agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)
-   -   Süt bitkilere faydalı mıdır? (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/18583.htm)

amatör hobici 28-12-2009 11:39

Süt bitkilere faydalı mıdır?
 
Geçen günlerde bir arkadaş toplantısında 1/10 oranında sulandıırılmış sütün bitlilere faydalı olduğunu duydum. Konu dikkatimi çektiği için forum arkadaşlarımla paylaşmak istedim.Bu konuda bilgisi olan ve olmayan arkadaşlarımın yorumunu merak ediyorum. Saygılar...

epsody 28-12-2009 12:05

Arkadaşım amatör hobici, sütün bitkilerden nekadar yarar sağladığı konusunda gerkli bilgiye sahip değilim, ama bütün uyguladığımız organik bileşikler bitkilere yarayışlı olması için önce bitkinin alacağı forma geçmesi gerekmektedir.

Bu işlemide topraktaki mikro organizmalar ve solucanların varlığına bağlı tüketilip işlenerek bitkinin alacağı forma girmektedir sokucanlar, yağlı ve asidik gıdaları severek tükedemediklerinden bu iş diğer mikro organizmalara kalmaktadır, bu canlılarda bu organik bileşikleri işlerken toprağın besin maddelerinden azotu ve oksijeni tüketerek çevrim işini yapmaktadırlar.

Yani kaş yapayım derken göz çıkarmamak için bu dengeyi göz önünde bulundurarak, organik bileşikli gıda maddelerini toprağa doğrudan sağlamadan evvela kompost işleminden geçirilerek toprağın kabul edeceği forma sokmakta yarar vardır.

Bu soruların için teşekkür ederim, sağlık ve esenlikler dilerim.

amatör hobici 28-12-2009 12:14

Sn Epsody,
Bütün bakteri mikropve miro organizmalar sütte çoğaldığına göre sütün yapasını değiştirip bitkilere yararlı hale getirebilirmi.? Sanırım bu konuyu siz daha iyi bilirsiniz Çünkü sizin mesajlarınızın çoğunu okuyorum. Bu yönüyle de bir değerlendirseniz. Saygılar..

epsody 28-12-2009 14:02

amatör hobici ile paylaşımlarımız.
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi epsody (Mesaj 553132)
Arkadaşım amatör hobici, bu iş diğer mikro organizmalara kalmaktadır, bu canlılarda bu organik bileşikleri işlerken toprağın besin maddelerinden azotu ve oksijeni tüketerek çevrim işini yapmaktadırlar.

Arkadaşım amatör hobici, Mikroorganizmalarda bütün canlılar gibi yaşamak, işyapmak için besin ve enerjiye ihtiyaçları vardır, bu ihtiyacı olan azot ve oksijeni sütün içinden sağlıyamıyacağına göre bitkinin yaşadığı topraktan sağlamak istiyecektir, o zamandanda bitkinin toprağındaki oksijeni ve azotu tüketincede bitkinin ölümü söz konusu olacaktır.

Yani kaş yapayım derken göz çıkarmamak için bu dengeyi göz önünde bulundurarak, organik bileşikli gıda maddelerini toprağa doğrudan sağlamadan evvela kompost işleminden geçirilerek toprağın kabul edeceği forma sokmakta yarar vardır.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi amatör hobici (Mesaj 553140)
Sn Epsody,
Bütün bakteri mikrop ve mikro organizmalar sütte çoğaldığına göre sütün yapasını değiştirip bitkilere yararlı hale getirebilirmi.?

Amatör hobici, arkadaş mikroorganizmalar sütün içinde iki çeşit mikro organizma faaliyet göstermektedir, bu faaliyetleri ilede sütün formunda yaptığı değişiklikler bitkiler için besin kaynağı değilde toprak yapısında organik maddeleri işleyen mikroorganizmaların çoğalması veya toksin gaz oluşumu ile bitkilerin beslenmesini sağlıyacak bir oluşumdan bahsetmek güç olur.

Yanlız sütü mayalıyarak yoğurt yaparda bitki besini sayılan gübrelerle beraber topraklara ilave edersek topraktaki bu gübrelerin bitkiye geçişini hızlandırıp formunuda betkininin alacağı hale getirmiş oluruz.

amatör hobici 28-12-2009 14:56

Sn. Epsody, İlginize teşekkür ederim. Sağ olunuz.

praecox 28-12-2009 15:03

Bu tür sulandırılmış sütün etobur bitkilere uygun bir gübre teşkil etiği söylenir.
Gübreye çok hassas olan bu tür bitkilerde zarar vermiyor ise diğer süs bitkilerinde yaprak gübrelenmesi olarak düşünülebilir.

katmer 28-12-2009 17:51

Bunu farklı yerlerdeki iki bayandan duymuştum. Onların yaptığında oran yoktu. Biten süt kutularını suyla çalkalayıp bitkilerine döküyorlarmış. Sonuç harikaymış. Ben de onların yalancısıyım:)

Kiraz 28-12-2009 18:06

Daha önce yağsız sütle yapılan uygulamaları domates başlığında görmüştüm, bunlardan biri:
http://www.agaclar.net/forum/showthr...789#post443789 mesaj#281

Yanlış hatırlamıyorsam daha detaylı yazılar da vardı ama bulamadım.

epsody 28-12-2009 18:20

Sevgili katmer açıklamalarınızda'ki gerçeklik, süt miktarının seyreltilmiş oranlarına göre besin oluşumu sağlayabilir, toprak yapısıda bu organik bileşiği hazmedecek durum göstermiştir, ve uygulama müspet sonuçlanmasının sütün kabulünün önce toprak tarafından olmaktadır.

