tarafsız 29-07-2010 13:32

Bu konuyu açan acemi_caylağa teşekkür ederim. Ekleyip sölemek istediğim bir şey yok yeterince mesajınızı açık bir şekilde ensar veyde sizde yazmıssınız burayı da tartışma ortamına çevirmeden (ben her ne kadar sebep olsamda ) sadece üreticilerin kendi ürünlerini anlatmalarını isterim.

MeyveliTepe 29-07-2010 14:08

Eh, bizim de senelerdir yaptığımız şey, üreticilerin gelip ürünlerini doğru dürüst, ispatıyla, belgesiyle anlatmalarını sağlamaya çalışmak oldu. Bunu samimi ve tatmin edici bir şekilde anlatabilen çok az. Özellikle ülke içinde icat edildiği söylenenlerin durumu fecaat. Ya içeriğini açıklamazlar, ya da olmadık misyonlar yükleyip bunları iddia ederler. Mkrobiyal bir üründe, içerikteki bakteriye önce "A" deyip sonradan öyle değilmiş "B" imiş diyen bile var.

Vatandaş, pazarlama laflarından etkileniyor. Biraz abartayım. Bayrak direğini yeşertti diye bir laf çıksa inanmaya hazır. Kötü olan, bu ürünler muhakkak emek, bilgi ve deneyime, bazen tesadüflere dayananıyor. Çok iyi fikirler ve geleceği çok parlak ürünler de olabilir. Ancak, benim alaturkalık diye adlandırdığım yaklaşımlar malesef gerçekten çok kıymetli olabilecek ürünleri de batırıyor.

Bir fikir çok iyi ve farklı olabilir. Fakat, onun ürüne dönüşebilmesi zahmetli, uzun, çoğu zaman pahalı bir süreç gerektirir.

Yeni bir tasarımda, özellikle de süreç tasarımında, işin straight-forward denen, baştan sona hiç bir aksaklık olmayacak şekilde akışının tasarımı toplam zaman ve maliyetin %10'unu alır. %90'ı ise "exception-handling" denen, olası aksaklıkların neler olabileceği ve bunların nasıl yönetileceği ya da ürüne yansıtılacağını tasarlamak için harcanır. Bu anlamda genel bir kuraldır. Bu yüzden, her yeni tasarımın, her yeni ürünün olabildiğince basite indirgenmesi, mümkün olan en basit şekliyle yapılması arzu edilir ki, excetion-handling de basitleşsin, bu gerçekten zordur.

Ülkemizdeki alaturkalığın yarısı sermaye eksikliğinden geliyorsa, yarısı da bu konulardaki bilgi eksikliğinden ve vatandaşın da alaturka olması sebebiyle tölerans göstereceğine duyulan güvenden geliyor.

acemi_caylak 29-07-2010 22:38

Daha önce yazılmıştır belki. Yeniden yazıyorum. Şu mikrobiyal gübre lisansı almak çok zor dedikleri işin aslını öğrenelim. İhracat şampiyonu olan bir firma için işin bu kısmı fazla zor olmasa gerek. Çünkü bakanlık topu topu 5 tane belge istiyor.

Tarım bakanlığı yönetmeliğinde aşağıdaki bilgiler ve mikrobiyal gübreler için bir tablo var. Bakalım organik sertifikası olupta mikrobiyal olduğunu iddia eden hangi gübre bunları içeriyor. Söylesinler bizde ikna olalım. Dikkat edin üretim sırlarını ne bakanlık ne de biz istemiyoruz. Sadece içeriğini bilmek istiyoruz. Çünkü bakanlık bunu zorunlu kılıyor.

" Organik ve mikrobiyal gübrelerde simbiyotik (Rizobium spp.) ve zararlı olmayan asimbiyotik (serbest yaşayan bakteriler, mavi yeşil algler, mikoriza mantarları vb.) bulunabilir. Üretilerek veya ithal edilerek piyasaya arz edilen ürünün içeriğindeki mikroorganizmaların cinsleri ve miktarları beyan edilmelidir.

Madde 8 — Bu Yönetmelik ve eklerinde tanımlanan ürünleri üretmek isteyen firma üretim izni alabilmek için, bir dilekçe ekinde aşağıda belirtilen belgelerle TÜGEM’ e müracaat eder.
a) Ayrıntılı Üretim Prosesi: Gizliliği muhafaza edilmek kaydıyla, üretim metotları, kullanılan hammaddeler ve üretimde yapılan fiziksel, kimyasal ve ısıl işlemler ile varsa mikrobiyal katkılar ayrıntılarıyla belirtilecektir.

b) Sanayi ve/veya Ticaret Odasınca düzenlenen kapasite raporu. Sanayi ve/veya Ticaret Odasınca kapasite raporunun düzenlenememesi halinde ilgili il müdürlüğünün uygun görüşü.

