agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)
-   -   Killi topraklarda dişli dere kumu uygulaması (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/16319.htm)

denizakvaryumu 29-06-2009 14:00

Killi topraklarda dişli dere kumu uygulaması
 
Arkadaşlar

killi topraklarda; meyve-asma fidanı dikimi için dişli dere kumunun şart olduğu,

bu dişli dere kumunun,killi toprak ve hayvan gübresiyle karıştırıldıktan sonra dikilecek fidanın etrafına atılması gerektiği aksi halde kiili toprağın fidanların-asmaların köklerini boğacağını öğrendim.

Bu konuda uygulama yapan var mı?

Dişli dere kumu yerine perlit olur mu?

k0900 29-06-2009 16:43

Dere kumu ilavesiyle toprak yapısı daha gevşek olacak ve drenajıda yükselecektir.

Perlitte aynı işlevleri yapacak, ilave olarak steril ve rejim (su) düzenleyicilik sağlayacak, havalanma kabiliyeti artacaktır.

Bu işlem ( kum veya perlit) esas olarak yeni dikilecek bitkinin köklerinin sağlıklı ve hızlı gelişmesi, havalanabilmesi, nemden faydalanması içindır.

Dikilecek bitkilerin kök özellikleri dikkat edilmesi gereken bir husustur ve yapılacak toprak iyileştirilmesinde hacmin tesbiti ve alanının belirlenmesinde önem taşımaktadır.

Asma köklerini çok derinlere gönderebilen bir bitkidir.

Bodur meyve bitkilerinin kökleri yüzeye çok yakındır. Genel olarakta taç ( yaprak dış izleri) izdüşümüne kadar uzatmaktadır.

Ceviz ve pek çok çam kazık kök dediğimiz dik ve derin köklere sahiptir.

Tüm alan iyileştirilmesi güç ve pahalı olacağından kök alanı ve hacmi dikkate alınarak iyileştirilme yapılması daha doğru olur diye düşünüyorum.

İyileştirmede üst toprağın yakın bir bölgeden kaliteli bir toprak hafriyatından toprak getirilmesiylede yapılabilir.

İsrail'de bir bahçe tanziminde (bodur meyve) ağaç dikim istikametinde 30, 40 cm toprak taşınarak dikim yerinde bir tümsek yapılmış bu hafif tümsek ağaçların dikim istikameti boyunca siyah naylonla kaplanmış bu noylonun altınada damlama boru döşenmiş bir yayın görmüştüm. Bizde çilek yetiştiriciliğindeki sisteme benzerdi.

Bu uygulama mevcut toprak kazılmıyor, üstüne dökülüyordu.

hosseda 29-06-2009 17:48

Merhabalar,

Bahçenin olduğu köyde bir kaç evde bir asma var; Açık kırmızı renkte üzüm veriyor bu asmalar. Köylü " tavşan böbreği " diye isim takmış. Olağanüstü lezzetli bir üzüm. Geç vakitte oluyor. Geçen yıl ekim sonuna doğru oldu.

Köyde bu işleri iyi bilen bir komşuma rica etmiş idim, vakti gelince çelikler almış ve onunla beraber bahçeye diktik çelikleri.

2 metre boyunda, kürek sapı kalınlığında ucu sivri bir demir ile dikim yapacağı yerde yarım metreyi aşan delikler açtı. Bu deliklere inşaattan kalan ince kumlardan bir miktar koydu, sonra çeliği yerleştirdi ve gene etrafına kum ve toprağı ve de keçi gübresinden az miktarda hazırladığı karışımı doldurdu.

Diktiği asmaların tümü tuttu ( nazardan uzak olsunlar).

Faydası olabilir diye aktardım bu bilgiyi.

Hoşçakalın.

ozgurbilgin 16-07-2009 14:02

200 metrekare civarında inşaat artıkları ve molozlarla dolurulmuş bir bahçe var. Üzerindeki toprak da, cinsini bilmiyorum ama sapsarı renkte. Güllerimin dipleri sürekli ıslak kalıyor. Sanırım drenaj sorunu var. Öncelikle toprak ıslahı yapmak istiyorum, forumu biraz araştırdım ama tam istediğim bilgisi bulamadım. Zemini kazıp üst kısımdaki toprağı atmak ve ondan sonra mı yeni toprak sermek lazım yoksa mevcut haldeki toprağın üstüne yeni toprağı sersek olur mu?

denizakvaryumu 16-07-2009 14:13

Teşekkürler k0900

dere kumu-perlit vs. yoksa, fidanların leonardit karışmış toprakla dikilmesinin kökler için çok iyi olacağını öğrendim.

Uygulamayı bu şekilde yapacağım.

epsody 22-10-2009 07:58

Sn,denizakvavyumu killi toprakları en iyi şekilde klinoptilolit kulanarak daha düzenli toprak yapısı sağlanabilir,dere kumu perlit toprağının yapısına gevşeklik sağlasada bitki besin maddelerini kullanımını daha kontrollu olarak kilden daha aktif olarak klinoptilolit yapar.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:31.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024