malina 28-12-2009 18:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tuba (Mesaj 238867)
domatesiniz zayıfsa boğazlama yapıp yarım bardak yağsız sütün üstünü suyla tamamlayıp 20 günde bir verebilirsiniz. İyi geliyor.Geçen sene çok çelimsiz olan pembe domatesimde tavsiye üzerine kullanmıştım iyi gelmişti.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ServetAydoğan (Mesaj 443789)
Erkan Bey, kalsiyum için yağsız sütü su ile karıştırarak verebilirsiniz diye biliyorum, yanlışım varsa bilgisi olan arkadaşlar düzeltirler. Ben bu sene domateslere 2 kere bu uygulamayı yaptım, en azından bir zararını görmedim.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner (Mesaj 23423)
1 ölçü yağsız veya yarım yağlı süt (yağsızı tercih edin)
9 ölçü içme suyu

İkisini karıştırıp iyice çalkalayın. Bunu balkondaki bitkilerinize püskürtün.

1 lt suya 1 silme çay kaşığı içme sodası,
1 çay kaşığı sirke,
1 tatlı kaşığı sıvı yağ karıştırıp iyice çalkalayınız ve çok ince püskürten bir başlıkla sislercesine bitkiye verin.

Bu terkipler Mantari hastalıkların önlenmesinde kullanılır.
Haftada iki kez uygulayın. Süt leke yapar etraftaki eşyalara dikkat edin.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner (Mesaj 129268)
Soru: Mantar hastalıklarına karşı koruyucu olarak yağsız süt ve su solusyonunu uygulamam uygun mudur?
Oksijenli su spreyi korucu uygulamada daha başarılıdır.


Böyle bir şeyler buldum...

amatör hobici 28-12-2009 20:01

Teşekkürler sayın Malina.

turko-g 28-12-2009 20:07

Ben oturduğum sitedeki bayanlar arasında özellikle difenbahialara süt verildiğini duyuyordum ama hiç uygulamadım. :confused:

bubalus 10-01-2010 23:16

akvaruyma bir kaç damla damlatmak sistemi resetliyor.

amatör hobici 12-01-2010 19:40

konuyu açma talebi
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bubalus (Mesaj 561388)
akvaruyma bir kaç damla damlatmak sistemi resetliyor.

Konuyu biraz daha açmanızı rica ediyorum.

Nariel 11-03-2010 16:05

Tesadüf müydü değil miydi bilmiyorum ama başıma şöyle bir olau geldi. 1-1.5 sene önce bir türlü çiçek açmayan begonvilimize keçi gübresi, sıvı gübre verdiğimiz halde yine açmamakta direniyordu.

Bir gün evdeki günlük sütü içmek istediğimizde üzüntüyle ekşimiş olduğunu gördük ama atmaya kıyamadık. Ne yapsak derken begonvile dökelim, yarar da verse zarar da bu riski alalım dedik. Seyreltmeden sulama yapar gibi koca paketi dibine döktük. Ve bir hafta sonra kudurmuş gibi çiçek tomurcukları belirdi.

turko-g 12-03-2010 21:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Nariel (Mesaj 594896)
Tesadüf müydü değil miydi bilmiyorum ama başıma şöyle bir olau geldi. 1-1.5 sene önce bir türlü çiçek açmayan begonvilimize keçi gübresi, sıvı gübre verdiğimiz halde yine açmamakta direniyordu.

Bir gün evdeki günlük sütü içmek istediğimizde üzüntüyle ekşimiş olduğunu gördük ama atmaya kıyamadık. Ne yapsak derken begonvile dökelim, yarar da verse zarar da bu riski alalım dedik. Seyreltmeden sulama yapar gibi koca paketi dibine döktük. Ve bir hafta sonra kudurmuş gibi çiçek tomurcukları belirdi.

Acaba sütün ekşimiş olmasının etkiside olabilir mi?
Enzim başlığındaki pirinç suyu, peynir suyu, yumurta suyu, .. gibi katılan karışımların enzimin kalitesini artırdığını paylaşan arkadaşlar belki bu konuya da bir yorum da bulunurlar.

amatör hobici 13-03-2010 15:39

Bir yerde okudum inek sütünün Ph derecesi 6 imiş, bununla ilgili bilgisi olan arkadaşlar varmı. Sütün formunu değiştirmek yani mayalamak mı gerekiyor.

maviliadam 23-05-2017 17:06

Çok uzun zamandır siteyi ilgi ile takip ediyorum; paylaşımlar için Tebrikler ve herkese Teşekkürler. 5 sene önce 3 aylık sıkı bir kimya çalışması ardından Türkiye de ilkkez dev sabun köpüğü solusyonunu ürettim. Aslında o kadar çok formülü varki bir menemen düşünün ve kimisi acılı kimisi acısız kimisi sucuklu kimisi kıymalı sever dimi? Ama yumurtasız olmaz bu mantık ile solüsyon katılan her madde diğer maddeler ile bir bileşen oluşturup Baloncukların ömürlerini ve dayanıklılık oranını kısaltılmış ve uzatmıştı... Süt ürünlerinin bitkilerde ki faydası ise bana göre tamamen toprak içinde bitkinin ihtiyacı olan azot, protein, vs gibi maddelerin oluşumu ile alakalıdır diye düşünüyorum. Süt ürünlerini bitkilerimde kullanıyorum yakın zamanda resim atarım. Tekrar herkese Teşekkürler...

Selim orhan 02-12-2017 21:58

Ben de emin olamadım acaba süt ekşiyınce daha mı yararlı


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:06.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024