c) Gayri sıhhi müessese açılma ruhsatı veya ÇED olumlu raporu. Sağlık Bakanlığı, Mülki İdare Amirliği veya Belediye Başkanlıklarınca düzenlenen GSM belgesi, bu belgenin alınamadığı Organize Sanayi Bölgelerinde bulunan işyerleri için ise Organize Sanayi Bölgelerinin yönetim birimlerince verilen belge veya Çevre ve Orman Bakanlığınca düzenlenen ÇED olumlu raporu.

d) Deneme Raporları: Varsa, ürünün verimlilik denemeleri için yapılmış çalışmalar, testler ve uygulama süresince edinilen deneyimler ile bunları yapan kuruluş hakkında bilgi verilecektir. Eğer denemelerin sonuçları yayınlanmış ise bu yayının bir örneği müracaat formuna eklenir. Genel kural olarak ürünün verimli ve doğru kullanım süresi, uygulama dozları, tarımsal işlemlerin belirtilmesi ve başarılı olmuş tarımsal denemelere uygun olarak belirlenmiş toprak işleme yöntemleri de belirtilir.

Yönetmelik ve eklerinde verilen şartlara uygun olarak üretilen/üretilecek ürünlere ait belgeler değerlendirilmek üzere Yetkili Kurul’a sunulur. Yetkili Kurul’ca düzenlenecek rapora istinaden TÜGEM tarafından üretim izni verilir.

Not: Mikrobiyal gübre için ayrıca TS 4109 belgesi gerekiyor.

MİKROBİYAL GÜBRELER
NO Ürünün Tip İsmi. Mikrobiyal ürünün elde edilis sekli ve ana bilesenlerine ait bilgiler. Ürünün hammadde muhtevası, miktarı ile bünyesinde bulunması gereken bitki besin maddesi içeriği ve diğer kriterlerÜrüne ait pH ve diğer istenen bilgiler Etiket üzerinde beyan edilmesi gereken zorunlu içerik
1Mikrobiyal Gübreler Bitkilerle ortak yasayarak makro ve mikro elementleri bitkiye tasıyan ve toprakta doğal olarak bulunan mantarlar, çeltikle ortak yasayarak bitkiye azot sağlayan ve toprakta doğal halde bulunan Cyanobacterialar ile algler, topraktan izole edilerek etkinliği tespit edilmis bakteriler.Bu organizmaların tamamı toprakta mikrobiyal aktiviteyi arttır. Enerji kaynağı olarak kullanmak için topraktaki kompleks organik bilesikleri parçalayarak toprakları makro ve mikro besin elementleri yönünden zenginlestirir. Bu kimyasallar tohum çimlenmesini, çelik köklenmesini tesvik eder ve bitki büyümesine yardımcı olur. Bu organizmalar kültüre alınarak çoğaltılabilir ve standardize edilebilirler. Bakteriler, Cyanobacteria, Algler, Funguslar, Mikorizalar. Tek Hücreli Organizmalarda: Kuru Hücre Ağırlığı Klorofil a Canlı Organizma Sayısı (kob/gr) İpliksi Organizmalarda:Klorofil a Kuru Hücre Ağırlığı -Kullanılan bakterinin genetik yapısının değistirilmediğine dair sertifika -Etkenlik deney sonucu -Kullanılan hammadde -Canlı organizmanın toprakta kalma, yasam süresi ve garantisi -Toksisite deney sonucuiçerdiği mikroorganizmaların tarımda kullanılabilirliği ile insan ve çevre sağlığına etkisi hakkında Yetkili Kurulun uygunluk görüsü. - Virüs olup olmadığının testi -Kullanılan organizma isimleri -Canlı organizma sayısı - Ürünün kullanım amacı -Kullanılan organizmanın yasam süresi ve ürünün maksimum kullanım süresi Mikroorganizma türüne göre ürünün insan ve çevre sağlığı açısından uygun toprak sartları ve kullanma kosulları -Enzim İçermesi durumunda enzim isimleri ve aktiviteleri
2 Karısım Mikrobiyal Gübreler Mikrobiyal gübre sınıfında değerlendirilen materyallerin karısımından meydana gelen ürünler.İçerdiği Canlı Organizma İsimleri Toplam Canlı Organizma Sayısı (kob/gr) Tek Hücreli Organizmalarda: Kuru Hücre Ağırlığı Klorofil a Canlı Organizma Sayısı (kob/gr) İpliksi Organizmalarda:Klorofil a Kuru Hücre Ağırlığı -Kullanılan bakterilerin genetik yapısının değistirilmediğine dair sertifika -Etkenlik deney sonucu -Kullanılan hammadde -Canlı organizmanın yasam süresi ve garantisi -Toksisite deney sonucu İçerdiği mikroorganizmaların tarımda kullanılabilirliği ile insan ve çevre sağlığına etkisi hakkında Yetkili Kurulun uygunluk görüsü. - Virüs olup olmadığının testi -Kullanılan organizma isimleri -Canlı organizma sayısı -Kullanılan organizmaların yasam süreleri ve ürünün maksimum kullanım süresi - Ürünün kullanım amacı - Mikroorganizma türüne göre ürünün insan ve çevre sağlığı açısından uygun toprak sartları ve kullanma kosulları -Enzim İçermesi durumunda enzimlerin isimleri ve aktiviteleri

acemi_caylak 29-07-2010 22:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kaptanzst (Mesaj 677712)
Selam.
Bence bu sayfa açılmasında geç kalındı bile.
Dilerim burada daha açık ve en iyi gübrelemeyi buluruz ve yararlanırız.
Doğal olan veya bizim hazırlayabileceğimiz basit gübre imalatlarıda yazılır.
Bu konuyu açan Acemiye teşekkür ederim.

Sn. Kaptanszt,

Sizn orada orman bol, aşağıdaki linkte ormandan nasıl mikroorganizma elde edeceğiniz ve bunu komposta nasıl katacağınız resimli olarak anlatılıyor. Rahatlıkla kendiniz yapabilirsiniz.
Kolay gelsin.

http://www.agaclar.net/forum/showpos...1&postcount=16

Ayrıca şu başlıkta Meyvelitepe'nin desteği ile Sn. İndomie inat edip bir ayda çok güzel kompost yapmıştı. İncelemenizi öneririm.

http://www.agaclar.net/forum/showthr...t=2181&page=27

MeyveliTepe 31-07-2010 00:36

"Gil Carandang" ismini duyanlarınız olmuştur. Filipinli bir permakültür gurusu. Özellikle de yararlı mikroorganizmalar konusunda bir uzman. Bir farkla, kendi mikrobunu kendi topluyor. Bunun ve bir kaç başka konunun dersini de veriyor. Güzel bir dökümanı da var, parayla satıyor. Epey bir zaman önce satın almıştım. Pirinçle mikrop toplama da yöntemlerden birisi.

Konu permakültür olunca kavramlar da değişiyor. Hiç bir ticari ürüne gerek duyulmuyor, her şey basit, fazlasıyla da tembel işi :) Sanırım ben bu yönde gidebileceğim kadar gideceğim.

acemi_caylak 02-08-2010 16:44

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 678336)
Konu permakültür olunca kavramlar da değişiyor. Hiç bir ticari ürüne gerek duyulmuyor, her şey basit, fazlasıyla da tembel işi :) Sanırım ben bu yönde gidebileceğim kadar gideceğim.

Aslında konu permakültüre gelmişken, doğa çoğunca kendini yeniden üretiyor. Sizin dokunmanıza gerek bile kalmıyor.

Aşağıda birisi bizim bahçeden, diğeri bir arkadaşın bahçesinden 2 adet antepfıstığı ağacı resmi var. Birinci fotoğrafta, kullanılan gübre ve ilaçlar listesi bu linkte verilen bir ağacı, ikincisinde ise inanmayacaksınız ama sürme dışında hiç bir gübre ve ilaç kullanılmamış bahçede yetişen bir ağacı görüyorsunuz. Gübre üreticileri için verilecek güzel iki örnek. Ancak örnek tam tersi olarak kullanılırdı.

Ağaçlar arasında yaş farkı var. Ancak bu yılki yapraklanmayı dikkate aldığımızda, ağacın yetiştiği toprağın ne kadar önemli olduğu bir kez daha ortaya çıkıyor.



Eklenti 163915

Eklenti 163914

Not: Fotoğraflarda aynı makine ile çekilmedi. Birincisi HP 850 Phtosmart, ikincisi cep telefonu ile çekilen resimdir.

acemi_caylak 17-03-2011 07:26

5 Eklenti(ler)
Avrupa ve Amerika'da çıkarılan ürünler eğer pestisit olarak kullanılacaksa, bakterisit, fungusit ve nematisit olarak piyasaya sürülüyorlar ve biological control agent (biyolojik kontrol ajanları) olarak adlandırılıyorlar.

Eğer bu ürünler biofertilizer olarak piyasaya sürülmüş ise, Plant Growth Promoting Rhizobacteria (PGPR, Türkçesi: Bitki Gelişimini Uyaran Bakteriler)şeklinde adlandırılıyor.

Biyolojik mücadelede kullanılan fungal ve bakteriyel antagonistler; bitkinin kök kısmında kolonize olma, besin-yer rekabeti, antibiyosis, parazitizm, uyarılmış sistemik dayanıklılık gibi etki mekanizmalarıyla patojeni baskı altına almaktadır. Nematodlar ise peradator (avcı) olarak adlandırılıyorlar.

Bu ürünler Avrupa ya da Amerika'da piyasaya sürülürken mutklaka aktif içeriğini belirtmek zorundalar. Bu konuda belirlenen standart ise, ürün içindeki canlı mikroorganizma sayısının CFU (coloni foming unit, yani koloni oluşturabilen birim) cinsinden mutlaka belirtilmesi gerekiyor. Çünkü o mikroorganizma ancak o yoğunlukta uyguladığınızda etkili olabilmekte ve gerekli enzimi salgılayabilmektedir. Örneğin herhangi bir üründeki bakteri sayısı 10.000 iken etkili olmamakta, ancak 100.000.000 sayısında iken etkili olmaktadır. Yazım sırasında 10.000 vs. yazmak yerine bunların kısaltması olan 10 üzeri 4 şeklinde yazılıyor. Herhangi bir ürünün içeriğine baktığınızda aşağıdaki gibi bir açıklama görürsünüz.

Formulation: water dispersible granule (Formülasyon: Suda çözünebilen granül)

Composition: 1 x 10 üzeri 9 active spores / gram of the soil fungus Coniothyrium minitans, dried on glucose (İçerik: 1x10 üzeri 9 aktif (canlı) spor /gram Coniothyrium minitans adlı toprak mantarı, glukoz üzerinde kurutulmuş.)

Kısacası bu ürünün bir gramında 10 üzeri 9 (1 milyar) adet Coniothyrium minitans mantarı bulunmaktaymış.

Hatta bunlar canlı organizmalar olduğu için hepsinin yaşıyor olma garantisi verilmez. Bazı ürünlerde, prospektüs üzerinde vitality min. 60% şeklinde bir ibare görürsünüz ki anlamı minumum %60'ının canlı olduğunun garanti edilmesidir.

Eğer üreticiler, bir ürün içerisinde bakteri ya da fungus olduğunu iddia edip, aktif içerik bilgisini, üretim sırrı vb. bahanelerle size vermiyorsa o üründen uzak durunuz. Üreticinin bir aldatmacası ile karşı karşıyasınız demektir. Forumda, en aktif ve en çok tartışılan ürünler bunlara en güzel örnekler. Mutlaka içerik sorunuz. İçerik konusunda 80 çeşit bakteri, kurşunu eriten bakteri gibi söylemler varsa değil ünlü Japon Profesör, Albert Einstein deseler bile bir bit yeniği vardır. Bunlar meyve enzimi, meyve posası artığı, humik asit, melas vb. karışımından başka şeyler değil. Aynısını sizde yapabilirsiniz. Böylelikle 3-5 TL'ye mal olan bir ürüne 80-100 TL gibi uçuk rakamlar ödemezsiniz.

Aşağıda Amerika ve Avrupa'da en yaygın kullanılan ürünlerin uzun bir listesini üşenmeyip, tek tek araştırıp excele aktardım. Bunlar sizlere bir fikir verecektir. Ülkemizde bunlara benzer ürünler Simbiyotek, Bioglobal, Agrikem ve Boyut Dış Ticaret vb. firmalarda da bulunmakta ve sorduğunuzda size mutlaka aktif içeriğini söylerler.

Eklenti 197108

Eklenti 197109

Eklenti 197110

Eklenti 197111

Eklenti 197112

Not:Fotograflar burada çok iyi çıkmadı. İsteyen listeyi excel olarak bu linkten indirebilir.

denizakvaryumu 17-03-2011 14:32

Teşekkürler.
Türkiye'de bu konuda bir boşluk olduğu gerçek...

Sarıcan 17-03-2011 15:56

Sevgili acemi_caylak,

http://www.agaclar.net/forum/showpos...1&postcount=64
05.01.2010' da tanışmışız seninle. Geçen bu onbeş ay içinde yaptıklarınla herşeyin en iyisini hakediyorsun. Bazı sayfalarda konu hakkında görüş bildirmek hala hariçten gazel okumak olarak görülürken, umarım bilgi dağarcığında birşeyler olan arkadaşlar senin bu onurlu başkaldırına destek verirler. Bildikleri iyi şeyleri bu sayfada paylaşmaya devam ederler.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi acemi_caylak (Mesaj 769571)
Bunlar meyve enzimi, meyve posası artığı, humik asit, melas vb. karışımından başka şeyler değil. Aynısını sizde yapabilirsiniz. Böylelikle 3-5 TL'ye mal olan bir ürüne 80-100 TL gibi uçuk rakamlar ödemezsiniz.

Uğraşmak istemeyenler de gider içeriğini bilmedikleri ürünlere paşa paşa bayılırlar. Gerek enzim, gerekse mikrobiyoloji ve toprak sayfasında muhtelif uygulamalar ve deneylerini paylaşan arkadaşların elde ettikleri sonuçlar var. Bu arada senin bitmez tükenmez enerjinle her gün anlattığın yeni şeyler var. Başarıları gördükçe ülke tarımı için umutlanıyorum. Beynine sağlık.

acemi_caylak 21-03-2011 10:33

Sevgili Sarıcan,

Seninle tanıştığımız sırada forumun aktif üyesi değildim, sadece izleyicisiydim. Ancak orada sana karşı yapılan haksızlıklar benim araştırmalarıma bir ivme kazandırdı.

İlk senin başlatmış olduğun çalışma, bizler için bir kıvılcımdı. O kıvılcımın etkisiyle bugün hala Enzim başlığı forumda en çok ilgi gören sayfalar arasında.

İnsanlar kendi organik gübrelerini üretebilir hale geldiler. Kendi organik atıklarından ürettikleri gübreler veya meyvelerden elde ettikleri enzimlerle bir çok denemeyi insanlar kendi başlarına yapabiliyorlar.

Biliyorum ki, Enzim başlığında yazan veya sadece izleyici konumunda olan arkadaşlar sürekli yeni denemelerle en iyiyi elde etmeye çalışıyorlar. Bu konuda çalışma yapan arkadaşlara senin şahsında bir kez daha teşekkür ediyor ve elimden gelen her türlü yardımı yapmaya hazır olduğumu bildiriyorum.

Arkdaşların ürettikleri ürünler konusunda hiç bir kaygısı olmasın. Biraz okuyup araştırırlarsa, kendi ürünlerinin bir çok ticari üründen daha iyi olduğunu zaten kendi gözleriyle görecekler.

Örneğin bir çok üründe bulunan humik asit melasın içerisinde zaten ortalama olarak %15-20 civarında vardır. Piyasadaki ürünlerin nerdeyse tamamının ham maddesi Melastır. Bunun içerisine birazda diğer meyvelerin posası, maya, B vitaminlerini içeren buğday kepeği, her türlü tohumlu yağ küspesi vb. kattığınızda iyi bir organik gübre elde etmiş olursunuz. Hatta daha da ileri gidersek çeşitli metal sülfatları örneğin magnezyum sülfat, demir sülfat vb. karşıtırdığınızda iz elementli bir sıvı gübre elde etmiş olursunuz.

Hafta sonu, Ensar, Meymun, Ömer Tuncer ve ben Konya Tarım Fuarı'ndaydık. Büyük bir firmanın yeni çıkaracağı bir üründe, ürün sorumlusu arkadaşla uzun uzadıya konuşma fırsatımız oldu. Bu arkadaşla yaptığımız sohbet sırasında gördüm ki bizde Sevgili Sarıcan sayesinde oldukça ilerlemişiz. Ürünün içeriği aşağıdaki gibidir.

Toplam Organik Madde: %45
Toplam Azot: %3
Organik azot: %2.7
Suda Çözünür Potasyum (K2O): %7
Toplam Fulvik Asit: %16
Toplam (Humik + Fulvik Asit): %25
ph: 4-6

Hammadde: Bitkisel kökenli sıvı organik madde.

Bu ürünün birde Plus olan cinsi var. Onunda içeriği aşağıdaki gibidir.

Toplam Organik Madde: %50
Toplam Azot: %2.5
Organik azot: %2.3
Suda Çözünür Potasyum (K2O): %7
Toplam Fulvik Asit: %20
Toplam (Humik + Fulvik Asit): %30
ph: 4-6
Serbest Amino Asit: %3

Hammadde: Bitkisel kökenli sıvı organik madde.

Bu ürünü denemediğim için şimdilik adını vermiyorum. Ancak, tıpkı TKİ'nin ürettiği humik asit gibi muadillerinden daha ucuza ve 1 ay içerisinde piyasaya verileceği bilgisini aldım.

omer.tuncer 21-03-2011 11:43

Ali bey konyadan sonra bakıyorum kendine gelmlş yazmaya başlamışsın.

acemi_caylak 21-03-2011 12:09

Sevgili Ömer,

Dün gece 1'de döndük. Senin gibi bir dostla yüz yüze tanışmak bile bu yorgunluğu çoktan unutturdu. Biliyorsun sana uğradığımızda saat gecenin 3'üydü. Yangenin ikram ettiği çay, ceviz, zeytin ve kurutulmuş armutla enerji takviyesi yaptıktan sonra senide yanımıza alarak keyifli bir yolculuk yaptık. Her şey için teşekkürler. Bir daha ki sefere Dikili'de buluşmak üzere.

ensar 21-03-2011 12:44

Sevgili Arkadaşlar,

Acemi çaylağın detaylarını verdiği ürünleri pazarlamaya çalışan firmaya ilave edeceğim başka bir firma daha var Türkiyede de tüm illere ulaşabilme imkanları var ( bayileri kanalı ile ) onların ürünleride LEONARDİT KÖKENLİ .

Her iki firmada dünyanın en büyük tarım fuarı olan AGRITECHNICA fuarına katılabilme ve ürünlerinin fiyat ve kalite olarak uluslararası forumda kabul ettirmenin peşinde olan firmalar. Her iki firma yetkilileri ile olan görüşmelerde sorup ta cevabını alamadığımız bir tek soru olmadığı gibi, bir çok ta bilgi edindik.

''Sadece bir tanesini söylemem gerekirse ben hümik asidin şeletlama konusundaki gücünü çok küçümsemişim.''

FİRMALAR :

KÜTAHYA KİMYA - Sn Ali Ayhan
KONYA ŞEKER - Sn Barboros Yanık

Her iki kardeşimede bana verdikleri bilgiler için huzurunuzda teşekkür ederim. İyiki böyle kendine güvenli gençleri görüp moralimi az da olsa düzeltebiliyorum.

Sevgiyle Kalın,

acemi_caylak 02-04-2011 20:05

Gazete haberinden öğrendiğim kadarıyla aşağıdaki karar, sağlığa zararlı gıdalar için alınmış. Ancak aynı prosedür gübreler içinde işleyebilir. Siz bakmayın üreticilerin "üretim sırrı", "ticari sır" söylemlerine, mahkemeninde belirttiği gibi "Halk sağlığı ticari sır olmaz". Bakanlık "Bilgi Edinme Hakkı" kapsamında başvurduğunuzda size gerekli açıklamayı yapmakla yükümlüdür.

Üretim sırrı diye size kapılarını açmayanlar, sözde "güvenlik" adı altında, alışverişe giderken, uçağa binerken vb. gerekirse sizi anadan doğma arama yetkisine sahipler. Bu söylemin arkasında, gücün tamamen kötüye kullanılması söz konusu. Nitekim bunun son örneği, Japon Nükleer Güvenlik Ajansı'nın nükleer sızıntıyla ilgili yapmış olduğu açıklamalara artık kimse güvenmiyor. Çünkü nükleer sızıntıyla ilgili bilgiler santralin işletmecisi Tepco' dan alınıyor.

Bu yüzden almış ve kullanmış olduğunuz her üründe ürünün içeriğini sorgulamak her tüketicinin en doğal hakkıdır. İçinde kaç çeşit ve ne kadar yoğunlukta (kaç cfu/ml) mikroorganizma var? Hangi ağır metaller var ve bunların ppm cinsinden değeri nedir? Açıkçası bunları size söylemeyen üreticilerden uzak durunuz. Amerika'da her derde deva diye satış yapanlara verilen güzel bir isim var: "Snake-oil" salesmen. (Snake-oil aslında yılan yağı anlamına geliyor. Çinlilerin bu türden ürünleri var. Ancak argoda bu deyim "hileli satıcılar" veya "umut taciri" anlamında kullanılıyor.)


Kararla ilgli gazete haberi aşağıdadır. Gördüğünüz gibi çok ünlü markaların ürünleri bile sorunlu olabiliyor. Haber bugünkü Vatan Gazetesi'nin internet sitesinden alıntıdır.

"Neden halktan gizliyorsunuz?

Zararlı gıda listesi kişiye göre açıklandı...
Bursalı bir avukat, hukuk mücadelesiyle Tarım Bakanlığı’nın sağlığa zararlı üretim yaptığını belirlediği firmaların listesini aldı. Avukat, listede tanınmış markaların olduğunu söylüyor

Bursalı avukat Erol Çiçek, Tarım Bakanlığı’nın 2009’da yaptığı gıda denetimi sonuçlarına ulaşmak için başlattığı hukuk mücadelesini kazandı. Tarım Bakanlığı, denetimlerde, sağlığa zararlı üretim yaptığı belirlenen firmaların ve ürünlerinin yer aldığı 24 sayfalık listeyi Çiçek’e, yayınlanmamak şartıyla ‘kişiye özel’ kaydı ile verdi.
Orhangazi’de yaşayan Erol Çiçek, Tarım Bakanlığı’nın 2009’daki gıda denetimlerine ilişkin haberlerin basında yer alması üzerine, ‘Bilgi edinme hakkı’ çerçevesinde, ürünleri sağlığa zararlı çıkan firmaların isimleri ve ürünlerinin listesinin kendisine verilmesini istedi.

‘Halk sağlığı ticari sır olmaz’

Bakanlık 2 Ağustos 2010’da Çiçek’e verdiği yanıtta, ‘Yasal çerçevede gıda denetimi yapılan firmaların teşhir edilmesine ilişkin bakanlığın yetkisinin bulunmadığını, mahkeme kararı olmaksızın firma isimlerinin ilan edilmesinin mümkün olmadığını’ dile getirdi.
Çiçek, meslektaşı olan kardeşi Öznur Çiçek Bildik aracılığıyla bakanlık aleyhine, Ankara 6’ncı İdare Mahkemesi’nde, bakanlık işleminin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle dava açtı. Dava dilekçesinde, bakanlığın bilgileri açıklamama kararının sağlıklı yaşam hakkını olumsuz etkilediği kaydedildi. 6’ncı İdare Mahkemesi, 15 Aralık 2010 tarihli yürütmeyi durdurma kararında, halk sağlığını ilgilendiren hususların ticari sır olarak nitelendirilmesinin mümkün olmadığı, davacının başvurusunun reddinin mevzuata uygun olmadığı ifade edildi.
Bakanlık, sağlığa zararlı ürünler ve üretici firmalar listesini Çiçek’e ‘kişiye özel’ olarak gönderdi. Bakanlık bu yaklaşımı ise ‘Kanun ve yönetmelikte belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde erişilen bilgi ve belgeler erişimi sağlayan kurum ve kuruluştan izin alınmaksızın yayınlanamaz’ hükmü ile açıkladı.

Rakıda metil alkol, domateste zirai ilaç

Kırmızı pul ve toz biberde aflatoksin ve sudan boyası, sıvı yağlarda poli aromatik hidrokarbonlar - Benzo(a) pirene rastlandığını belirten Çiçek, “Bir ünlü firmanın çok reklamı yapılan bir yağı da burada yer almış. İki margarinde benzoik ve sorbik asit bulunmuş. Tuzda potasyum iyodat tespit edilmiş. Alkollü içkilerde, piyasada tanınmış bir firmanın rakılarında metil alkol tespit edilmiş. Armut, çilek, domates, elma, erik, ıspanak, kabak, kavun ve yoğun olarak biber, hıyar ve domateslerde zirai ilaç kalıntısı rastlanmış” dedi.

Bal ve pekmez analiz sonuçlarında da kötü örneklerin çok olduğunu anlatan Çiçek, “Kurutulmuş meyvelerde kükürt dioksit, fındık, kuru incir, antepfıstığı, lokum ve helvada aflatoksin çıkmış” diye konuştu.

24 sayfalık listede ünlü firmalar var

Kendisine 24 sayfalık bir liste gönderildiğini açıklayan Erol Çiçek, kriterlere uygunluk açısından, 81 İl Tarım Müdürlüğü tarafından gıda denetiminde numunelerin araştırıldığını açıkladı.
Beyaz peynir ve dondurmada mikrobiyolojik analizin olumsuz çıktığını anlatan Çiçek, bunlar arasında ünlü firmaların da yer aldığını kaydetti. Yoğurt, peynir ve tereyağında bitkisel yağlara rastlandığını ifade eden Çiçek, yoğurtta, mikroorganizma sayısında olumsuz çıkan ünlü bir firma olduğunu açıkladı.

Kırmızı ette domuz!

Raporda kırmızı ette, domuz ve tek tırnaklı hayvan etine rastlandığını söyleyen Çiçek, “Ünlü firmaların sucuk ve köftelerinde, olmaması gerektiği halde kanatlı etine rastlanmış. Ünlü firmaların kanatlı hayvan etlerinde mikroorganizma tespit edilmiş. Boya miktarı açısından olumsuz şeker ve şekerleme çeşitleri mevcut” diye konuştu."

kayastop 04-04-2011 13:56

Mersin fuarında sevgili BOZON'la beraber Mog gübre'nin standına da uğramıştık.Ürün hakkında bir kaç soru sorduk ve bize hem bitkiyi beslediği hem de nemadot,fusaryum vb.hastalıklara karşı etkili olduğunu söylediler.

acemi_caylak 05-04-2011 15:40

Kaçakçılar sonunda biyogübre işine de el atmış. Haberin orjinali bu linkte.

"Bursa'da 'Biyogübre operasyonu'

Bursa Gümrük Muhafaza Müdürlüğü Kaçakçılık İstihbarat ve Narkotik Şube ekipleri yurda kaçak yollardan sokulmuş tarım ve hayvancılık alanında kullanılan 45 ton "biyogübre" ele geçirdi.

Merkez Osmangazi ilçesi Küçükbalıklı Mahallesi'ndeki tarım ürünleri satan bir şirkette yurda kaçak yollardan sokulmuş tarım ve hayvancılık alanında kullanılan mikroorganizma maddesi bulunduğu ihbarı üzerine Gümrük Muhafaza Müdürlüğü Kaçakçılık İstihbarat ve Narkotik Şube ekipleri harekete geçti.

Cumhuriyet Savcılığı'ndan alınan arama kararı doğrultusunda işyerine operasyon düzenlendi. Yapılan aramalarda toplam değeri 1 milyon 200 bin TL'yi bulan 9 tanka yerleştirilen toplam 45 bin 550 kilo "biyogübreye" el konuldu. Gözaltına alınan M.Y. çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Biyogübre, tarımda üretimi arttırmak için belirli dönemlerde toprağa veriliyor."

ensar 05-04-2011 19:12

Sevgili Acemi,

Konu sanırım senin bildiğinden farklı. 45 ton bio gübrenin menşei ni bir açıklasınlar ve de kim bu kadar İTHAL biogübreyi stoklar benim için soru işareti.

Bu arkadaş bu güne kadar kime fatura kesmiş açıklanırsa bu işin arkasındakiler de çıkar.

Bence bu biogübre denilen ürün hokus pokus ürünlerden biri ve de kaçak gelme değil ruhsatsız yerli bir ürün.

Yabancı orijinli diye satıyordu bir çıkar çatışması sonucu açığa çıkmış olabilir.

Site üyelerinden M.Y. kodlu arkadaşı tanıyan onunla beraber çalışan kimse var mı ? Onu merak ediyorum.


Sevgiyle kalın

acemi_caylak 05-04-2011 20:44

1 Eklenti(ler)
Sevgili Ensar,

İnternette biraz araştırma yaptım ve bir kaç telefon görüşmesi yaptım. Ben bu konuda biraz yaya kalmışım. Olay Bursa yöresinde ayyuka çıkmış durumda. İlginçtir foruma da hiç kimse yazmamış.

Buda Bursa Hakimiyet Gazetesi'nden bir alıntı.

"Bursa'da 45 ton mikroorganizma ele geçirildi

Bursa'da, güvenlik güçleri tarafından düzenlenen kaçakçılık operasyonunda, yurda kaçak yolla sokulmuş tarım ve hayvancılık alanında kullanılan 45 ton mikroorganizma türü maddeye el konuldu.

Eklenti 201190

Kaçak mikroorganizma bulunduğu yönündeki bir ihbarı değerlendiren güvenlik güçleri, Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan alınan soruşturma izni üzerine harekete geçti.

Sağlık Bakanlığı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ruhsat ve iznine sahip olmayan, tarım ve hayvancılıkta kullanıldığı belirtilen ve yurda kaçak yolla getirilen mikroorganizmaların ticaretini yaptığı iddia edilen M.Y. isimli kişinin şirketine operasyon düzenlendi. Merkez Osmangazi ilçesi Küçükbalıklı Mahallesi'ndeki şirkete düzenlenen operasyonda, toplam değeri 1 milyon 200 bin TL'yi bulan 9 adet tanka yerleştirilen toplam 45 bin 550 kilo mikroorganizma türü maddeye el konuldu. İfadesine başvurulan M.Y. sevk edildiği adli makamlarca serbest bırakıldı. Mikroorganizmaların su arıtma sistemlerinde kullanıldığı öğrenildi."

acemi_caylak 05-04-2011 21:48

1 Eklenti(ler)
Stargündem Gazetesi' inde de böyle bir haber var. Belki firmayı tanıyan çıkar.


"Gümrük ekipleri operasyon yaptı, 45 ton mikroorganizma ele geçirildi
BURSA (CİHAN)- Bursa Kaçakçılık İstihbarat ve Narkotik Gümrük Muhafaza Müdürlüğü ekipleri tarafından düzenlenen kaçakçılık operasyonunda, yurda kaçak yollardan sokulmuş tarım ve hayvancılık alanında kullanılan 45 ton mikroorganizma türü maddeye el konuldu."

Eklenti 201203

acemi_caylak 05-04-2011 23:01

Resimlerde bir şey dikkatinizi çekti mi? Hiçte pahalı laboratuar malzemesi olan ve mikroorganizma sayımı yapan bir üretim yerine benzemiyor. Sarıcan'ın yaptığı enzimlerden farkı olmayan fermentasyon tanklarında yapılıyor bütün işlem.

Umarım forum kullanıcıları, bu haberlerden sonra ürün seçerken daha titiz davranırlar. Hatta azimli olanlar kendi gübrelerini kendileri üretirler.

sındırgılı 05-04-2011 23:45

Ali,, bir eksiklerini yakaladim.....
Balonlari yok...
Ya da, serum hortumlari :)
Saka bir yana, egitim aldigimiz kurumda bile mikroorganizma, asilama ile ilgili konularda bilgisi olan hic muhendis yok ?
Bunlardan bahsettigim zaman ``Boynuz kulagi gecti ``tabirini kullanmaktan da cekinmiyorlar. Sanki, umurumda........


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:43.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024